Recepten met biologische groenten
In de receptendatabase staan momenteel 521 lekkere recepten! U kunt op 3 manieren zoeken op ingrediënten:
- Typ het ingredient en klik daarna op de zoekbutton
- Klik op een van de suggesties die verschijnen tijdens het typen
- Gebruik de speciale zoekfuncties
Koolraap: Finse koolraapschotel, Hoofdgerecht 6 personen
1,6 kg koolrapen, geschild en in 4 cm grote stukken gesneden | 125 ml room |
2 eieren, losgeklopt | 1 eidooier |
3 eetl bloem | 1/2 theel versgeraspte nootmuskaat |
een snufje kruidnagelpoeder | 100 gr vers broodkruim |
50 gr boter in stukjes | 4 blaadjes salie, fijngesnipperd |
Verwarm de oven voor op 180 °C. Beboter een ondiepe ovenschaal van 18 x 30 cm.
Kook de koolrapen 40 minuten in kokend water met zout of stoom ze ca. 25 minuten, tot ze gaar zijn. Stort ze in een vergiet, schud ze om en doe ze terug in de pan. Prak ze niet al te fijn met een stamper.
Zet de pan weer op het vuur en kook de gestampte koolraap 5-7 minuten op matig vuur, onder herhaaldelijk roeren, tot het overtollige vocht is verdampt. Haal de pan van het vuur.
Roer de room, eieren, eidooier, bloem en specerijen door de iets afgekoelde koolraap. Breng het mengsel op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Doe het over in de ovenschaal en strijk het oppervlak glad.
Verwerk het broodkruim en de boter in een keukenmachine tot een korrelig mengsel. Roer het om met de salie en strooi het over de koolraap. Zet de schaal 30-35 minuten in de oven, tot het kruim een goudbruin korstje vormt en het koolraapmengsel stevig aanvoelt. Serveer dit gerecht heet of warm, bij gebraden of gegrild vlees.
Variatietip: maak deze schotel eens met knolraap (raapjes, meiknolletjes) in plaats van met koolraap.
Dit recept is afkomstig uit het kookboek "van de groenteman" van Leanne Kitchen.