Recepten met biologische groenten
In de receptendatabase staan momenteel 521 lekkere recepten! U kunt op 3 manieren zoeken op ingrediënten:
- Typ het ingredient en klik daarna op de zoekbutton
- Klik op een van de suggesties die verschijnen tijdens het typen
- Gebruik de speciale zoekfuncties
Bieten: Gestoofde bieten, Bijgerecht, snel recept 4 personen
750 gr. rauwe rode biet | 2 eetl. peterselie (liefst vers) |
2 dl. water | 1 eetl. olie |
1 ui, fijngesneden | 1 theel. karwij- of dillezaad |
1 eetl. diksap (appelsiroop) | 1 eetl. geraspte gemberwortel of een snufje peper |
Grote bieten hebben een vrij lange kooktijd. Als u de knollen al voor het koken kleinsnijdt, heft u dit nadeel op. Op deze manier gestoofd hebben de bieten een frissere smaak.
Schil de bieten met een dunschiller. Rasp de bieten met de grofste rasp of snijd ze in blokjes van 1 cm of in schijfjes van 3 mm. Verwarm de olie met de ui en de karwij en smoor de ui glazig. Blus met water en voeg de geraspte bieten toe. Roer goed om en smoor de bieten met het deksel op de pan beetgaar. Bij jonge bieten duurt dat maar 10 min., later in de winter kan het tot 20 min. duren. Pas op voor aanbranden en voeg evt. nog wat water toe. Schep vlak voor het opdienen de peper of gember en het diksap door de bieten en evt. zout. Strooi de peterselie erover.
Tip: met gebakken aardappeltjes met rozemarijn en een gehaktballetje op een bedje van gebakken champignons, uien en knoflook.
Variaties:
- vervang de gemberwortel door een bolletje geocnfijte gember (in stukjes) en het diksap door gemberstroop.
- kook, vooral bij oudere bieten, de laatste 5 min. een geraspte moesappel mee.