Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSkal 6268

EU Organic

 

di 23 januari 2001

Nieuwsbrief 9 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

We zijn ons geestelijk alweer aan het voorbereiden op het nieuwe seizoen. De vruchtwisseling is gemaakt en waar nodig aangepast. Zaad- en plantgoed kan weer besteld worden. Nu nog even moed en energie verzamelen om er straks weer tegen aan te kunnen. We hebben er wel weer zin in om er een goed seizoen van te maken.

Na veel zoeken is het ons gelukt om vlak bij ons in de buurt een stuk grond te pachten voor langere tijd. Het perceel is 3/4 ha. groot en heeft dezelfde samenstelling als de grond die we al hebben. Voor ons veel fijner dan het stuk grond in Overlangel omdat het dichterbij is en dezelfde grondsoort is als waar we al gewend aan waren. We hebben besloten om het komende jaar deze grond grotendeels met groenbemesters in te zaaien en er alleen wat nateelten neer te zetten. Pas in 2002 wordt deze grond dan volledig in gebruik genomen voor groenteteelt. Het stuk grond in Overlangel stoten we dan af.

Al met al zijn we blij met deze nieuwe ontwikkelingen. Met deze extra grond kunnen we naast gedeeltelijk uitbreiding van groenteteelt ook meer ruimte inplannen voor meer rust in de vruchtwisseling in de vorm van groenbemesters (1/6 deel van onze bedrijfsoppervlakte wordt dan daarvoor gebruikt). Groenbemesters zijn planten die de bodem kunnen verbeteren. Ze worden gezaaid en niet geoogst, maar de plantenresten worden ondergewerkt d.m.v. frezen of ploegen, waardoor het bodemleven geactiveerd wordt en het humusgehalte omhoog gaat. Groenbemesters zijn ook vaak vlinderbloemigen die als eigenschap hebben dat ze stikstof binden; na het onderwerken komt die stikstof weer vrij en kan benut worden door de gewassen die daarna op deze grond geplant worden.

Aankoop groenten en fruit in de winter

Zoals beloofd in de vorige nieuwsbrief geven we u een overzicht waar de groenten/fruit vandaan komen die we zelf in de winter niet hebben:
Hem Cuppen, eko-akkerbouwbedrijf in Beers: chinese kool, rode kool, witte kool
Hans Bals, bd-akkerbouwbedrijf in Doetinchem: rode biet, peen, ui, knolselderij
André Vollenberg, bd-akkerbouwbedrijf in Grubbenvorst: pompoenen
Jos Jeuken, bd-akkerbouwbedrijf in Swifterbant: uien, pompoen, knolselderij
Jeroen Kanters, eko-tuinbouwbedrijf in Veghel: spruiten
v. Sonsbeek, eko-champignonbedrijf in Lith: champignons
Dirk van Ziel, bd-fruitteler in Everdingen: stoofperen, handperen en goudreinet
Harry v.d. Elzen, bd-fruitteler in Zeeland: appels
Udea, biologische groothandel in versprodukten: div.groenten en fruit, o.a. uit het buitenland.
We proberen zoveel mogelijk vaste afspraken te maken met collega's en hebben inmiddels een heel netwerk zoals u ziet.

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 5 t/m 12 2001. Het te betalen bedrag is al op de acceptgiro ingevuld. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via girotel o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat op uw acceptgiro staat.
Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 1 februari van uw rekening afgeschreven. Ook voor de betalers via automatische incasso ligt er een nieuwsbrief klaar op de afhaaldepots!!!
Hier onder vindt u nog wat recepten van het seizoen.

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Zuurkoolstamppot met kaas en gedroogde tomaatjes, Hoofdgerecht 4 personen

600 gr. aardappel  300 gr. zuurkool  
2 dl. witte wijn  3 tomaten, gedroogde, op olie  
250 gr. kaas, belegen  mosterd  
peper  zout  

Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukken. Was de zuurkool en druk het vocht eruit. Haal de zuurkool met een vork uit elkaar.

Snijd of knip de drooggedepte tomaten in kleine stukjes. Meng de stukjes door de zuurkool.

Leg de aardappelen onder in een pan en leg de zuurkool hierop. Bestrooi het geheel met wat zout en draai er flink wat peper over. Schenk de wijn in de pan en breng het geheel aan de kook. Laat de aardappelen in ca. 20 min. gaar worden. Snijd in de tussentijd de kaas in blokjes. Schenk het vocht af, maar vang het op. Stamp het gerecht fijn. Voeg zoveel vocht toe dat de stamppot lekker smeuiig wordt. Roer de kaas door de stamppot en serveer de mosterd er apart bij.

Paksoi met tomaat en cashewnoten, Bijgerecht 4 personen

1 paksoi  2 uien gesneden  
2 theel. djinten (komijn)  2 theel. kerrie  
bouillonblokje  100 gr. cashewnoten grof gehakt  
3 tomaten  evt. 1 eetl. garam masala olie  

Paksoi wassen, in dunne repen snijden en uit laten lekken. Ui, djinten en kerrie in wat olie fruiten. Noten erbij, even meebakken. Bouillonblokje verkruimeld toevoegen. Tomaten in stukjes erbij. Paksoi toevoegen en al omscheppend in 5 min. beetgaar bakken. (Garam masala erbij). Op smaak brengen met zout en peper. Lekker met basmatirijst en tzatziki (komkommersalade).

Zuurkool: Kipfilet met appelzuurkool, Hoofdgerecht 4 personen

1 ui  0,5 rode paprika  
4 kipfilets  20 gr. boter  
500 gr. (wijn)zuurkool  0,8 dl. cider  
1 moesappel  2 tl. paprikapoeder  
zout  peper  

Laat de zuurkool in een zeef uitlekken. Pel en snipper de ui. Maak de paprika schoon en snijd hem in kleine stukjes. Schil de appel en rasp hem grof. Wrijf de kipfilets in met paprikapoeder, zout en peper.

Verhit de boter in een hapjespan. Bak de kipfilets snel bruin en neem ze uit de pan. Fruit de ui en paprika even aan in het bakvet en schep de appel en de zuurkool erdoor. Voeg de cider toe. Leg de kipfilets op de zuurkool. Smoor de zuurkool en de kipfilets met de deksel op de pan in 15 min. zachtjes gaar.

Prei: Gegratineerde preischotel, Bijgerecht 4 personen

0,5 kg prei  zout  
50 ml slagroom  50 gr. geraspte kaas  
2 beschuiten  boter  

Snijd de prei in fijne ringen. In 10 min. gaar koken in water met zout. Afgieten en slagroom erbij doen. Op hoog vuur wat laten inkoken. Dan de geraspte kaas erdoor roeren. De romige prei overdoen in een ingevette ovenschaal. De beschuiten erover verkruimelen. Leg hier en daar een klontje boter op de beschuit en zet de schaal 15 min. in een voorverwarmde oven van 200° C.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders