Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 

wo 14 november 2012

Nieuwsbrief 80 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

De tuin komt langzaam in winterrust. Veel is al geoogst. Bij ons staat er nog wel heel veel mooie prei, boerenkool en veldsla.

Alleen de postelein gaan moeizaam dit jaar. De 1e planting postelein heeft te hoge temperaturen gehad en is gaan bloeien. Het plantgoed van de 2e partij was van zo'n slechte kwaliteit dat we deze niet konden planten. Vandaar dat hij nog niet in pakket is geweest. In de kas daarentegen groeit het goed. We verwachten over 2 weken te kunnen oogsten.

Deze periode komen een heel aantal groentes van buitenaf, liefst uit de buurt van collega telers. Hieronder een beknopte opsomming:

Jaap Melgers (Mill - Tongelaar) pompoen en aardappels

Heeren (Uden) champignons

Van Raay (Haps) witlof

Biobrass (Flevopolder) koolsoorten (rood, wit enz.), broccoli, bloemkool

Piet van Andel (Flevopolder) rode biet

Jan van Geffen (Flevopolder) wortel, pastinaak, schorseneren, aardpeer

De Zorgboerderij (Flevopolder) spruit, knolselderij

Harrie van de Elzen (Zeeland) appels, peren

Udea, groothandel (Veghel) overige

Hem Cuppen (Beers) is gestopt. Vandaar dat de rode en witte kool nu uit de polder komen.

Voor de aardappels is Jaap Melgers de lokale vervanger.

Het groentepakket in de winter is natuurlijk anders dan in de zomer. De basis van het pakket is de seizoensgebondenheid. Voor de afwisseling/variatie wordt dit aangevuld met groentes uit het buitenland (Zuid Europa). Je moet denken aan onder andere broccoli, bloemkool, bleekselderij. Er is meer mogelijk met wintergroenten dan vaak wordt gedacht. Dus niet de standaard stamppot (blijft wel lekker), maar bijvoorbeeld ovenschotels en salades. Hiervan staan een aantal recepten op de website (zoals pasta met boerenkool/vis of couscous boerenkool). Heb je zelf een leuk recept, mail het ons!

Harrie van den Elzen

Leuk is om te vermelden dat Harrie van de Elzen de wedstrijd heeft gewonnen van de lekkerste en duurzaam geteelde appel (de Dalinco) van Nederland (dus van alle appels, niet alleen de biologische).

Activiteiten

Afgelopen zondag (4 november) wat er een geslaagde Najaarsmarkt op de vrije school in Uden. Ook zijn er daar pompoenen verkocht voor Sint Maarten. Kell heeft er gestaan (wij waren met vakantie) en heeft veel leuke reacties gehad.

26 November heeft High Care 3000 (Neerloon) een informatie avond, van 20 tot 22 uur. Als thema "Biologisch eten en gezondheid". Meino is gastspreker en Janny de Best van High Care geeft een toelichting. Toegang is gratis en aanmelding bij High Care: 0486 - 46530.

Afhaalpunt Uden?

We zijn op zoek steeds op zoek naar een nieuw afhaalpunt in Uden. Mocht je het overwegen of vragen hierover hebben, neem dan contact met ons op, liefst per e-mail.

Afhaalpunt Nijmegen

Bij voldoende belangstelling beginnen we op de Tussenweg in Nijmegen (zijstraat Graafseweg) een afhaalpunt! Weten jullie nog eventuele belangstellenden? Geef het vooral door.

Mail afhandeling en aanpassen onderwerp!

Charlotte beantwoord de meeste mail over vakanties, nieuwe abonnees, en wijzigingen van het pakket. Zelf houden we uiteraard de mail zo goed als dat gaat in de gaten, maar het zou wel handig zijn als dan het onderwerp/kopje van de mail klopt met de inhoud. Dus geen gemist groente pakket of onverwachte afmelding/vakantie met als onderwerp bijvoorbeeld "Inhoud van het pakket week 45". We hebben redelijk wat mail en wij kijken hiervoor dus naar het onderwerp! We hebben geen tijd alle mail echt te openen.

Kistjes

Willen jullie de lege kisten iedere week weer terug brengen en niet opsparen tot een grote stapel? Er zit statiegeld op en we hebben ze zelf nodig voor de week erop.

Kwaliteit/klachten?

We doen uiteraard zo goed mogelijk ons best om een goed pakket af te leveren met zo veel mogelijk vers geoogste groentes (en fruit). Soms kan het zijn dat er toch kwaliteitsproblemen zijn. Er zijn namelijk veel factoren die deze beïnvloeden die we niet altijd zelf in de hand hebben. Dit zijn onder andere: groeiomstandigheden (stress door weer), transport (onder andere via groothandel), en het weer bij aflevering (vorst of heel warm).

En soms zien we zelf bij het maken de pakketten iets over het hoofd. We proberen altijd wel de "slechte" groentes en fruit er al uit te halen.

Citrusfruit biologisch krijgt geen schilbehandeling en kan dus sneller als bij regulier citrusfruit achteruit gaan.

Ook tijdig ophalen van het pakket is belangrijk, zeker bij extreem weer en de meest kwetsbare groentes eerst eten (bladgewassen, broccoli). Ook het correct bewaren van de groentes en het fruit is belangrijk. Deze staan voorin in het receptenboekje.

Mocht er dus onverhoopt thuis bij het uitpakken iets niet in orde zijn, meld dit dan altijd. We kunnen compensatie regelen.

Na dit hele verhaal willen we wel melden dat we verhoudingsgewijs heel weinig klachten krijgen. Dus we gaan er maar vanuit dat het in de meeste gevallen goed is J

Nieuwe betalingsperiode

We krijgen al weer het eind van de huidige periode. De nieuwe betaalperiode begint 19 november. Hij loopt van week 47 2012 t/m week 02 2013 (19 november 2012 t/m 13 januari 2013).
Zaterdag 17 november zullen de betalingen aangemaakt worden en de mail verstuurd. Wil je nog iets wijzigen/vakantie doorgeven, graag voor zaterdag, het liefst per e-mail doorgeven. Dan kan het nog verwerkt worden met de betaling.

Wij verzoeken je de acceptgiro binnen 2 weken te betalen na het begin van de periode.
Als je via telebankieren o.i.d. overmaakt, krijg je dan een e-mail. Ook mensen met automatisch incasso krijgen dan e-mail. Voor degenen die via automatisch incasso betalen: het bedrag wordt dinsdag 20 november van de betaalrekening afgeschreven.

Ook opzeggingen graag voor die datum. Een of twee weken later betekent voor ons erg veel administratief werk!

 


Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders