Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 

di 5 mei 2009

Nieuwsbrief 60 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

Ondanks de rustige aanloop naar het voorjaar toe met lage temperaturen en bewolkt weer is het de afgelopen weken met het groeizame weer (hoge temperaturen en voldoende vocht) heel hard gegaan in de tuin. We zijn al volop bezig met het oogsten van raapsteel, bosui, sla en andijvie van buiten. Dat is al een tot twee weken vroeger dan vorig jaar. De hoge temperaturen in de kassen zorgen er niet voor dat de groentes sneller groeien (te warm is ook niet goed). Dus deze zijn gewoon "op tijd". Er vallen nu oogsten samen. In de kas een oogst die later is, vanwege het eerdere bewolkte weer, en een oogst in de kas die normaal is (ondanks het te warme weer), en van buiten, die extra vroeg is. Vandaar dat jullie al meerdere keren andijvie hebben gehad achter elkaar. Drie keer is te veel, dus met pijn in ons hart hebben we een oogstrijpe partij andijvie onder gewerkt. Anders zouden er vier opeenvolgende weken andijvie zijn geweest. We proberen dit normaal gesproken om de week te plannen. Ook hebben we veel raapsteel, spinazie, snijbiet en sla, die elkaar snel opvolgen.
Dit hoort ook bij het eten van de seizoenen. Dit is wel erg uitzonderlijk. Er komt snel genoeg verandering in, onder andere: Koolrabi, venkel, groenselderij, spitskool en de eerste peultjes komen te voorschijn. Die gaan binnenkort in de pakketten verschijnen.
Dit jaar wel asperges! Deze zijn er ook volop en gunstig geprijsd en daarom is het ook haalbaar om het voor de pakketten aan te kopen (rechtstreeks bij een collega). 

Aangepaste levering Hemelvaart!
Donderdag 21 mei is er geen levering. Deze wordt verplaatst naar woensdag 20 mei, dezelfde afhaaltijd. 

Nieuwe afhaalpunten
We hebben nu een afhaalpunt in Beers, bij onze aardappel- en kolenleverancier Hem Cuppen. Ook zijn we bezig met afhaalpunten in Wijchen/Alverna en Megen. We hebben daar nog te weinig mensen voor, dus als u iemand weet?  

Maillijst abonnees en inhoud pakket
We hebben al van veel mensen een e-mailadres. Graag willen we ze allemaal. Veel abonnees krijgen deze al per e-mail. Dat is beter voor het milieu en makkelijker voor allemaal. Ook kunnen we dan aankondigingen (zoals gewijzigde levertijden en dergelijke) per e-mail versturen. Veel mensen missen nu de informatie op de afhaalpunten.
Wilt u ook graag de wekelijkse inhoud van het pakket, kunt zich hiervoor apart aanmelden, uiteraard via de e-mail.

Nieuwe betalingsperiode

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 20 2009 t/m week 27 2009 (11 mei t/m 5 juli). Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. het betalingskenmerk dat op uw acceptgiro staat.
Voor degenen die via automatisch incasso betalen: het bedrag wordt rond 12 mei van uw rekening afgeschreven.

Verwerken wijzigingen en vakanties

Doorgeven van vakanties en wijzigingen van abonnement en bestellingen van aardappels uiterlijk op de zondag voor die week (een week loopt van maandag tot en met zondag). De planningen van die week worden dan gemaakt.
Het liefst per e-mail (via deze website) uw wijzingen dus uiterlijk zondag doorgeven.


Recepten van het seizoen

Asperges: Asperges in een klassieke botersaus, Hoofgerecht 2 personen

350 gram asperges  Zo veel plakjes (achter)ham als dat er asperges zijn *  
(Te vervangen door 50 gram geraspte oude kaas)  2 eieren  
25 gram roomboter  1 theelepel korianderzaad of ½ theelepel korianderpoeder  

Asperges wassen en het onderste taaie stukje wegsnijden, ongeveer 1,5 cm. Asperges schillen met een dunschiller vanaf ongeveer 3 cm. onder het kopje naar beneden. Bewaar de schillen en kontjes voor soep of saus; vooral in de schillen zitten veel smaakstoffen. Asperges in ongeveer 10 minuten gaar koken, controleer door met een vork in de onderste delen van de asperges te prikken. Het meekoken van een mespuntje suiker verfijnt de smaak. Asperges uit het water scheppen en laten uitlekken. Kookwater bewaren voor soep of saus. Asperges in de ham rollen. Eieren koken tot dat ze hard zijn en pellen. Ei verkruimelen door het door een zeef te drukken. Eikruim over de asperges verdelen. Boter smelten maar niet bruin laten worden en over de asperges schenken. Korianderzaad vijzelen of malen in een pepermolen en over de asperges strooien.

* Bij dunne asperges kunnen er ook 2 in 1 plakje ham

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders