Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSkal 6268

EU Organic

 

do 3 januari 2008

Nieuwsbrief 53 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

De komende twee maanden zijn rustige maanden voor De Twee Linden en de mensen die er werken. Op het land is niet veel activiteit meer, wel staat er nog prei, boerenkool en in de kassen o.a. veldsla en winterpostelein die in de loop van de maanden geoogst kunnen worden. De pakketten worden dan ook in deze periode voornamelijk gevuld met producten van buiten het bedrijf, het liefst van bedrijven uit de buurt, soms verder weg en ook kiezen wij voor de variatie van het pakket voor groenten uit het buitenland. Deze komen dan via de biologische groothandel (Udea) bij ons binnen.

Het is nu ook weer de tijd voor het bekijken van de vruchtwisseling, om te zien of daar nog veranderingen in moeten komen, in de soorten of hoeveelheden groenten. De bestellijsten van zaden en pootgoed en planten worden gemaakt of zijn al gemaakt. De planten voor de kas voor komend voorjaar zijn al besteld en de eerste plantjes komen alweer in februari binnen.

Ook worden nu de machines en gereedschappen onderhouden en evt. gerepareerd of vervangen.

Het is voor ons nu ook de tijd om tot rust te komen en bij te tanken voor het nieuwe seizoen.

Aardappels

Zoals we eerder al schreven is de aardappeloogst slecht dit jaar. Hem Cuppen uit Beers, de teler waar we normaal gesproken de hele winter onze aardappels van betrekken, is nu al door zijn voorraad heen. Dit betekent dat we elders moeten gaan inkopen en de prijs is hoog, omdat alle telers veel minder opbrengst hebben dan andere jaren, dit is in heel Europa het geval.

De prijs voor de aardappels in de aardappel-abonnementen is de komende 8 weken € 1,10/kg.  We kunnen

hier helaas niks aan doen. Als u het aardappel-abonnement (tijdelijk) wilt stopzetten, dan kan dat natuurlijk per direct. 

Herkomst groenten

In de winter kopen wij een gedeelte van de groenten aan. Voor alle duidelijkheid geven wij hieronder aan waar de groenten vandaan komen:

  • Hem Cuppen, eko-teler uit Beers: aardappels, rode kool, witte kool, uien
  • Kees Nieuweboer, biol.-dyn.-teler uit Pietersbierum: bloemkool, wortels
  • Jan Bruinsma, eko-teler uit Pietersbierum: broccoli, spruitjes, uien, wortels
  • Fa. Heeren: eko-teler uit Uden: champignons
  • Zorgboerderij uit Emmeloord (eko): knolselderij, spruit
  • Johan Krops, eko-teler uit Nagele: witlof
  • Jan van Geffen, biol.-dyn. teler uit Lelystad: waspeen, schorseneren, pastinaak
  • Piet van Andel, eko-teler uit Zeewolde: rode biet
  • Biobrass, eko-teler uit Zeewolde: bloemkool, broccoli, spitskool, boerenkool
  • Fa. van Luijk, St. Annaland; paksoi, kropsla, andijvie (vroege voorjaar)

De overige groenten die we zelf niet hebben, komen van biologische groothandel Udea in Veghel, o.a. bleekselderij, broccoli, venkel, bloemkool, tuinkers.

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 52 t/m 7 2008. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. het 4-cijferige handgeschreven betalingskenmerk dat op uw acceptgiro staat.

Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 31 december van uw

rekening afgeschreven.

Wij wensen u een gezond 2008!

Met vriendelijke groet,   Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Witlof-frittata met kaas uit de oven, Hoofdgerecht, vegetarisch 4 personen

500 gr. witlof  1 el. olijfolie  
1 rode peper, fijngesneden  4 eieren  
50 ml. melk  30 gr. peterselie (vers)  
175 gr. geraspte Hollandse geitenkaas  75 gr. rucola  
1 ongesneden brood  

 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bittere kern uit de onderkant van de witlof en de rest van de witlof in fijne reepjes. Verhit de olijfolie in de wok en fruit hierin het pepertje (indien je van extra pittig houdt, fruit je de zaadjes mee). Voeg de witlof toe en roerbak 3-4 min.

Klop de eieren los met de melk en breng op smaak met zout en peper.  Snijd de peterselie fijn en roer deze samen met de geitenkaas en de witlof door het eiermengsel. Schenk dit mengsel in de ovenschaal en laat het 25 min. gaar worden in de hete oven.

Snijd de witloffrittata in punten en serveer met rucolasla en dikgesneden brood.

Spruitjes (of kool)/Prei/Ui: met champignons, spek, kerrie en mosterd, Hoofdgerecht 4 personen

500 gram spruitjes, schoongemaakt (of kool)  2 eetlepels olie  
1 grote ui, fijngesneden  150 gram katenspek, in reepjes  
1 dunne prei, gewassen, in ringetjes  250 gram champignons, in plakjes  
3 tenen knoflook, geperst  1 eetlepel kerrie  
1 theelepel grove mosterd  1 theelepel sambal  
4 takjes tijm  50 ml. room (of mayonaise/yoghurt)  

Kook de spruitjes 10 minuten voor. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de ui en het spek goudbruin. Voeg de prei, de champignons en de knoflook toe en fruit het even mee. Voeg de kerrie, de mosterd, de sambal en een scheutje water toe. Haal de blaadjes tijm van de takjes en doe ze bij het groentemengsel. Voeg de beetgare spruitjes en een scheutje room toe. Lekker met rijst of couscous.

Variatie: in plaats van spruitjes kool (witte, savooie, chinese of spitskool).

Bloemkool: Gegratineerde bloemkool, Bijgerecht 4 personen

1 bloemkool  50 gr. roomboter, in stukjes  
2 el. paneermeel  lage ovenschaal, ingevet  

Verdeel de bloemkool in roosjes en kook ze in 8-10 min. beetgaar. Laat ze uitlekken. Doe de bloemkool in de ovenschaal, bestrooi hem met het paneermeel en de klontjes boter en laat hem in 5 min. in de hete oven (250 graden) goudbruin worden. Serveer met aardappelen en gehaktballen.

Andijvie: stamppot met walnoten en rookworst, Hoofdgerecht 4 personen

1 kg aardappelen, iets kruimig, geschild  1 rookworst (350 gr.)  
125 gr. magere spekreepjes  2 uien, fijngesneden  
200 ml. melk  1 pakje Boursin (150 gr.)  
400 gr. gesneden andijvie  55 gr. walnoten  

Snijd de aardappelen in stukken en kook ze met zout naar smaak in een bodempje water met de deksel op de pan in 20-25 min. gaar. Verwarm de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak de spekjes in een koekenpan met antiaanbaklaag op laag vuur goudbruin en krokant, neem de spekjes uit de pan en bak in het overgebleven spekvet de ui goudbruin.

Verwarm de melk. Giet de aardappelen af en stamp ze met een pureestamper fijn. Meng er de melk, boursin, spekjes, ui en andijvie door. Warm al roerend goed door. Bestrooi de stamppot met de walnoten en serveer met de rookworst.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders