Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 

wo 24 oktober 2007

Nieuwsbrief 52 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

De eerste nachtvorst hebben we inmiddels gehad. Volgende week komt de eerste boerenkool weer in het pakket. Het land ligt winterklaar, de palen van de bonen en peulen zijn opgeruimd, de beregening is van het land gehaald en de groenten die we nog op het land hebben staan zijn onkruidvrij. We hebben nog veel prei, andijvie (buiten en in de kas), volop winterpostelein en veldsla. Het kan zijn dat de andijvie de komende weken wat vaker in het pakket zit (goede oogst).  Volgende week de laatste paprika’s uit de kas, de komende weken zijn er nog Hollandse tomaten. We stappen met de pakketten langzaam over op de winterkost. Zoals u van ons gewend bent, zorgen we voor voldoende variatie en evt. aanvulling uit het buitenland.

Afhalen pakketten

We hebben gehoord en gemerkt dat op sommige afhaalpunten mensen verschillende pakketten doorzoeken om daar de mooiste of grootste groenten uit te halen en zo hun eigen voordeel te behalen. U snapt natuurlijk wel dat dit niet de bedoeling is en dat u andere mensen daarmee dupeert, vooral degenen die later komen.  We hebben daardoor ook al verschillende opzeggingen gekregen. Het systeem werkt alleen vanuit wederzijds vertrouwen. Het is nu eenmaal zo dat niet iedere bloemkool of krop sla precies even groot is. De ene keer heeft u een wat grotere, de andere keer misschien een wat kleinere. S.v.p. gewoon het bovenste kratje van de stapel nemen.

Dubbel pakket met Kerst

Zoals de mensen die al langer een abonnement bij ons hebben al weten, geven wij vlak voor kerst altijd een dubbel pakket. De week erna (donderdag en vrijdag na Kerst) is er dan geen levering. Omdat kerst dit jaar op dinsdag/woensdag valt, is het wat onhandig in de planning. We kunnen eigenlijk niet echt schuiven in de afhaaldagen door het weekend dat ertussen zit. We willen de pakketten dus op de gebruikelijke dagen/tijden leveren (op 20/21 december). Wel proberen we er rekening mee te houden dat er voldoende groenten in zitten die u wat langer kunt laten liggen.  De inhoud van het dubbele pakket zal ca. 2 weken vantevoren bekend zijn via een poster op het afhaalpunt en via onze website.
Wilt u het dubbele pakket overslaan? Dan graag tijdig afmelden i.v.m. onze planning en inkoop. Graag uiterlijk in week 50.

Boerderijwinkel extra open rond Kerst

Onze boerderijwinkel is rond Kerst extra geopend op maandag 24 december van 9.00 tot 16.00 uur. Op woensdag 26 december gesloten. Voor de rest houden we de normale openingstijden aan:
woensdag: 13.00-18.00 uur
vrijdag: 13.00-21.00 uur
zaterdag: 09.00-17.00 uur

Aardappels

We hebben weer Agria’s, de aardappel die we altijd de hele winter door hebben. De aardappeloogst is heel slecht dit jaar, onze vaste aardappelteler Hem Cuppen in Beers heeft 40% minder opbrengst dan andere jaren. De prijs is daarom 5 cent per kg hoger dan andere jaren.
De prijs voor de aardappels in de aardappel-abonnementen is de komende 8 weken € 0,85/kg. U kunt een abonnement nemen voor een vast aantal kilo’s per week (minimaal 1 kg/week) of af en toe een losse bestelling plaatsen (minimaal 5 kg per bestelling).

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 44 t/m 51 2007. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. het 4-cijferige handgeschreven betalingskenmerk dat op uw acceptgiro staat. Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 1 november van uw rekening afgeschreven.

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Zuurkoolsoep met kip, Hoofdgerecht 4 personen

50 gr. boter  1 ui, fijngesnipperd  
1 teentje knoflook, geperst  1 l. kippenbouillon (van tablet)  
1 1/2 eetl. bloem  1 theel. komijn (djinten)  
500 gr. (wijn)zuurkool  4 kipfilets  
1/2 rode paprika (in blokjes)  
In (soep)pan 1½ el. boter verhitten en ui met knoflook in 5 min. op laag vuur lichtbruin bakken. Bloem en komijn erover strooien en ui nog 1 min. zachtjes bakken. Scheut bouillon toevoegen en met houten pollepel roeren tot gladde saus ontstaat. Rest van bouillon in scheuten toevoegen en soep al roerend aan de kook brengen. Zuurkool erdoor mengen en soep nog 15 min. zachtjes laten koken. Intussen kipfilets met peper bestrooien. In koekenpan rest van boter verhitten en filets in ca. 6 min. per kant gaar en bruin bakken. Kipfilets schuin in plakken snijden en elk in diep bord leggen. Paprika door soep roeren. Op smaak brengen met zout en peper en soep over borden verdelen.

Spruitjes met pittige kaas, Hoofdgerecht 4 personen

250 gr. notenrijst  125 gr. magere spekreepjes  
75 gr. gezouten cashewnoten  800 gr. spruitjes  
250 gr. extra gerijpte kaas  
Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing. Spruitjes schoonmaken, ca. 5 min. koken en afgieten. In grote koekenpan met antiaanbaklaag spekreepjes ca. 4 min. bakken. Spruitjes toevoegen en ca. 4 min. meebakken . Kaas in kleine blokjes snijden. Kaas en cashewnoten door spruitjes scheppen en gerecht door en door verwarmen. Op smaak brengen met zout en peper. Serveren met rijst.

Bieten: Salade van gemarineerde bieten en avocado, Lunch 4 personen

500 gr. gekookte bieten  1 eetl. witte-wijnazijn  
2 eetl. medium dry sherry  4 eetl. walnootolie  
1 theel. gedroogde tijm  1 rode ui, gesnipperd  
80 gr. pecannoten  versgemalen peper  
1/2 krop Romaine sla  1 avocado  

Bieten voorzichtig schillen en in kleine blokjes snijden. In kom azijn, sherry, olie en tijm met zout en peper naar smaak tot dressing kloppen. Blokjes biet en ui erdoor scheppen en smaken ca. 30 min. laten intrekken; regelmatig omscheppen. In droge koekenpan pecannoten in 2-3 min. knapperig roosteren. Peper en zout naar smaak erdoor scheppen. Noten overdoen in kommetje. Sla wassen en droogmaken, bladeren in brede repen snijden. Avocado halveren, pit verwijderen en vruchten schillen. Helften vlak voor serveren in lengte in plakjes snijden. Sla over vier diepe borden verdelen. Bieten in midden op sla scheppen, avocado eromheen leggen en pecannoten erover strooien. Lekker met bruin stokbrood.

Prei: Paddenstoelen-preitaart, Hoofdgerecht 4 personen

6 plakjes deeg voor hartige taart  1 teentje knoflook, fijngehakt  
2 eetlepels olijfolie  300 gram prei, schoongemaakt, in ringen  
75 gram hazelnoten  3 eieren  
2 bakjes gemengde paddenstoelen à 200 gram, in grove stukken  150 gram Hollandse geitenkaas, geraspt  
150 ml melk  lage taartvorm (doorsnede ca. 30 cm), ingevet  

Oven voorverwarmen op 200 graden. Deeg op werkvlak uitspreiden en laten ontdooien. Taartvorm met deeg bekleden. In wok of ruime koekenpan knoflook 30 seconden in olie fruiten. Paddenstoelen toevoegen en op hoog vuur al omscheppend 3 minuten bakken. Prei erbij doen en 3 minuten meebakken. Met zout en peper op smaak brengen. Mengsel in taartvorm scheppen. Hazelnoten erover strooien. In kom eieren met melk loskloppen. Kaas met mespunt peper erdoor roeren. Eiermengsel in taartvorm schenken. Taart circa 35 minuten in midden van oven gaarbakken.

Lekker met en groene salade.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders