Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 

di 28 augustus 2007

Nieuwsbrief 51 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

De wisselvallige zomer heeft het nodige onkruid gebracht. Waar het normaal gesproken met twee keer schoffelen schoon was, moesten we nu 3 keer schoffelen en ook nog wieden. Dit heeft ons veel extra tijd gekost. Ook merkten we dat een aantal gewassen te weinig voeding kregen (stikstof) door de kou en nattigheid. De stikstof komt dan niet vrij uit de bodem. Bv. bij de venkel is dit goed te zien. Deze groeit slecht en het blad kijkt gelig. We hebben ook een aantal groentes extra mest gegeven om dit te ondervangen. Met deze mooie week zijn we weer volop aan het schoffelen en het ziet er naar uit dat het allemaal toch nog goed gaat komen. Het was voor ons een goed bonenjaar en dat komt o.a. omdat we de bonen aan staken laten groeien waardoor ze minder last hebben van wegrotten of schimmelen met het natte weer. Het plukt ook veel makkelijker.
De eerste veldsla en postelein hebben we weer geplant. Dus het wordt bijna herfst.

Nieuwe afhaalpunten

In de zomervakantie zijn we begonnen met een nieuw afhaalpunt bij de supermarkt in St. Hubert. De pakketten zijn hier op dinsdagmiddag af te halen. Als u hiervan gebruik wilt maken, wilt u dat dan aan ons doorgeven? Ook starten we begin september weer met een afhaalpunt in Rijkevoort. We zijn hier gestopt na het sluiten van de winkel Boergondisch Rijk, maar er zijn toch zo veel belangstellenden voor ons pakket dat we hier nu weer pakketten gaan leveren. We brengen deze dan op dezelfde locatie als voorheen en op dezelfde tijd. 

Aardappels

We hebben weer Agria’s, de aardappel die we altijd de hele winter door hebben. De aardappeloogst is heel slecht dit jaar, onze vaste aardappelteler Hem Cuppen in Beers heeft 40% minder opbrengst dan andere jaren. De prijs is daarom 5 cent per kg hoger dan andere jaren. De prijs voor de aardappels in de aardappel-abonnementen is de komende 8 weken € 0,85/kg. U kunt een abonnement nemen voor een vast aantal kilo’s per week (minimaal 1 kg/week) of af en toe een losse bestelling plaatsen (minimaal 5 kg per bestelling).

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 36 t/m 43 2007. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat. De afmeldingen voor vakantie die doorgegeven zijn vóór 28 augustus zijn met deze betaling verwerkt. Als u uw afmelding later doorgegeven hebt, wordt dit met de volgende betaling verrekend. Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 6 september van uw rekening afgeschreven.

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Spitskool: Roergebakken spitskool met cashewnoten, Hoofdgerecht 4 personen

1 kg spitskool  3 bosuitjes  
1 limoen  75 gr. cashewnoten (ongezouten)  
3 eetl. geraspte kokos  2 eetl. oosterse roerbakolie  
1 eetl. milde kerriepoeder  zout  
4 takjes koriander  

Spitskool schoonmaken, wassen, de stronk verwijderen en de kool in repen van ca. 1 cm. dik snijden. Bosuitjes schoonmaken, wassen en in schuine ringen snijden. Limoen wassen en halveren, helft in 4 plakjes snijden. Cashewnoten grof hakken. In wok cashewnoten en kokos in ca. 1 minuut al omscheppend lichtbruin roosteren. Noten en kokos uit pan scheppen. In wok olie verhitten. Kool en kerrie toevoegen en al omscheppend in ca. 5 min. knapperig roerbakken. Laatste minuut bosui toevoegen en al omscheppend meebakken. Noten en kokos erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en een paar druppels limoensap. Van vuur af koriander boven kool fijnknippen. Garneren met plakjes limoen. Lekker bij couscous en lamskoteletjes.

Pompoen uit de oven, Hoofdgerecht 4 personen

kleine pompoen (ca. 1 kg)  paar takjes verse tijm  
grof zeezout  2 rode uien, gesnipperd  
3 teentjes knoflook, in plakjes  250 gr. kastanjechampignons in plakjes  
1 eetl. balsamico-azijn (of citroensap)  100 ml. olijfolie  
65 gr. hazelnoten, grofgehakt  125 gr. hüttenkäse  
50 gr. pittige kaas, in flinters (bv. grana padano)  
Oven voorverwarmen op 200 graden. Blaadjes tijm van takjes rissen. pompen in 8-12 parten snijden. Pitten en draden verwijderen. Parten pompoen naast elkaar in braadslede leggen en bestrooien met tijm, zout en peper. Ui, knoflook en champignons erover verdelen en geheel opnieuw bestrooien met zout en peper. Azijn en olijfolie over pompoenparten sprenkelen. Pompoenparten in midden van oven in 30-40 min. gaar laten worden. Regelmatig bedruipen met braadvocht. In droge koekenpan hazelnoten goudbruin roosteren. Op bord laten afkoelen. Parten pompoen in vier diepe borden leggen en braadvocht erover scheppen. Hüttenkäse, flinters kaas en hazelnoten erover strooien. Lekker met kruidige couscous.

Broccoli: Penne met tomaat en broccoli, Hoofdgerecht 4 personen

300 gr. volkoren penne  2 eetl. olijfolie  
1 grote ui, gesnipperd  2 tenen knoflook, fijngehakt  
500 gr. tomaten, in stukjes  3 eetl. italiaanse kruiden, fijngehakt  
300 gr. broccoliroosjes  12 zwarte olijven in stukjes  
150 gr. magere schapenkaas, verbrokkeld  
Kook de penne volgens de aanwijzingen. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui en de knoflook 2-3 min. Schep de tomaten, kruiden en 75-100 ml. water erdoor en laat dit nog 10 min. zachtjes pruttelen. Breng het geheel pittig op smaak met peper. Verdeel de broccoli in kleinere roosjes en kook ze in ruim kokend water in 3-4 min. beetgaar. Verdeel de afgegoten pasta over diepe borden, schep de tomatensaus erop en verdeel de broccoliroosjes, olijven en kaas erover.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders