Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 

di 3 juli 2007

Nieuwsbrief 50 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

Na regen komt zonneschijn, maar nu duurt het wel heel erg lang voordat de zon komt. Toch hebben we ondanks het slechte weer tot nu toe volop eigen producten. We zitten nu in een zomertijd, de echte voorjaarsgroenten zoals raapsteel, radijs e.d. zijn geoogst. De komende tijd komen er volop tomaat, boontjes, komkommer, sla, broccoli, snijbiet, wortels e.d. in het pakket. In de tuin worden nu ook al wintergroenten geplant zoals boerenkool, winterprei, savooiekool enz.
 Natuurlijk planten en zaaien we nu ook nog volop zomer- en herfstgroenten.

Omdat we merken dat er behoefte is aan directe informatie over de groenten die in het pakket zitten, geven we tegenwoordig wekelijks informatie over de groenten die op dat moment in het pakket zitten. We doen dat op de lijst waarop de inhoud van het pakket van die week staat. We merken dat dat ook meer begrip geeft voor bv. de kwaliteit van de producten of de afwisseling.

Afmelding zomervakantie

Als u het pakket i.v.m. vakantie voor één of enkele weken wilt onderbreken kunt u dat weer bij ons melden. Het wordt dan met de eerstvolgende betaling verrekend. Onze voorkeur gaat er naar uit dat u dat via onze website doet, hiervoor is een apart formulier te vinden onder ‘Afmelding vakantie’. Ook liggen er op de afhaalpunten losse formulieren om in te vullen. Deze kunt u dan aan ons faxen, opsturen of op uw afhaalpunt neerleggen.

Open dag

De open dag was een groot succes met ca. 600 bezoekers. Het was ondanks het matige weer, een gezellige drukte. De vele activiteiten en kraampjes werden op prijs gesteld. Voor ons is het altijd heel inspirerend om onze mooie tuin aan zoveel mensen te laten zien en hun reacties te horen.

Aardappels

Over een maand zijn er weer Agria’s, de aardappel die we altijd de hele winter door hebben. De komende paar weken zijn er nog Junior’s, dit is een vroege Hollandse aardappel. De prijs voor de aardappels in de aardappel-abonnementen is de komende 8 weken € 0,90/kg. U kunt een abonnement nemen voor een vast aantal kilo’s per week (minimaal 1 kg/week) of af en toe een losse bestelling plaatsen (minimaal 5 kg per bestelling).

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 28 t/m 35 2007. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat. De afmeldingen voor vakantie die doorgegeven zijn vóór 1 juli zijn met deze betaling verwerkt. Als u uw afmelding later doorgegeven hebt, wordt dit met de volgende betaling verrekend. Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 5 juli van uw rekening afgeschreven.

Fijne zomer!

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Courgette: Gegrilde courgettesalade, Bijgerecht, salade 4 personen

1 appel  2 courgettes  
2 el. olie  ½ limoen, schoongeboend  
1 tl. korianderpoeder  4 el. yoghurt  
1 el. honing  50 gr. walnoten, grof gehakt  
30 gr. peterselie, fijngesneden  

Verwijder het klokhuis uit de appel en snijd ‘m in de lengte in plakken van ½ cm. dik. Snijd de courgette ook in dikke plakken. Bestrijk de plakken appel en de courgette dun met olie en bestrooi ze met zout en (versgemalen) peper. Gril de appel en de courgette aan beide kanten ongeveer 1 minuut, tot ze goudbruine streepjes hebben. Leg de gegrilde plakken appel en courgette dakpansgewijs in een schaal.

Rasp 1 mespunt van de groene schil van de limoen en pers een eetlepel sap uit. Klop een dressing van de limoenschil, het sap, de korianderpoeder, yoghurt en honing en zout en peper naar smaak. Schenk de dressing over de gegrilde appel en courgette en bestrooi de salade met de walnoten en de peterselie.

Venkel-Courgette-Paprika: Couscoussalade met geroosterde groenten, Hoofdgerecht 4 personen

500 gr. couscous  1 courgette, in kleine blokjes  
1 rode paprika, in blokjes  1 venkelknol, in smalle partjes  
2 teentjes knoflook, fijngesneden  4 el. olijfolie  
500 gr. half-om-halfgehakt  75 gr. rucola  
15 gr. basilicum, fijngesneden  50 gr. pijnboompitten, geroosterd  
50 gr. pittige kaas, grof geraspt  

Doe de couscous in een grote schaal, schenk er 850 ml. kokend water op en laat 5 min. wellen. Schep de courgette, paprika, venkel, helft van de knoflook en 2 eetl. olie om in een schaal. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Verhit een grote koeken- of hapjespan met antiaanbaklaag. Rooster de groenten in de droge pan op matig hoog vuur in 6-8 min. beetgaar. Schep ze uit de pan.

Verhit de resterende olie, fruit de rest van de knoflook en bak het gehakt met zout en peper naar smaak rul en gaar. Schep het gehakt bij de groenten.

Roer de couscous met een vork los en meng met het groenten-gehaktmengsel, de rucola, het basilicum en de pijnboompitten. Breng op smaak met zout en peper en schep op een grote schaal. Strooi de kaas over de lauwwarme couscoussalade.

Sla: Boter of kropsla - soep met kip, waterkers en aardappels, Voorgerecht, soep 4 personen

200 gr. kruimige aardappels, geschild  25 gr. boter  
1 ui, gesnipperd  100 gr. botersla (kropsla)  
75 gr. waterkers  750 ml. kippenbouillon (van tablet)  
100 gr. Ardenner kiprollade, in dunne reepjes  staafmixer of keukenmachine  

Snijd de aardappels in kleine blokjes. Smelt de boter in een soeppan en bak de ui heel zachtjes tot hij glazig ziet. Schep de aardappelblokjes erdoor en verwarm alles nog 2-3 min. op heel zacht vuur. Schep de botersla door het aardappel-uimengsel. Schep de waterkers erdoor, maar houd 4 mooie takjes apart. Laat d sla en waterkers al omscheppend slinken.

Maal wat peper boven de pan en schenk de bouillon erbij. Breng het geheel al roerend aan de kook en laat de soep 5 min. zachtjes doorkoken. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender of keukenmachine. Warm de gebonden soep nog even zachtjes door en breng hem op smaak met zout en peper.

Schep de slasoep in vier warme diepe borden en leg in het midden een bergje van reepjes kiprollade.  Garneer met de takjes waterkers.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders