Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 

ma 7 mei 2007

Nieuwsbrief 49 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

In de vorige nieuwsbrief schreven we dat we nog nooit zo laat geweest zijn met zaaien en planten vanwege de nattigheid. Inmiddels is dat al lang weer ingehaald door het prachtige voorjaarsweer van de afgelopen weken. Voor het bedrijf is het beter om dit weer te hebben, want beregenen kunnen we heel makkelijk zelf, voor warmte en zon zorgen kunnen we zelf niet.  We zijn heel vroeg met alle producten en de kwaliteit is heel goed. We zijn heel tevreden over het voorjaar tot nu toe.

Afmelding zomervakantie

Als u het pakket i.v.m. vakantie voor één of enkele weken wilt onderbreken kunt u dat weer bij ons melden. Het wordt dan met de eerstvolgende betaling verrekend. Onze voorkeur gaat er naar uit dat u dat via deze website doet hiervoor is een apart formulier te vinden onder ‘Afmelding vakantie’. Ook liggen er op de afhaalpunten losse formulieren om in te vullen. Deze kunt u dan aan ons faxen, opsturen of op uw afhaalpunt neerleggen.

Open dag

Het is nog wat vroeg, maar dan kunt u het alvast in uw agenda noteren: op zondag 24 juni houden we weer onze jaarlijkse open dag van 10.00 tot 16.00 uur.  U wordt door ons op de hoogte gehouden van de activiteiten.

Hemelvaart

Hemelvaart valt dit jaar op donderdag 17 mei. De levering van de pakketten wordt dan verzet naar woensdag 16 mei. De afhaaltijden blijven hetzelfde. Op vrijdag is er geen wijziging.

Voorjaar en bladgroenten

Met dit mooie zonnige weer groeien de bladgroenten als kool. Aangezien de bladgroenten snelle groeiers zijn, is dit ook het eerste wat u in het voorjaar weer vers in het pakket zult aantreffen. Vooral de producten die uit de kas komen zijn kwetsbaar en verleppen snel. Daarom hieronder wat bewaartips:
Sla, andijvie, paksoi, chinese kool bewaren het best door ze in een vochtige theedoek te wikkelen, vervolgens een plastic zak eromheen en onderin de koelkast te bewaren. Spinazie ook in plastic zak onderin de koelkast. Raapsteeltjes, rucola en verse kruiden in een (jam)potje met water zetten en in de koelkast bewaren. Wat veel mensen ook niet weten: broccoli moet echt koel en met name donker bewaard worden. Door de bladgroenten in koud water (evt. met ijsklontjes) te leggen, kunnen ze nog weer wat opgefrist worden. Mocht er luis in de sla zitten, voeg dan een flinke schep zout aan het water toe, de luizen laten dan gemakkelijk los en kunnen uitgespoeld worden. Daarna natuurlijk even goed naspoelen met schoon water.

Fruit

De kwaliteit van de fruittassen is de laatste weken niet optimaal geweest. Het citrusseizoen loopt op z´n eind en ook gaat de kwaliteit van de Hollandse appels nu hard achteruit. Deze hebben de hele winter in koelcellen opgeslagen gelegen en als ze dan eruit gehaald worden en op kamertemperatuur komen gaan ze snel achteruit.  Het alternatief is om appels uit een ver buitenland (Argentinië of Chili) aan te kopen, wat weer minder milieuvriendelijk is, dus dat stellen we liever zo lang mogelijk uit. Bovendien zijn die appels een stuk duurder waardoor de tas dan minder gevuld is. Wij adviseren u om de appels in de koelkast te bewaren en dagelijks er uit te nemen wat u nodig heeft.  Ook hebben we problemen gehad met de peer Red Barttlet, deze zag er bij binnenkomst mooi uit maar van binnenuit werd deze snel slecht. We zullen deze peer niet meer inkopen. Bij klachten kunt u via de mail reageren, dan kunnen wij het zo snel mogelijk oplossen.

Aardappels

Over een maand komen er weer de eerste nieuwe aardappels. Aangezien deze altijd een stuk duurder zijn, nemen we voor de abonnementen een gemiddelde prijs voor de komende 8 weken. De prijs voor de aardappels in de aardappel-abonnementen is de komende 8 weken € 1,-/kg. U kunt een abonnement nemen voor een vast aantal kilo’s per week (minimaal 1 kg/week) of af en toe een losse bestelling plaatsen (minimaal 5 kg per bestelling).

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 20 t/m 27 2007. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat.
Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 18 mei van uw rekening afgeschreven.

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Komkommer: salade met Brie en tomaat, Maaltijdsalade 4 personen

2 grote komkommers  3 el. zeezout  
1 ¼ dl. crème fraîche  1 tl. franse mosterd  
1 el. limoensap  ½ theel. limoenschilrasp  
3 el. fijngesneden verse dille  1 krop sla  
2 tomaten  500 gr. Brie  

Schil de komkommers en snijd ze in kleine blokjes. Schep het zout door de komkommer en laat deze 2 uur staan in een zeef om uit te lekken. Klop in een kom de crème fraîche , de mosterd en het limoensap flink op. Voeg de limoenrasp en dille toe. Schep de komkommerblokjes door de saus. Beleg een schaal met slabladeren, schep de salade er in het midden op en strooi er de in blokjes gesneden tomaten over. Schik de in smalle punten gesneden Brie rond de salade.

Lekker met warm stokbrood als maaltijdsalade.

Bleekselderij of groenselderij: gevuld, Vegetarisch voorgerecht of borrelhapje 4 personen

8 stengels bleekselderij  200 gr. ricotta of cottage cheese  
100 gr. belegen kaas in kleine blokjes  1 tl. olijfolie  
1 bakje tuinkers  

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengels in vieren. Bestrooi de stukken bleekselderij naar smaak met zout en (versgemalen) peper.

Schep de ricotta om met de blokjes belegen kaas en breng op smaak met zout en (versgemalen) peper. Schep het kaasmengsel in de stukken bleekselderij, bestrijk ze dun met olie en zet ze 10 min. in het midden van de oven. Verdeel de tuinkers over de vulling. Dit gerecht kan warm of koud worden gegeten.

Venkel: Frisse venkelsalade, Voorgerecht, salade 4 personen

2 venkelknollen (ca. 400 gr.)  3 sinaasappels  
½ appel  75 gr. gekookte ham  
¼ klein uitje  100 gr. blanke rozijnen  
150 ml. yoghurt  2 eetl. crème fraîche  
1 eetl. witte wijnazijn  zout  
2 eetl. suiker  peper  

De venkel schoonmaken, wassen en in fijne reepjes snijden. De sinaasappel schillen, van het wit vlies ontdoen en in partjes snijden. De appel schillen en in reepjes snijden. Ham in reepjes snijden. Uitje snipperen. Rozijnen laten wellen. Dressing even doorroeren en met de salade ingrediënten vermengen. De salade goed in laten trekken.

Salade serveren op bord, bedekt met een bedje gemengde sla en afgarneren met een takje venkel.

Dressing: 150 ml. yoghurt, 2 eetl. crème fraîche, 1 eetl. witte wijnazijn, zout, peper, 2 eetl. suiker

Variatie: garneer de salade af met feta en olijven.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders