Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSkal 6268

EU Organic

 

wo 14 maart 2007

Nieuwsbrief 48 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

We zijn blij dat we nu eindelijk droog weer hebben, we kunnen eind deze week daarom eindelijk ook bemesten, ploegen en zaaiklaar maken.  We zijn nog nooit zo laat geweest, het eerste plantgoed voor buiten staat al op ons te wachten. Dus volgende week wordt een drukke week: de eerste planten moeten in de grond (peulen, tuinbonen, kolen, sla e.d.), of gezaaid worden  (raapsteel, bospeen, spinazie). Eindelijk!

Kisten

Op al onze kunststof kratten zit statiegeld. Dit wordt niet aan u doorberekend. We vertrouwen erop dat u zorgvuldig met de kratten omgaat en ze wekelijks retourneert. Toch merken we dat we niet alle kratten retour krijgen. Wilt u s.v.p. uw garage, schuurtje, kinderspeelhoek e.d. controleren op kratten van De Twee Linden en ze s.v.p. retourneren. We weten dat ze overal handig voor zijn, maar dit kost ons echt geld!

Demeter

Misschien valt het u op dat er een verandering heeft plaatsgevonden in ons logo. Na lang overwegen hebben we besloten om onze licentie voor het Demeter-keurmerk op te zeggen. Dit is het keurmerk voor de biologisch-dynamische landbouw. Wel blijven we het EKO-keurmerk voeren, het keurmerk voor de biologische landbouw. Het gedachtegoed van de biologisch-dynamische landbouw blijven we onderschrijven en ook zoveel mogelijk in praktijk brengen, er verandert eigenlijk niets in onze werkwijze.
Sinds een aantal jaren worden voor het Demeter-keurmerk de Europese normen gehanteerd en wij kunnen daar als klein bedrijf niet goed aan voldoen. Dit heeft o.a. te maken met het streven naar een gemengd karakter van het boerenbedrijf (met gesloten kringloop wat mest en voer betreft) evt. in samenwerking met een veehouderijbedrijf (voer ruilen voor mest). Ook de stikstofnorm is erg laag voor een bedrijf dat alleen groenteteelt heeft (ook hierin zou je bv. extra grond moeten hebben voor graan of grasland wat je dan niet of nauwelijks bemest). In het buitenland (met lagere grondprijzen) is er aan deze norm makkelijker te voldoen, in Nederland is grond nu eenmaal schaars en duur.

Ook het gebruik van preparaten (bedoeld ter stimulering van een gezonde bodem en gewas door kosmische krachten in de aarde werkzaam te laten zijn) is voor ons meer naar de achtergrond geraakt. We zijn de afgelopen jaren intensief bezig geweest met intuïtieve ontwikkeling en energetische landbouw (methode Hans Andeweg, Ecotherapie) en we merken hiervan in ons bedrijf een positieve ontwikkeling.

Ook is de inkoop van onze groenten gedeeltelijk biologisch, gedeeltelijk biologisch-dynamisch, de keuze die we hierin maken heeft meer te maken met kwaliteit en afstand (regioproducten) dan met biologisch of biologisch-dynamisch. Ook hier hebben we te maken met eisen van de Demeter-commissie.

De afgelopen jaren hebben we ontheffingen gehad van de Demeter-commissie Nederland voor onze situatie en werkwijze, dit is nu niet meer mogelijk (Europese Demeter-richtlijnen zijn nu verplicht). Voor alle duidelijkheid: er verandert dus niets in onze werkwijze en zienswijze.

Aardappels

De prijs voor de aardappels in de aardappel-abonnementen is de komende 8 weken € 0,80/kg. U kunt een abonnement nemen voor een vast aantal kilo’s per week (minimaal 1 kg/week) of af en toe een losse bestelling plaatsen (minimaal 5 kg per bestelling).

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 12 t/m 19 2007. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat. Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 22 maart van uw rekening afgeschreven.

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Waspeen (Wortel): Worteltjes met verse gember, Bijgerecht 4 personen

1 bos wortels of 400 gr. waspeen  20 gr. boter  
1 tl. vloeibare honing  2 cm. verse gemberwortel, geschild en geraspt  
1 el. sesamzaad, geroosterd  

Breng een grote pan met water aan de kook. Schrap de peentjes en snijd ze in stukken van 4 cm. Kook de wortels 4 min. in ruim kokend water met wat zout beetgaar. Laat ze uitlekken in een vergiet en spoel ze met koud water af. Verhit de boter in een grote koekenpan en voeg de wortels, honing en gemberwortel toe. Bak de worteltjes al omscheppend 2 min. Voeg zout en (versgemalen) peper naar smaak toe en strooi er het sesamzaad over. Lekker bij gebakken vis.

Witlofsalade met chorizo, Bijgerecht, salade 4 personen

3 struiken witlof  1 kleine winterwortel, geschild  
75 gr. veldsla  6 el. olijfolie  
2 el. witte wijnazijn  1 teentje knoflook, uitgeperst  
125 gr. chorizoworst, in dunne plakjes  

Verwijder de uiteinden van de struiken witlof, verwijder de buitenste blaadjes en snijd de struiken in grove ringen. Snijd de winterwortel in de lengte doormidden en schaaf er met de kaasschaaf dunne plakken van. Meng in een schaal de witlof, veldsla en wortel. Klop in een kommetje de olie, azijn en knoflook tot een vinaigrette. Breng op smaak met zout en (versgemalen) peper. Schenk de vinaigrette over de witlofsalade en schep alles voorzichtig om. Bak in een droge koekenpan de plakjes chorizo op laag vuur knapperig. Verdeel de chorizo over de salade. Lekker bij geroosterde kip en gebakken aardappels.

Witlof: Roergebakken witlof met hete garnalen, Hoofdgerecht 4 personen

4 struiken witlof  1 rode chilipeper  
2 el. roerbakolie  2 cm. gemberwortel, geschild en fijngesneden  
2 teentjes knoflook, fijngesneden  500 gr. tijgergarnalen (ontdooid)  
5 takjes koriander, grof gesneden  

Verwijder de uiteinden van de struiken witlof. Snijd de struiken over de lengte doormidden en in dunne repen. Snijd de chilipeper over de lengte open en schraap de zaadjes eruit met een mesje. Snijd de peper in dunne reepjes. Verhit in een wok de roerbakolie en bak hierin de gember, knoflook en chilipeper 30 seconden op hoog vuur. Voeg de garnalen toe en roerbak ze 3 min. mee. Voeg de reepjes witlof toe en roerbak alles nog 3 min. Breng op smaak met zout en strooi de koriander erover. Lekker met gele rijst.

Prei-mosterdsoep, Voorgerecht, soep 4 personen

2 el. olie  500 gr. prei, in ringen  
2 aardappels, in blokjes  1 liter kippenbouillon (van tablet)  
2 el. Zaanse mosterd  125 ml. crème fraîche, halfvet  

Verhit de olie in een soeppan. Leg enkele lichtgroene, dunne ringen prei apart voor de garnering en bak de rest op middelhoog vuur 3 min. in de olie. Laat de prei niet bruin kleuren. Voeg de aardappels en bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat de soep 10-15 min. zachtjes doorkoken. Schep de mosterd en de crème fraîche in de soep en pureer het geheel met de staafmixer. Voeg zout en (versgemalen) peper naar smaak toe. Verwarm de soep nog even kort en schep hem in kommen of diepe borden. Strooi er de achtergehouden ringen prei over. Lekker met bruin stokbrood.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders