Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSkal 6268

EU Organic

 

di 16 januari 2007

Nieuwsbrief 47 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

Voor onszelf is er nu een rustige tijd aangebroken. Dit is voor ons de tijd om weer bij te tanken voor het komende seizoen. We zijn ons aan het opladen met cursussen en andere dingen die we belangrijk vinden. Onze nieuwe medewerker zorgt ervoor dat die ruimte er deze winter ook echt is. We hebben gelukkig goede afspraken kunnen maken; in de winterperiode werkt Kell 3 a 4 dagen per week, in de zomer 5 dagen. Deze flexibiliteit hebben wij nodig in ons seizoensgebonden bedrijf.

Het land is aardig kaal. Als het meezit (niet te nat) kunnen we in februari alweer mesten en ploegen. Het plantgoed en zaden voor dit seizoen zijn alweer besteld; het eerste plantgoed voor de kassen komt eind februari, voor buiten komt het half maart. Het zou ter voorkoming van explosies van plaaginsecten in het komende seizoen goed zijn als er voor het voorjaar aanbreekt toch nog een vorstperiode zou komen.

Biotoop

Het is u misschien al opgevallen, in Uden heeft een nieuwe natuurwinkel z’n deuren geopend. Het is een grote supermarkt-achtige winkel. Onze pakketten zijn er wekelijks af te halen op vrijdag.  De winkel bevindt zich tegen het centrum, Margrietstraat 14, grenzend aan het parkeerterrein achter de Hout-Brox en Albert Heijn. Andere winkels waar onze groentepakketten bezorgd worden zijn: Natuurmarkt Jorg Bongers in Oss, scharrelslager Riny van Esch in Heesch, de winkel van Van de Hulsbeek in Wanroy en Boergondisch Rijk in Rijkevoort.

Herkomst groenten

In de winter kopen wij een gedeelte van de groenten aan. Voor alle duidelijkheid geven wij hieronder aan waar de groenten vandaan komen:

Hem Cuppen, eko-teler uit Beers: aardappels, rode kool, witte kool, uien
Kees Nieuweboer, biol.-dyn.-teler uit Pietersbierum: bloemkool, wortels
Jan Bruinsma, eko-teler uit Pietersbierum: broccoli, spruitjes, uien, wortels
Fa. Heeren: eko-teler uit Uden: champignons
Zorgboerderij uit Emmeloord (eko): knolselderij, spruit
Mts. Wiersema, eko-teler uit Godlinze: pompoen en koolraap
Johan Krops, eko-teler uit Nagele: witlof
Jan van Geffen, biol.-dyn. teler uit Lelystad: waspeen, schorseneren, pastinaak
Piet van Andel, eko-teler uit Zeewolde: spruitjes, rode biet, boerenkool
Fa. van Luijk, St. Annaland; paksoi, kropsla, andijvie (vroege voorjaar)

De overige groenten die we zelf niet hebben, komen van biologische groothandel Udea in Veghel, o.a. bleekselderij, broccoli, venkel, bloemkool, tuinkers.

Aardappels

De prijs voor de aardappels in de aardappel-abonnementen is de komende 8 weken € 0,80/kg. U kunt een abonnement nemen voor een vast aantal kilo’s per week (minimaal 1 kg/week) of af en toe een losse bestelling plaatsen (minimaal 5 kg per bestelling).

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 4 t/m 11 2007. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat. Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt eind januari van uw rekening afgeschreven.

Hier onder vindt u nog wat recepten van het seizoen.

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Zuurkoolsalade, Bijgerecht 4 personen

1 tl. honing  3 el. olijfolie  
1 tl. paprikapoeder  250 gr. gekookte wijnzuurkool  
6 gedroogde tomaten op olie, in reepjes  100 gr. fetakaas, verbrokkeld  
100 gr. zwarte olijven, in plakjes  2 el. peterselie, fijngesneden  

Verhit de honing 10 sec. in de magnetron en klop er een dressing van met de olie en paprikapoeder. Breng op smaak met zout en peper. Laat de zuurkool goed uitlekken.

Schep de zuurkool om met de gedroogde tomaten, feta, olijven en de dressing. Garneer de zuurkoolsalade met peterselie. Lekker bij geroosterd vlees.

 

Preischotel, Hoofdgerecht 4 personen

500 gr. hamlappen, in blokjes  1 el. paprikapoeder  
75 gr. boter  1 teentje knoflook, fijngehakt  
1 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken  750 gr. prei, in ringen  
½ el. grove mosterd  150 ml. melk, warm  
nootmuskaat  50 gr. paneermeel  

Kruid het vlees met zout, peper en paprikapoeder en laat dit even intrekken. Bak het vlees in 25 gr. boter op middelhoog vuur bruin. Laat de knoflook 1-2 min. meebakken. Stoof het vlees met de deksel schuin op de pan in 30 min. gaar. Kook de aardappels in een bodempje water met de deksel op de pan in 20 min. gaar.

Fruit de prei in 25 gr. boter en voeg de mosterd toe. Breng op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor op 200 graden. Giet de aardappels af, stamp ze fijn en voeg al roerend een klontje boter en de warme melk toe. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Schep het preimengsel in een ovenschaal (inhoud 2 l.), verdeel het vlees en de jus erover en strijk de puree over het vlees uit. Strooi de paneermeel over de puree en leg er klontjes boter op. Schuif de schaal in de oven en laat deze in 30-40 min. goudbruin worden.

Spitskool: Gevulde koolrolletjes, Hoofdgerecht 4 personen

1 spitskool  2 el. olie  
1 ui, fijngesnipperd  1 teentje knoflook, fijngesnipperd  
1 tl. kerriepoeder  1 tl. gemberpoeder  
1 ei  500 gr. half-om-halfgehakt  
300 gr. rijst  1 ovenschaal, ingevet  
cocktailprikkers  

Haal 12 bladeren van de kool en was ze. Snijd de rest van de kool in snippers en was ze. Breng een grote pan water aan de kook en leg er de koolbladeren een voor een 1 minuut in. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Verhit 1 eetl. olie en fruit hierin de ui en de knoflook. Schep de koolsnippers, het kerrie- en gemberpoeder erbij en bak dit al omscheppend op hoog vuur 2 min. mee. Laat iets afkoelen.

Kneed het koolmengsel, het ei en een theelepel zout door het gehakt. Vorm met vochtige handen 12 gehaktballen. Vouw de koolbladeren om de gehaktballen en zet ze vast met cocktailprikkers. Leg de koolrolletjes in de ingevette ovenschaal en laat ze 30-40 min. garen in de oven. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer direct.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders