Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSkal 6268

EU Organic

 

wo 22 november 2006

Nieuwsbrief 46 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

We zijn lekker bezig met de najaarsklussen, opruimen van het land, snoeien en ander onderhoud. Ook hebben we vandaag nog de laatste veldsla in de kas geplant die volgend voorjaar geoogst kan worden.

Door het warme najaarsweer is de oogst van een aantal groenten van de vollegrond en de kas samengevallen. Vandaar dat u de afgelopen weken regelmatig bv. andijvie in uw pakket heeft aangetroffen, dit was eigenlijk voor later in de winter gepland. Het weer van de afgelopen zomer heeft toch de (bewaar)kwaliteit van een aantal groenten en fruit beïnvloed. Dit is merkbaar aan bv. spruitjes, winterwortels, aardappels, citrusfruit uit Zuid-Europa. We houden het zo goed mogelijk in de gaten, we vragen hiervoor uw begrip, we werken nu eenmaal met een levend product.

Dubbel pakket met kerst

Zoals de mensen die al langer een abonnement bij ons hebben al weten, geven wij vlak voor kerst altijd een dubbel pakket. De week erna is er dan geen levering. Omdat kerst dit jaar op maandag/dinsdag valt hoeven we niks te verschuiven in de afhaaldagen of –tijden.  We hebben al een voorlopige planning gemaakt van wat er in het pakket zit, dit is nog onder voorbehoud. Omdat er nu een weekend zit tussen de afhaaldag en de kerstdagen hebben we ervoor gekozen om geen sla, veldsla of ander vers groen in het pakket te doen, vanwege de beperkte houdbaarheid.

Inhoud van het dubbele kerstpakket:

In het groentepakket: spruitjes, witlof, zuurkool, waspeen, stoofpeer, champignons, bleekselderij, rode kool, alfalfa, bloemkool of broccoli, rode biet, rode ui.
In het fruitpakket: peer, appel, sinasappel, mandarijn, kiwi, avocado, mango of meloen.

Eerste levering in het nieuwe jaar:

De week na kerst is er dus geen levering. De eerste afhaaldag in het nieuwe jaar is dan weer op donderdag 4 januari of vrijdag 5 januari, op de tijden zoals u gewend bent.

Nieuwe medewerker Kell Eradus

Hallo, ik ben Kell Eradus. Ik ben 30 jaar, ben getrouwd en woon met mijn vrouw en 2 kinderen in Velp. Mijn achtergrond is Bosbouwschool en Warmonderhof, de opleiding die Meino en Francy ook gedaan hebben. Ik ben al een oude bekende van De Twee Linden, in 2002 en 2003 heb ik tijdens het hoogseizoen op De Twee Linden meegedraaid.  Ik heb een aantal jaren op een Camphill in Engeland gewerkt (zorgboerderij) en de afgelopen 3 jaar heb ik gewerkt bij de biologische groothandel Udea en heb mij daar o.a. bezig gehouden met kwaliteitscontrole. Ik heb ontzettend veel zin om nu weer lekker buiten in een tuinderij aan de slag te gaan.

Aardappels

De prijs voor de aardappels in de aardappel-abonnementen is de komende 8 weken € 0,80/kg. U kunt een abonnement nemen voor een vast aantal kilo’s per week (minimaal 1 kg/week) of af en toe een losse bestelling plaatsen (minimaal 5 kg per bestelling).

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 48 t/m 3 2007. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat. Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt eind november van uw rekening afgeschreven.

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Broccoli: Romige broccolisoep met tomaat, Hoofdgerecht, vegetarisch 4 personen

3 el. olie  2 uien, gesnipperd  
1 teentje knoflook, geperst  300 gr. broccoliroosjes  
200 gr. aardappel, in blokjes  3 el. crème fraîche  
1 liter groentebouillon (van tabletten)  2 tomaten  
1 bosui, in ringetjes  50 gr. hazelnoten, gehakt  

Verhit in een soeppan de helft van de olie en fruit hierin de ui en de knoflook goudbruin. Roer de broccoli en de aardappelblokjes erdoor en bak ze 1 minuut mee. Schenk de crème fraîche en de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat de soep 15-20 min. met de deksel op de pan zachtjes koken. Snijd de tomaat in kleine blokjes (laat het vrijgekomen vocht met pitjes met de soep meekoken, dit geeft extra smaak). Pureer de soep met de staafmixer of in de keukenmachine en breng op smaak met zout en peper. Schep de tomaat, bosui en de hazelnoten in de soep.

Pompoentaart met pecannoten, Hoofdgerecht 4 personen

600 gr. pompoen  1 el. donkere basterdsuiker  
2-3 tl. hot peppersauce (Tabasco)  2 el. tomatenketchup  
2 el. olie  150 gr. ham in blokjes  
80 gr. pecannoten  6 plakjes diepvriesdeeg voor hartige taart  
3 eieren  125 ml. slagroom  
lage taartvorm van 26-28 cm ingevet  

Verwarm de oven voor op 200 graden en haal het deeg uit de diepvries. Halveer de pompoen, verwijder de pitten, verdeel in schijven en snijd de schil eraf. Snijd in blokjes. Meng in een kom de basterdsuiker met hot peppersauce, ketchup en olie. Voeg 1 theelepel zout en peper naar smaak toe en schep de pompoen, ham en pecannoten erdoor. Laat even staan.

Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol de deeglapjes uit tot een ronde lap van 30 cm. doorsnede. Bekleed de taartvorm met het deeg en druk het aan de randen goed aan. Klop de eieren los met de room en voeg zout en peper naar smaak toe. Verdeel het eimengsel over de bodem van de taartvorm en schep het pompoenmengsel erin. Schuif de taart iets onder het midden in de oven en bak ‘m in 30-40 min. goudbruin. Lekker met een groene salade.

Pompoen: Pittige pompoenburgers, Hoofdgerecht, vegetarisch 4 personen

500 gr. pompoen  55 gr. hazelnoten  
5 sneetjes volkorenbrood  1 el. milde Indiase currypasta  
15 gr. verse koriander of peterselie, fijngehakt  2 eieren. losgeklopt  
3 el. olie  

Halveer de pompoen, verwijder de pitten, verdeel in schijven en snijd de schil eraf. Rasp de pompoen grof met een rasp of in de keukenmachine en doe het in een kom.

Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan op middelhoog vuur goudbruin en hak ze daarna fijn in de keukenmachine of in de vijzel. Voeg het brood toe en verkruimel het in de keukenmachine of met de hand. Roer de currypasta, 1 theel. zout en de koriander erdoor. Schep het broodmengsel bij de geraspte pompoen en voeg ook de eieren toe. Meng alles en kneed het goed. Laat het pompoenmengsel in de koelkast 30 minuten rusten. Verdeel het pompoenmengsel in 8 porties en vorm ze tot burgers. Verhit de olie in een koekenpan en bak de burgers op matig hoog vuur in 10-12 minuten gaar, keer de burgers regelmatig. Lekker op een broodje, met uiringen en sla of met roergebakken prei en meergranenrijst.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders