Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 

di 19 september 2006

Nieuwsbrief 45 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

We worden er zelf een beetje moedeloos van om telkens weer te beginnen over het weer en de invloeden daarvan op de tuin, maar het is nu eenmaal een extreem jaar geweest. De eerste week waren we nog blij met de regen, maar na een paar weken begon het toch wel weer een beetje vervelend te worden. We verlangden bijna terug naar juli! De nattigheid had tot gevolg dat we te weinig aan het onkruid hebben kunnen doen en er ontstond uitval door schimmel in de bladgewassen. We hebben de afgelopen tijd dan ook wat meer moeten inkopen bij collega’s dan we gewend zijn in deze tijd van het jaar. Dit weer heeft ook consequenties voor de komende maanden. U heeft het vast al gehoord via de media dat er schaarste aan een aantal groenten is en dat daardoor de groenten duur zijn. Ook zijn de opbrengsten van de oogsten voor de bewaargroenten (o.a. wortels, aardappels e.d.) lager dan gebruikelijk. Gelukkig hebben we goede contacten met collega’s en in onze tuin en kassen staan nog volop eigen producten. We verwachten dan ook dat we de komende maanden geen grote problemen zullen ondervinden met het vullen van de pakketten, maar wel zullen onze kosten hoger zijn.

Verandering in het personeelsbestand

Na 15 jaar De Twee Linden zijn we op het punt aangekomen om een fulltime kracht in dienst te nemen. Deze zal in de zomer (drukste tijd) meer uren draaien dan in de winter. We zijn tot dit besluit gekomen omdat we merken dat de werkdruk eigenlijk voortdurend te hoog is. Deze nieuwe kracht stelt zich in de volgende nieuwsbrief aan u voor. Gelukkig zijn onze beide parttimers alweer voorzien van een nieuwe baan en dat is voor ons ook prettig om te weten.

Prijsverhoging

Door de gestegen kosten (brandstof, inflatie, arbeid, inkoopprijs groenten, enz.) zijn wij genoodzaakt om een kleine prijsverhoging door te voeren. Wij vragen u daarvoor uw begrip. De prijsverhoging gaat in per
1 oktober 2006 (week 40). De pakketprijzen zien er dan als volgt uit:

1-persoons groente/fruitpakket van 6,- wordt 6,50
2-persoons groentepakket van 6,- wordt 6,50
4-persoons groentepakket van 8,75 wordt 9,50
6-persoons groentepakket van 11,50 wordt 12,50
fruittas klein  van 4,50 wordt 5,-
fruittas groot van 6,25 wordt 6,50

Aardappels

De prijs voor de aardappels in de aardappel-abonnementen is de komende 8 weken € 0,80/kg. U kunt een abonnement nemen voor een vast aantal kilo’s per week (minimaal 1 kg/week) of af en toe een losse bestelling plaatsen (minimaal 5 kg per bestelling).

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 40 t/m 47 2006. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat. Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt begin oktober van uw rekening afgeschreven.

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Zuid-Franse uienpizza, Hoofdgerecht 4 personen

4 el. olijfolie  1 pak deeg voor hartige taart, ontdooid  
2 el. suiker  1 el. tijm  
1 blikje ansjovis, uitgelekt  100 gr. zwarte pitloze olijven  
uien  

Verhit de helft van de olijfolie in een koekenpan en fruit de uien afgedekt op matig vuur in 20-25 min. tot ze zacht, maar niet bruin zijn. Schep af en toe om. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden. Leg de deegplakjes op de bakplaat en druk de naden goed dicht. Vorm een opstaand randje door de randen twee keer terug te vouwen. Bestrijk de rand met de rest van de olijfolie.

Strooi de suiker over de uien, laat smelten en lichtbruin kleuren. Strooi er tijm en zout en peper naar smaak over. Schep de uien uit de pan en verdeel ze over de deegbodem. Leg de ansjovisfilets in een ruitpatroon op de uien en daarbovenop de olijven.

Schuif de bakplaat één richel onder het midden in de oven en bak de pizza in 25-30 min. goudbruin en gaar. Lekker met een frisse, groene salade.

Venkelsoep met cherrytomaatjes, Voorgerecht, soep 4 personen

1 venkel  1 kleine ui, gesnipperd  
3 el. olijfolie  125 ml. crème fraîche halfvet  
750 ml. kippenbouillon (evt. van tablet)  4 takjes cherrytomaatjes  

Snijd de venkel in kleine stukjes, bewaar het kruidige venkelgroen als garnering. Fruit in een soeppan de ui in de olie goudbruin, voeg de stukjes venkel erbij en bak ze enkele minuten mee.

Roer de crème fraîche erdoor, schenk de bouillon erbij, breng het geheel aan de kook en laat de soep 10-15 min. afgedekt zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine en breng op smaak met (versgemalen) peper. Serveer de soep in een diep bord en leg er een takje cherrytomaatjes op. Snijd het achtergehouden venkelgroen fijn en bestrooi de soep hiermee.

Sperziebonen: Pasta met sperziebonen, Hoofdgerecht, vegetarisch 4 personen

400 gr. spaghetti  500 gr. sperziebonen, schoongemaakt  
1 potje zwarte tapenade (140 gr.)  2 bollen mozzarella, in blokjes  
15 gr. verse basilicum  

Kook de spaghetti in ruim kokend water beetgaar en kook de laatste 5 min. de sperziebonen mee. Laat de spaghetti en de sperziebonen in een vergiet uitlekken, doe het geheel over in een kom en schep de spaghetti om met de tapenade. Roer op het laatst de mozzarella en de blaadjes basilicum erdoor, breng op smaak met (versgemalen) peper.

Bleekselderij of Groenselderij: salade met kaas, Bijgerecht, salade 4 personen

1 struik groenselderij  50 gr. rozijnen  
200 gr. kaas  1 klein blik ananas  
1/8 l. crème fraîche  tabasco  
zout  peper  

Snijd de groenselderij in smalle boogjes en was deze. Was de rozijnen en laat ze uitlekken. Snijd de kaas in kleine blokjes en de ananas in kleine stukjes. Roer de crème fraîche los en breng dit op smaak met de tabasco. Meng alles door elkaar en breng de salade op smaak met wat zout en peper.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders