Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSkal 6268

EU Organic

 

zo 6 augustus 2006

Nieuwsbrief 44 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

De warmte en droogte van de afgelopen maanden zijn zwaar geweest om door te komen. Het kost veel energie (zweetdruppels) om lekker door te kunnen werken in deze hitte. We hebben onze werktijden dan ook aangepast, meer ’s ochtends en ’s avonds gewerkt dan op het heetst van de dag en dan nog was het eigenlijk niet te doen. Wel zijn we vaak met de kinderen naar het water geweest wat ook wel heerlijk was.
Voor de groenten was de temperatuur ook te hoog, de optimale groeitemperatuur is tussen de 20 en 25 graden, wordt het te heet dan krijgt de plant last van stress, knijpt de huidmondjes samen en stagneert de groei. Ook ontstaat er vaak noodbloei (schieten) o.a. bij andijvie. De producten zijn minder goed houdbaar (o.a. snijbonen drogen sneller in, broccoli verkleurt en sla verlept sneller)  oftewel geen makkelijke tijd.
Gelukkig komt na zonneschijn regen! Alles is nu weer lekker aan de groei, we gaan de komende weken hard aan het werk om het onkruid te lijf te gaan en de laatste planten in de grond te krijgen. Jammer genoeg hebben we dit jaar geen rabarber gehad omdat de nieuwe schuur gedeeltelijk op het rabarberstuk geplaatst is. Volgend jaar planten we ergens anders in de tuin nieuwe rabarberpollen.  Ook de paprika is nog niet vaak in het pakket geweest, onze collega-teler heeft problemen gehad om de planten aan de groei te houden door de hitte. We hopen vanaf het eind van de zomer vaker paprika in de pakketten te kunnen doen.
De stoksperziebonen en stoksnijbonen hebben het ongelooflijk goed gedaan. In drie weken tijd plukten we 500 kg van elke soort, vandaar dat ze de afgelopen weken overvloedig in het pakket hebben gezeten.

De stoksnijboon is bij iedereen bekend, de stoksperzieboon wat minder. Hij groeit ook aan stokken, de bonen zijn groter en lekker mals en zoet. Voor ons is het een uitkomst omdat het plukken veel makkelijker gaat dan de stamsperzieboon. Deze kunt u de komende periode wel vaker in het pakket verwachten. Deze worden dan bij een collega machinaal geplukt want met de hand plukken is te arbeidsintensief.

Open dag groot succes

Op zondag 18 juni hebben we voor de 15e keer een open dag gehouden. Het 15-jarig bestaan hebben we gevierd met een recordaantal van rond de 500 bezoekers. Al met al een heel geslaagde en gezellige dag met veel positieve reacties.

Aardappels

Na de Junior (vroege aardappel) stappen we nu weer over naar de Agria. Dit is de aardappel die u de hele winter krijgt. De teler oogst voor ons de eerste tijd de aardappels nog handmatig, pas over ongeveer een maand worden ze machinaal geoogst. De prijs voor de aardappels in de aardappel-abonnementen is de komende 8 weken € 0,90/kg.

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 32 t/m 39 2006. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. De afmeldingen voor vakanties e.d. die doorgegeven zijn vóór 1 augustus, zijn verwerkt in deze acceptgiro. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat.
Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 12 augustus van uw rekening afgeschreven.

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Spinazierijst met kipfilet, Hoofdgerecht 4 personen

4 kipfilets (à 125 gr.)  1 teentje knoflook, uitgeperst  
1 tl. kaneel  1 tl. gemalen komijn (djinten)  
2 tl. chilipoeder  3 el. olijfolie  
2 grote uien, gesnipperd  300 gr. (zilvervlies)rijst  
600 gr. panklare spinazie  400-500 ml. kippenbouillon (van tablet)  

Snijd de kipfiets in de lengte in en klap ze open. Meng de knoflook met de specerijen, peper naar smaak en 1½ eetl. olie en bestrijk de kipfilets hiermee aan beide kanten. Laat ze zo even liggen.

Verhit de rest van de olie in een braadpan en fruit de ui en rijst 4-5 min. op zacht vuur, schep regelmatig om.

Schep de spinazie erdoor en voeg de bouillon toe. Laat de rijst afgedekt in 20 min. zachtjes gaar worden. Bak de kipfilets in een koekenpan of grillpan zonder extra olie in 10 min. mooi bruin en gaar. Serveer de kip met de spinazierijst.

Sperziebonen: Pastasalade met tonijn en sperziebonen, Hoofdgerecht 4 personen

250 gr. penne (pasta)  500 gr. sperziebonen  
1/2 el mosterd  3 el. mayonaise  
1 teentje knoflook, uitgeperst  2 blikjes tonijn in water, uitgelekt  
100 gr. ontpitte zwarte olijven, fijngesneden  2 eieren, hardgekookt  
1 blikje ansjovisfilets  

Kook de pasta beetgaar. Kook de sperziebonen 5 min. in ruim water met een beetje zout. Spoel ze in een vergiet af onder koud stromend water, zodat ze niet nagaren en mooi groen blijven.

Meng in een slaschaal de mosterd met de mayonaise, knoflook, zout en peper. Roer de tonijn erdoor en schep vervolgens de lauwe pasta erdoor. Schep de sperziebonen en olijven door de pastasalade. Snijd de eieren in achten en leg ze met de ansjovis op de salade.

Prei: Lichte soep van zomerprei met kervel, Voorgerecht, soep 4 personen

2 eetl. boter  500 gr. in ringen gesneden jonge prei  
1 fijngesnipperde ui  200 ml. slagroom  
2 geschilde in blokjes gesneden kruimige aardappels  2 eetl. verse kervel  

Verhit de boter in een pan en fruit de prei en ui hierin heel zachtjes 5 min. Voeg de aardappel toe en schenk de room en 300 ml. water in de pan, voeg naar smaak zout en peper toe. Zet het vuur laag en laat de soep 20-25 min. zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde, romige soep. Breng de soep opnieuw aan de kook. Schep de soep in vier warme kommen, verdeel de kervel erover en serveer direct.

Courgette: Carpaccio met rookvlees, Lunch of voorgerecht 4 personen

3 el. balsamicoazijn  6-8 el. olijfolie extra vierge  
1 el. verse Italiaanse kruidenmix, fijngesneden  250 gr. kastanjechampignons, in plakjes  
25 gr. pijnboompitten en/of pompoenpitten  2 courgettes  
1 tl. zeezout  Â½ zak rucola (à 75 gr.)  
150 gr. runderrookvlees  

Klop de azijn met olijfolie en Italiaanse kruiden tot een dressing, voeg (zee)zout en peper naar smaak toe en schep dit door de champignons. Bak dit mengsel 5 minuten op hoog vuur in een anti-aanbakpan bruin en krokant. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin en laat ze op een bordje afkoelen. Schaaf de courgettes met een kaasschaaf of dunschiller in de lengte in flinterdunne plakken en spreid ze naast elkaar uit op vier grote borden. Bestrooi ze met wat zeezout.

Leg in het midden een bergje rucola en schep de champignonplakjes uit de dressing op de rucola. Sprenkel de overgebleven dressing over de plakken courgette. Drapeer de plakjes rookvlees tegen het bergje rucola en strooi de pijnboompitten over het geheel. Lekker met ciabatta.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders