Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSkal 6268

EU Organic

 

wo 12 april 2006

Nieuwsbrief 42 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

Het voorjaar laat op zich wachten. Door de nattigheid in februari/maart waren we al vrij laat met ploegen, maar nu het dan eindelijk zover is en er alweer volop geplant en gezaaid is, wachten we nog steeds op uitbundig lenteweer zodat alles lekker kan gaan groeien. Op zich hebben we geen schade geleden, maar de eerste vollegrondsgroenten zijn vertraagd. In de kas groeit het allemaal wel lekker door, omdat er toch regelmatig zon is en de kas dan snel opwarmt. Binnenkort verwachten we de eerste raapsteel en volop sla. Een vertraging in het vroege voorjaar betekent niet dat alles weken later pas geoogst kan worden dan gepland, je moet hierbij eerder denken aan een week of zo. Gelukkig zijn er wel volop verse (kas)groenten te krijgen bij collega’s die wel verwarmde glazen kassen hebben. Vandaar dat u nu alweer andijvie, sla, komkommer, paprika, paksoi e.d. aantreft in uw pakket. De komkommer en de paprika die afgelopen tijd in het pakket heeft gezeten komen van een bedrijf dat levert voor de export (fam. Jonkers uit Oirschot, ca. 10 jaar al biologisch bedrijf). Met hun extreem strenge uiterlijke kwaliteitseisen  hebben zij vaak groenten over die nog hartstikke goed zijn maar bv. te krom zijn (komkommer) of brandvlekjes door de zon hebben (paprika). Dit soort luxe groenten die in deze tijd van het jaar nog erg duur zijn, kunnen we dan nu toch al in het pakket doen. 

Open dag
Het is nog wat vroeg, maar dan kunt u het alvast in uw agenda noteren: op zondag 18 juni houden we voor de 15e keer een open dag. We vieren 15 seizoenen “De Twee Linden” op deze open dag extra feestelijk.
U wordt door ons op de hoogte gehouden van de activiteiten.

Hemelvaart
Hemelvaart valt dit jaar op donderdag 25 mei. De levering van de pakketten wordt dan verzet naar woensdag 24 mei. De afhaaltijden blijven hetzelfde. Op vrijdag is er geen wijziging.

Voorjaar en bladgroenten
Als het goed is, zal het binnenkort toch echt lenteweer worden en dat betekent weer veel verse bladgroenten uit onze eigen tuin. Vooral de producten die uit de kas komen zijn kwetsbaar en verleppen snel. Daarom hieronder wat bewaartips:
Sla, andijvie, paksoi, chinese kool bewaren het best door ze in een vochtige theedoek te wikkelen, vervolgens een plastic zak eromheen en onderin de koelkast te bewaren. Spinazie ook in plastic zak onderin de koelkast. Raapsteeltjes, rucola en verse kruiden in een (jam)potje met water zetten en in de koelkast bewaren. Wat veel mensen ook niet weten: broccoli moet echt koel en met name donker bewaard worden. Door de bladgroenten in koud water (evt. met ijsklontjes) te leggen, kunnen ze nog weer wat opgefrist worden. Mocht er luis in de sla zitten, voeg dan een flinke schep zout aan het water toe, de luizen laten dan gemakkelijk los en kunnen uitgespoeld worden. Daarna natuurlijk even goed naspoelen met schoon water.

Ook krijgen wij in het voorjaar vaak de vraag hoe het nou zit met nitraat. Als de zon zich weer veel laat zien, is het gehalte aan nitraat in groenten over het algemeen laag. Zonlicht breekt nitraat in planten af. Dus hoe meer zon, hoe lager het gehalte. Omdat biologische groenten meer tijd krijgen om te groeien, vangen ze meer zonlicht op en bevatten ze bijna altijd minder nitraat dan gangbare groente. Nitraat komt in de grond via kunstmest en gewone mest. Vooral kunstmest leidt tot hoge nitraatuitspoeling en de planten nemen het gemakkelijk op. In de biologische teelt is het nitraatgehalte doorgaans fors lager. Er wordt alleen met mate dierlijke mest gebruikt en die geeft minder nitraat in het gewas. Groenten van de vollegrond bevatten doorgaans minder nitraat dan kasgroenten. Groenten die het meest bevattelijk zijn voor nitraat zijn bladgroenten als paksoi, spinazie, kropsla en veldsla. Maar ook radijs, koolrabi, bleekselderij, rettich en rode biet kunnen forse hoeveelheden bevatten. De combinatie van biologische teeltwijze met veel zonuren is de zekerheid dat het nitraatgehalte in de groenten laag is.

Nieuwe betaling
De nieuwe betalingsperiode loopt van week 16 t/m 23 2006. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. De afmeldingen voor vakanties e.d. die doorgegeven zijn vóór 11 april, zijn verwerkt in deze acceptgiro. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat.
Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 20 april van uw rekening afgeschreven.

 Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.

 


Recepten van het seizoen

Postelein/veldsla/waterkers: Voorjaarssoep met ui en aardappel, Voorgerecht, soep 4 personen

Ui  300 gr postelein (of veldsla of waterkers)  
3 aardappelen  1,2 l. bouillon  
2,5 dl crème fraîche  1 ei  
peper  zout  
evt. knoflook  

Ui fruiten samen met postelein (of veldsla of brandnetel of waterkers). De aardappelen in kleine blokjes snijden. Bouillon en de aardappelen toevoegen, 20 min. zachtjes smoren. Pureren, evt. soep nog opwarmen. Van het vuur nemen en 2,5 dl. crème fraîche met een eierdooier los kloppen en door de soep roeren. Op smaak maken met peper en zout en evt. knoflook.

Bieten: salade met appel (rauw), Bijgerecht, salade 4 personen

400 gr. gekookte bieten  1 grote zure appel  
3 el. citroensap  3 el. crème fraîche  
2 el. gehakte peterselie  zout  
peper  

Rasp de bieten en de appel grof. Roer de overige ingrediënten er door. Breng de salade op smaak met zout en peper en garneer de salade met dunne schijven appel en peterselie.

Raapsteeltjes pesto, Bijgerecht 4 personen

1 bos raapsteeltjes  2 teentjes knoflook  
50 gr. geraspte belegen kaas  50 gr. walnoten  
½ dl. olijfolie  zout  
peper  

Snijd de wortels van de steeltjes en was ze. Maak de raapsteeltjes goed droog en snijd ze grof. Snipper de knoflook en doe ze samen met de steeltjes in één kom. Voeg de kaas, de grof gehakte walnoten en de olijfolie toe. Wrijf alles fijn of pureer het geheel met een staafmixer of in een keukenmachine. Breng de pesto op smaak met zout en peper.

Bloemkool-aardappelcurry, Hoofdgerecht 4 personen

1 kleine bloemkool  1 grote ui  
stukje gemberwortel  600 gr. aardappelen  
4 eetl. olie  2 teentjes knoflook  
2 eetl. kerriepoeder  zout  
100 gr. doperwten  4 el. gefruite uitjes  
Snipper de ui. Schil de gemberwortel en hak deze fijn. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van ca. 2x2 cm. Verdeel de bloemkool in roosjes. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit de ui en gember. Pers de knoflook erboven uit. Voeg kerriepoeder, aardappelblokjes en bloemkool toe en bak alles al omscheppend in ongeveer 5 min. Voeg 6 dl. water en het zout toe en kook de curry in ca. 15 min. Voeg de doperwten toe en kook de curry nog eens 5 min. Strooi de gefruite uitjes erover.

Knolselderij: Aardappel-knolselderij-gratin, Hoofdgerecht 2 personen

250 gr. aardappels in plakjes  250 gr. knolselderij in plakjes  
1 ui in plakjes  zout  
versgemalen peper  1,25 dl. crème fraîche  
1 teentje knoflook uitgeperst  100 gr. achterham kleiner gescheurd  
125 gr. geraspte kaas  

Oven voorverwarmen op 200 graden. Aardappel, knolselderij, ui in water met zout in 5 min. bijna gaar koken, laten uitlekken. Creme fraîche met knoflook verwarmen. Groentemengsel, ham en helft van kaas door knoflookroom roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Mengsel in ovenschaal scheppen. Rest van de kaas erover strooien. Gerecht in midden van oven in ongeveer 20 min. een mooi korstje laten krijgen. Lekker met gekookte groene groente of sla.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders