Biologische Tuinderij De Twee Linden
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
wo 12 april 2006 Nieuwsbrief 42 voor alle groente-abonneesRondje bedrijf Het voorjaar laat op zich wachten. Door de nattigheid in februari/maart waren we al vrij laat met ploegen, maar nu het dan eindelijk zover is en er alweer volop geplant en gezaaid is, wachten we nog steeds op uitbundig lenteweer zodat alles lekker kan gaan groeien. Op zich hebben we geen schade geleden, maar de eerste vollegrondsgroenten zijn vertraagd. In de kas groeit het allemaal wel lekker door, omdat er toch regelmatig zon is en de kas dan snel opwarmt. Binnenkort verwachten we de eerste raapsteel en volop sla. Een vertraging in het vroege voorjaar betekent niet dat alles weken later pas geoogst kan worden dan gepland, je moet hierbij eerder denken aan een week of zo. Gelukkig zijn er wel volop verse (kas)groenten te krijgen bij collega’s die wel verwarmde glazen kassen hebben. Vandaar dat u nu alweer andijvie, sla, komkommer, paprika, paksoi e.d. aantreft in uw pakket. De komkommer en de paprika die afgelopen tijd in het pakket heeft gezeten komen van een bedrijf dat levert voor de export (fam. Jonkers uit Oirschot, ca. 10 jaar al biologisch bedrijf). Met hun extreem strenge uiterlijke kwaliteitseisen hebben zij vaak groenten over die nog hartstikke goed zijn maar bv. te krom zijn (komkommer) of brandvlekjes door de zon hebben (paprika). Dit soort luxe groenten die in deze tijd van het jaar nog erg duur zijn, kunnen we dan nu toch al in het pakket doen. Open dagHet is nog wat vroeg, maar dan kunt u het alvast in uw agenda noteren: op zondag 18 juni houden we voor de 15e keer een open dag. We vieren 15 seizoenen “De Twee Linden” op deze open dag extra feestelijk. U wordt door ons op de hoogte gehouden van de activiteiten. Hemelvaart Voorjaar en bladgroenten Ook krijgen wij in het voorjaar vaak de vraag hoe het nou zit met nitraat. Als de zon zich weer veel laat zien, is het gehalte aan nitraat in groenten over het algemeen laag. Zonlicht breekt nitraat in planten af. Dus hoe meer zon, hoe lager het gehalte. Omdat biologische groenten meer tijd krijgen om te groeien, vangen ze meer zonlicht op en bevatten ze bijna altijd minder nitraat dan gangbare groente. Nitraat komt in de grond via kunstmest en gewone mest. Vooral kunstmest leidt tot hoge nitraatuitspoeling en de planten nemen het gemakkelijk op. In de biologische teelt is het nitraatgehalte doorgaans fors lager. Er wordt alleen met mate dierlijke mest gebruikt en die geeft minder nitraat in het gewas. Groenten van de vollegrond bevatten doorgaans minder nitraat dan kasgroenten. Groenten die het meest bevattelijk zijn voor nitraat zijn bladgroenten als paksoi, spinazie, kropsla en veldsla. Maar ook radijs, koolrabi, bleekselderij, rettich en rode biet kunnen forse hoeveelheden bevatten. De combinatie van biologische teeltwijze met veel zonuren is de zekerheid dat het nitraatgehalte in de groenten laag is. Nieuwe betaling Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.
Recepten van het seizoenPostelein/veldsla/waterkers: Voorjaarssoep met ui en aardappel, Voorgerecht, soep 4 personen
Ui fruiten samen met postelein (of veldsla of brandnetel of waterkers). De aardappelen in kleine blokjes snijden. Bouillon en de aardappelen toevoegen, 20 min. zachtjes smoren. Pureren, evt. soep nog opwarmen. Van het vuur nemen en 2,5 dl. crème fraîche met een eierdooier los kloppen en door de soep roeren. Op smaak maken met peper en zout en evt. knoflook. Bieten: salade met appel (rauw), Bijgerecht, salade 4 personen
Rasp de bieten en de appel grof. Roer de overige ingrediënten er door. Breng de salade op smaak met zout en peper en garneer de salade met dunne schijven appel en peterselie. Raapsteeltjes pesto, Bijgerecht 4 personen
Snijd de wortels van de steeltjes en was ze. Maak de raapsteeltjes goed droog en snijd ze grof. Snipper de knoflook en doe ze samen met de steeltjes in één kom. Voeg de kaas, de grof gehakte walnoten en de olijfolie toe. Wrijf alles fijn of pureer het geheel met een staafmixer of in een keukenmachine. Breng de pesto op smaak met zout en peper. Bloemkool-aardappelcurry, Hoofdgerecht 4 personen
Knolselderij: Aardappel-knolselderij-gratin, Hoofdgerecht 2 personen
Oven voorverwarmen op 200 graden. Aardappel, knolselderij, ui in water met zout in 5 min. bijna gaar koken, laten uitlekken. Creme fraîche met knoflook verwarmen. Groentemengsel, ham en helft van kaas door knoflookroom roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Mengsel in ovenschaal scheppen. Rest van de kaas erover strooien. Gerecht in midden van oven in ongeveer 20 min. een mooi korstje laten krijgen. Lekker met gekookte groene groente of sla. Links naar lekkere recepten: Recepten pagina |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
BTW nr. NL1504.38.084.B.02 |
Contact | Disclaimer | Stuur door | Sitemap | Privacy AVG Website by: Sander Sanders
|