Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 

di 14 februari 2006

Nieuwsbrief 41 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

De afgelopen week hebben we het land kunnen bemesten. We wilden het eigenlijk kort daarna gaan ploegen, maar het land was net te nat door de regen. Het is nu nog maar weer even afwachten tot het kan. Onze ervaring is dat als het land onder ongunstige (te natte) omstandigheden geploegd wordt, we daar het hele groeiseizoen last van hebben (o.a. structuurbederf van de bodem, onregelmatige groei en extra veel onkruid).

Zoals de meeste mensen die al langer abonnee bij ons zijn wel weten is het in de winter altijd lastiger om leuke pakketten te kunnen leveren. De laatste groenten die van het land komen, vallen vaak wat tegen in kwaliteit. Dachten we nog mooi een keertje Hollandse bloemkool in het pakket te doen (de laatste van Nederland), viel de kwaliteit tegen. Ook was een partij boerenkool nogal uitgedroogd door de voorafgaande vorstperiode. Ook kopen we af en toe groenten aan uit het buitenland en dan is het maar afwachten hoe die eruit zien. Over het algemeen zijn de reacties toch positief en nemen we aan dat we het zo toch goed doen; een mix van Hollandse wintergroenten aangevuld met producten uit het buitenland. We hopen dat u het pakket door het jaar heen zult beoordelen en met ons de seizoenen mee wilt maken. Het nodigt in ieder geval uit tot creativiteit in de keuken. Hier onder vindt u daarom ook weer een aantal recepten.

Overigens lazen we laatst een artikel waarin rode bieten het nieuwe supervoedsel van 2006 genoemd worden, vergelijkbaar met de populariteit van bramen en broccoli. Naast ijzer bevatten bieten veel voedingsvezels die het cholesterol helpen verlagen, carotenine en flavotenine wat helpt tegen de nesteling van LDL en ongezond cholesterol in de kransslagader en rode bieten hebben mogelijk een positieve werking op ziektes als Alzheimer. (bron: Biofood).

Biologische groenten en gezondheid

In januari 2006 heeft de Consumentenbond een onderzoek gepresenteerd waaruit zou blijken dat biologische producten niet gezonder zouden zijn dan gangbare. Het verhaal is echter wat genuanceerder dan de Consumentenbond doet voorkomen. Zij hebben slechts een klein aantal indicatoren onderzocht die alleen te maken hadden met de voedingswaarde. Behalve dat er talloze onderzoeken geweest zijn die dat weer tegenspreken, is er niet gekeken naar het verschil in gezondheid door residuen die op en in het product achterblijven door het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Ook is er niet gekeken naar gevolgen voor de gezondheid door milieuvervuiling, een wat minder egocentrisch gezondheidsrisico, maar hierin is de biologische landbouw nog altijd onomstreden. En dan hebben we het nog niet gehad over het verschil in kwaliteit door teelt in gezonde aarde in plaats van op substraat met vloeibare voeding. Of over het gegarandeerd vrij zijn van genetisch gemanipuleerde organismen van de biologische landbouw.
Meer lezen? Zie ook www.biologica.nl of www.gentech.nl.

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 8 t/m 15 2006. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. De afmeldingen i.v.m. vakanties en dergelijke die doorgegeven zijn vóór 14 februari, zijn verwerkt in deze acceptgiro. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat. Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 23 februari van uw
rekening afgeschreven.

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Zuurkool op z’n Hongaars, Bijgerecht 4 personen

25 gr. boter  1 zoete ui, grof gesnipperd  
1 el. milde paprikapoeder  1 blikje tomatenpuree (70 gr.)  
750 gr. verse zuurkool, uitgelekt  2 tl. karwijzaad (kummel)  
2 tl. gedroogde tijm  250 ml. kippen- of kruidenbouillon (van  

In braadpan boter verhitten en ui zachtjes glazig bakken. Paprikapoeder en tomatenpuree erdoor scheppen en 2 min. meebakken. Zuurkool met karwijzaad en tijm door uimengsel scheppen. Bouillon erbij schenken en aan de kook brengen. Vuur laag zetten en zuurkool in open pan in 20-25 min. gaarstoven, regelmatig omscheppen.

Knolselderij - sla - peen: Wintersalade met knolselderij, Bijgerecht 4 personen

75 gr. hazelnoten  1 kleine winterpeen  
150 gr. knolselderij, schoongemaakt  1 el. rode wijnazijn  
3 el. (walnoot)olie  200 gr. ijsbergsla/frisee-sla  
75 gr. veldsla  beetje bieslook  

In droge koekenpan hazelnoten goudbruin roosteren. Op bord laten afkoelen. Wortel met dunschiller (of kaasschaaf) schillen en in linten schaven. Knolselderij in plakken van 1 cm. dik snijden en plakken met dunschiller in linten schaven. In slaschaal azijn met olie en zout en peper naar smaak tot dressing kloppen. Slamelange, veldsla, bieslook, wortel en knolselderij luchtig door dressing mengen. Hazelnoten erover strooien.

Bleekselderij of groenselderij: Kaassoep met witlof en bleekselderij, Voorgerecht, soep 4 personen

1 ui  2 stengels bleekselderij  
1 struikje witlof  1 liter kippenbouillon (van tabletten)  
20 gr. boter  1 eetl. bloem  
100 gr. belegen kaas  1 eetl. Dijon mosterd  
2 eetl. fijngehakte peterselie  

Snipper de gepelde ui. Trek de draden van de stengels bleekselderij en snijd de stengels in smalle reepjes. Snijd ook de schoongemaakte lof in repen. Maak de bouillon van de tabletten. Verhit de boter in een soeppan en bak hierin de uisnippers zacht en glazig. Roer de bloem door de gebakken ui en voeg al roerend bij kleine beetjes tegelijk de bouillon toe. Verhit de lichtgebonden bouillon en doe de reepjes lof en bleekselderij in de pan. Kook deze groenten ongeveer 8 minuten. Rasp de kaas en roer de kaas en mosterd door de soep. Schep de soep in kommen en strooi er een beetje peterselie op

Boerenkool: Couscous met boerenkool, Bijgerecht 4 personen

3 el. olijfolie  2 uien, gesnipperd  
2 teentjes knoflook, in plakjes  1 el. chilipoeder  
300 gr. gesneden boerenkool  200 gr. couscous  
50 gr. rozijnen  600 ml. kruidenbouillon (van tablet)  
In wok olie verhitten en ui en knoflook fruiten. Chilipoeder erdoor scheppen en even meebakken. Boerenkool in gedeelten toevoegen en in 15 min. al omscheppend laten slinken. Couscous en rozijnen door boerenkool scheppen en warme bouillon erbij schenken. Geheel al roerend aan de kook brengen. Pan van vuur nemen. Couscous 10 min. laten wellen en korrels daarna met vork losroeren. Op smaak brengen met zout en peper. Lekker bij gehaktballen met jus of gestoofde hamlapjes.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders