Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSkal 6268

EU Organic

 

wo 14 december 2005

Nieuwsbrief 40 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

Het najaar is zeer groeizaam nog geweest, met veel zon en hoge temperaturen. Fijn voor iedereen, maar ook voor de tuin. Alle groenten groeiden goed door. We planten en zaaien altijd nog tot de uiterste datum en dan is het altijd afwachten of de groenten het dan nog halen i.v.m. bijvoorbeeld nachtvorst. Dit jaar is dat in ieder geval gelukt. Op een gegeven moment zaten we zelfs te hopen op nachtvorst, omdat ook het onkruid (met name knopkruid) maar bleef groeien en schoffelen geen zin meer heeft in het vochtige najaar.
In de tunnelkassen groeide alles te snel, vooral de andijvie, waardoor jullie dat twee keer achter elkaar in het pakket hebben gehad. De rest van de andijvie die nog in de kas stond, was niet meer oogstbaar. Ook hebben we al wat veldsla moeten oogsten in de kas (die is eigenlijk voor januari /februari bedoeld) omdat die al te hard gegroeid was.
Wij laten de aarde nu met rust, totdat we in februari weer beginnen met bemesten, ploegen en alle voorbereidingen voor een nieuw seizoen. Zoals wij zelf nu rust nodig hebben om op te laden voor een nieuw seizoen, zo heeft de hele natuur dat ook. In de winter als de natuur zich zo ver mogelijk teruggetrokken heeft, vindt aan de andere kant juist een grote activiteit plaats in de vorm van inwerking van krachten vanuit de kosmos (via maan en planeten) op de aarde. Deze werken met name in op de mineralen die zich in de aarde bevinden en worden daarin opgeslagen om in het groeiseizoen weer vrij te komen en te ondersteunen bij de groei.

Kerstpakket

In de week voorafgaand aan kerst leveren wij altijd een dubbel/luxe pakket, de week erna is er dan geen levering.
De inhoud van dit dubbele pakket bestaat uit bleekselderij, witlof, spruitjes, bakje champignons, veldsla, tomaat, rode kool, bloemkool of broccoli, rode uien, wortels, rode biet.
De inhoud van het dubbele fruitpakket bestaat uit citroen, avocado, peer, appel, sinasappel, kiwi, mandarijn.
Omdat kerst in het weekend valt, hoeven we dit keer niet te schuiven met de afleverdag. U kunt uw groenten afhalen op donderdag 22 december of vrijdag 23 december op de tijden dat u dat gewend bent. In de week van 29/30 dec. is er dan geen levering. Op 5/6 januari weer levering zoals gebruikelijk.

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 52 t/m 7 2006. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat. Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 28 december van uw
rekening afgeschreven.

Fijne feestdagen en alvast een gezond 2006 gewenst,

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Pompoen: soep met kippenbouillon , linzen en chorizo, Lunch of hoofdgerecht 4 personen

1 kleine, oranje pompoen (ca. 600 gr.)  3 el. olijfolie  
1 grote ui, gesnipperd  1 el. milde paprikapoeder  
1 liter kippenbouillon  100 gr. chorizo, in plakjes  
1 teentje knoflook, fijngehakt  1 blik linzen (400 gr.), uitgelekt  
1 el. (verse) italiaanse kruiden, fijngehakt  1-2 el. citroensap  
150 gr. Griekse yoghurt  keukenmachine of staafmixer  

Pompoen afspoelen, halveren, schillen en pitten verwijderen. Vruchtvlees in stukken snijden. In soeppan 2 el. olie verhitten en ui glazig fruiten. Pompoen met paprikapoeder door ui scheppen en 5 min. zachtjes bakken. Bouillon erbij schenken en aan de kook brengen. Pompoen in bouillon in 15-20 min. zachtjes gaarkoken.

In droge koekenpan chorizo op laag vuur uitbakken, uit pan nemen en op keukenpapier laten uitlekken. In koekenpan 1 el. olie verwarmen en knoflook fruiten. Linzen met italiaanse kruiden erdoor scheppen en zachtjes verwarmen.

Pompoen in bouillon met staafmixer of in keukenmachine pureren tot gladde, lichtgebonden soep. Soep opnieuw aan de kook brengen en nog 5 min. zachtjes laten doorkoken. Op smaak brengen met zout, peper en citroensap.

Pompoensoep in vier wijde kommen of diepe borden scheppen. Linzen in midden leggen en flinke lepel yoghurt erop scheppen. Garneren met plakjes chorizo. Lekker met stokbrood.

Knolselderij: soep, Lunch of hoofdgerecht 4 personen

1 knolselderij (ca. 600 gr.)  3 el. olijfolie  
1 grote ui, gesnipperd  1 teentje knoflook, fijngesneden  
1 liter kippenbouillon  100 gr. bakbacon, in brede repen  
½ spitskool, in repen  3 stengels bleekselderij, in dunne plakjes  
1 el. verse tijmblaadjes  staafmixer  

Knolselderij in plakken snijden, schillen en in blokjes snijden. In soeppan 2 el. olie verhitten en ui en knoflook glazig fruiten. Knolselderij erdoor scheppen en 5 min. zachtjes bakken. Bouillon erbij schenken, al roerend aan de kook brengen en knolselderij in 10-15 min. zachtjes gaar koken. Intussen in wok 1 el. olie verhitten en bacon al omscheppend bruin en knapperig bakken. Op keukenpapier laten uitlekken. In bakvet van bacon spitskool al omscheppend in 3-4 min. beetgaar bakken. Op smaak brengen met peper en zout.

Met staafmixer knolselderij in bouillon pureren tot gladde, lichtgebonden soep. Bleekselderij en tijm toevoegen en soep nog 2-3 min. op laag vuur laten koken. Op smaak brengen met zout en peper.

Soep in vier wijde kommen scheppen en spitskool in midden scheppen. Baconrepen erover verdelen. Lekker met volkorenbrood.

Ui: Gepofte rode ui in wijnsiroop, Bijgerecht, vegetarisch 4 personen

200 gr. grof zeezout  4 rode uien  
1 flesje rode wijn (250 ml)  3 el. suiker  
100 gr. blauwaderkaas, in plakjes  kleine, lage ovenschaal (inhoud 1 liter)  

Oven voorverwarmen op 200 graden. Zeezout over bodem van ovenschaal verdelen en ongepelde uien erin zetten. In oven uien in ca. 1 uur gaarpoffen. Intussen in pan wijn met suiker en pepernaar smaak in 15 min. tot kwart laten inkoken tot lichte siroop.

Gepofte uien uit oven nemen, iets laten afkoelen en pellen (evt. worteltje met schaar eraf knippen). Uien in schaaltje of op bordje zetten en wijnsiroop erover schenken. Blauwaderkaas erover verdelen.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders