Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSkal 6268

EU Organic

 

ma 24 oktober 2005

Nieuwsbrief 39 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

Op het land staan nog de laatste zomer/herfstgroenten: venkel. andijvie, bospeen en sla. Daarnaast staan er natuurlijk nog de herfst/wintergroenten, o.a. boerenkool, prei, veldsla en postelein. We hebben dit najaar lang door kunnen oogsten en ook de groenten die we laat in de zomer geplant of gezaaid hebben, hebben het allemaal gehaald. Dat is andere jaren wel eens anders geweest als er al vroeg nachtvorst kwam. Het plastic van twee tunnelkassen is vervangen, dat is allemaal goed verlopen. Het is altijd een heel werk en we zijn blij als dat weer gebeurd is. Het zal zeker ten goede komen aan de groei van de groenten de komende jaren.

Wintergroenten

In de winter haken er altijd relatief veel abonnees af i.v.m. de grote hoeveelheid wintergroenten. Daarom hebben we sinds een paar jaar een regeling dat bewaarbare wintergroenten geruild kunnen worden voor aardappels. We zitten nu in een periode dat de pakketten nog gevuld worden met zomergroenten, maar ook de eerste winterproducten komen erin. Vandaar dat er nu weer wintergroenten voor aardappels geruild kunnen worden. Om welke groenten het gaat en om welke hoeveelheid aardappels staat aangegeven op een poster op de afhaalpunten waar deze regeling mogelijk is. In winkels (Natuurmarkt, Boergondisch Rijk) en op de kleinere afhaalpunten waar geen weegschaal staat is ruilen helaas niet mogelijk om praktische redenen.
Daarnaast wil ik toch ook een klein pleidooi houden voor een betere waardering van de wintergroenten. We zijn de laatste jaren zo verwend geraakt doordat bijna alle groenten bijna continu verkrijgbaar zijn, vaak uit verre landen, dat we de waarde van de producten van onze eigen bodem niet meer beseffen. De wortels en knollen die aan de buitenkant vaak zo onooglijk zijn, hebben de zonnewarmte van een lang groeiseizoen in hun wortels opgeslagen. Dit laten ze aan de binnenkant zien door de vaak juist felle kleur. Deze zonnewarmte hebben we in de winter maar al te hard nodig als de zon ons niet rechtstreeks kan verwarmen en kunnen we op deze manier via de voeding tot ons nemen. Alle koolsoorten zijn een grote bron van vitamine C, belangrijk voor een goede weerstand in de winter en dichter bij huis te halen dan een sinasappel.

Kerstpakket

De winter is nog niet eens begonnen, maar toch denken wij al na over het kerstgroente-pakket. De levering van dit pakket valt in de laatste week van deze betalingsperiode (week 51).
Wij zijn gewend om dan een dubbel/luxe pakket te leveren, de week erna is er dan geen levering.
U wordt tijdig op de hoogte gehouden van de inhoud van dit dubbele pakket d.m.v. een poster op het afhaalpunt. Omdat kerst in het weekend valt, hoeven we dit keer niet te schuiven met de afleverdag. U kunt uw groenten afhalen op donderdag 22 december of vrijdag 23 december op de tijden dat u dat gewend bent. In de week van 29/30 dec. is er dan geen levering. Op 5/6 januari weer levering zoals gebruikelijk.

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 44 t/m 51 2005. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat.
Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 3 november van uw rekening afgeschreven.
I.v.m. het dubbele kerstpakket (wk. 51) hebben degenen die alleen in de oneven weken groenten ontvangen een extra pakket in rekening gekregen. Wilt u geen dubbel pakket ontvangen, dan kunt u het bij ons ook gewoon annuleren.

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.

 


Recepten van het seizoen

Pompoen: Vleespastei met pompoen, Hoofdgerecht 4 personen

800 gr. rib-runderlappen, in blokjes  1 el. bloem, plus extra om te bestuiven  
2 el. olie  2 uien, gesnipperd  
2 stengels bleekselderij, in blokjes  1 laurierblad  
1 tl. gedroogd salieblad  300 ml. witte wijn  
10 ml. runderbouillon (van tablet)  1 kleine pompoen  
6 plakjes bladerdeeg, ontdooid  1 eierdooier, losgeklopt  
gladde ovenschaal (inhoud 2 liter)  

Vlees omscheppen met wat peper en bloem. In braadpan vlees in olie aanbraden. Ui en bleekselderij 1 min. meebakken. Laurier, salie, wijn en bouillon toevoegen.  Vocht aan de kook brengen. Vuur laag zetten en vlees (op vlamverdeler) afgedekt 2 uur laten sudderen. Af en toe omscheppen en evt. wat water toevoegen. Pompoen schillen en in blokjes snijden, draden en pitten verwijderen. Pompoen door vlees scheppen en afgedekt nog 20-30 min. laten sudderen. Stoofpot op smaak brengen met peper en zout. Oven voorverwarmen op 200 °C. Bladerdeeg op met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot lap die iets groter is dan schaal. Vlees met driekwart van stoofvocht in schaal scheppen. Randen van schaal met water vochtig maken. Deeglap erop leggen, randen vastplakken. Gaatjes in deeg prikken. Restjes gebruiken voor versiering. Deeg met dooier bestrijken. Pastei in oven in ca. 20 min. afbakken.

Bieten: Salade van gemarineerde bieten en avocado, Lunch 4 personen

500 gr. gekookte bieten  1 eetl. witte-wijnazijn  
2 eetl. medium dry sherry  4 eetl. walnootolie  
1 theel. gedroogde tijm  1 rode ui, gesnipperd  
80 gr. pecannoten  versgemalen peper  
1/2 krop Romaine sla  1 avocado  

Bieten voorzichtig schillen en in kleine blokjes snijden. In kom azijn, sherry, olie en tijm met zout en peper naar smaak tot dressing kloppen. Blokjes biet en ui erdoor scheppen en smaken ca. 30 min. laten intrekken; regelmatig omscheppen. In droge koekenpan pecannoten in 2-3 min. knapperig roosteren. Peper en zout naar smaak erdoor scheppen. Noten overdoen in kommetje. Sla wassen en droogmaken, bladeren in brede repen snijden. Avocado halveren, pit verwijderen en vruchten schillen. Helften vlak voor serveren in lengte in plakjes snijden. Sla over vier diepe borden verdelen. Bieten in midden op sla scheppen, avocado eromheen leggen en pecannoten erover strooien. Lekker met bruin stokbrood.

Zuurkool: Hamrolletjes met zuurkool en kaas, Hoofdgerecht 4 personen

800 gr aardappels, geschild  150 gr. belegen Leidse kaas  
40 gr. boter  40 gr. bloem  
400 ml. melk  750 gr. zuurkool, uitgelekt  
12 plakken schouderham (ca. 250 gr.)  

Oven voorverwarmen op 225 °C. Aardappels in vieren snijden en in 10-12 min. gaarkoken. Korstjes van kaas snijden en kaas grof raspen. In kleine pan met dikke bodem boter smelten. Bloem toevoegen en 1 min. zachtjes bakken. Melk toevoegen en tot gladde saus roeren. Kaas in saus laten smelten. Op smaak brengen met zout en peper. Zuurkool over plakken ham verdelen en ham oprollen. Aardappels afgieten en in ovenschaal scheppen. Helft van saus erover schenken. In ovenschotel in 15 min. door en door heet laten worden en licht laten kleuren.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders