Biologische Tuinderij De Twee Linden
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||
ma 24 oktober 2005 Nieuwsbrief 39 voor alle groente-abonneesRondje bedrijf Op het land staan nog de laatste zomer/herfstgroenten: venkel. andijvie, bospeen en sla. Daarnaast staan er natuurlijk nog de herfst/wintergroenten, o.a. boerenkool, prei, veldsla en postelein. We hebben dit najaar lang door kunnen oogsten en ook de groenten die we laat in de zomer geplant of gezaaid hebben, hebben het allemaal gehaald. Dat is andere jaren wel eens anders geweest als er al vroeg nachtvorst kwam. Het plastic van twee tunnelkassen is vervangen, dat is allemaal goed verlopen. Het is altijd een heel werk en we zijn blij als dat weer gebeurd is. Het zal zeker ten goede komen aan de groei van de groenten de komende jaren. Wintergroenten In de winter haken er altijd relatief veel abonnees af i.v.m. de grote hoeveelheid wintergroenten. Daarom hebben we sinds een paar jaar een regeling dat bewaarbare wintergroenten geruild kunnen worden voor aardappels. We zitten nu in een periode dat de pakketten nog gevuld worden met zomergroenten, maar ook de eerste winterproducten komen erin. Vandaar dat er nu weer wintergroenten voor aardappels geruild kunnen worden. Om welke groenten het gaat en om welke hoeveelheid aardappels staat aangegeven op een poster op de afhaalpunten waar deze regeling mogelijk is. In winkels (Natuurmarkt, Boergondisch Rijk) en op de kleinere afhaalpunten waar geen weegschaal staat is ruilen helaas niet mogelijk om praktische redenen. De winter is nog niet eens begonnen, maar toch denken wij al na over het kerstgroente-pakket. De levering van dit pakket valt in de laatste week van deze betalingsperiode (week 51). De nieuwe betalingsperiode loopt van week 44 t/m 51 2005. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat. Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.
Recepten van het seizoenPompoen: Vleespastei met pompoen, Hoofdgerecht 4 personen
Vlees omscheppen met wat peper en bloem. In braadpan vlees in olie aanbraden. Ui en bleekselderij 1 min. meebakken. Laurier, salie, wijn en bouillon toevoegen. Vocht aan de kook brengen. Vuur laag zetten en vlees (op vlamverdeler) afgedekt 2 uur laten sudderen. Af en toe omscheppen en evt. wat water toevoegen. Pompoen schillen en in blokjes snijden, draden en pitten verwijderen. Pompoen door vlees scheppen en afgedekt nog 20-30 min. laten sudderen. Stoofpot op smaak brengen met peper en zout. Oven voorverwarmen op 200 °C. Bladerdeeg op met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot lap die iets groter is dan schaal. Vlees met driekwart van stoofvocht in schaal scheppen. Randen van schaal met water vochtig maken. Deeglap erop leggen, randen vastplakken. Gaatjes in deeg prikken. Restjes gebruiken voor versiering. Deeg met dooier bestrijken. Pastei in oven in ca. 20 min. afbakken. Bieten: Salade van gemarineerde bieten en avocado, Lunch 4 personen
Bieten voorzichtig schillen en in kleine blokjes snijden. In kom azijn, sherry, olie en tijm met zout en peper naar smaak tot dressing kloppen. Blokjes biet en ui erdoor scheppen en smaken ca. 30 min. laten intrekken; regelmatig omscheppen. In droge koekenpan pecannoten in 2-3 min. knapperig roosteren. Peper en zout naar smaak erdoor scheppen. Noten overdoen in kommetje. Sla wassen en droogmaken, bladeren in brede repen snijden. Avocado halveren, pit verwijderen en vruchten schillen. Helften vlak voor serveren in lengte in plakjes snijden. Sla over vier diepe borden verdelen. Bieten in midden op sla scheppen, avocado eromheen leggen en pecannoten erover strooien. Lekker met bruin stokbrood. Zuurkool: Hamrolletjes met zuurkool en kaas, Hoofdgerecht 4 personen
Oven voorverwarmen op 225 °C. Aardappels in vieren snijden en in 10-12 min. gaarkoken. Korstjes van kaas snijden en kaas grof raspen. In kleine pan met dikke bodem boter smelten. Bloem toevoegen en 1 min. zachtjes bakken. Melk toevoegen en tot gladde saus roeren. Kaas in saus laten smelten. Op smaak brengen met zout en peper. Zuurkool over plakken ham verdelen en ham oprollen. Aardappels afgieten en in ovenschaal scheppen. Helft van saus erover schenken. In ovenschotel in 15 min. door en door heet laten worden en licht laten kleuren. Links naar lekkere recepten: Recepten pagina |
|||||||||||||||||||||||||||||||||
BTW nr. NL1504.38.084.B.02 |
Contact | Disclaimer | Stuur door | Sitemap | Privacy AVG Website by: Sander Sanders
|