Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 

di 30 augustus 2005

Nieuwsbrief 38 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

Na een hittegolf in juni hebben we de afgelopen maanden te maken gehad met veel en regelmatige regenval en vrij lage zomertemperaturen, wat op zich wel groeizaam weer is. Voor veel groenten is 30 graden niet de ideale groeitemperatuur, uitzonderingen daargelaten, o.a. courgette. Vooral prei en venkel zijn dit jaar goed gegaan, goed aan het gewicht. Vandaar dat deze groenten wat vaker in het pakket gekomen zijn deze zomer. Omdat we planten en zaaien naar een gemiddelde opbrengst van de afgelopen jaren, hebben we afhankelijk van wat voor zomer het is, van sommige groenten wat meer en van andere groenten wat minder. Volgend jaar kan het dan weer heel anders uitpakken.
Jammer genoeg hebben we wel problemen met het onkruid, het kwam regelmatig voor dat we aan het schoffelen waren en dat er weer een bui aan kwam, dan heeft het niet echt veel zin. Het onkruid heeft dus ook een groeizaam jaar gekend. De laatste weken hebben we ook problemen gekregen met sla; nat en vochtig weer betekent vaak schimmel, dus soms moeten we de kroppen te licht oogsten.
De komende week gaan we het plastic van de achterste twee tunnelkassen vervangen. Deze waren na 10 jaar versleten en toe aan vervanging. Dit vervangen kan maar in een korte periode gebeuren; de kassen moeten leeg zijn en het moet zomer zijn. In de winter kun je deze klus niet doen omdat het plastic dan maximaal gekrompen is door de kou, in de zomer zou het plastic dan veel te los om het frame zitten.

Nieuwe aardappels
De prijs voor de aardappels in de abonnementen is de komende 8 weken € 0,70/kg.

Samenstelling fruittassen
Bij het samenstellen van de fruittassen maken we altijd onderscheid tussen hard fruit en zacht fruit. In de regel ziet het pakket er in de zomer zo uit dat er 2 soorten “hard” fruit in zitten (bv. banaan, appel) en 1 soort zacht fruit (bv. nectarine, pruim, druiven). We merken dat we met het zachte fruit soms problemen hebben qua houdbaarheid en kwaliteit, vandaar dat we ook maar 1 soort zacht fruit in de zomer in het pakket doen en bv. aardbeien al niet eens. Het biologische zacht fruit is kwetsbaarder dan ander fruit. We proberen er extra goed op te letten, maar soms glipt er wel eens wat doorheen. We hebben proefondervindelijk ook gemerkt dat een klein, bijna niet te zien plekje op een nectarine binnen een paar uur uitgroeit tot een rotte plek. We vragen hiervoor begrip en als u kwaliteitsklachten heeft, kunt u het altijd melden en lossen we het in de volgende fruittas op. Bewaartips fruit:
Rijpe nectarines, perziken, pruimen in de koelkast bewaren.
Nog na te rijpen nectarines, perziken, pruimen in de fruitschaal bewaren.
Let op voor rijpe bananen: deze bevatten een stof die het andere fruit versneld doet afrijpen.

Website
Bezoek regelmatig onze website: u vindt er recepten, nieuwsbrieven, informatie over wat er de komende week in het pakket zit met een recept erbij en foto’s van de open dag. Maak nu een bookmark door hier te klikken: www.2linden.nl.

Nieuwe betaling
De nieuwe betalingsperiode loopt van week 36 t/m 43 2005. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat. Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 8 september van uw rekening afgeschreven. Hieronder vindt u nog een aantal recepten met seizoensgroenten.

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Koolrabi: Ovenschotel met garnalen en tomaat, Bijgerecht 4 personen

2 vleestomaten  boter  
peper  50 gr. gepelde garnalen  
zout  125 ml. crème fraîche  
1 ei  1 el. bieslook  
½ el. peterselie  5 el. belegen geraspte kaas  
koolrabi  

Verwarm de oven voor tot 200 graden. Schil de koolrabi’s, snijd ze in blokjes en kook ze 10 min. in lichtgezouten water.  Laten uitlekken. Was en snijd de tomaten in plakken. Vet een ovenschaal in met boter. Schep de blokjes koolrabi in de ovenschaal en maal er peper over. Verdeel de garnalen over de koolrabi en bedek deze met plakken tomaat. Bestrooi de tomaten met peper en zout. Klop het ei los met de crème fraiche, roer er peterselie, bieslook, zout en peper door. Giet dit over de tomaten en strooi er kaas over. Bak de schotel in het midden van de oven in ongeveer 15 min. gaar.

Courgette: ovenschotel, Bijgerecht 2 personen

1 courgette  2-3 rode uien, gepeld  
3 takjes tijm  2 takjes rozemarijn  
2 teentjes knoflook, fijngesneden  12 zwarte olijven  
4 el. olijfolie  2 el. citroensap  

Oven voorverwarmen op 200 graden. Courgette en ui in dunne plakjes snijden. In ovenschaal courgette en ui om en om en dakpansgewijs in rijen rangschikken. Takjes tijm en rozemarijn in kleinere stukken knippen en tussen groenten steken. Knoflook en olijven erover verdelen. Olie en citroensap over groenten sprenkelen. Gerecht met zout en peper bestrooien en schaal met aluminiumfolie afdekken. In midden van oven groenten 30 min. bakken. Folie verwijderen en groenten in nog 15-20 min. bruin laten kleuren.

Courgette: rolletjes met tonijn en kappertjes, Borrelhapje, 12 stuks 4 personen

2 courgettes  2 el. olijfolie  
1 blikje tonijn in water, uitgelekt  2 el. mayonaise  
½ zakje verse dille (7 gr.)  2 el. kappertjes, fijngehakt  
versgemalen zwarte peper  12 cocktailprikkers  

Grillpan voorverwarmen. Elke courgette met groot scherp mes in de lengte in 6 dunne plakken snijden. Plakken aan beide kanten met olie bestrijken. In grillpan plakken courgette in 3-4 min. bruin en gaar grillen, halverwege keren. Laten afkoelen.

In keukenmachine of met staafmixer tonijn met mayonaise pureren. Enkele takjes dille voor garnering apart houden., rest van dille fijnsnijden en met kappertjes door tonijnmengsel scheppen. Op smaak brengen met zout en peper.

Plakken courgette droogdeppen en dun met tonijnmengsel bestrijken. Plakken voorzichtig oprollen en met cocktailprikkers vastzetten. Rolletjes rechtop op schaal zetten en garneren met achtergehouden dille.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders