Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 

vr 10 mei 2002

Nieuwsbrief 36 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

In de vorige nieuwsbrief schreven we dat we vrij laat waren met de grondbewerkingen, maar gelukkig konden we daarna vrij snel aan de slag. Alles is onder redelijke omstandigheden bemest en geploegd, daarna zijn we meteen aan de slag gegaan met zaaien en planten. De eerste groenten die in de grond kunnen, zijn bospeen, raapsteel, spinazie en bosui. Daarna hebben we peulen en tuinbonen geplant en kwam het plantgoed van de plantenkweker (sla, andijvie, koolrabi, spitskool, bloemkool). Deze groenten die we er als eerste in de grond gezet hebben, kunnen redelijk goed tegen (nacht)vorst, toch neem je altijd een risico door zo vroeg aan de slag te gaan. Het is dit voorjaar goed gegaan met de kou, we hebben alleen problemen met de nattigheid. De afgelopen weken is er veel water gevallen, sommige groenten zijn een beetje aan het kwakkelen, maar als het eind van de week beter wordt met het weer, kan het ook snel verbeteren. Gelukkig hebben we alweer volop produkten van onszelf; allerlei soorten sla, andijvie, koolrabi, raapsteel, bosui enz. De wintergroenten zijn bijna verdwenen uit het pakket en vervangen door veel verse voorjaarsgroenten.

Nieuwe aardappels

Vanaf week 24 hebben we weer nieuwe aardappels in het aardappelabonnement. De prijs van nieuwe aardappels begint altijd hoog en zakt dan wekelijks een beetje. Voor de aardappelabonnementen hebben we een gemiddelde prijs moeten berekenen voor week 24 t/m 27: dit is € 1,20 per kg. Over 8 weken zal de prijs dan weer wat lager liggen. Voor de oude aardappels betaalt u nog is € 0,60 per kg. De gemiddelde prijs van het aardappelabonnement per kilo voor de komende 8 weken is daarom € 0,90/kg.

Afmelding groentepakketten in zomerperiode

Bij deze nieuwsbrief treft u een formulier aan waarmee u uw vakantie aan ons kunt doorgeven. De weken dat u geen groenten/fruit nodig heeft, worden dan met de eerstvolgende betaling verrekend. Het is voor ons gemakkelijk als u uw vakantie op deze manier aan ons doorgeeft. U kunt het formulier terugfaxen, mailen, neerleggen op het afhaaldepôt of naar ons opsturen.

Open dag

Zondag 26 juni houden we weer een open dag. U bent van harte welkom tussen 10.00 en 16.00 uur. We doen weer ons best om er een gezellige dag van te maken. De hele dag door zijn er rondleidingen, uw kinderen kunt u (ondertussen) in de speciale kinderspeelhoek laten spelen. Er zijn terrasjes waar u even een kopje koffie of thee kunt drinken of wat kunt proeven, verder zijn er diverse kraampjes, o.a. kruidenbedrijf Calendula (zelfgekweekte kruiden verwerkt tot thee, zalven, tincturen etc.) en is er informatie over de organisatie Slow Food met proeverij.
's Middags zal er live muziek gespeeld worden door muziekgroep Folks!

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 20 t/m 27 2005.
Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat. Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 19 mei van uw rekening afgeschreven.
Hieronder vindt u nog een aantal recepten met seizoensgroenten.

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Spinazie/snijbiet: Tagliatelle met spinazie en citroenroomsaus, Hoofdgerecht 4 personen

1 zakje garneeramandelen  1 citroen  
3 el. olijfolie  250 gr. mascarpone  
600 gr. spinazie of snijbiet  400 gr. tagliatelle  
versgemalen zwarte peper  1 teentje knoflook, fijngesneden  

Voorbereiden: in droge koekenpan amandelen goudbruin roosteren en op snijplank laten afkoelen. Citroen schoonboenen, gele schil raspen en vrucht uitpersen. Amandelen grof hakken. In steelpan 1 el. olie verwarmen. Citroenrasp en 2 el. citroensap 1 min. in olie verwarmen. Mascarpone hierin smelten. Saus op smaak brengen met zout, peper en citroensap. Saus warmhouden (niet laten koken!) of laten afkoelen en later opwarmen.

Bereiden: grove stelen uit spinazie verwijderen en 100 gr. kleine blaadjes achterhouden (deze worden op het laatste moment rauw toegevoegd). Tagliatelle in ruim water met zout beetgaar koken. In wok rest van olie verhitten en knoflook 30 sec. zachtjes bakken. Spinazie in gedeelten toevoegen en op hoog vuur al omscheppend laten slinken, vocht laten verdampen. Op smaak brengen met zout en peper. Tagliatelle afgieten (scheut kookvocht opvangen om saus evt. te verdunnen). In pastapan tagliatelle voorzichtig omscheppen met warme mascarponesaus. Achtergehouden spinazie erdoor scheppen. Tagliatelle en spinazie over vier warme borden verdelen en bestrooien met amandelen.

Raapsteeltjes: Soep met ei, Voorgerecht, soep 4 personen

2 eieren  3 bosuitjes  
2 middelgrote aardappels  25 gr. boter  
1 liter tuinkruidenbouillon (van tablet)  300 gr. raapstelen  

Bereiden: eieren in 6-7 min. net hard koken. Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden. Aardappels schillen en in kleine blokjes snijden. In (soep)pan boter verhitten. Bosuitjes en aardappelblokjes 2 min. zachtjes bakken. Bouillon toevoegen, aan de kook brengen en op laag vuur ca. 10 min. laten koken.

Paar raapstelen achterhouden voor garnering, rest grof snijden. Gesneden raapstelen 3-4 min. in soep laten meekoken. Eieren pellen en in plakjes snijden. Soep met staafmixer of in keukenmachine pureren. Op smaak brengen met zout en peper. Soep in vier diepe borden scheppen en garneren met plakjes ei en raapstelen. Lekker met toast en boter.

Koolrabi: Gegrilde koolrabi met dilledressing, Bijgerecht 4 personen

1 limoen  4 kleine koolrabi’s  
4 el. olijfolie  ½ teentje knoflook, uitgeperst  
1 el. kappertjes  15 gr. verse dille, fijngeknipt  

Voorbereiden: limoen schoonboenen, groene schil raspen en vrucht uitpersen. Koolrabi’s dun schillen en in pan met ruim water, wat zout en 2 el. limoensap in ca. 15 min. beetgaar koken. Koolrabi iets af laten koelen, halveren en in plakjes snijden. Plakjes bedruppelen met 2 el. olie. In kom dressing kloppen van 2 el. olie, limoenrasp, 1 el. limoensap en knoflook. Kappertjes en dille erdoor roeren. Dressing op smaak brengen met zout en peper.

Bereiden: grillpan verhitten. Koolrabi in 3-4 porties op oog vuur aan beide kanten roosteren. Geroosterde porties in warme oven of op warme schaal onder aluminiumfolie warmhouden. Dressing doorroeren en over koolrabi schenken. Lekker bij gebakken vis of kip.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders