Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 

di 15 maart 2005

Nieuwsbrief 35 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

Nu we deze brief schrijven, lijkt het eindelijk voorjaar te worden met temperaturen richting 20° C. De late vorstinval heeft gelukkig niet tot schade geleid omdat het nieuwe plantgoed voor de kas nog een tijdje bij onze plantenopkweker in de verwarmde kas kon blijven staan. De planten hebben we vorige week pas kunnen planten. De kassen staan nu weer vol en met de temperaturen die er nu voorspeld worden kunnen ze goed aan de groei geraken. Ons geduld is aardig op de proef gesteld, enerzijds wat betreft het plantgoed in de kassen, anderzijds wat betreft het bewerken van het land. Het land was begin maart te nat om te bewerken, daarna bevroren en daarna door het smelten van de sneeuw weer te nat. We verwachten dat we eind deze week of begin volgende week kunnen mesten, ploegen en culterren. Dan is het nog net op tijd, want deze week komt het eerste plantgoed voor de vollegrond. Onze ervaring is dat als je te vroeg het land gaat bewerken (nat of bevroren) je daar het hele seizoen last van hebt, met o.a. structuurproblemen van het land.
Zoals jullie weten heeft het winterse weer ook toegeslagen in het zuiden van Europa. Dit heeft tot gevolg gehad dat daardoor de groenten schaars en duur zijn geworden. In deze periode komen veel produkten uit onze pakketten uit die landen (bv. bloemkool, broccoli, venkel, bleekselderij e.d.). Dit zijn juist de groenten die het pakket in deze tijd van het jaar een beetje afwisselend houden. Deze groenten zijn dit jaar extreem duur geworden (bv. broccoli: inkoop €3,50/kg, venkel: inkoop €3,25/kg.)
Wij doen ons best om het pakket toch zo mooi en gevarieerd mogelijk te houden. Wij hopen dan ook dat u het pakket over het hele jaar heen zult beoordelen en met ons alle seizoenen bewust wilt meemaken.

Nieuwe service op onze website

Naar aanleiding van de vraag van een aantal klanten is onze service op internet uitgebreid. U kunt vanaf nu op deze website (www.2linden.nl) wekelijks de inhoud van het pakket van deze week vinden, aangevuld met een recept over een van deze groenten. Wekelijks vanaf dinsdag is de samenstelling van ons pakket van die week bekend en op dit internetadres te vinden.

Nieuw afhaalpunt in Natuurmarkt Oss

Naar aanleiding van de vraag van de nieuwe eigenaar van de Natuurwinkel in Oss, hebben wij besloten om onze pakketten ook via deze winkel te gaan distribueren. De afhaalpunten in de Verdistraat en de Verlengde Tuinstraat blijven gewoon bestaan, dit afhaalpunt in de Natuurwinkel is dus extra. De pakketten worden daar ook op donderdag geleverd en kunnen donderdagmiddag of vrijdag opgehaald worden gedurende de openingstijden van de winkel.
Mocht u het prettiger vinden om uw pakket voortaan in de Natuurwinkel op te halen, dan kunt u dit aan ons doorgeven. Voor het meenemen van een kratje wordt statiegeld berekend via de winkelier en het ruilen van wintergroenten voor aardappels is hier om praktische redenen niet mogelijk. De prijs van het pakket blijft hetzelfde.

In deze nieuwsbrief stelt de nieuwe eigenaar zich aan u voor:

Ik ben Jorg Bongers, de nieuwe winkelier van de natuurwinkel in Oss. In december 2004 heb ik de winkel, waar ik al twee jaar werkte overgenomen. Hiervoor heb ik bij de biologische vers groothandel gewerkt. Samen met mijn vrouw Marloes Kater en twee kinderen Randor en Torek zijn we de afgelopen maanden druk bezig geweest met de winkel. Langzaam maken we er steeds meer onze eigen winkel van waar we klanten een goede service en ruime keuze aan producten kunnen bieden.
Ik vind het leuk om mensen te laten zien dat er in de omgeving van Oss veel initiatieven zijn op het gebied van biologisch telen en milieuvriendelijk produceren vandaar dat ik ook graag de abonnementen van de Twee Linden in de winkel wil verdelen. Ik heet u van harte welkom in de winkel,
Jorg Bongers, familie en medewerkers.
Natuurmarkt Jorg Bongers, Klaphekkenstraat 1, Oss, 0412-691660

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 12 t/m 19 2005.
Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat. Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 24 maart van uw rekening afgeschreven.
Hieronder vindt u nog een aantal recepten met seizoensgroenten.

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Zuurkoolrösti, Hoofdgerecht 4 personen

500 gr. zuurkool (knolselderij of wortel)  600 gr. aardappels  
2 kleine uitjes, gesnipperd  2 eieren  
olijfolie  kummel  
evt. spek  peper  
zeezout  

Laat de zuurkool uitlekken en rasp dan de aardappel grof; niet wassen, anders spoel je het zetmeel weg wat tevens het bindmiddel is. Klop de eieren. Meng dan alle ingrediënten door elkaar zodat het een stevige massa wordt. Voor de vleeseters zou een beetje spek het geheel extra knapperig kunnen maken. Verhit de olie en maak naar gelang de grootte van de koekenpan meerdere rösti’s in 1 pan. Houdt ze warm in een oven.

Variatie: in plaats van zuurkool knolselderij of wortel.

Winterpeen: Wortelsalade, Voorgerecht, salade 4 personen

400 gram winterpeen  100 gram zonnebloempitten  
scheutje olijfolie  mosterd  
azijn (witte)  kruidenzout  
scheutje sinaasappelsap  

Schil de peen en was hem schoon. Lekker dun raspen. Bak de zonnebloempitjes in een beetje olie knapperig bruin. Maak de dressing en meng dit met de wortel.

Leg de wortelsalade mooi midden op een bord en strooi de zonnebloempitjes er overheen. Leg meerdere gebakken zuurkoolrösti’s half op de salade.  Garneer het geheel af met wat veldsla.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders