Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 

di 23 november 2004

Nieuwsbrief 34 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

Als het land een beetje droger wordt, voeren we de laatste grondbewerkingen uit (culteren). Ook laten we dan door de loonwerker de grond wat dieper loswerken, vnl. de kopakkers zijn ondanks dat we weinig met machines werken toch wat dichtgereden. Er komt dan weer wat meer lucht en warmte in de bodem.
De eerste nachtvorst is laat gekomen dit jaar. Er was dan ook nauwelijks schade aan de gewassen. Het meeste wat er niet tegen kan was al geoogst. Eigenlijk waren we wel blij met een beetje nachtvorst, want daardoor is het knopkruid (het onkruid dat dit jaar zo welig gegroeid heeft op het land) eindelijk kapot gevroren.
We hebben nog boerenkool en prei op het land, en in de kassen staat nog veldsla, postelein, andijvie en peterselie. Het leek ons nu wel het goede moment om even een lijst te maken met waar de verschillende groenten in de winter vandaan komen. Deze treft u aan de achterkant van deze nieuwsbrief aan.

Kerstpakket

Zoals u inmiddels al jaren van ons gewend bent, krijgt u met kerst een dubbel groentepakket.
Op veler verzoek dit jaar een wat luxer, maar daarom qua volume wat minder pakket.
De planning (onder voorbehoud) voor wat er in dit kerstpakket zit:
witlof, spruitjes, bleekselderij, bakje gemengde paddestoelen, tomaat, waspeen, bakje alfalfa, sla en bloemkool. We zullen de precieze inhoud ook nog op de afhaaldepots op posters aankondigen. Ook het fruitpakket is dubbel.
De week erna krijgt u dan geen groenten/fruit. De eerstvolgende levering is dan weer op 6/7 januari zoals gebruikelijk.

Aangezien kerst in het weekend valt hoeven we niet te schuiven in de afhaaldagen. Voor de donderdag verandert er dus niets.

Op vrijdag willen we de groenten wat eerder brengen, zodat u uw spullen bijtijds in huis kunt hebben.
Op vrijdag 24 december kunt u uw groenten afhalen:
Malden en Overasselt: vanaf 10.00 uur
Mill: vanaf 11.00 uur
Langenboom: vanaf 11.30 uur.

Degenen die hun pakket normaliter in Reek ophalen op vrijdag of zaterdag: deze kunnen donderdag 23 en vrijdag 24 de hele dag terecht.

Boerderijwinkel

Onze boerderijwinkel is rond kerst ook extra open:
woensdag 22 december: 13.00- 18.00 uur
donderdag 23 december: 09.00 - 21.00 uur
vrijdag 24 december: 09.00 - 18.00 uur

Herkomst groenten

Zoals we hierboven al meldden, kopen we in de winter een gedeelte van de groenten aan. Voor alle duidelijkheid geven wij hieronder aan waar de groenten vandaan komen:
Hem Cuppen, eko-teler uit Beers: aardappels, rode kool, witte kool
Theo van Schaijk, biol.-dyn. teler uit Herpen: aardappels
Kees Nieuweboer, biol.-dyn.-teler uit Pietersbierum: bloemkool, wortels
Jan Bruinsma, eko-teler uit Pietersbierum: broccoli, spruitjes, uien, wortels
Van Sonsbeek: eko-teler uit Lith: champignons
Zorgboerderij uit Emmeloord (eko): knolselderij
Mts. Wiersema, eko-teler uit Godlinze: pompen en koolraap
Johan Krops, eko-teler uit Nagele: witlof
Jan van Geffen, biol.-dyn. teler uit Lelystad: waspeen, schorseneren, pastinaak
Piet van Andel, eko-teler uit Zeewolde: spruitjes, rode biet
De overige groenten die we zelf niet hebben, komen van biologische groothandel Udea in Uden, o.a. bleekselderij, broccoli, venkel, bloemkool, tuinkers.

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 49 t/m 3 2005 (2004 heeft 53 weken).
Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat. Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 3 december van uw rekening afgeschreven.
Hieronder vindt u nog een aantal recepten met seizoensgroenten.

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Pompoen: soep met prei en ui, Voorgerecht, soep 8 à 10 personen

1 flinke pompoen  1 grote ui  
2 preien  staafmixer of blender  
bouillonpoeder  peper  
pakje Boursin  evt. kerrie  

Voor ca. 4 liter soep:

Schil een flinke pompoen, verwijder de zaden en snijd hem in stukken. Snij 1 grote ui en 2 preien in stukken en voeg toe aan de pompoen. Kook de pompoen en de andere groenten in een klein laagje water gaar. Pureer alles met een staafmixer of in de blender tot een gladde saus. Voeg water toe tot 3 à 4 liter. Voeg bouillonpoeder toe, veel peper, evt. wat kerrie en een heel pakje Boursin. Roer door totdat de Boursin opgelost is in de soep.

Broccoli: pastaschotel met walnoten en brie, Hoofdgerecht 4 personen

400 gram broccoli  400 gram pasta  
1 eetlepels olijfolie  300 gran Brie of Camembert  
1 el verse tijm  100 gram walnoten  
peper  

Verdeel de broccoli in roosjes en snijd de stronkjes in plakjes. Kook de pasta gaar. Laat de pasta goed uitlekken en roer er de olijfolie door.  Kook intussen de broccoli 3 minuten.  Giet deze af, spoel er koud water over en laat deze goed uitlekken. Schep de pasta in een ovenschaal, maal er peper over. Verdeel er de broccoli, reepjes Brie, tijm en walnoten over. Zet het gerecht 15 minuten in de oven totdat het warm is en de Brie licht gesmolten is.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders