Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 

ma 27 september 2004

Nieuwsbrief 33 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

We zijn de herfst onstuimig ingegaan met voor de verandering veel wind en niet te vergeten veel regen. De hoeveelheid regen heeft wat problemen veroorzaakt op ons bedrijf: het onkruid is dit jaar een probleem geweest, het groeide als kool en er viel niet tegenop te wieden en schoffelen lukte niet door de nattigheid. Het heeft ons ook wat opbrengst gescheeld, o.a. de sperziebonen, de suikermais (zaadzetting) en de sla (schimmel). Maar toch is het dit seizoen in grote lijnen heel groeizaam geweest en we zijn ondanks het onkruid niet ontevreden. Ook met de groei van de abonnees gaat het boven verwachting. We hebben nu ruim 400 groente-abonnees. Dit sterkt ons ook in de gedachte dat het een goede keuze is geweest om te stoppen met leveren aan de groothandel en ons uitsluitend nog te richten op de abonnementen en de winkel. Het geeft ook meer rust en minder stress in het bedrijf.

We hebben eindelijk een chauffeur gevonden die voor ons de groente-pakketten wegbrengt. Daardoor kunnen wij meer tijd op het bedrijf aanwezig zijn. We zijn erg blij met haar.

Prijsverhoging

Het is alweer een aantal jaren geleden dat we de prijs van de pakketten verhoogd hebben, we zijn er nu weer aan toe. We merken dat we vooral in de winter met het aankopen van groenten niet voldoende ruimte hebben om regelmatig te variëren, vooral met de duurdere buitenlandse produkten. Ook kochten we af en toe klasse II witlof in i.p.v. klasse I vanwege het grote prijsverschil. Verder willen we met deze prijsverhoging een inflatiecorrectie toepassen. We hopen met deze prijsverhoging het hele jaar door nog betere pakketten te kunnen leveren. We zijn uitgegaan van een prijsverhoging van ca. 9%. De prijzen worden dan als volgt:

1-persoonspakket: € 5,50 wordt € 6,- per week
2-persoonspakket: € 5,50 wordt € 6,- per week
4-persoonspakket: € 8,- wordt € 8,75 per week
6-persoonspakket: € 10,50 wordt € 11,50 per week
fruitpakket klein: € 3,90 wordt € 4,50 per week
fruitpakket groot: € 5,70 wordt € 6,25 per week.

Aardappels

De aardappelprijs is voor de komende 8 weken vastgesteld op € 0,60/kg.

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 41 t/m 48 2004. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat. Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 8 oktober van uw rekening afgeschreven.

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Spitskool roerbaksoep, Voorgerecht, soep 4 personen

350 gr. spitskool  250 gr. kipfilet  
2 el zonnebloemolie  1 ui  
1 teentje knoflook  1 bos wortelen  
1,5 l. kippenbouillon  1/2 tl. foelie  
3 el. peterselie  

Snijd de kipfilet in reepjes en bestrooi deze met zout en peper. Verhit de olie en bak de kip in ± 2 min. goudbruin. Voeg de in ringen gesneden ui toe en het uitgeperste teentje knoflook en bak dit ± 2 min. Voeg de in lange en dunne repen gesneden spitskool en wortel toe en bak dit ± 3 min. mee. Schenk de kippenbouillon erbij, voeg foelie toe, breng het aan de kook en houd het 3 min. tegen de kook aan. Garneer de soep met peterselie. Lekker met meergranenbrood.

Raapsteeltjes pesto, Bijgerecht 4 personen

1 bos raapsteeltjes  2 teentjes knoflook  
50 gr. geraspte belegen kaas  50 gr. walnoten  
½ dl. olijfolie  zout  
peper  

Snijd de wortels van de steeltjes en was ze. Maak de raapsteeltjes goed droog en snijd ze grof. Snipper de knoflook en doe ze samen met de steeltjes in één kom. Voeg de kaas, de grof gehakte walnoten en de olijfolie toe. Wrijf alles fijn of pureer het geheel met een staafmixer of in een keukenmachine. Breng de pesto op smaak met zout en peper.

Prei-courgettetaart met cashewnoten, Hoofdgerecht 4 personen

3 preien  6 plakjes bladerdeeg  
1 courgette  150 gr. ongezouten cashewnoten  
50 gr. boter  1/2 el. kerriepoeder  
4 eieren  25 ml. zure room  
100 gr. geraspte belegen kaas  zout  
peper  

Verwarm de oven voor op 200° C. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Was de prei en snijd ze in ringen. Snijd de courgette in blokjes en hak de helft van de noten fijn. Verhit 40 gr. boter in een ruime pan. Roerbak de prei en courgette op een laag vuur in ca. 10 min. Roer de kerriepoeder erdoor. Pureer het prei-courgettemengsel. Voeg de eieren, de zure room de helft van de geraspte kaas, de fijngehakte noten en naar smaak zout en peper aan het prei-courgettemengsel toe. Vet een springvorm in. Bekleed de springvorm met bladerdeeg. Vul de vorm met het groentemengsel en strooi de rest van de kaas en de noten erover. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 45 min. goudbruin en gaar. Warm of koud serveren.

Paksoi met tomaat en cashewnoten, Bijgerecht 4 personen

1 paksoi  2 uien gesneden  
2 theel. djinten (komijn)  2 theel. kerrie  
bouillonblokje  100 gr. cashewnoten grof gehakt  
3 tomaten  evt. 1 eetl. garam masala olie  

Paksoi wassen, in dunne repen snijden en uit laten lekken. Ui, djinten en kerrie in wat olie fruiten. Noten erbij, even meebakken. Bouillonblokje verkruimeld toevoegen. Tomaten in stukjes erbij. Paksoi toevoegen en al omscheppend in 5 min. beetgaar bakken. (Garam masala erbij). Op smaak brengen met zout en peper. Lekker met basmatirijst en tzatziki (komkommersalade).

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders