Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 

ma 2 augustus 2004

Nieuwsbrief 32 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

We zijn blij dat het eindelijk een beetje zomer wordt, het onkruid werd zo langzamerhand een groot probleem (te nat om te schoffelen). Gelukkig zijn we na een klein weekje mooi weer alweer een heel eind bij met het onkruid. Het schoffelen is grotendeels gedaan, er moet alleen nog volop gewied worden., o.a. de bospeen en de prei.
De snijbonen en stoksperziebonen in de kas hebben een grote luizenplaag overleefd en hebben daarna een gigantische produktie geleverd. We zijn nog wekelijks hiervan aan het plukken.
De open dag was een groot succes. De reacties waren erg enthousiast en ook wij kunnen altijd weer een tijdje teren op zo'n dag. Er zijn ook weer behoorlijk wat nieuwe abonnees bij gekomen en ook klanten voor de (nieuwe) winkel die alom bewonderd werd en die we op deze dag officieel geopend hebben.

Nieuwe aardappels

De aardappelprijs is voor de komende 8 weken vastgesteld op € 0,75/kg. Daarna wordt de prijs waarschijnlijk € 0,65/kg. Deze prijs blijft dan de hele winter stabiel.

Fruitabonnementen

De afgelopen weken zijn lastig geweest voor het fruitabonnement. De Hollandse appels zijn op, deze zijn vervangen door appels (Red Delicious) uit het buitenland. Deze zien er aan de buitenkant heel mooi uit, maar ze worden snel melig. Dit hebben we dan ook van verschillende klanten gehoord. Ook de Hollandse peren zijn op en de mandarijnen en sinasappels zijn schaars en komen van ver en zijn soms van mindere kwaliteit. Het echte zomerfruit (perziken, pruimen, meloen, abrikoos) is altijd erg kwetsbaar en slecht houdbaar. Ook is het fruit in deze periode erg duur, we hebben dan ook ingeleverd op onze marge om toch een gevulde tas te kunnen leveren. We vinden het heel vervelend dat we de afgelopen weken niet de kwaliteit hebben kunnen leveren die u van ons gewend bent. We willen als iedereen weer terug is van vakantie een keer wat extra fruit in het pakket doen om het weer een beetje goed te maken. Het goede nieuws is dat er vanaf deze week weer Hollandse appels zijn en dat we ook een biol.-dyn.-fruitteler hebben waar we de pruimen rechtstreeks kunnen halen.

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 33 t/m 40 2004. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat. Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond half juli van uw rekening afgeschreven.

Alle afmeldingen voor vakanties die doorgegeven zijn vóór 1 augustus zijn met deze betaling verrekend. Mocht u hier nog vragen over hebben, dan kunt u ons hierover bellen na 10 augustus (i.v.m. onze eigen vakantie), maar als het kan liefst via e-mail.

Hier onder vindt u nog een aantal recepten met seizoensgroenten.

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Venkel: ovenschotel met garnalen, Bijgerecht 4 personen

2 venkelknollen  2 uien  
300 gr. garnalen  ketjap  
paneermeel  geraspte kaas  

De venkelknollen in de lengte doorsnijden en in een bodempje water met zout gaar koken. De uien snipperen en in een beetje olie frituren. De garnalen en een beetje ketjap toevoegen en even doorsudderen. Beetje paneermeel toevoegen zodat het vocht wordt opgenomen. Vuur uit. Ovenschotel insmeren en de venkel erin leggen, enkele lepels kookvocht toevoegen, garnalenmengsel erop, dan geraspte kaas erover strooien. Even in de oven tot er een korstje op komt. Lekker met gebakken rijst.

Venkel: bolletjes, Bijgerecht 4 personen

1 kleine venkel  150 gr. roomkaas  
50 gr. sesamzaad  venkelgroen  

Maak de venkelknol schoon en bewaar het groen. Hak de knol fijn in de keukenmachine en meng hem daarna door de roomkaas. Laat het mengsel opstijven in de koelkast en vorm er met een bolletjessteker bolletjes van die je door de geroosterde sesamzaadjes rolt, vermengd met wat klein gesneden venkelgroen. Steek in elk bolletje een prikker. Lekker als voorgerecht.

Suikermais op de barbecue, Bijgerecht 4 personen

4 maiskolven  125 gr. (gezouten) boter  
½ el. citroensap  1 el. cajunkruiden  
½ el. fijngeknipte peterselie  ½ el. olie  

Snijd de steel van de maiskolven en verwijder de bladeren en de draden. Was de kolven. Laat ze 10 min. koken in wat water en laat ze uitlekken. Roer de boter, citroensap, cajunkruiden en de peterselie door elkaar. Laat dit opstijven in de koelkast. Bestrijk de kolven met olie en leg ze op de barbecue en rooster ze in ca. 15 min. goudgeel. Besmeer elke kolf met wat cajunboter.

Bleekselderij of Groenselderij: in tomatensoep, Voorgerecht, soep 4 personen

1 struik groenselderij  2 grote uien  
1 el olie  1,5 kg tomaten  
2 bouillonblokjes  handjevol macaroni  

Smoor de uien in de olie. Voeg als ze bruin zijn de tomaten toe. Laat dit gaar worden. Draai dan het tomatenmengsel door de roerzeef. Voeg water en bouillonblokjes toe. Snijd de groenselderij fijn en voeg deze samen met de macaroni toe. Even laten koken en opdienen.

Courgette-kronkels op een spiesje, Bijgerecht 4 personen

1 courgette  1 kipfilet  
1/2 groene en 1/2 rode paprika  2 el. olie  
1 el ketjap  zout  
peper  

Kook (of bak) de kipfilet en snijd deze in blokjes. Snijd de courgette in 8 dunne, lange repen. Snijd de paprika's in stukjes. Steek een kant van de courgette aan de prikker en steek er een stukje paprika bovenop. Sla de courgette om, over de punt, en steek er een stukje kipfilet op. Sla de courgette naar de andere kant om en steek er een stukje paprika op. Ga zo door totdat de courgette niet meer omgeslagen kan worden. Rijg zo nog 7 spiesjes. Klop een sausje van de olie, ketjap, peper en zout en bestrijk er de spiesjes mee. Rooster ze 10 min. op de barbecue.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders