Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 

di 8 juni 2004

Nieuwsbrief 31 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

We hebben weer volop produkten van eigen bedrijf: de broccoli is erg goed gegaan, verder hebben we de eerste peultjes al weer geplukt. Ook venkel, bosbiet, allerlei soorten sla, andijvie, koolrabi, spitskool, chinese kool en bosuien hebben we al kunnen oogsten. Vanaf volgende week ook weer bospeen en tuinbonen. Een van de kassen ruikt bedwelmend naar basilicum, die daar welig staat te groeien.
Het bevalt ons erg goed om niet meer aan de groothandel te leveren. Dit brengt veel meer rust in het bedrijf en we hoeven onze aandacht niet meer zo te verdelen, maar alleen nog maar te richten op de abonnementen en de winkel.
We zijn erg druk met de verbouwing van de boerderijwinkel. Het ziet er naar uit dat deze volgens planning klaar is met onze open dag op 20 juni (zie onder).

Nieuwe aardappels

Vanaf week 25 hebben we weer nieuwe aardappels in het aardappelabonnement. De prijs van nieuwe aardappels begint altijd hoog en zakt dan wekelijks een beetje. Voor de aardappelabonnementen hebben we een gemiddelde prijs moeten berekenen voor de komende 8 weken: dit is € 0,90 per kg. Over 8 weken zal de prijs dan nog weer wat lager liggen.

Afmelding groentepakketten in zomerperiode

Bij deze nieuwsbrief treft u een formulier aan waarmee u uw vakantie aan ons kunt doorgeven. De weken dat u geen groenten/fruit nodig heeft, worden dan met de eerstvolgende betaling verrekend. Het is voor ons gemakkelijk als u uw vakantie op deze manier aan ons doorgeeft. U kunt het formulier terugfaxen, mailen, neerleggen op het afhaaldepôt of naar ons opsturen.

Open dag

Zondag 20 juni houden we weer een open dag. U bent van harte welkom tussen 10.00 en 16.00 uur. We hebben weer ons best gedaan om er een gezellige dag van te maken. De hele dag door zijn er rondleidingen, uw kinderen kunt u (ondertussen) in de speciale kinderspeelhoek laten spelen. Er zijn terrasjes waar u even een kopje koffie of thee kunt drinken of wat kunt proeven, verder zijn er kraampjes van bv. kruidenbedrijf Calendula (zelfgekweekte kruiden verwerkt tot thee, zalven, tincturen etc.) en zal Stef Freriks o.a. meer vertellen over de uitstraling en levensenergie van groenten en dit ook meetbaar maken (dit heeft raakvlakken met de opleiding tot ECO-therapeut die Meino de afgelopen drie jaar gevolgd heeft). Ook zal er een imker zijn die uitleg komt geven en 's middags zal er live volksmuziek gespeeld worden.

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 25 t/m 32 2004. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat. Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 17 juni van uw rekening afgeschreven.

Hier onder vindt u nog een aantal recepten met seizoensgroenten.

Een fijne zomer gewenst,

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Spitskool: Roerbakspitskool, Hoofdgerecht 4 personen

1 spitskool (500 gr.)  500 gr. verse doperwten (of 100 gr. uit de diepvries)  
1 theel. komijnzaad  1 theel. gemalen komijn  
2 laurierblaadjes  mespunt chilipoeder, kurkuma en garam masala  
1/2 theel. suiker  zout naar smaak  
olie om in te bakken  

Doperwten doppen, wassen en in ong. 5 min. beetgaar koken in weinig water. Spitskool in reepjes snijden. Scheut olie verwarmen en komijn en laurier kort roerbakken. Koolreepjes, doperwten en de rest van de ingrediënten toevoegen en 5 min. roerbakken. Met het deksel op de pan nog een paar min. op laag vuur laten staan, tot de kool beetgaar is.

Venkel, ovenschotel met zachte geitenkaas, Hoofdgerecht 4 personen

2 preien  50 gr. roomboter, in blokjes  
250 ml. room  4 venkelknollen  
200 gr. zachte geitenkaas  450 gr. krieltjes  

Prei schoonmaken en in grove stukken (ca. 7 cm) snijden. Preistukken wassen en naast elkaar in hapjespan leggen. Helft van boter erover verdelen en prei afgedekt in 15 min. op laag vuur gaar stoven. Tussentijds eenmaal omdraaien. Room, zout en peper toevoegen en prei nog 5 min. zachtjes laten koken.

Intussen oven voorverwarmen op200 °C. Venkel schoonmaken, groen bewaren. Afhankelijk van formaat, venkel in 4 tot 8 parten snijden. Venkel in ruim water met zout in 6-8 min. beetgaar koken. In vergiet laten uitlekken.

Prei met schuimspaan uit pan nemen en met venkel in ovenschaal rangschikken. Room uit hapjespan erover schenken. Geitenkaas grof erboven verkruimelen.

Ovenschaal in midden van oven plaatsen en bovenkant in 25 min. goudbruin laten kleuren. Intussen krieltjes halveren en gaar koken.  Venkelgroen fijn knippen. Krieltjes afgieten en omschudden met zout, peper, 2 el. boter en venkelgroen. Krieltjes bij ovenschotel serveren.

 

Koolrabi: salade met appel, wortel en zure room, Bijgerecht, salade 4 personen

2 koolrabi's  1 appel  
100 gr. wortel  2 dl. zure room  
1 eetl. mosterd  1 eetl. citroensap  
peper en zout  2 eetl. peterselie of bieslook, fijngeknipt  
garnering: 10 cherrytomaatjes, gehalveerd  

Koolrabi schillen en raspen. Appel en wortel wassen en raspen. Alle ingrediënten goed mengen en minstens 30 min. koel wegzetten. Garneren met halve tomaatjes. Koolrabiblad kan fijngesneden ook in de salade verwerkt worden. Lekker als lunch met geroosterd boerenbrood of als voorgerecht.

Koolrabi in mosterd-roomsaus, Bijgerecht 4 personen

3-4 koolrabi's  250 ml slagroom  
1 el. grove Zaanse mosterd  versgemalen peper  

Koolrabi\'s dun schillen en doormidden snijden. Koolrabihelften op snijvlak leggen en in dunne plakken snijden. Plakken in wijde (hapjes)pan leggen en slagroom erover schenken. Slagroom aan de kook brengen en koolrabi afgedekt 5 min. laten koken.

Deksel verwijderen en groente nog ca. 5 min. laten koken, tot koolrabi gaar is en slagroom wat is ingekookt. Koolrabi met schuimspaan in warme schaal scheppen. Van vuur af mosterd door lichtgebonden saus roeren en op smaak brengen met zout en peper. Saus over koolrabi schenken.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders