Biologische Tuinderij De Twee Linden
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
di 13 april 2004 Nieuwsbrief 30 voor alle groente-abonneesRondje bedrijf Het voorjaar komt er eindelijk aan. De afgelopen weken waren over het algemeen te koud en nat. De groenten die we al op het land gezaaid en geplant hebben, zijn niet hard gegroeid. We hopen dat dit de komende weken gaat veranderen, als het maar wat groeizamer weer wordt. In de kassen gaat het dit voorjaar heel goed: de groenten zien er allemaal mooi uit, er is volop in de kassen geschoffeld, want behalve dat de groenten er hard groeien, heeft het onkruid het daar ook goed naar z'n zin. De eerste sla en raapsteel is al geoogst, de komende tijd komt er nog volop uit onze kassen: o.a. chinese kool, bosui, andijvie e.d. We hopen dan dat daarna de vollegrond volop in produktie is zodat dit aansluit op de kassenoogst. AardappelsVanaf week 25 hebben we weer nieuwe aardappels in het aardappelabonnement. Dit betekent dat we deze periode nog doorgaan met de Agria voor € 0,60/kg. Het ruilen van wintergroenten voor aardappels is over een paar weken afgelopen. Dit laten we nog weten via de groentelijst op de afhaaldepôts. De prijs van de nieuwe aardappels is nog niet bekend. KoninginnedagKoninginnedag valt op vrijdag. We willen die dag toch als gebruikelijk de groentepakketten leveren. Als dit voor u niet uitkomt, kunt u een afmelding aan ons doorgeven voor dit pakket. HemelvaartsdagHemelvaartsdag valt op donderdag 20 mei. De levering van de groentenpakketten op de donderdag verandert wel: de pakketten worden een dag eerder geleverd, nl. op woensdag 19 mei. De afhaaltijden blijven hetzelfde. Op vrijdag verandert er niets. Verbouwing boerderijwinkelHet is begonnen! De verschillende hokjes (witlofhokjes, pompoenopslag) zijn afgebroken , ook de vloer is er al uit en al het puin is afgevoerd. Volgende week wordt er een nieuwe vloer gestort, daarna kan de winkelruimte verder worden gebouwd (o.a. binnenmuren, deuren en kozijnen) en daarna ingericht. Het streven is dat de nieuwe winkel met onze open dag op 20 juni klaar is. Open dagNoteer alvast in uw agenda: op zondag 20 juni houden we weer een open dag. Het belooft weer een gezellige dag te worden met veel activiteiten en live muziek. Open dag Kom in de kasSamen met 7 collega-bedrijven in de gemeente Landerd hebben we afgelopen weekend een open dag gehouden. Ondanks het mindere weer was er toch nog een behoorlijke opkomst: ± 400 mensen hebben kennis gemaakt met ons bedrijf, er waren vnl. mensen uit Landerd. Het was een leuke dag. |
4 moten witvisfilet à ca. 150 gr. | zout |
bloem | peper |
300 gr. rabarber | 50 gr. boter |
2-3 eetl. honing | 1 eetl. balsamico- of frambozenazijn |
1 dl. water | 2-3 cm. verse gemberwortel, geraspt of 2 theel. gemberpoeder |
maizena of allesbinder | 1-2 theel. mosterd |
Bestrooi de visfilet met zout, peper en bloem. Bak de vis in de hete boter in 3-4 min. per kant bruin en gaar. U kunt de vis ook pocheren. Maak intussen de rabarber schoon en snijd de stelen in stukjes van ca. 2 cm. Kook de rabarber in 6-8 min. gaar met de azijn, honing, gember en het water. Laat de rabarber als compote of pureer de stukjes met de staafmixer tot moes. Voeg de mosterd met zout en peper naar smaak toe en bind de saus met aangelengde maizena of met allesbinder tot de gewenste dikte. Serveer de rabarbersaus met de gebakken of gepocheerde vis.
Witlof, Oosters, Hoofdgerecht 2 personen
4 struikjes witlof | 1 eetl. (zonnebloem)olie |
1 teen knoflook | 250 gr. in blokjes gesneden kipfilet |
1 eetl. sesamolie | 1 eetl. honing |
2 eetl. zoete sojasaus | 1 eetl. limoensap |
zout | 1 eetl. geroosterde sesamzaadjes |
peper | 1 rode peper |
Maak de witlof schoon en snijd elk struikje in de lengte in zessen. Verhit 1 eetl. zonnebloemolie in een wok en pers de knoflook hierboven uit. Voeg de rode peper en kipfilet toe en roerbak de kip in ca. 5 min. goudbruin en gaar. Voeg de witlof toe en roerbak deze 1 min. op hoog vuur mee. Voeg de sesamolie, honing, sojasaus en limoensap aan de witlof toe en roerbak de witlof nog 2-3 min. Breng de witlofschotel op smaak met zout en peper. Garneer het gerecht met sesamzaad. Lekker met (pandan)rijst.
Sla: Eikenbladsla met blauwe kaas en peer, Bijgerecht, salade 4 personen
1 krop eikenbladsla (ca. 200 gr.) | 75 gr. gorgonzola of andere blauwgeaderde kaas |
1 handpeer | 1 eetl. citroensap |
2 theel. mosterd | zout |
4 eetl. (olijf)olie | peper |
25 gr. gepelde walnoten |
Was en droog de sla en scheur de bladeren kleiner. Snijd of brokkel de kaas in stukjes. Schil de peer en snijd het vruchtvlees in parten. Bedruppel ze met een deel van het citroensap. Klop een dressing van het overgebleven citroensap, de mosterd, zout, peper en olie. Meng de sla en de dressing in een schaal en schep de kaas erdoor. Garneer met de walnoten en peer.
Variaties:
Links naar lekkere recepten: Recepten pagina
Contact | Disclaimer | Stuur door | Sitemap | Privacy AVG