Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 

di 17 februari 2004

Nieuwsbrief 29 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

Het nieuwe seizoen breekt weer bijna voor ons aan. De biologische champignonmest voor op het land wordt vandaag gebracht. Het land is nu nog veel te nat om te ploegen en te mesten, maar de voorspellingen voor komende week zijn gunstig. Na de carnaval gaat er gemest en geploegd worden. We proberen altijd om in februari het land weer zaai- en plantklaar te hebben.

In januari mag er nog niet bemest worden op onze zandgrond (volgens de mestwetgeving) wat ook logisch is, in verband met uitspoeling van mineralen. Maart is te laat, want dan gaan de eerste groenten alweer de grond in.
Wat we in de vorige nieuwsbrief geschreven hebben (land afstoten en stoppen met leveren aan de groothandel), geeft veel meer rust naar ons toe en het bedrijf. Het leuke is dat sinds wij dit besloten hebben er een groei is gekomen in het aantal abonnees. We mochten vorige week de 400e abonnee verwelkomen. Ook het aantal fruitpakketten groeit gestaag (naar nu 120 st.).

Omdat we nu niet meer voor de groothandel telen, is er voldoende ruimte voor verdere groei.

De 4 tunnelkassen die op het bedrijf staan, worden de komende weken weer volgeplant/gezaaid en ook daarin zit een verandering. Er worden nu meer verschillende teelten gezet voor de pakketten (in het voorjaar hadden we altijd veel groenten voor de groothandel in de kassen staan). Bijvoorbeeld is nu nieuw: vroege snijbonen en sperziebonen, basilicum, bonekruid e.d.

Nu nog even doorbijten totdat de winter voorbij is. We doen ons best om het pakket gevarieerd, gevuld en aantrekkelijk te houden. Maar het is nu de moeilijkste tijd van het jaar. Onze eigen produkten raken op, een aantal Hollandse groenten zijn sowieso niet meer leverbaar (o.a. spruiten) en een aantal produkten uit het buitenland blinken niet altijd uit in kwaliteit (andijvie) en zijn ook nog eens heel duur in aankoop.

Verder leeft er bij veel mensen het gevoel dat als het voorjaar aanbreekt (begin maart) er volop voorjaarsgroenten zijn, maar dit moet eerst nog even groeien voordat het zover is. Het is wel zo dat er de komende weken Hollandse sla, raapsteel e.d. in de pakketten komt. Dit komt dan van licht gestookte kassen. Onze sla uit de onverwarmde kas komt dan vanaf april en uit de vollegrond vanaf mei.

Verbouwing boerderijwinkel

Voordat het seizoen echt losbarst willen we nog gaan verbouwen in onze schuur. Een gedeelte van de schuur wordt dan verbouwd tot aparte boerderijwinkel. Daardoor wordt het een wat nettere, frissere ruimte met verwarming in de winter, zodat u minder hoeft af te zien als u bij ons groenten komt kopen. T.z.t. gaan we ook nog een veldschuur bouwen voor opslag van machines en tuinbouwmateriaal. Ook wordt het pad en de parkeerplaats aan de achterkant aangepakt zodat het daar minder modderig wordt. Er komen daar klinkers te liggen.

Al met al plannen genoeg voor het komende jaar. De boerderijwinkel blijft op de normale tijden geopend tijdens de verbouwing.

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 9 t/m 16 2004. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat. Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 26 februari van uw rekening afgeschreven.

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Prei: Koolvis met aardappel en prei, Hoofdgerecht 2 personen

50 gr. boter  450 gr. aardappels, geschild en in blokjes  
300 gr. prei, in ringetjes  200 gr. koolvisfilet  
1 el. gedroogde italiaanse kruiden  2 el. citroensap  

In koekenpan 25 gr. boter verhitten en aardappelblokjes en prei 2 min. roerbakken. 2-3 eetl. water toevoegen. Met deksel op pan aardappel en prei op matig vuur in 10 min. gaarsmoren, regelmatig omscheppen. Koolvis bestrooien met italiaanse kruiden, zout en peper. In pan met dikke bodem rest van boter smelten en citroensap erdoor roeren. Vis erin leggen en afgedekt op matig vuur in 8 min. gaarsmoren. Koolvis op vier borden leggen en aardappelblokjes met prei ernaast scheppen.

Zuurkool: Hamrolletjes met zuurkool en kaas, Hoofdgerecht 4 personen

800 gr aardappels, geschild  150 gr. belegen Leidse kaas  
40 gr. boter  40 gr. bloem  
400 ml. melk  750 gr. zuurkool, uitgelekt  
12 plakken schouderham (ca. 250 gr.)  

Oven voorverwarmen op 225 °C. Aardappels in vieren snijden en in 10-12 min. gaarkoken. Korstjes van kaas snijden en kaas grof raspen. In kleine pan met dikke bodem boter smelten. Bloem toevoegen en 1 min. zachtjes bakken. Melk toevoegen en tot gladde saus roeren. Kaas in saus laten smelten. Op smaak brengen met zout en peper. Zuurkool over plakken ham verdelen en ham oprollen. Aardappels afgieten en in ovenschaal scheppen. Helft van saus erover schenken. In ovenschotel in 15 min. door en door heet laten worden en licht laten kleuren.

Bieten: salade met geroosterde hazelnoten, Bijgerecht, salade 4 personen

65 gr. hazelnoten, grof gehakt  1 tl. karwijzaad (kummel)  
2 el appeldiksap  2 tl. mosterd  
1 el. ciderazijn  6 el. walnootolie  
100 gr. eikebladsla  4 gekookte rode bietjes  

In droge koekenpan hazelnoten rondom bruin roosteren. Op bord laten afkoelen. Vervolgens karwijzaad kort roosteren en over hazelnoten strooien.

In kom dressing kloppen van diksap, mosterd, azijn en olie. Dressing op smaak brengen met zout en peper.

In schaal sla omscheppen met helft van dressing. Sla over vier borden verdelen. Bietjes in dunne plakjes snijden en op sla leggen. Rest van dressing erover druppelen.  Salade bestrooien met hazelnoot en karwijzaad.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders