|
|
ma 5 januari 2004 Nieuwsbrief 28 voor alle groente-abonnees
Rondje bedrijf Dit is voor ons het rustigste moment van het jaar. De drukte van het dubbele kerstpakket achter de rug, het valt altijd toch weer tegen hoeveel extra werk een dubbel pakket met zich mee brengt. Maar daarna hebben we dan ook bijna twee weken lang een relatief rustige tijd gehad. Januari en februari zijn de maanden dat er op het land weinig te doen is. Een beetje prei oogsten, boerenkool, veldsla en postelein, pakketten maken en rondbrengen en de boerderijwinkel verzorgen. Ook het inkopen van groenten kost nu meer tijd, vooral omdat we een groot deel van de groenten rechtstreeks bij biologisch(-dynamische) collega's betrekken. Wat we niet rechtstreeks kunnen halen, komt van de biologische groothandel Udea in Uden. Ook zijn het de maanden voor bezinning en plannen maken voor het komende teeltseizoen. Er gaat aardig wat veranderen bij ons. Na veel wikken en wegen hebben we besloten om grotendeels te stoppen met het telen van groenten voor de groothandel. We hebben gemerkt dat het telen voor de groothandel ons veel stress opleverde en veel energie kost (bestellingen op het laatste moment e.d.). Ook zijn de prijzen laag en met onze kleinschalige manier van telen niet meer interessant. Dat betekent dat we al onze aandacht gaan richten op eigen afzet, wat ook veel leuker is en veel meer voldoening geeft, dus de abonnementen en de boerderijwinkel. Dit heeft wel consequenties voor de bedrijfsoppervlakte: we hebben nu minder grond nodig en het gepachte gedeelte aan de Rijksweg stoten we daarom weer af. Ook gaan we met één parttime medewerker verder in plaats van twee. We hebben er allebei heel veel zin in en we voelen allebei dat dit de goede weg is voor ons en het bedrijf. Herkomst groenten Zoals we hierboven al meldden, kopen we in de winter een gedeelte van de groenten aan. Op verzoek geven wij hieronder aan waar de groenten vandaan komen: Hem Cuppen, eko-teler uit Beers: | aardappels, rode kool, witte kool | Theo van Schaijk, biol.-dyn. teler uit Herpen: | aardappels | Kees Nieuweboer, eko-teler uit Pietersbierum: | bloemkool, wortels | Jan Bruinsma, eko-teler uit Pietersbierum: | broccoli, spruitjes, uien, wortels, bieten | Van Sonsbeek, eko-teler uit Lith: | champignons | Van Nieuwenhuizen, eko-teler uit Biddinghuizen: | knolselderij | Mts. Wiersema, eko-teler uit Godlinze: | pompoen en koolraap | Johan Krops, eko-teler uit Nagele: | witlof | Jan van Geffen, biol.-dyn. teler uit Lelystad: | waspeen, schorseneren, pastinaak | Piet van Andel, eko-teler uit Zeewolde: | spruitjes, rode biet | De overige groenten die we zelf niet hebben, komen van biologische groothandel Udea in Uden: | o.a. bleekselderij, broccoli, venkel, bloemkool, tuinkers. | Nieuwe betaling De nieuwe betalingsperiode loopt van week 1 t/m 8 2004. Doordat er met kerst een dubbel pakket geleverd is en in week 1 geen pakket, ontvangt u deze nieuwsbrief (+ evt. acceptgiro) wat later dan u van ons gewend bent. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat. Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 8 januari van uw rekening afgeschreven. Hieronder vindt u nog een aantal recepten met seizoensgroenten. De beste wensen voor het nieuwe jaar in goede gezondheid, Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.
Recepten van het seizoen
Schorseneren met peterselie en citroen, Lunch, vegetarisch
4 personen
750 gr. schorseneren | sap van 1 citroen | 5 dl. groentebouillon (van een blokje) | 1 ui, gesneden | 1 teen knoflook, geperst | 3 eetl. fijngehakte (gladde) peterselie | 2 eetl. boter | peper | Hebt u de schorseneren van vorige keer nog in de groentela liggen? Schil de schorseneren met een dunschiller. Draag daarbij plastic handschoenen of houd de schorseneren onder water in een bak tijdens het schillen. Snijd ze in stukken van 4-6 cm. en leg ze direct in een bak water met wat citroensap om bruinverkleuring te voorkomen.Schorseneren in 15-20 min. beetgaar koken in de bouillon en afgieten (kookvocht bewaren, goed bruikbaar als basis voor soep). Peterselie en boter erdoor scheppen. Op smaak brengen met peper en citroensap.
Pompoen: soep met tabasco, crème frêche feta en munt, Hoofdgerecht
4 personen
1 ui, gesnipperd | 2 eetl. olijfolie | 600 gr. pompoen, in stukken | 1 blikje tomatenpuree (70 gr.) | 1 eetl. honing | 125 ml. crème fraîche | 750 ml. kippenbouillon, van tablet | groene tabasco | 200 gr. feta | 1/2 zakje verse munt, fijngesneden |
In soeppan op laag vuur ui in olie fruiten. Pompen en tomatenpuree door ui mengen en 3 min. meebakken. Honing en crème fraîche erdoor roeren.
Bouillon in pan schenken en opnieuw aan de kook brengen. Vuur lager draaien en soep afgedekt 30 min. zachtjes laten koken. Soep met staafmixer of in keukenmachine pureren. Pittig op smaak brengen met groene tabasco en zout.
Soep in vier kommen scheppen. Feta erboven verkruimelen en munt over soep strooien.
Knolselderij: patat, Bijgerecht
4 personen
Knolselderij schillen, in dikke plakken snijden en vervolgens in repen (zo groot als patat). Knolselderij in lichtgezouten water 5 min. koken. Afgieten en goed droogdeppen. Frituurolie verhitten en knolselderijpatat in 6-8 min. goudbruin frituren.
Knolselderij: Aardappelschotel met gorgonzola-saus, Hoofdgerecht
4 personen
1 knolselderij | zout | 4 eetl. bloem | peper | 700 gr.gekookte aardappelschijfjes | 6 dl. melk | 300 gr. gorgonzola of andere blauwaderkaas | 6 eetl. boter |
Oven voorverwarmen op 200° C. Knolselderij schillen en in dunne plakken snijden. Plakken in vieren snijden. Knolselderij in ruim water met zout in ca. 10 minuten beetgaar koken. Laten uitlekken. Intussen in steelpan 4 eetlepels boter smelten. Bloem erdoor roeren. Al roerend scheutje voor scheutje melk toevoegen tot gladde, dunne saus ontstaat. Kaas boven saus verbrokkelen en laten smelten, terwijl saus nog iets indikt. Kaassaus op smaak brengen met peper. Ovenschaal invetten. Aardappelschijfjes laten uitlekken. Aardappelschijfjes en knolselderijplakken om en om in ovenschaal leggen. Kaassaus erover gieten. Schotel in midden van oven in circa 15 minuten gaar en goudbruin bakken.
Serveren met gebakken schnitzels en groene salade.
Bieten: salade met geroosterde hazelnoten, Bijgerecht, salade
4 personen
65 gr. hazelnoten, grof gehakt | 1 tl. karwijzaad (kummel) | 2 el appeldiksap | 2 tl. mosterd | 1 el. ciderazijn | 6 el. walnootolie | 100 gr. eikebladsla | 4 gekookte rode bietjes |
In droge koekenpan hazelnoten rondom bruin roosteren. Op bord laten afkoelen. Vervolgens karwijzaad kort roosteren en over hazelnoten strooien.
In kom dressing kloppen van diksap, mosterd, azijn en olie. Dressing op smaak brengen met zout en peper.
In schaal sla omscheppen met helft van dressing. Sla over vier borden verdelen. Bietjes in dunne plakjes snijden en op sla leggen. Rest van dressing erover druppelen. Salade bestrooien met hazelnoot en karwijzaad.
Links naar lekkere recepten: Recepten pagina
|