Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSkal 6268

EU Organic

 

ma 27 oktober 2003

Nieuwsbrief 27 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

Gelukkig hadden we niet meer zoveel op het land staan toen afgelopen week de vorst vroeg inviel met al snel extreem lage temperaturen voor de tijd van het jaar.
Alleen de raapsteel en de sla hebben schade opgelopen, maar de winterharde groenten zoals prei, boerenkool, veldsla en postelein hebben niks geleden. Voor de rest was het land al braak en winterklaar. Het agryl en bonenpalen, gaas e.d. is allemaal weer van het land af en opgeborgen voor volgend jaar. Er breekt nu een rustiger tijd voor ons aan.

Open dag

De open dag in het najaar is o.a. door het mooie (fiets-)weer druk bezocht. Wij vonden het een hele fijne sfeer met veel positieve geluiden. De open dag werd bezocht door ca. 300 mensen die na een rondleiding konden genieten van een kopje koffie, soep en hapjes op de terrasjes in de najaarszon.

Afhaaltijden afhaaldepôts

We hebben gemerkt dat er op een aantal afhaaldepôts wat onduidelijkheid is over de afhaaltijden van de pakketten. Het komt nog wel eens een keer voor dat mensen wachten op de groenten, maar dan eigenlijk gewoon te vroeg zijn. Meestal zijn we ook wel te vroeg, maar een enkele keer lukt dat niet en vooral niet in de winter als we geen personeel hebben en alles alleen klaar moeten maken.
U vindt vanaf deze week op uw afhaaldepôt een duidelijke poster met de afhaaltijden.

Kerstpakket

Het is herfst, maar voelt al aan als winter en kerst is ook niet meer zo ver weg. Zoals u inmiddels gewend bent, leveren wij vlak voor kerst een feestelijk dubbel groente- (en evt. fruit)- pakket. De week erna ontvangt u dan geen pakket.
De levering is als volgt:
week 51: levering zoals gebruikelijk (donderdag 18 of vrijdag 19 dec.)
week 52: levering dubbel pakket op dinsdag 23 of woensdag 24 dec.
week 1: geen levering
week 2: levering zoals gebruikelijk (donderdag 8 of vrijdag 9 januari)

Degenen die normaal hun groenten op donderdag halen, halen in week 52 de groenten dan op dinsdag. Degenen die normaal op vrijdag hun groenten halen, halen in week 52 de groenten op woensdag. De afhaaltijden blijven overal hetzelfde, behalve in Reek.
In Reek kunt u ophalen op dinsdag 23 dec. van 13.00 - 21.00 uur en woensdag 24 dec. van 13.00 - 18.00 uur. Ook is onze boerderijwinkel dan extra geopend.
De inhoud van het kerstpakket zal ongeveeer 2 weken vantevoren bekend zijn en d.m.v. een poster aangekondigd worden op uw afhaaldepôt.

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 45 t/m 52 2003. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat. Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 6 november van uw rekening afgeschreven.
Hieronder vindt u nog een aantal recepten met seizoensgroenten.

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Waspeen of winterpeen: Worteltjes, gebakken met komijn, tijm, boter en Chardonnay, Hoofdgerecht 4 personen

500 gr. winterpeen, in stukken gesneden (of waspeen, geschrapt en heel)  1 handvol verse tijmblaadjes (of gedroogde tijm, dan wat minder)  
1/2 theel. komijnzaad, geplet  4 klonten boter  
1 glas Chardonnay  zout  
zwarte peper uit de molen  

Verwarm de oven voor op 220° C. Scheur ongeveer anderhalve meter aluminiumfolie af en vouw dat dubbel zodat het 2 keer zo dik en 2 keer zo sterk wordt. Leg alle ingrediënten, behalve de wijn en zout en peper, in het midden van het stuk folie. Vouw de zijkanten omhoog en giet de wijn in het pakket. Voeg zout en peper toe. Prop of vouw de randen van de folie in elkaar, zodat het pakket ook van boven dicht is. Bak het 45 min. in de voorverwarmde oven tot de worteltjes zacht zijn. De kooktijd kan iets langer zijn als je in plaats van jonge worteltjes winterwortel gebruikt.

Witlof: Gebakken witlof met tijm, sinaasappelsap, knoflook en boter, Hoofdgerecht 4 personen

4 stronken witlof  3 flinke klonten boter  
1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt  tijm  
zout  ongeveer 3 dl. vers sinasappelsap  
zwarte peper uit de molen  

Verwarm de oven voor op 230° C. Verwijde eventuele gekleurde blaadjes van het witlof. Snijd ze in de lengte doormidden en dan in de lengte in vieren. Bak de witlof 4 min. in een hete pan met de boter, de knoflook, de tijm en zout en peper. Doe het sinaasappelsap erbij en wacht tot het gaat sissen. Doe alles over in een ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en bak het 10 min. Haal dan de folie eraf en zet de schaal nog 10 min. in de oven. Proef, breng op smaak met zout en peper en zet op tafel.

Groene kool of Savooiekool: Farfalle met savooiekool, pancetta, tijm en mozzarella, Hoofdgerecht 4 personen

1 grote savooiekool (buitenste bladeren verwijderd, in vieren, het hart verwijderd, de kool in dunne  10 plakjes pancetta of mager rookspek, in dunne plakjes  
1 teen knoflook, fijngehakt  tijm  
1 handvol geraspte Parmezaanse kaas  500 gr. farfalle (Pasta)  
zout  zwarte peper uit de molen  
200 gr. buffelmozzarella, in blokjes van 1 cm.  olijfolie extra vierge  
2 handen vol pijnboompitten, licht geroosterd  

Bak in een pan de pancetta in een beetje olijfolie goudbruin. Doe de knoflook en de tijm erbij en laat die zachtjes meebakken. Doe er, als de knoflook zacht is, de savooienkool en de Parmezaanse kaas bij, roer alles door en leg het deksel op de pan. Laat nog 5 min. smoren terwijl je de pan af en toe schudt. Kook ondertussen de farfalle in gezouten kokend water 'al dente'. Breng de kool, wanneer die lekker zacht is, op smaak en smeuïg met wat peperige olijfolie extra vierge. Schep de uitgelekte farfalle door de kool en meng er op het allerlaatste moment de mozzarella en de pijnboompitten door. Serveer meteen.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders