Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 

wo 3 september 2003

Nieuwsbrief 26 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

Gelukkig is de een na warmste zomer sinds het bijhouden van de weersgegevens weer voorbij. Weliswaar ook wel genoten van de zon, maar het gesleep met beregeningsbuizen, -slangen enz. is nou niet echt onze grootste hobby en ook nog een zeer tijdrovende gebeurtenis. En jammer genoeg hebben we langdurig zulke hoge temperaturen gehad dat een gedeelte van de groenten ook stress vertoonde. Het klinkt misschien gek, stress bij planten, maar ook die houden niet van zoveel warmte. Er ontstaat dan groeistagnatie en soms ontstaat er ook schade, zoals groenselderij die niet doorgroeit en daardoor te lang op het land staat en dan taai wordt. Bonen en suikermais die gedeeltelijk verdroogd zijn of na het oogsten zeer slecht houdbaar zijn (weinig vocht in de groenten). En zo zijn er nog wel wat problemen ontstaan door het buitensporige warme weer. Want ondanks het vele beregenen is er toch niks beters dan af en toe een bui. Hopelijk hebben we volgend jaar een minder extreem warme zomer en meer regen. Nu we de nieuwsbrief schrijven, hebben we gelukkig weer regen gehad en ook zijn de temperaturen voor de groei van de groenten optimaal. We hopen dan ook dat dit doorzet en nog veel mooie produkten voor het najaar oplevert.
We zijn met dit mooie weer nog volop aan het schoffelen, de laatste groenten in de vollegrond worden geplant, dat zijn veldsla en winterpostelein. De vier tunnelkassen worden de komende weken weer vol geplant/gezaaid.met winterharde groenten.

De bijen hebben het heel goed gedaan dit jaar. Vooral van de bloeiende lindebomen hebben ze veel nectar binnen kunnen halen. De volken zijn goed gegroeid en gezond gebleven dit jaar. We hebben dan ook een goede honingoogst, maar het belangrijkst is natuurlijk toch hun taak als bestuivers.

Aardappels

Zoals de meesten van jullie wel gehoord hebben, zijn de aardappelopbrengsten overal in Europa lager uitgevallen dan andere jaren. Dat betekent dat de prijzen hoger liggen dan andere jaren. We kunnen het prijsverschil nog beperkt houden. De aardappels kosten vanaf nu € 0,65/kg. (Dit was vorig jaar winter € 0,60/kg).

Open dag zondag 21 september

Dit jaar staat onze deur weer open op zondag 21 september. We doen dan mee met de landelijke open dag voor biologische boeren en tuinders. Er zijn allerlei activiteiten dit jaar: proeverijen van allerlei biologische produkten, activiteiten voor de kinderen, een kraampje met natuurvoedingsprodukten van De Sprokkel. Natuurlijk zijn er rondleidingen en de koffie en thee staan klaar. Ook zijn we nog bezig met andere activiteiten, maar daar hoort u nog van. Biologische boomkwekerij 'Valckenhof' uit Reek houdt ook een open dag. Misschien leuk om te combineren, de bedrijven liggen ± 2 km. uit elkaar. Tot zondag 21 september!

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 37 t/m 44 2003. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat. De vakantie-afmeldingen die aan ons doorgegeven zijn vóór 1 september, zijn verwerkt in het te betalen bedrag.

Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 12 september van uw rekening afgeschreven.
Aan de achterzijde van deze nieuwsbrief vindt u nog een aantal recepten met seizoensgroenten. Op verzoek heb ik me eens speciaal verdiept in de groenselderij.

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Bleekselderij of Groenselderij: Pasta met groenselderij en champignons, Hoofdgerecht 2 personen

400 gr. groenselderij, in schijfjes  1 ui, gesnipperd  
150 gr. (kastanje)champignons  scheutje olie om in te bakken  
1 dl. bouillon  1 dl. zure room  
scheutje witte wijn  blauwe schimmelkaas of fetakaas naar smaak  
pasta voor 2 personen  peper  
italiaanse kruiden  zout  
evt. geraspte kaas  

Kook de selderij een paar minuten in water met een snufje zout. Giet het kookvocht af en gebruik dit bijvoorbeeld voor soep of saus. Fruit de ui in olie en bak de champignons na ± 2 min. mee. Voeg wijn en bouillon toe en laat 5 min. stoven. Voeg op het laatst de zure room toe. Kook de pasta beetgaar. Beboter een ovenschaal en leg er een laagje gekookte pasta, selderij, kaas en champignonsaus overheen. Herhaal deze lagen totdat de ingrediënten opgebruikt zijn. De bovenste laag is de saus. Strooi er naar wens geraspte kaas over. Bak deze schotel een half uur in de voorverwarmde oven op ± 175° C. Variatie: ook lekker met stukjes pittig gekruide gebakken kip of reepjes spek in plaats van kaas. Met lasagne als pastasoort is dit recept ook erg geschikt.

Andijvie: Hartige taart met andijvie en blauwe kaas, Hoofdgerecht 2 personen

1 krop andijvie of raapstelen of snijbiet  1 ui, gesnipperd  
klontje boter  2 eieren  
1/2 dl. crème fraîche  30 gr. walnoten of paranoten, grof gehakt  
100 gr. blauwe kaas bv. Roquefort  peper en zout  
4 à 6 plakjes bladerdeeg of ander taartdeeg  
Fruit de ui in boter. Was de groente en laat ze goed uitlekken. Verwarm de oven voor op 210 °C. Snijd de groente in repen of stukken van ongeveer 2 cm. breed. Voeg de groente toe aan de ui en roerbak ze 5 tot 10 min. mee totdat ze geslonken is. Klop de eieren met de crème fraîche en wat peper en zout. Roer er de losgeprakte kaas en gehakte noten door. Beleg een springvorm of andere bakvorm met (blader)deeg en verdeel de groente hierover. Schep het ei-kaas-notenmengsel over de groente en bak de hartige taart ongeveer 40 min. in de oven.

Bleekselderij of Groenselderij: met prei en kerriesaus, Bijgerecht 2 personen

1 struik groenselderij  200 gr. prei  
klontje boter  zout  
kerriesaus  

Was de groenten, snijd ze in stukjes van ± 2 cm. en stoof ze in een klein laagje water met een klontje boter in 10 tot 15 min. beetgaar. Dien de groente op met pasta, rijst of een andere graansoort en het kerriesausje.

Bleekselderij of Groenselderij: met pindasaus, Hoofdgerecht 2 personen

1 kleine bos groenselderij  6 gedroogde tomaten, in reepjes (of uit potje met olijfolie)  
1 knoflookteentje, geperst  1 ui, gesnipperd  
scheutje olijfolie  handje pinda's  
2 dl. pindasaus  

Was de groenselderij en snijd de groente in schijfjes van een paar centimeter. Roerbak de groenselderij met knoflook en ui ongeveer 5 min. in olie. Voeg een klein scheutje water en de gedroogde tomatenreepjes toe. Laat het geheel ongeveer 10 min. op een klein pitje staan sudderen. Rooster de pinda\\\'s in een grote droge koekenpan en warm de pindasaus op. Serveer de groenselderijschotel met rijst en pindasaus. Strooi de geroosterde pinda\\\'s erover.

Aubergine: Gebakken aubergines met walnoottapenade, Bijgerecht, tapa (borrelhapje), warm of koud 4 personen

600 gr. aubergines (2 grote of 4 kleine)  150 gr. walnoten, grof gehakt  
1 ui, gesneden  3 teentjes knoflook, geperst  
2 stengels bleekselderij, fijngesneden  zout, versgemalen zwarte peper  
olie om in te bakken  

Oven voorverwarmen op 200 °C. Aubergines in plakken snijden van 1 cm. dik. Inkwasten met olie en bestrooien met zout en peper. Op een ingevette ovenplaat 18 min. in de oven bruinbakken. Walnoten met ui en knoflook 3 min. fruiten in wat hete olie. Van het vuur halen en mengen met bleekselderij en zout en peper. De notentapenade over de aubergineplakken verdelen en dubbelvouwen.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders