Biologische Tuinderij De Twee Linden
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
di 8 juli 2003 Nieuwsbrief 25 voor alle groente-abonneesRondje bedrijf De zeldzame koninginnepage-vlinder bezoekt voor het derde jaar op rij ons bedrijf. We hebben in de bospeen 14 rupsen geteld en ook een koninginnepage over de venkel zien vliegen. Weliswaar wordt deze vlinder algemener in Nederland door de warmere zomers (het is een zuidelijke soort), maar het blijft altijd bijzonder deze tamelijk grote vlinder tegen te komen. AardappelsDe nieuwe aardappels zijn weer van het land. De prijs zit nu op € 0,80/kg. Deze prijs zal de komende weken nog wat gaan dalen, zoals altijd met de nieuwe aardappels het geval is. Voor de aardappelabonnementen rekenen we de komende 8 weken een vaste kiloprijs van € 0,75/kg. Dit om het administratief een beetje werkbaar te houden. Ook kunt u nog altijd los aardappels bestellen (vanaf min.5 kg. per losse bestelling). Prijs afh. van hoeveelheid en wisselend per week. Open dag zondag 21 septemberOnze open dag vindt dit jaar plaats op zondag 21 september. We doen dan mee met de landelijke open dag voor biologische boeren en tuinders. Noteert u deze dag alvast in uw agenda en kom kijken waar uw wekelijkse groenten vandaan komen. Zoals ieder jaar zullen er rondleidingen gegeven worden, staat er koffie en thee klaar en maken we er een feestelijke dag van. Nieuwe betaling De nieuwe betalingsperiode loopt van week 29 t/m 36 2003. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat. De vakantie-afmeldingen die aan ons doorgegeven zijn vóór 7 juli, zijn verwerkt in het te betalen bedrag. Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning. Recepten van het seizoenBieten: Gepofte bietjes met balsamico-azijn, marjolein en knoflook, Bijgerecht 4 personen
Verwarm de oven voor op 200 °C. Scheur ongeveer anderhalve meter aluminiumfolie af en vouw dat dubbel zodat het twee keer zo dik wordt. Als je alleen grotere bieten hebt, moet je ze door de helft snijden om de kooktijd te verkorten, anders kun je ze gewoon heel laten. Leg ze samen met de marjolein en de knoflook in het midden van de folie, strooi er ruim zout en zwarte peper uit de molen op en vouw de zijkanten van de folie naar het midden. Giet er voordat je de folie dichtvouwt de olijfolie en azijn bij. Prop of vouw de randen van de folie in elkaar zodat het pakket ook aan de bovenkant dicht is. Zet het in de voorverwarmde oven en laat het ongeveer een uur bakken, tot de bieten gaar zijn. Zet ze ingepakt op tafel. Venkel: Gebakken venkel met knoflookboter en vermout, Bijgerecht 4 personen
Verwarm de oven voor op 220 °C. Verwijder evt. verkleurde stukjes van de venkel, had de toppen eraf en snijd de knollen in dunne plakjes. Bewaar het groen. Doe alle ingrediënten , behalve het groen, in een ovenschaal. Scheur een stukje vetvrij papier af, houd dat even onder stromend water en prop het in elkaar om het soepel te maken. Leg het dan dicht op en om de venkel, maar niet om de schaal zelf. Hierdoor wordt de venkel tegelijk gestoomd en gebakken. Bak de plakken venkel 20 min. in de voorverwarmde oven, of tot ze zacht zijn. Strooi voor het serveren het groen erover. Venkel: Gebakken venkel met kerstomaatjes, olijven, knoflook en olijfolie, Bijgerecht 6 personen
Haal de pluizige toppen van de venkel af, snijd ze fijn en doe ze in een ovenschaal. Snijd de knollen venkel in kwarten en de kwarten weer doormidden. Laat ze in gezouten water 10 min. koken. Verwarm, terwijl de venkel staat te koken de oven voor op 220° C en prik alle kerstomaatjes in. Haal na 10 min. de stukken venkel met een schuimspaan uit de pan en doe ze in een ovenschaal. Kook de tomaatjes 45 seconden in het kookvocht van de venkel om de velletjes los te laten komen. Laat ze uitlekken en spoel ze af met een beetje koud water. Pel ze en leg ze ook in de ovenschaal. Voeg de olijven, tijm en knoflook toe en strooi er peper en zout over. Giet er 2 scheuten olijfolie over en meng alles. Probeer alles netjes te verdelen zodat je een gelijkmatige laag krijgt. Verdeel de wijn en boter over de groenten. Bak 30 min. in het midden van de voorverwarmde oven. Snijbonen: Frisée-snijbonensalade met citroenolijven, Bijgerecht, salade 4 personen
Snijbonen diagonaal in stukken van 3 cm. snijden. Snijboonruiten in 3 min. beetgaar koken. In zeef onder koud water afspoelen en laten uitlekken. In slakom dressing kloppen van citroensap, mosterd, walnoot- en olijfolie. Op smaak brengen met zout en peper. Walnoten kort roosteren in droge koekenpan en op bord laten afkoelen. Olijven halveren en met snijbonen door dressing scheppen. Frisée-sla door snijbonen mengen. Walnoten boven salade in stukjes breken. Courgette: rolletjes met tonijn en kappertjes, Borrelhapje, 12 stuks 4 personen
Grillpan voorverwarmen. Elke courgette met groot scherp mes in de lengte in 6 dunne plakken snijden. Plakken aan beide kanten met olie bestrijken. In grillpan plakken courgette in 3-4 min. bruin en gaar grillen, halverwege keren. Laten afkoelen. In keukenmachine of met staafmixer tonijn met mayonaise pureren. Enkele takjes dille voor garnering apart houden., rest van dille fijnsnijden en met kappertjes door tonijnmengsel scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Plakken courgette droogdeppen en dun met tonijnmengsel bestrijken. Plakken voorzichtig oprollen en met cocktailprikkers vastzetten. Rolletjes rechtop op schaal zetten en garneren met achtergehouden dille. Links naar lekkere recepten: Recepten pagina |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
BTW nr. NL1504.38.084.B.02 |
Contact | Disclaimer | Stuur door | Sitemap | Privacy AVG Website by: Sander Sanders
|