Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 

ma 12 mei 2003

Nieuwsbrief 24 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

We hebben gelukkig weer volop produkten van ons eigen bedrijf. Eerst uit de kas de sla, raapsteel en koolrabi en nu zijn we ook al buiten aan het oogsten. Het was wel even spannend met de vorst in april: het was toen even een paar nachten heel koud. We hadden het geluk dat de planten die we op het land hadden, al aan het groeien waren en daardoor sterker zijn en minder vatbaar voor vorst. Ook hebben we de planten goed beregend. Vaak is de combinatie kou en droogte funest. Het is dit keer meegevallen en eigenlijk hebben we ondanks die koude periode veel zonneschijn gehad. Het was wel droog maar beter te droog dan te nat, want droogte kunnen we verhelpen met beregenen.
De groenten die we tot nu toe geoogst hebben zijn allemaal mooi van kwaliteit en we hebben nog geen misoogsten gehad.
De peulen zijn al volop aan het bloeien en aan het klimmen, we hopen over een paar weken te kunnen beginnen met plukken. Ook zijn we volop bezig geweest met het wieden van de bospeen. Jammer genoeg is in het perceel langs de Dorpenweg de kleine brandnetel een veel voorkomend onkruid, dus dat is niet leuk wieden.
In de kassen zijn de voorjaarsgroenten alweer geoogst en deze week komen daar weer andere (zomer)groenten te staan o.a. paprika, aubergine en courgette.

Hemelvaartsdag

I.v.m. Hemelvaartsdag op donderdag 29 mei, wordt de levering van de groenten op donderdag een dag naar voren geschoven, nl. naar woensdag 28 mei. De afhaaltijden blijven hetzelfde. Op vrijdag is de levering zoals gebruikelijk.

Open dag

De landelijke open dag in juni georganiseerd voor alle biologische boeren en tuinders, gaat dit jaar i.v.m. de vogelpest niet door. De open dag schuift door naar het najaar, nl. zondag 21 september. Wij hebben besloten om ons daar bij aan te sluiten. Noteert u deze dag dus alvast in uw agenda. De tuin zal dan ook heel mooi zijn met bloeiende zonnebloemen en rode paprika's en herfstgeuren.

Zomervakantie

Het lijkt nog vroeg, maar de volgende nieuwsbrief verschijnt pas tegen de zomervakantie. Daarom treft u bij deze nieuwsbrief alvast de intekenlijst aan om uw pakket af te melden in de zomervakantie.
U kunt de lijst invullen en aan ons opsturen of neerleggen op uw afhaaldepôt. Faxen of e-mailen kan ook.

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 21 t/m 28 2003. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat.
Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 22 mei van uw rekening afgeschreven.
Aan de achterzijde van deze nieuwsbrief vindt u nog een aantal recepten met seizoensgroenten.

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Preisaus met paprika, Bijgerecht 4 personen

250 gr. prei (in ringen gesneden)  1 rode paprika in reepjes gesneden  
400 gr. tomatenstukjes  1 theel garam masala (Indiase kruiden)  
olie om in te bakken  zout  

Prei en paprika in wat hete olie 5 min. roerbakken. Tomatenblokjes toevoegen. 10 min. op laag vuur laten koken. Garam masala en zout erdoor roeren. Nog 5 min. zachtjes laten koken.

Serveren met gierst of rijst en groenteburgers.

Koolrabi: Ovenschotel met geitenkaas, Hoofdgerecht 4 personen

Oven voorverwarmen op 200° C. Koolrabi's schillen en in dunne plakken snijden. Aardappels schoonboenen en in lengte in dunne plakken snijden. Katenspek in koekenpan met antiaanbaklaag uitbakken en op keukenpapier laten uitlekken. Uit waterkers grove takjes verwijderen. Kleine hoeveelheid waterkers achterhouden voor garnering, rest fijnhakken. Tomaten wassen en in dunne plakken snijden. In ovenschaal met helft van ingrediënten lagen maken van aardappel, koolrabi, spek, verbrokkelde geitenkaas en waterkers. Herhalen met andere helft van ingrediënten. Slagroom erover schenken. Ovenschotel afdekken met plakken tomaat. Tomaten bedruipen met olijfolie en bestrooien met zout en royaal peper. Ovenschaal ca. 1 uur in midden van oven zetten tot alle groenten gaar zijn. Garneren met achtergehouden waterkers.

Raapsteel: Salade met raapsteel, ei en peterselie, Voorgerecht, salade 4 personen

2 eieren  200 gr. raapsteel  
2 eetl. amandelschaafsel  2/3 zakje verse peterselie  
2/3 zakje verse (knoflook)bieslook  6 eetl. balsamico-olijfoliedressing  
zout  peper  

Eieren in ca. 10 min. hard koken. Intussen worteltjes van raapstelen snijden. Raapstelen wassen en in vergiet goed laten uitlekken. Amandelen in droge koekenpan goudbruin roosteren. Peterselie en bieslook fijnknippen. Eieren onder koud water laten schrikken, pellen en fijnhakken. Raapstelen fijn snijden. Erdoor scheppen: dressing, bieslook en peterselie. Op smaak brengen met zout en peper. Salade over vier borden verdelen. Ei en amandelen erover strooien. Serveren met verse toast en boter.

Koolrabi: Lamskoteletjes op bedje van koolrabi met salie, Hoofdgerecht 4 personen

2 koolrabi's  zout  
2 teentjes knoflook  3 bosuitjes  
2 takjes salie  5 eetlepels olijfolie  
8 lamskoteletjes  3 eetl. grove mosterd  
(versgemalen) zwarte peper  

Koolrabi's schillen en in kleine blokjes snijden. Blokjes in kokend water met zout in ca. 3 min. beetgaar koken. Koolrabi overdoen in vergiet en afspoelen met koud water. Goed laten uitlekken. Knoflook pellen en in plakjes snijden. Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden. Salie in reepjes snijden. In koekenpan 3 eetlepels olie verhitten en hierin koolrabi met knoflook ca. 1 minuut roerbakken. Gedeelte van bosuitjes voor garnering achterhouden, rest door koolrabimengsel scheppen. Helft van salie toevoegen en geheel ca. 4 min. op matig vuur bakken tot koolrabi begint te kleuren. Regelmatig omscheppen. Intussen lamskoteletjes met mosterd inwrijven. In koekenpan rest van olie verhitten en hierin lamskoteletjes in ca. 5 min. bruin en van binnen rosé bakken. Koolrabimengsel over borden verdelen en lamskoteletjes erop leggen. Bestrooien met zout en peper naar smaak. Garneren met rest van salie en ringetjes bosui. Serveren met aardappelpuree.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders