Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 

di 18 maart 2003

Nieuwsbrief 23 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

We hebben vandaag heerlijk in het voorjaarszonnetje de eerste sla, andijvie, koolrabi en spitskool geplant. Het is altijd een mooi gezicht als de eerste groene plantjes weer in de donkere aarde geplant worden. De plantjes worden nog wel afgedekt met een doek (agryl) om ze te beschermen tegen de kou en evt. vorst. Het blijft altijd spannend omdat meer dan -5° C vorst ondanks afdekking voor de plantjes funest is. Voor de tuinbonen, peulen, bospeen is de kou minder een probleem. Vanaf nu gaan we eens in de twee weken planten en zaaien, oftewel het seizoen is weer begonnen. We hopen weer volop heerlijke, gezonde groenten te kunnen telen voor u.
Een goed begin is het halve werk. De omstandigheden om de grond te bewerken en te bemesten waren dit jaar ideaal. De grond was mooi droog en daardoor makkelijk te bewerken met ploeg en cultivator. Onder natte omstandigheden rijden de tractors de grond meer vast wat ongunstig is voor bv. de afwatering in de rest van het seizoen. Net nadat de vorst uit de grond verdwenen was, hebben we bemest en korte tijd daarna geploegd en met een cultivator het land zaai- en plantklaar gelegd. Dit gebeurt allemaal door de loonwerker.
De mest die wij gebruiken is afkomstig van een biologische champignonkweker. Deze heeft biologische vaste mest in bakken waar de champignons op groeien. Aan het einde van de teelt gaat een gedeelte daarvan naar ons. Deze mest is goed vercomposteerd en het bevalt ons heel goed.
In de kassen is alles lekker aan de groei dankzij het mooie voorjaarszonnetje. Over een paar weken verwachten we van onszelf o.a. de eerste sla en bosuitjes.

Omdat de drukke tijden weer aanbreken (weliswaar nog niet de topdrukte van mei/juni omdat we nu nog alleen maar planten en zaaien en nog niet schoffelen, wieden en oogsten) is Kell, onze medewerker in maart begonnen voor 2 dagen in de week. Vanaf april werkt hij weer fulltime.
In mei komt onze andere medewerker weer 2 dagen ons assisteren op het land. We hebben allemaal weer zin in het nieuwe seizoen.

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 13 t/m 20 2003. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat.
Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 27 maart van uw rekening afgeschreven.

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Spitskool: Stamppot met spitskool, gebakken salami en tomaat, Hoofdgerecht 4 personen

1,5 kg kruimige aardappels  zout  
600 gr. spitskool  1 ui  
500 gr. salami (stuk)  4 tomaten  
25 gr. verse bieslook  1 eetl. olijfolie  
1 dl. melk  peper  

Spitskool fijn snijden en wassen. Aardappels schillen, in stukken snijden en wassen. In pan met weinig water en zout aardappels en spitskool afgedekt in ca. 20 min. gaar koken. Ui pellen en snipperen. Salami in blokjes snijden. Tomaten ontvellen, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden. Bieslook boven kom fijn knippen.In koekenpan olie verhitten en hierin ui en salamiblokjes ca. 3 min. zachtjes bakken. Intussen aardappels en spitskool in vergiet laten uitlekken. In pan van aardappels melk zachtjes verwarmen. Aardappels en spitskool toevoegen en geheel tot smeuïge puree stampen. Salami met beetje van bakvet door stamppot mengen. Tomaat, bieslook en zout en peper naar smaak erdoor strooien.

 

Prei: Puree met (rauwe) prei, Bijgerecht 4 personen

1 kg kruimige aardappels  1 prei (250 gr.) heel fijn gesneden  
200 gr. jonge kaas, geraspt  100 gr. tomatenpuree (potje)  

Aardappels schillen, in gelijke stukken snijden en in 20 min. gaarkoken in water met wat zout. Afgieten en stampen. Prei, kaas en tomatenpuree erdoor roeren. Tip: dit gerecht kan vantevoren gemaakt worden en nog even opgewarmd in de oven.

Preitaart met pruimen, Hoofdgerecht 4 personen

1 prei (250 gr.) in plakjes gesn.  1 ui (gesn.)  
5 plakjes bladerdeeg, ontdooid  2 beschuiten, verkruimeld  
4 eieren  200 gr. pittige (schapen)kaas, in stukjes  
olie om in te bakken  12 pruneaux d'Agen (gedroogde pruimen zonder pit)  

Prei en ui 5 min. smoren in een scheut hete olie. Iets af laten koelen. Oven voorverwarmen op 200°C. Springvorm (24 cm) bekleden met bladerdeeg. Met een vork gaatjes prikken in het deeg. Het beschuitkruim over de bodem verdelen. Eieren, kaas en prei met ui mengen en in de vorm schenken. Pruimen erop leggen. In ong. 35 min. bruin en gaar bakken.

Chinese kool: Gevulde koolrolletjes met pittige mihoen, Hoofdgerecht 4 personen

2 chinese kolen  250 gr. mihoen  
2 teentjes knoflook  500 gr. half-om-halfgehakt  
1 blikje tomatenpuree  1-2 eetlepels sambal  
25 gr. boter  zout  
peper  15 gr. verse koriander  

Buitenste bladeren van de kool verwijderen, 16-20 mooie bladeren loshalen. In grote pan water aan de kook brengen. Koolbladeren 2-3 min. koken tot ze zacht zijn. In vergiet laten uitlekken. Mihoen volgens gebruiksaanwijzing laten wellen in kokend water.

Oven voorverwarmen op 180°C. Ovenschaal invetten met boter. Knoflook pellen en snipperen. In koekenpan rest van de boter verhitten. Op hoog vuur gehakt in ca. 5 min. rul bakken. Vuur laag draaien, knoflook, tomatenpuree en sambal door het gehakt roeren en nog xa. 2 min. meebakken. Gehakt op smaak brengen met zout en peper. Steeltjes van koriander verwijderen, blad fijnsnijden en door gehakt scheppen.

Koolbladeren droogdeppen. Mihoen en gehaktmengsel over kool verdelen, bladeren strak oprollen. Koolrolletjes met naad aan onderkant in ovenschaal leggen. Koolrolletjes in midden van oven ca. 20 min. bakken. Serveren met kroepoek.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders