Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 

ma 20 januari 2003

Nieuwsbrief 22 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

Een paar weken geleden leek het of er een zware herfstdepressie over ons land heen kwam. Er viel in heel korte tijd heel veel regen. De tunnelkassen liepen onder water en ook de rest van de tuin had veel last van het water. Zo erg hebben we het nog nooit meegemaakt, we kunnen alleen blij zijn dat dit niet in april is gebeurd, want dan is de schade vele malen groter. En om het nog erger te maken, kwam kort na de wateroverlast de strenge vorst eroverheen. Een aantal gewassen heeft dit niet overleefd en een aantal gewassen hebben schade opgelopen. De kwaliteit van de prei, veldsla en winterpostelein is daarom de afgelopen weken soms wat minder geweest dan u gewend bent. Dit weer heeft ook consequenties gehad voor de rest van Nederland en zelfs Europa. Dit betekent dat een aantal groenten vrij schaars zijn en duur zijn qua inkoop, zoals bloemkool, bleekselderij, broccoli en venkel. Ook de boerenkool heeft het niet alleen bij ons niet gehaald, maar is sowieso in Nederland niet meer te krijgen. De spruiten zijn wel sterk genoeg gebleken. Het is natuurlijk wel zo dat heel veel produkten al in het najaar van het land gehaald zijn, zoals peen, bieten, schorseneren, knolselderij, kolen e.d. We doen ons best om het pakket de komende weken toch aantrekkelijk te houden.

Zaden en plantgoed zijn alweer besteld. Vanaf maart wordt er buiten alweer gezaaid (o.a. bospeen) en geplant (div. slasoorten, kolen e.d.). De opkweek van de peulen begint alweer half februari. De peulenplanten worden dan in maart buiten uitgezet.
In de kassen wordt in februari alweer gezaaid, gepoot en geplant.

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 5 t/m 12 2003. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat. Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 29 januari van uw rekening afgeschreven.

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Witlof: stamppot met gerookte zalm, Hoofdgerecht 4 personen

1,5 kg kruimige aardappels  zout  
15 gr. verse dille  500 gr. witlof  
2 eetl. boter  1 bekertje. crème fraîche (125 ml.)  
200 gr. gerookte zalmblokjes  verse peper  

Aardappels schillen, in stukken snijden en wassen. In pan met weinig water en zout aardappels afgedekt in ca. 20 min. gaar koken. Intussen dille in stukjes knippen. Witlof schoonmaken en in ringen snijden. In wok boter verhitten en witlof al omscheppend in ca. 5 min. beetgaar bakken. Aardappels afgieten, deel van kookvocht opvangen. Aardappels in pan met crème fraîche en evt. wat kookvocht tot een smeuïge puree stampen. Witlof, zalm en dille erdoor mengen. Stamppot op smaak brengen met zout en peper en nog even verwarmen.

Zuurkool- Paddestoelen-stamppot met blauwaderkaas, Hoofdgerecht, vegetarisch 4 personen

1,5 kg kruimige aardappels  zout  
250 gr. kastanjechampignons  peper  
2 eetl. boter  1 rode paprika  
125 gr. blauwaderkaas  1 zakje (wijn)zuurkool  
1-2 dl. melk  

Aardappels schillen, in stukken snijden en wassen. In pan met weinig water en zout aardappels afgedekt in ca. 20 min. gaar koken. Intussen champignons schoonvegen,. Grote exemplaren in vieren snijden, kleine halveren. Paprika schoonmaken en in stukjes snijden.

In grote koekenpan boter verhitten, paddestoelen en paprika al omscheppend ca. 5 min. op hoog vuur bakken. Zuurkool erdoor scheppen en ca. 5 min. meebakken. Korstjes van de kaas snijden en kaas in kleine blokjes snijden. Melk verwarmen. Aardappels afgieten en met (deel van) melk tot smeuíge puree stampen. Zuurkoolmengsel en kaasblokjes erdoor scheppen. Stamppot op smaak brengen met zout en peper en even verwarmen.

Groene kool of Savooiekool: Ovenschotel met Kernhem en kastanjechampignons, Hoofdgerecht, vegetarisch 4 personen

500 gr. groene kool  zout  
50 gr. boter  500 gr. maccheroni (verse pasta)  
300 gr. Kernhemkaas  2 teentjes knoflook  
salieblaadjes  250 gr. kastanjechampignons  
verse peper  

Kool wassen, snijden en in ruim kokend water met zout ca. 5 min. koken. Maccheroni toevoegen tot kool en pasta beetgaar zijn. In vergiet laten uitlekken. Ovenschaal invetten met boter. Korst van Kernhem snijden en kaas in kleine blokjes snijden. Knoflook pellen en in plakjes snijden. Salie in reepjes snijden. Kastanjechampignons schoonvegen en halveren. Grote exemplaren in vieren snijden.

Oven voorverwarmen op 180° C. In koekenpan boter verhitten en op hoog vuur champignons ca. 4 min. al omscheppend bakken. Vuur laag zetten, knoflook en salie toevoegen en nog ca. 2 minuten roerbakken. In ovenschaal champignonmengsel en helft van kaasblokjes door pasta en kool scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Rest van kaasblokjes over pastaschotel verdelen. Pastaschotel in midden van oven in circa 25 minuten goudbruin bakken.

Knolselderij: Aardappelschotel met gorgonzola-saus, Hoofdgerecht 4 personen

1 knolselderij  zout  
4 eetl. bloem  peper  
700 gr.gekookte aardappelschijfjes  6 dl. melk  
300 gr. gorgonzola of andere blauwaderkaas  6 eetl. boter  

Oven voorverwarmen op 200° C.
Knolselderij schillen en in dunne plakken snijden. Plakken in vieren snijden. Knolselderij in ruim water met zout in ca. 10 minuten beetgaar koken. Laten uitlekken.
Intussen in steelpan 4 eetlepels boter smelten. Bloem erdoor roeren. Al roerend scheutje voor scheutje melk toevoegen tot gladde, dunne saus ontstaat. Kaas boven saus verbrokkelen en laten smelten, terwijl saus nog iets indikt. Kaassaus op smaak brengen met peper.
Ovenschaal invetten. Aardappelschijfjes laten uitlekken. Aardappelschijfjes en knolselderijplakken om en om in ovenschaal leggen. Kaassaus erover gieten.
Schotel in midden van oven in circa 15 minuten gaar en goudbruin bakken.

Serveren met gebakken schnitzels en groene salade.

Andijvie: stamppot met shoarmareepjes en abrikozen, Hoofdgerecht 4 personen

1,5 kg kruimige aardappels  zout  
2 uien  8 gewelde abrikozen  
2 eetl. boter  400 gr. shoarmareepjes  
1 bekertje zure room (125 ml.)  500 gr. andijvie  
peper  6 eetl. knoflooksaus  

Aardappels schillen, in stukken snijden en wassen. In pan met weinig water en zout aardappels afgedekt in ca. 20 min. gaar koken. Intussen uien pellen en in ringen snijden. Abrikozen in reepjes snijden. In wok of grote braadpan boter verhitten. Shoarmareepjes met ui al omscheppend in ca. 5 min. bruin en gaar bakken. Abrikozen toevoegen en nog ca. 1 min. verwarmen. Andijvie wassen en fijnsnijden.

Aardappels afgieten, deel van kookvocht opvangen. Aardappels in pan met zure room en evt. wat kookvocht tot een smeuïge puree stampen. Andijvie en shoarmamengsel erdoor mengen. Stamppot op smaak brengen met zout en peper en nog ca. 2 min. verwarmen. Knoflooksaus apart erbij serveren.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders