Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 

ma 30 september 2002

Nieuwsbrief 20 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

We zijn bezig met de laatste loodjes van het groeiseizoen. We hebben nog wat veldsla en postelein geplant. Ook liggen er heel veel stukken al braak, te wachten op het volgende seizoen. Op het land staan nog de laatste bonen, we hopen dat de nachtvorst nog even uitblijft, verder nog wat sla en andijvie. De pompoenen worden deze week binnengehaald, voor de rest staat er nog winterkost o.a. boerenkool en winterprei. De rij zonnebloemen wordt nu druk bezocht door zaadetende vogels zoals groenlingen. Laatst hadden we een groep van 50 exemplaren die zich te goed deden aan de zaden.
De kassen waarvan we het plastic vernieuwd hebben, staan alweer vol met raapsteel, koolrabi en postelein. In één kas staat nog paprika en aubergine, die we in oktober weghalen. Daarna wordt daar veldsla in geplant die pas volgend voorjaar geoogst wordt. Het verschil in hoeveelheid lichtinval vergeleken met het oude plastic is goed te zien.

Wintergroenten

Ondanks dat we gestopt zijn op een groot aantal afhaaladressen met de levering van aardappels voor de losse verkoop, hebben we op veler verzoek toch besloten om weer aardappels neer te zetten voor het ruilen van wintergroenten. De groenten die geruild mogen worden en hoeveel aardappels u daarvoor in de plaats mag meenemen vindt u op de poster 'Wintergroenten'. Houdt u zich s.v.p. hieraan. Als dit op een of andere manier niet goed gaat, moeten wij ons beraden op andere stappen, bv, intekenlijsten.
Het is dus niet meer de bedoeling dat u aardappels meeneemt en ter plaatse contant betaalt. U kunt hiervoor nu een aardappelabonnement nemen (zie vorige nieuwsbrief).
Het goede nieuws is dat de aardappels goedkoper worden: deze gaan weer naar de oude winterprijs van vorig jaar: €0,60 per week. Dit met ingang van week 41. Bij grote afnames in 1 keer (minimaal 10 kg) is de prijs  €0,55/kg (dit hoeft geen wekelijkse bestelling te zijn).

Klachten

We proberen zoveel mogelijk kwaliteitsgroenten en -fruit te leveren. Maar soms schiet er wel eens wat doorheen. Zoals bijvoorbeeld laatst de wijnperen of de sperziebonen van een paar weken geleden en soms is bv. een bloemkool of een meloen van binnen rot. In een aantal gevallen is dit door ons niet aan de buitenkant te zien, zoals bij bovenstaande voorbeelden. Soms schiet er in de haast bij ons iets doorheen, bijv. een sinasappel of appel met een rot plekje. In alle gevallen vinden wij dat wij een goed produkt behoren te leveren en als wij tekort schieten willen wij dit graag verhelpen
Wij lossen reeële klachten altijd op door de week erop wat extra's in uw groente- of fruitpakket te stoppen. Maar dan moet de klacht ons natuurlijk wel bereiken. Dit hebben we liever dan dat u na een paar ergernissen het abonnement opzegt. Een feit blijft natuurlijk wel dat biologische produkten eerder plekjes of vlekjes hebben. Dit komt natuurlijk omdat er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn tijdens de teelt en de produkten daarna ook niet met bv. anti-schimmelmiddelen behandeld worden.

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 41 t/m 48 2002. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat. Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 10 oktober van uw rekening afgeschreven.

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Pompoensoep: met prei en witte wijn, Voorgerecht, soep 4 personen

800 gr. pompoen  1 dikke prei  
1 eetl. roomboter  1 theel. kerriepoeder  
3 eetl. droge witte wijn  2 bouillontabletten  
10 blaadjes verse basilicum  2 eetl. crème fraîche  
zout  versgemalen peper  

Pompoen in stukken snijden, schillen en pitten en draden verwijderen. Pompoen in stukken snijden. Prei wassen, schoonmaken en in dunne ringen snijden. In (soep)pan boter verhitten. Kerrie heel kort fruiten. Pompoen en prei toevoegen en al omscheppend even meebakken. Wijn en ca. 3 dl. water toevoegen. Pompoen en prei in ca. 15 min. zachtjes gaar koken. Groenten met vocht met staafmixer of in keukenmachine pureren tot gladde puree. Bouillontabletten en 5 dl. water toevoegen en soep zachtjes verwarmen. Bouillontabletten al roerend laten oplossen. Basilicum in reepjes snijden.

Crème fraîche door soep roeren en op smaak brengen met zout en peper. Over 4 borden verdelen en bestrooien met basilicum.

Pompoen: Couscous met geroosterde pompoen en paddenstoelen, Hoofdgerecht 2 personen

2 rode uien  250 gr. pompoen  
250 gr. kastanjechampignons  150 gr. shiitakes en oesterzwammen  
1/2 eetl. gedroogde oregano  4 eetl. olijfolie  
(zee)zout  gemalen zwarte peper  
150 gr. couscous  25 gr. verse knoflookbieslook  
3 takjes munt  1 theel. paprikapoeder  

Grill voorverwarmen. Uien pellen en in dunne plakjes snijden. Pompoen in plakken snijden en schillen. Plakken in grove stukken snijden. Paddestoelen schoonvegen. Grote paddestoelen halveren. In bakblik of lage ovenschaal ui, pompoen, paddenstoelen, oregano en 3 eetlepels olie mengen. Zout en peper naar smaak toevoegen. Bakblik 15 cm onder hete grill schuiven en groenten in 15 minuten beetgaar en bruin roosteren, regelmatig omscheppen. In kom couscous in 225 ml kokend water  5 minuten laten wellen. Bieslook met muntblaadjes fijnknippen. In wok rest van de olie verhitten. Paprikapoeder erdoor roeren en couscous erdoor scheppen. Couscous ca. 2-3 minuten al omscheppend verwarmen tot couscous rul is. Helft van kruiden erdoor scheppen. In twee diepe borden couscous scheppen. Pompoen en paddenstoelen met vocht erover verdelen. Rest van kruiden erover strooien.

Bieten: salade met perendressing (rauw), Bijgerecht, salade 4 personen

2 rijpe peren  1 eetl. citroensap  
250 gr. geraspte bietjes  65 gr. walnoten  
75 gr. veldsla  1 portie perendressing  
1 uitsteekvormpje doorsnede ca. 6 cm.  

Peren schillen, klokhuizen verwijderen en in partjes snijden. Besprenkelen met citroensap. Geraspte bietjes in vergiet goed laten uitlekken. Walnoten fijnhakken. Veldsla over 4 borden verdelen. Ring in midden zetten en vullen met biet. Dressing over torentje en salade sprenkelen. Garneren met partjes peer en walnoten.

Perendressing: 1 rijpe peer schillen (Doyenne du Comice), klokhuis verwijderen en boven kom fijn raspen. 1 eetl. citroensap en 5 eetl. walnotenolie erdoor scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. 3 sprietjes bieslook erboven fijnknippen.

Aubergine: tofucurry, Hoofdgerecht 4 personen

1 stengel sereh (citroengras)  1 pak tofu (325 gr.)  
1 rode en 1 groene paprika  2 rode uien  
1 aubergine  2 eetl. olie  
1/2 blik kokosmelk (=200 ml)  3 eetl. Thaise basilicumpasta  
1/2 theel. kaneel  mespunt nootmuskaat  
2 eetl. citroensap  2 eetl. lichte sojasaus  

Sereh wassen en witte gedeelte van stengel heel fijn hakken, rest met achterkant van mes kneuzen. Tofu laten uitlekken en in blokjes snijden. Uien pellen en in parten snijden. Aubergine in stukken snijden. Paprika's wassen, schoonmaken en in stukken snijden. In grote braadpan olie verhitten. Tofu, aubergine, ui en paprika ca. 3 min. al omscheppend bakken. Sereh, basilicumpasta, kokosmelk, kaneel, nootmuskaat en citroensap toevoegen. Curry afgedekt o plaag vuur nog ca. 10 min. laten stoven. Curry met sojasaus op smaak brengen. Met (pandan-)rijst serveren.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders