Biologische Tuinderij De Twee Linden
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ma 30 september 2002 Nieuwsbrief 20 voor alle groente-abonneesRondje bedrijf We zijn bezig met de laatste loodjes van het groeiseizoen. We hebben nog wat veldsla en postelein geplant. Ook liggen er heel veel stukken al braak, te wachten op het volgende seizoen. Op het land staan nog de laatste bonen, we hopen dat de nachtvorst nog even uitblijft, verder nog wat sla en andijvie. De pompoenen worden deze week binnengehaald, voor de rest staat er nog winterkost o.a. boerenkool en winterprei. De rij zonnebloemen wordt nu druk bezocht door zaadetende vogels zoals groenlingen. Laatst hadden we een groep van 50 exemplaren die zich te goed deden aan de zaden. WintergroentenOndanks dat we gestopt zijn op een groot aantal afhaaladressen met de levering van aardappels voor de losse verkoop, hebben we op veler verzoek toch besloten om weer aardappels neer te zetten voor het ruilen van wintergroenten. De groenten die geruild mogen worden en hoeveel aardappels u daarvoor in de plaats mag meenemen vindt u op de poster 'Wintergroenten'. Houdt u zich s.v.p. hieraan. Als dit op een of andere manier niet goed gaat, moeten wij ons beraden op andere stappen, bv, intekenlijsten. KlachtenWe proberen zoveel mogelijk kwaliteitsgroenten en -fruit te leveren. Maar soms schiet er wel eens wat doorheen. Zoals bijvoorbeeld laatst de wijnperen of de sperziebonen van een paar weken geleden en soms is bv. een bloemkool of een meloen van binnen rot. In een aantal gevallen is dit door ons niet aan de buitenkant te zien, zoals bij bovenstaande voorbeelden. Soms schiet er in de haast bij ons iets doorheen, bijv. een sinasappel of appel met een rot plekje. In alle gevallen vinden wij dat wij een goed produkt behoren te leveren en als wij tekort schieten willen wij dit graag verhelpen Nieuwe betalingDe nieuwe betalingsperiode loopt van week 41 t/m 48 2002. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat. Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 10 oktober van uw rekening afgeschreven. Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning. Recepten van het seizoenPompoensoep: met prei en witte wijn, Voorgerecht, soep 4 personen
Pompoen in stukken snijden, schillen en pitten en draden verwijderen. Pompoen in stukken snijden. Prei wassen, schoonmaken en in dunne ringen snijden. In (soep)pan boter verhitten. Kerrie heel kort fruiten. Pompoen en prei toevoegen en al omscheppend even meebakken. Wijn en ca. 3 dl. water toevoegen. Pompoen en prei in ca. 15 min. zachtjes gaar koken. Groenten met vocht met staafmixer of in keukenmachine pureren tot gladde puree. Bouillontabletten en 5 dl. water toevoegen en soep zachtjes verwarmen. Bouillontabletten al roerend laten oplossen. Basilicum in reepjes snijden. Crème fraîche door soep roeren en op smaak brengen met zout en peper. Over 4 borden verdelen en bestrooien met basilicum. Pompoen: Couscous met geroosterde pompoen en paddenstoelen, Hoofdgerecht 2 personen
Grill voorverwarmen. Uien pellen en in dunne plakjes snijden. Pompoen in plakken snijden en schillen. Plakken in grove stukken snijden. Paddestoelen schoonvegen. Grote paddestoelen halveren. In bakblik of lage ovenschaal ui, pompoen, paddenstoelen, oregano en 3 eetlepels olie mengen. Zout en peper naar smaak toevoegen. Bakblik 15 cm onder hete grill schuiven en groenten in 15 minuten beetgaar en bruin roosteren, regelmatig omscheppen. In kom couscous in 225 ml kokend water 5 minuten laten wellen. Bieslook met muntblaadjes fijnknippen. In wok rest van de olie verhitten. Paprikapoeder erdoor roeren en couscous erdoor scheppen. Couscous ca. 2-3 minuten al omscheppend verwarmen tot couscous rul is. Helft van kruiden erdoor scheppen. In twee diepe borden couscous scheppen. Pompoen en paddenstoelen met vocht erover verdelen. Rest van kruiden erover strooien. Bieten: salade met perendressing (rauw), Bijgerecht, salade 4 personen
Peren schillen, klokhuizen verwijderen en in partjes snijden. Besprenkelen met citroensap. Geraspte bietjes in vergiet goed laten uitlekken. Walnoten fijnhakken. Veldsla over 4 borden verdelen. Ring in midden zetten en vullen met biet. Dressing over torentje en salade sprenkelen. Garneren met partjes peer en walnoten. Perendressing: 1 rijpe peer schillen (Doyenne du Comice), klokhuis verwijderen en boven kom fijn raspen. 1 eetl. citroensap en 5 eetl. walnotenolie erdoor scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. 3 sprietjes bieslook erboven fijnknippen. Aubergine: tofucurry, Hoofdgerecht 4 personen
Sereh wassen en witte gedeelte van stengel heel fijn hakken, rest met achterkant van mes kneuzen. Tofu laten uitlekken en in blokjes snijden. Uien pellen en in parten snijden. Aubergine in stukken snijden. Paprika's wassen, schoonmaken en in stukken snijden. In grote braadpan olie verhitten. Tofu, aubergine, ui en paprika ca. 3 min. al omscheppend bakken. Sereh, basilicumpasta, kokosmelk, kaneel, nootmuskaat en citroensap toevoegen. Curry afgedekt o plaag vuur nog ca. 10 min. laten stoven. Curry met sojasaus op smaak brengen. Met (pandan-)rijst serveren. Links naar lekkere recepten: Recepten pagina |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
BTW nr. NL1504.38.084.B.02 |
Contact | Disclaimer | Stuur door | Sitemap | Privacy AVG Website by: Sander Sanders
|