Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 

wo 8 mei 2002

Nieuwsbrief 19 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

Volop zomer en voor ons nu een rustiger tijd omdat er nu veel abonnees op vakantie zijn. Ook het leveren aan de groothandel staat nu op een lager pitje. We hebben zowaar tijd gemaakt om een week op vakantie te gaan met het hele gezin. Dat was voor ons alweer een hele tijd geleden, maar gelukkig hebben we nu personeel die het draaiende kan houden als we weg zijn. Dit is zo goed bevallen dat het niet de laatste keer zal zijn. Op het land gaat het z'n gangetje, het is altijd wel weer een vreemd idee dat je midden in de zomer alweer boerenkoolplanten moet zetten voor de winterperiode. We kunnen nu buiten nog een paar weken planten en dan is het plantseizoen op de veldsla en postelein na alweer voorbij. Het is een groeizame periode geweest; regelmatig regen en voldoende zon en voldoende hoge temperaturen. Het is altijd alleen jammer dat het onkruid dan ook lekker groeit, dus daar zijn we nog niet mee klaar.

Het plastic van de 2 eerstgebouwde kassen is aan vervanging toe: die staan al bijna 10 jaar. Dit gaan we de komende weken doen.

We hebben nu op 3 plaatsen land: in Overlangel en 2 stukken in Reek. Het land in Overlangel stoten we eind van het jaar af, o.a. ook omdat het te ver weg is, we te weinig zicht hebben op wat er gebeurt waardoor ook teveel mislukt. Het land in de Helstraat in Reek hebben we nu voor het 2e jaar; vorig jaar stond er groenbemester en dit jaar zijn er al heel wat groenten vandaan gekomen. Daarvoor heeft er gewoon mais gestaan op deze grond. Op dit maisland is voor het laatst gespoten in mei 2000.

Onze controle-organisatie, het SKAL, heeft regels opgesteld voor de omschakelingsperiode van gangbare grond naar biologisch. Het eerste jaar dat je grond overneemt van een gangbare boer, wordt deze grond nog gangbaar genoemd. In die periode (dit is geweest 2001) hebben wij er groenbemester op gezet. D.w.z. wij hebben er gras en klaver op gezaaid, dit is eerst gemaaid door een boer om aan zijn vee te voeren, aan het eind van het jaar is het ondergeploegd en vormt dit een goede bodemverbeteraar. Het tweede jaar na overname (in ons geval 2002) mogen de produkten de titel 'geteeld in omschakeling naar biologische landbouw' dragen. Het derde jaar (in ons geval 2003) mogen de produkten die van deze grond komen pas officieel biologisch genoemd worden. We zitten nu in het tweede jaar (2002), dus een aantal produkten die u van ons krijgt zijn in omschakeling naar biologische landbouw.

Koninginnepage

De zeldzame vlinder koninginnepage heeft ons bedrijf dit jaar ook weer weten te vinden. Een maand geleden vonden we een rups in ons nieuwe land en tijdens onze vakantie is een vrouwtje koninginnepage een hele dag bezig geweest met het leggen van eitjes in de venkelplanten. We willen een stukje van de venkelplanten laten staan en daar de rupsen straks op overzetten. Deze kunnen dan voor de winter verpoppen, overwinteren en hopelijk volgend voorjaar als vlinder weer uitvliegen.

Aardappel-abonnement

Wij vinden het heel vervelend om te melden dat op een groot aantal afhaalpunten het niet goed gaat met het contant afrekenen van de aardappels. Of mensen vergeten te betalen of er wordt geld uit het potje ontvreemd. Conclusie: we kunnen het niet overal meer op deze manier doen.
Dit geldt voor de volgende afhaalpunten: Malden Bats, Malden Toom,. Ravenstein, Oss Verlengde Tuinstraat, Mill en Uden Bosveld.

U kunt hier alleen nog aardappels via een aardappel-abonnement bestellen. U krijgt dan per week een vaste door u bestelde hoeveelheid in een zak op naam. Voor onze administratie is het anders niet te doen als u de ene week wel bestelt en de andere week niet en ook per week telefonisch bestellen is naar verhouding erg belastend voor ons. De aardappels worden verrekend met acceptgiro/aut. incasso. Vanaf week 33 kosten de aardappels   0,70/kg.

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 33 t/m 40 2002. De vakanties die aan ons doorgegeven zijn vóór 5 augustus zijn in de acceptgiro verwerkt. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat. Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 15 augustus van uw rekening afgeschreven.

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Paksoi: Rijst met paksoi en gehakt, Hoofdgerecht 4 personen

250 gr. rijst  2 struiken paksoi  
4 teentjes knoflook  1 bakje Thaise groene roerbakolie & kruiden (100 gr.)  
400 gr. rundergehakt  

Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing. Intussen paksoi wassen, schoonmaken en in reepjes snijden. Knoflook pellen en in dunne plakjes snijden. In wok of braadpan olie verhitten. Gehakt met knoflook in ca. 2 min. rul bakken. Paksoi ca. 3 min. meebakken. Rijst erdoor scheppen.

Sla: Maaltijdsalade met aardbeien en brie, Hoofdgerecht 4 personen

250 gr. sla  1 bakje aardbeien (250 gr.)  
200 gr. roombrie  1 bakje honing-mosterddressing (100 gr.)  
150 gr. cashewnoten  1 stokbrood  
100 gr. roomboter  

Sla wassen, bladeren goed uitslaan en in stukken verdelen. Aardbeien wassen, kroontjes verwijderen en halveren. Brie in reepjes snijden. In grote schaal sla met dressing mengen. Aardbeien, brie en noten erover verdelen. Serveren met stokbrood en boter.

Courgette met couscous en runderworst, Hoofdgerecht 4 personen

6 eetl. olijfolie  4 runderbraadworsten  
300 gr. couscous  zout  
500 gr. courgettes  2 teentjes knoflook  
4 eetl. salsadip mild  

In koekenpan 2 eetl. olie verhitten en worsten in ca. 3 min. rondom bruin bakken en in ca. 8 min. zachtjes gaar laten worden. In pan 6 dl. water met 1 eetl. olie en zout aan de kook brengen. Van vuur af couscous erdoor roeren en afgedekt ca. 4 min. laten staan. Intussen courgette wassen, in lengte halveren en in stukjes snijden. In wok 2 eetl. olie verhitten en stukjes courgette op hoog vuur ca. 5 min. roerbakken. Knoflook pellen, erboven uitpersen en ca. 1 min. meebakken. Op smaak brengen met zout. Rest van olie door couscous scheppen. Op vier borden scheppen. Courgette en worst erover verdelen. Op elk bord 1 eetl. salsadip scheppen.

Broccoli met mosterdroom, Hoofdgerecht 4 personen

300 gr. zilvervliesrijst (400 gr.)  700 gr. broccoli  
1 bekertje creme fraĆ®che  1/2 eetl. Dijonmosterd  
1 ui  2 eetl. olijfolie  
Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing. Creme fraiche en mosterd door elkaar roeren. Ui pellen en in ringen snijden. Broccoli wassen en in roosjes verdelen. In wok of braadpan olie verhitten. Broccoli en ui ca. 6 min. roerbakken. Mosterdroom in steelpan va. 2 min. verwarmen. Op smaak brengen met peper en zout. Broccoli serveren met rijst, mosterdroom en bv. vegetarische balletjes.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders