Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSkal 6268

EU Organic

 

di 19 februari 2002

Nieuwsbrief 16 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

Gelukkig hebben we het land deze week kunnen bemesten en daarna is er dezelfde dag nog geploegd. Het is altijd spannend in een natte periode om toch een goede dag uit te zoeken om deze werkzaamheden uit te voeren. Het blijft altijd een zware belasting voor het land, maar het is boven verwachting goed gegaan. Alles is nu weer mooi zwart en ligt klaar voor het nieuwe teeltseizoen.

Dit jaar hebben we voor het eerst gebruik gemaakt van 100% biologische champignonmest (van het bedrijf uit Lith waar ook de champignons vandaan komen die in de winter wel eens in het pakket zitten). Dit is hele mooie fijne mest en goed uit te rijden. We zijn blij dat het nu eindelijk gelukt is om aan een voldoende hoeveelheid biologische mest te komen voor ons hele bedrijf.

Op het perceel aan de Helstraat is ook bemest en geploegd, alleen in Overlangel (kleigrond) moeten we de grond nog met rust laten i.v.m. nattigheid.

In de kassen zijn ook enige activiteiten ondernomen. De bosuitjes zijn geplant, ook is er al raapsteel gezaaid en koolrabi geplant. Jammer genoeg heeft het opkweekbedrijf diverse andere planten (o.a. sla) niet op tijd afgeleverd. Deze komen een week later dan gepland, wat op zichzelf niet zo erg is in het vroege voorjaar, omdat het allemaal toch nog vrij langzaam groeit.

De peulen en tuinbonen die we voorkweken in bakken zijn al opgekomen. Deze planten we waarschijnlijk begin maart uit in de vollegrond. Voor de rest is het nu even afwachten tot het droger wordt om de laatste bewerking, het cultivateren, uit te voeren (dit is het zaaiklaar leggen van de grond). Als dat gebeurd is gaan we zo snel mogelijk bospeen zaaien en kunnen we eindelijk weer lekker aan de slag.

Wintergroenten

Door de wisselende weersomstandigheden in Nederland, maar ook in het buitenland (nat en daarna koud), zijn een aantal groenten deze winter schaars en duur. Biologische spruitjes zijn bijvoorbeeld niet meer te krijgen, de spruitenplanten hebben zoveel te lijden gehad van het weer dat er niet meer van geoogst kan worden. Ook bloemkool en broccoli zijn wisselend in prijs en kwaliteit.

Boerenkool- en preiplanten zijn verzwakt door het weer. Boerenkool is niet meer te krijgen en onze prei heeft een lagere opbrengst gehad. We moeten ze nu ook gaan aankopen. Al met al niet echt makkelijk, maar we hebben wel het idee dat we naar omstandigheden toch nog een gevarieerd en kwalitatief goed pakket leveren.

Kratjes

We vinden het heel jammer dat er veel van onze nieuwe kratjes bij abonnees (tijdelijk) achterblijven. Wij komen hierdoor ondanks dat we een flinke voorraad hadden, nu al in de problemen. We hebben nu al af en toe een tekort aan voorraad in de schuur voor het maken van de pakketten. Wilt u alstublieft alle kratten op tijd inleveren of uw groenten op het afhaalpunt overpakken in uw eigen krat of tas! Bij voorbaat dank.

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 9 t/m 16 2002. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat.

Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 28 februari van uw rekening afgeschreven.

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Zuurkoolquiche, Hoofdgerecht 4 personen

5 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries)  1 zakje zuurkool  
1 blik ananasschijven  5 eieren  
1 bekertje slagroom (125 ml)  100 gr. gemalen belegen kaas  
zout  100 gr. katenspek  
peper  

Deeg laten ontdooien volgens gebruiksaanwijzing. Oven voorverwarmen op 200ºC of gasovenstand 4. Zuurkool laten uitlekken en beetje fijner snijden. Ananas laten uitlekken. Eieren loskloppen met room, kaas, zout en peper. Quichevorm bekleden met deeg. Katenspek over bodem verdelen. Zuurkool erover verdelen. Ananasschijven erop rangschikken. Roommengsel over zuurkool schenken. Opstaande randjes van deeg naar binnen vouwen. Quiche in ca. 25 min. in midden van oven gaar en goudbruin bakken, evt. afdekken met aluminiumfolie als quiche te bruin kleurt.

Zuurkool-ovenschotel, Hoofdgerecht 4 personen

3 eetl. boter of margarine  500 gr. half-om-halfgehakt  
zout  aardappelpuree  
peper  100 gr. rozijnen  
1 zak zuurkool  3 eetl. paneermeel  

Aardappelpuree bereiden. Oven voorverwarmen op 225ºC of gasovenstand 5. In koekenpan 1 eetl. boter verhitten en gehakt rul bakken. Op smaak brengen met zout en peper. Ovenschaal invetten. Zuurkool laten uitlekken en vermengen met rozijnen. In ovenschaal laagje zuurkool, laagje gehakt, laagje aardappelpuree doen. Nogmaals herhalen. Bestrooien met paneermeel en rest van boter in klontjes erover verdelen. Zuurkoolschotel in midden van oven in ca. 25 min. gaar en lichtbruin laten worden.

Witlof: Schnitzel met zoete witlof, Hoofdgerecht 4 personen

4 biologische varkensschnitzels (à 100 gr.)  1 zakje varkensvleeskruiden  
700 gr. witlof  50 gr. boter of margarine  
3 appels (bv. Elstar of goudreinet)  aardappelpuree  
3 eetl. appelstroop  zout  
peper  

Schnitzels kruiden met vleeskruiden. Witlof schoonmaken, wassen en in reepjes snijden. In grote koekepan 25 gr. boter verhitten en schnitzels in ca. 8 min. gaar bakken. Intussen appels schillen, klokhuis verwijderen en in dunne plakjes snijden. In wok of braadpan rest van de boter verhitten. Lof ca. 3 min. roerbakken. Appel toevoegen en ca. 1 minuut meebakken. Stroop toevoegen en laten smelten. Los op smaak brengen met zout en peper. Witlof bij schnitzel en aardappelpuree serveren.

 

Preistamppot met rookworst, Hoofdgerecht 4 personen

2 verse rookworsten  1 kg aardappels (kruimig)  
4 eetl. boter of margarine  100 gr. bacon  
300 gr. prei gesneden  8 zongedroogde tomaten in olie  
zout  peper  

Worsten wellen volgens gebruiksaanwijzing. Aardappels schillen, wassen en in ca. 20 min. gaar koken. In koekenpan 2 eetl. boter verhitten en bacon knapperig bakken. Bacon uit pan halen en in reepjes snijden. In dezelfde pan rest boter verhitten en prei ca. 3 min. roerbakken. Gedroogde tomaten in reepjes snijden. Aardappels afgieten en kookvocht opvangen. Aardappels fijnstampen en zoveel kookvocht toevoegen dat smeuïge puree ontstaat. Puree vermengen met prei, bacon en tomaat. Op smaak brengen met zout en peper. Serveren met worst. Lekker met mosterd.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders