Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 

wo 9 januari 2002

Nieuwsbrief 15 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

Onze excuses voor het te laat verschijnen van deze nieuwsbrief. De laatste twee weken van vorig jaar hebben we echt even vakantie gehouden en ons zo weinig mogelijk met het bedrijf bezig gehouden. Vandaar dat deze nieuwsbrief pas in week 2 verschijnt i.p.v. week 1. We waren ook echt even aan rust toe na een druk seizoen en dan nog de extra drukte voor de kerst. We hebben gelukkig veel positieve reacties gehad op het dubbele kerstpakket, dus dit houden we er in.

Op het bedrijf is het rustig, vooral als het vriest, want dan kunnen we zelfs geen prei oogsten.. Op het land staat nog boerenkool, prei, groene kool, veldsla en postelein en in de schuur wordt nog witlof getrokken. We zijn alweer druk aan het voorbereiden voor het nieuwe seizoen. Het teeltplan, bestellen van zaad- en plantgoed e.d. Ook moet het plastic van twee tunnelkassen vervangen worden. Na bijna 8 jaar is het nu echt versleten en vol scheuren die niet meer te repareren zijn.

Ons nieuwe stuk land van 3/4 ha. waarafgelopen jaar groenbemester heeft gestaan, kunnen we dit jaar ook meenemen in onze vruchtwisseling. Op zich een aardige uitbreiding. We hebben nu in totaal bij huis 1,15 ha. vollegronden 1000 m2 tunnelkas, in Overlangel nu voor het derde jaar 0,25 ha. en dan nu in de Helstraat in Reek 3/4 ha. Op zich zijn we nu tevreden over de oppervlakte van ons bedrijf. We kunnen gelukkig nu ook meer ruimte maken voor groenbemesters die mee rouleren in de vruchtwisseling wat de gezondheid van de bodem ten goede komt.

Euro

Ook de introductie van de Euro is aan ons bedrijf niet voorbij gegaan. Dit kunt u al zien aan de nieuwe Euro-acceptgiro-kaarten bij deze nieuwsbrief. Ook de automatische incasso's gaan nu in Euro's. Nog even onze pakketprijzen in Euro's (zoals we reeds vermeld hadden in onze zomerbrief):

1-persoonspakket combi groenten/fruit € 5,50 /week
2-persoonspakket € 5,50 /week
4-persoonspakket € 8,- /week
6-persoonspakket € 10,50 /week
fruitpakket klein € 3,90 /week
fruitpakket groot € 5,70 /week

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 1 t/m 8 2002. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat linksonder op uw acceptgiro staat. Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 10 januari van uw rekening afgeschreven.

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Rode-koolschotel met appel en rookworst, Hoofdgerecht 4 personen

1 grote ui  1 friszure appel  
1 rookworst  2 eetl. zonnebloemolie  
500 gr. rode kool  1/2 zakje hacheekruiden  
1 eetl. appelciderazijn  versgemalen peper  

Ui pellen en snipperen. Appel schillen, klokhuis verwijderen en appel in blokjes snijden. Rookworst in plakjes snijden. In wok 1 eetl. olie verhitten. Ui ca. 2 min. roerbakken. Appel erdoor scheppen. 1 Eetl. olie toevoegen. Rode kool op halfhoog vuur ca. 3 min. roerbakken. Hacheekruiden en azijn erdoor roeren. Rode kool op niet te hoog vuur nog ca. 2 min. al omscheppend bakken. Plakjes worst toevoegen en ca. 1 min. meewarmen. Op smaak brengen met peper. Direct serveren, bijvoorbeeld met aardappelpuree.

Knolselderijpuree, Bijgerecht 2 personen

1 knolselderij  4 aardappels (vastkokend)  
125 ml. slagroom  kaneel  
zout  

Knolselderij en aardappels schillen, wassen en in blokjes snijden. In pan met weinig water en zout knolselderij en aardappels in ca. 10 à 15 min. zachtjes gaar koken. Afgieten en fijnstampen. Slagroom en 25 gr. boter toevoegen en geheel met mixer tot een smeuïge, romige puree kloppen. Op smaak brengen met zout, peper en snufje kaneel.

Boerenkool: stamppot (met rookworst), Hoofdgerecht 4 personen

1 kg aardappels  1 stronk boerenkool (gesneden 600 gr.)  
zout  2 rookworsten (250 gr.)  
25 gr. boter of margarine  1 eetl. azijn  
versgemalen peper  

Aardappels schillen, wassen en in stukken snijden. Boerenkoolbladeren loshalen van de stronk, nerven verwijderen, bladeren fijnsnijden. Boerenkool in grote pan doen en aardappels erop leggen. Ca. 2,5 dl. water en 1 theel. zout toevoegen. Op matig hoog vuur boerenkool en aardappels afgedekt  aan de kook brengen. Boerenkool in ca. 10 min laten slinken. Rookworsten uit de verpakking nemen en op aardappels leggen. Boerenkool en aardappels afgedekt in nog ca. 15 min. zachtjes gaar koken. Rookworsten uit de pan nemen en onder deksel warm houden. Boerenkool en aardappels afgieten en kookvocht opvangen in kom. Met aardappelstamper boerenkool en aardappels fijnstampen. Boter en azijn toevoegen. Alles goed door elkaar roeren en al roerend steeds scheutje kookvocht toevoegen tot alles smeuïg is. Al roerend stamppot nog enkele minuten doorwarmen. Op smaak brengen met zout, peper en evt. nog scheutje azijn. Boerenkoolstamppot op vier borden scheppen. Rookworst in plakjes snijden en op boerenkool leggen. Lekker met piccalilly of mosterd.

 

Variaties:

Met koolraap en shoarmavlees: Vervang de helft van de aardappels door 500 gr. gesneden koolraap en verleng de kooktijd met 5 min. Voeg 1/2 eetl tijm toe. Vervang de rookworst door 300 gr. knapperig bruingebakken shoarmavlees.

Met prei en bacon: Bak 4 plakken bakbacon knapperig in 25 gr. boter en roerbak 300 gr. gesneden prei in het bakvet. Meng de prei met 10 fijngehakte Amsterdamse uitjes, 2 eetl. paprikasalade (potje) en wat mosterd door de stamppot. Leg de bacon er samen met de worst op.

Met geitenkaas en tomaat: Meng in plaats van de rookworst 2 bosuitjes in ringetjes, 2 tomaten (zonder pitjes) en 250 gr. Hollandse geitenkaas in blokjes door de stamppot.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders