Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 

di 30 oktober 2001

Nieuwsbrief 14 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

Door de natte septembermaand zijn er toch wel wat teelten in het water gevallen, o.a. de sperziebonen houden er niet van, de opbrengst viel toch wel erg tegen. Ook voor de sla is zo'n nat begin van het najaar funest, schimmelziekten steken dan de kop op. Een mooie oktobermaand kan daar dan weinig meer aan veranderen. Toch hebben we ondanks dit najaar een groeizaam seizoen gehad, met qua weer in ieder geval een mooi staartje nazomer. En voor sommige groenten is dit weer wel gunstig geweest: de prei groeit nog lekker door met deze hoge temperaturen en heeft niet zoveel last van de regen. Dit geldt ook voor bv. de veldsla.

Dubbel kerstpakket

Zoals u al een aantal jaren van ons gewend bent, leveren we ook dit jaar weer een dubbel groente- en fruitpakket in de week voor kerstmis. De week tussen kerst en oud en nieuw ontvangt u dan geen pakket. Op donderdag 20 of vrijdag 21 december kunt u dit dubbele pakket ophalen (afhaaldagen zoals u gewend bent). Op 27 /28 december dus geen levering. Van wat er in dit pakket zit, zullen wij u rond half december op de hoogte stellen.

Kratten

Sinds een paar weken hebben we voor de grote pakketten (4- en 6-persoons) nieuwe kunststof kratten aangeschaft in 2 verschillende kleuren. Dit om de verwarring of onduidelijkheid die er soms was weg te nemen en om een representatiever en uniformer uiterlijk te verkrijgen. De 4-persoonspakketten zitten in rode kratten, de 6-persoonspakketten zitten in blauwe kratten.

Met nadruk verzoeken wij u om als u een volle krat meeneemt deze de volgende week altijd te retourneren. S.v.p. niet opsparen of zelf gebruiken voor andere doeleinden! Dit i.v.m. onze krattenvoorraad en hygiëne. Dit geldt natuurlijk ook voor de 1- en 2-persoonspakketten.

Met ons systeem is het niet mogelijk om statiegeld te heffen, maar we vertrouwen op uw integere medewerking in deze.

Eko hoogstamfruit

Sinds afgelopen zomer hebben we contact gelegd met het project "Hoogstamfruit Rivierenland". Dit is een groep fruittelers die de ouderwetse karakteristieke hoogstamboomgaarden in de Betuwe en omgeving in stand houden. Omdat we dit een mooi project vinden, hebben we bij hen de laatste maanden vaak appels, peren en pruimen gekocht voor onze fruittassen. Hun fruit bestaat uit ouderwetse rassen, die nu meestal niet meer geteeld worden, zoals o.a. Notarisappel of Perzikrode zomerappel of Wijnpeer. De meeste smaken niet minder dan de nieuwere rassen zoals Elstar of Jonagold. We zijn van plan om ±1x per 3 weken een wat onbekendere appel in de fruittassen te doen. Daarnaast zal het vanaf nu voornamelijk de Elstar of Jonagold zijn. In de zomerperiode hebben we besloten toch de Nederlandse zomerappels in het pakket te doen (de andere keuzes zouden zijn óf geen appels óf appels uit bv. Argentinië en dat vonden we wat te ver gaan). De zomerappels hebben als nadeel dat ze vaak wat zurig zijn en snel melig, we hebben verschillende rassen geprobeerd met wisselend succes. Gelukkig is dit maar een korte periode geweest en hebben we hieruit ook weer geleerd voor volgend jaar.

De biologische sappen van het hoogstamproject verkopen we ook in onze boerderijwinkel.

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 45 t/m 52 2001. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat op uw acceptgiro staat. Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 8 november van uw rekening afgeschreven.

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Spitskool: Vispakketjes met citroen-spitskool, Hoofdgerecht 2 personen

300 gr. kabeljauwfilet  6 plakjes ontbijtspek (ca. 50 gr.)  
5 eetl. olijfolie  aardappelpuree  
300 gr. spitskool  1/2 citroen  
zout  

Vis in 6 gelijke stukken snijden. Om elk stukje vis plakje spek wikkelen. In koekenpan 3 eetl. olie verhitten en vis op middelhoog vuur rondom bruin bakken. Op laag vuur vis in 8 à 10 min. gaar laten worden. In wok rest van olie verhitten en spitskool ca. 3 min. al omscheppend bakken. Citroen goed schoonboenen en helft van de schil eraf raspen. Citroen uitpersen. Citroenschil, 1 eetl. citroensap en 1/2 theel. zout door spitskool scheppen. Aardappelpuree en spitskool over twee borden verdelen. Op elk bord 3 vispakketjes leggen.

Witlof: Romige witlof met mosselen, Hoofdgerecht 2 personen

4 eetl. olijfolie  aardappels  
4 struikjes witlof  1/2 dl droge witte wijn  
zout  4 eetl. crème fraîche  
1 potje mosselen (in natuurazijn)  

Aardappels schilen en in schijfjes snijden. In koekenpan olie verhitten en aardappelschijfjes in ca. 12 min. krokant bakken, regelmatig omscheppen. Intussen witlof schoonmaken, wassen en struikjes in lengte halveren. Witlof met snijkant naar beneden in een pan leggen. Bestrooien met 1/2 theel. zout en wijn erover schenken. Witlof afgedekt in 8 à 10 min. gaar koken, halverwege keren. Mosselen laten uitlekken. Crème fraîche en mosselen door witlof scheppen en ca. 1 min. meeverwarmen. Op 2 borden scheppen. Aardappelschijfjes ernaast scheppen en bestrooien met zout.

Rode-koolstamppot met gebakken appeltjes, Hoofdgerecht 2 personen

3 appels  400 gr. rode kool  
1 eetl. azijn  75 gr. boter of margarine  
3 kruidnagels  1 laurierblaadje  
600 gr. aardappels  zout  
versgemalen peper  75 ml. melk  

Appels schillen. 1 Appel in blokjes snijden, andere appels in plakjes snijden. Rode kool fijnsnijden en in pan met 1 dl. water, azijn, 1 eetl. boter, kruidnagels, laurierblad en appelblokjes in ca. 30 min. zachtjes gaar stoven. Intussen aardappels schillen, wassen en in stukken snijden. In pan met weinig water en snufje zout aardappels in 10 à 15 min. gaar koken. In koekepan 1 eetl. boter verhitten en appelplakjes ca. 2 min. bakken, regelmatig keren. Bestrooien met peper. Uit rode kool laurier en kruidnagels verwijderen. Aardappels afgieten, met pureestamper fijnstampen en met melk en boter tot smeuïge puree roeren. Rode kool erdoor scheppen en geheel al roerend op zacht vuur door en door heet laten worden. Op smaak brengen met zout en peper. Appelplakjes erop leggen. Serveren met braadworst.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders