Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 

di 4 september 2001

Nieuwsbrief 13 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

Al zeggen we het zelf: de tuin ziet er voor begin september nog mooi uit. We zijn helemaal bij met het onkruid en het grootste gedeelte van de tuin staat nog vol met groenten. O.a. staat er nog bospeen, venkel, prei, rucola en ook nog veel sperziebonen. Wel is er één zaaiing sperziebonen mislukt, die we opnieuw hebben moeten zaaien. Deze bonen zijn pas laat in produktie, met altijd het gevaar van vroege nachtvorst, even afwachten dus. Ook de kassen worden langzamerhand weer volgeplant met o.a. late kropsla, koolrabi en winterpostelein. Na de paprika's die nu nog in de kas blijven staan tot half oktober, volgt nog een teelt veldsla. De rij met zonnebloemen dwars door de tuin fleurt de tuin mooi op en lokt zaadetende vogels, zoals groenlingen en mezen. In Overlangel gaat het dit jaar ook een stuk beter. Het blijft altijd wennen met een andere grondsoort (klei), maar zoals het er nu naar uitziet is daar vooral het najaar goed. Volop te oogsten groenten. Van de Helstraat die dit jaar voor het eerst gepacht is, is de eerste snede gras/klaver (groenbemester) gemaaid en naar de koeien van de buurman gegaan. Ook hebben we een klein gedeelte al in gebruik: daar staat winterprei en boerenkool. Volgend jaar wordt het stuk grond volledig in gebruik genomen. Al met al was het de afgelopen maanden groeizaam weer, vooral augustus was nog mooi. Hoge temperaturen en veel vocht. De druk is nu voor ons wel weer van de ketel, de werkzaamheden worden nu wat rustiger.

www.2linden.nl

Na een tijdje onbereikbaar te zijn geweest i.v.m. problemen bij onze provider, is onze website nu gelukkig weer on-line. Onder een andere, makkelijkere naam kunt u ons nu vinden: www.2linden.nl. Op de website vindt u informatie over ons bedrijf, recepten, deze nieuwsbrieven en ook kunt u ons eenvoudig mailen via de website.

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 37 t/m 44 2001. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat op uw acceptgiro staat. Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 13 september van uw rekening afgeschreven. Bij deze nieuwsbrief treffen degenen die via acceptgiro betalen, nog een formulier aan waarmee u ons kunt machtigen tot automatisch incasso. U zou ons hiermee een groot plezier doen.

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Venkelrisotto, Hoofdgerecht 2 personen

2 sjalotjes  180 gr margarine  
1 kleine venkelknol  150 gr risotto  
350 ml water  2 dl droge wiite wijn  
kruidenbouillontablet  3 eetl. pijnboompitten  
0,75 dl. slagroom  
Was een kleine venkelknol, snijd het onderkantje en de stelen eraf en snijd de knol in reepjes. Snipper 2 sjalotjes. Verhit in een pan 30 gr. margarine en bak hierin zachtjes de sjalotjes (1 minuut) en bak de venkel al roerende een minuut of twee mee. Voeg 150 gr. margarine toe, en schep als ze gesmolten is 150 gr. risotto door de groenten en bak ze mee tot de korrels glazig bruin kleuren. Giet 2 dl. droge witte wijn erbij en laat dit door de rijst opnemen. Giet nu 350 ml. water bij de risotto en verkruimel een kruidenbouillontablet erboven. Af en toe omroeren en laat de rijst zonder deksel op de pan in een minuut of 20 net aan gaar koken.

Bak in een droge koekenpan 3 eetl. pijnboompitten goudbruin. Roer 0,75 dl. slagroom door de risotto en verdeel de risotto over 4 borden. Bestrooi met peper uit de molen en met de pijnboompitten.

Lekker met veldsla en een dressing van balsamico en olijfolie.

Venkel: lasagne, Hoofdgerecht 4 personen

4 venkels  25 gr. boter  
30 gr. bloem  4 dl. melk  
versgemalen peper  zout  
12 plakken gekookte ham  200 gr. geraspte kaas  
1 vleestomaat  

Verwarm de oven voor op 175 graden. Maak 4 venkels schoon, maar bewaar het groen. Snijd de venkel in plakken van 1 centimeter dikte en kook ze in ongeveer 10 min. in weinig water beetgaar.

Smelt 25 gr. boter in een steelpan en roer er 30 gr. bloem door. Voeg scheutje voor scheutje en al roerend 4 dl. melk toe. Breng deze béchamelsaus op smaak met peper en zout uit de molen.

Vet een ovenschaal in met 10 gr. boter. Bedek de bodem met plakken gekookte ham (nodig: ongeveer 12 plakken totaal) en beleg ze met de venkel. Schep hierop wat saus en herhaal dit. Eindig met de saus (houd wel wat saus achter) en strooi er 200 gr. geraspte kaas over. Bak de lasagne in ongeveer 10 min. gaar.

Ontvel een vleestomaat (dompel een aan de onder- en bovenkant ingekruiste tomaat in kokend water). Snijd het vruchtvlees in blokjes. Schep op vier borden wat saus. Verdeel de lasagne erover. Strooi de tomatenblokjes en het venkelgroen rond de lasagne.

Pompoen-stoofschotel met gehakt, Hoofdgerecht 2 personen

500 gr. pompoen  400 gr. mager gehakt  
peper  stukje verse gemberwortel  
zout  1 eetl. citroensap  
1 eetl. honing  50 gr. boter of margarine  
3 eetl. bouillon  peterselie  

Maak de pompoen schoon en snijd het vruchtvlees in blokjes. Maak het gehakt aan met peper en zout en vorm er kleine gehaktballetjes van. Rasp het stukje gemberwortel en breng het samen met de honing, het citroensap en de bouillon aan de kook en laat dit 10 min. zachtjes koken. Laat de boter heet worden in een braadpan en bak de gehaktballetjes hierin rondom bruin. Voeg dan de blokjes pompoen toe en laat het geheel, terwijl u zo nu en dan omschept, een paar minuten zachtjes bakken. Schenk het gembersiroopje in de pan. Breng het geheel op smaak met peper en zout en laat het gerecht op laag vuur, 20 min. zachtjes stoven. Voeg als het geheel te droog wordt, een beetje water toe. Strooi er vlak voor het opdienen fijngesneden peterselie over.

Pompoen, gebakken met ui, Bijgerecht 4 personen

2 fijngesnipperde sjalotjes  4 schijven pompoen van 1 cm. dik, zonder schil  
zonnebloemolie  zout  
ketjap  tijm. laurier, rozemarijn of kerrie  

Bak eerst de fijngesnipperde sjalotjes. Bak de pompoenschijven aan beide zijden in een koekepan in hete olie. Zout de schijven dan goed, voeg tijm, laurier, rozemarijn of kerrie naar smaak toe en laat ze met de deksel op de pan gaar worden (voeg zonodig een beetje water toe om de schijven niet te droog te laten worden). Leg de schijven op een bord, strooi er de gebakken uiensnippers overheen en besprenkel ze met een paar druppels ketjap.

Pompoen: Aardappelsalade met pompoen, Hoofdgerecht 4 personen

500 gr. aardappelen  1 zoetzure appel  
3 gepelde sjalotjes  sap van een halve citroen  
kopje bouillon  2 eetl. gehakte dille  
200 gr. zure room  200 gr. gepelde garnalen  
200 gr. pompoenstukjes (gaar)  zout  
tuinkers  

Borstel de aardappelen onder de koude kraan schoon  en kook ze in de schil gaar. Schil de appel en snijd hem in blokjes, Snipper de gepelde sjalotjes. Roer het citroensap, de bouillon en de dille door de zure room. Giet de aardappelen af, laat ze iets afkoelen, pel ze en snijd ze in plakjes. Meng de aardappelplakjes, gepelde garnalen, pompoenstukjes, appelblokjes en de sjalotsnippers met de roomsaus. Breng het geheel op smaak met wat zout. Was de tuinkers, snijd het fijn en meng het door de salade. Laat de salade afgedekt bij kamertemperatuur ongeveer 30 min. rusten voordat hij wordt opgediend.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders