Biologische Tuinderij De Twee Linden
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
di 10 juli 2001 Nieuwsbrief 12 voor alle groente-abonneesRondje bedrijf Een korte nieuwsbrief dit keer, want voor ons is het hoogseizoen. We maken lange dagen. Alles moet nu tegelijk gebeuren: oogsten, wieden, schoffelen, planten, zaaien en niet te vergeten peulen plukken. Dat kost altijd veel tijd. Zeker nu we 10 rijen heben gezet i.p.v. 6. De peulen zijn nu op hun eind. Vanaf volgende week kunnen we dan overgaan op het sperziebonen plukken. Dat is ook veel werk, maar daarvoor komen vakantiewerkers. We hebben dit jaar ervoor gekozen om een aantal dingen te mechaniseren. Dat maakt voor ons het werk lichter. Zo hebben we de bospeen laten zaaien met de machines van een bospeenteler wat als voordeel heeft dat er veel preciezer gezaaid wordt en er veel minder wied- en uitdunwerk voor ons over blijft. Ook krijgen we hierdoor een hogere opbrengst per m2. Ook wordt het maken van de gaten voor preiplanten dit jaar machinaal gedaan. Het bevalt ons zo goed dat we daar in de toekomst mee verder gaan. We hebben dit eerdere jaren o.a. niet gedaan omdat het nadeel is dat waar de trekkerbanden gereden hebben, niet geplant kan worden. Doordat we nu meer grond gepacht hebben, hoeven we niet zo precies te kijken op elk metertje. De andere reden is dat onze afzet aardig gegroeid is en we een machine makkelijker kunnen laten komen omdat er ook een grotere oppervlakte tegelijk geplant of gezaaid wordt. Langzamerhand zijn we zo ver dat we een evenwicht hebben gekregen in de tuin. De meeste ziekten en plagen vormen een niet al te groot probleem meer (bv. luizen worden constant belaagd door sluipwespen, lieveheersbeestjes, gaasvliegen enz.). Een van de dingen waar we minder vat op hebben is 'valse meeldauw', een schimmelziekte die onder sommige omstandigheden problemen kan veroorzaken. Dit voorjaar is zeer nat geweest en later broeierig warm. Dat zijn de ideale omstandigheden voor deze schimmel. We zijn daarom volop in de weer geweest om het de baas te blijven. Zo hebben we twee weken lang om de dag een bespuiting uitgevoerd met heermoesthee, ook bekend onder de naam paardestaart. Deze plant groeit in onze tuin en heeft als werking dat ie door z'n hoge kiezelgehalte bladversterkend werkt en daardoor de verspreiding van valse meeldauw tegengaat. Uiteindelijk hebben we hiermee goede resultaten behaald, de aantasting is gestabiliseerd. Nu maar hopen dat het tot het eind van het jaar goed blijft gaan. Nieuwe betaling De nieuwe betalingsperiode loopt van week 29 t/m 36 2001. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat op uw acceptgiro staat. De vakantieformulieren die ingeleverd zijn vóór 9 juli, zijn verrekend op de acceptgiro of incasso. Formulieren die later zijn ingeleverd worden de volgende keer verrekend. S.v.p. niet zonder overleg bedragen wijzigen op de acceptgiro. Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 19 juli van uw rekening afgeschreven. Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning. Recepten van het seizoenSpinaziesoep met knoflookcroutons, Voorgerecht, soep 4 personen
Was de spinazie grondig in ruim water. Laat de blaadjes uitlekken in een vergiet. Pel en snipper het sjalotje. Smelt de boter in de pan en fruit het sjalotje even aan. Schep de spinazie erdoor en laat deze al omscheppend slinken. Verkruimel de bouillontablet erboven. Voeg de vermout, het water, de majoraan en de gorgonzola toe. Laat de gorgonzola al roerend smelten en kook de spinazie in ca. 5 min. zachtjes gaar. Pers het teentje knoflook boven de kruidenboter uit en meng dit goed. snijd intussen de korstjes van het brood en besmeer de sneetjes aan beide kanten met kruidenboter. Snijd de sneetjes in dobbelsteentjes en bak ze in een droge koekenpan rondom goudbruin. Pureer de soep nog even goed door. Schep de soep in warme, diepe borden en strooi de croutons erin. Sla: Salade voor warme dagen (fruit, kaas en noten), Hoofdgerecht 2 personen
Neem twee handenvol gemengde sla. Maak combinaties van bijvoorbeeld eikebladsla, gewone kropsla, rucola, lollo rossa enz. Roer een dressing van 4 eetl. extra vergine olijfolie, 2 eetl. frambozenazijn, kleine eetl. honing, zout en versgemalen peper. Verdeel de sla over twee borden en sprenkel de dressing erover. Verdeel hierover: 2 à 3 rijpe peren of perziken of een meloentje, schoongemaakt en in grove stukken gesneden; 1 à 1,5 ons zachte geitenkaas (of een flinke bol mozzarella), in niet te kleine stukjes gescheurd; 1 ons rauwe ham, zoals parmaham, prosciutto of coppa, in lange repen gescheurd; een handvol grofgehakte walnoten of een handvol pijnboompitten, even geroosterd in een droge koekenpan. Eet hier stevig brood bij. Tuinbonen: Pasta met tuinbonen en geitenkaas, Hoofdgerecht 2 personen
Bak de ui en de knoflookteen in de olie totdat de ui glazig is. Verwijder de knoflook. Voeg de majoraan en de tuinbonen toe, giet er zoveel water bij dat de bonen bijna onder staan, breng aan de kook en laat zacht koken tot de bonen beetgaar zijn). Giet de bonen af en maal er peper en zout over. Laat even staan met de deksel op de pan. Kook intussen de pasta in ruim water met een scheut (gewone) olijfolie beetgaar. Smelt in een andere pan de boter. Roer er de kaas en melk door tot een egaal romig mengsel. Klop er van het vuur af eigeel, basilicum, peper en zout door. Houd de saus warm. Giet de pasta af, doe haar terug in de pan en roer er de kaassaus en bonen door. Verhit het geheel al roerende nog heel even en serveer meteen. Broccoli: Farfalle met broccoli, ansjovis en rode peper, Hoofdgerecht 4 personen
Snijd de roosjes van de broccoli en schil en hak de stronkjes. Smoor in een pan met het deksel erop de knoflook, de ansjovis, de pepertjes en de broccoli in een flinke scheut olijfolie 15 min. op een laag vuur. Doe er als het nodig is wat water bij. Je kunt een deel van de broccoli fijnprakken zodat je een half gepureerde saus krijgt. Breng de saus op smaak met zout en peper. Kook de farfalle in gezouten kokend water 'al dente'. Meng de uitgelekte pasta met de smakelijke saus en voeg waar nodig wat kookvocht toe om het gerecht smeuïg te maken. Strooi vlak voor het serveren de pijnboompitten erover. Links naar lekkere recepten: Recepten pagina |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
BTW nr. NL1504.38.084.B.02 |
Contact | Disclaimer | Stuur door | Sitemap | Privacy AVG Website by: Sander Sanders
|