Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 

di 15 mei 2001

Nieuwsbrief 11 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

Gelukkig zijn de natte, sombere maanden maart en april achter ons en is het voorjaar nu echt begonnen. Vooral de groenten die niet in de kas stonden hadden echt moeite om door te groeien en alles is daardoor dit jaar wat later. Bij ons in de tuin, maar ook in de natuur. Het is altijd wel mooi om te zien dat na een weekje zon alles echt opeens de grond uit schiet. De peulen en tuinbonen bloeien nu volop en ook in de rest van de tuin groeit alles nu beter door.

Het nieuwe stuk land in de Helstraat in Reek is geploegd en er wordt binnenkort klaver ingezaaid. Klaver behoort tot de familie van de vlinderbloemigen. Deze familie is in staat om stikstof die aanwezig is in bodem en lucht aan zich te binden. Volgend voorjaar wordt het gewas ondergewerkt en de vastgelegde stikstof komt dan vrij voor de groenten die dat jaar geplant worden.

In Overlangel hebben we de afgelopen weken ook volop geplant. Er staat o.a. chinese kool, paksoi en div. bladgewassen. Zoals het er nu naar uitziet, gaan we minder last krijgen van vraat door konijnen en duiven, want door snoeiwerkzaamheden op het aangrenzende terrein is het gebied nu minder aantrekkelijk geworden voor deze beesten. Vorig jaar hebben we een groot deel van de oogst hierdoor verloren zien gaan.

Hemelvaartsdag

I.v.m. Hemelvaartsdag schuift de levering van de pakketten van donderdag een dagje naar voren. De levering is dan op woensdag 23 mei. Dit geldt voor de afhaaldepôts in: Uden Bosveld, Heesch, Oss, Ravenstein en Zeeland. De afhaaltijden zijn hetzelfde. Voor de winkels in Uden (de Sprokkel) en Grave (de Sprokkel) afhalen op vrijdag vanaf 9.00 uur. Bij de overige afhaalpunten verandert niets.

Open dag

Op zondag 24 juni houden we weer onze jaarlijkse open dag. U bent van harte uitgenodigd om uw groenten eens op het veld te komen bewonderen. De koffie staat klaar, er zijn de hele dag door rondleidingen en ook is onze uitgebreide boerderijwinkel dan open. U bent welkom van 11.00 uur tot 16.00 uur.

Vakantielijst

Bij deze nieuwsbrief treft u een lijst aan waarop u uw zomervakantie kunt doorgeven. U kunt het briefje naar ons E-mailen of tijdig (= min. 2 weken voor u op vakanie gaat) neerleggen op uw afhaaldepot. De vakantieweken worden met de eerstvolgende acceptgiro/incasso verrekend.

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 21 t/m 28 2001. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat op uw acceptgiro staat. Op de acceptgiro's zijn de nieuwe bedragen vermeld, zoals u via een schrijven van ons onlangs vernomen hebt. Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 25 mei van uw rekening afgeschreven. Hier onder vindt u nog wat recepten van het seizoen.

Alvast een fijne vakantie gewenst en een mooie zomer!

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Waspeen (Wortel): Roergebakken worteltjes met basilicum, Bijgerecht 4 personen

1 bos waspeen (bospeen)  1 theel bouillonpoeden of 1/2 bouillonblokje  
2 theel. citroensap  5 takjes verse basilicum  
2 eetl. olie  1/2 eetl. tacokruiden  

Wortels schrappen, wassen en schuin in plakjes van ca. 1 cm. dik snijden. In kom bouillonpoeder oplossen in 1/2 dl. heet water. Citroensap erdoor roeren. Basilicum in fijne reepjes snijden. In wok olie verhitten. Wortel al omscheppend ca. 3 min. op hoog vuur bakken. Tacokruiden en bouillonmengsel erdoor scheppen. Op halfhoog vuur wortel al omscheppend ca. 5 min. laten koken tot alle vocht verdampt is. Basilicum erdoor scheppen.

Paksoi: ovenschotel met champignons en pindasaus, Hoofdgerecht 4 personen

1 kg aardappelen  2 eieren  
750 gram paksoi  200 gram champignons  
melk  pindasaus  
ketjap  boter  
sambal  zout  
peper  geraspte kaas  

Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukken en kook ze gaar. Kook de eieren hard in 10 minuten, laat ze schrikken en snijd ze in stukken.
Verwijder het stronkje van de paksoi, was de paksoi, snijd de stelen in reepjes en het blad in stukken. Snijd de champignons in reepjes. Verhit 25 gram boter in een koekenpan en bak hierin de paksoi en champignons 3 minuten tot het vocht is verdampt.

Voeg toe: 2 eetlepels ketjap manis, 2 theelepels sambal oelek, zout en peper naar smaak.

Neem de pan van het vuur en stamp de aardappels met 200 ml melk tot een smeuige puree. Schep het paksoimengsel in een ingevette ovenschaal, bedek het met een pindasausje (pindakaas losgeroerd met water voldoet ook), verdeel het ei hierover en dek alles af met aardappelpuree. Strooi hierover 2 eetlepels geraspte kaas.
Zet de schotel ongeveer 30 minuten in de oven op 200 graden tot de bovenkant goudbruin is.

Koolrabisalade met makreel, Hoofdgerecht 2 personen

1/2 citroen  4 eetl. olijfolie  
1 koolrabi  2 theel. Season-all-kruiden  
100 gr. eikebladsla  2 ciabattabroodjes of pistolets  
1 pakje licht gerookte makreelfilets  

Grill voorverwarmen op hoogste stand. Citroen uitpersen. In kommetje dressing kloppen van citroensap, olijfolie en kruiden. Koolrabi schillen en in blokjes snijden. In kom koolrabi mengen met 1 eetl. dressing.

Broodjes overlangs halveren en dun bestrijken met dressing. Op bakplaat onder hete grill schuiven en in ca. 2 min. goudbruin laten kleuren.

Intussen vel van makreelfilets verwijderen en makreel in stukjes verdelen. Eikebladsla, koolrabi en makreel over twee wijde kommen verdelen. Rest van de dressing erover sprenkelen. Broodjes apart erbij geven.

Andijvie: met gorgonzola, Bijgerecht 2 personen

2 kleine andijviestronkjes (à 200 gram)  100 gram gorgonzola (kaas)  
2 eetlepels olijfolie  

Andijvie wassen en laten uitlekken. Stronkjes in 2 gelijke delen scheuren. Klein stukje van onderkant van stronk snijden, maar bladeren aan stronk laten.
Grill voorverwarmen op hoogste stand. In grote koekenpan 1 eetlepel olie verhitten. 2 halve stronkjes andijvie circa 1 minuut bakken. Stronken keren en aan andere kant 2 minuten bakken tot bladeren bijna gaar zijn. Stronken met snijkant naar boven naast elkaar in ovenschaal leggen. Op zelfde wijze andere 2 stronken andijvie bakken en in ovenschaal leggen. Gorgonzola erboven verkruimelen. Schaal ongeveer 3 minuten onder hete grill zetten en kaas laten smelten.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders