Biologische Tuinderij De Twee Linden
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
di 15 mei 2001 Nieuwsbrief 11 voor alle groente-abonneesRondje bedrijf Gelukkig zijn de natte, sombere maanden maart en april achter ons en is het voorjaar nu echt begonnen. Vooral de groenten die niet in de kas stonden hadden echt moeite om door te groeien en alles is daardoor dit jaar wat later. Bij ons in de tuin, maar ook in de natuur. Het is altijd wel mooi om te zien dat na een weekje zon alles echt opeens de grond uit schiet. De peulen en tuinbonen bloeien nu volop en ook in de rest van de tuin groeit alles nu beter door. Het nieuwe stuk land in de Helstraat in Reek is geploegd en er wordt binnenkort klaver ingezaaid. Klaver behoort tot de familie van de vlinderbloemigen. Deze familie is in staat om stikstof die aanwezig is in bodem en lucht aan zich te binden. Volgend voorjaar wordt het gewas ondergewerkt en de vastgelegde stikstof komt dan vrij voor de groenten die dat jaar geplant worden. In Overlangel hebben we de afgelopen weken ook volop geplant. Er staat o.a. chinese kool, paksoi en div. bladgewassen. Zoals het er nu naar uitziet, gaan we minder last krijgen van vraat door konijnen en duiven, want door snoeiwerkzaamheden op het aangrenzende terrein is het gebied nu minder aantrekkelijk geworden voor deze beesten. Vorig jaar hebben we een groot deel van de oogst hierdoor verloren zien gaan. Hemelvaartsdag I.v.m. Hemelvaartsdag schuift de levering van de pakketten van donderdag een dagje naar voren. De levering is dan op woensdag 23 mei. Dit geldt voor de afhaaldepôts in: Uden Bosveld, Heesch, Oss, Ravenstein en Zeeland. De afhaaltijden zijn hetzelfde. Voor de winkels in Uden (de Sprokkel) en Grave (de Sprokkel) afhalen op vrijdag vanaf 9.00 uur. Bij de overige afhaalpunten verandert niets. Open dag Op zondag 24 juni houden we weer onze jaarlijkse open dag. U bent van harte uitgenodigd om uw groenten eens op het veld te komen bewonderen. De koffie staat klaar, er zijn de hele dag door rondleidingen en ook is onze uitgebreide boerderijwinkel dan open. U bent welkom van 11.00 uur tot 16.00 uur. Vakantielijst Bij deze nieuwsbrief treft u een lijst aan waarop u uw zomervakantie kunt doorgeven. U kunt het briefje naar ons E-mailen of tijdig (= min. 2 weken voor u op vakanie gaat) neerleggen op uw afhaaldepot. De vakantieweken worden met de eerstvolgende acceptgiro/incasso verrekend. Nieuwe betaling De nieuwe betalingsperiode loopt van week 21 t/m 28 2001. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat op uw acceptgiro staat. Op de acceptgiro's zijn de nieuwe bedragen vermeld, zoals u via een schrijven van ons onlangs vernomen hebt. Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 25 mei van uw rekening afgeschreven. Hier onder vindt u nog wat recepten van het seizoen. Alvast een fijne vakantie gewenst en een mooie zomer! Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning. Recepten van het seizoenWaspeen (Wortel): Roergebakken worteltjes met basilicum, Bijgerecht 4 personen
Wortels schrappen, wassen en schuin in plakjes van ca. 1 cm. dik snijden. In kom bouillonpoeder oplossen in 1/2 dl. heet water. Citroensap erdoor roeren. Basilicum in fijne reepjes snijden. In wok olie verhitten. Wortel al omscheppend ca. 3 min. op hoog vuur bakken. Tacokruiden en bouillonmengsel erdoor scheppen. Op halfhoog vuur wortel al omscheppend ca. 5 min. laten koken tot alle vocht verdampt is. Basilicum erdoor scheppen. Paksoi: ovenschotel met champignons en pindasaus, Hoofdgerecht 4 personen
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukken en kook ze gaar. Kook de eieren hard in 10 minuten, laat ze schrikken en snijd ze in stukken. Voeg toe: 2 eetlepels ketjap manis, 2 theelepels sambal oelek, zout en peper naar smaak. Neem de pan van het vuur en stamp de aardappels met 200 ml melk tot een smeuige puree. Schep het paksoimengsel in een ingevette ovenschaal, bedek het met een pindasausje (pindakaas losgeroerd met water voldoet ook), verdeel het ei hierover en dek alles af met aardappelpuree. Strooi hierover 2 eetlepels geraspte kaas. Koolrabisalade met makreel, Hoofdgerecht 2 personen
Grill voorverwarmen op hoogste stand. Citroen uitpersen. In kommetje dressing kloppen van citroensap, olijfolie en kruiden. Koolrabi schillen en in blokjes snijden. In kom koolrabi mengen met 1 eetl. dressing. Broodjes overlangs halveren en dun bestrijken met dressing. Op bakplaat onder hete grill schuiven en in ca. 2 min. goudbruin laten kleuren. Intussen vel van makreelfilets verwijderen en makreel in stukjes verdelen. Eikebladsla, koolrabi en makreel over twee wijde kommen verdelen. Rest van de dressing erover sprenkelen. Broodjes apart erbij geven. Andijvie: met gorgonzola, Bijgerecht 2 personen
Andijvie wassen en laten uitlekken. Stronkjes in 2 gelijke delen scheuren. Klein stukje van onderkant van stronk snijden, maar bladeren aan stronk laten. Links naar lekkere recepten: Recepten pagina |
|||||||||||||||||||||||||||||||
BTW nr. NL1504.38.084.B.02 |
Contact | Disclaimer | Stuur door | Sitemap | Privacy AVG Website by: Sander Sanders
|