Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Meest actuele nieuwsbrief: Nieuwsbrief 90, wo 4 maart 2015

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 

wo 21 maart 2001

Nieuwsbrief 10 voor alle groente-abonnees

Rondje bedrijf

Half februari is het land geploegd. Voor de verandering dit keer onder zeer gunstige omstandigheden (niet te nat). Ook hebben we gedeeltelijk met biologische champignonmest kunnen bemesten. We hebben vaste afspraken daarvoor gemaakt met een biologische champignonkweker in Lith. Het komt er nu op neer dat de helft van de mest die we op ons land brengen van biologische oorsprong is.

De andere helft is van een extensieve Schaijkse veehouder met potstal. Daar mengen we ook onze eigen compost doorheen en laten dit een jaar verteren. We hopen in de toekomst natuurlijk naar 100% biologische mest te kunnen gaan, maar biologische mest is schaars.

Voordat we gingen ploegen hebben we op ons land op een zeer natte plek achteraan een paddenpoel laten graven. Iets dat we al langer van plan waren. Los van het feit dat zo'n poel een verrijking is van de natuur op ons bedrijf, hopen we ook dat de omliggende grond (die ook nat was) nu beter beteelbaar wordt. Het water trekt naar de poel toe, waardoor het omliggende deel droger wordt.

De Dienst Landbouw Voorlichting (DLV) heeft op ons bedrijf onderzoek gedaan naar de natuurwaarde.We kwamen als zeer goed uit de bus met 24% van ons bedrijfsoppervlak dat besteed is aan natuur (bv. paddenpoelen, bomen, hagen, ruigtes, bloembanen e.d.). De norm die de DLV hanteert is 5%. Ook de biotoopvariatie, biotoopkwaliteit en ecologische infrastructuur kwam als zeer goed uit de bus. Voor ons een bevestiging dat wat we o.a. belangrijk vinden (de aandacht voor de natuur) ook hebben kunnen verwezenlijken op ons bedrijf..

Natuurlijk is er ook in de tuin alweer vanalles gebeurd: de kassen staan vol met o.a. sla, bosui, raapsteel, koolrabi en buiten zijn de eerste planten alweer gezet: sla, andijvie, peulen, tuinbonen, spitskool en bospeen. Zo vroeg planten brengt altijd risico's met zich mee (nachtvorst!). Vandaar dat we de bladgewassen en kolen de eerste weken afdekken met een soort vliesdoek. Dat scheelt altijd wat (een paar graden), maar met een strenge vorst kunnen ze toch kapot vriezen. Maar we proberen natuurlijk toch om in het voorjaar zo vroeg mogelijk sla e.d. te hebben omdat het leuk is voor de afwisseling in het pakket. Het valt niet mee om aan het eind van de winter aan het verwachtings-patroon van iedereen te voldoen. Veel mensen hebben toch het idee dat als het eerste voorjaars-zonnetje schijnt, de kroppen sla of de peultjes spontaan op het land verschijnen, maar we moeten gewoon even geduld hebben. We kopen wel af en toe alvast wat aan uit het buitenland of uit de verwarmde kas van een collega om die tijd te overbruggen. Voordat we het weten zitten we ook weer in de zomergroenten.

Nieuwe betaling

De nieuwe betalingsperiode loopt van week 13 t/m 20 2001. Wij verzoeken u de acceptgiro binnen twee weken te betalen. Als u via telebankieren o.i.d. overmaakt, vermeldt u dan s.v.p. wel het 9-cijferige betalingskenmerk dat op uw acceptgiro staat.

Voor degenen die via automatische incasso betalen: het bedrag wordt rond 29 maart van uw rekening afgeschreven.

Met vriendelijke groet, Meino en Francy Koning.


Recepten van het seizoen

Rabarbercrumble, Bijgerecht 4 personen

750 gr. rabarber  ca. 130 gr. (riet)suiker  
2 eetl. rozijnen  1 theel. sinasappelrasp  
100 gr. bloem  mespunt kruidnagelpoeder  
125 gr. koude roomboter  

Oven voorverwarmen op 180°C. Rabarber wassen, schoonmaken en in kleine stukjes snijden. 30 gr. suiker en de rozijnen erdoor scheppen. Lage ovenschaal invetten met 1 eetl. boter. Rabarber in de schaal scheppen. De rest van de suiker, bloem, sinasappelrasp en kruidnagel door elkaar roeren. De rest van de boter met 2 messen door het bloemmengsel snijden. Met de vingertoppen snel door elkaar kneden tot een kruimelig deeg en over de rabarber verdelen. Rabarbercrumble in ca. 40 min. gaar en licht goudbruin bakken.

Warm of koud serveren met ongeklopte room of vanille-ijs.

Raapstelen: Salade met avocado en peterseliedressing, Bijgerecht, salade 4 personen

200 gr. raapsteel  1 limoen  
1 rijpe avocado  1 bakje cherrytomaatjes  
30 gr. peterselie  1/2 teentje knoflook  
peper  5 eetlepels olijfolie (extra vierge)  
zout  

Worteltjes van raapstelen snijden. Raapstelen wassen en droog slaan. Limoen uitpersen. Avocado schillen, halveren en pit verwijderen. Avocado in blokjes snijden. Direct besprenkelen met ca. 1 eetl. limoensap. Cherrytomaatjes wassen en halveren. Peterselie grof knippen. Knoflook pellen.

In keukenmachine peterselie, knoflook, olie , rest van limoensap, zout en peper tot dikke dressing pureren. Raapstelen iets fijnsnijden. Raapstelen, avocado en tomaatjes door elkaar scheppen en over vier borden verdelen. Dressing erover en ernaast sprenkelen. Serveren met warm stokbrood.

Pompoen: Kruidige, geroosterde pompoen, Bijgerecht 4 personen

1 pompoen van 1 à 1,5 kg  korianderzaad  
oregano  venkelzaad  
zwarte peper  2 kleine, gedroogde rode pepers  
1 teen knoflook  olijfolie  

Neem de pompoen en snijd die overdwars doormidden. Lepel de draden en de pitten eruit en snijd de helften in de lengte in smalle parten. Doe in een vijzel: 4 afgestreken theelepels korianderzaad, 4 afgestreken theelepels gedroogde oregano, 1 afgestreken theelepel venkelzaad, 2 kleine gedroogde rode pepers, 2 afgestreken theelepels versgemalen zwarte peper. Wrijf dit met de stamper fijn. Voeg dan 1 teen knoflook toe en stamp die door het kruidige mengsel. Roer er 1 eetlepel gewone olijfolie door en smeer hiermee het vruchtvlees van de pompoenparten goed in. Leg de parten op een bakplaat en rooster ze in ca. 30 min. en een op 200 graden voorverwarmde oven tot het vruchtvlees net bruine randjes krijgt. Eet de pompoen bij alle soorten gebraden of gegrild vlees of gebruik het vruchtvlees in ravioli, brood of risotto.

Spinazie-waterkers: Groentestrudel met geitenkaas, Hoofdgerecht 4 personen

450 gr. spinazie  250 gr. rode ui, gesneden  
2 eetl. olijfolie extra vierge  1 zak waterkers (100 gr.)  
500 gr. bladerdeeg (diepvries)  5 gedr. tomaten op olie  
300 gr. zachte geitenkaas  2 dl. slagroom  
4 eieren  zout  
peper  
Een feestelijk lentegerecht, lekker met gebakken krieltjes en een groene salade.

Spinazie een paar keer wassen en droogmaken in een theedoek of slacentrifuge. Ui smoren in hete olie, spinazie toevoegen en al omscheppend meebakken tot de spinazie gaat slinken. Waterkers toevoegen en 1 min. meebakken. Uit laten lekken in een zeef en snel af laten koelen. Bladerdeeg ontdooien. Oven voorverwarmen op 180°C. Tomaten in reepjes snijden en mengen met de geitenkaas, slagroom en 2 eieren. Groentemengsel erdoor scheppen en op smaak brengen met zout en peper. bladerdeeg uitrollen tot een rechthoekige lap. Het mengsel gelijkmatig verdelen over het deeg en voorzichtig oprollen. 2 eieren klutsen en de rol daarmee insmeren. 20 min. in de oven bakken. In schuine plakken gesneden serveren.

Links naar lekkere recepten: Recepten pagina

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders