Sla, andijvie, rode biet, asperges, witlof en tomaat
PS: Rode biet: de beloofde rode biet, de laatste uit Nederland. Het is een bewaargroente en daardoor iets minder mooi nu. Binnenkort bosbiet van eigen land! Asperges: Ze komen van een nieuwe teler en ze zijn een mooier! Tomaten: Een onverwacht aanbod van onze vaste kasteler uit Oirschot.
Fruitpakket
Appel, peer, banaan en mango
(1 persoons combi: appel en banaan)
PS: Appel: De Elster dit keer, klein maar fijn. Peer: Uit Argentinië is te veel geleverd. Ze hebben oppervlakkige plekjes maar zijn heerlijk zoet. Mango: Deze is Ready to eat.
We houden de blauwe bessen in de gaten om een keer in het pakket te doen!
LET OP:
De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummer.
Andijvie, krulandijvie: zomerandijviesalade, hoofdgerecht
2 personen
1/2 krop andijvie
½ paprika
1 grapefruit
2 eetl. zonnebloempitten
½ eetl. olie
1 eetl. sojasaus
50 gr geitencamembert of blauwe kaas
dressing: citroensap (olijf) olie
1 theel. (gedroogde) oregano
Andijviekrop goed wassen, in hele dunne reepjes snijden en in een ruime schaal doen. Dressing maken door ingrediënten goed door elkaar te mixen. De ui fijn snijden en met de dressing door de andijviereepjes roeren. Grapefruit overlangs halveren en de partjes eruit scheppen of snijden en door de andijvie mengen. Kaas en paprika in kleine stukjes snijden en door de sla mengen. Zonnebloempitten op laag vuurtje in koekenpan licht roosteren, dan scheutje olie toevoegen en met sojasaus heel even op een laagje vuurtje laten staan en de knapperige zonnebloempitten even af laten koelen. Andijvie garneren met zonnebloempitten.
Andijvie/Spinazie/Snijbiet/Sla: zomerse smoothie, Drank
1 personen
Diverse bladgroentes
sap of water
Diverse soorten fruit
In de blender: wat blaadjes bladgroente, sap of water en fruit (naar smaak kiwi, appel, watermeloen etc)
Eventueel nog toevoegen: chiazaad, raw chocolate, zonnepitjes of cocos.
Andijvie: Oosterse salade met zalm, Hoofdgerecht
4 personen
250 gram andijvie
125 gr tauge
250 gram Schotse zalmfilet
1 el Japanse sojasaus
1 el azijn
2 el seroendeng
Andijvie wassen en in reepjes snijden. Taugé afspoelen met kokend water. Andijvie en taugé over vier borden verdelen. Zalmfilet in 4 stukken snijden en bestrooien met zout en peper. In koekenpan met antiaanbaklaag 2 eetlepels olie verhitten. Zalmfilet in ca. 4 minuten aan beide zijden bakken. Intussen dressing roeren van rest van olie, sojasaus, azijn, zout en peper. Dressing over salade verdelen en seroendeng erover strooien. Zalmfilet op salade leggen.
Asperges: met geitenkaas in filodeeg, hoofdgerecht
4 personen
5 vellen filo(blader)deeg (diepvries)
1 kg witte asperges
3 eetl. verse basilicum
1¼ dl room
3 eieren
125 g geraspte Hollandse geitenkaas
zout
(versgemalen) witte peper
25 g boter
Bereidingswijze: Kook de asperges. Pureer met een staafmixer de basilicumblaadjes met de room, eieren en de geraspte geitenkaas. Breng op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor op 200°C. Laat de boter in een pan smelten, vet de ovenschaal in met de gesmolten boter, bekleed de schaal met de plakjes filodeeg en besmeer ook de plakjes deeg met wat gesmolten boter.
Schep de asperges uit de pan, laat ze uitlekken en leg ze om en om in de ovenschaal. Giet het roommengsel erover, zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak de aspergetaart in ca. 25 minuten goudbruin. Serveer met gebakken krieltjes en een gemengde salade.
Asperges: met olijven en basilicum, hoofdgerecht
2 tot 3 personen
Tagiatelli
700 gr asperges
1 hand vol olijven
1 doosje cherry tomaatjes
3 el olijfolie
1 teen knoflook
1 handvol basilicum
zout
peper
Schil de asperges en snijd ze in stukken van ongeveer 2 cm. Kook de asperges 10 minuten ze mogen nog niet gaar zijn. En giet ze af. Kook de pasta in een andere pan tot ze beetgaar is. Meng de asperges, olijven , tomaatjes, olijfolie, basilicum, fijngesneden knoflook, en het zout en de peper en bak dit mengsel een minuut of 10 tot de asperges gaar zijn. Leg een bedje van tagiatella op de borden en schep het asperge mengsel er op.
Bieten: met peren, ui en zonnebloempitten, Hoofdgerecht
2 personen
350 gram rode bietjes
1 ui
sap halve sinaasappel
2 eetlepels zonnebloempitten
boter
zout
2 kruidnagels
vers gesneden bieslook
Rauwe bieten schillen, in blokjes snijden en in een laagje water in 15 minuten gaar koken. Ui met zonnebloempitten in boter bakken, sinaasappelsap toevoegen en stukjes peer met de kruidnagels toevoegen en 3 minuten stoven. Blokjes biet toevoegen en nog 5 minuten stoven. Serveren met de verse bieslook. Lekker met rijst of gierst.
Bieten: salade met appel (rauw), Bijgerecht, salade
4 personen
400 gr. gekookte bieten
1 grote zure appel
3 el. citroensap
3 el. crème fraîche
2 el. gehakte peterselie
zout
peper
Rasp de bieten en de appel grof. Roer de overige ingrediënten er door. Breng de salade op smaak met zout en peper en garneer de salade met dunne schijven appel en peterselie.
Bieten: salade met geroosterde hazelnoten, Bijgerecht, salade
4 personen
65 gr. hazelnoten, grof gehakt
1 tl. karwijzaad (kummel)
2 el appeldiksap
2 tl. mosterd
1 el. ciderazijn
6 el. walnootolie
100 gr. eikebladsla
4 gekookte rode bietjes
In droge koekenpan hazelnoten rondom bruin roosteren. Op bord laten afkoelen. Vervolgens karwijzaad kort roosteren en over hazelnoten strooien.
In kom dressing kloppen van diksap, mosterd, azijn en olie. Dressing op smaak brengen met zout en peper.
In schaal sla omscheppen met helft van dressing. Sla over vier borden verdelen. Bietjes in dunne plakjes snijden en op sla leggen. Rest van dressing erover druppelen. Salade bestrooien met hazelnoot en karwijzaad.
Sla - rode biet: met feta en grapefruit, Bijgerecht
2 personen
1/2 sla
2 rode bieten
1 grapefruit
150 gram feta
3 eetlepels olijfolie
eventueel 1 eetlepel lijnzaadolie
mosterd
honing
Bieten gaar koken in 20 à 40 minuten, afhankelijk van de grote. Indien nodig (veld) sla wassen en uit laten lekken. Feta in blokjes snijden. Grapefruitpartjes in kleine stukjes snijden. Dressing maken door olie, mosterd en honing te mengen met een vork of kleine garde en daarna te schudden in een potje met deksel. Bieten schillen, in kleine stukjes snijden en mengen met sla, feta en grapefruit. Dressing over de salade schenken.
Sla: Maaltijdsalade met aardbeien en brie, Hoofdgerecht
4 personen
250 gr. sla
1 bakje aardbeien (250 gr.)
200 gr. roombrie
1 bakje honing-mosterddressing (100 gr.)
150 gr. cashewnoten
1 stokbrood
100 gr. roomboter
Sla wassen, bladeren goed uitslaan en in stukken verdelen. Aardbeien wassen, kroontjes verwijderen en halveren. Brie in reepjes snijden. In grote schaal sla met dressing mengen. Aardbeien, brie en noten erover verdelen. Serveren met stokbrood en boter.
Sla: met appel, wortel en (geiten) kaas, bijgerecht
2 personen
100 gram (veld) sla
1/2 appel in stukjes
1/2 geraspte wortel
100 gram (geiten) kaas
2 eetlepels wijnazijn
2 eetlepels olie
peper en zout
1 theelepel honing
2 eeltepels geroosterde zonnebloem- of pijnboompitten
Dressing: 2 eetl. Wijnazijn, 2 eetl olie, peper en zout, 1 theel. zachte honing of appeldiksap, 2 eetl. geroosterde zonnebloem- of pijnboompitten.
Was de (veld) sla en meng de stukjes appel en (eventueel) geraspte wortel erdoor. Maak de dressing en meng deze door de salade. Brokkel de kaas over de salade en bestrooi het geheel met geroosterde pitten. Serveer de salade bijvoorbeeld bij een (bruine) bonenschotel.
Tomaat: carpaccio, Open dag 2012
personen
rijpe tomaten
basilicumknoflookolie
geroosterde pijnboompitjes
Parmezaanse of andere kaas
zout en peper
Snij de tomaten in dunne plakjes. Giet wat van de knoflookbasilicumolie er over; bestrooi met de pitjes en de kaas.
Recept Lucia van den Bogert (www.luciavdbogert.nl)
Tomaten: Caprese met mozerella en basilicum, bijgerecht
- personen
Tomaten
Basilicum
Mozzeralla
peper en zout
olie
Geen zin om te koken en ook niet echt trek. Dus wat tomaten in stukken gesneden, de mozzerella ook, verse basilicum erover met wat olie en peper en klaar!
Recept van 50 tinten Mirjam (http://cleanhouseclearhead-mirjam.blogspot.nl)
Witlof: Italiaanse ovenschotel, Hoofdgerecht
4 personen
300 gr volkoren penne
1 blik tomatenblokjes
1 1/2 el oregano
500 gr witlof
300 gr gemalen kaas 50+
3 sneetjes oud brood (zonder korst)
1 teen knoflook, fijngesneden
3 el olijfolie
Verwarm de ovengrill voor of verwarm de oven voor op 240 °C. Kook de pasta in ruim kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook ondertussen het witlof 5 min. in ruim kokend water en giet af. Meng in de ovenschaal de penne, het witlof, de tomatenblokjes, de oregano en de helft van de gemalen kaas. Voeg naar smaak peper en zout toe.
Verkruimel het brood in een kom en meng het met de knoflook en de rest van de gemalen kaas. Verdeel over de pasta in de ovenschaal. Sprenkel de olie erover. Bak de schotel in de oven of onder de grill ca. 12 min. tot er een goudbruin korstje op zit. Serveer direct.
Witlof: witloftaart met rode ui en brie, Hoofdgerecht
4 personen
6 plakjes roomboterbladerdeeg ontdooid
3 el olijfolie
4 rode uien in halve ringen
500 gr witlof
2x 150 gram roombrie in stukjes
3 tl oregano
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg er de plakjes bladerdeeg in een rechthoek op, met de bebloemde kant naar beneden. Laat ze elkaar iets overlappen en druk de naden goed dicht. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bak het deeg 10 min. in het midden van de oven
Bereidingswijze
Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en bak de ui op middelhoog vuur 10 min. Snijd de onderkant van de stronken witlof en halveer het witlof in de lengte. Verwijder de harde kern. Snijd het lof in repen. Voeg toe aan de ui en bak 5 min. mee. Bestrooi met peper en zout naar smaak. 3. Schep het mengsel op het bladerdeeg. Verdeel de brie en de oregano erover. Bak de taart nog 20 min. in de oven.
Serveertips
Lekker met een groene salade
Vervang voor een extra pittige taart de brie door een blauwaderkaas
Witlof: zwitserse witlof met kip, hoofdgerecht
4 personen
500 gram witlof, stronkjes in lengte gehalveerd
500 gr kipfilet, in lange reepjes
1 el olijfolie
2 el suiker
200 gr geraspte Emmentaler
sap van 1 limoen
2 dl room
2 el witte wijnazijn
1 glas witte wijn
peper en zout
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200 ° C.
Bereidingswijze
Vehit de olie in een pan en bak de kip aan alle kanten bruin. bestrooi met peper en zout. Breng een pan water aan de kook en laat de witlof in een stoommandje met deksel erop ongeveer 5 minuten stomen. Laat uitlekken. Smeer een ovenschaal in met boter en strooi daar de suiker op. Verdeel de witlof over de schaal en leg de repen kip ertussen. Roer de kaas, het limoensap, de room , de wijn en de azijn door elkaar en giet dit over de witlofschotel. Zet 20 minuten in het midden van de oven.
RSS feed: door een klik op dit logo kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.
E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt alleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >> Voorbeeld: RSS-feed van De Twee Linden.
Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.