Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 14

Bijgewerkt: di 31 maart 2020

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Koolrabi, aubergine, rode ui, paksoi, biet, knolselderij en raapsteel
(een geheel Hollands pakket ondanks de schaarste!)

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, banaan, sinaasappel en manderijn

 

  • LET OP: De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummers.

  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Aubergine: Gebakken aubergines met walnoottapenade, Bijgerecht, tapa (borrelhapje), warm of koud 4 personen

600 gr. aubergines (2 grote of 4 kleine)   150 gr. walnoten, grof gehakt  
1 ui, gesneden   3 teentjes knoflook, geperst  
2 stengels bleekselderij, fijngesneden   zout, versgemalen zwarte peper  
olie om in te bakken    

Oven voorverwarmen op 200 °C. Aubergines in plakken snijden van 1 cm. dik. Inkwasten met olie en bestrooien met zout en peper. Op een ingevette ovenplaat 18 min. in de oven bruinbakken. Walnoten met ui en knoflook 3 min. fruiten in wat hete olie. Van het vuur halen en mengen met bleekselderij en zout en peper. De notentapenade over de aubergineplakken verdelen en dubbelvouwen.

 

Aubergine: gevulde aubergine, Hoofdgerecht 4 personen

2 aubergines   olijfolie  
1 ui, fijngesneden   2 tenen knoflook, fijn gehakt  
400 gr lamsgehakt (of ander gehakt)   1 theelepel oregano  
1 theelepel komijn   1/2 theelepel kaneel  
6 tomaten, 4 in stukjes, 2 in plakjes    

Verwarm de oven voor op 190 oC. Schep het meeste auberginevlees uit de helften. Druppel olie over de helften en bestrooi met zout. Bedek ze met aluminiumfolie en bak ze 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Snijn het auberginevlees ondertussen in blokjes en bak in een pan met de ui, kruiden, stukjes tomaat en knoflook tot het zacht is. Haal dit mengsel uit de pan en zet apart.
Bak het gehakt bruin, voeg het auberginemengsel toe en bak het nog 10 minuten.
Vul de helften van de aubergine met het gehakt/aubergine mengsel in een ingevette ovenschaal en leg er plakjes tomaat op. Bak het 30 minuten in de oven.

 

Bieten: rösti van biet met appel, Hoofdgerecht 4 personen

1 ui gesnipperd   2 eetlepels boter  
1 zak rösti (diepvries 600 gr)   8 speklapjes  
4 appels (bijv goudrenetten)   1 bak geraspte bietjes (400 gr) uitgelekt  

In koekenpan ui in 1 el boter fruiten. Rösti toevoegen en in 15 min. goudbruin bakken, regelmatig omscheppen.

Speklapjes inwrijven met zout en peper. In andere koekenpan 1 el boter verhitten en speklapjes in 5 min. per kant bruin en krokant bakken. Vlees uit pan nemen en op bord onder aluminiumfolie warmhouden.

Intussen appels schillen, met appelboor klokhuis verwijderen en van appels elk 4 dikke, gelijkvormige plakken snijden. Appelplakken in achtergebleven spekvet aan beide kanten in 2-3 min. bruinbakken.

Bietjes door rösti mengen en nog enkele minuten meebakken. Rösti pittig op smaak brengen met zout en peper. Speklapjes op appelplakken op bord leggen, bietjesrösti ernaast scheppen.

 

Bieten: salade met koriander, honing, pistachenoten en sinaasappelsap, bijgerecht 4 personen

800 gram bietjes   1 teen knoflook  
1 rode peper   3 eetlepels olie  
1 eetlepel komijnzaad   3 eetlepels sinaasappelsap  
1 eetlepel honing   zout en peper naar smaak  
1 bosje koriander   50 gram pistachenoten  

Kook de bietjes in 45 minuten gaar. Spoel ze af met koud water en snijd ze grof.
Pers de knoflook en snijd de peper fijn. Fruit de peper en knoflook in de olie. Voeg de komijnzaad toe. Blus af met sinaasappelsap. Voeg de honing toe.

Meng de bieten met de dressing en breng op smaak met peper en zout. Hak de koriander en pistachenoten grof en strooi deze over de salade.

 

Bieten: salade met ui en sinaasappel, Bijgerecht 4 personen

500 gr. biet (gekookt)   2 el . olie  
1,5 el. azijn   1 ui  
1 sinaasappel   1 theel. mierikswortel (rasp)  
zout   peper  

Ui pellen en fijnsnipperen. Sinaasappel goed wassen. Helft van schil boven kom raspen. Rest van sinaasappelschil er dun afsnijden en in reepjes snijden. Aan sinaasappelrasp toevoegen: ui, olie, azijn, mosterd, mierikswortel, zout en peper. Tot sausje roeren. Bietjes ontvellen en in stukjes snijden. Bietjes door sausje scheppen. Garneren met sinaasappelreepjes.

 

Knolselderij: Aardappel-knolselderij-gratin, Hoofdgerecht 2 personen

250 gr. aardappels in plakjes   250 gr. knolselderij in plakjes  
1 ui in plakjes   zout  
versgemalen peper   1,25 dl. crème fraîche  
1 teentje knoflook uitgeperst   100 gr. achterham kleiner gescheurd  
125 gr. geraspte kaas    

Oven voorverwarmen op 200 graden. Aardappel, knolselderij, ui in water met zout in 5 min. bijna gaar koken, laten uitlekken. Creme fraîche met knoflook verwarmen. Groentemengsel, ham en helft van kaas door knoflookroom roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Mengsel in ovenschaal scheppen. Rest van de kaas erover strooien. Gerecht in midden van oven in ongeveer 20 min. een mooi korstje laten krijgen. Lekker met gekookte groene groente of sla.

 

Knolselderijpuree, Bijgerecht 2 personen

1 knolselderij   4 aardappels (vastkokend)  
125 ml. slagroom   kaneel  
zout    

Knolselderij en aardappels schillen, wassen en in blokjes snijden. In pan met weinig water en zout knolselderij en aardappels in ca. 10 à 15 min. zachtjes gaar koken. Afgieten en fijnstampen. Slagroom en 25 gr. boter toevoegen en geheel met mixer tot een smeuïge, romige puree kloppen. Op smaak brengen met zout, peper en snufje kaneel.

 

Koolrabi - bieten: salade, Bijgerecht 2 personen

1 koolrabi   1 rode biet  
1 sjalotje gesnipperd   handje rozijnen  
1/2 appel    

Dressing: 2 eetl. mayonaise, 4 eetl. yoghurt, 1 eetl. citroensap, 1 theel. mosterd, peper en zout1 eetl. fijngeknipte verse kruiden zoals peterselie, citroen)tijm, citroenmelisse en pepermunt

Schil de koolrabi en rasp hem grof of snijd hem in dunne plakjes. Schil een rauwe rode biet en rasp deze grof. Meng de koolrabi met de biet, sjalotje, rozijnen, dunne schijfjes appel en pijnboompitjes.

Maak de dressing en laat deze een kwartiertje in de salade trekken. Garneer eventueel met een paar hele blaadjes munt of melisse.

Variatie met vinaigrette: Ook met een dressing op basis van olie en azijn is dit een heerlijke salade die mooi van kleur blijft.
Variatie gekookt: Schil de koolrabi en de rode biet en snijd ze in blokjes. Kook de groente apart van elkaar in 10 min. beetgaar. Giet het vocht weg. Meng de afgekoelde gekookte groente met de overige ingrediënten en de dressing. Ook lekker als hoofdgerecht met koude blokjes gekookte aardappel of rijst erdoor.

 

Koolrabi: Gegrilde koolrabi met dilledressing, Bijgerecht 4 personen

1 limoen   4 kleine koolrabi’s  
4 el. olijfolie   ½ teentje knoflook, uitgeperst  
1 el. kappertjes   15 gr. verse dille, fijngeknipt  

Voorbereiden: limoen schoonboenen, groene schil raspen en vrucht uitpersen. Koolrabi’s dun schillen en in pan met ruim water, wat zout en 2 el. limoensap in ca. 15 min. beetgaar koken. Koolrabi iets af laten koelen, halveren en in plakjes snijden. Plakjes bedruppelen met 2 el. olie. In kom dressing kloppen van 2 el. olie, limoenrasp, 1 el. limoensap en knoflook. Kappertjes en dille erdoor roeren. Dressing op smaak brengen met zout en peper.

Bereiden: grillpan verhitten. Koolrabi in 3-4 porties op oog vuur aan beide kanten roosteren. Geroosterde porties in warme oven of op warme schaal onder aluminiumfolie warmhouden. Dressing doorroeren en over koolrabi schenken. Lekker bij gebakken vis of kip.

 

Koolrabi: Ovenschotel met geitenkaas, Hoofdgerecht 4 personen


Oven voorverwarmen op 200° C. Koolrabi's schillen en in dunne plakken snijden. Aardappels schoonboenen en in lengte in dunne plakken snijden. Katenspek in koekenpan met antiaanbaklaag uitbakken en op keukenpapier laten uitlekken. Uit waterkers grove takjes verwijderen. Kleine hoeveelheid waterkers achterhouden voor garnering, rest fijnhakken. Tomaten wassen en in dunne plakken snijden. In ovenschaal met helft van ingrediënten lagen maken van aardappel, koolrabi, spek, verbrokkelde geitenkaas en waterkers. Herhalen met andere helft van ingrediënten. Slagroom erover schenken. Ovenschotel afdekken met plakken tomaat. Tomaten bedruipen met olijfolie en bestrooien met zout en royaal peper. Ovenschaal ca. 1 uur in midden van oven zetten tot alle groenten gaar zijn. Garneren met achtergehouden waterkers.

 

Paksoi (of prei, snijbiet, courgette, raapsteel): Groentelasagne met kaas, Hoofgerecht vegetarisch 2 personen

400 gram paksoi, snijbiet, prei, courgette of raapsteel   1 dl tomatensaus  
2 tenen knoflook   olijfolie  
50 gram geraspte gruyère kaas   50 gram parmazaanse of oude kaas  
1 theelepel Italiaanse kruiden   1 dl melk  
1 eetlepel tarwemeel   peper en zout naar smaak  
Lasagneblaadjes   (Champignons)  

Was de groente en snijd ze in stukjes of reepjes.
Roerbak of stoof de groente met knoflook en een snufje zout in olie.

Verwarm de oven voor op 180°C. Neem een ingevette ovenschaal en schep er een derde deel van de groente in. Meng de tomatensaus met Italiaanse kruiden en schep een paar eetlepels tomatensaus over de groente. Beleg dit met lasagneblaadjes, strooi er een derde deel van de geraspte kaas over en schep er weer groente met tomatensaus op. Leg hier weer lasagneblaadjes overheen en strooi er geraspte kaas over. Schep er de rest van de groente op met de rest van de tomatensaus en leg er de laatste lasagneblaadjes op.

Breng de melk (eventueel met room) aan de kook. Voeg peper, zout en knoflook toe en bind het met het meel. Schenk de melksaus over de schotel. Druk de lasagnebladen met een houten lepel of spatel goed op/in de groente met saus en strooi er tot slot de overige kaas over. Zet de schotel ongeveer 40 tot 45 minuten in de voorverwarmde oven.

Variatie met champignons: Bak in stukjes gesneden champignons in boter of olie, meng deze door de tomatensaus en maak de lasagneschotel verder volgens het recept klaar.
Variatie met vlees: U kunt een deel van de geraspte kaas vervangen door rul gebakken gehakt, plakjes salami of pittige soort worst.

 

Paksoi: ovenschotel met champignons en pindasaus, Hoofdgerecht 4 personen

1 kg aardappelen   2 eieren  
750 gram paksoi   200 gram champignons  
melk   pindasaus  
ketjap   boter  
sambal   zout  
peper   geraspte kaas  

Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukken en kook ze gaar. Kook de eieren hard in 10 minuten, laat ze schrikken en snijd ze in stukken.
Verwijder het stronkje van de paksoi, was de paksoi, snijd de stelen in reepjes en het blad in stukken. Snijd de champignons in reepjes. Verhit 25 gram boter in een koekenpan en bak hierin de paksoi en champignons 3 minuten tot het vocht is verdampt.

Voeg toe: 2 eetlepels ketjap manis, 2 theelepels sambal oelek, zout en peper naar smaak.

Neem de pan van het vuur en stamp de aardappels met 200 ml melk tot een smeuige puree. Schep het paksoimengsel in een ingevette ovenschaal, bedek het met een pindasausje (pindakaas losgeroerd met water voldoet ook), verdeel het ei hierover en dek alles af met aardappelpuree. Strooi hierover 2 eetlepels geraspte kaas.
Zet de schotel ongeveer 30 minuten in de oven op 200 graden tot de bovenkant goudbruin is.

 

Raapsteel: stamppot, Open dag 2013 2 personen

Ui   Rode paprika  
Rood peertje   Zout  
Raapsteeltjes   Slasaus  
Bloemkool of koolrabi of knolselderij of zoete aardappel of wortel    

Maak een keuze uit de volgende groenten:
bloemkool/koolrabi/knolselderij/zoete aardappel/wortel. Zorg dat de knolselderij en koolrabi niet overheersen.

Kook de gekozen groenten gaar, giet het water af en stamp de groenten fijn.
Bak intussen de ui uit en de rode paprika, kruid met rode peper. Voeg dit mengsel toe aan de stamppot en roer dan de fijngeneden bladgroenten er door heen.
Op smaak afmaken met een beetje slasaus of wat citroensap.

Voor de liefhebber van vlees: speklapjes of gerookte spekblokjes erbij is erg lekker.

Recept Open Dag 2013 Lucia van den Bogert (www.luciavdbogert.nl)

 

Raapstelen: Tortilla's met romige raapstelen, Hoofdgerecht 4 personen

400 gr. raapsteel   kaassaus (zakje 50 gr.)  
150 gr. geraspte belegen kaas   zout  
4 wraptortilla's   (versgemalen) peper  
1 eetl. boter of margarine om in te vetten   2 eetl. sesamzaad  

In pan 250 ml. water aan de kook brengen. Intussen worteltjes van raapstelen verwijderen. Raapstelen wassen en grof snijden. Oven voorverwarmen op 225°C. Lage, wijde ovenschaal invetten. Raapstelen met weinig water 2 à 3 min. koken. Intussen kaassaus maken. Raapstelen in vergiet laten uitlekken en zoveel mogelijk vocht eruit duwen.

Kaassaus en helft van kaas door raapstelen mengen. Op smaak brengen met zout en peper. Tortilla's vullen met raapstelen, oprollen en in ovenschaal leggen. Rest van kaas er dik over strooien. Sesamzaad er over strooien. Tortilla's in oven schuiven en in midden van oven in ca. 12 min. mooi goudbruin bakken. Serveren met frisse salade.

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt aleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >>

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders