Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 15

Bijgewerkt: di 13 april 2021

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Witte kool, knolselderij, oesterzwam, wortel, prei, aubergine en komkommer

PS: 
Oesterzwam: Is een bundeltje in een zakje. Een keer wat anders als champignons.
Aubergine/komkommer: De 1e van onze kasteler uit Oirschot.
Koud weer: Door het koude weer is onze eigen kas nog niet in productie. Het groeit heel langzaam. Volgende hopen we volop te kunnen oogsten. Nu dan de laatste witte kool en knolselderij.

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, peer, sinaasappel en mandarijn

(Combipakket 1p: peer, sinaasappel)

 

LET OP: 

  • De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummers.

  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Aubergine: aubergine schotel mediterrane, Hoofdgerecht 4 personen

2 aubergines in lange plakjes   zout  
peper   200 ml (zonnebloem)olie  
2 uien, gesnipperd   4 tenen knoflook, gesnipperd  
400 gr gehakt   1 eetlepel oregano  
mespunt kaneel   1 theelepel koriander  
1 theelepel paprikapoeder   1 blik tomatenblokjes  
100 gr geraspte kaas    

Bestrooi de plakken aubergine aan beide kanten met zout en laat ze een half uurtje liggen. Veeg ze met keukenpapier schoon. Verwarm 200 ml olie, bak de aubergineplakken aan beide kanten bruin en laat ze uitlekken op keukenpapier. Verwarm de rest van de olie en fruit hierin de ui en knoflook circa 3 minuten. Voeg gehakt, zout en peper, oregano en de specerijen toe en roerbak alles bruin. Voeg de tomatenpuree toe en fruit even mee. Voeg als laatste de tomatenblokjes toe, roer om en laat de saus aan de kook komen en in circa 15 minuten op lage stand garen. Breng de gehaktsaus eventueel verder op smaak. Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de ovenschaal met een paar plakken aubergine en schep hier een deel van de saus op. Vul de schaal zo laag voor laag met de aubergine en saus en eindig met de geraspte kaas. Bak de schotel in circa 20 minuten mooi bruin.

 

Aubergine: gevulde aubergine, Hoofdgerecht 4 personen

2 aubergines   olijfolie  
1 ui, fijngesneden   2 tenen knoflook, fijn gehakt  
400 gr lamsgehakt (of ander gehakt)   1 theelepel oregano  
1 theelepel komijn   1/2 theelepel kaneel  
6 tomaten, 4 in stukjes, 2 in plakjes    

Verwarm de oven voor op 190 oC. Schep het meeste auberginevlees uit de helften. Druppel olie over de helften en bestrooi met zout. Bedek ze met aluminiumfolie en bak ze 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Snijn het auberginevlees ondertussen in blokjes en bak in een pan met de ui, kruiden, stukjes tomaat en knoflook tot het zacht is. Haal dit mengsel uit de pan en zet apart.
Bak het gehakt bruin, voeg het auberginemengsel toe en bak het nog 10 minuten.
Vul de helften van de aubergine met het gehakt/aubergine mengsel in een ingevette ovenschaal en leg er plakjes tomaat op. Bak het 30 minuten in de oven.

 

Knolselderij: soep, Lunch of hoofdgerecht 4 personen

1 knolselderij (ca. 600 gr.)   3 el. olijfolie  
1 grote ui, gesnipperd   1 teentje knoflook, fijngesneden  
1 liter kippenbouillon   100 gr. bakbacon, in brede repen  
½ spitskool, in repen   3 stengels bleekselderij, in dunne plakjes  
1 el. verse tijmblaadjes   staafmixer  

Knolselderij in plakken snijden, schillen en in blokjes snijden. In soeppan 2 el. olie verhitten en ui en knoflook glazig fruiten. Knolselderij erdoor scheppen en 5 min. zachtjes bakken. Bouillon erbij schenken, al roerend aan de kook brengen en knolselderij in 10-15 min. zachtjes gaar koken. Intussen in wok 1 el. olie verhitten en bacon al omscheppend bruin en knapperig bakken. Op keukenpapier laten uitlekken. In bakvet van bacon spitskool al omscheppend in 3-4 min. beetgaar bakken. Op smaak brengen met peper en zout.

Met staafmixer knolselderij in bouillon pureren tot gladde, lichtgebonden soep. Bleekselderij en tijm toevoegen en soep nog 2-3 min. op laag vuur laten koken. Op smaak brengen met zout en peper.

Soep in vier wijde kommen scheppen en spitskool in midden scheppen. Baconrepen erover verdelen. Lekker met volkorenbrood.

 

Knolselderijpuree, Bijgerecht 2 personen

1 knolselderij   4 aardappels (vastkokend)  
125 ml. slagroom   kaneel  
zout    

Knolselderij en aardappels schillen, wassen en in blokjes snijden. In pan met weinig water en zout knolselderij en aardappels in ca. 10 à 15 min. zachtjes gaar koken. Afgieten en fijnstampen. Slagroom en 25 gr. boter toevoegen en geheel met mixer tot een smeuïge, romige puree kloppen. Op smaak brengen met zout, peper en snufje kaneel.

 

Komkommer: komkommer-yoghurtsalade, Bijgerecht 2 personen

1 komkommer   1,2 dl yoghurt (kwark)  
peper, zout   1 eetlepel olijfolie  
1/2 eetlepel azijn/citroensap   1 tot 2 tenen knoflook  
olijven zonder pit   aantal muntblaadjes  

Leg de komkommer van tevoren op een koele plek, zodat u een echt frisse salade krijgt. Schil de komkommer en snijd deze in kleine stukjes. Meng yoghurt, (kwark), olie, azijn of citroensap, peper, zout, munt, knoflook en in stukjes gesneden olijven door elkaar en schep dit door de komkommerstukjes. Serveer meteen.

Erg goed te combineren met een pittig gekruid peulvruchten-, kaas- of vleesgerecht.

 

Komkommer: salade met Brie en tomaat, Maaltijdsalade 4 personen

2 grote komkommers   3 el. zeezout  
1 ¼ dl. crème fraîche   1 tl. franse mosterd  
1 el. limoensap   ½ theel. limoenschilrasp  
3 el. fijngesneden verse dille   1 krop sla  
2 tomaten   500 gr. Brie  

Schil de komkommers en snijd ze in kleine blokjes. Schep het zout door de komkommer en laat deze 2 uur staan in een zeef om uit te lekken. Klop in een kom de crème fraîche , de mosterd en het limoensap flink op. Voeg de limoenrasp en dille toe. Schep de komkommerblokjes door de saus. Beleg een schaal met slabladeren, schep de salade er in het midden op en strooi er de in blokjes gesneden tomaten over. Schik de in smalle punten gesneden Brie rond de salade.

Lekker met warm stokbrood als maaltijdsalade.

 

Oesterzwammen met rijst, Hoofdgerecht 2 personen

1/2 pak pandanrijst (a 250 g)   3 bosuitjes  
1 zakje broccoliroosjes (300 g)   1 bakje oesterzwammen (a 150 g)  
2 el oosterse roerbakolie   2 el sojasaus  
150 g gezouten cashewnoten    

In pan 4 dl water aan de kook brengen, rijst toevoegen en afgedekt in ca. 10 minuten gaar koken. Intussen bosuitjes schuin in stukken van ca. 2 cm snijden, broccoli in kleinere roosjes verdelen en oesterzwammen schoonvegen met keukenpapier en halveren. In wok roerbakolie verhitten. Bosui, broccoli en oesterzwammen erdoor scheppen en ca. 3 miinuten al omscheppend bakken. Sojasaus en 1/2 dl water toevoegen en groente in nog ca. 4 minuten gaar laten worden. Cashewnoten door groente scheppen, rijst in 4 wijde kommen verdelen en roergebakken groente erop scheppen.

Smakelijk!

 

Oesterzwammen: Pasta met, Hoofdgerecht 2 personen

1 bak tagliatelle (pasta, koelvers, 250 g)   2 bakjes oesterzwammen a 150 g  
3 el olijfolie   150 g verse roomkaas met peper  
2 el verse basilicum (in dunne reepjes)   50 g oude kaas (stukje)  

Tagliatelle volgens gebruiksaanwijzing in ruim water met zout beetgaar koken. Oesterzwammen met keukenpapier schoonvegen. In wok olie verhitten en (ongesneden!) oesterzwammen op hoog vuur 3-4 minuten bakken, tot ze bruin en gaar zijn en alle vocht verdampt is. Intussen tagliatelle in vergiet laten uitlekken, deel van kookvocht opvangen. In pastapan roomkaas in scheut kookvocht nel laten smelten. Tagliatelle terugdoen in pan en voorzichtig omscheppen, eventueel nog wat kookvocht toevoegen. Basilicumreepjes door pasta mengen. Tagliatelle over 2 diepe borden verdelen. Oesterzwammen met peper en zout op smaak bregen en op tagliatelle leggen. Met dunschiller boven borden grove krullen van kaas schaven. Lekker met rucolasalade.

 

Prei-courgettetaart met cashewnoten, Hoofdgerecht 4 personen

3 preien   6 plakjes bladerdeeg  
1 courgette   150 gr. ongezouten cashewnoten  
50 gr. boter   1/2 el. kerriepoeder  
4 eieren   25 ml. zure room  
100 gr. geraspte belegen kaas   zout  
peper    

Verwarm de oven voor op 200° C. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Was de prei en snijd ze in ringen. Snijd de courgette in blokjes en hak de helft van de noten fijn. Verhit 40 gr. boter in een ruime pan. Roerbak de prei en courgette op een laag vuur in ca. 10 min. Roer de kerriepoeder erdoor. Pureer het prei-courgettemengsel. Voeg de eieren, de zure room de helft van de geraspte kaas, de fijngehakte noten en naar smaak zout en peper aan het prei-courgettemengsel toe. Vet een springvorm in. Bekleed de springvorm met bladerdeeg. Vul de vorm met het groentemengsel en strooi de rest van de kaas en de noten erover. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 45 min. goudbruin en gaar. Warm of koud serveren.

 

Prei-mosterdsoep, Voorgerecht, soep 4 personen

2 el. olie   500 gr. prei, in ringen  
2 aardappels, in blokjes   1 liter kippenbouillon (van tablet)  
2 el. Zaanse mosterd   125 ml. crème fraîche, halfvet  

Verhit de olie in een soeppan. Leg enkele lichtgroene, dunne ringen prei apart voor de garnering en bak de rest op middelhoog vuur 3 min. in de olie. Laat de prei niet bruin kleuren. Voeg de aardappels en bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat de soep 10-15 min. zachtjes doorkoken. Schep de mosterd en de crème fraîche in de soep en pureer het geheel met de staafmixer. Voeg zout en (versgemalen) peper naar smaak toe. Verwarm de soep nog even kort en schep hem in kommen of diepe borden. Strooi er de achtergehouden ringen prei over. Lekker met bruin stokbrood.

 

Prei: Koolvis met aardappel en prei, Hoofdgerecht 2 personen

50 gr. boter   450 gr. aardappels, geschild en in blokjes  
300 gr. prei, in ringetjes   200 gr. koolvisfilet  
1 el. gedroogde italiaanse kruiden   2 el. citroensap  

In koekenpan 25 gr. boter verhitten en aardappelblokjes en prei 2 min. roerbakken. 2-3 eetl. water toevoegen. Met deksel op pan aardappel en prei op matig vuur in 10 min. gaarsmoren, regelmatig omscheppen. Koolvis bestrooien met italiaanse kruiden, zout en peper. In pan met dikke bodem rest van boter smelten en citroensap erdoor roeren. Vis erin leggen en afgedekt op matig vuur in 8 min. gaarsmoren. Koolvis op vier borden leggen en aardappelblokjes met prei ernaast scheppen.

 

Waspeen (Wortel): Worteltjes met verse gember, Bijgerecht 4 personen

1 bos wortels of 400 gr. waspeen   20 gr. boter  
1 tl. vloeibare honing   2 cm. verse gemberwortel, geschild en geraspt  
1 el. sesamzaad, geroosterd    

Breng een grote pan met water aan de kook. Schrap de peentjes en snijd ze in stukken van 4 cm. Kook de wortels 4 min. in ruim kokend water met wat zout beetgaar. Laat ze uitlekken in een vergiet en spoel ze met koud water af. Verhit de boter in een grote koekenpan en voeg de wortels, honing en gemberwortel toe. Bak de worteltjes al omscheppend 2 min. Voeg zout en (versgemalen) peper naar smaak toe en strooi er het sesamzaad over. Lekker bij gebakken vis.

 

Waspeen: wortelsoep met gember en rode curry, lunch 4 personen

1 ui   500 gr waspeen  
2 stengels bleekselderij   2 aardappels  
5 cm gemberwortel   1/2 zakje verse koriander  
25 gr boter   1 eetlepel Thaise rode currypasta  
2 kippenbouillontabletten   250 gr Catalaanse braadworstjes  
1/2 eetlepel olijfolie    

Ui pellen en fijn snipperen. Waspeen en bleekselderij wassen en in plakjes snijden. Aardappels schillen, wassen en in blokjes snijden. Gember schillen en fijn raspen. Korianderblaadjes in reepjes snijden.In grote pan boter smelten en ui, gember en rode currypasta ca. 3 minuten fruiten. Waspeen, bleekselderij en aardappel toevoegen en ca. 5 minuten fruiten. 1 Liter water en bouillontabletten aan groentenmengsel toevoegen en soep afgedekt ca. 25 minuten zachtjes koken. Catalaanse worstjes aan soep toevoegen en ca. 10 minuten zachtjes in soep mee laten koken. Worstjes uit soep nemen en schuin in lengte doorsnijden. Soep met staafmixer pureren. Grillpan tot gloeiend heet verhitten. Pan bestrijken met olie en worstjes op snijkant goudbruin grillen. Soep over vier diepe borden verdelen en garneren met gegrilde worstjes en koriander. Serveren met naanbrood.

 

Witte Kool: Indonesische kool, hoofdgerecht personen

500 gram fijngeschaafde kool   1 theelepels djahé, of gemberwortel  
2 eetlepels rietsuiker   zout  
2 eetlepels sojasaus   ½ dl water  
½ rode paprika   2 eetlepels olie  
1 fijngesneden ui    

Verwarm de pan en fruit de ui. Voeg de kool toe en smoor die tot hij glazig en slap is. Doe de paprika in stukjes erbij en het water met de sojasaus en de gember. Stoof alles nog 5–10 minuten. Lekker met witte rijst, seroendeng en een omelet.

 

Witte kool: Machtige kooltaart voor 2 personen, Hoofdgerecht 2 personen

400 g gesneden kool   1 teentje knoflook geperst  
cayennepeper   1 dl melk  
1 ei   2 eetl. sesamzaad  
50 g geraspte oude kaas   fijngeknipte peterselie  
50 g zachte geitenkaas   1 ui  
150 g gehakt   4-6 plakjes bladerdeeg  
2 tomaten    

Ontdooi het bladerdeeg en vet een ovenschaal of springvorm in. Verwarm de oven alvast voor op 200°C. Bak de fijngesneden ui met gehakt, knoflook, tomaat en cayennepeper en doe dan de kool erbij en bak die even mee. Leg plakjes bladerdeeg in de schaal maar bewaar een deel voor het ‘deksel’ van deze ovenschotel. Schep het kool-gehaktmengsel hierin. Meng de melk, eieren, peterselie, geitenkaas, en de geraspte kaas tot een sausje en schenk het over het kool-gehaktmengsel in de schaal. Dek. de taart af met het overige bladerdeeg en bestrooi het met sesamzaadjes. Zet de taart ongeveer 45 minuten in de oven op 180°C. Deze taart is lekker met een salade erbij.

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt aleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >>

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders