Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 12

Bijgewerkt: di 19 maart 2019

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Broccoli, zuurkool, kropsla, rode biet, komkommer, aubergine, courgette

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, sinaasappel, peer en mandarijn

 

  • De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummers.

  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Aubergine: aubergine schotel mediterrane, Hoofdgerecht 4 personen

2 aubergines in lange plakjes   zout  
peper   200 ml (zonnebloem)olie  
2 uien, gesnipperd   4 tenen knoflook, gesnipperd  
400 gr gehakt   1 eetlepel oregano  
mespunt kaneel   1 theelepel koriander  
1 theelepel paprikapoeder   1 blik tomatenblokjes  
100 gr geraspte kaas    

Bestrooi de plakken aubergine aan beide kanten met zout en laat ze een half uurtje liggen. Veeg ze met keukenpapier schoon. Verwarm 200 ml olie, bak de aubergineplakken aan beide kanten bruin en laat ze uitlekken op keukenpapier. Verwarm de rest van de olie en fruit hierin de ui en knoflook circa 3 minuten. Voeg gehakt, zout en peper, oregano en de specerijen toe en roerbak alles bruin. Voeg de tomatenpuree toe en fruit even mee. Voeg als laatste de tomatenblokjes toe, roer om en laat de saus aan de kook komen en in circa 15 minuten op lage stand garen. Breng de gehaktsaus eventueel verder op smaak. Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de ovenschaal met een paar plakken aubergine en schep hier een deel van de saus op. Vul de schaal zo laag voor laag met de aubergine en saus en eindig met de geraspte kaas. Bak de schotel in circa 20 minuten mooi bruin.

 

Aubergine: gevulde aubergine, Hoofdgerecht 4 personen

2 aubergines   olijfolie  
1 ui, fijngesneden   2 tenen knoflook, fijn gehakt  
400 gr lamsgehakt (of ander gehakt)   1 theelepel oregano  
1 theelepel komijn   1/2 theelepel kaneel  
6 tomaten, 4 in stukjes, 2 in plakjes    

Verwarm de oven voor op 190 oC. Schep het meeste auberginevlees uit de helften. Druppel olie over de helften en bestrooi met zout. Bedek ze met aluminiumfolie en bak ze 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Snijn het auberginevlees ondertussen in blokjes en bak in een pan met de ui, kruiden, stukjes tomaat en knoflook tot het zacht is. Haal dit mengsel uit de pan en zet apart.
Bak het gehakt bruin, voeg het auberginemengsel toe en bak het nog 10 minuten.
Vul de helften van de aubergine met het gehakt/aubergine mengsel in een ingevette ovenschaal en leg er plakjes tomaat op. Bak het 30 minuten in de oven.

 

Aubergines en courgettes: gebakken, Bijgerecht 2 personen

1 courgette   1 aubergine  
bloem   boter en/of olijfolie  
zout   peterselie  
citroensap    

Was de groenten, verwijder de kroontjes en snij ze in plakken (met schil) van ongeveer 1/2 cm. Wentel de plakken door de bloem en bak ze ongeveer 5 minuten in een koekenpan op een matig vuur. Strooi er evt. wat zout over. (Je kunt ongeveer 10 plakken tegelijk bakken).

Laat de gebakken plakken op keukenpapier even uitlekken.

Doe ze in een schaal en strooi er 1 eetlepel fijngehakte peterselie over en besprenkel ze met 1 eetlepel citroensap. Serveer direct.

Dit recept kan uiteraard ook met alleen courgettes of aubergines.

 

Bieten: Gepofte bietjes met balsamico-azijn, marjolein en knoflook, Bijgerecht 4 personen

500 gr. verse kleine zomerbietjes   10 tenen knoflook, in de schil geplet  
zwarte peper uit de molen   1 handvol verse marjolein of oregano, alleen de blaadjes  
zout   10 eetl. balsamico-azijn  
6 eetl. olijfolie extra vierge    

Verwarm de oven voor op 200 °C. Scheur ongeveer anderhalve meter aluminiumfolie af en vouw dat dubbel zodat het twee keer zo dik wordt. Als je alleen grotere bieten hebt, moet je ze door de helft snijden om de kooktijd te verkorten, anders kun je ze gewoon heel laten. Leg ze samen met de marjolein en de knoflook in het midden van de folie, strooi er ruim zout en zwarte peper uit de molen op en vouw de zijkanten van de folie naar het midden. Giet er voordat je de folie dichtvouwt de olijfolie en azijn bij. Prop of vouw de randen van de folie in elkaar zodat het pakket ook aan de bovenkant dicht is. Zet het in de voorverwarmde oven en laat het ongeveer een uur bakken, tot de bieten gaar zijn. Zet ze ingepakt op tafel.

 

Bieten: met peren, ui en zonnebloempitten, Hoofdgerecht 2 personen

350 gram rode bietjes   1 ui  
sap halve sinaasappel   2 eetlepels zonnebloempitten  
boter   zout  
2 kruidnagels   vers gesneden bieslook  

Rauwe bieten schillen, in blokjes snijden en in een laagje water in 15 minuten gaar koken. Ui met zonnebloempitten in boter bakken, sinaasappelsap toevoegen en stukjes peer met de kruidnagels toevoegen en 3 minuten stoven. Blokjes biet toevoegen en nog 5 minuten stoven. Serveren met de verse bieslook.
Lekker met rijst of gierst.

 

Broccoli: aardappeltaart, hoofdgerecht 4 personen

2x 350 gr broccoli in kleine roosjes   700 gr aardappels  
6 eieren   150 gr Franse volle kwark  
2 tenen knoflook geperst   100 gr gemalen belegen kaas  
1 zakje eikenbladslamelange   3 el sladressing knoflook  

1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg een royaal vel bakpapier in de springvorm en druk in de rand goed aan. Kook de broccoli in weinig water met zout 5 min. Giet af en laat goed uitlekken. Verdeel de aardappelschijfjes en de broccoli in laagjes in de springvorm en druk voorzichtig aan.

2. Klop de eieren los in een kom. Meng de kwark, de knoflook en de kaas erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Schenk over de aardappel en de broccoli. Bak de taart in 35-40 min. goudbruin en gaar.

3. Neem de taart uit de oven en laat 5 min. staan. Maak onder-tussen de slamelange aan met de dressing. Snijd de taart in punten en serveer met de salade.

 

Broccoli: Notenrijst met broccoli en satésaus, Hoofdgerecht 4 personen

275 gram notenrijst   6 eieren  
500 gram broccoli, in roosje en steel in plakjes   500 gram satésaus  
2 el olie   1 ui, gesnipperd  
400 gram champignons   2 el seroendeng  

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de eieren in 7 min. hard, laat ze schrikken, pel en halveer ze. Kook de broccoli in weinig water met zout 3 min. Verwarm de satésaus volgens de aanwijzingen op de verpakking. 

Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui 1 min. Voeg de champignons toe en bak 4 min. Schep er de rijst en de broccoli door en verwarm al omscheppend nog 2 min. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Verdeel de rijst en de eieren over 4 diepe borden. Bestrooi met de seroendeng en serveer met de pindasaus.

 

Courgette met couscous en runderworst, Hoofdgerecht 4 personen

6 eetl. olijfolie   4 runderbraadworsten  
300 gr. couscous   zout  
500 gr. courgettes   2 teentjes knoflook  
4 eetl. salsadip mild    

In koekenpan 2 eetl. olie verhitten en worsten in ca. 3 min. rondom bruin bakken en in ca. 8 min. zachtjes gaar laten worden. In pan 6 dl. water met 1 eetl. olie en zout aan de kook brengen. Van vuur af couscous erdoor roeren en afgedekt ca. 4 min. laten staan. Intussen courgette wassen, in lengte halveren en in stukjes snijden. In wok 2 eetl. olie verhitten en stukjes courgette op hoog vuur ca. 5 min. roerbakken. Knoflook pellen, erboven uitpersen en ca. 1 min. meebakken. Op smaak brengen met zout. Rest van olie door couscous scheppen. Op vier borden scheppen. Courgette en worst erover verdelen. Op elk bord 1 eetl. salsadip scheppen.

 

Courgettekoekjes met zalm, Lunch 4 personen

1 courgette   50 gr. gerookte zalmblokjes  
2 el. fijngesneden muntblaadjes   100 gr. Griekse yoghurt  
1 ei   75 gr. bloem  
5 el. olijfolie    

Rasp de courgette in grove slierten en dep ze droog met keukenpapier. Klop in een kom het ei los met de bloem en wat zout en peper. Snijd de zalmblokjes doormidden en schep ze met de courgette en driekwart van de munt door het beslag. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en schep er 6 bergjes van het courgettemengsel in. Druk de bergjes met de bolle kant van een lepel meteen plat en bak ze op hoog vuur in 4-6 min. aan weerszijden goudbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Bak van de rest van het courgettemengsel nog 6 koekjes. Meng de yoghurt met de rest van de munt en breng deze dip op smaak met zout en peper.

 

Sla - rode biet: met feta en grapefruit, Bijgericht 2 personen

1/2 sla   2 rode bieten  
1 grapefruit   150 gram feta  
3 eetlepels olijfolie   eventueel 1 eetlepel lijnzaadolie  
mosterd   honing  

Bieten gaar koken in 20 à 40 minuten, afhankelijk van de grote. Indien nodig (veld) sla wassen en uit laten lekken. Feta in blokjes snijden. Grapefruitpartjes in kleine stukjes snijden. Dressing maken door olie, mosterd en honing te mengen met een vork of kleine garde en daarna te schudden in een potje met deksel. Bieten schillen, in kleine stukjes snijden en mengen met sla, feta en grapefruit. Dressing over de salade schenken.

 

Sla: Boter of kropsla - soep met kip, waterkers en aardappels, Voorgerecht, soep 4 personen

200 gr. kruimige aardappels, geschild   25 gr. boter  
1 ui, gesnipperd   100 gr. botersla (kropsla)  
75 gr. waterkers   750 ml. kippenbouillon (van tablet)  
100 gr. Ardenner kiprollade, in dunne reepjes   staafmixer of keukenmachine  

Snijd de aardappels in kleine blokjes. Smelt de boter in een soeppan en bak de ui heel zachtjes tot hij glazig ziet. Schep de aardappelblokjes erdoor en verwarm alles nog 2-3 min. op heel zacht vuur. Schep de botersla door het aardappel-uimengsel. Schep de waterkers erdoor, maar houd 4 mooie takjes apart. Laat d sla en waterkers al omscheppend slinken.

Maal wat peper boven de pan en schenk de bouillon erbij. Breng het geheel al roerend aan de kook en laat de soep 5 min. zachtjes doorkoken. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender of keukenmachine. Warm de gebonden soep nog even zachtjes door en breng hem op smaak met zout en peper.

Schep de slasoep in vier warme diepe borden en leg in het midden een bergje van reepjes kiprollade.  Garneer met de takjes waterkers.

 

Zuurkool: pittig met zalm, Hoofdgerecht 4 personen

2 uien   2 tenen knoflook  
2 eetlepels zonnebloemolie   2 theelepels kerriepoeder  
1 theelepel sambal   1 zak zuurkool (500 gram)  
800 gram aardappelen   30 gram peterselie  
1 pakje room culinair   zalm (snippers) of zalmmoot (diepvries)  

Uien en knoflook pellen en fijnsnijden. Olie in diepe pan verhitten en hierin ui 3 minuten bakken.
Knoflook, kerrie en sambal toevoegen en nog 1 minuut bakken. Zuurkool en 1/2 kopje water toevoegen en met deksel op pan 15 minuten koken. Aardappelen in laagje water met zout naar smaak in 10-12 minuten gaarkoken en afgieten.
Peterselie fijnsnijden. Room aan zuurkool toevoegen en 1 minuut koken. Vuur uitzetten. Zalmsnippers (of zalmmoot eerst roerbakken in wokolie) en helft peterselie erdoor scheppen.

Aardappelen en zuurkool met wat vocht op 4 borden scheppen, rest peterselie erover strooien.

 

Zuurkool: Schotel met appel en kaneel, Hoofdgerecht 4 personen

3 el vloeibare margarine   300 gr runderreepjes  
2 appels   500 gr zuurkool  
900 gr aardappelpuree met boter   125 ml finesse voor koken  
1 el kaneel    

In koekenpan 2 el margarine verwarmen. Runderreepjes in 4 min. rondom bruinbakken. Met zout en peper bestrooien. Appels schillen en klokhuis verwijderen. Eén appel in kleine blokjes, andere in plakken snijden. Zuurkool laten uitlekken en appelblokjes met zuurkool mengen. Achtereenvolgens aardappelpuree, runderreepjes en zuurkool met appel in magnetronschaal scheppen. Kaneel door Finesse roeren. Finesse over zuurkool schenken. Schaal met deksel van magnetronschaal afdekken en in ca. 15 min. in magnetron op 700 watt gaar en heet laten worden. In koekenpan rest van margarine verhitten en plakjes appel in 3 min. aan beide zijden bruinbakken. Schotel met appelplakjes garneren.

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt aleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >>

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders