Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 38

Bijgewerkt: di 17 september 2019

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Koolrabi, eikenbladsla, snijbiet, snijselderij, pompoen oranje*, Chinese kool (Reek: paksoi)

Donderdag: ui of courgette
Vrijdag: ui

*Pompoen is groot! Heb je een 2 persoons pakket, dan zelf 1 pompoen meenemen! Bij de andere pakketten zit de pompoen gewoon in het krat

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Rode druif, appel en banaan

 

  • De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummers.

  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Chinese kool met gehakt, hoofgerecht 4 personen

1000 gram chinese kool   250 gram rundergehakt  
2 stuks ei   1 stuks bouillonblokje  
2 stuks fijngesneden sjalot   1/2 theelepel chilipoeder  
1 eetlepel fijngesneden peterselie   1/2 theelepel zout  
snufje peper   snufje ve-tsin  

Was de Chinese kool onder koud water en kook ze beetgaar in een pan water.
Neem de kool uit de pan en snijd de bladeren in flinke stukken. Kook intussen de eieren hard.
Fruit in plantaardige olie het gehakt en de sjalot. Voeg chilipoeder, ve-tsin en het bouillonblokje toe.
Doe er een kopje waterbij en bind met allesbinder.
Schep de kool op een platte schaal en giet er de gehaktsaus over. Garneer met plakjes ei en gehakte peterselie.

 

Chinese Kool: gevuld met paddestoelen, bijgerecht 2 personen

4 Chinese koolbladeren   125 g. paddestoelen  
1 ui   1 teen knoflook  
½ citroen   25 g. gepelde walnoten  
1 theel. Honing   zeezout  
vers gemalen peper   1 eetl. crème fraîche  
olijfolie   4 cocktailprikkers  

 

Koolbladeren kort blancheren of stomen zodat ze soepel zijn. De bladeren moet je kunnen vouwen zonder dat ze breken (te hard) of scheuren (te zacht). Paddestoelen schoon wrijven met een keukenpapiertje en in dunne reepjes snijden. Uien fijn snijden. Knoflook pellen, fijn hakken en samen met de ui fruiten in olie op een laag vuur. Paddestoelen toevoegen en bakken tot ze lichtbruin kleuren. Noten hakken. Citroenen raspen op een fijne rasp. Rasp alleen het gele schilletje. Het witte velletje eronder is erg bitter. Noten, zout, peper, citroenrasp, honing en crème fraîche toevoegen, roeren en vuur uitzetten. Een flinke lepel vulling in de koolbladeren scheppen en vouw het blad dicht. Begin met rollen bij het stengelgedeelte. Prik het pakketje dicht met een cocktailprikkertje. Tip: Maak een lekkere salade van de overgebleven Chinese kool. Kool in zeer fijne reepjes snijden en in citroensap weg zetten. Vlak voor het eten op smaak maken met een hartige dressing.

 

Courgette: Frittata, Lunch 4 personen

4 el olijfolie   2 aardappels, geschild en in blokjes  
1 ui, gesnipperd   1 courgette, in plakjes  
1 theelepel italiaanse keukenkruiden (potje 12gr)   1 teen knoflook, fijngesneden  
6 eieren, losgeklopt   125gr Goudse kaas, geraspt  

Verhit 2 eetlepels olie in een pan met anti-aanbaklaag en bak de aardappelblokjes 10 minuten rondom goudbruin. Bestrooi met peper en zout en doe ze in een grote kom. Verhit 1 eetlepel olie in dezelfde pan en bak de ui, de courgette en de Italiaanse keukenkruiden 5 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut. Voeg het groentemengsel samen met de eieren en de kaas toe aan de aardappelblokjes, schep om en breng op smaak met peper en zout. Verhit 1 eetlepel olie in dezelfde pan. Giet het omeletmengsel erin, doe de deksel op de pan en laat de frittata in ongeveer 10 minuten op laag vuur bijna stollen. Laat de frittata op een bord glijden, keer om en laat weer in de pan glijden. Bak de frittata nog 3 minuten zodat deze vanbinnen zacht blijft.

 

Courgette: Gegrilde courgettesalade, Bijgerecht, salade 4 personen

1 appel   2 courgettes  
2 el. olie   ½ limoen, schoongeboend  
1 tl. korianderpoeder   4 el. yoghurt  
1 el. honing   50 gr. walnoten, grof gehakt  
30 gr. peterselie, fijngesneden    

Verwijder het klokhuis uit de appel en snijd ‘m in de lengte in plakken van ½ cm. dik. Snijd de courgette ook in dikke plakken. Bestrijk de plakken appel en de courgette dun met olie en bestrooi ze met zout en (versgemalen) peper. Gril de appel en de courgette aan beide kanten ongeveer 1 minuut, tot ze goudbruine streepjes hebben. Leg de gegrilde plakken appel en courgette dakpansgewijs in een schaal.

Rasp 1 mespunt van de groene schil van de limoen en pers een eetlepel sap uit. Klop een dressing van de limoenschil, het sap, de korianderpoeder, yoghurt en honing en zout en peper naar smaak. Schenk de dressing over de gegrilde appel en courgette en bestrooi de salade met de walnoten en de peterselie.

 

Koolrabi: Lamskoteletjes op bedje van koolrabi met salie, Hoofdgerecht 4 personen

2 koolrabi's   zout  
2 teentjes knoflook   3 bosuitjes  
2 takjes salie   5 eetlepels olijfolie  
8 lamskoteletjes   3 eetl. grove mosterd  
(versgemalen) zwarte peper    

Koolrabi's schillen en in kleine blokjes snijden. Blokjes in kokend water met zout in ca. 3 min. beetgaar koken. Koolrabi overdoen in vergiet en afspoelen met koud water. Goed laten uitlekken. Knoflook pellen en in plakjes snijden. Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden. Salie in reepjes snijden. In koekenpan 3 eetlepels olie verhitten en hierin koolrabi met knoflook ca. 1 minuut roerbakken. Gedeelte van bosuitjes voor garnering achterhouden, rest door koolrabimengsel scheppen. Helft van salie toevoegen en geheel ca. 4 min. op matig vuur bakken tot koolrabi begint te kleuren. Regelmatig omscheppen. Intussen lamskoteletjes met mosterd inwrijven. In koekenpan rest van olie verhitten en hierin lamskoteletjes in ca. 5 min. bruin en van binnen rosé bakken. Koolrabimengsel over borden verdelen en lamskoteletjes erop leggen. Bestrooien met zout en peper naar smaak. Garneren met rest van salie en ringetjes bosui. Serveren met aardappelpuree.

 

Koolrabi: Ovenschotel met geitenkaas, Hoofdgerecht 4 personen


Oven voorverwarmen op 200° C. Koolrabi's schillen en in dunne plakken snijden. Aardappels schoonboenen en in lengte in dunne plakken snijden. Katenspek in koekenpan met antiaanbaklaag uitbakken en op keukenpapier laten uitlekken. Uit waterkers grove takjes verwijderen. Kleine hoeveelheid waterkers achterhouden voor garnering, rest fijnhakken. Tomaten wassen en in dunne plakken snijden. In ovenschaal met helft van ingrediënten lagen maken van aardappel, koolrabi, spek, verbrokkelde geitenkaas en waterkers. Herhalen met andere helft van ingrediënten. Slagroom erover schenken. Ovenschotel afdekken met plakken tomaat. Tomaten bedruipen met olijfolie en bestrooien met zout en royaal peper. Ovenschaal ca. 1 uur in midden van oven zetten tot alle groenten gaar zijn. Garneren met achtergehouden waterkers.

 

Paksoi: Rijst met paksoi en gehakt, Hoofdgerecht 4 personen

250 gr. rijst   2 struiken paksoi  
4 teentjes knoflook   1 bakje Thaise groene roerbakolie & kruiden (100 gr.)  
400 gr. rundergehakt    

Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing. Intussen paksoi wassen, schoonmaken en in reepjes snijden. Knoflook pellen en in dunne plakjes snijden. In wok of braadpan olie verhitten. Gehakt met knoflook in ca. 2 min. rul bakken. Paksoi ca. 3 min. meebakken. Rijst erdoor scheppen.

 

Pompoen, gebakken met ui, Bijgerecht 4 personen

2 fijngesnipperde sjalotjes   4 schijven pompoen van 1 cm. dik, zonder schil  
zonnebloemolie   zout  
ketjap   tijm. laurier, rozemarijn of kerrie  

Bak eerst de fijngesnipperde sjalotjes. Bak de pompoenschijven aan beide zijden in een koekepan in hete olie. Zout de schijven dan goed, voeg tijm, laurier, rozemarijn of kerrie naar smaak toe en laat ze met de deksel op de pan gaar worden (voeg zonodig een beetje water toe om de schijven niet te droog te laten worden). Leg de schijven op een bord, strooi er de gebakken uiensnippers overheen en besprenkel ze met een paar druppels ketjap.

 

Pompoen: Pittige pompoenburgers, Hoofdgerecht, vegetarisch 4 personen

500 gr. pompoen   55 gr. hazelnoten  
5 sneetjes volkorenbrood   1 el. milde Indiase currypasta  
15 gr. verse koriander of peterselie, fijngehakt   2 eieren. losgeklopt  
3 el. olie    

Halveer de pompoen, verwijder de pitten, verdeel in schijven en snijd de schil eraf. Rasp de pompoen grof met een rasp of in de keukenmachine en doe het in een kom.

Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan op middelhoog vuur goudbruin en hak ze daarna fijn in de keukenmachine of in de vijzel. Voeg het brood toe en verkruimel het in de keukenmachine of met de hand. Roer de currypasta, 1 theel. zout en de koriander erdoor. Schep het broodmengsel bij de geraspte pompoen en voeg ook de eieren toe. Meng alles en kneed het goed. Laat het pompoenmengsel in de koelkast 30 minuten rusten. Verdeel het pompoenmengsel in 8 porties en vorm ze tot burgers. Verhit de olie in een koekenpan en bak de burgers op matig hoog vuur in 10-12 minuten gaar, keer de burgers regelmatig. Lekker op een broodje, met uiringen en sla of met roergebakken prei en meergranenrijst.

 

Sla: Eikenbladsla met blauwe kaas en peer, Bijgerecht, salade 4 personen

1 krop eikenbladsla (ca. 200 gr.)   75 gr. gorgonzola of andere blauwgeaderde kaas  
1 handpeer   1 eetl. citroensap  
2 theel. mosterd   zout  
4 eetl. (olijf)olie   peper  
25 gr. gepelde walnoten    

Was en droog de sla en scheur de bladeren kleiner. Snijd of brokkel de kaas in stukjes. Schil de peer en snijd het vruchtvlees in parten. Bedruppel ze met een deel van het citroensap. Klop een dressing van het overgebleven citroensap, de mosterd, zout, peper en olie. Meng de sla en de dressing in een schaal en schep de kaas erdoor. Garneer met de walnoten en peer.

Variaties:

  • vervang de blauwgeaderde kaas door geitenkaas
  • bestrooi de salade voor het serveren met croutons. Voeg uitgebakken spekjes toe aan de salade.

 

Snijselderij: met garnelen en (inkt)vis, Hoofdgerecht 4 personen

1 ui, in stukjes gesneden   2 inkt of andere vissen, schoongemaakt en in dunne reepjes gesneden  
1 blik gesneden ananas op siroop   scheut zonnebloemolie  
zout   4 tomaten, gewassen en in achten gesneden  
10 grote garnalen, schoongemaakt   2 bosjes snijselderij, gewassen niet gesneden  
2 el vissaus    

Verhit de zonnenbloemolie. Wok hierin de ui. Als deze glazig is, voeg dan de inktvis* en garnalen toe. Als deze bijna gaar zijn voeg dan de tomaten en daarna de selderij toe. Voeg de ananas met wat van haar siroop toe. Verhit even flink. Voeg eventueel een klein beetje water toe. Er moet wat 'jus' ontstaan. Voeg een snufje zout en peper toe. Breng verder op smaak met vissaus. Lekker bij gestoomde witte rijst.

* In plaats van inktvis kan er ook voor een andere vis zoals zalm, of kabeljauw gebruiken met de garnalen.

 

Spinazie/Snijbiet (of kool, paksoi) : ovenschotel met aardappel, Hoofdgerecht 2 personen

1 bos snijbiet in repen gesneden   een scheutje olijfolie  
500 g aardappels geschild en in stukken   1 uitje gesnipperd  
1 dl melk   klontje boter  
2 eieren   peper, zout, nootmuskaat  
1 theel. mosterd   75 g geraspte jonge of belegen kaas  
1 beschuitje of 4 eetl. paneermeel    

Kook de aardappels gaar en maak er met melk, boter, peper, kruidenzout, mosterd en nootmuskaat een lekkere puree van. Roerbak de ui in olie en voeg na een aantal minuten beetje bij beetje de snijbiet toe.
Maak de snijbiet op smaak met een snufje peper en zout en roer er het paneermeel of beschuitkruim door.

Vet een ovenschaal in en schep de aardappelpuree op de bodem en tegen de kanten zodat een dikke pureebekleding ontstaat. Schep de snijbiet in de schaal en verdeel het gelijk. Klop de eieren los, meng er de geraspte kaas door en giet dit over het geheel.

Zet de schotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 175°C tot de bovenkant mooi lichtbruin is.

Lekker met een (komkommer)salade erbij. Eet smakelijk!

Variatie: lekker met (spits)kool of paksoi in plaats van snijbiet. Ook stukjes paprika en gedroogde tomaat (in olijfolie) passen goed in deze ovenschotel.
Meng door de snijbiet gebraden (vegetarisch) gehakt, blokjes ham of stukjes salami.

 

Spinazie/Snijbiet: Risotto met snijbiet, Hoofdgerecht 4 personen

600 gram risottorijst   6 gedroogde paddenstoelen (geweekt in warm water)  
1 ui   1 teentje knoflook  
2 ansjovisfilets in olie, uitgelekt   1,5 liter vleesbouillon  
olijfolie   600 gram snijbietbladeren, in stukken gesneden  
fijngehakte peterselie   100 gam Parmezaanse kaas, geraspt  
zout en peper uit de molen    

Hak de uitgeknepen paddestoelen, ansjovis, ui en knoflook fijn. Breng de bouillon aan de kook en houd warm.
De olijfolie in een casserole verhitten en het fijngehakte paddestoelenmengsel hierin 5 minuten zachtjes bakken. Roer dan de rijst erdoorheen en zorg dat alle rijstkorrels glanzen van de olijfolie. Voeg de snijbiet toe. Doe dan een soeplepel bouillon erbij zodat de rijst net bedekt is en roer goed om. Zodra de rijst de bouillon heeft opgenomen, opnieuw een soeplepel bouillon toevoegen. Na elke toevoeging goed roeren. De rijst mag niet droogkoken. 20 minuten na de eerste toevoeging van bouillon de pan van het vuur nemen. Een scheut olijfolie, de peterselie en de Parmezaanse kaas erdoor roeren en op smaak brengen met zout&peper. Deksel op de pan leggen en een minuutje of wat laten rusten.
Schep de risotto op een dienschaal en dien op.

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt aleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >>

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders