Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 47

Bijgewerkt: ma 22 november 2021

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSkal 6268

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Prei, winterpostelein, knolselderij, broccoli, champignons, rode biet en witte kool

PS:
Broccoli: uit Zuid Europa deze keer, voor de afwisseling.

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, sinaasappel, mandarijn en banaan

 (Combipakket 1p: appel, sinaasappel)

PS:
Mandarijn: elke week tot Sinterklaas in het pakket.

 

LET OP: 

  • De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummers.

  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Bieten: met zachtzoete saus, Bijgerecht 4 personen

500 gr. bietjes   2 bosuitjes  
1 dl. sinasappelsap   1 eetl. gembersiroop  
1/2 eetl. sojasaus   2 eetl. olie  

Kook de bietjes gaar, halveer ze en snijd ze in dunne plakjes. Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes. Verhit de olie in een wok of hapjespan en bak de bietjes al omscheppend 2 min. Voeg het sinaasappelsap, de gembersiroop en de sojasaus toe en laat het geheel nog ca. 3 min. zachtjes sudderen.

Strooi de bosuitjes over de bietjes. Serveren met bv. kipfilet en gekookte krielaardappeltjes.

 

Bieten: rösti van biet met appel, Hoofdgerecht 4 personen

1 ui gesnipperd   2 eetlepels boter  
1 zak rösti (diepvries 600 gr)   1 bak geraspte bietjes (400 gr) uitgelekt  
4 appels (bijv goudrenetten)    

In koekenpan ui in 1 el boter fruiten. Rösti toevoegen en in 15 min. goudbruin bakken, regelmatig omscheppen.

Intussen appels schillen, met appelboor klokhuis verwijderen en van appels elk 4 dikke, gelijkvormige plakken snijden. Appelplakken in achtergebleven spekvet aan beide kanten in 2-3 min. bruinbakken.

Bietjes door rösti mengen en nog enkele minuten meebakken. Rösti pittig op smaak brengen met zout en peper.

Appelplakken op bord leggen, bietjesrösti ernaast scheppen.

Eventueel lekker erbij: witte vis, speklapjes. 

 

Bieten: salade met koriander, honing, pistachenoten en sinaasappelsap, bijgerecht 4 personen

800 gram bietjes   1 teen knoflook  
1 rode peper   3 eetlepels olie  
1 eetlepel komijnzaad   3 eetlepels sinaasappelsap  
1 eetlepel honing   zout en peper naar smaak  
1 bosje koriander   50 gram pistachenoten  

Kook de bietjes in 45 minuten gaar. Spoel ze af met koud water en snijd ze grof.
Pers de knoflook en snijd de peper fijn. Fruit de peper en knoflook in de olie. Voeg de komijnzaad toe. Blus af met sinaasappelsap. Voeg de honing toe.

Meng de bieten met de dressing en breng op smaak met peper en zout. Hak de koriander en pistachenoten grof en strooi deze over de salade.

 

Broccoli: Farfalle met broccoli, ansjovis en rode peper, Hoofdgerecht 4 personen

2 struiken broccoli   1 teen knoflook, fijngehakte  
15 ansjovisfilets   2,5 peper, rode, gedroogde, grofgemalen  
500 gr. farfalle   geroosterde pijnboompitten  
3 el. olijfolie   zout, zwarte gemalen peper  

Snijd de roosjes van de broccoli en schil en hak de stronkjes. Smoor in een pan met het deksel erop de knoflook, de ansjovis, de pepertjes en de broccoli in een flinke scheut olijfolie 15 min. op een laag vuur. Doe er als het nodig is wat water bij.

Je kunt een deel van de broccoli fijnprakken zodat je een half gepureerde saus krijgt. Breng de saus op smaak met zout en peper. Kook de farfalle in gezouten kokend water 'al dente'. Meng de uitgelekte pasta met de smakelijke saus en voeg waar nodig wat kookvocht toe om het gerecht smeuïg te maken. Strooi vlak voor het serveren de pijnboompitten erover.

 

Broccoli: met champignons in notensaus, bijgerecht 2 personen

200 gram champignons in plakjes   150 gram cashuwnoten grof gehakt  
25 gram boter   2,5 dl yoghurt, ongezoete slagroom of sojaroom  
2 stronken broccoli   Nootmuskaat  
Peper en zout naar smaak    

Cashewnoten bakken samen met plakjes champignons in boter. Giet (slag)room op mengsel en laat inkoken tot sausdikte. Voeg nootmuskaat, peper en zout naar smaak toe.

Bereid broccoliroosjes, giet warme saus over de broccoli.

 

Broccoli: Notenrijst met broccoli en satésaus, Hoofdgerecht 4 personen

275 gram notenrijst   6 eieren  
500 gram broccoli, in roosje en steel in plakjes   500 gram satésaus  
2 el olie   1 ui, gesnipperd  
400 gram champignons   2 el seroendeng  

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de eieren in 7 min. hard, laat ze schrikken, pel en halveer ze. Kook de broccoli in weinig water met zout 3 min. Verwarm de satésaus volgens de aanwijzingen op de verpakking. 

Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui 1 min. Voeg de champignons toe en bak 4 min. Schep er de rijst en de broccoli door en verwarm al omscheppend nog 2 min. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Verdeel de rijst en de eieren over 4 diepe borden. Bestrooi met de seroendeng en serveer met de pindasaus.

 

Knolselderij: met champignons uit de oven, Hoofdgerecht 4 personen

250 gr. champignons   4 schijven knolselderij van 2 cm. dik  
citroensap   1 ui  
1 el. boter of margarine   1 teentje knoflook  
1 dl. groentebouillon   1 snee volkoren brood  
3 takjes peterselie   1 tl. oregano  
zout   2 tomaten  
peper   olie om in te vetten  
75 gr. geraspte kaas    

Kook de knolselderijschijven in water met citroensap in 10 minuten gaar.
Verwarm de oven voor op 200°C. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Snijd de schoongemaakte ui in kleine stukjes.

Verwarm de boter in een pan en bak de ui en champignons zachtjes lichtbruin. Pers de knoflook erboven uit en voeg de groentebouillon, de verkruimelde boterham en de fijn gehakte peterselie toe. Laat alles zonder deksel enkele minuten doorbakken.

Breng het champignonmengsel op smaak met oregano, peper en zout. Leg de knolselderijschijven in een ingevette ovenschaal (25 cm.) naast elkaar en verdeel het mengsel hierover. Snijd de tomaten in schijven en leg deze op de champignons. Strooi tenslotte de kaas over de plakken tomaat.
Zet de schotel 15 minuten in de oven tot de kaas mooi gesmolten is.

 

Knolselderij: Aardappelschotel met gorgonzola-saus, Hoofdgerecht 4 personen

1 knolselderij   zout  
4 eetl. bloem   peper  
700 gr.gekookte aardappelschijfjes   6 dl. melk  
300 gr. gorgonzola of andere blauwaderkaas   6 eetl. boter  

Oven voorverwarmen op 200° C.
Knolselderij schillen en in dunne plakken snijden. Plakken in vieren snijden. Knolselderij in ruim water met zout in ca. 10 minuten beetgaar koken. Laten uitlekken.
Intussen in steelpan 4 eetlepels boter smelten. Bloem erdoor roeren. Al roerend scheutje voor scheutje melk toevoegen tot gladde, dunne saus ontstaat. Kaas boven saus verbrokkelen en laten smelten, terwijl saus nog iets indikt. Kaassaus op smaak brengen met peper.
Ovenschaal invetten. Aardappelschijfjes laten uitlekken. Aardappelschijfjes en knolselderijplakken om en om in ovenschaal leggen. Kaassaus erover gieten.
Schotel in midden van oven in circa 15 minuten gaar en goudbruin bakken.

Serveren met gebakken schnitzels en groene salade.

 

Postelein (Winter): pittige stamppot postelein, Hoofdgerecht 4 personen

1,5 kg aardappelen   peper  
zout   500 gram postelein of winterpostelein  
1 ui   400 gram magere spekreepjes  
zeezout, nootmuskaat, kerrie   100 gram roomboter  
1 beker koksroom   1 volle lepel sambal  

Worteltjes van de postelein af knippen,  spoelen en uit laten lekken. Postelein fijn knippen of snijden. Aardappelen schillen en in stukken snijden. Aardappelen gaar koken en even stomen. Spekjes met ui licht bruin bakken.
De gesneden of geknipte postelein met alle ingredienten er door heen stampen (indien nodig een beker hete melk er bij voegen).

 

Postelein (winter): salade met champignons en crème fraîche, Hoofdgerecht 2 personen

150 gram winterpostelein, goed gewassen en gedroogd in een slacentrifuge of theedoek   1 teen knoflook  
250 gram (kastanje) champignons   olie of boter om in te bakken  
4 el crème fraîche (of zure room of volle yoghurt)   4 takjes peterselie  
flinke bos bieslook   2 takjes verse tijm, of munt of oregano of een mix van deze kruiden  
peper en zout    

Hak of knip de peterselie fijn en ris de blaadjes van de takjes tijm. Meng die door de crème fraîche en voeg peper en zout naar smaak toe.
Snij de champignons in dikke plakken, de knoflook in dunne plakjes en knip de bieslook in stukjes van ongeveer 1 cm. 
Verhit de olie of boter in een koekenpan. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze even op hoog vuur aan.
Zet dan het vuur middelhoog en bak ze verder tot ze iets bruin worden. Voeg dan de knoflook en bieslook toe en bak deze 2 minuten mee. Niet langer want dan wordt de knoflook bitter en de bieslook smakeloos ;-).

Leg de postelein op je bord, schep de paddenstoelen erop en verdeel de kruidige crème fraîche over de paddenstoelen.

Recept van Makkelijksemoestuin.nl

 

Prei-mosterdsoep, Voorgerecht, soep 4 personen

2 el. olie   500 gr. prei, in ringen  
2 aardappels, in blokjes   1 liter kippenbouillon (van tablet)  
2 el. Zaanse mosterd   125 ml. crème fraîche, halfvet  

Verhit de olie in een soeppan. Leg enkele lichtgroene, dunne ringen prei apart voor de garnering en bak de rest op middelhoog vuur 3 min. in de olie. Laat de prei niet bruin kleuren. Voeg de aardappels en bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat de soep 10-15 min. zachtjes doorkoken. Schep de mosterd en de crème fraîche in de soep en pureer het geheel met de staafmixer. Voeg zout en (versgemalen) peper naar smaak toe. Verwarm de soep nog even kort en schep hem in kommen of diepe borden. Strooi er de achtergehouden ringen prei over. Lekker met bruin stokbrood.

 

Prei: Puree met (rauwe) prei, Bijgerecht 4 personen

1 kg kruimige aardappels   1 prei (250 gr.) heel fijn gesneden  
200 gr. jonge kaas, geraspt   100 gr. tomatenpuree (potje)  

Aardappels schillen, in gelijke stukken snijden en in 20 min. gaarkoken in water met wat zout. Afgieten en stampen. Prei, kaas en tomatenpuree erdoor roeren. Tip: dit gerecht kan vantevoren gemaakt worden en nog even opgewarmd in de oven.

 

Witte kool: Machtige kooltaart voor 2 personen, Hoofdgerecht 2 personen

400 g gesneden kool   1 teentje knoflook geperst  
cayennepeper   1 dl melk  
1 ei   2 eetl. sesamzaad  
50 g geraspte oude kaas   fijngeknipte peterselie  
50 g zachte geitenkaas   1 ui  
150 g gehakt   4-6 plakjes bladerdeeg  
2 tomaten    

Ontdooi het bladerdeeg en vet een ovenschaal of springvorm in. Verwarm de oven alvast voor op 200°C. Bak de fijngesneden ui met gehakt, knoflook, tomaat en cayennepeper en doe dan de kool erbij en bak die even mee. Leg plakjes bladerdeeg in de schaal maar bewaar een deel voor het ‘deksel’ van deze ovenschotel. Schep het kool-gehaktmengsel hierin. Meng de melk, eieren, peterselie, geitenkaas, en de geraspte kaas tot een sausje en schenk het over het kool-gehaktmengsel in de schaal. Dek. de taart af met het overige bladerdeeg en bestrooi het met sesamzaadjes. Zet de taart ongeveer 45 minuten in de oven op 180°C. Deze taart is lekker met een salade erbij.

 

Witte Kool: witte kool met kip en taugé, Hoofdgerecht 2 personen

½ witte kool   zeezout naar smaak  
vers gemalen peper   olijfolie  
een scheutje tamari   ½ theel. komijnzaad  
200 g. kipfilet   1 ui  
½ bakje taugé    

Ui schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden en fruiten in olie. Komijnzaad toevoegen. Kool in smalle reepjes snijden, met een klein scheutje water toevoegen aan de uien en in ongeveer 10 minuten gaar stoven. Kipfilet in stukjes snijden of knippen met een schaar en krokant en gaar bakken in olie. Taugé de laatste 2 à 3 minuten met de kool meestoven. Kip aan de groenten toevoegen en het gerecht op smaak brengen met shoyu, peper en zout. Lekker met rijst.

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt alleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >> Voorbeeld: RSS-feed van De Twee Linden.

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders