Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 19

Bijgewerkt: di 11 mei 2021

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Chinese kool, komkommer, wortel, peterselie, eikenbladsla, spinazie en andijvie

PS:
Luxe pakket: Veel van ons zelf en daardoor een duur/luxe pakket als je het zou moeten kopen. We hebben er zelfs een extraatje in gedaan, de komkommer!
Spinazie: is erg mooi maar nog onderblad zelf weg halen.
Peterselie: lekker voor bij de worteltjes.

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, peer, mango en sinaasappel

(Combipakket 1p: appel, sinaasappel)

PS:
Fruit algemeen:  Nog steeds weinig variatie op het moment. Maar het smaakt er niet minder lekker om.

 

LET OP: 

  • De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummers.

  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Andijvie: Gekookte oosterse andijvie (met kokos), hoofdgerecht 2 personen

1 krop andijvie   zout en peter  
4 eetlepels gemalen kokos    

Andijvie in reepjes van 1-2 cm snijden en wassen. De andijvie met weinig water 10 tot 15 minuten beetgaar koken. Ondertussen kokos onder voortdurend omscheppen in een droge koekenpan licht roosteren totdat hij net bruin begint te kleuren.
Andijvie uit de pan halen, goed uit laten lekken en de kokos eroverheen strooien.

 

Andijvie: Oosterse andijviestamppot, Hoofdgerecht 4 personen

1,5 kg kruimige aardappelen   3 el olijfolie  
250 gr sjalotten, gehalveerd   1 el massalapoeder  
150 ml melk   400 gr andijvie, gesneden  
15 gr grofgesneden koriander   200 gr Katjang Pedis (pittige pinda's)  

1. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook de aardappelen in water met zout in 20 min. gaar. Verhit ondertussen de olie in een pan met dikke bodem. Smoor de sjalotten met het massalapoeder met de deksel op de pan in 10 min. op laag vuur gaar. 2. Verwarm de melk in een steelpan. Giet de aardappelen af en stamp fijn met de pureestamper. Voeg al roerende de melk toe zodat een smeuïge puree ontstaat. 3. Schep het sjalottenmengsel erdoor en voeg de rauwe andijvie beetje bij beetje toe. Warm de stamppot al omscheppend zachtjes door tot de andijvie begint te slinken. Breng de stamppot op smaak met peper en zout en schep vlak voor het serveren de koriander en de helft van de pinda's erdoor. Serveer de andijviestamppot in 4 diepe borden en strooi de rest van de pinda's erover.

 

Chinese kool - Spinazie: Salade van chinese kool en spinazie, Salade, bijgerecht 4 personen

450 gr. chinese kool, dun gesneden   100 gr. spinazie, gewassen, gedroogd en fijngehakt  
1 granaatappel   100 ml. olie  
2 el. citroensap   1 theel. maanzaad  
1 theel. appelazijn   1 theel. honing  

Meng de chinese kool en de spinazieblaadjes in een kom door elkaar. Maak de granaatappel open en haal de vruchtjes eruit. Doe die bij de salade. (Pas op voor de gelige velletjes, die zijn bitter!) Roer de ingrediënten voor de dressing goed door elkaar. Giet de dressing over de salade.

 

Chinese kool met kip en cashewnoten uit de wok, Hoofdgerecht wok 4 personen

1/2 Chinese kool   200 gram kipfilet  
5 eetlepels olie   1 teentje knoflook, uitgeperst  
1/4 liter kippenbouillon   ketjap manis  
75 gram ongezouten cashewnoten    

Snijd de Chinese kool in repen en de kipfilets in blokjes. Verhit de wok. Giet de olie in de
pan en bak de kipstukjes gaar. Schep ze uit de pan en houd ze warm. Giet de sesamolie in de wok en bak de
koolreepjes met de knoflook al roerend in enkele minuten beetgaar. Giet de bouillon op de groente
en doe de stukjes kip terug in de pan. Schep alles goed om en breng het gerecht op smaak met een
scheutjes ketjap. Strooi er cashewnoten over.

 

Chinese Kool: gevuld met paddestoelen, bijgerecht 2 personen

4 Chinese koolbladeren   125 g. paddestoelen  
1 ui   1 teen knoflook  
½ citroen   25 g. gepelde walnoten  
1 theel. Honing   zeezout  
vers gemalen peper   1 eetl. crème fraîche  
olijfolie   4 cocktailprikkers  

 

Koolbladeren kort blancheren of stomen zodat ze soepel zijn. De bladeren moet je kunnen vouwen zonder dat ze breken (te hard) of scheuren (te zacht). Paddestoelen schoon wrijven met een keukenpapiertje en in dunne reepjes snijden. Uien fijn snijden. Knoflook pellen, fijn hakken en samen met de ui fruiten in olie op een laag vuur. Paddestoelen toevoegen en bakken tot ze lichtbruin kleuren. Noten hakken. Citroenen raspen op een fijne rasp. Rasp alleen het gele schilletje. Het witte velletje eronder is erg bitter. Noten, zout, peper, citroenrasp, honing en crème fraîche toevoegen, roeren en vuur uitzetten. Een flinke lepel vulling in de koolbladeren scheppen en vouw het blad dicht. Begin met rollen bij het stengelgedeelte. Prik het pakketje dicht met een cocktailprikkertje. Tip: Maak een lekkere salade van de overgebleven Chinese kool. Kool in zeer fijne reepjes snijden en in citroensap weg zetten. Vlak voor het eten op smaak maken met een hartige dressing.

 

Komkommer: komkommer-yoghurtsalade, Bijgerecht 2 personen

1 komkommer   1,2 dl yoghurt (kwark)  
peper, zout   1 eetlepel olijfolie  
1/2 eetlepel azijn/citroensap   1 tot 2 tenen knoflook  
olijven zonder pit   aantal muntblaadjes  

Leg de komkommer van tevoren op een koele plek, zodat u een echt frisse salade krijgt. Schil de komkommer en snijd deze in kleine stukjes. Meng yoghurt, (kwark), olie, azijn of citroensap, peper, zout, munt, knoflook en in stukjes gesneden olijven door elkaar en schep dit door de komkommerstukjes. Serveer meteen.

Erg goed te combineren met een pittig gekruid peulvruchten-, kaas- of vleesgerecht.

 

Komkommer: salade met Brie en tomaat, Maaltijdsalade 4 personen

2 grote komkommers   3 el. zeezout  
1 ¼ dl. crème fraîche   1 tl. franse mosterd  
1 el. limoensap   ½ theel. limoenschilrasp  
3 el. fijngesneden verse dille   1 krop sla  
2 tomaten   500 gr. Brie  

Schil de komkommers en snijd ze in kleine blokjes. Schep het zout door de komkommer en laat deze 2 uur staan in een zeef om uit te lekken. Klop in een kom de crème fraîche , de mosterd en het limoensap flink op. Voeg de limoenrasp en dille toe. Schep de komkommerblokjes door de saus. Beleg een schaal met slabladeren, schep de salade er in het midden op en strooi er de in blokjes gesneden tomaten over. Schik de in smalle punten gesneden Brie rond de salade.

Lekker met warm stokbrood als maaltijdsalade.

 

Sla: Eikenbladsla met blauwe kaas en peer, Bijgerecht, salade 4 personen

1 krop eikenbladsla (ca. 200 gr.)   75 gr. gorgonzola of andere blauwgeaderde kaas  
1 handpeer   1 eetl. citroensap  
2 theel. mosterd   zout  
4 eetl. (olijf)olie   peper  
25 gr. gepelde walnoten    

Was en droog de sla en scheur de bladeren kleiner. Snijd of brokkel de kaas in stukjes. Schil de peer en snijd het vruchtvlees in parten. Bedruppel ze met een deel van het citroensap. Klop een dressing van het overgebleven citroensap, de mosterd, zout, peper en olie. Meng de sla en de dressing in een schaal en schep de kaas erdoor. Garneer met de walnoten en peer.

Variaties:

  • vervang de blauwgeaderde kaas door geitenkaas
  • bestrooi de salade voor het serveren met croutons. Voeg uitgebakken spekjes toe aan de salade.

 

Sla: met appel, wortel en (geiten) kaas, bijgerecht 2 personen

100 gram (veld) sla   1/2 appel in stukjes  
1/2 geraspte wortel   100 gram (geiten) kaas  
2 eetlepels wijnazijn   2 eetlepels olie  
peper en zout   1 theelepel honing  
2 eeltepels geroosterde zonnebloem- of pijnboompitten    

Dressing: 2 eetl. Wijnazijn, 2 eetl olie, peper en zout, 1 theel. zachte honing of appeldiksap, 2 eetl. geroosterde zonnebloem- of pijnboompitten.

Was de (veld) sla en meng de stukjes appel en (eventueel) geraspte wortel erdoor. Maak de dressing en meng deze door de salade. Brokkel de kaas over de salade en bestrooi het geheel met geroosterde pitten. Serveer de salade bijvoorbeeld bij een (bruine) bonenschotel.

 

Spinazie/Snijbiet: Omelet met snijbiet, Hoofdgerecht 4 personen

250 gr aardappels   2 dl water  
snuf saffraandraadjes of theelepel koenjit   250 gr snijbiet gesnippers (stelen en bladeren)  
2 el citroensap   1 fijngehakte knoflookteen  
5 eieren   4 el melk  
20 gr fijngehakte kruiden (dragon, dille, peterselie)   olie  
100 gr creme fraiche   zout & peper  

Vulling: doe de aardappelen met water en saffraan in een pan en breng aan de kook. Laat 4 minuten zachtjes koken, voeg de snijbiet en wat zout en peper toe en laat alles nog 10-15 minuten koken tot de aardappelen gaar zijn. Giet eventueel kookvocht uit de pan. Voeg van het vuur af citroensap en knoflook toe. Laat afkoelen.

Omeletten: klop de eieren, melk, kruiden en wat zout en peper door elkaar. Giet 1 theel olie in een hete koekenpan (Ø 22 cm) met anti-aanbaklaag, giet er ¼ van het eimengsel in en bak een dunne omelet. Laat op een stukje keukenpapier glijden. Maak er zo nog drie. Laat afkoelen.

Verdeel de koude crème fraîche over de omeletten en strijk hem steeds over de helft. Proef het snijbietmengsel, voeg eventueel nog wat zout en peper toe en strijk het royaal erover uit. Vouw elke omelet dubbel, en doe dat nog eens tot hij een waaiervorm heeft. Zorg ervoor dat de snijbietvulling aan de open kant zichtbaar is. Leg de omeletten in een licht met olie ingevette ovenschaal of op de bakplaat (bewaar ze in de koelkast als je ze van tevoren maakt). Laat in een voorverwarmde oven in 5-8 minuten heet worden.

 

Spinazie/snijbiet: Tagliatelle met spinazie en citroenroomsaus, Hoofdgerecht 4 personen

1 zakje garneeramandelen   1 citroen  
3 el. olijfolie   250 gr. mascarpone  
600 gr. spinazie of snijbiet   400 gr. tagliatelle  
versgemalen zwarte peper   1 teentje knoflook, fijngesneden  

Voorbereiden: in droge koekenpan amandelen goudbruin roosteren en op snijplank laten afkoelen. Citroen schoonboenen, gele schil raspen en vrucht uitpersen. Amandelen grof hakken. In steelpan 1 el. olie verwarmen. Citroenrasp en 2 el. citroensap 1 min. in olie verwarmen. Mascarpone hierin smelten. Saus op smaak brengen met zout, peper en citroensap. Saus warmhouden (niet laten koken!) of laten afkoelen en later opwarmen.

Bereiden: grove stelen uit spinazie verwijderen en 100 gr. kleine blaadjes achterhouden (deze worden op het laatste moment rauw toegevoegd). Tagliatelle in ruim water met zout beetgaar koken. In wok rest van olie verhitten en knoflook 30 sec. zachtjes bakken. Spinazie in gedeelten toevoegen en op hoog vuur al omscheppend laten slinken, vocht laten verdampen. Op smaak brengen met zout en peper. Tagliatelle afgieten (scheut kookvocht opvangen om saus evt. te verdunnen). In pastapan tagliatelle voorzichtig omscheppen met warme mascarponesaus. Achtergehouden spinazie erdoor scheppen. Tagliatelle en spinazie over vier warme borden verdelen en bestrooien met amandelen.

 

Waspeen (wortel): Pittige waspeen, hoofdgerecht 2 personen

400 gram waspeen (wortel)   ½ theelepel kurkuma of gemberpoeder  
½ theel mosterdzaad   1 teen knoflook  
1 theel sambal (of chilipeper)   zout  
2 eetlepels olie   1 theelepel honing  
1 eetlepel citroensap    

 

Snijd de wortel in schijfjes, pers de knoflook.
Kook de wortelstukjes 3 minuten in een laagje water zo dat ze nog niet echt gaar zijn. Fruit de knoflook met specerijen 5 minuten in hete olie en voeg er de uitgelekte wortelstukjes aan toe. Voeg honing en zout toe en roer het geheel een paar maal om. Laat nog een paar minuten met deksel op de pan op een laag pitje staan. Voeg eventueel een klein scheutje water toe om aanbakken te voorkomen. Besprenkel deze pittig gekruide wortelen met citroensap vlak voor het opdienen. Heerlijk bij gekookte rijst.

 

Wortel: Lucia's wortelrecept, Open dag 2013 2 personen

Wortelen   Spekjes (eventueel)  
Ui   Knoflook  
Rozijnen   Kerrie  
Bouillonblokje   Peper  
Olijfolie    

Bak de spekjes uit. Gebruik je geen vlees, start dan met de ui en knoflook en bak ze zachtjes glazig in de olie. Maak de wortelen schoon en snijd ze in blokjes. Voeg toe. Roerbak het geheel kort en voeg de kerrie en de peper toe. Voeg wat water toe, het bouillonblokje  en de rozijnen. Het geheel moet vochtig zijn, maar niet ondergedompeld in water. Doe de deksel op de pan en laat gaar stoven, in ongeveer 20 minuten.
Heerlijk met (biologische) zilvervliesrijst.

Recept Open dag 2013 Lucia van den Bogert (www.luciavdbogert.nl)

 

Wortel: Pittige worteltaart, Hoofdgerecht 4 personen

5 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries)   1 rode paprika  
2 winterwortels   4 eieren (M)  
75 ml slagroom   2 zakjes gemalen pittige kaas (red hot, a 100 gr)  

Oven voorverwarmen op 200 °C. Deeg laten ontdooien. Paprika en wortel schoonmaken en in blokjes snijden. In braadpan olie verhitten. Paprika en wortel ca. 5 minuten bakken. Eieren loskoppen met zout, room en kaas. Vorm bekleden met deeg en op verschillende plaatsen inprikken met vork. Wortel en paprika over bodem verdelen. Ei-kaasmengsel erover schenken. Taart in midden van oven in ca. 30 minuten gaar en goudbruin bakken.

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt aleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >>

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders