Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 31

Bijgewerkt: di 2 augustus 2022

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSkal 6268

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Sla divers, courgette, paksoi, sperziebonen, champignon wit, wortel en paprika

PS:
Sperziebonen: Handgeplukt, iets grovere soort dus iets langer koken als normaal!
 
Paksoi: Lekker om de roerbakken

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Sinaasappel, witte druif, mandarijn en banaan

(1 persoons combi: mandarijn en sinaasappel)

PS:
Appels: Deze week voor het eerst geen appels. Volgende week hopelijk de 1e Hollandse zomerappel, de Delcorf en de eerste Hollandse pruim! 
Druif: Het is weer duivenseizoen dus voorlopig veel in het pakket. 

 

LET OP: 

  • De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummer.
  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Courgette: rolletjes met tonijn en kappertjes, Borrelhapje, 12 stuks 4 personen

2 courgettes   2 el. olijfolie  
1 blikje tonijn in water, uitgelekt   2 el. mayonaise  
½ zakje verse dille (7 gr.)   2 el. kappertjes, fijngehakt  
versgemalen zwarte peper   12 cocktailprikkers  

Grillpan voorverwarmen. Elke courgette met groot scherp mes in de lengte in 6 dunne plakken snijden. Plakken aan beide kanten met olie bestrijken. In grillpan plakken courgette in 3-4 min. bruin en gaar grillen, halverwege keren. Laten afkoelen.

In keukenmachine of met staafmixer tonijn met mayonaise pureren. Enkele takjes dille voor garnering apart houden., rest van dille fijnsnijden en met kappertjes door tonijnmengsel scheppen. Op smaak brengen met zout en peper.

Plakken courgette droogdeppen en dun met tonijnmengsel bestrijken. Plakken voorzichtig oprollen en met cocktailprikkers vastzetten. Rolletjes rechtop op schaal zetten en garneren met achtergehouden dille.

 

Courgette: soep met kokosmelk, ui en munt, Hoofd-/bijgerecht 2 personen

5-6 courgettes   2 grote uien  
1 teentje knoflook   1,5 liter water  
6 (runder) bouillonblokjes   200 ml kokokmelk  
handje (verse) muntbladeren    

Snij de uien en teentje knoflook fijn. Met boter aan fruiten in een grote pan 5L.
Als ze glazig zijn 1 L water erbij gieten en bouillonblokjes toevoegen.
Snij alle courgettes in kleine stukjes en erbij doen. 
Voeg ook de munt blaadjes toe. Met water bijvullen tot ca. 2-3 cm onder de rand.

Breng verder aan de kook en laat dit 4 minuten doorkoken.
Laat dit in even zachtjes door pruttelen tot alles gaar is.

Pureer met staafmixer.
Voeg de kokosmelk en eventueel naar smaak wat zout toe.

Pureer het opnieuw totdat een smeuïge soep ontstaat.

 

Paksoi (of prei, snijbiet, courgette, raapsteel): Groentelasagne met kaas, Hoofgerecht vegetarisch 2 personen

400 gram paksoi, snijbiet, prei, courgette of raapsteel   1 dl tomatensaus  
2 tenen knoflook   olijfolie  
50 gram geraspte gruyère kaas   50 gram parmazaanse of oude kaas  
1 theelepel Italiaanse kruiden   1 dl melk  
1 eetlepel tarwemeel   peper en zout naar smaak  
Lasagneblaadjes   (Champignons)  

Was de groente en snijd ze in stukjes of reepjes.
Roerbak of stoof de groente met knoflook en een snufje zout in olie.

Verwarm de oven voor op 180°C. Neem een ingevette ovenschaal en schep er een derde deel van de groente in. Meng de tomatensaus met Italiaanse kruiden en schep een paar eetlepels tomatensaus over de groente. Beleg dit met lasagneblaadjes, strooi er een derde deel van de geraspte kaas over en schep er weer groente met tomatensaus op. Leg hier weer lasagneblaadjes overheen en strooi er geraspte kaas over. Schep er de rest van de groente op met de rest van de tomatensaus en leg er de laatste lasagneblaadjes op.

Breng de melk (eventueel met room) aan de kook. Voeg peper, zout en knoflook toe en bind het met het meel. Schenk de melksaus over de schotel. Druk de lasagnebladen met een houten lepel of spatel goed op/in de groente met saus en strooi er tot slot de overige kaas over. Zet de schotel ongeveer 40 tot 45 minuten in de voorverwarmde oven.

Variatie met champignons: Bak in stukjes gesneden champignons in boter of olie, meng deze door de tomatensaus en maak de lasagneschotel verder volgens het recept klaar.
Variatie met vlees: U kunt een deel van de geraspte kaas vervangen door rul gebakken gehakt, plakjes salami of pittige soort worst.

 

Paksoi met tomaat en cashewnoten, Bijgerecht 4 personen

1 paksoi   2 uien gesneden  
2 theel. djinten (komijn)   2 theel. kerrie  
bouillonblokje   100 gr. cashewnoten grof gehakt  
3 tomaten   evt. 1 eetl. garam masala olie  

Paksoi wassen, in dunne repen snijden en uit laten lekken. Ui, djinten en kerrie in wat olie fruiten. Noten erbij, even meebakken. Bouillonblokje verkruimeld toevoegen. Tomaten in stukjes erbij. Paksoi toevoegen en al omscheppend in 5 min. beetgaar bakken. (Garam masala erbij). Op smaak brengen met zout en peper. Lekker met basmatirijst en tzatziki (komkommersalade).

 

Paksoi: ovenschotel met champignons en pindasaus, Hoofdgerecht 4 personen

1 kg aardappelen   2 eieren  
750 gram paksoi   200 gram champignons  
melk   pindasaus  
ketjap   boter  
sambal   zout  
peper   geraspte kaas  

Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukken en kook ze gaar. Kook de eieren hard in 10 minuten, laat ze schrikken en snijd ze in stukken.
Verwijder het stronkje van de paksoi, was de paksoi, snijd de stelen in reepjes en het blad in stukken. Snijd de champignons in reepjes. Verhit 25 gram boter in een koekenpan en bak hierin de paksoi en champignons 3 minuten tot het vocht is verdampt.

Voeg toe: 2 eetlepels ketjap manis, 2 theelepels sambal oelek, zout en peper naar smaak.

Neem de pan van het vuur en stamp de aardappels met 200 ml melk tot een smeuige puree. Schep het paksoimengsel in een ingevette ovenschaal, bedek het met een pindasausje (pindakaas losgeroerd met water voldoet ook), verdeel het ei hierover en dek alles af met aardappelpuree. Strooi hierover 2 eetlepels geraspte kaas.
Zet de schotel ongeveer 30 minuten in de oven op 200 graden tot de bovenkant goudbruin is.

 

Paprika: Paprika’s roosteren, bijgerecht 2 personen

paprika    

Oven voorverwarmen op 220 graden. Hele paprika’s op een bakplaat leggen, op 1/3 van de bovenkant van de oven. 25 minuten laten roosteren. Na 10 minuten de paprika’s keren. Daarna elke 5 minuten, tot alle kanten gelijkmatig geroosterd zijn. Dan het bakblik uit de oven nemen, afdekken met een theedoek en zo 10 minuten laten afkoelen. Tot slot de zaadlijsten en de steel verwijderen en de paprika’s pellen.

 

 

Sla: Salade voor warme dagen (fruit, kaas en noten), Hoofdgerecht 2 personen

twee handen vol gemengde sla   4 el. extra vergine olijfolie  
2 el frambozenazijn   kleine el. honing  
zout   versgemalen peper  
2 à 3 rijpe peren of perziken of een meloentje   100 à 150 gr zachte geitenkaas (of Mozarella)  
100 gr rauwe ham   handvol grof gehakte walnoten of pijnboompitten  
brood    

Neem twee handenvol gemengde sla. Maak combinaties van bijvoorbeeld eikebladsla, gewone kropsla, rucola, lollo rossa enz. Roer een dressing van 4 eetl. extra vergine olijfolie, 2 eetl. frambozenazijn, kleine eetl. honing, zout en versgemalen peper. Verdeel de sla over twee borden en sprenkel de dressing erover. Verdeel hierover: 2 à 3 rijpe peren of perziken of een meloentje, schoongemaakt en in grove stukken gesneden; 1 à 1,5 ons zachte geitenkaas (of een flinke bol mozzarella), in niet te kleine stukjes gescheurd; 1 ons rauwe ham, zoals parmaham, prosciutto of coppa, in lange repen gescheurd; een handvol grofgehakte walnoten of een handvol pijnboompitten, even geroosterd in een droge koekenpan. Eet hier stevig brood bij.

 

Sla: warme salade diverse sla, Open dag 2013 personen

eikenbladsla, radicchio, rucola of andere donkere slasoorten gemengd   zonnebloempitten en/of pompoenpitten  
rode ui   rode paprika  
olijven   kleine rode tomaatjes  
olijfolie   balsamico azijn  
zout en peper    

Bak eerst de pitten en doe ze in een slaschaal. Bak dan in een beetje olijfolie de rode ui zacht en doe ook in de schaal. Vervolgens de rode paprika zacht bakken totdat deze geurt.
Meng alle ingrediënten in de schaal, voeg de dressing toe en eet lauwwarm.
Deze salade is zowel in de winter als op kille zomerdagen verrukkelijk.
Je kunt ´m uitbreiden met  gekookte sperziebonen en feta of een andere kaassoort naar smaak. Dan wordt het een maaltijdsalade.

Recept Lucia van den Bogert (www.luciavdbogert.nl)

 

Sperziebonen: in zalmcurry, Hoofdgerecht 2 personen

300 gram sperziebonen   200 gram zalmfilet  
2 bosuitjes   (1/2 bosje) koriander  
1 eetlepel citroensap   zeezout, peper, olijfolie  
1 eetlepel kerriepoeder   1/5 dl yoghurt  

Zalm in stukken van 3 cm snijden en inwrijven met citroensap, zout en peper. Punten van de bonen snijden en zonodig de draad ermee af trekken.
Bonen in stukjes snijden van 2 à 3 cm. Bonen beetgaar koken in een bodempje water in 10 à 15 minuten. Bosuitjes in stukken snijden van 2 cm. Olie verwarmen en kerriepoeder er door roeren. Bosui toevoegen en een paar minuten bakken. Zalm en bonen toevoegen en nog eens een paar minuten bakken. Daarna voorzichtig de yoghurt erdoor roeren zodat de zalm niet helemaal uit elkaar valt. Nog een paar minuten zachtjes laten sudderen. Koriander fijn hakken en toevoegen. Eventueel nog zout toevoegen.

Lekker met rijst.

 

Sperziebonen: Pastasalade met tonijn en sperziebonen, Hoofdgerecht 4 personen

250 gr. penne (pasta)   500 gr. sperziebonen  
½ el mosterd   3 el. mayonaise  
1 teentje knoflook, uitgeperst   2 blikjes tonijn in water, uitgelekt  
100 gr. ontpitte zwarte olijven, fijngesneden   2 eieren, hardgekookt  
1 blikje ansjovisfilets    

Kook de pasta beetgaar. Kook de sperziebonen 5 min. in ruim water met een beetje zout. Spoel ze in een vergiet af onder koud stromend water, zodat ze niet nagaren en mooi groen blijven.

Meng in een slaschaal de mosterd met de mayonaise, knoflook, zout en peper. Roer de tonijn erdoor en schep vervolgens de lauwe pasta erdoor. Schep de sperziebonen en olijven door de pastasalade. Snijd de eieren in achten en leg ze met de ansjovis op de salade.

 

Wortel - Courgette (Paprika, prei enz): Pasteibakje met zomergroenten, Lunch 4 personen

4 pasteibakjes   halve courgette  
2 wortels   Eventueel halve rode paprika, prei, venkel enz  
Eventueel 10 kleine groene asperges   1 teen knoflook  
pijnboompitten   150 gr. rundergehakt  
1 el. shoarmakruiden   1 el. melk  
0,5 el. olie   kerriesaus  

Was de courgette en maak de worteltjes en de rode paprika schoon. Snijd de groenten in dunne reepjes. Maak de groene asperges schoon en halveer ze. Pel en snipper het teentje knoflook.

Rooster de pijnboompitten in een droge koekepan goudbruin. Verwarm de ragoutbakjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng de rundergehakt met een eetlepel shoarmakruiden en een eetlepel melk en vorm er struitergrote balletjes van. Verhit olie en bak de balletjes in ca. 5 min. bruin en gaar. Voeg de groenten en de knoflook toe en bak 3 min. mee. Bereid kerriesaus. Schep het groentemengsel erdoor. Verdeel de ragout over de bakjes en garneer met pijnboompitten.

Tip: bijna alle groentes kun je gebruiken, zelfs tuinboon en snijbiet.

 

Wortel/Ui/Paprika: verwarmende soep, Open dag 2013 2 personen

1 ui   1 wortel (winter of regenboog)  
1 rode paprika   Goter of olie  
Tomatenpuree   Sambal oelek  
Koekkruiden of speculaaskruiden   Runderbouillon (blokje)  
Zure room en peterselie (voor afwerking)   Sojasaus  

Bak de ui en de wortel aan in de boter/olie, voeg daarna de rode paprika toe en bak die ook even mee. Doe dan de tomatenpuree, sambal, kruiden  en water met bouillonblokje, danwel de runderbouillon bij het mengsel en laat het geheel zachtjes koken tot de groenten gaar zijn. Pureer de groenten met een staafmixer en doe ze nog even door een zeef. Bind het geheel evt met wat maizena . Proef of de smaak pittig genoeg is, varieer met wat extra sambal, citroensap of een klein scheutje japanse sojasaus.

Recept Open dag 2013 Lucia van den Bogert (www.luciavdbogert.nl)

 

Wortel: Lucia's wortelrecept, Open dag 2013 2 personen

Wortelen   Spekjes (eventueel)  
Ui   Knoflook  
Rozijnen   Kerrie  
Bouillonblokje   Peper  
Olijfolie    

Bak de spekjes uit. Gebruik je geen vlees, start dan met de ui en knoflook en bak ze zachtjes glazig in de olie. Maak de wortelen schoon en snijd ze in blokjes. Voeg toe. Roerbak het geheel kort en voeg de kerrie en de peper toe. Voeg wat water toe, het bouillonblokje  en de rozijnen. Het geheel moet vochtig zijn, maar niet ondergedompeld in water. Doe de deksel op de pan en laat gaar stoven, in ongeveer 20 minuten.
Heerlijk met (biologische) zilvervliesrijst.

Recept Open dag 2013 Lucia van den Bogert (www.luciavdbogert.nl)

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders