Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 28

Bijgewerkt: di 10 juli 2018

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Ijsbergsla, boon, spitskool, paksoi, tomaat

Zomerpompoen en selderij   

OF   

Courgette en prei

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, peer, banaan, watermeloen

 

  • De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummers.
  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Courgette: Frittata, Lunch 4 personen

4 el olijfolie   2 aardappels, geschild en in blokjes  
1 ui, gesnipperd   1 courgette, in plakjes  
1 theelepel italiaanse keukenkruiden (potje 12gr)   1 teen knoflook, fijngesneden  
6 eieren, losgeklopt   125gr Goudse kaas, geraspt  

Verhit 2 eetlepels olie in een pan met anti-aanbaklaag en bak de aardappelblokjes 10 minuten rondom goudbruin. Bestrooi met peper en zout en doe ze in een grote kom. Verhit 1 eetlepel olie in dezelfde pan en bak de ui, de courgette en de Italiaanse keukenkruiden 5 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut. Voeg het groentemengsel samen met de eieren en de kaas toe aan de aardappelblokjes, schep om en breng op smaak met peper en zout. Verhit 1 eetlepel olie in dezelfde pan. Giet het omeletmengsel erin, doe de deksel op de pan en laat de frittata in ongeveer 10 minuten op laag vuur bijna stollen. Laat de frittata op een bord glijden, keer om en laat weer in de pan glijden. Bak de frittata nog 3 minuten zodat deze vanbinnen zacht blijft.

 

Courgette: spread, bijgerecht - personen

Courgette   Lente ui  
2 tenen knoflook   citroensap  
peper en zout   (olijf) olie  

Snel en makkelijk te maken, je hoeft alleen maar een courgette, lente-ui, twee tenen knoflook in stukjes te snijden en in een keukenmachine te doen, samen met wat citroensap, peper en zout en wat olie.

Recept van 50 tinten Mirjam  (http://cleanhouseclearhead-mirjam.blogspot.nl)

 

IJsbergsla: lauwwarme salade met kip en ananas, hoofdgerecht 4 personen

1 kleine ui   1 krop ijsbergsla  
1 bakje verse ananas stukjes (250 gr)   2 el olijfolie  
1/2 theelepel kerriepoeder   1 el azijn  
1 zak petit pains bruin (4 stuks)   240 gr kipfilet met tuinkruiden  

Oven voorverwarmen op 220 °C. Ui pellen en in zeer dunne ringen snijden. Sla schoonmaken en in reepjes snijden. Helft ananasstukjes met sap uit bakje, olijfolie, kerriepoeder, azijn en 1/2 tl zout fijnmalen. Broodjes volgens gebruiksaanwijzing in ca. 6 min. afbakken. In hete grillpan of op barbecue kipfilets om en om bruin en gaar roosteren (ca. 5 min.). Sla met uiringen, ananasstukjes en ananasdressing mengen en over 4 borden verdelen. Kipfilet erop leggen. Broodjes erbij geven.

 

IJsbergsla: soep, voorgerecht 2 personen

1 ijsbergsla   1 aardappel  
1 sjalot   groentebouillon (naar smaak)  
1 dl (soja) melk   1 eetlepel olie  
1 theelepel dragon   8 stengels bieslook voor garnering  
peter en zout    

Verwarm de olie en fruit het sjalotje zachtjes glazig. Voeg de aardappelblokjes in dobbelsteentjes toe en circa ¾ l water toe en breng de soep aan de kook. Voeg na ca. 10 minuten koken de sla toe en laat de soep nog enkele minuten zachtjes verder koken. Voeg de bouillon, de (soja)melk en indien nodig meer (heet) water toe en pureer de soep zeer goed fijn. Breng de soep op smaak en laat ze goed doorwarmen, maar niet meer koken (koken doet de sojamelk schiften) alvorens te serveren.

Leg ter garnering in elk bord soep 2 takjes bieslook.

 

Paksoi: Paksoisoep, Soep 4 personen

2 struikjes paksoi   1 ui  
40 gr boter   1 el water  
2 kippenbouillontabletten   30 gr bloem  
1 eidooier   1/2 dl room  
zout   peper  
nootmuskaat   creme fraiche  
bieslook   peterselie  
reepjes gerookte zalm of ham    

 

Was de paksoi en droog ze daarna zo goed mogelijk (deppen met een theedoek of in de slacentrifuge), snij ze in reepjes. Hou de witte stengelreepjes en de groene bladreepjes gescheiden.
Hak de ui fijn.
Verwarm 10 g. boter in een pan en fruit de uisnippers en de witte paksoireepjes 2 minuten; doe dan de rest van de paksoi erbij en roerbak het kort tot het begint te slinken.
Voeg het water en de bouillontabletten toe en kook alles zachtjes nog een minuut of 8.
Pureer de soep dan, in delen, in de blender en doe het in een schenkkom.
Smelt 30 g. boter in de (schoongemaakte) pan en doe er dan de bloem bij, laat dit even kort doorwarmen en voeg dan, scheutje voor scheutje, steeds roerend tot glad, de gepureerde paksoibouillon toe. Houd 1 dl. van de paksoibouillon over.
Klop de room met 1 eidooier los en doe hier eerst de overgebleven warme paksoibouillon door alvorens je het geheel door de soep roert. Verwarm nog 1 minuut; niet meer laten koken. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Serveer: Klop een beetje creme fraiche los en schep, bij het opdienen, hiervan een lepeltje op de soep en strooi hierbovenop wat reepjes zalm of (rauwe) ham en fijngeknipte peterselie en bieslook.

 

Paksoi: Zomerse paksoistamppot met slavinken, Bijgerecht 2 personen

300 gr. paksoi   1/2 el. paprikapoeder  
40 gr. boter   2 slavinken  
750 gr.aardappels   melk of water  
0,5 st. paprika (geel)   zout  
peper   nootmuskaat  

Wrijf de slavinken in met paprikapoeder. Verhit 25 gr. boter in een braadpan en bak de slavinken in ca. 5 min. rondom bruin. Was de paksoi en snij bladeren en stengels in reepjes. Snij de paprika in stukjes. Voeg 1 dl. water aan de slavinken toe en laat ze in ca. 10 min. zachtjes gaar sudderen. Kook  intussen de aardappels en stamp ze met wat melk of water tot een vrij droge puree. Schep de paksoi, paprikastukjes en de rest van de boter erdoor en warm de stamppot goed door. Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat. Schep de stamppot op 2 borden en leg de slavinken erop. Geef de jus erbij.

 

Pompoen-stoofschotel met gehakt, Hoofdgerecht 2 personen

500 gr. pompoen   400 gr. mager gehakt  
peper   stukje verse gemberwortel  
zout   1 eetl. citroensap  
1 eetl. honing   50 gr. boter of margarine  
3 eetl. bouillon   peterselie  

Maak de pompoen schoon en snijd het vruchtvlees in blokjes. Maak het gehakt aan met peper en zout en vorm er kleine gehaktballetjes van. Rasp het stukje gemberwortel en breng het samen met de honing, het citroensap en de bouillon aan de kook en laat dit 10 min. zachtjes koken. Laat de boter heet worden in een braadpan en bak de gehaktballetjes hierin rondom bruin. Voeg dan de blokjes pompoen toe en laat het geheel, terwijl u zo nu en dan omschept, een paar minuten zachtjes bakken. Schenk het gembersiroopje in de pan. Breng het geheel op smaak met peper en zout en laat het gerecht op laag vuur, 20 min. zachtjes stoven. Voeg als het geheel te droog wordt, een beetje water toe. Strooi er vlak voor het opdienen fijngesneden peterselie over.

 

Pompoentaart met pecannoten, Hoofdgerecht 4 personen

600 gr. pompoen   1 el. donkere basterdsuiker  
2-3 tl. hot peppersauce (Tabasco)   2 el. tomatenketchup  
2 el. olie   150 gr. ham in blokjes  
80 gr. pecannoten   6 plakjes diepvriesdeeg voor hartige taart  
3 eieren   125 ml. slagroom  
lage taartvorm van 26-28 cm ingevet    

Verwarm de oven voor op 200 graden en haal het deeg uit de diepvries. Halveer de pompoen, verwijder de pitten, verdeel in schijven en snijd de schil eraf. Snijd in blokjes. Meng in een kom de basterdsuiker met hot peppersauce, ketchup en olie. Voeg 1 theelepel zout en peper naar smaak toe en schep de pompoen, ham en pecannoten erdoor. Laat even staan.

Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol de deeglapjes uit tot een ronde lap van 30 cm. doorsnede. Bekleed de taartvorm met het deeg en druk het aan de randen goed aan. Klop de eieren los met de room en voeg zout en peper naar smaak toe. Verdeel het eimengsel over de bodem van de taartvorm en schep het pompoenmengsel erin. Schuif de taart iets onder het midden in de oven en bak ‘m in 30-40 min. goudbruin. Lekker met een groene salade.

 

Prei: Puree met (rauwe) prei, Bijgerecht 4 personen

1 kg kruimige aardappels   1 prei (250 gr.) heel fijn gesneden  
200 gr. jonge kaas, geraspt   100 gr. tomatenpuree (potje)  

Aardappels schillen, in gelijke stukken snijden en in 20 min. gaarkoken in water met wat zout. Afgieten en stampen. Prei, kaas en tomatenpuree erdoor roeren. Tip: dit gerecht kan vantevoren gemaakt worden en nog even opgewarmd in de oven.

 

Preitaart met pruimen, Hoofdgerecht 4 personen

1 prei (250 gr.) in plakjes gesn.   1 ui (gesn.)  
5 plakjes bladerdeeg, ontdooid   2 beschuiten, verkruimeld  
4 eieren   200 gr. pittige (schapen)kaas, in stukjes  
olie om in te bakken   12 pruneaux d'Agen (gedroogde pruimen zonder pit)  

Prei en ui 5 min. smoren in een scheut hete olie. Iets af laten koelen. Oven voorverwarmen op 200°C. Springvorm (24 cm) bekleden met bladerdeeg. Met een vork gaatjes prikken in het deeg. Het beschuitkruim over de bodem verdelen. Eieren, kaas en prei met ui mengen en in de vorm schenken. Pruimen erop leggen. In ong. 35 min. bruin en gaar bakken.

 

Sperziebonen: op Thaise wijze, hoofdgerecht 2 personen

stukjes fijngesneden gember   1 gesnipperde ui  
300 gr Sperziebonen   pakje kokosmelk  
1 rode fijngesneden Spaanse peper   2 teentjes knoflook fijngesneden  
150 gr Cherry tomaatjes   300 gr grote garnalen  

Maak de sperziebonen schoon, halveer ze, kook ze 3 minuten en giet ze af.

Snipper het stukje verse gember, de knoflook en de Spaanse peper. Bak ze heel even in een scheutje olie (niet laten kleuren) en voeg dan de gesnipperde ui toe. Bak deze glazig en voeg de (voorgekookte) sperziebonen toe. Roerbak 2 min mee. Voeg de rauwe gepelde garnalen toe en roerbak tot deze mooi roze verkleuren. Voeg de kokosmelk toe en dan de gehalveerde cherry tomaten. Warm het geheel door. Let op de tomaten alleen warm laten worden, niet kapot koken. Naar wens eventueel nog wat zout en peper toevoegen.

Dit gerecht is heerlijk over Basmati rijst. 

 

Sperziebonen: Pasta met sperziebonen, Hoofdgerecht, vegetarisch 4 personen

400 gr. spaghetti   500 gr. sperziebonen, schoongemaakt  
1 potje zwarte tapenade (140 gr.)   2 bollen mozzarella, in blokjes  
15 gr. verse basilicum    

Kook de spaghetti in ruim kokend water beetgaar en kook de laatste 5 min. de sperziebonen mee. Laat de spaghetti en de sperziebonen in een vergiet uitlekken, doe het geheel over in een kom en schep de spaghetti om met de tapenade. Roer op het laatst de mozzarella en de blaadjes basilicum erdoor, breng op smaak met (versgemalen) peper.

 

Spitskool roerbaksoep, Voorgerecht, soep 4 personen

350 gr. spitskool   250 gr. kipfilet  
2 el zonnebloemolie   1 ui  
1 teentje knoflook   1 bos wortelen  
1,5 l. kippenbouillon   1/2 tl. foelie  
3 el. peterselie    

Snijd de kipfilet in reepjes en bestrooi deze met zout en peper. Verhit de olie en bak de kip in ± 2 min. goudbruin. Voeg de in ringen gesneden ui toe en het uitgeperste teentje knoflook en bak dit ± 2 min. Voeg de in lange en dunne repen gesneden spitskool en wortel toe en bak dit ± 3 min. mee. Schenk de kippenbouillon erbij, voeg foelie toe, breng het aan de kook en houd het 3 min. tegen de kook aan. Garneer de soep met peterselie. Lekker met meergranenbrood.

 

Spitskool: Roergebakken spitskool met cashewnoten, Hoofdgerecht 4 personen

1 kg spitskool   3 bosuitjes  
1 limoen   75 gr. cashewnoten (ongezouten)  
3 eetl. geraspte kokos   2 eetl. oosterse roerbakolie  
1 eetl. milde kerriepoeder   zout  
4 takjes koriander    

Spitskool schoonmaken, wassen, de stronk verwijderen en de kool in repen van ca. 1 cm. dik snijden. Bosuitjes schoonmaken, wassen en in schuine ringen snijden. Limoen wassen en halveren, helft in 4 plakjes snijden. Cashewnoten grof hakken. In wok cashewnoten en kokos in ca. 1 minuut al omscheppend lichtbruin roosteren. Noten en kokos uit pan scheppen. In wok olie verhitten. Kool en kerrie toevoegen en al omscheppend in ca. 5 min. knapperig roerbakken. Laatste minuut bosui toevoegen en al omscheppend meebakken. Noten en kokos erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en een paar druppels limoensap. Van vuur af koriander boven kool fijnknippen. Garneren met plakjes limoen. Lekker bij couscous en lamskoteletjes.

 

Tomaat: carpaccio, Open dag 2012 personen

rijpe tomaten   basilicumknoflookolie  
geroosterde pijnboompitjes   Parmezaanse of andere kaas  
zout en peper    

Snij de tomaten in dunne plakjes. Giet wat van de knoflookbasilicumolie er over; bestrooi met de pitjes en de kaas.

Recept Lucia van den Bogert (www.luciavdbogert.nl)

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt aleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >>

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders