Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 43

Bijgewerkt: di 20 oktober 2020

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Pompoen oranje of butternut, knolselderij, rode kool, snijbiet, veldsla, prei en cherrytomaat

PS:
Veldsla:we gaan richting winter, sla wordt dus vervangen door veldsla en winterpostelein. Nu de 1e veldsla van buiten. Lekker met cherry tomaatjes van onze vaste teler fam. Jonkers uit Oischot
Snijbiet: de laatste van dit jaar. De kwaliteit is redelijk. Soms wat verkleuring in het blad door de vele regen. 
Knolselderij/rode kool: de 1e weer van het seizoen. Volgende week hopelijk weer een keer bloemkool en spruit.

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, peer, mandarijn en sinaasappel

PS: Eindelijk komen de mandarijnen en sinaasappels weer uit Zuid Europa.

 

LET OP: 

  • De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummers.

  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Knolselderij - sla - peen: Wintersalade met knolselderij, Bijgerecht 4 personen

75 gr. hazelnoten   1 kleine winterpeen  
150 gr. knolselderij, schoongemaakt   1 el. rode wijnazijn  
3 el. (walnoot)olie   200 gr. ijsbergsla/frisee-sla  
75 gr. veldsla   beetje bieslook  

In droge koekenpan hazelnoten goudbruin roosteren. Op bord laten afkoelen. Wortel met dunschiller (of kaasschaaf) schillen en in linten schaven. Knolselderij in plakken van 1 cm. dik snijden en plakken met dunschiller in linten schaven. In slaschaal azijn met olie en zout en peper naar smaak tot dressing kloppen. Slamelange, veldsla, bieslook, wortel en knolselderij luchtig door dressing mengen. Hazelnoten erover strooien.

 

Knolselderij: met champignons uit de oven, Hoofdgerecht 4 personen

250 gr. champignons   4 schijven knolselderij van 2 cm. dik  
citroensap   1 ui  
1 el. boter of margarine   1 teentje knoflook  
1 dl. groentebouillon   1 snee volkoren brood  
3 takjes peterselie   1 tl. oregano  
zout   2 tomaten  
peper   olie om in te vetten  
75 gr. geraspte kaas    

Kook de knolselderijschijven in water met citroensap in 10 minuten gaar.
Verwarm de oven voor op 200°C. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Snijd de schoongemaakte ui in kleine stukjes.

Verwarm de boter in een pan en bak de ui en champignons zachtjes lichtbruin. Pers de knoflook erboven uit en voeg de groentebouillon, de verkruimelde boterham en de fijn gehakte peterselie toe. Laat alles zonder deksel enkele minuten doorbakken.

Breng het champignonmengsel op smaak met oregano, peper en zout. Leg de knolselderijschijven in een ingevette ovenschaal (25 cm.) naast elkaar en verdeel het mengsel hierover. Snijd de tomaten in schijven en leg deze op de champignons. Strooi tenslotte de kaas over de plakken tomaat.
Zet de schotel 15 minuten in de oven tot de kaas mooi gesmolten is.

 

Pompoen: butternut pompoen uit de oven, Bijgerecht 4 personen

1 kleine butternut pompoen   1 teentje knoflook  
4 takjes rozemarijn   olijfolie  
grof zeezout    

Voorbereiding: verwarm de oven voor op 200 graden.

Bereidingswijze:schil de butternut pompoen en snij hem eerst in plakken van ruim 1 cm. en daarna in blokjes. Doe het teentje knoflook in de knoflookpers en pers het boven de blokjes butternut. Snij de rozemarijn in kleine stukjes en strooi deze over de pompoen. Giet langzaam wat oijfolie over het geheel en schud/roer het goed door elkaar. Doe alles in een ovenschaal (beetje invetten eerst). Strooi het zeezout over de schotel. Zet de schaal in de oven en bak de schotel in ongeveer 30 minuten gaar en bruin. Tussentijds een keer doorroeren.

Lekker als vervanger van aardappels uit de oven.

 

Pompoen: Couscous met geroosterde pompoen en paddenstoelen, Hoofdgerecht 2 personen

2 rode uien   250 gr. pompoen  
250 gr. kastanjechampignons   150 gr. shiitakes en oesterzwammen  
1/2 eetl. gedroogde oregano   4 eetl. olijfolie  
(zee)zout   gemalen zwarte peper  
150 gr. couscous   25 gr. verse knoflookbieslook  
3 takjes munt   1 theel. paprikapoeder  

Grill voorverwarmen. Uien pellen en in dunne plakjes snijden. Pompoen in plakken snijden en schillen. Plakken in grove stukken snijden. Paddestoelen schoonvegen. Grote paddestoelen halveren. In bakblik of lage ovenschaal ui, pompoen, paddenstoelen, oregano en 3 eetlepels olie mengen. Zout en peper naar smaak toevoegen. Bakblik 15 cm onder hete grill schuiven en groenten in 15 minuten beetgaar en bruin roosteren, regelmatig omscheppen. In kom couscous in 225 ml kokend water  5 minuten laten wellen. Bieslook met muntblaadjes fijnknippen. In wok rest van de olie verhitten. Paprikapoeder erdoor roeren en couscous erdoor scheppen. Couscous ca. 2-3 minuten al omscheppend verwarmen tot couscous rul is. Helft van kruiden erdoor scheppen. In twee diepe borden couscous scheppen. Pompoen en paddenstoelen met vocht erover verdelen. Rest van kruiden erover strooien.

 

Pompoen: soep met prei en ui, Voorgerecht, soep 8 à 10 personen

1 flinke pompoen   1 grote ui  
2 preien   staafmixer of blender  
bouillonpoeder   peper  
pakje Boursin   evt. kerrie  

Voor ca. 4 liter soep:

Schil een flinke pompoen, verwijder de zaden en snijd hem in stukken. Snij 1 grote ui en 2 preien in stukken en voeg toe aan de pompoen. Kook de pompoen en de andere groenten in een klein laagje water gaar. Pureer alles met een staafmixer of in de blender tot een gladde saus. Voeg water toe tot 3 à 4 liter. Voeg bouillonpoeder toe, veel peper, evt. wat kerrie en een heel pakje Boursin. Roer door totdat de Boursin opgelost is in de soep.

 

Prei-mosterdsoep, Voorgerecht, soep 4 personen

2 el. olie   500 gr. prei, in ringen  
2 aardappels, in blokjes   1 liter kippenbouillon (van tablet)  
2 el. Zaanse mosterd   125 ml. crème fraîche, halfvet  

Verhit de olie in een soeppan. Leg enkele lichtgroene, dunne ringen prei apart voor de garnering en bak de rest op middelhoog vuur 3 min. in de olie. Laat de prei niet bruin kleuren. Voeg de aardappels en bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat de soep 10-15 min. zachtjes doorkoken. Schep de mosterd en de crème fraîche in de soep en pureer het geheel met de staafmixer. Voeg zout en (versgemalen) peper naar smaak toe. Verwarm de soep nog even kort en schep hem in kommen of diepe borden. Strooi er de achtergehouden ringen prei over. Lekker met bruin stokbrood.

 

Prei: Gegratineerde preischotel, Bijgerecht 4 personen

0,5 kg prei   zout  
50 ml slagroom   50 gr. geraspte kaas  
2 beschuiten   boter  

Snijd de prei in fijne ringen. In 10 min. gaar koken in water met zout. Afgieten en slagroom erbij doen. Op hoog vuur wat laten inkoken. Dan de geraspte kaas erdoor roeren. De romige prei overdoen in een ingevette ovenschaal. De beschuiten erover verkruimelen. Leg hier en daar een klontje boter op de beschuit en zet de schaal 15 min. in een voorverwarmde oven van 200° C.

 

Preitaart met pruimen, Hoofdgerecht 4 personen

1 prei (250 gr.) in plakjes gesn.   1 ui (gesn.)  
5 plakjes bladerdeeg, ontdooid   2 beschuiten, verkruimeld  
4 eieren   200 gr. pittige (schapen)kaas, in stukjes  
olie om in te bakken   12 pruneaux d'Agen (gedroogde pruimen zonder pit)  

Prei en ui 5 min. smoren in een scheut hete olie. Iets af laten koelen. Oven voorverwarmen op 200°C. Springvorm (24 cm) bekleden met bladerdeeg. Met een vork gaatjes prikken in het deeg. Het beschuitkruim over de bodem verdelen. Eieren, kaas en prei met ui mengen en in de vorm schenken. Pruimen erop leggen. In ong. 35 min. bruin en gaar bakken.

 

Rode kool (met appeltjes): ovenschotel met gekruid gehakt, hoofdgerecht 2 personen

450 gram rode kool (met appeltjes)   appel  
250 gram rundergehakt of vegetarisch gehakt   aardappelen naar wens  
paneermeel of rijstemeel   kerrie  
paprikapoeder   teentje knolfook (of poeder)  
zout en peper naar smaak    

Schil de aardappelen en kook ze (met zout). Maak de rode kool klaar volgens standaard recept rode kool met appeltjes (of gebruik het zakje rode kool met appeltjes. Bak het rundergehakt rul en kruid het met veel kerrie, wat zout en een beetje peper en knoflook(poeder). Als het gehakt klaar is, dan zet je het vuur uit. Vet een ovenschaal in met een beetje margarine en verwarm de oven voor op ongeveer 175 graden.
Als de aardappelen gaar zijn, maak je er met een beetje melk en een klontje margarine (of boter) puree van. Kruid deze puree met een beetje paprikapoeder.
Als de rode kool klaar is, giet je hem heel goed af. Vervolgens doe je een laagje (iets minder dan de helft) aardappelpuree in de ovenschaal. Hier bovenop doe je een dun laagje paneermeel of rijstemeel om het vocht van de rode kool te kunnen vangen. Hierop komt de rode kool en daar bovenop het gehakt. Bovenop komt de rest van de aardappelpuree.

Zet de ovenschaal iets onder het midden in de oven en laat hem daar ongeveer een half uur staan. Ondanks dat de ingredienten in principe al gaar zijn, is dit heel belangrijk, omdat zo de smaken goed kunnen mengen.

 

Rode kool met abrikozen en port, Bijgerecht 2 personen

4 gewelde abrikozen   1 dl appelsap  
250 gr. rode kool   3 eetl rode port  
1/2 theel. koekkruiden   2 laurierblaadjes  
zout   peper  

(Dit is een recept met helaas alleen een magnetron-bereiding,  maar wellicht kunt u (als u geen magnetron heeft) er met enige creativiteit een 'gewone' bereiding uit afleiden).

Abrikozen in vieren snijden en in schaaltje doen. Appelsap toevoegen. In magnetron afgedekt ca. 2 min. op vol vermogen (700 W) verwarmen. Daarna laten afkoelen.

In een schaal gesneden rode kool, abrikozen met vocht, port, koekkruiden, laurier en mespunt zout door elkaar scheppen.In magnetron kool afgedekt in ca. 5 min. op vol vermogen gaar koken; tussentijds twee keer omscheppen. Uit magnetron de kool nog va. 3 à 4 min. laten nagaren.

Kool in magnetron afgedekt nogmaals ca. 3 min. op vol vermogen verwarmen.

Op smaak brengen met zout en peper. Serveren met aardappelpuree en rundersaucijsjes.

 

 

Rode kool: compote met kruidnagel en honing, bijgerecht 4 personen

2 eetlepels olie   25 gram boter  
4 rode uien (in fijne partjes)   500 gram rode kool (fijn gesneden)  
1 kruidnagel   1 mespunt kaneel  
100 ml runderbouillon   2-4 eetlepels honing  

Verhit de olie en de boter in een pan met een dikke bodem en fruit de uien hierin tot ze bruin kleuren. Schep de rodekool erbij en voeg de kruidnagel, de kaneel, de runderbouillon en de honing toe. Laat het geheel met de deksel op de pan 10 minuten stoven. Breng de compote op smaak met zout en (versgemalen) peper en indien nodig 1-2 eetlepels azijn. Lekker bij stoofvlees en puree.

 

Spinazie/Snijbiet: gestoofde snijbiet, Hoofdgerecht 2 personen

400 g snijbiet blad in reepjes en stengel in stukjes   1 eetl. Arrowroot  
1 dl melk   1 kleine ui fijngesneden  
1 eetl. extra vergine olijfolie   zout, peper  

Olie verwarmen en ui fruiten. Snijbiet en een bodempje water toevoegen en zachtjes laten stoven. Intussen de arrowroot oplossen in koude melk. De opgeloste arrowroot bij de groente voegen en enkele minuten laten koken tot de saus dik wordt. Op smaak brengen met kruidenzout en peper. Serveren: met aardappelen in de schil, een vegetarische burger en een wortelsalade met vinaigrette.

 

Spinazie/Snijbiet: Salade met gegrilde groenten, voorgerecht 4 personen

1 zakjes pistachenoten   5 eetlepels olie  
1 eetlepel grof zeezout   50 gram pittege kaas  
1 courgette, in plakken   1 gele paprika  
300 gram verse spinazie of snijbiet   125 gram mozzarella  

Rooster de pistachenoten kort in een koekenpan zonder olie of boter tot ze sterk beginnen te geuren; zorg dat ze niet verkleuren. Laat even afkoelen en stamp in de vijzel tot een grove pasta.
Breng de pasta vervolgens op smaak met 4 el olie, het zeezout en peper. Roer de geraspte kaas erdoor. Verhit een grillpan en bestrijk de courgette en paprika met 1 el olie. Gril 3-5 min. aan beide kanten totdat er een mooi streeppatroon ontstaat.

Verdeel de spinazie over vier diepe borden of in een grote schaal en leg hierop de gegrilde groenten. Scheur de mozzarella in stukken en verdeel over de salade. Druppel de pistachepesto erover. Lekker met grof gescheurd bruinbrood.

 

Tomaat: Tomaat-krielsalade, bijgerecht 4 personen

500 gr aardappelen   400 gr sperziebonen  
1 tomaat in partjes   3 el olijfolie extra vierge  
4 el rodewijnazijn   1 bakje platte peterselie (20gr) fijngesneden  

1. Kook de krielaardappelen in water met zout in 15 min. gaar, giet af en laat iets afkoelen. Kook de sperziebonen in water met zout in 6 min. Beetgaar, giet af. Leg ze met de krieltjes op een schaal. Verdeel de tomatenpartjes. Klop een dressing van olijfolie, rodewijnazijn en peterselie. Breng op smaak met peper en zout en schenk over de salade.

 

Tomaten: gevulde tomaat met spinazie en ei uit de oven, Bijgerecht 4 personen

4 vleestomaten   zout en pepet  
1 eetlepel olie   1 teentje knoflook, fijn gehakt  
1 ansjovisfilet   100 gr spinazie, gehakt  
4 eieren    

Verwarm de oven voor op 180 gr. Kapje van vleestomaten eraf en uithollen. Uitholsel fijnsnijden en laten uitlekken in zeef/vergiet. Bestrooi de binnenkant van de tomaten met zout en peper.
Verwarm de olie in een pan en bak de knoflook en ansjovis al roerend tot de ansjovis is opgelost. Roer de spinazie erdoor en laat snel slinken. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schep de spinazie bij het tomatenuitholsel in de zeef en druk het vocht eruit. Vul de tomaten tot de helft met dit mengsel en zet ze in een ovenschaal. Breek in iedere tomaat een ei en bestrooi met peper en zout. Zet de schaal in de oven tot de eieren gestold zijn (± 25 minuten).

 

Veldsla: met rode biet, feta en grapefruit, Bijgerecht 2 personen

1/2 zakje veldsla   2 rode bieten  
1 grapefruit   200 gram feta  
3 eetlepels olijfolie   1 eetlepel lijnzaadolie  
mosterd   honing  

Bieten gaar koken in 20 à 40 minuten, afhankelijk van de grote. Indien nodig veldsla wassen en uit laten lekken. Feta in blokjes snijden. Grapefruitpartjes in kleine stukjes snijden. Dressing maken door olie, mosterd en honing te mengen met een vork of kleine garde en daarna te schudden in een potje met deksel. Bieten schillen, in kleine stukjes snijden en mengen met sla, feta en grapefruit. Dressing over de salade schenken.

 

Veldsla: Stamppot met spek en crème fraîche, Hoofdgerecht 4 personen

1,5 kg kruimige aardappelen   zout  
bieslook   250 gram veldsla  
1 beker crème fraîche   zout, peper  
mespuntje nootmuskaat   40 gram spekreepjes  

Aardappels met zout in circa 20 á 25 minuten gaarkoken. Bieslook fijn knippen en de veldsla schoonmaken. Aardappels afgieten en met crème fraîche, zout peper een mespunt nootmuskaat tot stevige puree stampen (tip: in plaats van crème fraiche kan ook melk en boter gebruikt worden). Spekreepjes uitbakken.
Veldsla bieslook en spekreepjes door puree scheppen. Als stamppot te veel is afgekoeld, pan nog even op het vuur zetten.

 

Venkel, ovenschotel met zachte geitenkaas, Hoofdgerecht 4 personen

2 preien   50 gr. roomboter, in blokjes  
250 ml. room   4 venkelknollen  
200 gr. zachte geitenkaas   450 gr. krieltjes  

Prei schoonmaken en in grove stukken (ca. 7 cm) snijden. Preistukken wassen en naast elkaar in hapjespan leggen. Helft van boter erover verdelen en prei afgedekt in 15 min. op laag vuur gaar stoven. Tussentijds eenmaal omdraaien. Room, zout en peper toevoegen en prei nog 5 min. zachtjes laten koken.

Intussen oven voorverwarmen op200 °C. Venkel schoonmaken, groen bewaren. Afhankelijk van formaat, venkel in 4 tot 8 parten snijden. Venkel in ruim water met zout in 6-8 min. beetgaar koken. In vergiet laten uitlekken.

Prei met schuimspaan uit pan nemen en met venkel in ovenschaal rangschikken. Room uit hapjespan erover schenken. Geitenkaas grof erboven verkruimelen.

Ovenschaal in midden van oven plaatsen en bovenkant in 25 min. goudbruin laten kleuren. Intussen krieltjes halveren en gaar koken.  Venkelgroen fijn knippen. Krieltjes afgieten en omschudden met zout, peper, 2 el. boter en venkelgroen. Krieltjes bij ovenschotel serveren.

 

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt aleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >>

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders