PS: Broccoli: we hebben een hele slechte partij gekregen dinsdagavond. Woensdag krijgt nog de beste. Hopelijk kunen we voor donderdag en vrijdag nieuwe regelen, anders een alternatief. Dat weten we dus nu nog niet. Graag begrip hiervoor.
Fruitpakket
Appel, sinaasappel, kiwi en mandarijn
(1 persoons combi: appel, sinaasappel)
PS: Mandarijn: tot Sinterklaas in de fruittas.
LET OP:
De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummer.
Boerenkool (spinazie, andijvie, raapstelen, paksoi): met knoflook, champignons, Hoofdgerecht
2 personen
500 gram boerenkool
grof zeezout
2 eetlepels olijfolie of sesamolie
2 tenen knoflook
140 gram geroosterde pompoenpitten
1 citroen (in partjes)
150 gram champignons
Voldoene water (afhankelijk van de gebruikte groenten) in een grote pan aan de kook brengen. 2 theelepels zout toevoegen. Boerenkool zonder deksel 2 á 3 minuten laten koken tot deze zacht en heldergroen is. Laten uitlekken in een vergiet. Olie verwarmen in een zware ruime braadpan op een half hoog vuur. Knoflook toevoegen en 30 sec. bakken tot de knoflook zachtgeel is. In geen geval bruin laten worden. Champignons en sojasaus toevoegen en onder regelmatig roeren 2 á 3 min. bakken tot de champignons zacht zijn geworden. Boerenkool 3 á 5 minuten meestoven, tot alles zacht is. Op smaak brengen met zout en bestrooien met pompoenpitten. Opdienen met citroenpartjes ernaast.
Lekker met aardappelpuree.
Ook andere bladgroenten kunnen op deze manier verwerkt worden, bijvoorbeeld: spinazie, snijbiet, raapstelen, paksoi en andijvie.
Boerenkool: Bonenpot, Hoofdgerecht
4 personen
700 gram boerenkool vers (of zak van 500 gram voorgesneden)
1 eetlepel paprikapoeder
4 eetlepels olie
3 uien (in dikke parten)
1 teen knoflook (geperst)
400 gram chilibonen (blik)
400 gram kidneybonen (blik, uitgelekt)
300 gram maiskorrels
Kook de boerenkool in ruim kokend water op laag vuur in circa 20 minuten gaar. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui 5 minuten. Voeg het paprikapoeder, de knoflook, de chilibonen, de kidneybonen en de maiskorrels toe. Breng al roerend aan de kook en warm 5 minuten door. Breng op smaak met peper en zout. Giet de boerenkool af en schep om met het bonenmengsel. Serveer meteen.
Serveertip: Lekker met zilvervliesrijst en augurkenblokjes.
Boerenkool: Ovenschotel met brie, hoofdgerecht
2 personen
600 gram boerenkool
700 gram aardappelen
1/2 bouillonblokje
2 theelepels thijm
scheutje azijn
125 gram brie
75 gram cashewnoten
boter
Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Doe de boerenkool in een pan, leg de aardappels erop en verkruimel het bouillonblokje erboven. Voeg tijm, een scheutje azijn en zoveel water toe tot alles net onder staat. Laat het in 20 min. zachtjes gaar koken. Verwarm de oven voor op 200°C. Giet het boerenkool-aardappelmengsel af (kookvocht bewaren) en stamp het fijn. Voeg de cashewnoten en een klontje boter toe en roer de stamppot met wat kookvocht of melk tot een smeuïge massa. Schep het in een ingevette ovenschaal. Leg de brie in plakken op de boerenkool en zet de schotel 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Variatie zonder oven, eenvoudig en snel: Meng in stukjes gesneden brie door de stamppot zodat deze meteen gegeten kan worden.
Broccoli met mosterdroom, Hoofdgerecht
4 personen
300 gr. zilvervliesrijst (400 gr.)
700 gr. broccoli
1 bekertje creme fraîche
1/2 eetl. Dijonmosterd
1 ui
2 eetl. olijfolie
Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing. Creme fraiche en mosterd door elkaar roeren. Ui pellen en in ringen snijden. Broccoli wassen en in roosjes verdelen. In wok of braadpan olie verhitten. Broccoli en ui ca. 6 min. roerbakken. Mosterdroom in steelpan va. 2 min. verwarmen. Op smaak brengen met peper en zout. Broccoli serveren met rijst, mosterdroom en bv. vegetarische balletjes.
Broccoli: met champignons in notensaus, bijgerecht
2 personen
200 gram champignons in plakjes
150 gram cashuwnoten grof gehakt
25 gram boter
2,5 dl yoghurt, ongezoete slagroom of sojaroom
2 stronken broccoli
Nootmuskaat
Peper en zout naar smaak
Cashewnoten bakken samen met plakjes champignons in boter. Giet (slag)room op mengsel en laat inkoken tot sausdikte. Voeg nootmuskaat, peper en zout naar smaak toe.
Bereid broccoliroosjes, giet warme saus over de broccoli.
Broccoli: mozzarellaschotel, hoofdgerecht
4 personen
600 gram broccoli
700 gram aardappelschijfjes
ansjovisfilets (1 blikje)
2 theelepels tijm
125 gram mozzarella
Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de broccoli (in roosjes en steel in plakjes) in water met zout in 4 minuten beetgaar. Giet af en laat uitlekken. Verdeel de helft van de broccoli, de helft van de aardappelschijfjes en de ansjovis over de ingevette ovenschaal. Bestrooi met 1 theelepel tijm en peper en zout naar smaak. Bedek met de helft van de mozzarella. Herhaal met de rest van de ingrediënten.
Bak de broccolischotel in de oven in ongeveer 35 minuten (Dek af met aluminiumfolie als de schotel te donker wordt).
Waspeen (wortel): Pittige waspeen, hoofdgerecht
2 personen
400 gram waspeen (wortel)
½ theelepel kurkuma of gemberpoeder
½ theel mosterdzaad
1 teen knoflook
1 theel sambal (of chilipeper)
zout
2 eetlepels olie
1 theelepel honing
1 eetlepel citroensap
Snijd de wortel in schijfjes, pers de knoflook. Kook de wortelstukjes 3 minuten in een laagje water zo dat ze nog niet echt gaar zijn. Fruit de knoflook met specerijen 5 minuten in hete olie en voeg er de uitgelekte wortelstukjes aan toe. Voeg honing en zout toe en roer het geheel een paar maal om. Laat nog een paar minuten met deksel op de pan op een laag pitje staan. Voeg eventueel een klein scheutje water toe om aanbakken te voorkomen. Besprenkel deze pittig gekruide wortelen met citroensap vlak voor het opdienen. Heerlijk bij gekookte rijst.
Waspeen (Wortel): Roergebakken worteltjes met basilicum, Bijgerecht
4 personen
1 bos waspeen (bospeen)
1 theel bouillonpoeden of 1/2 bouillonblokje
2 theel. citroensap
5 takjes verse basilicum
2 eetl. olie
1/2 eetl. tacokruiden
Wortels schrappen, wassen en schuin in plakjes van ca. 1 cm. dik snijden. In kom bouillonpoeder oplossen in 1/2 dl. heet water. Citroensap erdoor roeren. Basilicum in fijne reepjes snijden. In wok olie verhitten. Wortel al omscheppend ca. 3 min. op hoog vuur bakken. Tacokruiden en bouillonmengsel erdoor scheppen. Op halfhoog vuur wortel al omscheppend ca. 5 min. laten koken tot alle vocht verdampt is. Basilicum erdoor scheppen.
Wortelen: geroosterd met balsamico azijn en Parmazaanse kaas, Bijgerecht
2 personen
400 gram wortelen
olijfolie
peper
grof zeezout
2 eetlepels balsamico azijn
75 gram Parmezaanse kaas
bakpapier
Verwarm de oven op 180 graden. Snij met een scherp mes de uiteinden van de wortelen af. Schrap de wortelen en was ze daarna af onder de kraan. Bekleed het ovenrooster met een vel bakpapier. Halveer de wortelen in de lengte en leg ze naast elkaar op het bakpapier. Besprenkel de wortelen met wat olijfolie en peper en zout en schuif het ovenrooster met wortelen voor 15 minuten de oven in. Na 15 minuten haal je het rooster uit de oven en strooi je de Parmezaanse kaas over de wortelen. Schuif de geroosterde wortelen dan nog zo’n 10 minuten terug de warme oven in. Wanneer de geroosterde wortelen gaar zijn – controleer dit door even met een vork te prikken – haal je ze uit de oven. Schenk voorzichtig wat balsamico azijn over de wortelen en serveer direct.
Zoete bataat met vis en Aziatische kruiden, Hoofgerecht
2 personen
200 gram zoete bataat
2 uien
200 gram koolvis
1/2 tot 1 theelepel komijn zaad
korianderzaad (vers gemalen)
1/2 theelepel kurkuma
zeezout naar smaak
olijfolie
Zoete bataat schoon boenen of schillen en in plakjes snijden. Uien schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden. Komijn- en korianderzaad roosteren in een pan met dikke bodem tot ze lichtbruin kleuren en lekker gaan ruiken. Olie toevoegen. Uien toevoegen en fruiten tot ze glazig zijn. Kurkuma toevoegen. Zoete bataat 5 minuten mee bakken. Een scheutje water toevoegen en de bataat in ongeveer 15 minuten gaar stoven. Vis in stukjes snijden en de laatste 5 minuten meestoven. Op smaak brengen met zout.
Zoete bataat: stamppot, Hoofdgerecht
4 personen
1 kg zoete bataat
300 gr spinazie
100 gr feta
1 granaatappel
peper en zout
Schil de zoete aardappelen en snijd ze in gelijke stukken van ongeveer 3 x 4 cm. Was de zoete aardappelen en kook ze in ongeveer 10 minuten gaar in ruim water met zout. Giet de zoete aardappelen af en stamp ze tot een gladde stamppot.
Hak de spinazie grof en voeg dit bij de stamppot. Zet de pan even terug op het vuur, zodat de spinazie goed kan slinken. Breng de stamppot van zoete aardappel op smaak met peper en zout. Pel de granaatappel en snij de feta in blokjes. Garneer het zoete aardappelstamppotje met de granaatappelpitjes en de feta.
Bron: uitpaulineskeuken.nl
Zuurkool op z'n Hongaars, Bijgerecht
4 personen
25 gr. boter
1 zoete ui, grof gesnipperd
1 el. milde paprikapoeder
1 blikje tomatenpuree (70 gr.)
750 gr. verse zuurkool, uitgelekt
2 tl. karwijzaad (kummel)
2 tl. gedroogde tijm
250 ml. kippen- of kruidenbouillon (van
In braadpan boter verhitten en ui zachtjes glazig bakken. Paprikapoeder en tomatenpuree erdoor scheppen en 2 min. meebakken. Zuurkool met karwijzaad en tijm door uimengsel scheppen. Bouillon erbij schenken en aan de kook brengen. Vuur laag zetten en zuurkool in open pan in 20-25 min. gaarstoven, regelmatig omscheppen.
Zuurkool: met paddenstoelen en wijn, hoofdgerecht
4 personen
500 gram zuurkool
100 ml witte wijn
250 tot 400 gram paddenstoelen (of champignons)
25 gram boter
2 eetlepels sojasaus
zout
(ui en/of paprika)
Verwarm de zuurkool met de wijn en het vocht uit de verpakking 10 minuten met afgesloten deksel in een pan met dikke bodem. Maak intussen de paddenstoelen schoon met een paddenstoelen-borsteltje of met keukenpapier. Verhit de boter en roerbak de paddenstoelen op hoog vuur tot alle vocht verdampt is. Schenk de sojasaus erdoor en roerbak nog 1 minuut. Giet het overtollige stoofvocht van de zuurkool af. Breng de zuurkool en de paddenstoelenmix op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de zuurkool over 4 borden en schep de paddenstoelen erop.
Variatie: bak bij de champignons een ui mee of paprika.
Serveer er een smeuïge puree bij van grofgestampte aardappels met crème fraîche en plakjes zwarte olijf erdoor, en een rosé gebakken wildbiefstukje.
Zuurkool: pittig met zalm, Hoofdgerecht
4 personen
2 uien
2 tenen knoflook
2 eetlepels zonnebloemolie
2 theelepels kerriepoeder
1 theelepel sambal
1 zak zuurkool (500 gram)
800 gram aardappelen
30 gram peterselie
1 pakje room culinair
zalm (snippers) of zalmmoot (diepvries)
Uien en knoflook pellen en fijnsnijden. Olie in diepe pan verhitten en hierin ui 3 minuten bakken. Knoflook, kerrie en sambal toevoegen en nog 1 minuut bakken. Zuurkool en 1/2 kopje water toevoegen en met deksel op pan 15 minuten koken. Aardappelen in laagje water met zout naar smaak in 10-12 minuten gaarkoken en afgieten. Peterselie fijnsnijden. Room aan zuurkool toevoegen en 1 minuut koken. Vuur uitzetten. Zalmsnippers (of zalmmoot eerst roerbakken in wokolie) en helft peterselie erdoor scheppen.
Aardappelen en zuurkool met wat vocht op 4 borden scheppen, rest peterselie erover strooien.
RSS feed: door een klik op dit logo kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.
Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.