Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 4

Bijgewerkt: wo 26 januari 2022

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSkal 6268

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Witlof, champignon wit, wortel divers, pastinaak, witte kool en bloemkool

PS:
Wortel divers: Een deel krijgt winterpeen, een deel waspeen.
Pastinaak-wortel: lekker uit de oven in partjes. Insmeren met olie en mix van kruiden.

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, mandarijn, mango en sinaasappel

1 persoons combi: appel en sinaasappel

PS:
Mango: Een heerlijke afwisselng. Hij is niet "ready to eat" helaas, die konden we niet grote hoeveelheden bestellen.

 

LET OP: 

  • De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummer.
  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Bloemkool: Macaroni met bloemkool en kaas uit de oven, Hoofdgerecht 4 personen

1/2 bloemkool   200 gr cheddar (kaas)  
100 gr parmezaanse kaas   1 bakje platte peterselie (20 gr)  
zeezout en zwarte peper uit de molen   400 gr macaroni  
200 gr creme fraiche    

Haal de buitenste groene blaadjes van de bloemkool en gooi ze weg. Snijd het uiteinde van de stronk van de bloemkool. Snijd de kool in kleine roosjes. Snijd de dikke steel eerst in de lengte doormidden en vervolgens in dunne plakjes. Rasp de cheddar en de Parmezaanse kaas in een grote, vuurvaste schaal. Hak de peterseliesteeltjes en -blaadjes fijn.
Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Doe de macaroni en de bloemkool in de pan en kook ze volgens de aanwijzingen op de verpakking van de pasta. Zet de schaal met kaas op de pan en doe de crème fraîche erbij. Roer voorzichtig tot de kaas mooi glad en gesmolten is. Doe de gehakte peterselie bij de gesmolten kaas en breng het mengsel met wat zout en peper op smaak. Haal de kom gesmolten kaas met behulp van een theedoek of ovenhandschoenen voorzichtig van de pan. Laat de macaroni en de bloemkool boven een kom uitlekken en bewaar een beetje van het kookvocht.
Doe de pasta en de bloemkool terug in de pan, giet er de gesmolten kaas over en roer alles goed door elkaar. Het pastagerecht moet nu zijdezacht zijn; als het te dik is, doe er dan wat kookvocht om de saus te verdunnen.

Serveer de macaroni zoals hij is, of zet hem nog even onder de grill om er een lekker krokant en goudbruin korstje op te laten komen. In dat geval: Giet 150 ml van het apart gehouden kookvocht bij de macaroni, roer deze om en schep die in een ovenschaal. Zet de schaal onder de grill tot de bovenkant mooi goudbruin is en pruttelt.

 

Bloemkool: ovenschotel met champignon en tomaat, Hoofdgerecht 2-3 personen

1 kg bloemkool   1 bakje champignons  
250 gram tomaten   1 eetlepel zonnebloemolie  
30 gram boter   4 dl kruidenbouillon  
100 gram roomkaas   3 eetlepels crème fraîche  
1 eetlepel kerriepoeder    

Oven op 200 graden voorverwarmen.
Bloemkool circa 15 minuten koken laten uitlekken en in een ingevette ovenschaal leggen.
Champignons in olie fruiten en de tomaten in partjes 1 minuut meebakken, bij de bloemkool scheppen. Van de boter, bloem en bouillon een saus maken. Roer de kaas, crème fraîche en de kerrie erdoor. Breng het op smaak met peper en zout. Saus op de groenten schenken en in de oven 15 minuten goudbruin laten kleuren.
Lekker met bijvoorbeeld kip.

 

Pastinaak - wortel: geroosterd uit oven, Hoofdgerecht 4 personen

3 pastinaken   250 gram wortel (winterpeen)  
500 gram aardappelen (eventueel rood)   4 eetlepels olijfolie  
2 tenen knoflook   2 theelepels tijn  
spekblokjes   kaas (naar keuze)  

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Schil de pastinaken en winterpeen, halveer in de breedte en snijd in de lengte in partjes. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Boen de aardappelen schoon, snijd in partjes en leg tussen de groenten op de bakplaat.
Doe de olie in een hoge kom met de knoflook en tijm (eventueel nog dille en peper). Pureer met de staafmixer.
Verdeel over de aardappelen en groenten met een kwast. Bak ongeveer 35 tot 45 minuten in de hete oven.

Bak de spekreepjes ondertussen, eventueel met ui, paprika of champignons. Schep dit 5 minuten voor einde oventijd tussen de groenten op de bakplaat en strooi er geraspte kaas (oude, italiaanse) over. Of  schep de groenten en spek over een platte schaal en bestrooi met de feta.

 

Pastinaak: ovenschotel met tomaat, Hoofdgerecht 4 personen

600 tot 800 gram pastinaak   2 tomaten  
2 eieren   2 el verse tijmblaadjes  
2 el verse gehakte bieslook   200 ml slagroom  
flinke hand geraspte kaas   zout en peper  

Verwarm de oven voor op 200 graden en schil de pastinaak. Snijd ze in de lengte doormidden en vervolgens in plakken. De kleinere kun je in vieren snijden en de grotere in plakken. Doe ze in een pan met water en kook ze ongeveer 10 minuten voor.
Giet af en laat ze een klein beetje afkoelen.

Kluts ondertussen de eieren en slagroom door elkaar en voeg de tijm, bieslook, zout en peper toe en meng goed. Snijd de tomaten in plakken.

Verdeel de pastinaak in een ovenschaal en schenk het ei/slagroom mengsel erover. Verdeel de plakken tomaat erover en besprenkel met geraspte kaas.
Besprenkel de bovenkant eventueel met wat extra zout en peper en bak in de oven voor 30 minuten. Of tot het ei gestold is en de bovenkant goudbruin begint te kleuren.

Serveer met een aardappel gerecht en een stukje vlees.

Recept van http://leuklekkerenliefdevolkoken.nl

 

Pastinaak: pastinaak-wortelsalade, Hoofdgerecht 2 personen

1 pastinaak   1 wortel  
1 ui   1 eetlepel yoghurt  
1 eetlepel olijfolie   1 eetlepels rozijnen  
100 gram Huttenkäse (kwark of kaas)   potje gekookte doperwten  

 

Borstel de pastinaak en de wortel goed schoon. Verwijder bij de pastinaak van de kop een plakje en snijd eventueel harde stukken schil weg. Snijd de pastinaak en de wortel in kleine blokjes en kook die in water 5 tot 10 min. (niet te gaar). Giet het kookvocht af en gebruik dit eventueel voor een soep of saus. Roer de olie, yoghurt, Hüttenkäse of kwark, de fijngesnipperde ui en de rozijnen door elkaar. Voeg de pastinaak en wortel er bij. Meng alle ingrediënten voorzichtig door elkaar. Lekker met zilvervliesrijst of quinoa*.

* Quinoa is een graan rijk aan vezels en een bron van eiwit. Het heeft een volle, aardse smaak en een knapperige structuur. Het wordt net als rijst gegeten en je maakt er heerlijke gerechten mee zoals bijvoorbeeld een lekkere korianderquinoa.

 

Waspeen of winterwortel: Wortel-gembersoep, Voorgerecht, soep 4 personen

500 gram waspeen of winterwortel   1 ui  
1 aardappel   15 gr. boter  
3 cm. verse gember   1 l. groentebouillon  
zout   50 ml. crème fraîche  
peper   koriander of peterselie  

Snipper de ui. Schil de aardappel en de wortels en snijd ze in blokjes. Rasp de gember. Fruit de ui in een soeppan in wat boter. Voeg de aardappel, wortel, gember en de bouillon toe. Laat dit alles 20 min. zachtjes doorkoken met het deksel op de pan. Pureer de soep en breng deze op smaak met zout en peper. Garneer de soep met wat crème fraîche of room en peterselie of koriander.

 

Witlof: Gebakken witlof met tijm, sinaasappelsap, knoflook en boter, Hoofdgerecht 4 personen

4 stronken witlof   3 flinke klonten boter  
1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt   tijm  
zout   ongeveer 3 dl. vers sinasappelsap  
zwarte peper uit de molen    

Verwarm de oven voor op 230° C. Verwijde eventuele gekleurde blaadjes van het witlof. Snijd ze in de lengte doormidden en dan in de lengte in vieren. Bak de witlof 4 min. in een hete pan met de boter, de knoflook, de tijm en zout en peper. Doe het sinaasappelsap erbij en wacht tot het gaat sissen. Doe alles over in een ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en bak het 10 min. Haal dan de folie eraf en zet de schaal nog 10 min. in de oven. Proef, breng op smaak met zout en peper en zet op tafel.

 

Witlof: Italiaanse ovenschotel, Hoofdgerecht 4 personen

300 gr volkoren penne   1 blik tomatenblokjes  
1 1/2 el oregano   500 gr witlof  
300 gr gemalen kaas 50+   3 sneetjes oud brood (zonder korst)  
1 teen knoflook, fijngesneden   3 el olijfolie  

Verwarm de ovengrill voor of verwarm de oven voor op 240 °C. Kook de pasta in ruim kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook ondertussen het witlof 5 min. in ruim kokend water en giet af. Meng in de ovenschaal de penne, het witlof, de tomatenblokjes, de oregano en de helft van de gemalen kaas. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Verkruimel het brood in een kom en meng het met de knoflook en de rest van de gemalen kaas. Verdeel over de pasta in de ovenschaal. Sprenkel de olie erover. Bak de schotel in de oven of onder de grill ca. 12 min. tot er een goudbruin korstje op zit. Serveer direct.

 

Witlof: schotel met gehakt en (kastanje)champignons, Hoofdgerecht 4 personen

500 gr. witlof   500 gr. rundergehakt  
150 gr. gerooktje spekjes   1 kg. aardappelen  
250 gr. (kastanje)champignons   2 uien  
3 eieren   250 ml kooksroom  
2-3 eetl. mosterd   200 gr. geraspte kaas  
peper en weinig zout (ivm de spekjes)    

Tip: Je kunt ook variëren door de aardappelschijfjes te vervangen door aardappelpuree.

Voorbereiding
- verwarm de oven voor op 180 gr.

- schil de aardappelen, snijd ze in schijfjes, kook ze ongeveer 5 minuten en laat ze uitlekken in een vergiet
- borstel de (kastanje)champignons schoon en snijd ze in vieren
- snijd de uien en de witlof in halve ringen

Bereidingswijze

- spekjes in de pan en even laten bakken, voeg het gehakt toe, kruiden met peper en evt een klein beetje zout
- het gehakt even laten bakken, voeg de uien toe
- daarna de witlof en de champignons erbij
- doe het geheel in een ovenschaal en daaroverheen de aardappelschijfjes
- klop de eieren, room en mosterd en giet het over het geheel
- als laatste gaat de kaas eroverheen
- zet de schaal 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden

 

Witte Kool: Indonesische kool, hoofdgerecht personen

500 gram fijngeschaafde kool   1 theelepels djahé, of gemberwortel  
2 eetlepels rietsuiker   zout  
2 eetlepels sojasaus   ½ dl water  
½ rode paprika   2 eetlepels olie  
1 fijngesneden ui    

Verwarm de pan en fruit de ui. Voeg de kool toe en smoor die tot hij glazig en slap is. Doe de paprika in stukjes erbij en het water met de sojasaus en de gember. Stoof alles nog 5–10 minuten. Lekker met witte rijst, seroendeng en een omelet.

 

Witte kool: Koolsalade met gehakte noten en kaas, Voorgerecht, salade 4 personen

375 gr. witte kool   100 gr. mager ontbijtspek  
100 gr. gemengde noten   100 gr. extra belegen kaas  
40 gr. rozijnen   3 eetl. olie  
2 eetl. peterselie (vers)   2 walnoten  
1 ui   1 eetl. wijnazijn  
0,2 eetl. basilicum (vers)   0,1 eetl. suiker  
zout   peper  

Spekblokjes in ongeveer 8 min. zachtjes in een koekepan bakken. Rozijnen in warm water laten wellen. Kool in zeer dunne reepjes snijden, de kaas in blokjes. Pel de ui en hak hem fijn. Een sausje roeren van azijn, suiker, peper, zout, basilicum en olie. Kool met spekblokjes, rozijnen, blokjes kaas, ui, dressing en gehakte noten vermengen. Over de schaaltjes verdelen. Garneren met een takje peterselie en de halve walnoten Geef er warm stokbrood bij.

 

Wortel, Hutspot uit de oven, Hoofdgerecht 4 personen

3 eetlepels olijfolie   750 gram prei en wortel, in stukjes  
600 gram biologische aardappelen, in stukjes, met schil   2 koffielepels tijm  
1 koffielepel komijn   150 m water  
4 sneetjes oud (volkoren) brood, verkruimeld   150 gram belegen kaas, geraspt  
peper en zout naar smaak    

  1. Verwarm de olijfolie in een hapjespan.
  2. Fruit de prei en wortel enkele minuten in de olie.
  3. Voeg de stukjes aardappel toe en bak ze even mee.
  4. Voeg de kruiden en het water toe en stoof alles gaar in ongeveer 15 minuten.
  5. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Verwarm de grill voor.
  7. Schep de hutspot in een ingevette ovenschaal.
  8. Meng het verkruimelde brood en de kaas door elkaar en stooi het over de hutspot.
  9. Zet de schaal onder de grill en laat de brood/kaas korst lichtbruin kleuren in ongeveer 10 minuten.

Je kunt zelf variëren met de verhouding tussen de groenten en de aardappelen.

Ben je nog niet zo gewend aan koken met kruiden? Je kunt het mengsel ook gaar koken met een beetje bouillonpoeder erbij, naast de tijm en komijn.

 

Wortelen: geroosterd met balsamico azijn en Parmazaanse kaas, Bijgerecht 2 personen

400 gram wortelen   olijfolie  
peper   grof zeezout  
2 eetlepels balsamico azijn   75 gram Parmezaanse kaas  
bakpapier    

Verwarm de oven op 180 graden. Snij met een scherp mes de uiteinden van de wortelen af. Schrap de wortelen en was ze daarna af onder de kraan. Bekleed het ovenrooster met een vel bakpapier.
Halveer de wortelen in de lengte en leg ze naast elkaar op het bakpapier. Besprenkel de wortelen met wat olijfolie en peper en zout en schuif het ovenrooster met wortelen voor 15 minuten de oven in.
Na 15 minuten haal je het rooster uit de oven en strooi je de Parmezaanse kaas over de wortelen. Schuif de geroosterde wortelen dan nog zo’n 10 minuten terug de warme oven in.
Wanneer de geroosterde wortelen gaar zijn – controleer dit door even met een vork te prikken – haal je ze uit de oven. Schenk voorzichtig wat balsamico azijn over de wortelen en serveer direct.

Bron: https://www.mindyourfeed.nl/recepten/diner/geroosterde-wortelen-uit-de-oven/

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt alleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >> Voorbeeld: RSS-feed van De Twee Linden.

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders