Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 26

Bijgewerkt: di 27 juni 2017

Ekoplaza Webwinkel afhaalpunt
 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Sla, bospeen, prei, snijbiet, selderij, boon of peul (vorige week peul? Dan nu boon) en courgette of bosui (vorige week courgette? Dan nu bosui)

 

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, perzikken, galia meloen en sinaasappel

 

De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.

 

 


 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Bospeen: wraps met bospeentjes en avocado, Hoofdgerecht 4 personen

2 eetlepels mayonaise   125 ml zure room  
300 gr gerookte kipfilet   1 rode ui, fijngesneden  
10 bospeentes, in plakjes   3 eetlepels fijngesneden munt  
1 avocado   1 limoen, uitgeperst  
1 bosui   8 wraptortilla's  

Roer de mayonaise door de zure room en schep de kip, de ui en de bospeen erdoor. Breng de kipsalade op smaak met de munt, zout en (versgemalen) peper. Halveer de avocado, schil 'm en wip de pit eruit. Snijd het avocadovlees in repen en besprenkel ze met 2 eetlepels limoensap. Snijd de bosui in de lengte door. Halveer de helften nog eens in de lengte en snijd de reepjes doormidden. Verwarm de tortilla's volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel de kipsalade over de tortilla's en leg de avocado erop. Bestrooi met de bosui en klap één zijkant over de vulling. Rol de tortilla's op en serveer direct.

 

Courgette met couscous en runderworst, Hoofdgerecht 4 personen

6 eetl. olijfolie   4 runderbraadworsten  
300 gr. couscous   zout  
500 gr. courgettes   2 teentjes knoflook  
4 eetl. salsadip mild    

In koekenpan 2 eetl. olie verhitten en worsten in ca. 3 min. rondom bruin bakken en in ca. 8 min. zachtjes gaar laten worden. In pan 6 dl. water met 1 eetl. olie en zout aan de kook brengen. Van vuur af couscous erdoor roeren en afgedekt ca. 4 min. laten staan. Intussen courgette wassen, in lengte halveren en in stukjes snijden. In wok 2 eetl. olie verhitten en stukjes courgette op hoog vuur ca. 5 min. roerbakken. Knoflook pellen, erboven uitpersen en ca. 1 min. meebakken. Op smaak brengen met zout. Rest van olie door couscous scheppen. Op vier borden scheppen. Courgette en worst erover verdelen. Op elk bord 1 eetl. salsadip scheppen.

 

Courgette: Gegrilde courgettesalade, Bijgerecht, salade 4 personen

1 appel   2 courgettes  
2 el. olie   ½ limoen, schoongeboend  
1 tl. korianderpoeder   4 el. yoghurt  
1 el. honing   50 gr. walnoten, grof gehakt  
30 gr. peterselie, fijngesneden    

Verwijder het klokhuis uit de appel en snijd ‘m in de lengte in plakken van ½ cm. dik. Snijd de courgette ook in dikke plakken. Bestrijk de plakken appel en de courgette dun met olie en bestrooi ze met zout en (versgemalen) peper. Gril de appel en de courgette aan beide kanten ongeveer 1 minuut, tot ze goudbruine streepjes hebben. Leg de gegrilde plakken appel en courgette dakpansgewijs in een schaal.

Rasp 1 mespunt van de groene schil van de limoen en pers een eetlepel sap uit. Klop een dressing van de limoenschil, het sap, de korianderpoeder, yoghurt en honing en zout en peper naar smaak. Schenk de dressing over de gegrilde appel en courgette en bestrooi de salade met de walnoten en de peterselie.

 

Peulen-wortel: peultjes met wortelen, Hoofdgerecht 2 personen

150 gram peul   200 gram wortel  
scheutje olie   peper en zout  
(verse peterselie)    

Was de peultjes en verwijder de puntjes door deze af te halen. Was en/of schrap de wortels en snijd ze in heel dunne plakjes. Roerbak de wortelplakjes samen met de peultjes in 5 tot 10 minuten beetgaar. Maak op smaak met peper en zout.

Strooi er eventueel peterselie over en serveer bijvoorbeeld met rijst en een kaassausje.

 

Peultjes: Lauwwarme salade van peultjes, voorgerecht 4 personen

4 el olijfolie met knoflook chilipeper   1 el balsamicoazijn  
4 eieren   200 gr peultjes  
4 tomaten in 6 parten   2 el zwarte olijven zonder pit, in plakjes  
3 el verse basilicum, in reepjes    

1. Meng voor de dressing in een kannetje de olijfolie met knoflook-chilipeper, balsamicoazijn, zout en peper naar smaak. 2. Kook de eieren in 8 min. hard, laat ze schrikken, pel ze en snijd ze in parten. 3. Kook de peultjes 5 min. in gezouten water beetgaar. Meng met de dressing, tomaten, olijven, basilicumreepjes en eierpartjes.

 

Prei-courgettetaart met cashewnoten, Hoofdgerecht 4 personen

3 preien   6 plakjes bladerdeeg  
1 courgette   150 gr. ongezouten cashewnoten  
50 gr. boter   1/2 el. kerriepoeder  
4 eieren   25 ml. zure room  
100 gr. geraspte belegen kaas   zout  
peper    

Verwarm de oven voor op 200° C. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Was de prei en snijd ze in ringen. Snijd de courgette in blokjes en hak de helft van de noten fijn. Verhit 40 gr. boter in een ruime pan. Roerbak de prei en courgette op een laag vuur in ca. 10 min. Roer de kerriepoeder erdoor. Pureer het prei-courgettemengsel. Voeg de eieren, de zure room de helft van de geraspte kaas, de fijngehakte noten en naar smaak zout en peper aan het prei-courgettemengsel toe. Vet een springvorm in. Bekleed de springvorm met bladerdeeg. Vul de vorm met het groentemengsel en strooi de rest van de kaas en de noten erover. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 45 min. goudbruin en gaar. Warm of koud serveren.

 

Prei: Gorgonzola-preicupcake, Bijgerecht 10 personen

1 pakje roomboterbladerdeeg (10 plakjes ontdooid)   2 el olijfolie  
1 prei, gewassen en in halve ringen   3 eieren  
2 el creme fraiche (bekertje 125 ml)   1 pakje Gorgonzola (kaas 185 gr) verkruimeld  

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed 10 vormpjes met bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bak de vormpjes 10 min. in het midden van de oven. 2. Verhit de olie in een koekenpan en bak de prei 4 min. Neem uit de pan en laat afkoelen. Klop ondertussen de eieren los met de crème fraîche. Voeg de Gorgonzola en de afgekoelde prei toe aan het eimengsel en breng op smaak met peper en zout. Verdeel over de vormpjes en bak de cupcakes in ca. 20 min. goudbruin en gaar. Serveer warm of koud.

 

Selderij-crèmesoep met witte wijn, Voorgerecht, soep 4 personen

1 middelgrote knolselderij   1 kleine ui  
1 el. boter   1 el. groentebouillonpoeder  
zout   1 theel. citroensap  
witte peper   1,25 dl. slagroom  
1,25 dl. witte wijn    

De selderij in blokjes snijden. De uitjes fijnhakken en in boter fruiten. De selderij toevoegen en 0,75 l. water toevoegen. De groente gaarkoken en pureren. De groentebouillon erdoor roeren en alles op smaak brengen met zout en peper. Citroensap en wijn toevoegen. De slagroom licht kloppen, aan de soep toevoegen en dee kort aan de kook brengen. Nog een keer op smaak brengen en direct serveren.

 

Sla: Geitenkaassalade met Coppaham en krieltjes, Hoofdgerecht 4 personen

1 krop sla   4 el vloeibare margarine  
700 gr panklare krieltjes   1 appel  
55 gr walnoten   8 el vinaigrette de Dijon  
100 gr Fiorucci Coppa (ham)   1 plak geitenkaas (140 gr)  

In pan margarine verhitten en krieltjes in 10-12 min. bruinbakken. Sla schoonmaken, in kleine stukken scheuren en wassen. Appel schillen, klokhuis verwijderen en appel in blokjes snijden. Sla, appel, walnoten, krieltjes en vinaigrette mengen en over vier borden verdelen. Van ham stukjes snijden en over sla verdelen. Geitenkaas boven sla verkruimelen.

 

Sla: met appel, wortel en (geiten) kaas, bijgerecht 2 personen

100 gram (veld) sla   1/2 appel in stukjes  
1/2 geraspte wortel   100 gram (geiten) kaas  
2 eetlepels wijnazijn   2 eetlepels olie  
peper en zout   1 theelepel honing  
2 eeltepels geroosterde zonnebloem- of pijnboompitten    

Dressing: 2 eetl. Wijnazijn, 2 eetl olie, peper en zout, 1 theel. zachte honing of appeldiksap, 2 eetl. geroosterde zonnebloem- of pijnboompitten.

Was de (veld) sla en meng de stukjes appel en (eventueel) geraspte wortel erdoor. Maak de dressing en meng deze door de salade. Brokkel de kaas over de salade en bestrooi het geheel met geroosterde pitten. Serveer de salade bijvoorbeeld bij een (bruine) bonenschotel.

 

Sperziebonen: met gierst en tomaten, hoofdgerecht 3 personen

225 gram gierst   500 ml kruidenbouillon  
350 gram sperziebonen   1 ui  
1 teentje knoflook   3 tomaten  
50 gram rozijnen   3 eetlepels tomatenpuree  
1 eetlepel bieslook   olie  
peper en zout naar smaak    

Kook de gierst circa 20 minuten (of volgens verpakking) in de bouillon. Kook intussen de sperziebonen ongeveer 15 minuten in ruim water.
Fruit de ui en de knoflook. Voeg de gesneden tomaten en de rozijnen toe. Schep de gekookte gierst met aanhangend water, sperziebonen en tomatenpuree erdoor. Breng op smaak met bieslook, zout en peper.

 

Sperzieboon: vispotje, Hoofdgerecht 4 personen

(vegetarisch) gehakt   400 gram koolvisfilet  
500 gram sperziebonen   2 eetlepels bloem  
1 ui   250 ml melk  
2 eetlepels crème fraîche   1 theelepel dille  
2 eetlepels mosterd    

Verwarm de oven voor op 250 °C. Verhit de boter in een pan met een dikke bodem en fruit hierin de ui 1-2 minuten. Voeg de vis toe aan de ui en bak 'm even mee (tot de vis uit elkaar begint te vallen). Strooi de bloem over de vis en schenk al roerend scheut voor scheut de melk erbij (de volgende scheut melk pas toevoegen nadat de vorige door de bloem is opgenomen). Breng het vispotje op smaak met crème fraîche, mosterd, dille, zout en peper. Vispotje in midden van oven in ongeveer 15 minuten gaar en door en door heet laten worden.
Kook intussen de sperziebonen in 5-6 minuten beetgaar. Serveer het vispotje met de boontjes. Lekker met aardappels of friet.

Als variatie broodkruim over het vispotje strooien en het 5 minuten onder de hete gril plaatsen.

 

Spinazie/Snijbiet: Lente salade, Open dag 2013 2 personen

Spinazie of snijbiet   knoflook  
olie of knoflookolie   citroensap  
peper en zout   gerapste parmazaanse kaas  

Kook de spinazie/snijbiet tot deze zacht is en laat uitlekken. Doe over in een saladeschaal en maak aan met de vinaigrette van citroensap, knoflook, olie, peper en zout. Strooi er tenslotte parmezaanse kaas overheen. Eet de salade lauwwarm.

Recept Open dag 2013 Lucia van den Bogert (www.luciavdbogert.nl)

 

Spinazie/snijbiet: Tagliatelle met spinazie en citroenroomsaus, Hoofdgerecht 4 personen

1 zakje garneeramandelen   1 citroen  
3 el. olijfolie   250 gr. mascarpone  
600 gr. spinazie of snijbiet   400 gr. tagliatelle  
versgemalen zwarte peper   1 teentje knoflook, fijngesneden  

Voorbereiden: in droge koekenpan amandelen goudbruin roosteren en op snijplank laten afkoelen. Citroen schoonboenen, gele schil raspen en vrucht uitpersen. Amandelen grof hakken. In steelpan 1 el. olie verwarmen. Citroenrasp en 2 el. citroensap 1 min. in olie verwarmen. Mascarpone hierin smelten. Saus op smaak brengen met zout, peper en citroensap. Saus warmhouden (niet laten koken!) of laten afkoelen en later opwarmen.

Bereiden: grove stelen uit spinazie verwijderen en 100 gr. kleine blaadjes achterhouden (deze worden op het laatste moment rauw toegevoegd). Tagliatelle in ruim water met zout beetgaar koken. In wok rest van olie verhitten en knoflook 30 sec. zachtjes bakken. Spinazie in gedeelten toevoegen en op hoog vuur al omscheppend laten slinken, vocht laten verdampen. Op smaak brengen met zout en peper. Tagliatelle afgieten (scheut kookvocht opvangen om saus evt. te verdunnen). In pastapan tagliatelle voorzichtig omscheppen met warme mascarponesaus. Achtergehouden spinazie erdoor scheppen. Tagliatelle en spinazie over vier warme borden verdelen en bestrooien met amandelen.

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt aleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >>

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

   

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap

Website by: Sander Sanders