Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 32

Bijgewerkt: di 11 augustus 2020

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

IJsbergsla, stoksperzieboon, prei, spitskool, pompoen oranje, komkommer, snijselderij

Do: paprika
Vr: courgette

PS:
Stoksperzieboon: Worden planten worden hoog, dus moeilijk te beregenen. De sproeiers komen er niet meer overheen. Een gedeelte was slap geworden en deze hebben we er zo veel mogelijk uit gehaald. Tijdens het koken trekt het meestal wel bij!
Pompoen oranje: door temperatuur sneller afgerijpt. Altijd lekker voor een zomers soepje met snijselderij.

Deze keer ook weer folie over de kratten en uiteraard zo snel mogelijk (als dat lukt) ophalen. Folie mag weer mee retour met de krat voor hergebruik.

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel , mandarijn, galia meloen en banaan

PS:
Meloen: Dit keer de Galia meloen, in plaats van de watermeloen.
Banaan: Het fruit is nog heel duur, vandaar weer banaan. 

 

LET OP: 

  • De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummers.

  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Courgette: Gegrilde courgettesalade, Bijgerecht, salade 4 personen

1 appel   2 courgettes  
2 el. olie   ½ limoen, schoongeboend  
1 tl. korianderpoeder   4 el. yoghurt  
1 el. honing   50 gr. walnoten, grof gehakt  
30 gr. peterselie, fijngesneden    

Verwijder het klokhuis uit de appel en snijd ‘m in de lengte in plakken van ½ cm. dik. Snijd de courgette ook in dikke plakken. Bestrijk de plakken appel en de courgette dun met olie en bestrooi ze met zout en (versgemalen) peper. Gril de appel en de courgette aan beide kanten ongeveer 1 minuut, tot ze goudbruine streepjes hebben. Leg de gegrilde plakken appel en courgette dakpansgewijs in een schaal.

Rasp 1 mespunt van de groene schil van de limoen en pers een eetlepel sap uit. Klop een dressing van de limoenschil, het sap, de korianderpoeder, yoghurt en honing en zout en peper naar smaak. Schenk de dressing over de gegrilde appel en courgette en bestrooi de salade met de walnoten en de peterselie.

 

Komkommer: komkommer-yoghurtsalade, Bijgerecht 2 personen

1 komkommer   1,2 dl yoghurt (kwark)  
peper, zout   1 eetlepel olijfolie  
1/2 eetlepel azijn/citroensap   1 tot 2 tenen knoflook  
olijven zonder pit   aantal muntblaadjes  

Leg de komkommer van tevoren op een koele plek, zodat u een echt frisse salade krijgt. Schil de komkommer en snijd deze in kleine stukjes. Meng yoghurt, (kwark), olie, azijn of citroensap, peper, zout, munt, knoflook en in stukjes gesneden olijven door elkaar en schep dit door de komkommerstukjes. Serveer meteen.

Erg goed te combineren met een pittig gekruid peulvruchten-, kaas- of vleesgerecht.

 

Komkommer: salade met Brie en tomaat, Maaltijdsalade 4 personen

2 grote komkommers   3 el. zeezout  
1 ¼ dl. crème fraîche   1 tl. franse mosterd  
1 el. limoensap   ½ theel. limoenschilrasp  
3 el. fijngesneden verse dille   1 krop sla  
2 tomaten   500 gr. Brie  

Schil de komkommers en snijd ze in kleine blokjes. Schep het zout door de komkommer en laat deze 2 uur staan in een zeef om uit te lekken. Klop in een kom de crème fraîche , de mosterd en het limoensap flink op. Voeg de limoenrasp en dille toe. Schep de komkommerblokjes door de saus. Beleg een schaal met slabladeren, schep de salade er in het midden op en strooi er de in blokjes gesneden tomaten over. Schik de in smalle punten gesneden Brie rond de salade.

Lekker met warm stokbrood als maaltijdsalade.

 

Paprika: Paprika’s roosteren, bijgerecht 2 personen

paprika    

Oven voorverwarmen op 220 graden. Hele paprika’s op een bakplaat leggen, op 1/3 van de bovenkant van de oven. 25 minuten laten roosteren. Na 10 minuten de paprika’s keren. Daarna elke 5 minuten, tot alle kanten gelijkmatig geroosterd zijn. Dan het bakblik uit de oven nemen, afdekken met een theedoek en zo 10 minuten laten afkoelen. Tot slot de zaadlijsten en de steel verwijderen en de paprika’s pellen.

 

 

Pompoen, gebakken met ui, Bijgerecht 4 personen

2 fijngesnipperde sjalotjes   4 schijven pompoen van 1 cm. dik, zonder schil  
zonnebloemolie   zout  
ketjap   tijm. laurier, rozemarijn of kerrie  

Bak eerst de fijngesnipperde sjalotjes. Bak de pompoenschijven aan beide zijden in een koekepan in hete olie. Zout de schijven dan goed, voeg tijm, laurier, rozemarijn of kerrie naar smaak toe en laat ze met de deksel op de pan gaar worden (voeg zonodig een beetje water toe om de schijven niet te droog te laten worden). Leg de schijven op een bord, strooi er de gebakken uiensnippers overheen en besprenkel ze met een paar druppels ketjap.

 

Pompoen: Couscous met geroosterde pompoen en paddenstoelen, Hoofdgerecht 2 personen

2 rode uien   250 gr. pompoen  
250 gr. kastanjechampignons   150 gr. shiitakes en oesterzwammen  
1/2 eetl. gedroogde oregano   4 eetl. olijfolie  
(zee)zout   gemalen zwarte peper  
150 gr. couscous   25 gr. verse knoflookbieslook  
3 takjes munt   1 theel. paprikapoeder  

Grill voorverwarmen. Uien pellen en in dunne plakjes snijden. Pompoen in plakken snijden en schillen. Plakken in grove stukken snijden. Paddestoelen schoonvegen. Grote paddestoelen halveren. In bakblik of lage ovenschaal ui, pompoen, paddenstoelen, oregano en 3 eetlepels olie mengen. Zout en peper naar smaak toevoegen. Bakblik 15 cm onder hete grill schuiven en groenten in 15 minuten beetgaar en bruin roosteren, regelmatig omscheppen. In kom couscous in 225 ml kokend water  5 minuten laten wellen. Bieslook met muntblaadjes fijnknippen. In wok rest van de olie verhitten. Paprikapoeder erdoor roeren en couscous erdoor scheppen. Couscous ca. 2-3 minuten al omscheppend verwarmen tot couscous rul is. Helft van kruiden erdoor scheppen. In twee diepe borden couscous scheppen. Pompoen en paddenstoelen met vocht erover verdelen. Rest van kruiden erover strooien.

 

Pompoensoep: met prei en witte wijn, Voorgerecht, soep 4 personen

800 gr. pompoen   1 dikke prei  
1 eetl. roomboter   1 theel. kerriepoeder  
3 eetl. droge witte wijn   2 bouillontabletten  
10 blaadjes verse basilicum   2 eetl. crème fraîche  
zout   versgemalen peper  

Pompoen in stukken snijden, schillen en pitten en draden verwijderen. Pompoen in stukken snijden. Prei wassen, schoonmaken en in dunne ringen snijden. In (soep)pan boter verhitten. Kerrie heel kort fruiten. Pompoen en prei toevoegen en al omscheppend even meebakken. Wijn en ca. 3 dl. water toevoegen. Pompoen en prei in ca. 15 min. zachtjes gaar koken. Groenten met vocht met staafmixer of in keukenmachine pureren tot gladde puree. Bouillontabletten en 5 dl. water toevoegen en soep zachtjes verwarmen. Bouillontabletten al roerend laten oplossen. Basilicum in reepjes snijden.

Crème fraîche door soep roeren en op smaak brengen met zout en peper. Over 4 borden verdelen en bestrooien met basilicum.

 

Spitskool: Gevulde koolrolletjes, Hoofdgerecht 4 personen

1 spitskool   2 el. olie  
1 ui, fijngesnipperd   1 teentje knoflook, fijngesnipperd  
1 tl. kerriepoeder   1 tl. gemberpoeder  
1 ei   500 gr. half-om-halfgehakt  
300 gr. rijst   1 ovenschaal, ingevet  
cocktailprikkers    

Haal 12 bladeren van de kool en was ze. Snijd de rest van de kool in snippers en was ze. Breng een grote pan water aan de kook en leg er de koolbladeren een voor een 1 minuut in. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Verhit 1 eetl. olie en fruit hierin de ui en de knoflook. Schep de koolsnippers, het kerrie- en gemberpoeder erbij en bak dit al omscheppend op hoog vuur 2 min. mee. Laat iets afkoelen.

Kneed het koolmengsel, het ei en een theelepel zout door het gehakt. Vorm met vochtige handen 12 gehaktballen. Vouw de koolbladeren om de gehaktballen en zet ze vast met cocktailprikkers. Leg de koolrolletjes in de ingevette ovenschaal en laat ze 30-40 min. garen in de oven. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer direct.

 

Spitskool: Roergebakken spitskool met cashewnoten, Hoofdgerecht 4 personen

1 kg spitskool   3 bosuitjes  
1 limoen   75 gr. cashewnoten (ongezouten)  
3 eetl. geraspte kokos   2 eetl. oosterse roerbakolie  
1 eetl. milde kerriepoeder   zout  
4 takjes koriander    

Spitskool schoonmaken, wassen, de stronk verwijderen en de kool in repen van ca. 1 cm. dik snijden. Bosuitjes schoonmaken, wassen en in schuine ringen snijden. Limoen wassen en halveren, helft in 4 plakjes snijden. Cashewnoten grof hakken. In wok cashewnoten en kokos in ca. 1 minuut al omscheppend lichtbruin roosteren. Noten en kokos uit pan scheppen. In wok olie verhitten. Kool en kerrie toevoegen en al omscheppend in ca. 5 min. knapperig roerbakken. Laatste minuut bosui toevoegen en al omscheppend meebakken. Noten en kokos erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en een paar druppels limoensap. Van vuur af koriander boven kool fijnknippen. Garneren met plakjes limoen. Lekker bij couscous en lamskoteletjes.

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt aleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >>

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders