Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 22

Bijgewerkt: di 26 mei 2020

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Asperge, wortel, komkommer, groenselderij, ijsbergsla en koolrabi

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, banaan, sinaasappel en mango

 

LET OP: 

  • De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummers.

  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Asperges: Asperges in een klassieke botersaus, Hoofgerecht 2 personen

350 gram asperges   Zo veel plakjes (achter)ham als dat er asperges zijn *  
(Te vervangen door 50 gram geraspte oude kaas)   2 eieren  
25 gram roomboter   1 theelepel korianderzaad of ½ theelepel korianderpoeder  

Asperges wassen en het onderste taaie stukje wegsnijden, ongeveer 1,5 cm. Asperges schillen met een dunschiller vanaf ongeveer 3 cm. onder het kopje naar beneden. Bewaar de schillen en kontjes voor soep of saus; vooral in de schillen zitten veel smaakstoffen. Asperges in ongeveer 10 minuten gaar koken, controleer door met een vork in de onderste delen van de asperges te prikken. Het meekoken van een mespuntje suiker verfijnt de smaak. Asperges uit het water scheppen en laten uitlekken. Kookwater bewaren voor soep of saus. Asperges in de ham rollen. Eieren koken tot dat ze hard zijn en pellen. Ei verkruimelen door het door een zeef te drukken. Eikruim over de asperges verdelen. Boter smelten maar niet bruin laten worden en over de asperges schenken. Korianderzaad vijzelen of malen in een pepermolen en over de asperges strooien.

* Bij dunne asperges kunnen er ook 2 in 1 plakje ham

 

Asperges: aspergetaart, Hoofdgerecht 4 personen

voorgekookte asperges   bladerdeeg  
eieren   melk  
zout   peper  
geraspte kaas    

Springvorm bekleden met bladerdeeg. Met een vork gaatjes in het deeg prikken. Asperges mengen met mengsel van eieren, melk, zout en peper en op de bodem gieten. Geraspte kaas eroverheen.

Op de bodem van de oven (200C) zetten voor een kwartier zodat de taart goed gaar wordt en daarna hoger in de oven zetten om af te bruinen; dat duurt, afhankelijk van de diepte van de taart, een goed half uur.

 

Asperges: met geitenkaas in filodeeg, hoofdgerecht 4 personen

5 vellen filo(blader)deeg (diepvries)   1 kg witte asperges  
3 eetl. verse basilicum   1¼ dl room  
3 eieren   125 g geraspte Hollandse geitenkaas  
zout   (versgemalen) witte peper  
25 g boter    

Bereidingswijze: Kook de asperges. Pureer met een staafmixer de basilicumblaadjes met de room, eieren en de geraspte geitenkaas. Breng op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor op 200°C. Laat de boter in een pan smelten, vet de ovenschaal in met de gesmolten boter, bekleed de schaal met de plakjes filodeeg en besmeer ook de plakjes deeg met wat gesmolten boter.

Schep de asperges uit de pan, laat ze uitlekken en leg ze om en om in de ovenschaal. Giet het roommengsel erover, zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak de aspergetaart in ca. 25 minuten goudbruin. Serveer met gebakken krieltjes en een gemengde salade.

 

Bleekselderij of Groenselderij: Pasta met groenselderij en champignons, Hoofdgerecht 2 personen

400 gr. groenselderij, in schijfjes   1 ui, gesnipperd  
150 gr. (kastanje)champignons   scheutje olie om in te bakken  
1 dl. bouillon   1 dl. zure room  
scheutje witte wijn   blauwe schimmelkaas of fetakaas naar smaak  
pasta voor 2 personen   peper  
italiaanse kruiden   zout  
evt. geraspte kaas    

Kook de selderij een paar minuten in water met een snufje zout. Giet het kookvocht af en gebruik dit bijvoorbeeld voor soep of saus. Fruit de ui in olie en bak de champignons na ± 2 min. mee. Voeg wijn en bouillon toe en laat 5 min. stoven. Voeg op het laatst de zure room toe. Kook de pasta beetgaar. Beboter een ovenschaal en leg er een laagje gekookte pasta, selderij, kaas en champignonsaus overheen. Herhaal deze lagen totdat de ingrediënten opgebruikt zijn. De bovenste laag is de saus. Strooi er naar wens geraspte kaas over. Bak deze schotel een half uur in de voorverwarmde oven op ± 175° C. Variatie: ook lekker met stukjes pittig gekruide gebakken kip of reepjes spek in plaats van kaas. Met lasagne als pastasoort is dit recept ook erg geschikt.

 

Bleekselderij of groenselderij: salade met appel, rozijnen en banaan, bijgerecht-hoofdgerecht 2 personen

1-2 struiken bleekselderij   1 appel  
1 banaan   50 gram rozijnen (geweld in warm water)  
2 eetl olijfolie   2 eetl mayonaise  
zout, peper, dille naar smaak   1 theel mosterd  

Bleekselderij in boogjes snijden, appel en banaan in blokjes. Met rozijnen vermengen in een kom.
Saus maken van olijfolie, mayonaise, zout, peper  en dille naar smaak. Eventueel nog met een theelepel mosterd. Heerlijk als salade, bij vis of brood.

 

IJsbergsla: lauwwarme salade met kip en ananas, hoofdgerecht 4 personen

1 kleine ui   1 krop ijsbergsla  
1 bakje verse ananas stukjes (250 gr)   2 el olijfolie  
1/2 theelepel kerriepoeder   1 el azijn  
1 zak petit pains bruin (4 stuks)   240 gr kipfilet met tuinkruiden  

Oven voorverwarmen op 220 °C. Ui pellen en in zeer dunne ringen snijden. Sla schoonmaken en in reepjes snijden. Helft ananasstukjes met sap uit bakje, olijfolie, kerriepoeder, azijn en 1/2 tl zout fijnmalen. Broodjes volgens gebruiksaanwijzing in ca. 6 min. afbakken. In hete grillpan of op barbecue kipfilets om en om bruin en gaar roosteren (ca. 5 min.). Sla met uiringen, ananasstukjes en ananasdressing mengen en over 4 borden verdelen. Kipfilet erop leggen. Broodjes erbij geven.

 

IJsbergsla: met ei en zalm, bijgerecht 4 personen

1 krop ijsbergsla   200 gram gerookte zalm  
4 eieren   gesnipperde bieslook  
mayonaise    

Maak de sla schoon en slinger hem droog. Scheur de slabladen in stukken en verdeel ze over vier borden. Verdeel de gerookte zalm over de sla. Breng een grote koekenpan voor de helft gevuld met water tegen de kook aan. Breek de eieren een voor een in een kom en laat ze dan in het sudderende water glijden. Laat de eieren in circa 5 minuten gaar pocheren, waarbij de dooier zacht moet blijven. Schep ze met schuimspaan uit het water, laat goed uitlekken en schik een ei op elk bord sla. Strooi er de gesnipperde bieslook over en dien op.
Geef de mayonaise er apart bij.

 

Komkommer: komkommer-yoghurtsalade, Bijgerecht 2 personen

1 komkommer   1,2 dl yoghurt (kwark)  
peper, zout   1 eetlepel olijfolie  
1/2 eetlepel azijn/citroensap   1 tot 2 tenen knoflook  
olijven zonder pit   aantal muntblaadjes  

Leg de komkommer van tevoren op een koele plek, zodat u een echt frisse salade krijgt. Schil de komkommer en snijd deze in kleine stukjes. Meng yoghurt, (kwark), olie, azijn of citroensap, peper, zout, munt, knoflook en in stukjes gesneden olijven door elkaar en schep dit door de komkommerstukjes. Serveer meteen.

Erg goed te combineren met een pittig gekruid peulvruchten-, kaas- of vleesgerecht.

 

Komkommer: zalm salade, Bijgerecht 4 personen

2 komkommers   250 ml biogarde roer naturel  
1 theelepel olijfolie   1 theelepel citroensap  
1 teentje knoflook   200 gram gerookte zalm in snippers  
zout   peper  

Komkommers schillen, halveren en zaadjes verwijderen. Komkommer met kaasschaaf in dunne plakjes schaven. Biogarde, olijfolie en citroensap mengen. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Komkommer en zalm door dressing mengen. Op smaak brengen met zout en peper.

Salade serveren met bijvoorbeeld geroosterd brood.

 

Koolrabi: Gegrilde koolrabi met dilledressing, Bijgerecht 4 personen

1 limoen   4 kleine koolrabi’s  
4 el. olijfolie   ½ teentje knoflook, uitgeperst  
1 el. kappertjes   15 gr. verse dille, fijngeknipt  

Voorbereiden: limoen schoonboenen, groene schil raspen en vrucht uitpersen. Koolrabi’s dun schillen en in pan met ruim water, wat zout en 2 el. limoensap in ca. 15 min. beetgaar koken. Koolrabi iets af laten koelen, halveren en in plakjes snijden. Plakjes bedruppelen met 2 el. olie. In kom dressing kloppen van 2 el. olie, limoenrasp, 1 el. limoensap en knoflook. Kappertjes en dille erdoor roeren. Dressing op smaak brengen met zout en peper.

Bereiden: grillpan verhitten. Koolrabi in 3-4 porties op oog vuur aan beide kanten roosteren. Geroosterde porties in warme oven of op warme schaal onder aluminiumfolie warmhouden. Dressing doorroeren en over koolrabi schenken. Lekker bij gebakken vis of kip.

 

Koolrabi: koolrabimosterdsoep, Hoofdgerecht 4 personen

1 gesnipperde ui   2 tenen uitgeperste knoflook  
1 stengel bleekselderij in stukjes   2 worteltjes in stukjes  
2 koolrabi's   2 dl slagroom  
1 flinke eetlepel grove mosterd   citroensap  
1 liter groentebouillon    

Scheutje olie in een soeppan. Doe de ui, knoflook, bleekselderij en wortels er in: zachtjes garen. Daarna blokjes koolrabi en de groentebouillon er bij en zo'n 20 minuten zachtjes laten koken. Slagroom, mosterd en een scheutje citroensap toevoegen en blenderen.

Eventueel nog gekookte hamblokjes of stukjes gerookte kipfilet toevoegen.

 

Koolrabi: Ovenschotel met geitenkaas, Hoofdgerecht 4 personen


Oven voorverwarmen op 200° C. Koolrabi's schillen en in dunne plakken snijden. Aardappels schoonboenen en in lengte in dunne plakken snijden. Katenspek in koekenpan met antiaanbaklaag uitbakken en op keukenpapier laten uitlekken. Uit waterkers grove takjes verwijderen. Kleine hoeveelheid waterkers achterhouden voor garnering, rest fijnhakken. Tomaten wassen en in dunne plakken snijden. In ovenschaal met helft van ingrediënten lagen maken van aardappel, koolrabi, spek, verbrokkelde geitenkaas en waterkers. Herhalen met andere helft van ingrediënten. Slagroom erover schenken. Ovenschotel afdekken met plakken tomaat. Tomaten bedruipen met olijfolie en bestrooien met zout en royaal peper. Ovenschaal ca. 1 uur in midden van oven zetten tot alle groenten gaar zijn. Garneren met achtergehouden waterkers.

 

Waspeen of winterpeen: Worteltjes, gebakken met komijn, tijm, boter en Chardonnay, Hoofdgerecht 4 personen

500 gr. winterpeen, in stukken gesneden (of waspeen, geschrapt en heel)   1 handvol verse tijmblaadjes (of gedroogde tijm, dan wat minder)  
1/2 theel. komijnzaad, geplet   4 klonten boter  
1 glas Chardonnay   zout  
zwarte peper uit de molen    

Verwarm de oven voor op 220° C. Scheur ongeveer anderhalve meter aluminiumfolie af en vouw dat dubbel zodat het 2 keer zo dik en 2 keer zo sterk wordt. Leg alle ingrediënten, behalve de wijn en zout en peper, in het midden van het stuk folie. Vouw de zijkanten omhoog en giet de wijn in het pakket. Voeg zout en peper toe. Prop of vouw de randen van de folie in elkaar, zodat het pakket ook van boven dicht is. Bak het 45 min. in de voorverwarmde oven tot de worteltjes zacht zijn. De kooktijd kan iets langer zijn als je in plaats van jonge worteltjes winterwortel gebruikt.

 

Wortel: Lucia's wortelrecept, Open dag 2013 2 personen

Wortelen   Spekjes (eventueel)  
Ui   Knoflook  
Rozijnen   Kerrie  
Bouillonblokje   Peper  
Olijfolie    

Bak de spekjes uit. Gebruik je geen vlees, start dan met de ui en knoflook en bak ze zachtjes glazig in de olie. Maak de wortelen schoon en snijd ze in blokjes. Voeg toe. Roerbak het geheel kort en voeg de kerrie en de peper toe. Voeg wat water toe, het bouillonblokje  en de rozijnen. Het geheel moet vochtig zijn, maar niet ondergedompeld in water. Doe de deksel op de pan en laat gaar stoven, in ongeveer 20 minuten.
Heerlijk met (biologische) zilvervliesrijst.

Recept Open dag 2013 Lucia van den Bogert (www.luciavdbogert.nl)

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt aleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >>

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders