Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 38

Bijgewerkt: di 18 september 2018

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Snijbiet, sla, spekboon of sperzieboon, koolrabi, tomaat, raapsteel, suikermais

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, banaan, druif red globe, watermeloen

 

  • De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummers.
  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Andijvie/Spinazie/Snijbiet/Sla: zomerse smoothie, Drank 1 personen

Diverse bladgroentes   sap of water  
Diverse soorten fruit    

In de blender: wat blaadjes bladgroente, sap of water en fruit (naar smaak kiwi, appel, watermeloen etc)

Eventueel nog toevoegen: chiazaad, raw chocolate, zonnepitjes of cocos.

 

Koolrabi: Gegrilde koolrabi met dilledressing, Bijgerecht 4 personen

1 limoen   4 kleine koolrabi’s  
4 el. olijfolie   ½ teentje knoflook, uitgeperst  
1 el. kappertjes   15 gr. verse dille, fijngeknipt  

Voorbereiden: limoen schoonboenen, groene schil raspen en vrucht uitpersen. Koolrabi’s dun schillen en in pan met ruim water, wat zout en 2 el. limoensap in ca. 15 min. beetgaar koken. Koolrabi iets af laten koelen, halveren en in plakjes snijden. Plakjes bedruppelen met 2 el. olie. In kom dressing kloppen van 2 el. olie, limoenrasp, 1 el. limoensap en knoflook. Kappertjes en dille erdoor roeren. Dressing op smaak brengen met zout en peper.

Bereiden: grillpan verhitten. Koolrabi in 3-4 porties op oog vuur aan beide kanten roosteren. Geroosterde porties in warme oven of op warme schaal onder aluminiumfolie warmhouden. Dressing doorroeren en over koolrabi schenken. Lekker bij gebakken vis of kip.

 

Koolrabi: Ovenschotel met garnalen en tomaat, Bijgerecht 4 personen

2 vleestomaten   boter  
peper   50 gr. gepelde garnalen  
zout   125 ml. crème fraîche  
1 ei   1 el. bieslook  
½ el. peterselie   5 el. belegen geraspte kaas  
koolrabi    

Verwarm de oven voor tot 200 graden. Schil de koolrabi’s, snijd ze in blokjes en kook ze 10 min. in lichtgezouten water.  Laten uitlekken. Was en snijd de tomaten in plakken. Vet een ovenschaal in met boter. Schep de blokjes koolrabi in de ovenschaal en maal er peper over. Verdeel de garnalen over de koolrabi en bedek deze met plakken tomaat. Bestrooi de tomaten met peper en zout. Klop het ei los met de crème fraiche, roer er peterselie, bieslook, zout en peper door. Giet dit over de tomaten en strooi er kaas over. Bak de schotel in het midden van de oven in ongeveer 15 min. gaar.

 

Mais: maiskolven met paprika-tijmbotersaus, Bijgerecht 4 personen

4 verse maiskolven   75 gr roomboter  
2 sjalotjes (fijngesnipperd)   1 teen knoflook (fijngehakt)  
125 gr geroosterde rode paprika (in kleine blokjes)   2 eetlepels tijm  


Breng een ruime pan water en zout aan de kook. Voeg maïs toe en breng opnieuw aan de kook. Kook de maïs in 5 min. gaar.
Verwarm intussen de boter in een steelpan, voeg sjalot, knoflook en tijm toe. Voeg na 2 min. de paprikablokjes toe en stoof het gerecht nog 3 min. Breng op smaak met zout en peper.
Snijd de maïskolven in 5 stukken en doe ze in een schaal. Schep er de warme paprika-tijmbotersaus over.
Eet smakelijk!

 

Raapsteel: Salade met raapsteel, ei en peterselie, Voorgerecht, salade 4 personen

2 eieren   200 gr. raapsteel  
2 eetl. amandelschaafsel   2/3 zakje verse peterselie  
2/3 zakje verse (knoflook)bieslook   6 eetl. balsamico-olijfoliedressing  
zout   peper  

Eieren in ca. 10 min. hard koken. Intussen worteltjes van raapstelen snijden. Raapstelen wassen en in vergiet goed laten uitlekken. Amandelen in droge koekenpan goudbruin roosteren. Peterselie en bieslook fijnknippen. Eieren onder koud water laten schrikken, pellen en fijnhakken. Raapstelen fijn snijden. Erdoor scheppen: dressing, bieslook en peterselie. Op smaak brengen met zout en peper. Salade over vier borden verdelen. Ei en amandelen erover strooien. Serveren met verse toast en boter.

 

Raapstelen overschotel, Hoofdgerecht 2 personen

600 gram aardappelen   zout  
750 gram raapstelen   nootmuskaat  
margarine   100 gram cottage cheese  
75 gram Parmezaanse kaas    

Schil de aardappelen en was ze. Kook ze in weinig water met zout in 15 minuten bijna gaar.
Maak de raapstelen schoon door de lelijke bladeren en steeltjes te verwijderen en de wortels eraf te snijden. Verwijder de touwtjes en snijd de raapstelen klein. Was de groente goed.
Breng de raapstelen met aanhangend water op klein vuur aan de kook. Schep de groente af en toe om en laat hem slinken. Doe de raapstelen in een vergiet een laat de groente goed uitlekken. Meng er wat zout en nootmuskaat door. Snijd de aardappelen in dunne plakken.

Bestrijk een ovenvaste schaal met wat margarine en schik de helft van de plakken aardappel erin. Vermeng de cottage cheese met de geraspte kaas. Schep de raapstelen op de aardappelen met daarop de helft van het kaasmengsel. Dek dit af met de rest van de plakken aardappelen en verdeel de rest van de kaas erover.

Laat het gerecht in een matig hete oven (175 oC) in 40 minuten gaar worden en lichtbruin kleuren.

 

Sla: Geitenkaassalade met Coppaham en krieltjes, Hoofdgerecht 4 personen

1 krop sla   4 el vloeibare margarine  
700 gr panklare krieltjes   1 appel  
55 gr walnoten   8 el vinaigrette de Dijon  
100 gr Fiorucci Coppa (ham)   1 plak geitenkaas (140 gr)  

In pan margarine verhitten en krieltjes in 10-12 min. bruinbakken. Sla schoonmaken, in kleine stukken scheuren en wassen. Appel schillen, klokhuis verwijderen en appel in blokjes snijden. Sla, appel, walnoten, krieltjes en vinaigrette mengen en over vier borden verdelen. Van ham stukjes snijden en over sla verdelen. Geitenkaas boven sla verkruimelen.

 

Sla: met eitapenade, bijgerecht 2 personen

1 krop sla   2 eieren  
6 olijven   2 (gedroogde) tomaten  
1/2 bosje peterselie   2 theelepels honing  
olijfolie    

Eieren koken totdat ze hard zijn. Bladeren van de sla los trekken, wassen en uit laten lekken. Eieren, tomaatjes en olijven klein snijden. Peterselie fijn hakken.
Alle ingrediënten behalve de sla mengen. Smeuïg maken met olie.

Tapenade op de sla serveren.

 

Sperziebonen: met gierst en tomaten, hoofdgerecht 3 personen

225 gram gierst   500 ml kruidenbouillon  
350 gram sperziebonen   1 ui  
1 teentje knoflook   3 tomaten  
50 gram rozijnen   3 eetlepels tomatenpuree  
1 eetlepel bieslook   olie  
peper en zout naar smaak    

Kook de gierst circa 20 minuten (of volgens verpakking) in de bouillon. Kook intussen de sperziebonen ongeveer 15 minuten in ruim water.
Fruit de ui en de knoflook. Voeg de gesneden tomaten en de rozijnen toe. Schep de gekookte gierst met aanhangend water, sperziebonen en tomatenpuree erdoor. Breng op smaak met bieslook, zout en peper.

 

Sperzieboon: vispotje, Hoofdgerecht 4 personen

(vegetarisch) gehakt   400 gram koolvisfilet  
500 gram sperziebonen   2 eetlepels bloem  
1 ui   250 ml melk  
2 eetlepels crème fraîche   1 theelepel dille  
2 eetlepels mosterd    

Verwarm de oven voor op 250 °C. Verhit de boter in een pan met een dikke bodem en fruit hierin de ui 1-2 minuten. Voeg de vis toe aan de ui en bak 'm even mee (tot de vis uit elkaar begint te vallen). Strooi de bloem over de vis en schenk al roerend scheut voor scheut de melk erbij (de volgende scheut melk pas toevoegen nadat de vorige door de bloem is opgenomen). Breng het vispotje op smaak met crème fraîche, mosterd, dille, zout en peper. Vispotje in midden van oven in ongeveer 15 minuten gaar en door en door heet laten worden.
Kook intussen de sperziebonen in 5-6 minuten beetgaar. Serveer het vispotje met de boontjes. Lekker met aardappels of friet.

Als variatie broodkruim over het vispotje strooien en het 5 minuten onder de hete gril plaatsen.

 

Spinazie/Snijbiet (of kool, paksoi) : ovenschotel met aardappel, Hoofdgerecht 2 personen

1 bos snijbiet in repen gesneden   een scheutje olijfolie  
500 g aardappels geschild en in stukken   1 uitje gesnipperd  
1 dl melk   klontje boter  
2 eieren   peper, zout, nootmuskaat  
1 theel. mosterd   75 g geraspte jonge of belegen kaas  
1 beschuitje of 4 eetl. paneermeel    

Kook de aardappels gaar en maak er met melk, boter, peper, kruidenzout, mosterd en nootmuskaat een lekkere puree van. Roerbak de ui in olie en voeg na een aantal minuten beetje bij beetje de snijbiet toe.
Maak de snijbiet op smaak met een snufje peper en zout en roer er het paneermeel of beschuitkruim door.

Vet een ovenschaal in en schep de aardappelpuree op de bodem en tegen de kanten zodat een dikke pureebekleding ontstaat. Schep de snijbiet in de schaal en verdeel het gelijk. Klop de eieren los, meng er de geraspte kaas door en giet dit over het geheel.

Zet de schotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 175°C tot de bovenkant mooi lichtbruin is.

Lekker met een (komkommer)salade erbij. Eet smakelijk!

Variatie: lekker met (spits)kool of paksoi in plaats van snijbiet. Ook stukjes paprika en gedroogde tomaat (in olijfolie) passen goed in deze ovenschotel.
Meng door de snijbiet gebraden (vegetarisch) gehakt, blokjes ham of stukjes salami.

 

Spinazie/snijbiet: Tagliatelle met spinazie en citroenroomsaus, Hoofdgerecht 4 personen

1 zakje garneeramandelen   1 citroen  
3 el. olijfolie   250 gr. mascarpone  
600 gr. spinazie of snijbiet   400 gr. tagliatelle  
versgemalen zwarte peper   1 teentje knoflook, fijngesneden  

Voorbereiden: in droge koekenpan amandelen goudbruin roosteren en op snijplank laten afkoelen. Citroen schoonboenen, gele schil raspen en vrucht uitpersen. Amandelen grof hakken. In steelpan 1 el. olie verwarmen. Citroenrasp en 2 el. citroensap 1 min. in olie verwarmen. Mascarpone hierin smelten. Saus op smaak brengen met zout, peper en citroensap. Saus warmhouden (niet laten koken!) of laten afkoelen en later opwarmen.

Bereiden: grove stelen uit spinazie verwijderen en 100 gr. kleine blaadjes achterhouden (deze worden op het laatste moment rauw toegevoegd). Tagliatelle in ruim water met zout beetgaar koken. In wok rest van olie verhitten en knoflook 30 sec. zachtjes bakken. Spinazie in gedeelten toevoegen en op hoog vuur al omscheppend laten slinken, vocht laten verdampen. Op smaak brengen met zout en peper. Tagliatelle afgieten (scheut kookvocht opvangen om saus evt. te verdunnen). In pastapan tagliatelle voorzichtig omscheppen met warme mascarponesaus. Achtergehouden spinazie erdoor scheppen. Tagliatelle en spinazie over vier warme borden verdelen en bestrooien met amandelen.

 

Suikermaïs: suikermaïs met tijm en kaas voor 2 personen, Bijgerecht 2 personen

2 suikermaïs   4 plakjes pittig belegen kaas  
verse tijm   vers gemalen peper  
klein beetje kaneel    

 

Maïs met blad in ongeveer 30 min. gaar stoven in een wijde pan met 2 cm water.
Let goed op dat er water in de pan blijft. Maïskorrels van met blad gestoofde kolven zijn smaakvoller. Tijmblaadjes van de takjes plukken. Blad van de maïskolven aan één kant open vouwen. Tijm en kaneel op de maïs strooien. Peper er boven malen. Kruiden afdekken met de plakjes kaas en de maïs weer dicht vouwen. Kaas even laten smelten. Daarna het blad en de beschermdraden van de maïs verwijderen

 

Tomaat: carpaccio, Open dag 2012 personen

rijpe tomaten   basilicumknoflookolie  
geroosterde pijnboompitjes   Parmezaanse of andere kaas  
zout en peper    

Snij de tomaten in dunne plakjes. Giet wat van de knoflookbasilicumolie er over; bestrooi met de pitjes en de kaas.

Recept Lucia van den Bogert (www.luciavdbogert.nl)

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt aleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >>

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders