Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 8

Bijgewerkt: wo 24 februari 2021

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Bloemkool, bleekselderij, rode biet, kropsla, witte kool en knolselderij

PS: woensdag Reek krijgt nog rode ui, maar donderdag/vrijdag is kropsla geworden! De rode daar vervalt. 

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, banaan, bloedsinaasappel en mandarijn

PS: 
Banaan: voor de 2e keer achter elkaar omdat we ze een tijd er niet in hebben kunnen doen vanwege de kou.

 

LET OP: 

  • De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummers.

  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Bieten: couscous van biet met witte kaas, Hoofdgerecht 4 personen

300 gr couscous   300 gr kipfilet, in reepjes  
6 el olijfolie   500 gr gekookte bieten, geschild  
1 citroen, schoongeboend   1 bakje platte peterselie (20 gr), fijngesneden  
1/2 pakje witte kaas (a 200 gram) in blokjes    

1. Doe de couscous met zout naar smaak in een grote schaal. Schenk er 250 ml kokend water bij en laat de couscous 10 min. afgedekt wellen. 2. Bestrooi ondertussen de kip met peper en zout. Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de kip in 5 min. goudbruin en gaar. Snijd de bietjes in blokjes van 1 x 1 cm. 3. Rasp ondertussen de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Schep de couscous om met de kip, 4 el olie, het rasp, sap, de peterselie en kaas. Breng op smaak met peper en zout. Schep tot slot de bietjes erdoor.

 

Bieten: rösti van biet met appel, Hoofdgerecht 4 personen

1 ui gesnipperd   2 eetlepels boter  
1 zak rösti (diepvries 600 gr)   1 bak geraspte bietjes (400 gr) uitgelekt  
4 appels (bijv goudrenetten)    

In koekenpan ui in 1 el boter fruiten. Rösti toevoegen en in 15 min. goudbruin bakken, regelmatig omscheppen.

Intussen appels schillen, met appelboor klokhuis verwijderen en van appels elk 4 dikke, gelijkvormige plakken snijden. Appelplakken in achtergebleven spekvet aan beide kanten in 2-3 min. bruinbakken.

Bietjes door rösti mengen en nog enkele minuten meebakken. Rösti pittig op smaak brengen met zout en peper.

Appelplakken op bord leggen, bietjesrösti ernaast scheppen.

Eventueel lekker erbij: witte vis, speklapjes. 

 

Bieten: salade met appel (rauw), Bijgerecht, salade 4 personen

400 gr. gekookte bieten   1 grote zure appel  
3 el. citroensap   3 el. crème fraîche  
2 el. gehakte peterselie   zout  
peper    

Rasp de bieten en de appel grof. Roer de overige ingrediënten er door. Breng de salade op smaak met zout en peper en garneer de salade met dunne schijven appel en peterselie.

 

Bleekselderij of groenselderij: gevuld, Vegetarisch voorgerecht of borrelhapje 4 personen

8 stengels bleekselderij   200 gr. ricotta of cottage cheese  
100 gr. belegen kaas in kleine blokjes   1 tl. olijfolie  
1 bakje tuinkers    

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengels in vieren. Bestrooi de stukken bleekselderij naar smaak met zout en (versgemalen) peper.

Schep de ricotta om met de blokjes belegen kaas en breng op smaak met zout en (versgemalen) peper. Schep het kaasmengsel in de stukken bleekselderij, bestrijk ze dun met olie en zet ze 10 min. in het midden van de oven. Verdeel de tuinkers over de vulling. Dit gerecht kan warm of koud worden gegeten.

 

Bleekselderij of groenselderij: salade met mosterddressing, voorgerecht 4 personen

1 struik bleekselderij   100 gram (blauwader) kaas  
50 gram gepelde walnoten   1 appel  
4 eetl mosterd   2 eetl kappertjes  

Bleekselderij schoonmaken en in dunne boogjes snijden. Kaas verkruimelen. Walnoten grof hakken. Appel schillen, in vieren snijden en klokhuis verwijderen. Appel in plakjes snijden en besprenkelen met 1 eetlepel dressing. Bleekselderij, appel, noten, kaas en dressing mengen. Salade over vier borden verdelen. Kappertjes erover strooien. Lekker met bruin stokbrood.

 

Bleekselderij: overschotel met kaas en vis, hoofdgerecht 4 personen

1 struik bleekselderij   700 gram aardappelschijfjes (gekookt)  
1 pot verse pastasaus carbonara   400 gram pangasiusfilet  
75 gram geraspte (belegen) kaas    

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de stengels bleekselderij los van de struik. Verwijder met een dunschiller eventuele stugge draden. Halveer de stengels bleekselderij en kook ze in water met zout in ongeveer 8 minuten beetgaar. Laat ze in een vergiet uitlekken.
Kook de aardappelschijfjes 5 minuten in water met zout. Laat ze ook in een vergiet uitlekken.
Schep de aardappelschijfjes in de ovenschaal en lepel de carbonarasaus erover. Bestrooi de stukken vis met zout en peper en leg ze op de aardappelschijfjes. Verdeel de stengels bleekselderij over de vis en strooi de kaas erover.
Zet de schaal op het rooster in het midden van de oven en laat het gerecht in 25 minuten gaar en lichtbruin worden.

 

Bloemkool: Gegratineerde bloemkool, Bijgerecht 4 personen

1 bloemkool   50 gr. roomboter, in stukjes  
2 el. paneermeel   lage ovenschaal, ingevet  

Verdeel de bloemkool in roosjes en kook ze in 8-10 min. beetgaar. Laat ze uitlekken. Doe de bloemkool in de ovenschaal, bestrooi hem met het paneermeel en de klontjes boter en laat hem in 5 min. in de hete oven (250 graden) goudbruin worden. Serveer met aardappelen en gehaktballen.

 

Bloemkool: met gerookte tofu, olijven en tomaat, Hoofdgerecht 2 personen

400 gram bloemkool   1 pakje gerookte tofu  
1 ui   1 tomaat  
1/2 bosje peterselie   50 gram olijven  
1 eetlepel tamari   2 theelepels honing  
olijfolie    

 

Bloemkool in roosjes snijden en de steel in stukjes en gaar koken in een bodempje water.
Tofu in kleine blokjes snijden en in 15 à 20 minuten krokant bakken in olie, op een niet te hoog vuur.
Ui pellen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui in partjes snijden. Ui fruiten in olie.
Steelaanzet uit de tomaat snijden. Tomaat klein snijden en toevoegen aan de ui.
Olijven in ringetjes snijden. Peterselie fijn hakken.

Tofu, olijven, peterselie, tamari en honing aan het ui-tomaatmengsel toevoegen, nog even doorwarmen en over de bloemkool serveren. Lekker met nieuwe aardappelen of rijst.

 

Knolselderij: gebakken, Bijgerecht 4 personen

1 knolselderij   zout  
olie   peper  
tijm en marjolein   blikje tomatenpuree  
belegen kaas    

De knolselderij schillen en in plakken van 3/4 cm. snijden. Bestrooien met wat zout en peper. De olie in een koekenpan verhitten en de plakken knolselderij aan één kant zachtjes bakken. De plakken omdraaien en de gebakken kant met de tomatenpuree besmeren, bestrooien met de kruiden en geraspte kaas. Deksel op de pan en langzaam gaar bakken. Lekker als voorgerecht of als bijgerecht.

 

Knolselderij: Aardappel-knolselderij-gratin, Hoofdgerecht 2 personen

250 gr. aardappels in plakjes   250 gr. knolselderij in plakjes  
1 ui in plakjes   zout  
versgemalen peper   1,25 dl. crème fraîche  
1 teentje knoflook uitgeperst   100 gr. achterham kleiner gescheurd  
125 gr. geraspte kaas    

Oven voorverwarmen op 200 graden. Aardappel, knolselderij, ui in water met zout in 5 min. bijna gaar koken, laten uitlekken. Creme fraîche met knoflook verwarmen. Groentemengsel, ham en helft van kaas door knoflookroom roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Mengsel in ovenschaal scheppen. Rest van de kaas erover strooien. Gerecht in midden van oven in ongeveer 20 min. een mooi korstje laten krijgen. Lekker met gekookte groene groente of sla.

 

Knolselderij: Aardappelschotel met gorgonzola-saus, Hoofdgerecht 4 personen

1 knolselderij   zout  
4 eetl. bloem   peper  
700 gr.gekookte aardappelschijfjes   6 dl. melk  
300 gr. gorgonzola of andere blauwaderkaas   6 eetl. boter  

Oven voorverwarmen op 200° C.
Knolselderij schillen en in dunne plakken snijden. Plakken in vieren snijden. Knolselderij in ruim water met zout in ca. 10 minuten beetgaar koken. Laten uitlekken.
Intussen in steelpan 4 eetlepels boter smelten. Bloem erdoor roeren. Al roerend scheutje voor scheutje melk toevoegen tot gladde, dunne saus ontstaat. Kaas boven saus verbrokkelen en laten smelten, terwijl saus nog iets indikt. Kaassaus op smaak brengen met peper.
Ovenschaal invetten. Aardappelschijfjes laten uitlekken. Aardappelschijfjes en knolselderijplakken om en om in ovenschaal leggen. Kaassaus erover gieten.
Schotel in midden van oven in circa 15 minuten gaar en goudbruin bakken.

Serveren met gebakken schnitzels en groene salade.

 

Ui: Gepofte rode ui in wijnsiroop, Bijgerecht, vegetarisch 4 personen

200 gr. grof zeezout   4 rode uien  
1 flesje rode wijn (250 ml)   3 el. suiker  
100 gr. blauwaderkaas, in plakjes   kleine, lage ovenschaal (inhoud 1 liter)  

Oven voorverwarmen op 200 graden. Zeezout over bodem van ovenschaal verdelen en ongepelde uien erin zetten. In oven uien in ca. 1 uur gaarpoffen. Intussen in pan wijn met suiker en pepernaar smaak in 15 min. tot kwart laten inkoken tot lichte siroop.

Gepofte uien uit oven nemen, iets laten afkoelen en pellen (evt. worteltje met schaar eraf knippen). Uien in schaaltje of op bordje zetten en wijnsiroop erover schenken. Blauwaderkaas erover verdelen.

 

Witte Kool: Indonesische kool, hoofdgerecht personen

500 gram fijngeschaafde kool   1 theelepels djahé, of gemberwortel  
2 eetlepels rietsuiker   zout  
2 eetlepels sojasaus   ½ dl water  
½ rode paprika   2 eetlepels olie  
1 fijngesneden ui    

Verwarm de pan en fruit de ui. Voeg de kool toe en smoor die tot hij glazig en slap is. Doe de paprika in stukjes erbij en het water met de sojasaus en de gember. Stoof alles nog 5–10 minuten. Lekker met witte rijst, seroendeng en een omelet.

 

Witte kool: Machtige kooltaart voor 2 personen, Hoofdgerecht 2 personen

400 g gesneden kool   1 teentje knoflook geperst  
cayennepeper   1 dl melk  
1 ei   2 eetl. sesamzaad  
50 g geraspte oude kaas   fijngeknipte peterselie  
50 g zachte geitenkaas   1 ui  
150 g gehakt   4-6 plakjes bladerdeeg  
2 tomaten    

Ontdooi het bladerdeeg en vet een ovenschaal of springvorm in. Verwarm de oven alvast voor op 200°C. Bak de fijngesneden ui met gehakt, knoflook, tomaat en cayennepeper en doe dan de kool erbij en bak die even mee. Leg plakjes bladerdeeg in de schaal maar bewaar een deel voor het ‘deksel’ van deze ovenschotel. Schep het kool-gehaktmengsel hierin. Meng de melk, eieren, peterselie, geitenkaas, en de geraspte kaas tot een sausje en schenk het over het kool-gehaktmengsel in de schaal. Dek. de taart af met het overige bladerdeeg en bestrooi het met sesamzaadjes. Zet de taart ongeveer 45 minuten in de oven op 180°C. Deze taart is lekker met een salade erbij.

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt aleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >>

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders