Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 6

Bijgewerkt: di 4 februari 2025

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSkal 6268

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Koolraap, witte kool, bloemkool, rode biet, veldsla en witlof

Inhoud volgende week (voorbehoud): knolselderij, winterpostelein, Chinese kool, wortel, broccoli (?), ?

PS:
Veldsla: De laatste uit onze eigen kas.
Bloemkool: Eindelijk weer gelukt, uit Zuid-Europa..
Koolraap:  1 of 2 keer per jaar. Een ouderwetse groente.

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, sinaasappel, mango en banaan

Combi: sinaasappel en peer

 

LET OP: 

  • De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummer.
  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Bieten: met veldsla, feta en grapefruit, Bijgerecht 2 personen

1/2 zakje veldsla   2 rode bieten  
1 grapefruit   200 gram feta  
3 eetlepels olijfolie   1 eetlepel lijnzaadolie  
mosterd   honing  

Bieten gaar koken in 20 à 40 minuten, afhankelijk van de grote. Indien nodig veldsla wassen en uit laten lekken. Feta in blokjes snijden. Grapefruitpartjes in kleine stukjes snijden. Dressing maken door olie, mosterd en honing te mengen met een vork of kleine garde en daarna te schudden in een potje met deksel. Bieten schillen, in kleine stukjes snijden en mengen met sla, feta en grapefruit. Dressing over de salade schenken.

 

Bieten: uit de oven, Hoofdgerecht 2 personen

Bieten (gelijke grootte)   zeezout  
boter   peterselie  

Deze manier om bieten te garen duurt wat lager dan koken, maar geeft aan de bieten wel een aparte, zoete en sterkere smaak. Je moet ze wel goed heet serveren.

Was en spoel de bieten één voor één af onder de kraan. Houd daarbij de schil intact. Verpak elke biet afzonderlijk in aluminiumfolie en bak de bieten gaar in een voorverwarmde oven van 200 C. na een uur of iets langer zijn de bieten gaar. Wrijf het vel van de bieten.
De rode knolletjes hebben nu een rijke, intense “aardse” smaak. Serveer de bieten met wat boter, een beetje zout en wat fijngehakte peterselie.

 

Bieten: Winterse salade met bietjes, veldsla, walnoten en spekjes, bijgerecht 4 personen

300 gram gekookte rode/gele bietjes   75 gram veldsla  
40 gr gepelde walnoten   2 el gerookte spekreepjes  
1 middelgrote appel (elstar)   3 el (appel)azijn  
zout, peper, suiker naar smaak   3 el zonnebloemolie  
2 tl pittige mosterd    

Voorbereiding

Pel de rode/gele bietjes en snij deze in kleine blokjes. Rooster de walnoten in een droge koekenpan. Bak de spekreepjes of plakjes knapperig. Als het nodig is was dan de veldsla en verwijder eventuele worteltjes. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij deze ook in blokjes. Maak een dressing van de azijn, peper, zout, suiker, olie en mosterd.

Bereidingswijze

Verdeel de veldsla over een platte schaal. Verdeel de bietjes erover maar laat de buitenrand vrij. Verdeel hierover de appelstukjes, walnoten en gebakken spek. Giet de dressing over de salade. Laat even intrekken.

Serveertips

Heerlijk als bijgerecht bij bijvoorbeeld wild. met gebakken aardappelen een heerlijk hoofdgerecht.

 

Bloemkool: Macaroni met bloemkool en kaas uit de oven, Hoofdgerecht 4 personen

1/2 bloemkool   200 gr cheddar (kaas)  
100 gr parmezaanse kaas   1 bakje platte peterselie (20 gr)  
zeezout en zwarte peper uit de molen   400 gr macaroni  
200 gr creme fraiche    

Haal de buitenste groene blaadjes van de bloemkool en gooi ze weg. Snijd het uiteinde van de stronk van de bloemkool. Snijd de kool in kleine roosjes. Snijd de dikke steel eerst in de lengte doormidden en vervolgens in dunne plakjes. Rasp de cheddar en de Parmezaanse kaas in een grote, vuurvaste schaal. Hak de peterseliesteeltjes en -blaadjes fijn.
Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Doe de macaroni en de bloemkool in de pan en kook ze volgens de aanwijzingen op de verpakking van de pasta. Zet de schaal met kaas op de pan en doe de crème fraîche erbij. Roer voorzichtig tot de kaas mooi glad en gesmolten is. Doe de gehakte peterselie bij de gesmolten kaas en breng het mengsel met wat zout en peper op smaak. Haal de kom gesmolten kaas met behulp van een theedoek of ovenhandschoenen voorzichtig van de pan. Laat de macaroni en de bloemkool boven een kom uitlekken en bewaar een beetje van het kookvocht.
Doe de pasta en de bloemkool terug in de pan, giet er de gesmolten kaas over en roer alles goed door elkaar. Het pastagerecht moet nu zijdezacht zijn; als het te dik is, doe er dan wat kookvocht om de saus te verdunnen.

Serveer de macaroni zoals hij is, of zet hem nog even onder de grill om er een lekker krokant en goudbruin korstje op te laten komen. In dat geval: Giet 150 ml van het apart gehouden kookvocht bij de macaroni, roer deze om en schep die in een ovenschaal. Zet de schaal onder de grill tot de bovenkant mooi goudbruin is en pruttelt.

 

Bloemkool: met nootjes, hoofdgerecht - personen

1 bloemkool   3 el hazelnoten  
2 uien   3 cl olijfolie  
50 g rozijnen   1 cl notenolie  
kruidenzout    

Maak de bloemkool schoon en verdeel ze in heel kleine roosjes. Snijd de ui fijn. Verwarm de olijfolie en voeg de ui en de bloemkoolroosjes toe. Laat zachtjes bakken met een deksel op de pan en roer af en toe. Voeg indien nodig een scheutje water toe en laat het geheel beetgaar worden. Roer er op het laatst de rozijnen en de hazelnoot door en laat nog even opwarmen. Breng op smaak met wat zout.

 

Koolraap: Finse koolraapschotel, Hoofdgerecht 6 personen

1,6 kg koolrapen, geschild en in 4 cm grote stukken gesneden   125 ml room  
2 eieren, losgeklopt   1 eidooier  
3 eetl bloem   1/2 theel versgeraspte nootmuskaat  
een snufje kruidnagelpoeder   100 gr vers broodkruim  
50 gr boter in stukjes   4 blaadjes salie, fijngesnipperd  

Verwarm de oven voor op 180 °C. Beboter een ondiepe ovenschaal van 18 x 30 cm.

Kook de koolrapen 40 minuten in kokend water met zout of stoom ze ca. 25 minuten, tot ze gaar zijn. Stort ze in een vergiet, schud ze om en doe ze terug in de pan. Prak ze niet al te fijn met een stamper.
Zet de pan weer op het vuur en kook de gestampte koolraap 5-7 minuten op matig vuur, onder herhaaldelijk roeren, tot het overtollige vocht is verdampt. Haal de pan van het vuur.

Roer de room, eieren, eidooier, bloem en specerijen door de iets afgekoelde koolraap. Breng het mengsel op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Doe het over in de ovenschaal en strijk het oppervlak glad.

Verwerk het broodkruim en de boter in een keukenmachine tot een korrelig mengsel. Roer het om met de salie en strooi het over de koolraap. Zet de schaal 30-35 minuten in de oven, tot het kruim een goudbruin korstje vormt en het koolraapmengsel stevig aanvoelt. Serveer dit gerecht heet of warm, bij gebraden of gegrild vlees.

Variatietip: maak deze schotel eens met knolraap (raapjes, meiknolletjes) in plaats van met koolraap.

Dit recept is afkomstig uit het kookboek "van de groenteman" van Leanne Kitchen.

 

Koolraap: koolraap-spaghetti in kaassaus, Bijgerecht vegetarisch 4 personen

2 eetl olijfolie   1 koolraap van ca. 1 kg, in flinterdunne repen  
150 ml koffieroom   1 theelepel tijm  
75 gr Parmezaanse kaas, geraspt   peper en zout  

Verhit de olie in een hapjespan en schep de koolraapreepjes erdoor. Voeg de room en tijm toe en smoor de koolraap afgedekt in ca. 10 minuten zachtjes gaar.
Schep de kaas erdoor en laat de koolraap nog enkele minuten zachtjes sudderen tot de repen omhuld zijn met een dikke saus. Breng de koolraap op smaak met zout en peper.

 

Veldsla: pittige salade met feta en olijven, bijgerecht 2 personen

150 gram veldsla   1 (rode) ui  
80 gram feta   1 tomaat  
olijven naar smaak   dressing: 4 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels citroensap, dragon, basilicum, peper en zout  

Was de sla en laat ze goed uitlekken. Snijd de ui in dunne ringen en meng ze met de in stukken gesneden tomaat en de olijven door de sla. Klop de dressing en meng ze door de salade. Verkruimel de kaas of snijd ze in blokjes en meng die er op het laatst voorzichtig doorheen. Een salade voor wie van lekker pittig houdt.

De veldsla kan vervangen worden door gewone sla, spinazie of andijvie.

 

Veldsla: Stamppot met spek en crème fraïche, Hoofdgerecht 4 personen

1,5 kg kruimige aardappelen   zout  
bieslook   250 gram veldsla  
1 beker crème fraïche   zout, peper  
mespuntje nootmuskaat   40 gram spekreepjes  

Aardappels met zout in circa 20 á 25 minuten gaarkoken. Bieslook fijn knippen en de veldsla schoonmaken. Aardappels afgieten en met crème fraîche, zout peper een mespunt nootmuskaat tot stevige puree stampen (tip: in plaats van crème fraiche kan ook melk en boter gebruikt worden). Spekreepjes uitbakken.
Veldsla bieslook en spekreepjes door puree scheppen. Als stamppot te veel is afgekoeld, pan nog even op het vuur zetten.

 

Witlof: Gebakken witlof met tijm, sinaasappelsap, knoflook en boter, Hoofdgerecht 4 personen

4 stronken witlof   3 flinke klonten boter  
1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt   tijm  
zout   ongeveer 3 dl. vers sinasappelsap  
zwarte peper uit de molen    

Verwarm de oven voor op 230° C. Verwijde eventuele gekleurde blaadjes van het witlof. Snijd ze in de lengte doormidden en dan in de lengte in vieren. Bak de witlof 4 min. in een hete pan met de boter, de knoflook, de tijm en zout en peper. Doe het sinaasappelsap erbij en wacht tot het gaat sissen. Doe alles over in een ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en bak het 10 min. Haal dan de folie eraf en zet de schaal nog 10 min. in de oven. Proef, breng op smaak met zout en peper en zet op tafel.

 

Witlof: Gegratineerde witlof met tomatensaus, Hoofdgerecht 4 personen

8 struikjes witlof   8 plakken jongbelegen Goudse kaas  
4 dl. tomatensaus (gekruid)   8 plakken gegrilde kiprollade  
3 eetl. paneermeel   1 bekertje creme fraîche (125 gr.)  
2 eetl. geraspte kaas   zout  

Snijd de bittere kern aan de onderkant uit de struikjes en kook de struikjes in 5 à 10 min. in water met wat zout bijna gaar.

Schep ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Rol de struikjes een voor een in een plak kaas en daarna in een plak gegrilde kiprollade. Leg ze naast elkaar in een ovenschaal. Verwarm de oven voor op 200°C. Roer de tomatensaus en de creme fraiche door elkaar en giet de saus over de ingerolde witlof. Roer het paneermeel en de geraspte kaas door elkaar en strooi dit over de saus. Zet de schaal ca. 20 min in de oven.

 

Witlof: Italiaanse ovenschotel, Hoofdgerecht 4 personen

300 gr volkoren penne   1 blik tomatenblokjes  
1 1/2 el oregano   500 gr witlof  
300 gr gemalen kaas 50+   3 sneetjes oud brood (zonder korst)  
1 teen knoflook, fijngesneden   3 el olijfolie  

Verwarm de ovengrill voor of verwarm de oven voor op 240 °C. Kook de pasta in ruim kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook ondertussen het witlof 5 min. in ruim kokend water en giet af. Meng in de ovenschaal de penne, het witlof, de tomatenblokjes, de oregano en de helft van de gemalen kaas. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Verkruimel het brood in een kom en meng het met de knoflook en de rest van de gemalen kaas. Verdeel over de pasta in de ovenschaal. Sprenkel de olie erover. Bak de schotel in de oven of onder de grill ca. 12 min. tot er een goudbruin korstje op zit. Serveer direct.

 

Witte kool: Koolsalade met gehakte noten en kaas, Voorgerecht, salade 4 personen

375 gr. witte kool   100 gr. mager ontbijtspek  
100 gr. gemengde noten   100 gr. extra belegen kaas  
40 gr. rozijnen   3 eetl. olie  
2 eetl. peterselie (vers)   2 walnoten  
1 ui   1 eetl. wijnazijn  
0,2 eetl. basilicum (vers)   0,1 eetl. suiker  
zout   peper  

Spekblokjes in ongeveer 8 min. zachtjes in een koekepan bakken. Rozijnen in warm water laten wellen. Kool in zeer dunne reepjes snijden, de kaas in blokjes. Pel de ui en hak hem fijn. Een sausje roeren van azijn, suiker, peper, zout, basilicum en olie. Kool met spekblokjes, rozijnen, blokjes kaas, ui, dressing en gehakte noten vermengen. Over de schaaltjes verdelen. Garneren met een takje peterselie en de halve walnoten Geef er warm stokbrood bij.

 

Witte kool: Machtige kooltaart voor 2 personen, Hoofdgerecht 2 personen

400 g gesneden kool   1 teentje knoflook geperst  
cayennepeper   1 dl melk  
1 ei   2 eetl. sesamzaad  
50 g geraspte oude kaas   fijngeknipte peterselie  
50 g zachte geitenkaas   1 ui  
150 g gehakt   4-6 plakjes bladerdeeg  
2 tomaten    

Ontdooi het bladerdeeg en vet een ovenschaal of springvorm in. Verwarm de oven alvast voor op 200°C. Bak de fijngesneden ui met gehakt, knoflook, tomaat en cayennepeper en doe dan de kool erbij en bak die even mee. Leg plakjes bladerdeeg in de schaal maar bewaar een deel voor het ‘deksel’ van deze ovenschotel. Schep het kool-gehaktmengsel hierin. Meng de melk, eieren, peterselie, geitenkaas, en de geraspte kaas tot een sausje en schenk het over het kool-gehaktmengsel in de schaal. Dek. de taart af met het overige bladerdeeg en bestrooi het met sesamzaadjes. Zet de taart ongeveer 45 minuten in de oven op 180°C. Deze taart is lekker met een salade erbij.

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders