Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 27

Bijgewerkt: di 30 juni 2020

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

IJsbergsla, andijvie, wortel, peterselie

Do: courgette, tuinboon, Chinese kool
Vr: venkel, sperzieboon, peul (?)

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, peer, banaan en pruim

 

LET OP: 

  • De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummers.

  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Andijvie à la creme roergebakken (zomers gerecht), hoofdgerecht 4 personen

1 krop andijvie   2 eetlepels olijfolie  
1 teentje knoflook   2 eetlepels kappertjes  
125 ml crème fraîche   peper, zout naar smaak  

Verwijder de grote buitenste bladeren van de krop. Snijd de onderkant van de krop, maak de bladeren los en was ze goed. Het liefst alleen de zachte binnenste bladeren.
Verhit de olijfolie in een hapjes of wok pan, voeg de knoflook toe en roer het blad erdoor. Schep de andijvie op een matig hoog vuur regelmatig om tot het blad geslonken en goudgeel is. Bestrooi met peper en zout naar smaak. 

Draai het vuur laag en roer de kappertjes en de crème fraîche erdoor. Stoof de andijvie tot deze beetgaar is.

 

Andijvie/Spinazie/Snijbiet/Sla: zomerse smoothie, Drank 1 personen

Diverse bladgroentes   sap of water  
Diverse soorten fruit    

In de blender: wat blaadjes bladgroente, sap of water en fruit (naar smaak kiwi, appel, watermeloen etc)

Eventueel nog toevoegen: chiazaad, raw chocolate, zonnepitjes of cocos.

 

Andijvie: andijvie met champignons en parmezaanse kaas, Hoofdgerecht 2 personen

400 gram andijvie   1 grote ui  
125 gram champignons   100 gram parmazaanse kaas  
2 eetlepels zoete ketjap   peper  
olijfolie   roomboter  

 

Kaas raspen op een grove rasp. Champignons schoon wrijven met een keukenpapiertje en in plakjes snijden. Ui schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden. Ui fruiten in olie. Champignons krokant bakken in boter. Bladeren van de andijvie los snijden, wassen, in smalle reepjes snijden, een klein scheutje water toevoegen aan de uien en in 5 à 10 minuten gaar stoven. Champignons blussen met ketjap en op de andijvie scheppen. Peper erboven malen. Kaas over de paddestoelen verdelen. Met deksel op de pan de kaas laten smelten. Lekker met pasta of rijst en een salade.

 

Andijvie: Courgette-andijvie roerbakschotel, hoofdgerecht 2 personen

200 gram andijvie   1 teen knoflook  
1 courgette   25 gram rozijnen  
1/2 paprika   1 eetlepel olijfolie  
1/2 theelepel kerrie   1/2 theelepel oregano  
peper   1/2 eetlepel sojasaus  

 

Andijviebladeren loshalen en goed wassen. In dunne reepjes snijden. Olie in koekenpan heet laten worden. Fijngesneden ui en knoflook zachtjes aanbakken. Ondertussen rozijnen in ruim water 10 minuten laten wellen en vervolgens op droge doek uit laten lekken. Courgette in schijfjes snijden en met oregano, kerrie, peper en zout in de koekenpan toevoegen (eventueel paprika fijnsnijden en ook toevoegen). Het geheel al omscheppend lichtbruin laten bakken. Op het laatst de fijngesneden andijvie, de rozijnen en de sojasaus al omscheppend toevoegen. De andijvie moet knapperig blijven. Lekker in combinatie met spaghetti of macaroni.

 

Andijvie: Mexicaanse ovenschotel met tortillachips, hoofdgerecht 4 personen

1 zak Tortilla chips, nacho cheese   500 gram verse andijvie (gesneden - meer mag!)  
500 gram gehakt (evt vegetarisch)   1 zakje fajito of tacokruiden  
1 ui en/of paprika (extra)   (blikje) mais  
125 ml crème fraîche   200 gram geraspte kaas  
1 dl water    

Verwarm de oven voor op 175 graden C. Vet een ovenschaal in met boter.
Rul het gehakt in een pan. Daarna voeg je de kruidenmix en het water toe. Snijd de paprika en/of ui in kleine stukjes en voeg die samen met de mais toe aan het gehakt.
Mix de andijvie en de crème fraîche in een schaal.
In de ovenschaal maak je lagen van gehakt, andijvie en tortillas. Eventueel nog een keer herhalen. Als laatste doe je de geraspte kaas er boven op.
Daarna nog 15 minuten in de oven en dan heb je een overheerlijke ovenschaal!

 

Chinese kool: Chinese kool uit de wok, Hoofdgerecht 4 personen

500 gr Chinese kool   1 prei  
250 gr. champignons   1 ui  
2 cm verse gemberwortel   1 teentje knoflook  
2 plakken ananas   1 glas witte wijn  
3 eetl. zoete ketjap   250 gr kipfilet  
6 eetl. zonnebloemolie   1 eetl. allesbinder  

Maak de kool schoon en snijd deze in repen. Pel de ui en snijd deze in blokjes. Maak de prei schoon en snijd deze in dunne ringen. Snijd de champignons in plakjes. Snijd de kipfilet in dunne reepjes. Schil de gemberwortel en rasp het fijn. Snijd de ananas in stukjes. Verhit de olie in de wok op hoog vuur en roerbak de ui, kip en champignons 5 min. Pers de knoflook erboven uit. Voeg de gember, ananas de kool en de prei erbij. Goed omscheppen en de wijn en ketjap toevoegen. Nog 5 min roerbakken en het vocht binden met de allesbinder. Op smaak brengen met peper en zout. Lekker met rijst.

 

Chinese kool: Gevulde koolrolletjes met pittige mihoen, Hoofdgerecht 4 personen

2 chinese kolen   250 gr. mihoen  
2 teentjes knoflook   500 gr. half-om-halfgehakt  
1 blikje tomatenpuree   1-2 eetlepels sambal  
25 gr. boter   zout  
peper   15 gr. verse koriander  

Buitenste bladeren van de kool verwijderen, 16-20 mooie bladeren loshalen. In grote pan water aan de kook brengen. Koolbladeren 2-3 min. koken tot ze zacht zijn. In vergiet laten uitlekken. Mihoen volgens gebruiksaanwijzing laten wellen in kokend water.

Oven voorverwarmen op 180°C. Ovenschaal invetten met boter. Knoflook pellen en snipperen. In koekenpan rest van de boter verhitten. Op hoog vuur gehakt in ca. 5 min. rul bakken. Vuur laag draaien, knoflook, tomatenpuree en sambal door het gehakt roeren en nog xa. 2 min. meebakken. Gehakt op smaak brengen met zout en peper. Steeltjes van koriander verwijderen, blad fijnsnijden en door gehakt scheppen.

Koolbladeren droogdeppen. Mihoen en gehaktmengsel over kool verdelen, bladeren strak oprollen. Koolrolletjes met naad aan onderkant in ovenschaal leggen. Koolrolletjes in midden van oven ca. 20 min. bakken. Serveren met kroepoek.

 

Courgette-kronkels op een spiesje, Bijgerecht 4 personen

1 courgette   1 kipfilet  
1/2 groene en 1/2 rode paprika   2 el. olie  
1 el ketjap   zout  
peper    

Kook (of bak) de kipfilet en snijd deze in blokjes. Snijd de courgette in 8 dunne, lange repen. Snijd de paprika's in stukjes. Steek een kant van de courgette aan de prikker en steek er een stukje paprika bovenop. Sla de courgette om, over de punt, en steek er een stukje kipfilet op. Sla de courgette naar de andere kant om en steek er een stukje paprika op. Ga zo door totdat de courgette niet meer omgeslagen kan worden. Rijg zo nog 7 spiesjes. Klop een sausje van de olie, ketjap, peper en zout en bestrijk er de spiesjes mee. Rooster ze 10 min. op de barbecue.

 

Courgette: Courgette-andijvie roerbakschotel, hoofdgerecht 2 personen

200 gram andijvie   1 teen knoflook  
1 courgette   25 gram rozijnen  
1/2 paprika   1 eetlepel olijfolie  
1/2 theelepel kerrie   1/2 theelepel oregano  
peper   1/2 eetlepel sojasaus  

 

Andijviebladeren loshalen en goed wassen. In dunne reepjes snijden. Olie in koekenpan heet laten worden. Fijngesneden ui en knoflook zachtjes aanbakken. Ondertussen rozijnen in ruim water 10 minuten laten wellen en vervolgens op droge doek uit laten lekken. Courgette in schijfjes snijden en met oregano, kerrie, peper en zout in de koekenpan toevoegen (eventueel paprika fijnsnijden en ook toevoegen). Het geheel al omscheppend lichtbruin laten bakken. Op het laatst de fijngesneden andijvie, de rozijnen en de sojasaus al omscheppend toevoegen. De andijvie moet knapperig blijven. Lekker in combinatie met spaghetti of macaroni.

 

Courgette: Gegrilde courgettesalade, Bijgerecht, salade 4 personen

1 appel   2 courgettes  
2 el. olie   ½ limoen, schoongeboend  
1 tl. korianderpoeder   4 el. yoghurt  
1 el. honing   50 gr. walnoten, grof gehakt  
30 gr. peterselie, fijngesneden    

Verwijder het klokhuis uit de appel en snijd ‘m in de lengte in plakken van ½ cm. dik. Snijd de courgette ook in dikke plakken. Bestrijk de plakken appel en de courgette dun met olie en bestrooi ze met zout en (versgemalen) peper. Gril de appel en de courgette aan beide kanten ongeveer 1 minuut, tot ze goudbruine streepjes hebben. Leg de gegrilde plakken appel en courgette dakpansgewijs in een schaal.

Rasp 1 mespunt van de groene schil van de limoen en pers een eetlepel sap uit. Klop een dressing van de limoenschil, het sap, de korianderpoeder, yoghurt en honing en zout en peper naar smaak. Schenk de dressing over de gegrilde appel en courgette en bestrooi de salade met de walnoten en de peterselie.

 

IJsbergsla: met ei in remouladesaus, bijgerecht 2 personen

1/2 krop ijsbergsla   2 eieren  
2 augurken   2 augurken  
1 bosje dille   1 eetlepel mayonaise  
1 eetlepel kwark/yoghurt   zeezout naar smaak  
peper    

Eieren koken, ongeveer 6 minuten en af laten koelen. Sla wassen en uit laten lekken. Augurken klein snijden. Ui fijn snipperen. Dille fijnhakken. Eieren pellen en klein snijden. Sla in smalle reepjes snijden en op een platte schaal verdelen. Overige ingrediënten mengen en serveren op de sla.

 

IJsbergsla: soep, voorgerecht 2 personen

1 ijsbergsla   1 aardappel  
1 sjalot   groentebouillon (naar smaak)  
1 dl (soja) melk   1 eetlepel olie  
1 theelepel dragon   8 stengels bieslook voor garnering  
peter en zout    

Verwarm de olie en fruit het sjalotje zachtjes glazig. Voeg de aardappelblokjes in dobbelsteentjes toe en circa ¾ l water toe en breng de soep aan de kook. Voeg na ca. 10 minuten koken de sla toe en laat de soep nog enkele minuten zachtjes verder koken. Voeg de bouillon, de (soja)melk en indien nodig meer (heet) water toe en pureer de soep zeer goed fijn. Breng de soep op smaak en laat ze goed doorwarmen, maar niet meer koken (koken doet de sojamelk schiften) alvorens te serveren.

Leg ter garnering in elk bord soep 2 takjes bieslook.

 

Peulen-wortel: peultjes met wortelen, Hoofdgerecht 2 personen

150 gram peul   200 gram wortel  
scheutje olie   peper en zout  
(verse peterselie)    

Was de peultjes en verwijder de puntjes door deze af te halen. Was en/of schrap de wortels en snijd ze in heel dunne plakjes. Roerbak de wortelplakjes samen met de peultjes in 5 tot 10 minuten beetgaar. Maak op smaak met peper en zout.

Strooi er eventueel peterselie over en serveer bijvoorbeeld met rijst en een kaassausje.

 

Peultjes: met Indische saus en rijst, Hoofdgerecht - personen

Peultjes   Ui  
Kokosmelk   Sambal  
Champignons   Taugé  
Rijst   Prei  
Ketoembar    

Indische saus : ui snipperen, bakken, kokosmelk erbij. Dan de peultjes, champignons en taugé. Met sambal, knoflook en ketoembar, heerlijk!

De rijst opbakken met prei.

Saus serveren over de rijst.

Recept van 50 tinten Mirjam  (http://cleanhouseclearhead-mirjam.blogspot.nl)

 

Tuinbonen op zijn Grieks, Hoofdgerecht 4 personen

400 gr. tuinbonen   2 uien in ringen  
500 gr. aardappels   4 el. olijfolie  
2 el. tomatenpuree   2 dl. water  
1 tl. bonenkruid   1 tl. tijm  
1 tl. basilicum   peterselie  
25 gr. olijven   bouillonpoeder  

De uien in ringen snijden. De aardappelen in blokjes van 2 x 2 cm. snijden. De olie in een pan met dikke bodem den en de uien glazig fruiten, samen met de in blokjes gesneden aardappelen en 10 min. bakken. De tomatenpuree, het water, de bonen, de kruiden en de bouillon bij het ui en aardappelmengsel doen. Afgedekt ± 20 min. laten stoven, zo nodig water toevoegen. Met zout en peper op smaak brengen. Het gerecht met peterselie en de fijn gehakte olijven bestrooien.

 

Tuinbonen: Pasta met tuinbonen en geitenkaas, Hoofdgerecht 2 personen

200 gr. farfalle (strikjespasta)   1 gesnipperde ui  
1 gepelde teen knoflook   3 eetl. extra vergine olijfolie  
200 gr gedopte tuinbonen (= ± 1 kg)   zeezout  
beetje gedroogde majoraan   vers gemalen zwarte peper  
50 gr. boter   100 gr. zachte geitenkaas  
4 eetl. melk   1 eigeel  
flinke eetlepel fijngescheurde basilicumblaadjes    

Bak de ui en de knoflookteen in de olie totdat de ui glazig is. Verwijder de knoflook. Voeg de majoraan en de tuinbonen toe, giet er zoveel water bij dat de bonen bijna onder staan, breng aan de kook en laat zacht koken tot de bonen beetgaar zijn). Giet de bonen af en maal er peper en zout over. Laat even staan met de deksel op de pan.

Kook intussen de pasta  in ruim water met een scheut (gewone) olijfolie beetgaar. Smelt in een andere pan de boter. Roer er de kaas en melk door tot een egaal romig mengsel. Klop er van het vuur af eigeel, basilicum, peper en zout door. Houd de saus warm.

Giet de pasta af, doe haar terug in de pan en roer er de kaassaus en bonen door. Verhit het geheel al roerende nog heel even en serveer meteen.

 

Venkel: Frisse venkelsalade, Voorgerecht, salade 4 personen

2 venkelknollen (ca. 400 gr.)   3 sinaasappels  
½ appel   75 gr. gekookte ham  
¼ klein uitje   100 gr. blanke rozijnen  
150 ml. yoghurt   2 eetl. crème fraîche  
1 eetl. witte wijnazijn   zout  
2 eetl. suiker   peper  

De venkel schoonmaken, wassen en in fijne reepjes snijden. De sinaasappel schillen, van het wit vlies ontdoen en in partjes snijden. De appel schillen en in reepjes snijden. Ham in reepjes snijden. Uitje snipperen. Rozijnen laten wellen. Dressing even doorroeren en met de salade ingrediënten vermengen. De salade goed in laten trekken.

Salade serveren op bord, bedekt met een bedje gemengde sla en afgarneren met een takje venkel.

Dressing: 150 ml. yoghurt, 2 eetl. crème fraîche, 1 eetl. witte wijnazijn, zout, peper, 2 eetl. suiker

Variatie: garneer de salade af met feta en olijven.

 

Venkel: gestoofd in bouillon, Bijgerecht 4 personen

1/4 tablet kippenbouillon   2 venkelknollen  
2 el olijfolie   1/2 potje kappertjes (100 gr)  
50 gr geraspte kaas (Pecorino Romano)    

Breng 125 ml water aan de kook met het stukje bouillontablet. Snijd ondertussen de venkel in plakjes. Verhit de olie in een hapjespan, voeg de venkel toe en bak 5 min. op middelhoog vuur. Schep regelmatig om. Voeg de bouillon toe en laat 10 min. op laag vuur stoven met de deksel op de pan. 2. Schep de kappertjes erdoor en schaaf de kaas er vlak voor het serveren over.

 

Waspeen (Wortel): Roergebakken worteltjes met basilicum, Bijgerecht 4 personen

1 bos waspeen (bospeen)   1 theel bouillonpoeden of 1/2 bouillonblokje  
2 theel. citroensap   5 takjes verse basilicum  
2 eetl. olie   1/2 eetl. tacokruiden  

Wortels schrappen, wassen en schuin in plakjes van ca. 1 cm. dik snijden. In kom bouillonpoeder oplossen in 1/2 dl. heet water. Citroensap erdoor roeren. Basilicum in fijne reepjes snijden. In wok olie verhitten. Wortel al omscheppend ca. 3 min. op hoog vuur bakken. Tacokruiden en bouillonmengsel erdoor scheppen. Op halfhoog vuur wortel al omscheppend ca. 5 min. laten koken tot alle vocht verdampt is. Basilicum erdoor scheppen.

 

Wortel: Lucia's wortelrecept, Open dag 2013 2 personen

Wortelen   Spekjes (eventueel)  
Ui   Knoflook  
Rozijnen   Kerrie  
Bouillonblokje   Peper  
Olijfolie    

Bak de spekjes uit. Gebruik je geen vlees, start dan met de ui en knoflook en bak ze zachtjes glazig in de olie. Maak de wortelen schoon en snijd ze in blokjes. Voeg toe. Roerbak het geheel kort en voeg de kerrie en de peper toe. Voeg wat water toe, het bouillonblokje  en de rozijnen. Het geheel moet vochtig zijn, maar niet ondergedompeld in water. Doe de deksel op de pan en laat gaar stoven, in ongeveer 20 minuten.
Heerlijk met (biologische) zilvervliesrijst.

Recept Open dag 2013 Lucia van den Bogert (www.luciavdbogert.nl)

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt aleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >>

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders