Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 46

Bijgewerkt: di 12 november 2019

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Groene kool, prei, champignons, trostomaat, witlof, aubergine en veldsla

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, mandarijn, sinaasappel en kakifruit

 

  • LET OP: De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummers.

  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Aubergine: aubergine schotel mediterrane, Hoofdgerecht 4 personen

2 aubergines in lange plakjes   zout  
peper   200 ml (zonnebloem)olie  
2 uien, gesnipperd   4 tenen knoflook, gesnipperd  
400 gr gehakt   1 eetlepel oregano  
mespunt kaneel   1 theelepel koriander  
1 theelepel paprikapoeder   1 blik tomatenblokjes  
100 gr geraspte kaas    

Bestrooi de plakken aubergine aan beide kanten met zout en laat ze een half uurtje liggen. Veeg ze met keukenpapier schoon. Verwarm 200 ml olie, bak de aubergineplakken aan beide kanten bruin en laat ze uitlekken op keukenpapier. Verwarm de rest van de olie en fruit hierin de ui en knoflook circa 3 minuten. Voeg gehakt, zout en peper, oregano en de specerijen toe en roerbak alles bruin. Voeg de tomatenpuree toe en fruit even mee. Voeg als laatste de tomatenblokjes toe, roer om en laat de saus aan de kook komen en in circa 15 minuten op lage stand garen. Breng de gehaktsaus eventueel verder op smaak. Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de ovenschaal met een paar plakken aubergine en schep hier een deel van de saus op. Vul de schaal zo laag voor laag met de aubergine en saus en eindig met de geraspte kaas. Bak de schotel in circa 20 minuten mooi bruin.

 

Aubergine: Gebakken aubergines met walnoottapenade, Bijgerecht, tapa (borrelhapje), warm of koud 4 personen

600 gr. aubergines (2 grote of 4 kleine)   150 gr. walnoten, grof gehakt  
1 ui, gesneden   3 teentjes knoflook, geperst  
2 stengels bleekselderij, fijngesneden   zout, versgemalen zwarte peper  
olie om in te bakken    

Oven voorverwarmen op 200 °C. Aubergines in plakken snijden van 1 cm. dik. Inkwasten met olie en bestrooien met zout en peper. Op een ingevette ovenplaat 18 min. in de oven bruinbakken. Walnoten met ui en knoflook 3 min. fruiten in wat hete olie. Van het vuur halen en mengen met bleekselderij en zout en peper. De notentapenade over de aubergineplakken verdelen en dubbelvouwen.

 

Champignon-courgettesoep, Voorgerecht, soep 4 personen

champignonsoep (1 liter)   200 gr courgette in plakjes  
100 gr. gerookte kipfilet   25 gr. boter  
1 tl. paprikapoeder   4 plakken rauwe ham  
2 tenen knoflook    

Pel en snipper de knoflook. Verhit de boter in een ruime pan en fruit de knoflook met het paprikapoeder al omscheppend goudgeel. Voeg de courgette toe en bak 2 min. al omscheppend mee. Voeg de champignonsoep toe. Breng de soep al roerend aan de kook en laat hem 5 min. op een laag vuur zachtjes doorkoken. Snijd intussen de rauwe ham en de kipfilet in dunne plakjes. Voeg het vlees toe en warm nog 1 min. goed door. Verdeel de soep over de borden en serveer met soepstengels.

 

Champignons en groene paprika: Franse ovenschotel, Hoofdgerecht 4 personen

1 bakje champignons   1 groene paprika  
3-4 tomaten in stukjes of 1 blikje tomatenstukjes   30 gr bloem  
4 dl bouillon   1 dl rode wijn  
zout en peper   nootmuskaat en tijm  
200 gr geraspte jonge kaas   1 eetlepel boter  
500 gr kipfilet (kan ook met hamlapjes)   2 uien  

Verwarm de oven voor op 200 graden.Snijd de kipfilet in stukjes en braad deze in de boter goed aan. Hierna de kipfilet in de ovenschaal overdoen. In het achtergebleven vet de uien en paprika fruiten tot de uien goudgeel zien. Hierna de bloem toevoegen en even meebakken. Scheutje voor scheutje de wijn en de bouillon toevoegen. Goed roeren. Zorg dat de saus wat dikker blijft dan je gewend bent. Saus op smaak brengen met zout en peper en wat tijm. Saus bovenop het vlees doen. Champions in plakjes erbovenop doen en de tomatenblokjes hier weer bovenop leggen. Even glad strijken en de kaas over de tomaten verspreiden. Wat nootmuskaat erover strooien. Deksel op de ovenschaal doen of eventueel afdekken met aluminiumfolie. Plaats de schaal in een oven van 200 graden, na 40 minuten is de ovenschotel klaar.

 

Groene kool of Savooiekool: Farfalle met savooiekool, pancetta, tijm en mozzarella, Hoofdgerecht 4 personen

1 grote savooiekool (buitenste bladeren verwijderd, in vieren, het hart verwijderd, de kool in dunne   10 plakjes pancetta of mager rookspek, in dunne plakjes  
1 teen knoflook, fijngehakt   tijm  
1 handvol geraspte Parmezaanse kaas   500 gr. farfalle (Pasta)  
zout   zwarte peper uit de molen  
200 gr. buffelmozzarella, in blokjes van 1 cm.   olijfolie extra vierge  
2 handen vol pijnboompitten, licht geroosterd    

Bak in een pan de pancetta in een beetje olijfolie goudbruin. Doe de knoflook en de tijm erbij en laat die zachtjes meebakken. Doe er, als de knoflook zacht is, de savooienkool en de Parmezaanse kaas bij, roer alles door en leg het deksel op de pan. Laat nog 5 min. smoren terwijl je de pan af en toe schudt. Kook ondertussen de farfalle in gezouten kokend water 'al dente'. Breng de kool, wanneer die lekker zacht is, op smaak en smeuïg met wat peperige olijfolie extra vierge. Schep de uitgelekte farfalle door de kool en meng er op het allerlaatste moment de mozzarella en de pijnboompitten door. Serveer meteen.

 

Groene kool of Savooiekool: met makreel, tomaatjes en sinaasappel, hoofdgerecht 2 personen

1 halve groene kool   1 ui  
200 gram gestoomde markreelfilet   4 gedroogde tomaatjes  
1/2 sinaasappel   zeezout  
peper   olijfolie  

 

Bladeren van de kool los trekken, wassen en in smalle reepjes snijden. Ui schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden. Ui fruiten in olie. Groene kool met een scheutje water toevoegen en in ongeveer 15 minuten gaar stoven. Sinaasappel raspen op een fijne rasp. Rasp alleen het oranje schilletje. Het witte velletje eronder is erg bitter. Het witte velletje van de sinaasappel trekken en sinaasappel in kleine stukjes snijden. Tomaatjes fijn snijden. Makreel met twee vorken in kleine stukjes trekken. Sinaasappel, tomaat en sinaasappel aan de groenten toevoegen en op smaak brengen met zout en peper.
Lekker met aardappelpuree.

 

Prei: Paddenstoelen-preitaart, Hoofdgerecht 4 personen

6 plakjes deeg voor hartige taart   1 teentje knoflook, fijngehakt  
2 eetlepels olijfolie   300 gram prei, schoongemaakt, in ringen  
75 gram hazelnoten   3 eieren  
2 bakjes gemengde paddenstoelen à 200 gram, in grove stukken   150 gram Hollandse geitenkaas, geraspt  
150 ml melk   lage taartvorm (doorsnede ca. 30 cm), ingevet  

Oven voorverwarmen op 200 graden. Deeg op werkvlak uitspreiden en laten ontdooien. Taartvorm met deeg bekleden. In wok of ruime koekenpan knoflook 30 seconden in olie fruiten. Paddenstoelen toevoegen en op hoog vuur al omscheppend 3 minuten bakken. Prei erbij doen en 3 minuten meebakken. Met zout en peper op smaak brengen. Mengsel in taartvorm scheppen. Hazelnoten erover strooien. In kom eieren met melk loskloppen. Kaas met mespunt peper erdoor roeren. Eiermengsel in taartvorm schenken. Taart circa 35 minuten in midden van oven gaarbakken.

Lekker met en groene salade.

 

Preistamppot met rookworst, Hoofdgerecht 4 personen

2 verse rookworsten   1 kg aardappels (kruimig)  
4 eetl. boter of margarine   100 gr. bacon  
300 gr. prei gesneden   8 zongedroogde tomaten in olie  
zout   peper  

Worsten wellen volgens gebruiksaanwijzing. Aardappels schillen, wassen en in ca. 20 min. gaar koken. In koekenpan 2 eetl. boter verhitten en bacon knapperig bakken. Bacon uit pan halen en in reepjes snijden. In dezelfde pan rest boter verhitten en prei ca. 3 min. roerbakken. Gedroogde tomaten in reepjes snijden. Aardappels afgieten en kookvocht opvangen. Aardappels fijnstampen en zoveel kookvocht toevoegen dat smeuïge puree ontstaat. Puree vermengen met prei, bacon en tomaat. Op smaak brengen met zout en peper. Serveren met worst. Lekker met mosterd.

 

Tomaten: gevulde tomaat met spinazie en ei uit de oven, Bijgerecht 4 personen

4 vleestomaten   zout en pepet  
1 eetlepel olie   1 teentje knoflook, fijn gehakt  
1 ansjovisfilet   100 gr spinazie, gehakt  
4 eieren    

Verwarm de oven voor op 180 gr. Kapje van vleestomaten eraf en uithollen. Uitholsel fijnsnijden en laten uitlekken in zeef/vergiet. Bestrooi de binnenkant van de tomaten met zout en peper.
Verwarm de olie in een pan en bak de knoflook en ansjovis al roerend tot de ansjovis is opgelost. Roer de spinazie erdoor en laat snel slinken. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schep de spinazie bij het tomatenuitholsel in de zeef en druk het vocht eruit. Vul de tomaten tot de helft met dit mengsel en zet ze in een ovenschaal. Breek in iedere tomaat een ei en bestrooi met peper en zout. Zet de schaal in de oven tot de eieren gestold zijn (± 25 minuten).

 

Veldsla: met spekjes en appel, Bijgerecht, salade 4 personen

100 gr. veldsla   1 appel  
100 gr. ontbijtspek in plakjes   3 eetl. appelazijn  
3 eetl. olijfolie   peper  
zout    

Was de veldsla zorgvuldig en snijd de rozetjes los. Schil de appel en steek er met een kleine meloenboor miniballetjes uit. Bewaar de appelblokjes tot gebruik in water met wat azijn. Snijd het spek in dunne repen.

Bak het spek in een koekepan knapperig en bruin. Blus de spekjes af met azijn en voeg de olie toe. Breng de dressing op smaak met peper en zout en laat hem afkoelen tot lauw. Meng de veldsla met de appelballetjes en schep de lauwe dressing hierdoor.

 

Veldsla: salade met geroosterde uien en blauwe kaas, Voorgerecht, salade 4 personen

6 uien   4 eetl. rode-wijnazijn  
5 eetl. olijfolie   8 takjes tijm  
75 gr. veldsla   150 gr. blauwe kaas (bv. Danish Blue)  

Oven voorverwarmen op 225° C of gasovenstand 5. Uien pellen en elk in vier partjes snijden. Uienpartjes in ovenschaal (of op bakplaat) leggen en besprenkelen met azijn en olie. Blaadjes van takjes tijm ritsen en over uien strooien. In midden van oven uien in 35 à 40 min. roosteren tot ze zacht zijn, af en toe keren. Veldsla over vier borden verdelen. Geroosterde uien erop leggen. Bakvet erover sprenkelen. Blauwe kaas erboven verbrokkelen.

 

Witlof-frittata met kaas uit de oven, Hoofdgerecht, vegetarisch 4 personen

500 gr. witlof   1 el. olijfolie  
1 rode peper, fijngesneden   4 eieren  
50 ml. melk   30 gr. peterselie (vers)  
175 gr. geraspte Hollandse geitenkaas   75 gr. rucola  
1 ongesneden brood    

 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bittere kern uit de onderkant van de witlof en de rest van de witlof in fijne reepjes. Verhit de olijfolie in de wok en fruit hierin het pepertje (indien je van extra pittig houdt, fruit je de zaadjes mee). Voeg de witlof toe en roerbak 3-4 min.

Klop de eieren los met de melk en breng op smaak met zout en peper.  Snijd de peterselie fijn en roer deze samen met de geitenkaas en de witlof door het eiermengsel. Schenk dit mengsel in de ovenschaal en laat het 25 min. gaar worden in de hete oven.

Snijd de witloffrittata in punten en serveer met rucolasla en dikgesneden brood.

 

Witlof: Schnitzel met zoete witlof, Hoofdgerecht 4 personen

4 biologische varkensschnitzels (à 100 gr.)   1 zakje varkensvleeskruiden  
700 gr. witlof   50 gr. boter of margarine  
3 appels (bv. Elstar of goudreinet)   aardappelpuree  
3 eetl. appelstroop   zout  
peper    

Schnitzels kruiden met vleeskruiden. Witlof schoonmaken, wassen en in reepjes snijden. In grote koekepan 25 gr. boter verhitten en schnitzels in ca. 8 min. gaar bakken. Intussen appels schillen, klokhuis verwijderen en in dunne plakjes snijden. In wok of braadpan rest van de boter verhitten. Lof ca. 3 min. roerbakken. Appel toevoegen en ca. 1 minuut meebakken. Stroop toevoegen en laten smelten. Los op smaak brengen met zout en peper. Witlof bij schnitzel en aardappelpuree serveren.

 

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt aleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >>

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders