Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 3

Bijgewerkt: di 15 januari 2019

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Pompoen oranje met een prei, witte kool, courgette, champignon wit, winterpostelein, ui en rode biet

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, bloedsinaasappel, banaan en mandarijn

 

  • De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummers.

  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Bieten: rösti van biet met appel, Hoofdgerecht 4 personen

1 ui gesnipperd   2 eetlepels boter  
1 zak rösti (diepvries 600 gr)   8 speklapjes  
4 appels (bijv goudrenetten)   1 bak geraspte bietjes (400 gr) uitgelekt  

In koekenpan ui in 1 el boter fruiten. Rösti toevoegen en in 15 min. goudbruin bakken, regelmatig omscheppen.

Speklapjes inwrijven met zout en peper. In andere koekenpan 1 el boter verhitten en speklapjes in 5 min. per kant bruin en krokant bakken. Vlees uit pan nemen en op bord onder aluminiumfolie warmhouden.

Intussen appels schillen, met appelboor klokhuis verwijderen en van appels elk 4 dikke, gelijkvormige plakken snijden. Appelplakken in achtergebleven spekvet aan beide kanten in 2-3 min. bruinbakken.

Bietjes door rösti mengen en nog enkele minuten meebakken. Rösti pittig op smaak brengen met zout en peper. Speklapjes op appelplakken op bord leggen, bietjesrösti ernaast scheppen.

 

Bieten: salade met appel (rauw), Bijgerecht, salade 4 personen

400 gr. gekookte bieten   1 grote zure appel  
3 el. citroensap   3 el. crème fraîche  
2 el. gehakte peterselie   zout  
peper    

Rasp de bieten en de appel grof. Roer de overige ingrediënten er door. Breng de salade op smaak met zout en peper en garneer de salade met dunne schijven appel en peterselie.

 

Champignon-courgettesoep, Voorgerecht, soep 4 personen

champignonsoep (1 liter)   200 gr courgette in plakjes  
100 gr. gerookte kipfilet   25 gr. boter  
1 tl. paprikapoeder   4 plakken rauwe ham  
2 tenen knoflook    

Pel en snipper de knoflook. Verhit de boter in een ruime pan en fruit de knoflook met het paprikapoeder al omscheppend goudgeel. Voeg de courgette toe en bak 2 min. al omscheppend mee. Voeg de champignonsoep toe. Breng de soep al roerend aan de kook en laat hem 5 min. op een laag vuur zachtjes doorkoken. Snijd intussen de rauwe ham en de kipfilet in dunne plakjes. Voeg het vlees toe en warm nog 1 min. goed door. Verdeel de soep over de borden en serveer met soepstengels.

 

Courgette: Curry met ui en tomaat, hoofdgerecht, vegetarisch - personen

Courgette   Ui  
Tomaat   Kokosmelk of pasta  
Kerrie   Chilipoeder  
Kokosolie    

Dit is oorspronkelijk een recept voor vis, maar veganistisch recept laat je de vis eruit en bakt je de groenten met kokosolie.

Deze is met ui, tomaat en courgette. De saus is gemaakt van kokospasta/melk (hoe dikker, hoe beter), kerrie en chilipoeder.

Je snippert de ui en bakt hem dus in kokosolie. De tomaat doe je erbij en de kerrie doe je er vrijwel meteen ook bij. Dat bak je samen even aan. Daarna doe je de kokosmelk erbij, plus de courgette. Chili is behoorlijk heet, daar doe je op gevoel wat van bij.  Beetje bij beetje dus. En blijven proeven. Serveren met witte rijst.

Tip: Je kunt ook bloemkool, wortel  gebruiken in plaats van tomaat en eventueel met courgette.

Recept van 50 tinten Mirjam  (http://cleanhouseclearhead-mirjam.blogspot.nl)

 

Courgette: gevulde courgettes, Hoofdgerecht 4 personen

2 courgettes   250 gr. (basmati)rijst  
250 gr. rundergehakt   1 ui  
1 theel. kaneelpoeder   100 gr. gewelde abrikozen  
olijfolie   75 gr. gemalen belegen kaas  

Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing. Courgettes schoonmaken en halveren. Vruchtvlees tot 1/2 cm van de kant uit courgettes snijden (vruchtvlees wordt niet gebruikt). Oven voorverwarmen op 200 °C. Ui pellen en snipperen. In koekenpan olie verhitten en gehakt ca. 2 minuten bakken. Ui erdoor scheppen en ca. 4 minuten meebakken. Op smaak brengen met zout, peper en kaneel. Abrikozen in reepjes snijden. Rijst en abrikozen door gehakt scheppen. Courgettes hoog opvullen met gehakt-rijstmengsel. Courgettes bestrooien met kaas. Courgettes op bakplaat in oven plaatsen en ca. 10 minuten verhitten tot kaas gesmolten is. Lekker met tomatensalade met yoghurtdressing.

 

Pompoen: Couscous met geroosterde pompoen en paddenstoelen, Hoofdgerecht 2 personen

2 rode uien   250 gr. pompoen  
250 gr. kastanjechampignons   150 gr. shiitakes en oesterzwammen  
1/2 eetl. gedroogde oregano   4 eetl. olijfolie  
(zee)zout   gemalen zwarte peper  
150 gr. couscous   25 gr. verse knoflookbieslook  
3 takjes munt   1 theel. paprikapoeder  

Grill voorverwarmen. Uien pellen en in dunne plakjes snijden. Pompoen in plakken snijden en schillen. Plakken in grove stukken snijden. Paddestoelen schoonvegen. Grote paddestoelen halveren. In bakblik of lage ovenschaal ui, pompoen, paddenstoelen, oregano en 3 eetlepels olie mengen. Zout en peper naar smaak toevoegen. Bakblik 15 cm onder hete grill schuiven en groenten in 15 minuten beetgaar en bruin roosteren, regelmatig omscheppen. In kom couscous in 225 ml kokend water  5 minuten laten wellen. Bieslook met muntblaadjes fijnknippen. In wok rest van de olie verhitten. Paprikapoeder erdoor roeren en couscous erdoor scheppen. Couscous ca. 2-3 minuten al omscheppend verwarmen tot couscous rul is. Helft van kruiden erdoor scheppen. In twee diepe borden couscous scheppen. Pompoen en paddenstoelen met vocht erover verdelen. Rest van kruiden erover strooien.

 

Pompoen: soep met prei en ui, Voorgerecht, soep 8 à 10 personen

1 flinke pompoen   1 grote ui  
2 preien   staafmixer of blender  
bouillonpoeder   peper  
pakje Boursin   evt. kerrie  

Voor ca. 4 liter soep:

Schil een flinke pompoen, verwijder de zaden en snijd hem in stukken. Snij 1 grote ui en 2 preien in stukken en voeg toe aan de pompoen. Kook de pompoen en de andere groenten in een klein laagje water gaar. Pureer alles met een staafmixer of in de blender tot een gladde saus. Voeg water toe tot 3 à 4 liter. Voeg bouillonpoeder toe, veel peper, evt. wat kerrie en een heel pakje Boursin. Roer door totdat de Boursin opgelost is in de soep.

 

Postelein (Winter): pittige stamppot postelein, Hoofdgerecht 4 personen

1,5 kg aardappelen   peper  
zout   500 gram postelein of winterpostelein  
1 ui   400 gram magere spekreepjes  
zeezout, nootmuskaat, kerrie   100 gram roomboter  
1 beker koksroom   1 volle lepel sambal  

Worteltjes van de postelein af knippen,  spoelen en uit laten lekken. Postelein fijn knippen of snijden. Aardappelen schillen en in stukken snijden. Aardappelen gaar koken en even stomen. Spekjes met ui licht bruin bakken.
De gesneden of geknipte postelein met alle ingredienten er door heen stampen (indien nodig een beker hete melk er bij voegen).

 

Postelein: pizza postelein, Hoofdgerecht 1 personen

Pizzadeeg (bloem, olie, water)   Tomaten(saus)  
Postelein   Olijven  
Feta   Ansjovis  
Oregana    

Voorbereiding: warm de oven voor tot 200 graden Celsius.

Bereidingswijze: bereid het pizzadeeg (uit een pak of meng bloem met water en olie). Rol het deeg uit tot een soepele, ronde koek. Bestrijk de pizzabodem met tomatensaus. Snijd de rode stelen van de postelein en beleg de pizza rijkelijk met de overgebleven bladen. Strooi verkruimelde feta, stukjes ontpitte olijven en reepjes ansjovis over de pizza. Breng op smaak met oregano. Bak de pizza ongeveer 20 minuten in de oven.

Serveertips: postelein is een van de laatste overgebleven seizoensgroenten en is (helaas) niet overal verkrijgbaar. In geval van nood kan de postelein vervangen worden door verse bladspinazie (alleen in geval van nood, van postelein heeft dezelfde pittige smaak als spinazie, maar veel uitgesprokener).

Bron: smulweb

 

Prei-courgettetaart met cashewnoten, Hoofdgerecht 4 personen

3 preien   6 plakjes bladerdeeg  
1 courgette   150 gr. ongezouten cashewnoten  
50 gr. boter   1/2 el. kerriepoeder  
4 eieren   25 ml. zure room  
100 gr. geraspte belegen kaas   zout  
peper    

Verwarm de oven voor op 200° C. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Was de prei en snijd ze in ringen. Snijd de courgette in blokjes en hak de helft van de noten fijn. Verhit 40 gr. boter in een ruime pan. Roerbak de prei en courgette op een laag vuur in ca. 10 min. Roer de kerriepoeder erdoor. Pureer het prei-courgettemengsel. Voeg de eieren, de zure room de helft van de geraspte kaas, de fijngehakte noten en naar smaak zout en peper aan het prei-courgettemengsel toe. Vet een springvorm in. Bekleed de springvorm met bladerdeeg. Vul de vorm met het groentemengsel en strooi de rest van de kaas en de noten erover. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 45 min. goudbruin en gaar. Warm of koud serveren.

 

Witte Kool: Indonesische kool, hoofdgerecht personen

500 gram fijngeschaafde kool   1 theelepels djahé, of gemberwortel  
2 eetlepels rietsuiker   zout  
2 eetlepels sojasaus   ½ dl water  
½ rode paprika   2 eetlepels olie  
1 fijngesneden ui    

Verwarm de pan en fruit de ui. Voeg de kool toe en smoor die tot hij glazig en slap is. Doe de paprika in stukjes erbij en het water met de sojasaus en de gember. Stoof alles nog 5–10 minuten. Lekker met witte rijst, seroendeng en een omelet.

 

Witte kool: Machtige kooltaart voor 2 personen, Hoofdgerecht 2 personen

400 g gesneden kool   1 teentje knoflook geperst  
cayennepeper   1 dl melk  
1 ei   2 eetl. sesamzaad  
50 g geraspte oude kaas   fijngeknipte peterselie  
50 g zachte geitenkaas   1 ui  
150 g gehakt   4-6 plakjes bladerdeeg  
2 tomaten    

Ontdooi het bladerdeeg en vet een ovenschaal of springvorm in. Verwarm de oven alvast voor op 200°C. Bak de fijngesneden ui met gehakt, knoflook, tomaat en cayennepeper en doe dan de kool erbij en bak die even mee. Leg plakjes bladerdeeg in de schaal maar bewaar een deel voor het ‘deksel’ van deze ovenschotel. Schep het kool-gehaktmengsel hierin. Meng de melk, eieren, peterselie, geitenkaas, en de geraspte kaas tot een sausje en schenk het over het kool-gehaktmengsel in de schaal. Dek. de taart af met het overige bladerdeeg en bestrooi het met sesamzaadjes. Zet de taart ongeveer 45 minuten in de oven op 180°C. Deze taart is lekker met een salade erbij.

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt aleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >>

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders