Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 21

Bijgewerkt: wo 22 mei 2019

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Paprika, sla, andvijvie, koolrabi, radijs, courgette, ui (mix van roze en wit - zijn wel klein)

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, peer, sinaasappel, mango

 

  • De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummers.

  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Andijvie of snijbiet of raapstelen: groentequiche, hoofgerecht 2 personen

1 krop andijvie   bladerdeeg  
2 eieren   100 gram blauwe of geitenkaas  
tijm   zout en peper  
olie (olijf of bakolie)   150 gram cherrytomaatjes (eventueel)  

Ontdooi het bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 225 graden. Vet een springvorm in en bekleedt deze met bladerdeeg. Naden goed aandrukken.
Was en snijd de groenten. Verhit een scheut olie. Voeg de groenten beetje bij beetje toe en laat ze al roerend slinken. Roerbak de groenten een paar minuten en haal ze van het fornuis.
Roer de eieren, kaas en tijm erdoor. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Schep het in de taartvorm en strijk het glad. Eventueel de tomaatjes wassen, kroontje verwijderen, over de quiche verdelen en half in de groenten drukken. Quiche in 30-35 minuten in de oven goudbruin bakken.

Lekker met nieuwe aardappels en een salade. De quiche smaakt koud ook lekker.

 

Andijvie/Spinazie/Snijbiet/Sla: zomerse smoothie, Drank 1 personen

Diverse bladgroentes   sap of water  
Diverse soorten fruit    

In de blender: wat blaadjes bladgroente, sap of water en fruit (naar smaak kiwi, appel, watermeloen etc)

Eventueel nog toevoegen: chiazaad, raw chocolate, zonnepitjes of cocos.

 

Andijvie: andijvie met champignons en parmezaanse kaas, Hoofdgerecht 2 personen

400 gram andijvie   1 grote ui  
125 gram champignons   100 gram parmazaanse kaas  
2 eetlepels zoete ketjap   peper  
olijfolie   roomboter  

 

Kaas raspen op een grove rasp. Champignons schoon wrijven met een keukenpapiertje en in plakjes snijden. Ui schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden. Ui fruiten in olie. Champignons krokant bakken in boter. Bladeren van de andijvie los snijden, wassen, in smalle reepjes snijden, een klein scheutje water toevoegen aan de uien en in 5 à 10 minuten gaar stoven. Champignons blussen met ketjap en op de andijvie scheppen. Peper erboven malen. Kaas over de paddestoelen verdelen. Met deksel op de pan de kaas laten smelten. Lekker met pasta of rijst en een salade.

 

Courgette: Courgette-andijvie roerbakschotel, hoofdgerecht 2 personen

200 gram andijvie   1 teen knoflook  
1 courgette   25 gram rozijnen  
1/2 paprika   1 eetlepel olijfolie  
1/2 theelepel kerrie   1/2 theelepel oregano  
peper   1/2 eetlepel sojasaus  

 

Andijviebladeren loshalen en goed wassen. In dunne reepjes snijden. Olie in koekenpan heet laten worden. Fijngesneden ui en knoflook zachtjes aanbakken. Ondertussen rozijnen in ruim water 10 minuten laten wellen en vervolgens op droge doek uit laten lekken. Courgette in schijfjes snijden en met oregano, kerrie, peper en zout in de koekenpan toevoegen (eventueel paprika fijnsnijden en ook toevoegen). Het geheel al omscheppend lichtbruin laten bakken. Op het laatst de fijngesneden andijvie, de rozijnen en de sojasaus al omscheppend toevoegen. De andijvie moet knapperig blijven. Lekker in combinatie met spaghetti of macaroni.

 

Courgette: Curry met ui en tomaat, hoofdgerecht, vegetarisch - personen

Courgette   Ui  
Tomaat   Kokosmelk of pasta  
Kerrie   Chilipoeder  
Kokosolie    

Dit is oorspronkelijk een recept voor vis, maar veganistisch recept laat je de vis eruit en bakt je de groenten met kokosolie.

Deze is met ui, tomaat en courgette. De saus is gemaakt van kokospasta/melk (hoe dikker, hoe beter), kerrie en chilipoeder.

Je snippert de ui en bakt hem dus in kokosolie. De tomaat doe je erbij en de kerrie doe je er vrijwel meteen ook bij. Dat bak je samen even aan. Daarna doe je de kokosmelk erbij, plus de courgette. Chili is behoorlijk heet, daar doe je op gevoel wat van bij.  Beetje bij beetje dus. En blijven proeven. Serveren met witte rijst.

Tip: Je kunt ook bloemkool, wortel  gebruiken in plaats van tomaat en eventueel met courgette.

Recept van 50 tinten Mirjam  (http://cleanhouseclearhead-mirjam.blogspot.nl)

 

Courgette: gevulde courgettes, Hoofdgerecht 4 personen

2 courgettes   250 gr. (basmati)rijst  
250 gr. rundergehakt   1 ui  
1 theel. kaneelpoeder   100 gr. gewelde abrikozen  
olijfolie   75 gr. gemalen belegen kaas  

Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing. Courgettes schoonmaken en halveren. Vruchtvlees tot 1/2 cm van de kant uit courgettes snijden (vruchtvlees wordt niet gebruikt). Oven voorverwarmen op 200 °C. Ui pellen en snipperen. In koekenpan olie verhitten en gehakt ca. 2 minuten bakken. Ui erdoor scheppen en ca. 4 minuten meebakken. Op smaak brengen met zout, peper en kaneel. Abrikozen in reepjes snijden. Rijst en abrikozen door gehakt scheppen. Courgettes hoog opvullen met gehakt-rijstmengsel. Courgettes bestrooien met kaas. Courgettes op bakplaat in oven plaatsen en ca. 10 minuten verhitten tot kaas gesmolten is. Lekker met tomatensalade met yoghurtdressing.

 

Koolrabi: omelet met aardappels of pasta, Hoofdgerecht 2 personen

1 koolrabi   aardappelen voor 2 p  
2 eieren   1/2 dl room  
1 theelepel kerrie   peper en zout  
(stukjes augurk)    

Kook de aardappelen met een snufje zout beetgaar en snijd ze in blokjes.
Schil de koolrabi, snijd ze in blokjes en stoof ze in een laagje water met een klontje boter in 10 minuten beetgaar.
Klop de eieren met de room los. Roer hier door de kerrie, peper en zout en bak er een omelet van. Snijd de omelet in reepjes. Schep de omeletreepjes bij de overige ingrediënten in een grote pan en laat het gerecht op een laag vuur even doorwarmen.

Variaties: Meng een potje gekookte erwten of maïs door deze schotel. Gebruik in plaats van aardappelen een gekookte graansoort of pastasoort.

 

Koolrabi: Ovenschotel met geitenkaas, Hoofdgerecht 4 personen


Oven voorverwarmen op 200° C. Koolrabi's schillen en in dunne plakken snijden. Aardappels schoonboenen en in lengte in dunne plakken snijden. Katenspek in koekenpan met antiaanbaklaag uitbakken en op keukenpapier laten uitlekken. Uit waterkers grove takjes verwijderen. Kleine hoeveelheid waterkers achterhouden voor garnering, rest fijnhakken. Tomaten wassen en in dunne plakken snijden. In ovenschaal met helft van ingrediënten lagen maken van aardappel, koolrabi, spek, verbrokkelde geitenkaas en waterkers. Herhalen met andere helft van ingrediënten. Slagroom erover schenken. Ovenschotel afdekken met plakken tomaat. Tomaten bedruipen met olijfolie en bestrooien met zout en royaal peper. Ovenschaal ca. 1 uur in midden van oven zetten tot alle groenten gaar zijn. Garneren met achtergehouden waterkers.

 

Koolrabi: salade met appel, wortel en zure room, Bijgerecht, salade 4 personen

2 koolrabi's   1 appel  
100 gr. wortel   2 dl. zure room  
1 eetl. mosterd   1 eetl. citroensap  
peper en zout   2 eetl. peterselie of bieslook, fijngeknipt  
garnering: 10 cherrytomaatjes, gehalveerd    

Koolrabi schillen en raspen. Appel en wortel wassen en raspen. Alle ingrediënten goed mengen en minstens 30 min. koel wegzetten. Garneren met halve tomaatjes. Koolrabiblad kan fijngesneden ook in de salade verwerkt worden. Lekker als lunch met geroosterd boerenbrood of als voorgerecht.

 

Paprika: Paprika’s roosteren, bijgerecht 2 personen

paprika    

Oven voorverwarmen op 220 graden. Hele paprika’s op een bakplaat leggen, op 1/3 van de bovenkant van de oven. 25 minuten laten roosteren. Na 10 minuten de paprika’s keren. Daarna elke 5 minuten, tot alle kanten gelijkmatig geroosterd zijn. Dan het bakblik uit de oven nemen, afdekken met een theedoek en zo 10 minuten laten afkoelen. Tot slot de zaadlijsten en de steel verwijderen en de paprika’s pellen.

 

 

Paprika: Paprikaquiche, Lunch 4 personen

5 plakjes deeg voor hartige taart (ontdooid)   1 pot geroosterde paprika's 465 gram  
1 bekertje creme fraiche (125 ml)   4 eieren  
1 tl paprikapoeder   1 pakje rauwe ham (145 gram)  
1 bakje amandelschaafsel (55 gram)    

1. Verwarm de oven op 180 °C. Bekleed de vorm met het deeg. Laat de paprika uitlekken en snijd in reepjes. Pureer de helft met de crème fraîche, eieren, het paprikapoeder en peper. Doe met de ham en de rest van de paprikareepjes en de puree in de vorm. 2. Bestrooi met de amandelen. Bak 45 min.

 

Paprika: pittige soep, Open dag 2012 2 personen

2 rode paprika   1 rode peper  
1 rode ui   teentje knoflook  
bouillontablet   olijfolie, zout, peper en citroensap  

Bak in de olijfolie de rode ui, en vervolgens de paprika’s, de peper en het knoflook uit. Voeg het bouillontablet toe met wat water en laat het geheel zachtjes koken tot de uit en de paprika’s gaar zijn. Pureer het geheel met de staafmixer en zeef de soep. Verwarm opnieuw en voeg wat citroensap naar smaak toe. Strooi er bij het opdienen wat fijngesneden basilicum over.

Deze soep is ook heel lekker in de gele variant. Bak hiertoe 2 gele paprika’s uit met een gele ui. Na het zeven een scheutje room toevoegen maakt deze soep heerlijk zoet en zacht van smaak!

Recept Lucia van den Bogert (www.luciavdbogert.nl)

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt aleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >>

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders