Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 29

Bijgewerkt: di 16 juli 2019

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Sla, snij- of sperzieboon, bospeen, paksoi, andijvie, champignon wit

Do: komkommer
Vr: courgette

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, banaan en pruim

 

  • De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummers.

  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Andijvie of snijbiet of raapstelen: groentequiche, hoofgerecht 2 personen

1 krop andijvie   bladerdeeg  
2 eieren   100 gram blauwe of geitenkaas  
tijm   zout en peper  
olie (olijf of bakolie)   150 gram cherrytomaatjes (eventueel)  

Ontdooi het bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 225 graden. Vet een springvorm in en bekleedt deze met bladerdeeg. Naden goed aandrukken.
Was en snijd de groenten. Verhit een scheut olie. Voeg de groenten beetje bij beetje toe en laat ze al roerend slinken. Roerbak de groenten een paar minuten en haal ze van het fornuis.
Roer de eieren, kaas en tijm erdoor. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Schep het in de taartvorm en strijk het glad. Eventueel de tomaatjes wassen, kroontje verwijderen, over de quiche verdelen en half in de groenten drukken. Quiche in 30-35 minuten in de oven goudbruin bakken.

Lekker met nieuwe aardappels en een salade. De quiche smaakt koud ook lekker.

 

Andijvie/Spinazie/Snijbiet/Sla: zomerse smoothie, Drank 1 personen

Diverse bladgroentes   sap of water  
Diverse soorten fruit    

In de blender: wat blaadjes bladgroente, sap of water en fruit (naar smaak kiwi, appel, watermeloen etc)

Eventueel nog toevoegen: chiazaad, raw chocolate, zonnepitjes of cocos.

 

Andijvie: andijvie met champignons en parmezaanse kaas, Hoofdgerecht 2 personen

400 gram andijvie   1 grote ui  
125 gram champignons   100 gram parmazaanse kaas  
2 eetlepels zoete ketjap   peper  
olijfolie   roomboter  

 

Kaas raspen op een grove rasp. Champignons schoon wrijven met een keukenpapiertje en in plakjes snijden. Ui schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden. Ui fruiten in olie. Champignons krokant bakken in boter. Bladeren van de andijvie los snijden, wassen, in smalle reepjes snijden, een klein scheutje water toevoegen aan de uien en in 5 à 10 minuten gaar stoven. Champignons blussen met ketjap en op de andijvie scheppen. Peper erboven malen. Kaas over de paddestoelen verdelen. Met deksel op de pan de kaas laten smelten. Lekker met pasta of rijst en een salade.

 

Bospeen: wraps met bospeentjes en avocado, Hoofdgerecht 4 personen

2 eetlepels mayonaise   125 ml zure room  
300 gr gerookte kipfilet   1 rode ui, fijngesneden  
10 bospeentes, in plakjes   3 eetlepels fijngesneden munt  
1 avocado   1 limoen, uitgeperst  
1 bosui   8 wraptortilla's  

Roer de mayonaise door de zure room en schep de kip, de ui en de bospeen erdoor. Breng de kipsalade op smaak met de munt, zout en (versgemalen) peper. Halveer de avocado, schil 'm en wip de pit eruit. Snijd het avocadovlees in repen en besprenkel ze met 2 eetlepels limoensap. Snijd de bosui in de lengte door. Halveer de helften nog eens in de lengte en snijd de reepjes doormidden. Verwarm de tortilla's volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel de kipsalade over de tortilla's en leg de avocado erop. Bestrooi met de bosui en klap één zijkant over de vulling. Rol de tortilla's op en serveer direct.

 

Courgette: Courgette-andijvie roerbakschotel, hoofdgerecht 2 personen

200 gram andijvie   1 teen knoflook  
1 courgette   25 gram rozijnen  
1/2 paprika   1 eetlepel olijfolie  
1/2 theelepel kerrie   1/2 theelepel oregano  
peper   1/2 eetlepel sojasaus  

 

Andijviebladeren loshalen en goed wassen. In dunne reepjes snijden. Olie in koekenpan heet laten worden. Fijngesneden ui en knoflook zachtjes aanbakken. Ondertussen rozijnen in ruim water 10 minuten laten wellen en vervolgens op droge doek uit laten lekken. Courgette in schijfjes snijden en met oregano, kerrie, peper en zout in de koekenpan toevoegen (eventueel paprika fijnsnijden en ook toevoegen). Het geheel al omscheppend lichtbruin laten bakken. Op het laatst de fijngesneden andijvie, de rozijnen en de sojasaus al omscheppend toevoegen. De andijvie moet knapperig blijven. Lekker in combinatie met spaghetti of macaroni.

 

Courgette: Gegrilde courgettesalade, Bijgerecht, salade 4 personen

1 appel   2 courgettes  
2 el. olie   ½ limoen, schoongeboend  
1 tl. korianderpoeder   4 el. yoghurt  
1 el. honing   50 gr. walnoten, grof gehakt  
30 gr. peterselie, fijngesneden    

Verwijder het klokhuis uit de appel en snijd ‘m in de lengte in plakken van ½ cm. dik. Snijd de courgette ook in dikke plakken. Bestrijk de plakken appel en de courgette dun met olie en bestrooi ze met zout en (versgemalen) peper. Gril de appel en de courgette aan beide kanten ongeveer 1 minuut, tot ze goudbruine streepjes hebben. Leg de gegrilde plakken appel en courgette dakpansgewijs in een schaal.

Rasp 1 mespunt van de groene schil van de limoen en pers een eetlepel sap uit. Klop een dressing van de limoenschil, het sap, de korianderpoeder, yoghurt en honing en zout en peper naar smaak. Schenk de dressing over de gegrilde appel en courgette en bestrooi de salade met de walnoten en de peterselie.

 

Komkommer: frisse komkommersoep, Lunch 2 personen

1 komkommer   3 dl yoghurt  
2 dl karnemelk   2 tenen knoflook  
1 theelepel mosterd   verse dragon  
peper en zout   scheutje room  
munt (aantal blaadjes, fijngesneden)    

Schil de komkommer en verwijder eventueel de pitjes. Snijdt de komkommer in smalle reepjes. Pureer of meng dit samen met de yoghurt en karnemelk. Voeg de knoflook, mosterd en het merendeel van de munt en dragon toe. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Laat de soep ongeveer 2 uur afkoelen in de koelkast. Meng er eventueel de room door en garneer de soep voor het opdienen met de overige munt- en dragonblaadjes. Heerlijk bij stokbrood met boter of tapenade op een warme dag als lunch.

 

Komkommer: zalm salade, Bijgerecht 4 personen

2 komkommers   250 ml biogarde roer naturel  
1 theelepel olijfolie   1 theelepel citroensap  
1 teentje knoflook   200 gram gerookte zalm in snippers  
zout   peper  

Komkommers schillen, halveren en zaadjes verwijderen. Komkommer met kaasschaaf in dunne plakjes schaven. Biogarde, olijfolie en citroensap mengen. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Komkommer en zalm door dressing mengen. Op smaak brengen met zout en peper.

Salade serveren met bijvoorbeeld geroosterd brood.

 

Paksoi: Oosterse paksoi met talapiafilet (of makreel), hoofdgerecht 2 personen

1 struik paksoi, in brede repen   200 gram talapioafilet, in blokjes  
3 eetlepels sesamolie   2 cm verse gemberworten, fijngehakt  
2 teentjes knoflook, fijngehakt   1 rode peper, in reepjes  
geraspte schil van 1 citroen   1-2 eetlepels japanse sojasaus  

Verhit de sesamolie in een wok en bak de gember, knoflook, rode peper en citroenschil tot het gaat geuren.
Schep de blokjes talapiafilet erdoor en roerbak ze hoog in ongeveer 3 minuten lichtbruin.
Schep de paksoi erdoor en roerbak nog 2-3 minuten op hoge vuur.
Voeg de sojasaus  toe en verwarm het gerecht nog ongeveer 2 minuten.

Lekker met rijst of noedels. 

 

Paksoi: ovenschotel met champignons en pindasaus, Hoofdgerecht 4 personen

1 kg aardappelen   2 eieren  
750 gram paksoi   200 gram champignons  
melk   pindasaus  
ketjap   boter  
sambal   zout  
peper   geraspte kaas  

Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukken en kook ze gaar. Kook de eieren hard in 10 minuten, laat ze schrikken en snijd ze in stukken.
Verwijder het stronkje van de paksoi, was de paksoi, snijd de stelen in reepjes en het blad in stukken. Snijd de champignons in reepjes. Verhit 25 gram boter in een koekenpan en bak hierin de paksoi en champignons 3 minuten tot het vocht is verdampt.

Voeg toe: 2 eetlepels ketjap manis, 2 theelepels sambal oelek, zout en peper naar smaak.

Neem de pan van het vuur en stamp de aardappels met 200 ml melk tot een smeuige puree. Schep het paksoimengsel in een ingevette ovenschaal, bedek het met een pindasausje (pindakaas losgeroerd met water voldoet ook), verdeel het ei hierover en dek alles af met aardappelpuree. Strooi hierover 2 eetlepels geraspte kaas.
Zet de schotel ongeveer 30 minuten in de oven op 200 graden tot de bovenkant goudbruin is.

 

Sla: Salade voor warme dagen (fruit, kaas en noten), Hoofdgerecht 2 personen

twee handen vol gemengde sla   4 el. extra vergine olijfolie  
2 el frambozenazijn   kleine el. honing  
zout   versgemalen peper  
2 à 3 rijpe peren of perziken of een meloentje   100 à 150 gr zachte geitenkaas (of Mozarella)  
100 gr rauwe ham   handvol grof gehakte walnoten of pijnboompitten  
brood    

Neem twee handenvol gemengde sla. Maak combinaties van bijvoorbeeld eikebladsla, gewone kropsla, rucola, lollo rossa enz. Roer een dressing van 4 eetl. extra vergine olijfolie, 2 eetl. frambozenazijn, kleine eetl. honing, zout en versgemalen peper. Verdeel de sla over twee borden en sprenkel de dressing erover. Verdeel hierover: 2 à 3 rijpe peren of perziken of een meloentje, schoongemaakt en in grove stukken gesneden; 1 à 1,5 ons zachte geitenkaas (of een flinke bol mozzarella), in niet te kleine stukjes gescheurd; 1 ons rauwe ham, zoals parmaham, prosciutto of coppa, in lange repen gescheurd; een handvol grofgehakte walnoten of een handvol pijnboompitten, even geroosterd in een droge koekenpan. Eet hier stevig brood bij.

 

Snijbonen: Frisée-snijbonensalade met citroenolijven, Bijgerecht, salade 4 personen

400 gr. snijbonen   2 el. citroensap  
1 theel. scherpe mosterd   3 eetl. walnootolie  
3 eetl. olijfolie   50 gr. walnoten in stukjes gebroken, evt. geroosterd  
1 blikje citroenolijven (200 gr.)   200 gr. frisée-sla evt. gemengd met ijsbergsla  

Snijbonen diagonaal in stukken van 3 cm. snijden. Snijboonruiten in 3 min. beetgaar koken. In zeef onder koud water afspoelen en laten uitlekken. In slakom dressing kloppen van citroensap, mosterd, walnoot- en olijfolie. Op smaak brengen met zout en peper. Walnoten kort roosteren in droge koekenpan en op bord laten afkoelen.

Olijven halveren en met snijbonen door dressing scheppen. Frisée-sla door snijbonen mengen. Walnoten boven salade in stukjes breken.

 

Sperziebonen: met gierst en tomaten, hoofdgerecht 3 personen

225 gram gierst   500 ml kruidenbouillon  
350 gram sperziebonen   1 ui  
1 teentje knoflook   3 tomaten  
50 gram rozijnen   3 eetlepels tomatenpuree  
1 eetlepel bieslook   olie  
peper en zout naar smaak    

Kook de gierst circa 20 minuten (of volgens verpakking) in de bouillon. Kook intussen de sperziebonen ongeveer 15 minuten in ruim water.
Fruit de ui en de knoflook. Voeg de gesneden tomaten en de rozijnen toe. Schep de gekookte gierst met aanhangend water, sperziebonen en tomatenpuree erdoor. Breng op smaak met bieslook, zout en peper.

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt aleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >>

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders