Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 48

Bijgewerkt: di 29 november 2022

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSkal 6268

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Rode kool, boerenkool, veldsla, tomaat, knolselderij en prei

PS:
Tomaat: Laatste tomaten van onze vast kasteler uit Oirschot. Hopelijk is de kwaliteit nog voldoende. Lekker voor bij de veldsla.
Boerenkool: Nu is er zeker de vorst over heen gegaan. Hopelijk kunnen we dit jaar eindelijk wat langer door oogsten. 
Rode kool: Heerlijke groente, wat meer bereidingstijd vanwege het snijden maar dan heb je ook een heerlijke maaltijd. Zelf eten we hem gestoomd met wat peper en zout.

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, banaan, mandarijn en sinaasappel

(1 persoons combi: appel en sinaasappel)

PS:
Mandarijn: De weken voor Sinterklaas weer vaak in de tas!
Sinaasappels:  Zitten er ook vaak in, lekker veel vitamines voor de winterperiode :-)

 

LET OP: 

  • De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummer.
  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Boerenkool: Gegratineerde boerenkool met tomaten, Hoofgerecht 4 personen

1 kg boerenkool   0,5 dl witte wijn  
800 gram aardappelen   70 gram boter  
2 uien   1 teen knoflook  
1 literblik tomaten op sap   2 theelepels Marjoraan  
1 theelepel zwarte peper   30 gram bloem  
2,5 dl melk   150 gram geraspte oude kaas  

 

Aardappelen schillen en in stukken snijden. Haal de nerven uit de boerenkool en was de kool grondig. Kook ze 10 minuten in water met zout. Schep de boerenkool met een schuimspaan uit de pan. Hak de kool grof. Aardappels in het kookvocht in de pan leggen, daarop de boerenkool weer in de pan. 30 gram boter en de witte wijn toevoegen en alles in 30 minuten gaar koken. Het kookvocht afgieten, en de inhoud goed fijn stampen.
Uien pellen en snipperen. In 40 gram boter de uien met de geperste knoflook fruiten. De door een zeef gewreven tomaten met het nat, de marjoraan en de zwarte peper aan de uien toevoegen en de saus even laten pruttelen. De bloem erbij roeren en in gedeelten de melk erbij. De saus steeds glad roeren en aan de kook houden. De saus enkele minuten zachtjes laten koken.
Een ovenschaal invetten. In laagjes vullen met de boerenkool stamp de saus en geraspte kaas. Sluit de laagjes af met geraspte kaas. De schotel onder een hete grill goudbruin laten worden.

 

Boerenkool: Ovenschotel met feta, bladerdeeg, paprika, Hoofdgerecht 4 personen

600 gr. boerenkool   800 gr. aardappelparten  

Verwarm de oven voor op 200° C. Roerbak de aardappelen in 2 el. boter gedurende 10 minuten. Voeg de boerenkool, gesnipperde paprika's en de currypasta toe. Roerbak alles nog 10 minuten. Roer de zure room en de in blokjes gesneden feta erdoor en schep het in een ingevette ovenschaal. Vet de bovenrand van de schaal in. Leg de bladerdeeg lapjes op elkaar en rol ze uit tot een dunne lap, iets groter dan de ovenschaal en dek de schaal ermee af. Prik het deeg hier en daar met een vork in. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei. Bak de pie in ± 25 min. gaar.

 

Boerenkool: pittig, Bijgerecht 4 personen

500 gram boerenkool   25 gram broodkruim (geroosterd bruin brood)  
2 tenen knoflook   5 ansjovisfilets  
3 zongedroogde tomaten   50 gram parmazaanse kaas  
15 gram rozemarijn   peper en dille  

Verhit de olie in een wok. Bak de knoflook met de ansjovis en de tomaatjes tot de knoflook lichtbruin is. Voeg de helft van de boerenkool toe, bak even mee tot hij slinkt. Doe de rest van de boerenkool erbij, bak nog 3 minuten al omscheppend door. Schep het over in de ovenschaal.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng de kaas met de rozemarijn en het broodkruim, strooi dit over de boerenkool en zet nog 15 minuten in de oven.

 

Knolselderij: met champignons uit de oven, Hoofdgerecht 4 personen

250 gr. champignons   4 schijven knolselderij van 2 cm. dik  
citroensap   1 ui  
1 el. boter of margarine   1 teentje knoflook  
1 dl. groentebouillon   1 snee volkoren brood  
3 takjes peterselie   1 tl. oregano  
zout   2 tomaten  
peper   olie om in te vetten  
75 gr. geraspte kaas    

Kook de knolselderijschijven in water met citroensap in 10 minuten gaar.
Verwarm de oven voor op 200°C. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Snijd de schoongemaakte ui in kleine stukjes.

Verwarm de boter in een pan en bak de ui en champignons zachtjes lichtbruin. Pers de knoflook erboven uit en voeg de groentebouillon, de verkruimelde boterham en de fijn gehakte peterselie toe. Laat alles zonder deksel enkele minuten doorbakken.

Breng het champignonmengsel op smaak met oregano, peper en zout. Leg de knolselderijschijven in een ingevette ovenschaal (25 cm.) naast elkaar en verdeel het mengsel hierover. Snijd de tomaten in schijven en leg deze op de champignons. Strooi tenslotte de kaas over de plakken tomaat.
Zet de schotel 15 minuten in de oven tot de kaas mooi gesmolten is.

 

Knolselderij: Aardappel-knolselderij-gratin, Hoofdgerecht 2 personen

250 gr. aardappels in plakjes   250 gr. knolselderij in plakjes  
1 ui in plakjes   zout  
versgemalen peper   1,25 dl. crème fraîche  
1 teentje knoflook uitgeperst   100 gr. achterham kleiner gescheurd  
125 gr. geraspte kaas    

Oven voorverwarmen op 200 graden. Aardappel, knolselderij, ui in water met zout in 5 min. bijna gaar koken, laten uitlekken. Creme fraîche met knoflook verwarmen. Groentemengsel, ham en helft van kaas door knoflookroom roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Mengsel in ovenschaal scheppen. Rest van de kaas erover strooien. Gerecht in midden van oven in ongeveer 20 min. een mooi korstje laten krijgen. Lekker met gekookte groene groente of sla.

 

Prei-mosterdsoep, Voorgerecht, soep 4 personen

2 el. olie   500 gr. prei, in ringen  
2 aardappels, in blokjes   1 liter kippenbouillon (van tablet)  
2 el. Zaanse mosterd   125 ml. crème fraîche, halfvet  

Verhit de olie in een soeppan. Leg enkele lichtgroene, dunne ringen prei apart voor de garnering en bak de rest op middelhoog vuur 3 min. in de olie. Laat de prei niet bruin kleuren. Voeg de aardappels en bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat de soep 10-15 min. zachtjes doorkoken. Schep de mosterd en de crème fraîche in de soep en pureer het geheel met de staafmixer. Voeg zout en (versgemalen) peper naar smaak toe. Verwarm de soep nog even kort en schep hem in kommen of diepe borden. Strooi er de achtergehouden ringen prei over. Lekker met bruin stokbrood.

 

Prei: Koolvis met aardappel en prei, Hoofdgerecht 2 personen

50 gr. boter   450 gr. aardappels, geschild en in blokjes  
300 gr. prei, in ringetjes   200 gr. koolvisfilet  
1 el. gedroogde italiaanse kruiden   2 el. citroensap  

In koekenpan 25 gr. boter verhitten en aardappelblokjes en prei 2 min. roerbakken. 2-3 eetl. water toevoegen. Met deksel op pan aardappel en prei op matig vuur in 10 min. gaarsmoren, regelmatig omscheppen. Koolvis bestrooien met italiaanse kruiden, zout en peper. In pan met dikke bodem rest van boter smelten en citroensap erdoor roeren. Vis erin leggen en afgedekt op matig vuur in 8 min. gaarsmoren. Koolvis op vier borden leggen en aardappelblokjes met prei ernaast scheppen.

 

Veldsla (winterpostelein): Stamppot met tomaten, Hoofdgerecht 4 personen

1,5 kg kruimige aardappels   zout  
250 gram kleine tomaatjes   12 gram. verse bieslook  
200-250 gram veldsla of winterpostelein   1 bekertje crème fraîche  
(versgemalen) peper   nootmuskaat  
35 gram uitgebakken spekreepjes    

Aardappels schillen en in pan met bodem water en zout in ca. 20 à 25 min. gaarkoken. Tomaatjes wassen en halveren. Bieslook fijnknippen. Rozetjes van veldsla lossnijden en veldsla goed wassen. Aardappels afgieten en met crème fraîche, peper en mespunt nootmuskaat tot stevige puree stampen. Veldsla, tomaatjes, bieslook en spekreepjes door puree scheppen. Als stamppot teveel is afgekoeld, pan nog even op het vuur zetten.

 

Veldsla: pittige salade met feta en olijven, bijgerecht 2 personen

150 gram veldsla   1 (rode) ui  
80 gram feta   1 tomaat  
olijven naar smaak   dressing: 4 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels citroensap, dragon, basilicum, peper en zout  

Was de sla en laat ze goed uitlekken. Snijd de ui in dunne ringen en meng ze met de in stukken gesneden tomaat en de olijven door de sla. Klop de dressing en meng ze door de salade. Verkruimel de kaas of snijd ze in blokjes en meng die er op het laatst voorzichtig doorheen. Een salade voor wie van lekker pittig houdt.

De veldsla kan vervangen worden door gewone sla, spinazie of andijvie.

 

Venkel, ovenschotel met zachte geitenkaas, Hoofdgerecht 4 personen

2 preien   50 gr. roomboter, in blokjes  
250 ml. room   4 venkelknollen  
200 gr. zachte geitenkaas   450 gr. krieltjes  

Prei schoonmaken en in grove stukken (ca. 7 cm) snijden. Preistukken wassen en naast elkaar in hapjespan leggen. Helft van boter erover verdelen en prei afgedekt in 15 min. op laag vuur gaar stoven. Tussentijds eenmaal omdraaien. Room, zout en peper toevoegen en prei nog 5 min. zachtjes laten koken.

Intussen oven voorverwarmen op200 °C. Venkel schoonmaken, groen bewaren. Afhankelijk van formaat, venkel in 4 tot 8 parten snijden. Venkel in ruim water met zout in 6-8 min. beetgaar koken. In vergiet laten uitlekken.

Prei met schuimspaan uit pan nemen en met venkel in ovenschaal rangschikken. Room uit hapjespan erover schenken. Geitenkaas grof erboven verkruimelen.

Ovenschaal in midden van oven plaatsen en bovenkant in 25 min. goudbruin laten kleuren. Intussen krieltjes halveren en gaar koken.  Venkelgroen fijn knippen. Krieltjes afgieten en omschudden met zout, peper, 2 el. boter en venkelgroen. Krieltjes bij ovenschotel serveren.

 

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders