Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 48

Bijgewerkt: wo 25 november 2020

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Chinese kool, paprika, tomaat, champignon, spruit, veldsla, rode biet en ui

PS:

Paprika/tomaat: de laatste uit de kas van onze teler uit Oirschot! 
Chinese kool: Voor de afwisseling een keer Chinese kool. Lekker om te wokken met de rest.
Bijgroentes: Veel bijgroentes deze keer, die goed te combineren zijn, bijvoorbeeld als roerbak.

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, mandarijn, sinaasappel en banaan

 

LET OP: 

  • De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummers.

  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Bieten: Gestoofde bieten, Bijgerecht, snel recept 4 personen

750 gr. rauwe rode biet   2 eetl. peterselie (liefst vers)  
2 dl. water   1 eetl. olie  
1 ui, fijngesneden   1 theel. karwij- of dillezaad  
1 eetl. diksap (appelsiroop)   1 eetl. geraspte gemberwortel of een snufje peper  

Grote bieten hebben een vrij lange kooktijd. Als u de knollen al voor het koken kleinsnijdt, heft u dit nadeel op. Op deze manier gestoofd hebben de bieten een frissere smaak.

 Schil de bieten met een dunschiller. Rasp de bieten met de grofste rasp of snijd ze in blokjes van 1 cm of in schijfjes van 3 mm. Verwarm de olie met de ui en de karwij en smoor de ui glazig. Blus met water en voeg de geraspte bieten toe. Roer goed om en smoor de bieten met het deksel op de pan beetgaar. Bij jonge bieten duurt dat maar 10 min., later in de winter kan het tot 20 min. duren. Pas op voor aanbranden en voeg evt. nog wat water toe. Schep vlak voor het opdienen de peper of gember en het diksap door de bieten en evt. zout. Strooi de peterselie erover.

Tip: met gebakken aardappeltjes met rozemarijn en een gehaktballetje op een bedje van gebakken  champignons, uien en knoflook.

Variaties:

  • vervang de gemberwortel door een bolletje geocnfijte gember (in stukjes) en het diksap door gemberstroop.
  • kook, vooral bij oudere bieten, de laatste 5 min. een geraspte moesappel mee.

 

Bieten: met veldsla, feta en grapefruit, Bijgerecht 2 personen

1/2 zakje veldsla   2 rode bieten  
1 grapefruit   200 gram feta  
3 eetlepels olijfolie   1 eetlepel lijnzaadolie  
mosterd   honing  

Bieten gaar koken in 20 à 40 minuten, afhankelijk van de grote. Indien nodig veldsla wassen en uit laten lekken. Feta in blokjes snijden. Grapefruitpartjes in kleine stukjes snijden. Dressing maken door olie, mosterd en honing te mengen met een vork of kleine garde en daarna te schudden in een potje met deksel. Bieten schillen, in kleine stukjes snijden en mengen met sla, feta en grapefruit. Dressing over de salade schenken.

 

Bieten: salade met paprika, Hoofdgerecht 2 personen

250 gram bieten   2 eetlepels olijfolie  
(halve) paprika   peper, zout  
laurierblaadje   2 eetlepels citroensap  

Dressing: 3 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels (appel)azijn, 1/2 eetlepel mosterd, 2 sjalotjes, fijngesnipperd of 1 uitje in ringen gesneden, 2 augurken, in kleine stukjes gesneden, 1 theelepel suiker of diksap.

Schil de rauwe bieten en snijd ze in kleine blokjes. Bak ze 5 minuten met verse paprika of paprikapoeder in de olie en schep het mengsel enkele malen om. Voeg een klein beetje water, peper, laurier, citroensap en zout toe. Laat met het deksel op de pan het geheel ongeveer 15 minuten zacht smoren. Schep af en toe om en laat daarna afkoelen. Maak de dressing en meng die door de bietjes. Laat minimaal een kwartiertje intrekken voor het opdienen.

 

 

Bieten: salade met ui en sinaasappel, Bijgerecht 4 personen

500 gr. biet (gekookt)   2 el . olie  
1,5 el. azijn   1 ui  
1 sinaasappel   1 theel. mierikswortel (rasp)  
zout   peper  

Ui pellen en fijnsnipperen. Sinaasappel goed wassen. Helft van schil boven kom raspen. Rest van sinaasappelschil er dun afsnijden en in reepjes snijden. Aan sinaasappelrasp toevoegen: ui, olie, azijn, mosterd, mierikswortel, zout en peper. Tot sausje roeren. Bietjes ontvellen en in stukjes snijden. Bietjes door sausje scheppen. Garneren met sinaasappelreepjes.

 

Champignons en groene paprika: Franse ovenschotel, Hoofdgerecht 4 personen

1 bakje champignons   1 groene paprika  
3-4 tomaten in stukjes of 1 blikje tomatenstukjes   30 gr bloem  
4 dl bouillon   1 dl rode wijn  
zout en peper   nootmuskaat en tijm  
200 gr geraspte jonge kaas   1 eetlepel boter  
500 gr kipfilet (kan ook met hamlapjes)   2 uien  

Verwarm de oven voor op 200 graden.Snijd de kipfilet in stukjes en braad deze in de boter goed aan. Hierna de kipfilet in de ovenschaal overdoen. In het achtergebleven vet de uien en paprika fruiten tot de uien goudgeel zien. Hierna de bloem toevoegen en even meebakken. Scheutje voor scheutje de wijn en de bouillon toevoegen. Goed roeren. Zorg dat de saus wat dikker blijft dan je gewend bent. Saus op smaak brengen met zout en peper en wat tijm. Saus bovenop het vlees doen. Champions in plakjes erbovenop doen en de tomatenblokjes hier weer bovenop leggen. Even glad strijken en de kaas over de tomaten verspreiden. Wat nootmuskaat erover strooien. Deksel op de ovenschaal doen of eventueel afdekken met aluminiumfolie. Plaats de schaal in een oven van 200 graden, na 40 minuten is de ovenschotel klaar.

 

Chinese kool: Chinese kool uit de wok, Hoofdgerecht 4 personen

500 gr Chinese kool   1 prei  
250 gr. champignons   1 ui  
2 cm verse gemberwortel   1 teentje knoflook  
2 plakken ananas   1 glas witte wijn  
3 eetl. zoete ketjap   250 gr kipfilet  
6 eetl. zonnebloemolie   1 eetl. allesbinder  

Maak de kool schoon en snijd deze in repen. Pel de ui en snijd deze in blokjes. Maak de prei schoon en snijd deze in dunne ringen. Snijd de champignons in plakjes. Snijd de kipfilet in dunne reepjes. Schil de gemberwortel en rasp het fijn. Snijd de ananas in stukjes. Verhit de olie in de wok op hoog vuur en roerbak de ui, kip en champignons 5 min. Pers de knoflook erboven uit. Voeg de gember, ananas de kool en de prei erbij. Goed omscheppen en de wijn en ketjap toevoegen. Nog 5 min roerbakken en het vocht binden met de allesbinder. Op smaak brengen met peper en zout. Lekker met rijst.

 

Chinese kool: ovenschotel, Hoofdgerecht 4 personen

Chinese kool (500 gram)   250 gram gehakt  
125 gram champignons   100 gram geraspte kaas  
ui   2 teentjes knoflook  
1 blikje tomatenpuree (140 gram)   3 theelepels kerrie  
1 theelepel nootmuskaat   peper en zout  

Verwarm de oven voor op 200 graden

Snipper de ui. Bak het gehakt rul samen met de ui, kerrie, nootmuskaat en naar smaak een beetje peper en zout. Snij ondertussen de Chinese kool in reepjes, de champignons in plakjes en de knoflook klein. Voeg de kool, champignons en knoflook toe aan het gehakt en verwarm 1 minuut mee. Roer de tomatenpuree er door. Vet een ovenschaal in en schep daar het mengsel in. Strooi de geraspte kaas over het mengsel en zet de schotel 20 minuten in de oven. Zet voor een extra knapperig korstje aan het eind even de grill stand van je oven aan.

 

Spruitjes (of kool)/Prei/Ui: met champignons, spek, kerrie en mosterd, Hoofdgerecht 4 personen

500 gram spruitjes, schoongemaakt (of kool)   2 eetlepels olie  
1 grote ui, fijngesneden   150 gram katenspek, in reepjes  
1 dunne prei, gewassen, in ringetjes   250 gram champignons, in plakjes  
3 tenen knoflook, geperst   1 eetlepel kerrie  
1 theelepel grove mosterd   1 theelepel sambal  
4 takjes tijm   50 ml. room (of mayonaise/yoghurt)  

Kook de spruitjes 10 minuten voor. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de ui en het spek goudbruin. Voeg de prei, de champignons en de knoflook toe en fruit het even mee. Voeg de kerrie, de mosterd, de sambal en een scheutje water toe. Haal de blaadjes tijm van de takjes en doe ze bij het groentemengsel. Voeg de beetgare spruitjes en een scheutje room toe. Lekker met rijst of couscous.

Variatie: in plaats van spruitjes kool (witte, savooie, chinese of spitskool).

 

Spruitjes met pittige kaas, Hoofdgerecht 4 personen

250 gr. notenrijst   125 gr. magere spekreepjes  
75 gr. gezouten cashewnoten   800 gr. spruitjes  
250 gr. extra gerijpte kaas    

Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing. Spruitjes schoonmaken, ca. 5 min. koken en afgieten. In grote koekenpan met antiaanbaklaag spekreepjes ca. 4 min. bakken. Spruitjes toevoegen en ca. 4 min. meebakken . Kaas in kleine blokjes snijden. Kaas en cashewnoten door spruitjes scheppen en gerecht door en door verwarmen. Op smaak brengen met zout en peper. Serveren met rijst.

 

Spruitjes: stamppot met appel en kerrie, Hoofdgerecht, vegetarisch 4 personen

1 kg aardappelen   1 kg spruitjes  
2 stevige appels   2 theelepels kerriepoeder  
50 gr boter   100 ml (soja)melk  
150 gr gepelde walnoten, grof gehakt   150 gr geraspte oude kaas  

Kook de aardappelen ca. 10 minuten in een pan met weinig water en wat zout. Maak intussen de spruitjes schoon en snijd de stronkjes kruislings in. Voeg ze aan de aardappelen toe en kook ze samen in ca. 15 minuten gaar.

Schil de appels en steek er met een appelboor het klokhuis uit. Snijd de appels in plakken. Wrijf de plakken in met kerriepoeder.

Giet de aardappelen met de spruitjes af en stamp ze fijn. Voeg al roerend 25 g boter en zo veel melk toe dat er een smeuïg geheel ontstaat. Roer de noten en de kaas erdoor. Warm de stamppot op laag vuur goed door tot de kaas gesmolten is.

Verhit 25 g boter in een koekenpan en bak de plakken appel aan beide kanten snel bruin. Breng de stamppot op smaak met zout, peper en kerriepoeder en leg de plakken appel erop.

Dit recept is afkomstig uit het kookboek 'Stamppot' van diverse auteurs (//www.okokorecepten.nl/kookboeken/series/culinair-genieten/stamppot).

 

Veldsla: met gestoofde ui, Bijgerecht 2 personen

100 gram veldsla   2 grote uien  
1/2 theelepel gedroogde tijm   zeezout (naar smaak)  
1 scheutje olijfolie   1 eetlepel tamari  
1 eetlepel honing   1 eetlepel azijn  

Sla wassen en ontdoen van worteltjes. Sla in een schaal leggen. Ui halveren. Beide helften met de platte kant op de snijplank leggen en met de lijnen van de ui, in 4 partjes snijden. De ui valt in ‘blaadjes’ uit elkaar. Ui bakken in olie.
Een heel klein scheutje water en tijm toevoegen en in een paar minuten gaar stoven.
Dressing maken van tamari, siroop en azijn. Dressing over sla gieten. Ui over sla verdelen.

 

Veldsla: met spekjes en appel, Bijgerecht, salade 4 personen

100 gr. veldsla   1 appel  
100 gr. ontbijtspek in plakjes   3 eetl. appelazijn  
3 eetl. olijfolie   peper  
zout    

Was de veldsla zorgvuldig en snijd de rozetjes los. Schil de appel en steek er met een kleine meloenboor miniballetjes uit. Bewaar de appelblokjes tot gebruik in water met wat azijn. Snijd het spek in dunne repen.

Bak het spek in een koekepan knapperig en bruin. Blus de spekjes af met azijn en voeg de olie toe. Breng de dressing op smaak met peper en zout en laat hem afkoelen tot lauw. Meng de veldsla met de appelballetjes en schep de lauwe dressing hierdoor.

 

Veldsla: salade met geroosterde uien en blauwe kaas, Voorgerecht, salade 4 personen

6 uien   4 eetl. rode-wijnazijn  
5 eetl. olijfolie   8 takjes tijm  
75 gr. veldsla   150 gr. blauwe kaas (bv. Danish Blue)  

Oven voorverwarmen op 225° C of gasovenstand 5. Uien pellen en elk in vier partjes snijden. Uienpartjes in ovenschaal (of op bakplaat) leggen en besprenkelen met azijn en olie. Blaadjes van takjes tijm ritsen en over uien strooien. In midden van oven uien in 35 à 40 min. roosteren tot ze zacht zijn, af en toe keren. Veldsla over vier borden verdelen. Geroosterde uien erop leggen. Bakvet erover sprenkelen. Blauwe kaas erboven verbrokkelen.

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt aleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >>

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders