Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 41

Bijgewerkt: do 14 oktober 2021

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSkal 6268

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Oranje pompoen, broccoli, witlof, ijsbergsla, prei en andijvie

PS:

Pompoen: Dit jaar zijn ze groot en we kunnen ze niet halveren. 
Broccoli: van onze teler uit Brabant.
Witlof: van onze teler uit het dorpje Zeeland, om de hoek dus...

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, pers sinaasappel, banaan en kiwi

(Combipakket 1p: appel en pers sinaasappel)

 

LET OP: 

  • De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummers.

  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Andijvie: andijvie met champignons en parmezaanse kaas, Hoofdgerecht 2 personen

400 gram andijvie   1 grote ui  
125 gram champignons   100 gram parmazaanse kaas  
2 eetlepels zoete ketjap   peper  
olijfolie   roomboter  

 

Kaas raspen op een grove rasp. Champignons schoon wrijven met een keukenpapiertje en in plakjes snijden. Ui schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden. Ui fruiten in olie. Champignons krokant bakken in boter. Bladeren van de andijvie los snijden, wassen, in smalle reepjes snijden, een klein scheutje water toevoegen aan de uien en in 5 à 10 minuten gaar stoven. Champignons blussen met ketjap en op de andijvie scheppen. Peper erboven malen. Kaas over de paddestoelen verdelen. Met deksel op de pan de kaas laten smelten. Lekker met pasta of rijst en een salade.

 

Andijvie: andijvieroomsoep, Voorgerecht 2 personen

1 krop andijvie   1 ui  
1 teen knoflook   ¾ liter water  
olijfolie   2 theel. honing  
1 dl slagroom   zeezout naar smaak  
een scheutje citroensap    

Knoflook fijn hakken. Ui fijn snijden en samen met de knoflook fruiten in olie. Water toevoegen en aan de kook brengen. Andijvie wassen, in smalle reepjes snijden, toevoegen en in 5 à 10 minuten gaar

 

Andijvie: Carpachio, Hoofdgerecht 2 personen

1 krop andijvie   1 teen knoflook  
4 gedroogde tomaatjes   50 gram parmazaanse kaas  
50 gram pijnboompitten   2 eetlepels olijfolie  
peper naar smaak    

 

Knoflook fijn hakken en een paar minuten fruiten in olie op een laag vuur totdat ze lichtbruin kleurt. Andijvie wassen en in reepjes snijden, met een klein scheutje water toevoegen aan de knoflook en in ongeveer 10 minuten beetgaar stoven. Pijnboompitjes een paar minuten roosteren in een droge koekenpan op een laag vuur totdat ze lichtbruin kleuren. Tomaatjes in smalle reepjes snijden. Kaas raspen met een fijne rasp. Andijvie over twee platte borden verdelen. Kaas, tomaatjes en pitjes over de andijvie strooien. Peper boven de carpachio malen.

 

Broccoli of Groene Asperge: Gegrild met citroen-sojasaus, Open dag 2013 - personen

Broccoli met steeltjes en/of groene asperges   geraspte gemberwortel  
Olie (noten)   teentjes knoflook  
Zout (zeezout)    

Citroen sojasaus
4 eetlepels roomboter voor 4 personen
een paar lenteuitjes
geraspte gemberwortel
zwarte peper/ szechuanpeper
citroensap
mirin of sake evt droge sherry
japanse sojasaus

Kook de broccoli even kort voor.
Marineer de broccoli en/of de asperges in de olie, knoflook, gember en het zout.
Gril de groenten in een grilpan of op de BBQ.

Sausje: smelt de boter en voeg alle ingrediënten voor de saus toe. Kook kort door en proef op smaak.
Giet het sausje over de groenten, houdt evt een deel apart!

Recept Open Dag 2013 Lucia van den Bogert (www.luciavdbogert.nl)

 

Broccoli: met couscous en zalm, Hoofdgerecht 2 personen

350 gram broccoli (roosjes)   150 gram couscous  
1/2 zakje elitehaver   4 eetlepels olijfolie  
1 zakje tikka masala pasta of wokolie (honing terijaki honing)   250 gram zalmfilet (ontdooid)  

Zalm: er zijn 2 manieren om de zalm te bereiden:
Ontdooid: Roer de tikka masala pasta los met de rest van de olie en bestrijk er de zalmfilets mee. Bestrooi met peper en zout. Leg de zalmfilets in het grillbakje en rooster ze op de hete barbecue in 6-8 minuten gaar, of leg ze onder de gril in de oven in alufolie.
Roerbak ze met wokolie en voeg daar later Teriyaki Honing wokolie aan toe. Dit kan bevroren.

Kook de broccoli in water met zout in ongeveer 4 minuten beetgaar.
Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer de korrels met een vork los. Schep de broccoli en elitehaver erdoor en breng op smaak met 2 el olie en peper en zout naar smaak.

Verdeel de couscous en de zalmfilets over 4 borden. Lekker met fijngesneden munt.

 

IJsbergsla: lauwwarme salade met kip en ananas, hoofdgerecht 4 personen

1 kleine ui   1 krop ijsbergsla  
1 bakje verse ananas stukjes (250 gr)   2 el olijfolie  
1/2 theelepel kerriepoeder   1 el azijn  
1 zak petit pains bruin (4 stuks)   240 gr kipfilet met tuinkruiden  

Oven voorverwarmen op 220 °C. Ui pellen en in zeer dunne ringen snijden. Sla schoonmaken en in reepjes snijden. Helft ananasstukjes met sap uit bakje, olijfolie, kerriepoeder, azijn en 1/2 tl zout fijnmalen. Broodjes volgens gebruiksaanwijzing in ca. 6 min. afbakken. In hete grillpan of op barbecue kipfilets om en om bruin en gaar roosteren (ca. 5 min.). Sla met uiringen, ananasstukjes en ananasdressing mengen en over 4 borden verdelen. Kipfilet erop leggen. Broodjes erbij geven.

 

IJsbergsla: met ei in remouladesaus, bijgerecht 2 personen

1/2 krop ijsbergsla   2 eieren  
2 augurken   2 augurken  
1 bosje dille   1 eetlepel mayonaise  
1 eetlepel kwark/yoghurt   zeezout naar smaak  
peper    

Eieren koken, ongeveer 6 minuten en af laten koelen. Sla wassen en uit laten lekken. Augurken klein snijden. Ui fijn snipperen. Dille fijnhakken. Eieren pellen en klein snijden. Sla in smalle reepjes snijden en op een platte schaal verdelen. Overige ingrediënten mengen en serveren op de sla.

 

Pompoen, gebakken met ui, Bijgerecht 4 personen

2 fijngesnipperde sjalotjes   4 schijven pompoen van 1 cm. dik, zonder schil  
zonnebloemolie   zout  
ketjap   tijm. laurier, rozemarijn of kerrie  

Bak eerst de fijngesnipperde sjalotjes. Bak de pompoenschijven aan beide zijden in een koekepan in hete olie. Zout de schijven dan goed, voeg tijm, laurier, rozemarijn of kerrie naar smaak toe en laat ze met de deksel op de pan gaar worden (voeg zonodig een beetje water toe om de schijven niet te droog te laten worden). Leg de schijven op een bord, strooi er de gebakken uiensnippers overheen en besprenkel ze met een paar druppels ketjap.

 

Pompoen: Kruidige, geroosterde pompoen, Bijgerecht 4 personen

1 pompoen van 1 à 1,5 kg   korianderzaad  
oregano   venkelzaad  
zwarte peper   2 kleine, gedroogde rode pepers  
1 teen knoflook   olijfolie  

Neem de pompoen en snijd die overdwars doormidden. Lepel de draden en de pitten eruit en snijd de helften in de lengte in smalle parten. Doe in een vijzel: 4 afgestreken theelepels korianderzaad, 4 afgestreken theelepels gedroogde oregano, 1 afgestreken theelepel venkelzaad, 2 kleine gedroogde rode pepers, 2 afgestreken theelepels versgemalen zwarte peper. Wrijf dit met de stamper fijn. Voeg dan 1 teen knoflook toe en stamp die door het kruidige mengsel. Roer er 1 eetlepel gewone olijfolie door en smeer hiermee het vruchtvlees van de pompoenparten goed in. Leg de parten op een bakplaat en rooster ze in ca. 30 min. en een op 200 graden voorverwarmde oven tot het vruchtvlees net bruine randjes krijgt. Eet de pompoen bij alle soorten gebraden of gegrild vlees of gebruik het vruchtvlees in ravioli, brood of risotto.

 

Pompoen: soep met prei en ui, Voorgerecht, soep 8 à 10 personen

1 flinke pompoen   1 grote ui  
2 preien   staafmixer of blender  
bouillonpoeder   peper  
pakje Boursin   evt. kerrie  

Voor ca. 4 liter soep:

Schil een flinke pompoen, verwijder de zaden en snijd hem in stukken. Snij 1 grote ui en 2 preien in stukken en voeg toe aan de pompoen. Kook de pompoen en de andere groenten in een klein laagje water gaar. Pureer alles met een staafmixer of in de blender tot een gladde saus. Voeg water toe tot 3 à 4 liter. Voeg bouillonpoeder toe, veel peper, evt. wat kerrie en een heel pakje Boursin. Roer door totdat de Boursin opgelost is in de soep.

 

Prei: Koolvis met aardappel en prei, Hoofdgerecht 2 personen

50 gr. boter   450 gr. aardappels, geschild en in blokjes  
300 gr. prei, in ringetjes   200 gr. koolvisfilet  
1 el. gedroogde italiaanse kruiden   2 el. citroensap  

In koekenpan 25 gr. boter verhitten en aardappelblokjes en prei 2 min. roerbakken. 2-3 eetl. water toevoegen. Met deksel op pan aardappel en prei op matig vuur in 10 min. gaarsmoren, regelmatig omscheppen. Koolvis bestrooien met italiaanse kruiden, zout en peper. In pan met dikke bodem rest van boter smelten en citroensap erdoor roeren. Vis erin leggen en afgedekt op matig vuur in 8 min. gaarsmoren. Koolvis op vier borden leggen en aardappelblokjes met prei ernaast scheppen.

 

Prei: Paddenstoelen-preitaart, Hoofdgerecht 4 personen

6 plakjes deeg voor hartige taart   1 teentje knoflook, fijngehakt  
2 eetlepels olijfolie   300 gram prei, schoongemaakt, in ringen  
75 gram hazelnoten   3 eieren  
2 bakjes gemengde paddenstoelen à 200 gram, in grove stukken   150 gram Hollandse geitenkaas, geraspt  
150 ml melk   lage taartvorm (doorsnede ca. 30 cm), ingevet  

Oven voorverwarmen op 200 graden. Deeg op werkvlak uitspreiden en laten ontdooien. Taartvorm met deeg bekleden. In wok of ruime koekenpan knoflook 30 seconden in olie fruiten. Paddenstoelen toevoegen en op hoog vuur al omscheppend 3 minuten bakken. Prei erbij doen en 3 minuten meebakken. Met zout en peper op smaak brengen. Mengsel in taartvorm scheppen. Hazelnoten erover strooien. In kom eieren met melk loskloppen. Kaas met mespunt peper erdoor roeren. Eiermengsel in taartvorm schenken. Taart circa 35 minuten in midden van oven gaarbakken.

Lekker met en groene salade.

 

Witlof: Gebakken witlof met tijm, sinaasappelsap, knoflook en boter, Hoofdgerecht 4 personen

4 stronken witlof   3 flinke klonten boter  
1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt   tijm  
zout   ongeveer 3 dl. vers sinasappelsap  
zwarte peper uit de molen    

Verwarm de oven voor op 230° C. Verwijde eventuele gekleurde blaadjes van het witlof. Snijd ze in de lengte doormidden en dan in de lengte in vieren. Bak de witlof 4 min. in een hete pan met de boter, de knoflook, de tijm en zout en peper. Doe het sinaasappelsap erbij en wacht tot het gaat sissen. Doe alles over in een ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en bak het 10 min. Haal dan de folie eraf en zet de schaal nog 10 min. in de oven. Proef, breng op smaak met zout en peper en zet op tafel.

 

Witlof: Italiaanse ovenschotel, Hoofdgerecht 4 personen

300 gr volkoren penne   1 blik tomatenblokjes  
1 1/2 el oregano   500 gr witlof  
300 gr gemalen kaas 50+   3 sneetjes oud brood (zonder korst)  
1 teen knoflook, fijngesneden   3 el olijfolie  

Verwarm de ovengrill voor of verwarm de oven voor op 240 °C. Kook de pasta in ruim kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook ondertussen het witlof 5 min. in ruim kokend water en giet af. Meng in de ovenschaal de penne, het witlof, de tomatenblokjes, de oregano en de helft van de gemalen kaas. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Verkruimel het brood in een kom en meng het met de knoflook en de rest van de gemalen kaas. Verdeel over de pasta in de ovenschaal. Sprenkel de olie erover. Bak de schotel in de oven of onder de grill ca. 12 min. tot er een goudbruin korstje op zit. Serveer direct.

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt alleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >> Voorbeeld: RSS-feed van De Twee Linden.

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders