Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 3

Bijgewerkt: di 16 januari 2018

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Zoete bataat, spruiten, prei, courgette, biet, zuurkool

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, peer, mandarijn en sinaasappel

 

De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.

 

 


Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Bieten: met peren, ui en zonnebloempitten, Hoofdgerecht 2 personen

350 gram rode bietjes   1 ui  
sap halve sinaasappel   2 eetlepels zonnebloempitten  
boter   zout  
2 kruidnagels   vers gesneden bieslook  

Rauwe bieten schillen, in blokjes snijden en in een laagje water in 15 minuten gaar koken. Ui met zonnebloempitten in boter bakken, sinaasappelsap toevoegen en stukjes peer met de kruidnagels toevoegen en 3 minuten stoven. Blokjes biet toevoegen en nog 5 minuten stoven. Serveren met de verse bieslook.
Lekker met rijst of gierst.

 

Bieten: rösti van biet met appel, Hoofdgerecht 4 personen

1 ui gesnipperd   2 eetlepels boter  
1 zak rösti (diepvries 600 gr)   8 speklapjes  
4 appels (bijv goudrenetten)   1 bak geraspte bietjes (400 gr) uitgelekt  

In koekenpan ui in 1 el boter fruiten. Rösti toevoegen en in 15 min. goudbruin bakken, regelmatig omscheppen.

Speklapjes inwrijven met zout en peper. In andere koekenpan 1 el boter verhitten en speklapjes in 5 min. per kant bruin en krokant bakken. Vlees uit pan nemen en op bord onder aluminiumfolie warmhouden.

Intussen appels schillen, met appelboor klokhuis verwijderen en van appels elk 4 dikke, gelijkvormige plakken snijden. Appelplakken in achtergebleven spekvet aan beide kanten in 2-3 min. bruinbakken.

Bietjes door rösti mengen en nog enkele minuten meebakken. Rösti pittig op smaak brengen met zout en peper. Speklapjes op appelplakken op bord leggen, bietjesrösti ernaast scheppen.

 

Bieten: uit de oven, Hoofdgerecht 2 personen

Bieten (gelijke grootte)   zeezout  
boter   peterselie  

Deze manier om bieten te garen duurt wat lager dan koken, maar geeft aan de bieten wel een aparte, zoete en sterkere smaak. Je moet ze wel goed heet serveren.

Was en spoel de bieten één voor één af onder de kraan. Houd daarbij de schil intact. Verpak elke biet afzonderlijk in aluminiumfolie en bak de bieten gaar in een voorverwarmde oven van 200 C. na een uur of iets langer zijn de bieten gaar. Wrijf het vel van de bieten.
De rode knolletjes hebben nu een rijke, intense “aardse” smaak. Serveer de bieten met wat boter, een beetje zout en wat fijngehakte peterselie.

 

Courgette: ovenschotel, Bijgerecht 2 personen

1 courgette   2-3 rode uien, gepeld  
3 takjes tijm   2 takjes rozemarijn  
2 teentjes knoflook, fijngesneden   12 zwarte olijven  
4 el. olijfolie   2 el. citroensap  

Oven voorverwarmen op 200 graden. Courgette en ui in dunne plakjes snijden. In ovenschaal courgette en ui om en om en dakpansgewijs in rijen rangschikken. Takjes tijm en rozemarijn in kleinere stukken knippen en tussen groenten steken. Knoflook en olijven erover verdelen. Olie en citroensap over groenten sprenkelen. Gerecht met zout en peper bestrooien en schaal met aluminiumfolie afdekken. In midden van oven groenten 30 min. bakken. Folie verwijderen en groenten in nog 15-20 min. bruin laten kleuren.

 

Courgette: rolletjes met tonijn en kappertjes, Borrelhapje, 12 stuks 4 personen

2 courgettes   2 el. olijfolie  
1 blikje tonijn in water, uitgelekt   2 el. mayonaise  
½ zakje verse dille (7 gr.)   2 el. kappertjes, fijngehakt  
versgemalen zwarte peper   12 cocktailprikkers  

Grillpan voorverwarmen. Elke courgette met groot scherp mes in de lengte in 6 dunne plakken snijden. Plakken aan beide kanten met olie bestrijken. In grillpan plakken courgette in 3-4 min. bruin en gaar grillen, halverwege keren. Laten afkoelen.

In keukenmachine of met staafmixer tonijn met mayonaise pureren. Enkele takjes dille voor garnering apart houden., rest van dille fijnsnijden en met kappertjes door tonijnmengsel scheppen. Op smaak brengen met zout en peper.

Plakken courgette droogdeppen en dun met tonijnmengsel bestrijken. Plakken voorzichtig oprollen en met cocktailprikkers vastzetten. Rolletjes rechtop op schaal zetten en garneren met achtergehouden dille.

 

Prei: Paddenstoelen-preitaart, Hoofdgerecht 4 personen

6 plakjes deeg voor hartige taart   1 teentje knoflook, fijngehakt  
2 eetlepels olijfolie   300 gram prei, schoongemaakt, in ringen  
75 gram hazelnoten   3 eieren  
2 bakjes gemengde paddenstoelen à 200 gram, in grove stukken   150 gram Hollandse geitenkaas, geraspt  
150 ml melk   lage taartvorm (doorsnede ca. 30 cm), ingevet  

Oven voorverwarmen op 200 graden. Deeg op werkvlak uitspreiden en laten ontdooien. Taartvorm met deeg bekleden. In wok of ruime koekenpan knoflook 30 seconden in olie fruiten. Paddenstoelen toevoegen en op hoog vuur al omscheppend 3 minuten bakken. Prei erbij doen en 3 minuten meebakken. Met zout en peper op smaak brengen. Mengsel in taartvorm scheppen. Hazelnoten erover strooien. In kom eieren met melk loskloppen. Kaas met mespunt peper erdoor roeren. Eiermengsel in taartvorm schenken. Taart circa 35 minuten in midden van oven gaarbakken.

Lekker met en groene salade.

 

Preistamppot met rookworst, Hoofdgerecht 4 personen

2 verse rookworsten   1 kg aardappels (kruimig)  
4 eetl. boter of margarine   100 gr. bacon  
300 gr. prei gesneden   8 zongedroogde tomaten in olie  
zout   peper  

Worsten wellen volgens gebruiksaanwijzing. Aardappels schillen, wassen en in ca. 20 min. gaar koken. In koekenpan 2 eetl. boter verhitten en bacon knapperig bakken. Bacon uit pan halen en in reepjes snijden. In dezelfde pan rest boter verhitten en prei ca. 3 min. roerbakken. Gedroogde tomaten in reepjes snijden. Aardappels afgieten en kookvocht opvangen. Aardappels fijnstampen en zoveel kookvocht toevoegen dat smeuïge puree ontstaat. Puree vermengen met prei, bacon en tomaat. Op smaak brengen met zout en peper. Serveren met worst. Lekker met mosterd.

 

Spruit: Spruitjes gratin met spek, room en amandelen, Hoofdgerecht 8 personen

900 gr spruitjes schoongemaakt   20 gr boter  
4 tl zonnebloemolie   150 gr spekreepjes  
20 gr geschaafde amandelen   400 ml slagroom  
2 1/2 tl citroensap   5 1/2 el verse witte broodkruimels  
4 el vers geraspte parmezaanse kaas   zout en versgemalen zwarte peper  

Voorbereiding

Verwarm de oven op 200*C of Gas stand 6.

Bereidingswijze

1. Plaats de spruitjes in een pan met kokend gezouten water en kook 4 a 5 minuten, tot bijna, maar niet helemaal, gekookt. Goed laten uitlekken, laat iets afkoelen en snijd doormidden.
2. Plaats de boter en olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg het spek spekjes en amandelen en bak gedurende 3 a 4 minuten, tot ze lichtbruin zijn.
3. Voeg de spruitjes toe en bak nog eens 2 a 3 minuten, onder voortdurend roeren.
4. Voeg de room toe en breng het mengsel aan de kook. Kook 2 a 4 minuten, totdat de room op een rijke saus is. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
5. Haal van het vuur, voeg het citroensap en vet een ovenvaste schaal in.
6. Meng de broodkruimels en de Parmezaanse kaas in een kom, bestrooi gelijkmatig over de bovenkant van de spruit mengsel.
7. Plaats in de oven en bak 18 - 20 minuten, tot de bovenkant goudbruin en de room zichtbaar koken.
9. Haal uit de oven en serveer de ovenschaal (als het gerecht iets is afgekoeld).

 

Spruitjes: stamppot met appel en kerrie, Hoofdgerecht, vegetarisch 4 personen

1 kg aardappelen   1 kg spruitjes  
2 stevige appels   2 theelepels kerriepoeder  
50 gr boter   100 ml (soja)melk  
150 gr gepelde walnoten, grof gehakt   150 gr geraspte oude kaas  

Kook de aardappelen ca. 10 minuten in een pan met weinig water en wat zout. Maak intussen de spruitjes schoon en snijd de stronkjes kruislings in. Voeg ze aan de aardappelen toe en kook ze samen in ca. 15 minuten gaar.

Schil de appels en steek er met een appelboor het klokhuis uit. Snijd de appels in plakken. Wrijf de plakken in met kerriepoeder.

Giet de aardappelen met de spruitjes af en stamp ze fijn. Voeg al roerend 25 g boter en zo veel melk toe dat er een smeuïg geheel ontstaat. Roer de noten en de kaas erdoor. Warm de stamppot op laag vuur goed door tot de kaas gesmolten is.

Verhit 25 g boter in een koekenpan en bak de plakken appel aan beide kanten snel bruin. Breng de stamppot op smaak met zout, peper en kerriepoeder en leg de plakken appel erop.

Dit recept is afkomstig uit het kookboek 'Stamppot' van diverse auteurs (//www.okokorecepten.nl/kookboeken/series/culinair-genieten/stamppot).

 

Zoete bataat met prei en tomaat, Hoofdgerecht 2 personen

250 gram zoete bataat   1 ui  
1 teentje knoflook   2 vleestomaten  
1 rode paprika   1 prei  
1 eetlepel olie   1 eetlepel zoete ketjap  
zout en peper   1 bouillontablet  

 

Breng in een pan ruim water aan de kook.  Kook de zoete aardappelen in de schil ongeveer 15 minuten met het deksel op de pan. Pel en snipper intussen de ui. Ontvel de tomaten en snijd ze in stukken. Verwijder van de paprika de zaadlijsten, wassen en in reepjes snijden. Halveer de prei in de lengte, wassen en in halve ringen snijden.

Verhit de olie in de braadpan en fruit de ui ongeveer 2 minuten. Voeg de paprika en de tomaat toe en pers de knoflook boven de pan uit, alles ongeveer 5 minuten meefruiten.
Schil de aardappel en snijd deze in blokjes. Voeg de aardappel, de ketjap, het bouillontablet en een scheutje water toe. Met het deksel op de pan ongeveer 10 minuten laten stoven.

Op smaak brengen met peper en zout.

 

Zoete bataat soep, Voorgerecht 4-6 personen

1 sjalot   1 teentje knoflook  
750 gr zoete bataat   olijfolie  
1 kaneelstokje   1 l kippenbouillon  
zout en peper   1 sinaasappel  
100 ml Griekse yoghurt    

Pel en snijd de sjalot en knoflook fijn. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Verhit olie in een pan en fruit de sjalot en knoflook. Bak de aardappel 5 minuten mee, voeg het kaneelstokje toe en blus af met de bouillon. Kook de aardappels gaar, verwijder het kaneelstokje en pureer de soep met de staafmixer. Breng de soep op smaak met zout en peper en breng aan de kook. Rasp de sinaasappel boven de yoghurt en roer de yoghurt door. Serveer de soep in borden en schep er een lepel sinaasappelyoghurt op.

 

Zoete bataat: stamppot, Hoofdgerecht 4 personen

1 kg zoete bataat   300 gr spinazie  
100 gr feta   1 granaatappel  
peper en zout    

Schil de zoete aardappelen en snijd ze in gelijke stukken van ongeveer 3 x 4 cm. Was de zoete aardappelen en kook ze in ongeveer 10 minuten gaar in ruim water met zout. Giet de zoete aardappelen af en stamp ze tot een gladde stamppot.

Hak de spinazie grof  en voeg dit bij de stamppot. Zet de pan even terug op het vuur, zodat de spinazie goed kan slinken. Breng de stamppot van zoete aardappel op smaak met peper en zout. Pel de granaatappel en snij de feta in blokjes. Garneer het zoete aardappelstamppotje met de granaatappelpitjes en de feta.

Bron: uitpaulineskeuken.nl

 

Zuurkoolquiche, Hoofdgerecht 4 personen

5 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries)   1 zakje zuurkool  
1 blik ananasschijven   5 eieren  
1 bekertje slagroom (125 ml)   100 gr. gemalen belegen kaas  
zout   100 gr. katenspek  
peper    

Deeg laten ontdooien volgens gebruiksaanwijzing. Oven voorverwarmen op 200ºC of gasovenstand 4. Zuurkool laten uitlekken en beetje fijner snijden. Ananas laten uitlekken. Eieren loskloppen met room, kaas, zout en peper. Quichevorm bekleden met deeg. Katenspek over bodem verdelen. Zuurkool erover verdelen. Ananasschijven erop rangschikken. Roommengsel over zuurkool schenken. Opstaande randjes van deeg naar binnen vouwen. Quiche in ca. 25 min. in midden van oven gaar en goudbruin bakken, evt. afdekken met aluminiumfolie als quiche te bruin kleurt.

 

Zuurkoolstamppot met abrikozen, Hoofdgerecht 4 personen

1,5 kg aardappels   500 gr. (wijn-)zuurkool  
100 gr. gedroogde abrikoos   1 dl. melk  
5 jeneverbessen   1 (rook-)worst  
1 laurierblad   1 theel. (Dijon-)mosterd  
evt. beetje crème fraîche    

Schil de aardappelen en snij deze in vieren. Snij de abrikozen in stukjes. Zet in een ruime pan de aardappelen op met een laagje koud water, het  spek, de zuurkool, de abrikozen, laurierblad, jeneverbessen, zout en peper. Breng het geheel aan de kook op een hoog vuur. Leg het deksel op de pan en zet het vuur iets lager. Kook de aardappelen met de zuurkool in 25 min. gaar. Giet het vocht af, neem het spek uit de pan, verwijder laurierblad en jeneverbessen en stamp de aardappelen en de zuurkool fijn met een stamper. Snij de worst en het spek in stukjes, roer ze door de stampport en verwarm dit alles 10 min. op een laag vuur. Verwarm de melk in een steelpannetje. Roer de warme melk, de mosterd en evt. wat crème fraîche door de stamppot.

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt aleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >>

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap

Website by: Sander Sanders