Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 30

Bijgewerkt: di 27 juli 2021

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Sla, andijvie, zomerpompoen, venkel, tomaat, paprika

Donderdag: witlof, courgette
Vrijdag: sperzieboon, ui

PS:
Om te mixen: Beetje tomaat, paprika, venkel. Lekker om te roerbakken of te mixen met andere groentes. Dit keer 8 groentes, maar wat kleinere porties om lekker mee te variëren.
Zomerpompoen: Deze hoef je niet te schillen. Nu is hij nog vers en de schil zacht.

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, sinaasappel, banaan, galiameloen

(Combipakket 1p: appel, witte druif)

PS:
Sinaasappels: Lekker voor de vitamientjes. We hadden gehoopt op mandarijn, maar was niet meer te krijgen. Dus nu weer sinaasappel. Ze zijn helaas slecht houdbaar, dus snel opeten. Of eventueel in de koelkast of op een donkere plek. Ze zijn van de oogst van vorig jaar!

 

LET OP: 

  • De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummers.

  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Andijvie, krulandijvie: zomerandijviesalade, hoofdgerecht 2 personen

1/2 krop andijvie   ½ paprika  
1 grapefruit   2 eetl. zonnebloempitten  
½ eetl. olie   1 eetl. sojasaus  
50 gr geitencamembert of blauwe kaas   dressing: citroensap (olijf) olie  
1 theel. (gedroogde) oregano    

Andijviekrop goed wassen, in hele dunne reepjes snijden en in een ruime schaal doen. Dressing maken door ingrediënten goed door elkaar te mixen. De ui fijn snijden en met de dressing door de andijviereepjes roeren. Grapefruit overlangs halveren en de partjes eruit scheppen of snijden en door de andijvie mengen. Kaas en paprika in kleine stukjes snijden en door de sla mengen. Zonnebloempitten op laag vuurtje in koekenpan licht roosteren, dan scheutje olie toevoegen en met sojasaus heel even op een laagje vuurtje laten staan en de knapperige zonnebloempitten even af laten koelen. Andijvie garneren met zonnebloempitten.

 

Andijvie: Courgette-andijvie roerbakschotel, hoofdgerecht 2 personen

200 gram andijvie   1 teen knoflook  
1 courgette   25 gram rozijnen  
1/2 paprika   1 eetlepel olijfolie  
1/2 theelepel kerrie   1/2 theelepel oregano  
peper   1/2 eetlepel sojasaus  

 

Andijviebladeren loshalen en goed wassen. In dunne reepjes snijden. Olie in koekenpan heet laten worden. Fijngesneden ui en knoflook zachtjes aanbakken. Ondertussen rozijnen in ruim water 10 minuten laten wellen en vervolgens op droge doek uit laten lekken. Courgette in schijfjes snijden en met oregano, kerrie, peper en zout in de koekenpan toevoegen (eventueel paprika fijnsnijden en ook toevoegen). Het geheel al omscheppend lichtbruin laten bakken. Op het laatst de fijngesneden andijvie, de rozijnen en de sojasaus al omscheppend toevoegen. De andijvie moet knapperig blijven. Lekker in combinatie met spaghetti of macaroni.

 

Andijvie: Pannenkoekjes gevuld met andijvie, Hoofdgerecht 4 personen

pannenkoeken (4 stuks)   65 gram hazelnoten  
1 el olie   400 gram andijvie  
2 dl room culinair   150 gr geraspte belegen kaas  
150 gram hamblokjes   zout en peper  

Grill voorverwarmen op hoogste stand. Noten hakken. Noten in droge koekenpan lichtbruin roosteren. Op bord laten afkoelen. In wok of grote braadpan olie verhitten. Andijvie op hoog vuur in ca. 2 minuten al omscheppend laten slinken. Room culinair erdoor roeren en ca. 1 minuut meewarmen. Pan van vuur nemen. Van kaas ca. 4 eetlepels bewaren, rest door andijvie scheppen. Hamblokjes en noten erdoor roeren. Andijviemengsel op smaak brengen met zout en peper. Pannenkoeken op bakplaat uitspreiden. Op pannenkoeken elk 1/4 deel van andijviemengsel scheppen en dichtklappen. Rest van kaas erover strooien. Kaas onder hete grill in ca. 3 minuten laten smelten.

 

Pompoen, gebakken met ui, Bijgerecht 4 personen

2 fijngesnipperde sjalotjes   4 schijven pompoen van 1 cm. dik, zonder schil  
zonnebloemolie   zout  
ketjap   tijm. laurier, rozemarijn of kerrie  

Bak eerst de fijngesnipperde sjalotjes. Bak de pompoenschijven aan beide zijden in een koekepan in hete olie. Zout de schijven dan goed, voeg tijm, laurier, rozemarijn of kerrie naar smaak toe en laat ze met de deksel op de pan gaar worden (voeg zonodig een beetje water toe om de schijven niet te droog te laten worden). Leg de schijven op een bord, strooi er de gebakken uiensnippers overheen en besprenkel ze met een paar druppels ketjap.

 

Pompoen: Couscous met geroosterde pompoen en paddenstoelen, Hoofdgerecht 2 personen

2 rode uien   250 gr. pompoen  
250 gr. kastanjechampignons   150 gr. shiitakes en oesterzwammen  
1/2 eetl. gedroogde oregano   4 eetl. olijfolie  
(zee)zout   gemalen zwarte peper  
150 gr. couscous   25 gr. verse knoflookbieslook  
3 takjes munt   1 theel. paprikapoeder  

Grill voorverwarmen. Uien pellen en in dunne plakjes snijden. Pompoen in plakken snijden en schillen. Plakken in grove stukken snijden. Paddestoelen schoonvegen. Grote paddestoelen halveren. In bakblik of lage ovenschaal ui, pompoen, paddenstoelen, oregano en 3 eetlepels olie mengen. Zout en peper naar smaak toevoegen. Bakblik 15 cm onder hete grill schuiven en groenten in 15 minuten beetgaar en bruin roosteren, regelmatig omscheppen. In kom couscous in 225 ml kokend water  5 minuten laten wellen. Bieslook met muntblaadjes fijnknippen. In wok rest van de olie verhitten. Paprikapoeder erdoor roeren en couscous erdoor scheppen. Couscous ca. 2-3 minuten al omscheppend verwarmen tot couscous rul is. Helft van kruiden erdoor scheppen. In twee diepe borden couscous scheppen. Pompoen en paddenstoelen met vocht erover verdelen. Rest van kruiden erover strooien.

 

Sla: Geitenkaassalade met Coppaham en krieltjes, Hoofdgerecht 4 personen

1 krop sla   4 el vloeibare margarine  
700 gr panklare krieltjes   1 appel  
55 gr walnoten   8 el vinaigrette de Dijon  
100 gr Fiorucci Coppa (ham)   1 plak geitenkaas (140 gr)  

In pan margarine verhitten en krieltjes in 10-12 min. bruinbakken. Sla schoonmaken, in kleine stukken scheuren en wassen. Appel schillen, klokhuis verwijderen en appel in blokjes snijden. Sla, appel, walnoten, krieltjes en vinaigrette mengen en over vier borden verdelen. Van ham stukjes snijden en over sla verdelen. Geitenkaas boven sla verkruimelen.

 

Sla: met eitapenade, bijgerecht 2 personen

1 krop sla   2 eieren  
6 olijven   2 (gedroogde) tomaten  
1/2 bosje peterselie   2 theelepels honing  
olijfolie    

Eieren koken totdat ze hard zijn. Bladeren van de sla los trekken, wassen en uit laten lekken. Eieren, tomaatjes en olijven klein snijden. Peterselie fijn hakken.
Alle ingrediënten behalve de sla mengen. Smeuïg maken met olie.

Tapenade op de sla serveren.

 

Sperziebonen: Curry met naanbrood, Hoofdgerecht 4 personen

500 gram sperziebonen   3 el zonnebloemolie  
2 uien, gesnipperd   2 tenen knoflook, fijngesneden  
350 gram kipfilet in blokjes   1 pakje naanbrood naturel (280 gr)  
1 el milde currypasta (pot 283 gr)   1 pakje kokosmelk  

Kook de sperziebonen in 8 min. beetgaar. Verhit de olie in de braadpan. Fruit de ui en knoflook 2 min. Voeg de kip stukjes toe en bak in 5 min. gaar. Verwarm het brood volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer de currypasta door het groentenmengsel en bak 1 min. mee. Voeg de kokosmelk en sperziebonen toe en laat het geheel door en door warm worden. Serveer de curry met het naanbrood.

 

Sperziebonen: met gierst en tomaten, hoofdgerecht 3 personen

225 gram gierst   500 ml kruidenbouillon  
350 gram sperziebonen   1 ui  
1 teentje knoflook   3 tomaten  
50 gram rozijnen   3 eetlepels tomatenpuree  
1 eetlepel bieslook   olie  
peper en zout naar smaak    

Kook de gierst circa 20 minuten (of volgens verpakking) in de bouillon. Kook intussen de sperziebonen ongeveer 15 minuten in ruim water.
Fruit de ui en de knoflook. Voeg de gesneden tomaten en de rozijnen toe. Schep de gekookte gierst met aanhangend water, sperziebonen en tomatenpuree erdoor. Breng op smaak met bieslook, zout en peper.

 

Tomaat: carpaccio, Open dag 2012 personen

rijpe tomaten   basilicumknoflookolie  
geroosterde pijnboompitjes   Parmezaanse of andere kaas  
zout en peper    

Snij de tomaten in dunne plakjes. Giet wat van de knoflookbasilicumolie er over; bestrooi met de pitjes en de kaas.

Recept Lucia van den Bogert (www.luciavdbogert.nl)

 

Tomaten: Caprese met mozerella en basilicum, bijgerecht - personen

Tomaten   Basilicum  
Mozzeralla   peper en zout  
olie    

Geen zin om te koken en ook niet echt trek. Dus wat tomaten in stukken gesneden, de mozzerella ook, verse basilicum erover met wat olie en peper en klaar!

Recept van 50 tinten Mirjam  (http://cleanhouseclearhead-mirjam.blogspot.nl)

 

Venkel-Courgette-Paprika: Couscoussalade met geroosterde groenten, Hoofdgerecht 4 personen

500 gr. couscous   1 courgette, in kleine blokjes  
1 rode paprika, in blokjes   1 venkelknol, in smalle partjes  
2 teentjes knoflook, fijngesneden   4 el. olijfolie  
500 gr. half-om-halfgehakt   75 gr. rucola  
15 gr. basilicum, fijngesneden   50 gr. pijnboompitten, geroosterd  
50 gr. pittige kaas, grof geraspt    

Doe de couscous in een grote schaal, schenk er 850 ml. kokend water op en laat 5 min. wellen. Schep de courgette, paprika, venkel, helft van de knoflook en 2 eetl. olie om in een schaal. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Verhit een grote koeken- of hapjespan met antiaanbaklaag. Rooster de groenten in de droge pan op matig hoog vuur in 6-8 min. beetgaar. Schep ze uit de pan.

Verhit de resterende olie, fruit de rest van de knoflook en bak het gehakt met zout en peper naar smaak rul en gaar. Schep het gehakt bij de groenten.

Roer de couscous met een vork los en meng met het groenten-gehaktmengsel, de rucola, het basilicum en de pijnboompitten. Breng op smaak met zout en peper en schep op een grote schaal. Strooi de kaas over de lauwwarme couscoussalade.

 

Venkel: Frisse venkelsalade, Voorgerecht, salade 4 personen

2 venkelknollen (ca. 400 gr.)   3 sinaasappels  
½ appel   75 gr. gekookte ham  
¼ klein uitje   100 gr. blanke rozijnen  
150 ml. yoghurt   2 eetl. crème fraîche  
1 eetl. witte wijnazijn   zout  
2 eetl. suiker   peper  

De venkel schoonmaken, wassen en in fijne reepjes snijden. De sinaasappel schillen, van het wit vlies ontdoen en in partjes snijden. De appel schillen en in reepjes snijden. Ham in reepjes snijden. Uitje snipperen. Rozijnen laten wellen. Dressing even doorroeren en met de salade ingrediënten vermengen. De salade goed in laten trekken.

Salade serveren op bord, bedekt met een bedje gemengde sla en afgarneren met een takje venkel.

Dressing: 150 ml. yoghurt, 2 eetl. crème fraîche, 1 eetl. witte wijnazijn, zout, peper, 2 eetl. suiker

Variatie: garneer de salade af met feta en olijven.

 

Venkel: Gebakken venkel met kerstomaatjes, olijven, knoflook en olijfolie, Bijgerecht 6 personen

2 grote venkelknollen   24 kerstomaatjes  
1 flinke hand ontpitte zwarte olijven   1 klein handje verse tijm, alleen de blaadjes  
zeezout   2 tenen knoflook, gepeld, in dunne plakjes gesneden  
zwarte peper uit de molen   1 wijnglas witte wijn, vermout of Pernod  
olijfolie extra vierge   2 klonten boter  

Haal de pluizige toppen van de venkel af, snijd ze fijn en doe ze in een ovenschaal. Snijd de knollen venkel in kwarten en de kwarten weer doormidden. Laat ze in gezouten water 10 min. koken. Verwarm, terwijl de venkel staat te koken de oven voor op 220° C en prik alle kerstomaatjes in. Haal na 10 min. de stukken venkel met een schuimspaan uit de pan en doe ze in een ovenschaal. Kook de tomaatjes 45 seconden in het kookvocht van de venkel om de velletjes los te laten komen. Laat ze uitlekken en spoel ze af met een beetje koud water. Pel ze en leg ze ook in de ovenschaal. Voeg de olijven, tijm en knoflook toe en strooi er peper en zout over. Giet er 2 scheuten olijfolie over en meng alles. Probeer alles netjes te verdelen zodat je een gelijkmatige laag krijgt. Verdeel de wijn en boter over de groenten. Bak 30 min. in het midden van de voorverwarmde oven.

 

Witlof: Gegratineerde witlof met tomatensaus, Hoofdgerecht 4 personen

8 struikjes witlof   8 plakken jongbelegen Goudse kaas  
4 dl. tomatensaus (gekruid)   8 plakken gegrilde kiprollade  
3 eetl. paneermeel   1 bekertje creme fraîche (125 gr.)  
2 eetl. geraspte kaas   zout  

Snijd de bittere kern aan de onderkant uit de struikjes en kook de struikjes in 5 à 10 min. in water met wat zout bijna gaar.

Schep ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Rol de struikjes een voor een in een plak kaas en daarna in een plak gegrilde kiprollade. Leg ze naast elkaar in een ovenschaal. Verwarm de oven voor op 200°C. Roer de tomatensaus en de creme fraiche door elkaar en giet de saus over de ingerolde witlof. Roer het paneermeel en de geraspte kaas door elkaar en strooi dit over de saus. Zet de schaal ca. 20 min in de oven.

 

Witlof: Italiaanse ovenschotel, Hoofdgerecht 4 personen

300 gr volkoren penne   1 blik tomatenblokjes  
1 1/2 el oregano   500 gr witlof  
300 gr gemalen kaas 50+   3 sneetjes oud brood (zonder korst)  
1 teen knoflook, fijngesneden   3 el olijfolie  

Verwarm de ovengrill voor of verwarm de oven voor op 240 °C. Kook de pasta in ruim kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook ondertussen het witlof 5 min. in ruim kokend water en giet af. Meng in de ovenschaal de penne, het witlof, de tomatenblokjes, de oregano en de helft van de gemalen kaas. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Verkruimel het brood in een kom en meng het met de knoflook en de rest van de gemalen kaas. Verdeel over de pasta in de ovenschaal. Sprenkel de olie erover. Bak de schotel in de oven of onder de grill ca. 12 min. tot er een goudbruin korstje op zit. Serveer direct.

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt aleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >>

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders