Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 3

Bijgewerkt: di 19 januari 2021

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Pompoen oranje, prei, rode biet, zuurkool, romanesco, witte champignon en ui

PS: 
Pompoen Oranje: Deze zit aan het einde van de bewaarperiode, dus niet bewaren! En heeft ook een plekje wat makkelijk weg te snijden is. We zoeken ze zo goed mogelijk uit. 
Romanesco: De verassing van deze week. Ondanks slechte weer daar toch nog aan kunnen komen. Klaar te maken als bloemkool (recepten bloemkool). 
Champignon wit: Normaal wisselen we af met kastanje, maar deze is schaars. Lekker roerbakken met ui en prei. 

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, sinaasappel, peer en mango

PS: 
Mango: Deze moet eetrijp zijn (Ready to eat)! Hopelijk dus een lekkkere afwisseling van fruit. 

 

LET OP: 

  • De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummers.

  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Bieten: met veldsla, feta en grapefruit, Bijgerecht 2 personen

1/2 zakje veldsla   2 rode bieten  
1 grapefruit   200 gram feta  
3 eetlepels olijfolie   1 eetlepel lijnzaadolie  
mosterd   honing  

Bieten gaar koken in 20 à 40 minuten, afhankelijk van de grote. Indien nodig veldsla wassen en uit laten lekken. Feta in blokjes snijden. Grapefruitpartjes in kleine stukjes snijden. Dressing maken door olie, mosterd en honing te mengen met een vork of kleine garde en daarna te schudden in een potje met deksel. Bieten schillen, in kleine stukjes snijden en mengen met sla, feta en grapefruit. Dressing over de salade schenken.

 

Bieten: uit de oven, Hoofdgerecht 2 personen

Bieten (gelijke grootte)   zeezout  
boter   peterselie  

Deze manier om bieten te garen duurt wat lager dan koken, maar geeft aan de bieten wel een aparte, zoete en sterkere smaak. Je moet ze wel goed heet serveren.

Was en spoel de bieten één voor één af onder de kraan. Houd daarbij de schil intact. Verpak elke biet afzonderlijk in aluminiumfolie en bak de bieten gaar in een voorverwarmde oven van 200 C. na een uur of iets langer zijn de bieten gaar. Wrijf het vel van de bieten.
De rode knolletjes hebben nu een rijke, intense “aardse” smaak. Serveer de bieten met wat boter, een beetje zout en wat fijngehakte peterselie.

 

Bloemkool-aardappelcurry, Hoofdgerecht 4 personen

1 kleine bloemkool   1 grote ui  
stukje gemberwortel   600 gr. aardappelen  
4 eetl. olie   2 teentjes knoflook  
2 eetl. kerriepoeder   zout  
100 gr. doperwten   4 el. gefruite uitjes  

Snipper de ui. Schil de gemberwortel en hak deze fijn. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van ca. 2x2 cm. Verdeel de bloemkool in roosjes. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit de ui en gember. Pers de knoflook erboven uit. Voeg kerriepoeder, aardappelblokjes en bloemkool toe en bak alles al omscheppend in ongeveer 5 min. Voeg 6 dl. water en het zout toe en kook de curry in ca. 15 min. Voeg de doperwten toe en kook de curry nog eens 5 min. Strooi de gefruite uitjes erover.

 

Bloemkool: ovenschotel met champignon en tomaat, Hoofdgerecht 2-3 personen

1 kg bloemkool   1 bakje champignons  
250 gram tomaten   1 eetlepel zonnebloemolie  
30 gram boter   4 dl kruidenbouillon  
100 gram roomkaas   3 eetlepels crème fraîche  
1 eetlepel kerriepoeder    

Oven op 200 graden voorverwarmen.
Bloemkool circa 15 minuten koken laten uitlekken en in een ingevette ovenschaal leggen.
Champignons in olie fruiten en de tomaten in partjes 1 minuut meebakken, bij de bloemkool scheppen. Van de boter, bloem en bouillon een saus maken. Roer de kaas, crème fraîche en de kerrie erdoor. Breng het op smaak met peper en zout. Saus op de groenten schenken en in de oven 15 minuten goudbruin laten kleuren.
Lekker met bijvoorbeeld kip.

 

Pompoen-stoofschotel met gehakt, Hoofdgerecht 2 personen

500 gr. pompoen   400 gr. mager gehakt  
peper   stukje verse gemberwortel  
zout   1 eetl. citroensap  
1 eetl. honing   50 gr. boter of margarine  
3 eetl. bouillon   peterselie  

Maak de pompoen schoon en snijd het vruchtvlees in blokjes. Maak het gehakt aan met peper en zout en vorm er kleine gehaktballetjes van. Rasp het stukje gemberwortel en breng het samen met de honing, het citroensap en de bouillon aan de kook en laat dit 10 min. zachtjes koken. Laat de boter heet worden in een braadpan en bak de gehaktballetjes hierin rondom bruin. Voeg dan de blokjes pompoen toe en laat het geheel, terwijl u zo nu en dan omschept, een paar minuten zachtjes bakken. Schenk het gembersiroopje in de pan. Breng het geheel op smaak met peper en zout en laat het gerecht op laag vuur, 20 min. zachtjes stoven. Voeg als het geheel te droog wordt, een beetje water toe. Strooi er vlak voor het opdienen fijngesneden peterselie over.

 

Pompoen: Couscous met geroosterde pompoen en paddenstoelen, Hoofdgerecht 2 personen

2 rode uien   250 gr. pompoen  
250 gr. kastanjechampignons   150 gr. shiitakes en oesterzwammen  
1/2 eetl. gedroogde oregano   4 eetl. olijfolie  
(zee)zout   gemalen zwarte peper  
150 gr. couscous   25 gr. verse knoflookbieslook  
3 takjes munt   1 theel. paprikapoeder  

Grill voorverwarmen. Uien pellen en in dunne plakjes snijden. Pompoen in plakken snijden en schillen. Plakken in grove stukken snijden. Paddestoelen schoonvegen. Grote paddestoelen halveren. In bakblik of lage ovenschaal ui, pompoen, paddenstoelen, oregano en 3 eetlepels olie mengen. Zout en peper naar smaak toevoegen. Bakblik 15 cm onder hete grill schuiven en groenten in 15 minuten beetgaar en bruin roosteren, regelmatig omscheppen. In kom couscous in 225 ml kokend water  5 minuten laten wellen. Bieslook met muntblaadjes fijnknippen. In wok rest van de olie verhitten. Paprikapoeder erdoor roeren en couscous erdoor scheppen. Couscous ca. 2-3 minuten al omscheppend verwarmen tot couscous rul is. Helft van kruiden erdoor scheppen. In twee diepe borden couscous scheppen. Pompoen en paddenstoelen met vocht erover verdelen. Rest van kruiden erover strooien.

 

Pompoen: soep met prei en ui, Voorgerecht, soep 8 à 10 personen

1 flinke pompoen   1 grote ui  
2 preien   staafmixer of blender  
bouillonpoeder   peper  
pakje Boursin   evt. kerrie  

Voor ca. 4 liter soep:

Schil een flinke pompoen, verwijder de zaden en snijd hem in stukken. Snij 1 grote ui en 2 preien in stukken en voeg toe aan de pompoen. Kook de pompoen en de andere groenten in een klein laagje water gaar. Pureer alles met een staafmixer of in de blender tot een gladde saus. Voeg water toe tot 3 à 4 liter. Voeg bouillonpoeder toe, veel peper, evt. wat kerrie en een heel pakje Boursin. Roer door totdat de Boursin opgelost is in de soep.

 

Prei: Gorgonzola-preicupcake, Bijgerecht 10 personen

1 pakje roomboterbladerdeeg (10 plakjes ontdooid)   2 el olijfolie  
1 prei, gewassen en in halve ringen   3 eieren  
2 el creme fraiche (bekertje 125 ml)   1 pakje Gorgonzola (kaas 185 gr) verkruimeld  

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed 10 vormpjes met bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bak de vormpjes 10 min. in het midden van de oven. 2. Verhit de olie in een koekenpan en bak de prei 4 min. Neem uit de pan en laat afkoelen. Klop ondertussen de eieren los met de crème fraîche. Voeg de Gorgonzola en de afgekoelde prei toe aan het eimengsel en breng op smaak met peper en zout. Verdeel over de vormpjes en bak de cupcakes in ca. 20 min. goudbruin en gaar. Serveer warm of koud.

 

Prei: Koolvis met aardappel en prei, Hoofdgerecht 2 personen

50 gr. boter   450 gr. aardappels, geschild en in blokjes  
300 gr. prei, in ringetjes   200 gr. koolvisfilet  
1 el. gedroogde italiaanse kruiden   2 el. citroensap  

In koekenpan 25 gr. boter verhitten en aardappelblokjes en prei 2 min. roerbakken. 2-3 eetl. water toevoegen. Met deksel op pan aardappel en prei op matig vuur in 10 min. gaarsmoren, regelmatig omscheppen. Koolvis bestrooien met italiaanse kruiden, zout en peper. In pan met dikke bodem rest van boter smelten en citroensap erdoor roeren. Vis erin leggen en afgedekt op matig vuur in 8 min. gaarsmoren. Koolvis op vier borden leggen en aardappelblokjes met prei ernaast scheppen.

 

Prei: Paddenstoelen-preitaart, Hoofdgerecht 4 personen

6 plakjes deeg voor hartige taart   1 teentje knoflook, fijngehakt  
2 eetlepels olijfolie   300 gram prei, schoongemaakt, in ringen  
75 gram hazelnoten   3 eieren  
2 bakjes gemengde paddenstoelen à 200 gram, in grove stukken   150 gram Hollandse geitenkaas, geraspt  
150 ml melk   lage taartvorm (doorsnede ca. 30 cm), ingevet  

Oven voorverwarmen op 200 graden. Deeg op werkvlak uitspreiden en laten ontdooien. Taartvorm met deeg bekleden. In wok of ruime koekenpan knoflook 30 seconden in olie fruiten. Paddenstoelen toevoegen en op hoog vuur al omscheppend 3 minuten bakken. Prei erbij doen en 3 minuten meebakken. Met zout en peper op smaak brengen. Mengsel in taartvorm scheppen. Hazelnoten erover strooien. In kom eieren met melk loskloppen. Kaas met mespunt peper erdoor roeren. Eiermengsel in taartvorm schenken. Taart circa 35 minuten in midden van oven gaarbakken.

Lekker met en groene salade.

 

Zuurkool- Paddestoelen-stamppot met blauwaderkaas, Hoofdgerecht, vegetarisch 4 personen

1,5 kg kruimige aardappels   zout  
250 gr. kastanjechampignons   peper  
2 eetl. boter   1 rode paprika  
125 gr. blauwaderkaas   1 zakje (wijn)zuurkool  
1-2 dl. melk    

Aardappels schillen, in stukken snijden en wassen. In pan met weinig water en zout aardappels afgedekt in ca. 20 min. gaar koken. Intussen champignons schoonvegen,. Grote exemplaren in vieren snijden, kleine halveren. Paprika schoonmaken en in stukjes snijden.

In grote koekenpan boter verhitten, paddestoelen en paprika al omscheppend ca. 5 min. op hoog vuur bakken. Zuurkool erdoor scheppen en ca. 5 min. meebakken. Korstjes van de kaas snijden en kaas in kleine blokjes snijden. Melk verwarmen. Aardappels afgieten en met (deel van) melk tot smeuíge puree stampen. Zuurkoolmengsel en kaasblokjes erdoor scheppen. Stamppot op smaak brengen met zout en peper en even verwarmen.

 

Zuurkool: pittig met zalm, Hoofdgerecht 4 personen

2 uien   2 tenen knoflook  
2 eetlepels zonnebloemolie   2 theelepels kerriepoeder  
1 theelepel sambal   1 zak zuurkool (500 gram)  
800 gram aardappelen   30 gram peterselie  
1 pakje room culinair   zalm (snippers) of zalmmoot (diepvries)  

Uien en knoflook pellen en fijnsnijden. Olie in diepe pan verhitten en hierin ui 3 minuten bakken.
Knoflook, kerrie en sambal toevoegen en nog 1 minuut bakken. Zuurkool en 1/2 kopje water toevoegen en met deksel op pan 15 minuten koken. Aardappelen in laagje water met zout naar smaak in 10-12 minuten gaarkoken en afgieten.
Peterselie fijnsnijden. Room aan zuurkool toevoegen en 1 minuut koken. Vuur uitzetten. Zalmsnippers (of zalmmoot eerst roerbakken in wokolie) en helft peterselie erdoor scheppen.

Aardappelen en zuurkool met wat vocht op 4 borden scheppen, rest peterselie erover strooien.

 

Zuurkool: zuurkool-mango wrap, hoofdgerecht 4 personen

1 zakje (kruiden) zuurkool   1 blik mangoschijven op siroop (of vers, los siroo)  
1 runderrookworst   1 bekertje crème fraîce  
1 pak flout tortilla's (8 stuks)   peper en zout  

Zuurkool met 4 eetlepels mangosiroop (uit blik) verwarmen volgens gebruiksaanwijzing. Rookworst verwarmen volgens gebruiksaanwijzing. Rookworst in blokjes snijden en door zuurkool mengen. Mangoschijven laten uitlekken, in stukjes snijden en door zuurkool mengen. Mengsel op smaak brengen met zout en peper. Tortilla\'s verwarmen volgens gebruiksaanwijzing. Zuurkoolmengsel over tortilla\'s verdelen, crème fraîche erop scheppen en tortilla\'s oprollen. Wraps over vier borden verdelen. Vastprikken met satéstokjes.
Lekker met salade van jonge bladsla met vinaigrette.

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt aleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >>

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders