Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 21

Bijgewerkt: di 22 mei 2018

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Koolrabi, ijsbergsla, radijs, andijvie, waspeen, groenselderij

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, banaan, peer en mango

 

De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.

 

 


Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Andijvie of Spinazie: à la créme (maïzena sausje), hoofdgerecht 2 personen

1 krop andijvie   1 ui  
olijfolie   zout  
nootmuskaat naar smaak   1/2 eetlepel maïzana  
scheutje melk of room    

 

Bak de fijngesneden ui in de olie glazig en voeg de andijvie (in reepjes gesneden) met wat zout toe. Schep de groente om totdat de andijvie geslonken is. Laat de pan met groente met deksel erop nog ongeveer 10 tot 15 minuten op het vuur staan.
Voeg eventueel een scheutje water toe om aanbranden te voorkomen. Roer in een kopje de maïzena met de melk/room tot een glad papje en bind hiermee de andijvie. Even goed blijven roeren ter voorkoming van klontjes. Strooi er naar wens nootmuskaat over.

Serveer met gebakken aardappelen, aardappelpuree, een gekookte graansoort of bijvoorbeeld boekweit.

 

Andijvie: Pannenkoekjes gevuld met andijvie, Hoofdgerecht 4 personen

pannenkoeken (4 stuks)   65 gram hazelnoten  
1 el olie   400 gram andijvie  
2 dl room culinair   150 gr geraspte belegen kaas  
150 gram hamblokjes   zout en peper  

Grill voorverwarmen op hoogste stand. Noten hakken. Noten in droge koekenpan lichtbruin roosteren. Op bord laten afkoelen. In wok of grote braadpan olie verhitten. Andijvie op hoog vuur in ca. 2 minuten al omscheppend laten slinken. Room culinair erdoor roeren en ca. 1 minuut meewarmen. Pan van vuur nemen. Van kaas ca. 4 eetlepels bewaren, rest door andijvie scheppen. Hamblokjes en noten erdoor roeren. Andijviemengsel op smaak brengen met zout en peper. Pannenkoeken op bakplaat uitspreiden. Op pannenkoeken elk 1/4 deel van andijviemengsel scheppen en dichtklappen. Rest van kaas erover strooien. Kaas onder hete grill in ca. 3 minuten laten smelten.

 

Groenselderij: met wortel en bonen, Bijgerecht 2 personen

300 gr groenselderij in stukjes gesneden   100 gr wortel in stukjes gesneden  
scheutje olie   1 potje/blikje kidneybonen (ca. 350 gr)  
1 tomaat en/of paprika in stukjes gesneden   150 gr pittig gekruide en gebakken tofu OF salami of chorizo in stukjes  
1 theelepel Italiaanse of Mexicaanse kruidenmix   cayennepeper  
zout    

Roerbak de selderij en wortel 5 minuten in olie, voeg een scheutje water toe en laat in ongeveer 10 minuten gaar stoven. Voeg de overige ingrediënten toe en laat op een laag pitje 5 tot 10 minuten staan.

Serveer hier bijvoorbeeld gemengde rijst, couscous of bulger bij. In plaats van bonen kan er ook mais worden gebruikt: het gerecht wordt dat iets lichter van tint en smaak.

 

Groenselderij: stamppotje met spekjes en banaan, Hoofdgerecht 3-4 personen

400 gr groenselderij   750 gr aardappels  
zout en peper   1 ui  
175 gr spekjes   1 banaan  
boter   100 gr magere roomkaas  
40 gr geschaafde amandelen    

Snijd de selderij in smalle boogjes. Schil de aardappels, was ze en snijd ze in blokjes. Kook de aardappels met de selderij in een laagje water met wat zout in 20 minuten gaar. Snijd de banaan in stukjes en snipper de ui. Rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin. Smelt de boter en bak de uitjes met de spekjes hierin op matig vuur een minuut of 5. Voeg de stukjes banaan toe en bak die even mee. Giet het vocht van de aardappelen en selderij, stamp ze fijn en roer het spekjes-mengsel en de roomkaas erdoor. Breng de stamppot op smaak met zout en peper en roer er op het laatste moment de amandelen door.

 

IJsbergsla: met ei in remouladesaus, bijgerecht 2 personen

1/2 krop ijsbergsla   2 eieren  
2 augurken   2 augurken  
1 bosje dille   1 eetlepel mayonaise  
1 eetlepel kwark/yoghurt   zeezout naar smaak  
peper    

Eieren koken, ongeveer 6 minuten en af laten koelen. Sla wassen en uit laten lekken. Augurken klein snijden. Ui fijn snipperen. Dille fijnhakken. Eieren pellen en klein snijden. Sla in smalle reepjes snijden en op een platte schaal verdelen. Overige ingrediënten mengen en serveren op de sla.

 

IJsbergsla: soep, voorgerecht 2 personen

1 ijsbergsla   1 aardappel  
1 sjalot   groentebouillon (naar smaak)  
1 dl (soja) melk   1 eetlepel olie  
1 theelepel dragon   8 stengels bieslook voor garnering  
peter en zout    

Verwarm de olie en fruit het sjalotje zachtjes glazig. Voeg de aardappelblokjes in dobbelsteentjes toe en circa ¾ l water toe en breng de soep aan de kook. Voeg na ca. 10 minuten koken de sla toe en laat de soep nog enkele minuten zachtjes verder koken. Voeg de bouillon, de (soja)melk en indien nodig meer (heet) water toe en pureer de soep zeer goed fijn. Breng de soep op smaak en laat ze goed doorwarmen, maar niet meer koken (koken doet de sojamelk schiften) alvorens te serveren.

Leg ter garnering in elk bord soep 2 takjes bieslook.

 

Koolrabi in mosterd-roomsaus, Bijgerecht 4 personen

3-4 koolrabi's   250 ml slagroom  
1 el. grove Zaanse mosterd   versgemalen peper  

Koolrabi\'s dun schillen en doormidden snijden. Koolrabihelften op snijvlak leggen en in dunne plakken snijden. Plakken in wijde (hapjes)pan leggen en slagroom erover schenken. Slagroom aan de kook brengen en koolrabi afgedekt 5 min. laten koken.

Deksel verwijderen en groente nog ca. 5 min. laten koken, tot koolrabi gaar is en slagroom wat is ingekookt. Koolrabi met schuimspaan in warme schaal scheppen. Van vuur af mosterd door lichtgebonden saus roeren en op smaak brengen met zout en peper. Saus over koolrabi schenken.

 

Koolrabi: Ovenschotel met garnalen en tomaat, Bijgerecht 4 personen

2 vleestomaten   boter  
peper   50 gr. gepelde tomaten  
zout   125 ml. crème fraîche  
1 ei   1 el. bieslook  
½ el. peterselie   5 el. belegen geraspte kaas  
koolrabi    

Verwarm de oven voor tot 200 graden. Schil de koolrabi’s, snijd ze in blokjes en kook ze 10 min. in lichtgezouten water.  Laten uitlekken. Was en snijd de tomaten in plakken. Vet een ovenschaal in met boter. Schep de blokjes koolrabi in de ovenschaal en maal er peper over. Verdeel de garnalen over de koolrabi en bedek deze met plakken tomaat. Bestrooi de tomaten met peper en zout. Klop het ei los met de crème fraiche, roer er peterselie, bieslook, zout en peper door. Giet dit over de tomaten en strooi er kaas over. Bak de schotel in het midden van de oven in ongeveer 15 min. gaar.

 

Radijs: soep van het loof, hoofdgerecht 4 personen

Groen van een bosje radijs   3 of 4 aardappelen  
zout   peper  
nootmuskaat   haver zemelen  
soya cuisine   groene Tabasco (paar druppels)  

Kook het groen van een bosje radijs met 4 of 5 aardappelen. Soep binden met haver zemelen. Scheut soya cuisine en paar druppels groene Tabasco toevoegen. Mixen met de staafmixer tot een gladde soep en zout peper, nootmuskaat toevoegen.

 

Waspeen (wortel) met kerrie en rozijnen, hoofdgerecht 2 personen

400 gram waspeen (wortel)   1 eetlepel olie  
2 eetlepels kerriepoeder   2 eetlepels rozijnen  
1 ui    

Pel en snipper de ui. Maak de wortels schoon en snij ze in plakjes. Verhit de olie in een wok of braadpan en bak de ui met de kerriepoeder glazig. Bak de plakjes wortel even mee. Voeg een snufje zout, de rozijnen en een scheutje water toe. Laat alles onder regelmatig omscheppen in enkele minuten gaar worden.
Lekker met rijst of mie, maar ook met aardappelpuree.

 

Waspeen (wortel): Pittige waspeen, hoofdgerecht 2 personen

400 gram waspeen (wortel)   ½ theelepel kurkuma of gemberpoeder  
½ theel mosterdzaad   1 teen knoflook  
1 theel sambal (of chilipeper)   zout  
2 eetlepels olie   1 theelepel honing  
1 eetlepel citroensap    

 

Snijd de wortel in schijfjes, pers de knoflook.
Kook de wortelstukjes 3 minuten in een laagje water zo dat ze nog niet echt gaar zijn. Fruit de knoflook met specerijen 5 minuten in hete olie en voeg er de uitgelekte wortelstukjes aan toe. Voeg honing en zout toe en roer het geheel een paar maal om. Laat nog een paar minuten met deksel op de pan op een laag pitje staan. Voeg eventueel een klein scheutje water toe om aanbakken te voorkomen. Besprenkel deze pittig gekruide wortelen met citroensap vlak voor het opdienen. Heerlijk bij gekookte rijst.

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt aleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >>

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders