Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 20

Bijgewerkt: di 14 mei 2024

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSkal 6268

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Sla, spitskool, wortel, venkel, groenselderij, andijvie en radijs

INHOUD VOLGENDE WEEK: (onder voorbehoud)
Sla, snijbiet, paksoi, koolrabi, zoete bataat, komkommer (?) 

PS:
Pakket is grotendeels nu van ons zelf. We zijn dus volop aan het oogsten. 
Groenselderij: Heeft meer blad, minder steel en is wat steviger van smaak dan de bleekselderij. Hij is zeer geschikt voor een groentesoep.

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, sinaasappel en banaan

(1 persoons combi: appel en sinaasappel) 

PS:
Een keer drie soorten in plaats van vier. We hadden al mango in huis, maar die is zo overrijp dat we dit niet meer kunnen uitleveren helaas. . 

 

LET OP: 

  • De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummer.
  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Andijvie: andijvie met champignons en parmezaanse kaas, Hoofdgerecht 2 personen

400 gram andijvie   1 grote ui  
125 gram champignons   100 gram parmazaanse kaas  
2 eetlepels zoete ketjap   peper  
olijfolie   roomboter  

 

Kaas raspen op een grove rasp. Champignons schoon wrijven met een keukenpapiertje en in plakjes snijden. Ui schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden. Ui fruiten in olie. Champignons krokant bakken in boter. Bladeren van de andijvie los snijden, wassen, in smalle reepjes snijden, een klein scheutje water toevoegen aan de uien en in 5 à 10 minuten gaar stoven. Champignons blussen met ketjap en op de andijvie scheppen. Peper erboven malen. Kaas over de paddestoelen verdelen. Met deksel op de pan de kaas laten smelten. Lekker met pasta of rijst en een salade.

 

Andijvie: wok met kerrie en krieltjes, Hoofdgerecht 4 personen

1 zakje amandelschaafsel (45 gr)   2 uien  
3 tenen knoflook   5 eetlepels zonnebloemolie  
2 zakken krieltjes klein (a 450 gr)   275 gr gekruide worstjes  
2 zakken gesneden andijvie (a 400 gr)   2 theelepels kerriepoeder  

Amandelschaafsel in droge koekenpan op hoog vuur al roerend lichtbruin roosteren. Op bord laten afkoelen. Uien en knoflook pellen. Uien in partjes snijden. Knoflook in plakjes snijden. 2 el olie in koekenpan op hoog vuur verhitten en hierin krieltjes 10 minuten bakken. Geregeld omscheppen. Na 5 minuten helft ui en helft knoflook toevoegen en meebakken. Naar smaak zout en peper toevoegen. Ondertussen 1 el olie in koekenpan verhitten en hierin worstjes in ongeveer 8 minuten rondom bruin en gaar bakken. Rest olie in wok op hoog vuur verhitten en hierin rest ui en knoflook 3 min. bakken. Andijvie en kerriepoeder toevoegen, snel omscheppen en 1 minut roerbakken. Naar smaak zout en peper en helft amandelen toevoegen. Andijvie direct over 4 borden verdelen. Rest amandelen erover strooien. Krieltjes en worstjes ernaast leggen.

 

Bleekselderij of Groenselderij: in tomatensoep, Voorgerecht, soep 4 personen

1 struik groenselderij   2 grote uien  
1 el olie   1,5 kg tomaten  
2 bouillonblokjes   handjevol macaroni  

Smoor de uien in de olie. Voeg als ze bruin zijn de tomaten toe. Laat dit gaar worden. Draai dan het tomatenmengsel door de roerzeef. Voeg water en bouillonblokjes toe. Snijd de groenselderij fijn en voeg deze samen met de macaroni toe. Even laten koken en opdienen.

 

Bleekselderij of Groenselderij: Pasta met groenselderij en champignons, Hoofdgerecht 2 personen

400 gr. groenselderij, in schijfjes   1 ui, gesnipperd  
150 gr. (kastanje)champignons   scheutje olie om in te bakken  
1 dl. bouillon   1 dl. zure room  
scheutje witte wijn   blauwe schimmelkaas of fetakaas naar smaak  
pasta voor 2 personen   peper  
italiaanse kruiden   zout  
evt. geraspte kaas    

Kook de selderij een paar minuten in water met een snufje zout. Giet het kookvocht af en gebruik dit bijvoorbeeld voor soep of saus. Fruit de ui in olie en bak de champignons na ± 2 min. mee. Voeg wijn en bouillon toe en laat 5 min. stoven. Voeg op het laatst de zure room toe. Kook de pasta beetgaar. Beboter een ovenschaal en leg er een laagje gekookte pasta, selderij, kaas en champignonsaus overheen. Herhaal deze lagen totdat de ingrediënten opgebruikt zijn. De bovenste laag is de saus. Strooi er naar wens geraspte kaas over. Bak deze schotel een half uur in de voorverwarmde oven op ± 175° C. Variatie: ook lekker met stukjes pittig gekruide gebakken kip of reepjes spek in plaats van kaas. Met lasagne als pastasoort is dit recept ook erg geschikt.

 

Radijs: soep van het loof, hoofdgerecht 4 personen

Groen van een bosje radijs   3 of 4 aardappelen  
zout   peper  
nootmuskaat   haver zemelen  
soya cuisine   groene Tabasco (paar druppels)  

Kook het groen van een bosje radijs met 4 of 5 aardappelen. Soep binden met haver zemelen. Scheut soya cuisine en paar druppels groene Tabasco toevoegen. Mixen met de staafmixer tot een gladde soep en zout peper, nootmuskaat toevoegen.

 

Sla: Boter of kropsla - soep met kip, waterkers en aardappels, Voorgerecht, soep 4 personen

200 gr. kruimige aardappels, geschild   25 gr. boter  
1 ui, gesnipperd   100 gr. botersla (kropsla)  
75 gr. waterkers   750 ml. kippenbouillon (van tablet)  
100 gr. Ardenner kiprollade, in dunne reepjes   staafmixer of keukenmachine  

Snijd de aardappels in kleine blokjes. Smelt de boter in een soeppan en bak de ui heel zachtjes tot hij glazig ziet. Schep de aardappelblokjes erdoor en verwarm alles nog 2-3 min. op heel zacht vuur. Schep de botersla door het aardappel-uimengsel. Schep de waterkers erdoor, maar houd 4 mooie takjes apart. Laat d sla en waterkers al omscheppend slinken.

Maal wat peper boven de pan en schenk de bouillon erbij. Breng het geheel al roerend aan de kook en laat de soep 5 min. zachtjes doorkoken. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender of keukenmachine. Warm de gebonden soep nog even zachtjes door en breng hem op smaak met zout en peper.

Schep de slasoep in vier warme diepe borden en leg in het midden een bergje van reepjes kiprollade.  Garneer met de takjes waterkers.

 

Sla: met eitapenade, bijgerecht 2 personen

1 krop sla   2 eieren  
6 olijven   2 (gedroogde) tomaten  
1/2 bosje peterselie   2 theelepels honing  
olijfolie    

Eieren koken totdat ze hard zijn. Bladeren van de sla los trekken, wassen en uit laten lekken. Eieren, tomaatjes en olijven klein snijden. Peterselie fijn hakken.
Alle ingrediënten behalve de sla mengen. Smeuïg maken met olie.

Tapenade op de sla serveren.

 

Spitskool ovenschotel (koolhydraatvrij), Hoofdgerecht 4-5 personen

700 gr spitskool   150 gr roomboter  
450 gr rundergehakt   1 tl zout  
1 tl ui poeder   1/2 tl zwarte peper  
2 tl Mexicaanse kruiden   1 tl witte wijn azijn  
300 gr geraspte kaas   150 gr rucola (of gemengde salade)  

Verwarm de oven voor op 200 graden en snij de kool in kleine stukjes met een mes of maal het fijn in een blender. Bak de kool aan in wat boter, laat 3-4 minuten doorbakken op medium hoog vuur. Zorg dat de kool zacht is, maar niet te donker bruin. Voeg de kruiden en azijn toe en laat even staan.
Ga ondertussen verder met het smelten van de rest van de boter. Bak hier het gehakt in gaar tot het meeste vocht uit het vlees verdampt is. Voeg de koolmix toe en doe het geheel in een overschaal.
2/3 van de kaas door de mix en de rest er overheen voor een krokant laagje. Bak in 15-20 minuten gaar. Serveren op een bedje van rucola.

Bron: www.makkelijkafvallen.eu/koolhydraatarme-recepten 

 

Spitskool: Roerbakspitskool, Hoofdgerecht 4 personen

1 spitskool (500 gr.)   500 gr. verse doperwten (of 100 gr. uit de diepvries)  
1 theel. komijnzaad   1 theel. gemalen komijn  
2 laurierblaadjes   mespunt chilipoeder, kurkuma en garam masala  
1/2 theel. suiker   zout naar smaak  
olie om in te bakken    

Doperwten doppen, wassen en in ong. 5 min. beetgaar koken in weinig water. Spitskool in reepjes snijden. Scheut olie verwarmen en komijn en laurier kort roerbakken. Koolreepjes, doperwten en de rest van de ingrediënten toevoegen en 5 min. roerbakken. Met het deksel op de pan nog een paar min. op laag vuur laten staan, tot de kool beetgaar is.

 

Venkel: lasagne, Hoofdgerecht 4 personen

4 venkels   25 gr. boter  
30 gr. bloem   4 dl. melk  
versgemalen peper   zout  
12 plakken gekookte ham   200 gr. geraspte kaas  
1 vleestomaat    

Verwarm de oven voor op 175 graden. Maak 4 venkels schoon, maar bewaar het groen. Snijd de venkel in plakken van 1 centimeter dikte en kook ze in ongeveer 10 min. in weinig water beetgaar.

Smelt 25 gr. boter in een steelpan en roer er 30 gr. bloem door. Voeg scheutje voor scheutje en al roerend 4 dl. melk toe. Breng deze béchamelsaus op smaak met peper en zout uit de molen.

Vet een ovenschaal in met 10 gr. boter. Bedek de bodem met plakken gekookte ham (nodig: ongeveer 12 plakken totaal) en beleg ze met de venkel. Schep hierop wat saus en herhaal dit. Eindig met de saus (houd wel wat saus achter) en strooi er 200 gr. geraspte kaas over. Bak de lasagne in ongeveer 10 min. gaar.

Ontvel een vleestomaat (dompel een aan de onder- en bovenkant ingekruiste tomaat in kokend water). Snijd het vruchtvlees in blokjes. Schep op vier borden wat saus. Verdeel de lasagne erover. Strooi de tomatenblokjes en het venkelgroen rond de lasagne.

 

Venkel: met zalm en sla, hoofdgerecht 2 personen

400 gram venkel (meer mag!)   1/2 krop (ijsberg) sla  
600 gram aardappels   1 blikje zalm  
2 eeltepels melk   2 eieren  
30 gram geraspte kaas   1 theelepel chilipoeder  
peper en zout naar smaak    

Schil de aardappels, kook ze bijna gaar en snijd ze in kleinere blokjes. Snijd de venkel in schijven of blokjes en de (ijsberg) sla in reepjes. Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet een ovenschaal in en leg venkel en sla op de bodem. Verdeel de zalm erover. Klop de eieren met melk, kaas, zout, peper en chilipoeder. Meng de aardappelstukjes met het ei-kaasmengsel en verdeel dit over de zalm. Bak de schotel in ongeveer 25 minuten in de oven. Dien deze schotel op met een frisse salade.

 

Waspeen (Wortel): Worteltjes met verse gember, Bijgerecht 4 personen

1 bos wortels of 400 gr. waspeen   20 gr. boter  
1 tl. vloeibare honing   2 cm. verse gemberwortel, geschild en geraspt  
1 el. sesamzaad, geroosterd    

Breng een grote pan met water aan de kook. Schrap de peentjes en snijd ze in stukken van 4 cm. Kook de wortels 4 min. in ruim kokend water met wat zout beetgaar. Laat ze uitlekken in een vergiet en spoel ze met koud water af. Verhit de boter in een grote koekenpan en voeg de wortels, honing en gemberwortel toe. Bak de worteltjes al omscheppend 2 min. Voeg zout en (versgemalen) peper naar smaak toe en strooi er het sesamzaad over. Lekker bij gebakken vis.

 

Wortel - bosui - radijs: Geroosterd, bijgerecht 2 personen

1 bospeen   4 eetlepels olijfolie  
3 bosuitjes   1 bosje radijs  
100 gram witte kaas, verkruimeld   1 eetlepel kappertjes  
1 takje dille, fijngesneden   1/2 citroen, geperst  
peper en zout    

Steek de barbecue aan of gebruik de grillpan (of wok). Halveer alle wortelen van de bos peen in de lengte. Breng een pan met ruim water en zout aan de kook en kook de wortelen 3 minuten. Giet af en spoel koud onder de kraan. Laat uitlekken.

Vet het rooster van de barbecue of de grillpan in met olie en rooster de wortelen en bosui 4 minuten. Keer regelmatig zodat ze niet te donker worden. Gril vervolgens in de grillpan de radijs op de platte kant 2 minuten. Doe de groenten op een bord en bestrooi met de feta, kappertjes en dille. Besprenkel met de olie en het citroensap. Bestrooi met peper en zout.

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders