Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 9

Bijgewerkt: di 25 februari 2020

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Paksoi, aardpeer, bloemkool, waspeen, champignon en courgette

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, mandarijn, bloedsinaasappel en peer

 

  • LET OP: De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummers.

  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Aardpeer, Basisrecept 2 personen

Aardpeer   peper  
citroensap   zout  

Aardpeer wordt ook wel Topinamboer genoemd. Aardpeer is een zonnebloemsoort. Wanneer je deze knolletjes in de grond stopt, bloeien er in de zomer kleine zonnebloemen. Aardperen kun je zowel rauw als gestoofd eten. Aardperen schoonboenen, wassen en grof raspen. Besprenkelen met citroensap en mengen met stukjes appel en walnoot. Peper en zout naar smaak toevoegen. Of mengen met een dressing van mayonaise en yoghurt. Schijfjes gestoofde aardpeer beleggen met plakjes kaas en dan even gratineren in de oven. Bak aardperen samen met bijvoorbeeld ui, spruitjes, peper en zout. Puree koken van aardperen. Klontje boter, scheutje room, peper en kruidenzout erdoor. Lekker bij zuurkool. Aardperen drogen snel uit. Daardoor kun je ze maar maximaal een week bewaren. (het bevordert de darmwerking wel)

 

Aardpeer: aardperen in knoflook, Hoofdgerecht 2 personen

75 gram boter (of olijfolie)   75 gram fijngehakte gerookte bacon/tofu  
400 gram aardperen   6-8 gepelde knoflookteentjes  
90 gram gesnipperde sjalotjes   3 eetlepels water  
1 eetlepel olijfolie   20 gram vers broodkruim  
2 eetlepels fijngehakte peterselie    

Smelt de helft van de boter in een zware koekenpan. Voeg de bacon of tofu toe en bak deze bruin en knapperig. Schep de helft uit de pan en zet deze apart. Voeg aardperen, knoflook en sjalotten toe en roerbak het geheel tot de aardperen en knoflook bruin worden. Breng dit op smaak met peper en zout en voeg het water toe. Kook dit met een deksel op de pan 8 – 10 min. Neem het deksel van de pan en kook nog 5 min. door met extra vuur om al het vocht te laten verdampen. Verhit de andere helft van de boter met 2 el olijfolie in een andere koekenpan. voeg het broodkruim toe en bak dit bruin en knapperig. Voeg de peterselie en achtergehouden bacon / tofu toe. Meng de aardperen nu met het broodkruimmengsel en serveer het gerecht in een schaal met wat extra peper en zout.

 

Bloemkool-aardappelcurry, Hoofdgerecht 4 personen

1 kleine bloemkool   1 grote ui  
stukje gemberwortel   600 gr. aardappelen  
4 eetl. olie   2 teentjes knoflook  
2 eetl. kerriepoeder   zout  
100 gr. doperwten   4 el. gefruite uitjes  

Snipper de ui. Schil de gemberwortel en hak deze fijn. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van ca. 2x2 cm. Verdeel de bloemkool in roosjes. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit de ui en gember. Pers de knoflook erboven uit. Voeg kerriepoeder, aardappelblokjes en bloemkool toe en bak alles al omscheppend in ongeveer 5 min. Voeg 6 dl. water en het zout toe en kook de curry in ca. 15 min. Voeg de doperwten toe en kook de curry nog eens 5 min. Strooi de gefruite uitjes erover.

 

Bloemkool: bloemkoolsalade met zalm, Hoofdgerecht 2 personen

1 kleine bloemkool   1/2 paprika  
1/2 komkommer   gerookte zalm  
takjes peterselie   verse munt  
mosterd   peper  
zout   1 eetlepel citroensap  
2 eetlepels mayonaise   scheutje yoghurt  

Dressing:
1 theel. mosterd, peper en zout, 1 eetl. citroensap, 2 eetl. mayonaise, een scheutje yoghurt.

Breng een pan water met een mespuntje zout aan de kook. Kook de bloemkoolstukjes in 5 tot 10 minuten beetgaar. Giet het vocht af (maak er bijvoorbeeld soep van) en laat de bloemkoolstukjes afkoelen. Voeg paprika en komkommer bij de bloemkool.
Maak een dressing en roer deze door de groente. Snijd de zalm in reepjes en meng deze op het laatst door de salade. Garneer met peterselietoefjes en muntblaadjes. Lekker met bulgur of (geroosterde) boekweit.

 

Champignon-courgettesoep, Voorgerecht, soep 4 personen

champignonsoep (1 liter)   200 gr courgette in plakjes  
100 gr. gerookte kipfilet   25 gr. boter  
1 tl. paprikapoeder   4 plakken rauwe ham  
2 tenen knoflook    

Pel en snipper de knoflook. Verhit de boter in een ruime pan en fruit de knoflook met het paprikapoeder al omscheppend goudgeel. Voeg de courgette toe en bak 2 min. al omscheppend mee. Voeg de champignonsoep toe. Breng de soep al roerend aan de kook en laat hem 5 min. op een laag vuur zachtjes doorkoken. Snijd intussen de rauwe ham en de kipfilet in dunne plakjes. Voeg het vlees toe en warm nog 1 min. goed door. Verdeel de soep over de borden en serveer met soepstengels.

 

Courgette: Gegrilde courgettesalade, Bijgerecht, salade 4 personen

1 appel   2 courgettes  
2 el. olie   ½ limoen, schoongeboend  
1 tl. korianderpoeder   4 el. yoghurt  
1 el. honing   50 gr. walnoten, grof gehakt  
30 gr. peterselie, fijngesneden    

Verwijder het klokhuis uit de appel en snijd ‘m in de lengte in plakken van ½ cm. dik. Snijd de courgette ook in dikke plakken. Bestrijk de plakken appel en de courgette dun met olie en bestrooi ze met zout en (versgemalen) peper. Gril de appel en de courgette aan beide kanten ongeveer 1 minuut, tot ze goudbruine streepjes hebben. Leg de gegrilde plakken appel en courgette dakpansgewijs in een schaal.

Rasp 1 mespunt van de groene schil van de limoen en pers een eetlepel sap uit. Klop een dressing van de limoenschil, het sap, de korianderpoeder, yoghurt en honing en zout en peper naar smaak. Schenk de dressing over de gegrilde appel en courgette en bestrooi de salade met de walnoten en de peterselie.

 

Courgette: gevulde courgettes, Hoofdgerecht 4 personen

2 courgettes   250 gr. (basmati)rijst  
250 gr. rundergehakt   1 ui  
1 theel. kaneelpoeder   100 gr. gewelde abrikozen  
olijfolie   75 gr. gemalen belegen kaas  

Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing. Courgettes schoonmaken en halveren. Vruchtvlees tot 1/2 cm van de kant uit courgettes snijden (vruchtvlees wordt niet gebruikt). Oven voorverwarmen op 200 °C. Ui pellen en snipperen. In koekenpan olie verhitten en gehakt ca. 2 minuten bakken. Ui erdoor scheppen en ca. 4 minuten meebakken. Op smaak brengen met zout, peper en kaneel. Abrikozen in reepjes snijden. Rijst en abrikozen door gehakt scheppen. Courgettes hoog opvullen met gehakt-rijstmengsel. Courgettes bestrooien met kaas. Courgettes op bakplaat in oven plaatsen en ca. 10 minuten verhitten tot kaas gesmolten is. Lekker met tomatensalade met yoghurtdressing.

 

Courgette: spread, bijgerecht - personen

Courgette   Lente ui  
2 tenen knoflook   citroensap  
peper en zout   (olijf) olie  

Snel en makkelijk te maken, je hoeft alleen maar een courgette, lente-ui, twee tenen knoflook in stukjes te snijden en in een keukenmachine te doen, samen met wat citroensap, peper en zout en wat olie.

Recept van 50 tinten Mirjam  (http://cleanhouseclearhead-mirjam.blogspot.nl)

 

Paksoi: Oosterse paksoi met talapiafilet (of makreel), hoofdgerecht 2 personen

1 struik paksoi, in brede repen   200 gram talapioafilet, in blokjes  
3 eetlepels sesamolie   2 cm verse gemberworten, fijngehakt  
2 teentjes knoflook, fijngehakt   1 rode peper, in reepjes  
geraspte schil van 1 citroen   1-2 eetlepels japanse sojasaus  

Verhit de sesamolie in een wok en bak de gember, knoflook, rode peper en citroenschil tot het gaat geuren.
Schep de blokjes talapiafilet erdoor en roerbak ze hoog in ongeveer 3 minuten lichtbruin.
Schep de paksoi erdoor en roerbak nog 2-3 minuten op hoge vuur.
Voeg de sojasaus  toe en verwarm het gerecht nog ongeveer 2 minuten.

Lekker met rijst of noedels. 

 

Paksoi: ovenschotel met champignons en pindasaus, Hoofdgerecht 4 personen

1 kg aardappelen   2 eieren  
750 gram paksoi   200 gram champignons  
melk   pindasaus  
ketjap   boter  
sambal   zout  
peper   geraspte kaas  

Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukken en kook ze gaar. Kook de eieren hard in 10 minuten, laat ze schrikken en snijd ze in stukken.
Verwijder het stronkje van de paksoi, was de paksoi, snijd de stelen in reepjes en het blad in stukken. Snijd de champignons in reepjes. Verhit 25 gram boter in een koekenpan en bak hierin de paksoi en champignons 3 minuten tot het vocht is verdampt.

Voeg toe: 2 eetlepels ketjap manis, 2 theelepels sambal oelek, zout en peper naar smaak.

Neem de pan van het vuur en stamp de aardappels met 200 ml melk tot een smeuige puree. Schep het paksoimengsel in een ingevette ovenschaal, bedek het met een pindasausje (pindakaas losgeroerd met water voldoet ook), verdeel het ei hierover en dek alles af met aardappelpuree. Strooi hierover 2 eetlepels geraspte kaas.
Zet de schotel ongeveer 30 minuten in de oven op 200 graden tot de bovenkant goudbruin is.

 

Waspeen (wortel) met kerrie en rozijnen, hoofdgerecht 2 personen

400 gram waspeen (wortel)   1 eetlepel olie  
2 eetlepels kerriepoeder   2 eetlepels rozijnen  
1 ui    

Pel en snipper de ui. Maak de wortels schoon en snij ze in plakjes. Verhit de olie in een wok of braadpan en bak de ui met de kerriepoeder glazig. Bak de plakjes wortel even mee. Voeg een snufje zout, de rozijnen en een scheutje water toe. Laat alles onder regelmatig omscheppen in enkele minuten gaar worden.
Lekker met rijst of mie, maar ook met aardappelpuree.

 

Waspeen (Wortel): Worteltjes met verse gember, Bijgerecht 4 personen

1 bos wortels of 400 gr. waspeen   20 gr. boter  
1 tl. vloeibare honing   2 cm. verse gemberwortel, geschild en geraspt  
1 el. sesamzaad, geroosterd    

Breng een grote pan met water aan de kook. Schrap de peentjes en snijd ze in stukken van 4 cm. Kook de wortels 4 min. in ruim kokend water met wat zout beetgaar. Laat ze uitlekken in een vergiet en spoel ze met koud water af. Verhit de boter in een grote koekenpan en voeg de wortels, honing en gemberwortel toe. Bak de worteltjes al omscheppend 2 min. Voeg zout en (versgemalen) peper naar smaak toe en strooi er het sesamzaad over. Lekker bij gebakken vis.

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt aleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >>

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders