Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 43

Bijgewerkt: di 24 oktober 2017

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Knolselderij, veldsla, andijvie, raapstelen, prei, champignons

Donderdag: tomaat
Vrijdag: paprika

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Peer, mandarijn, banaan, appel

 

De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.

 

 


 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Andijvie: Gekookte oosterse andijvie (met kokos), hoofdgerecht 2 personen

1 krop andijvie   zout en peter  
4 eetlepels gemalen kokos    

Andijvie in reepjes van 1-2 cm snijden en wassen. De andijvie met weinig water 10 tot 15 minuten beetgaar koken. Ondertussen kokos onder voortdurend omscheppen in een droge koekenpan licht roosteren totdat hij net bruin begint te kleuren.
Andijvie uit de pan halen, goed uit laten lekken en de kokos eroverheen strooien.

 

Andijvie: Mexicaanse ovenschotel met tortillachips, hoofdgerecht 4 personen

1 zak Tortilla chips, nacho cheese   500 gram verse andijvie (gesneden - meer mag!)  
500 gram gehakt (evt vegetarisch)   1 zakje fajito of tacokruiden  
1 ui en/of paprika (extra)   (blikje) mais  
125 ml crème fraîche   200 gram geraspte kaas  
1 dl water    

Verwarm de oven voor op 175 graden C. Vet een ovenschaal in met boter.
Rul het gehakt in een pan. Daarna voeg je de kruidenmix en het water toe. Snijd de paprika en/of ui in kleine stukjes en voeg die samen met de mais toe aan het gehakt.
Mix de andijvie en de crème fraîche in een schaal.
In de ovenschaal maak je lagen van gehakt, andijvie en tortillas. Eventueel nog een keer herhalen. Als laatste doe je de geraspte kaas er boven op.
Daarna nog 15 minuten in de oven en dan heb je een overheerlijke ovenschaal!

 

Champignons en groene paprika: Franse ovenschotel, Hoofdgerecht 4 personen

1 bakje champignons   1 groene paprika  
3-4 tomaten in stukjes of 1 blikje tomatenstukjes   30 gr bloem  
4 dl bouillon   1 dl rode wijn  
zout en peper   nootmuskaat en tijm  
200 gr geraspte jonge kaas   1 eetlepel boter  
500 gr kipfilet (kan ook met hamlapjes)   2 uien  

Verwarm de oven voor op 200 graden.Snijd de kipfilet in stukjes en braad deze in de boter goed aan. Hierna de kipfilet in de ovenschaal overdoen. In het achtergebleven vet de uien en paprika fruiten tot de uien goudgeel zien. Hierna de bloem toevoegen en even meebakken. Scheutje voor scheutje de wijn en de bouillon toevoegen. Goed roeren. Zorg dat de saus wat dikker blijft dan je gewend bent. Saus op smaak brengen met zout en peper en wat tijm. Saus bovenop het vlees doen. Champions in plakjes erbovenop doen en de tomatenblokjes hier weer bovenop leggen. Even glad strijken en de kaas over de tomaten verspreiden. Wat nootmuskaat erover strooien. Deksel op de ovenschaal doen of eventueel afdekken met aluminiumfolie. Plaats de schaal in een oven van 200 graden, na 40 minuten is de ovenschotel klaar.

 

Knolselderij: met champignons uit de oven, Hoofdgerecht 4 personen

250 gr. champignons   4 schijven knolselderij van 2 cm. dik  
citroensap   1 ui  
1 el. boter of margarine   1 teentje knoflook  
1 dl. groentebouillon   1 snee volkoren brood  
3 takjes peterselie   1 tl. oregano  
zout   2 tomaten  
peper   olie om in te vetten  
75 gr. geraspte kaas    

Kook de knolselderijschijven in water met citroensap in 10 minuten gaar.
Verwarm de oven voor op 200°C. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Snijd de schoongemaakte ui in kleine stukjes.

Verwarm de boter in een pan en bak de ui en champignons zachtjes lichtbruin. Pers de knoflook erboven uit en voeg de groentebouillon, de verkruimelde boterham en de fijn gehakte peterselie toe. Laat alles zonder deksel enkele minuten doorbakken.

Breng het champignonmengsel op smaak met oregano, peper en zout. Leg de knolselderijschijven in een ingevette ovenschaal (25 cm.) naast elkaar en verdeel het mengsel hierover. Snijd de tomaten in schijven en leg deze op de champignons. Strooi tenslotte de kaas over de plakken tomaat.
Zet de schotel 15 minuten in de oven tot de kaas mooi gesmolten is.

 

Knolselderij: Aardappelschotel met gorgonzola-saus, Hoofdgerecht 4 personen

1 knolselderij   zout  
4 eetl. bloem   peper  
700 gr.gekookte aardappelschijfjes   6 dl. melk  
300 gr. gorgonzola of andere blauwaderkaas   6 eetl. boter  

Oven voorverwarmen op 200° C.
Knolselderij schillen en in dunne plakken snijden. Plakken in vieren snijden. Knolselderij in ruim water met zout in ca. 10 minuten beetgaar koken. Laten uitlekken.
Intussen in steelpan 4 eetlepels boter smelten. Bloem erdoor roeren. Al roerend scheutje voor scheutje melk toevoegen tot gladde, dunne saus ontstaat. Kaas boven saus verbrokkelen en laten smelten, terwijl saus nog iets indikt. Kaassaus op smaak brengen met peper.
Ovenschaal invetten. Aardappelschijfjes laten uitlekken. Aardappelschijfjes en knolselderijplakken om en om in ovenschaal leggen. Kaassaus erover gieten.
Schotel in midden van oven in circa 15 minuten gaar en goudbruin bakken.

Serveren met gebakken schnitzels en groene salade.

 

Paprika: Paprikaquiche, Lunch 4 personen

5 plakjes deeg voor hartige taart (ontdooid)   1 pot geroosterde paprika's 465 gram  
1 bekertje creme fraiche (125 ml)   4 eieren  
1 tl paprikapoeder   1 pakje rauwe ham (145 gram)  
1 bakje amandelschaafsel (55 gram)    

1. Verwarm de oven op 180 °C. Bekleed de vorm met het deeg. Laat de paprika uitlekken en snijd in reepjes. Pureer de helft met de crème fraîche, eieren, het paprikapoeder en peper. Doe met de ham en de rest van de paprikareepjes en de puree in de vorm. 2. Bestrooi met de amandelen. Bak 45 min.

 

Prei: Koolvis met aardappel en prei, Hoofdgerecht 2 personen

50 gr. boter   450 gr. aardappels, geschild en in blokjes  
300 gr. prei, in ringetjes   200 gr. koolvisfilet  
1 el. gedroogde italiaanse kruiden   2 el. citroensap  

In koekenpan 25 gr. boter verhitten en aardappelblokjes en prei 2 min. roerbakken. 2-3 eetl. water toevoegen. Met deksel op pan aardappel en prei op matig vuur in 10 min. gaarsmoren, regelmatig omscheppen. Koolvis bestrooien met italiaanse kruiden, zout en peper. In pan met dikke bodem rest van boter smelten en citroensap erdoor roeren. Vis erin leggen en afgedekt op matig vuur in 8 min. gaarsmoren. Koolvis op vier borden leggen en aardappelblokjes met prei ernaast scheppen.

 

Prei: Macaroni met pesto-prei, Hoofdgerecht 4 personen

400 gr Macaroni   1 rode paprika  
600 gr prei   2 el olijfolie  
200 gr Goudse belegen kaas   1/2 potje pesto alla genovese (a 190 gr)  

Macaroni volgens gebruiksaanwijzing koken. Paprika schoonmaken en snipperen. Prei schoonmaken en in ringen snijden. In braadpan olie verhitten en paprika en prei 5 min. bakken. Kaas in kleine blokjes snijden. Pesto door prei en paprika scheppen en door en door verwarmen. Kaasblokjes erdoor scheppen. Macaroni over vier borden verdelen. Pesto-prei erbij scheppen. Lekker met groene salade met vinaigrette.

 

Raapstelen overschotel, Hoofdgerecht 2 personen

600 gram aardappelen   zout  
750 gram raapstelen   nootmuskaat  
margarine   100 gram cottage cheese  
75 gram Parmezaanse kaas    

Schil de aardappelen en was ze. Kook ze in weinig water met zout in 15 minuten bijna gaar.
Maak de raapstelen schoon door de lelijke bladeren en steeltjes te verwijderen en de wortels eraf te snijden. Verwijder de touwtjes en snijd de raapstelen klein. Was de groente goed.
Breng de raapstelen met aanhangend water op klein vuur aan de kook. Schep de groente af en toe om en laat hem slinken. Doe de raapstelen in een vergiet een laat de groente goed uitlekken. Meng er wat zout en nootmuskaat door. Snijd de aardappelen in dunne plakken.

Bestrijk een ovenvaste schaal met wat margarine en schik de helft van de plakken aardappel erin. Vermeng de cottage cheese met de geraspte kaas. Schep de raapstelen op de aardappelen met daarop de helft van het kaasmengsel. Dek dit af met de rest van de plakken aardappelen en verdeel de rest van de kaas erover.

Laat het gerecht in een matig hete oven (175 oC) in 40 minuten gaar worden en lichtbruin kleuren.

 

Raapstelen: Tortilla's met romige raapstelen, Hoofdgerecht 4 personen

400 gr. raapsteel   kaassaus (zakje 50 gr.)  
150 gr. geraspte belegen kaas   zout  
4 wraptortilla's   (versgemalen) peper  
1 eetl. boter of margarine om in te vetten   2 eetl. sesamzaad  

In pan 250 ml. water aan de kook brengen. Intussen worteltjes van raapstelen verwijderen. Raapstelen wassen en grof snijden. Oven voorverwarmen op 225°C. Lage, wijde ovenschaal invetten. Raapstelen met weinig water 2 à 3 min. koken. Intussen kaassaus maken. Raapstelen in vergiet laten uitlekken en zoveel mogelijk vocht eruit duwen.

Kaassaus en helft van kaas door raapstelen mengen. Op smaak brengen met zout en peper. Tortilla's vullen met raapstelen, oprollen en in ovenschaal leggen. Rest van kaas er dik over strooien. Sesamzaad er over strooien. Tortilla's in oven schuiven en in midden van oven in ca. 12 min. mooi goudbruin bakken. Serveren met frisse salade.

 

Tomaten: Caprese met mozerella en basilicum, bijgerecht - personen

Tomaten   Basilicum  
Mozzeralla   peper en zout  
olie    

Geen zin om te koken en ook niet echt trek. Dus wat tomaten in stukken gesneden, de mozzerella ook, verse basilicum erover met wat olie en peper en klaar!

Recept van 50 tinten Mirjam  (http://cleanhouseclearhead-mirjam.blogspot.nl)

 

Tomaten: gevulde tomaat met spinazie en ei uit de oven, Bijgerecht 4 personen

4 vleestomaten   zout en pepet  
1 eetlepel olie   1 teentje knoflook, fijn gehakt  
1 ansjovisfilet   100 gr spinazie, gehakt  
4 eieren    

Verwarm de oven voor op 180 gr. Kapje van vleestomaten eraf en uithollen. Uitholsel fijnsnijden en laten uitlekken in zeef/vergiet. Bestrooi de binnenkant van de tomaten met zout en peper.
Verwarm de olie in een pan en bak de knoflook en ansjovis al roerend tot de ansjovis is opgelost. Roer de spinazie erdoor en laat snel slinken. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schep de spinazie bij het tomatenuitholsel in de zeef en druk het vocht eruit. Vul de tomaten tot de helft met dit mengsel en zet ze in een ovenschaal. Breek in iedere tomaat een ei en bestrooi met peper en zout. Zet de schaal in de oven tot de eieren gestold zijn (± 25 minuten).

 

Veldsla: Kipsalade met croutons, Hoofdgerecht 4 personen

150 gram veldsla   400 gr kipfilet  
1 kippenbouillontablet   4 sneetjes oud witbrood, in blokjes  
1 rode paprika, in reepjes   175 gr mosterdkaas in plakken  
2 sinaasappels   6 eetlepels Thousand Island dressing  

In hapjespan 500 ml water met verkruimeld bouillontablet aan de kook brengen. Pan op zeer laag vuur zetten, kipfilet erin leggen en in 12-14 min. gaar laten worden (als kip niet volledig onder bouillon staat, halverwege keren). Intussen in droge koekenpan blokjes brood op matig vuur in 5 min. rondom bruinbakken. Paprika en kaas in smalle reepjes snijden. Sinaasappels dik schillen, partjes halveren. Kip uit bouillon nemen, iets laten afkoelen en in stukjes snijden. Worteltjes van veldsla verwijderen en sla in schaal mengen met kip, sinaasappel, paprika- en kaasreepjes. Salade omscheppen met dressing en over vier diepe borden verdelen. Croutons erover strooien.

 

Veldsla: stamppot met spekjes en bieslook, Hoofdgerecht 4 personen

1,5 kg aardappelen   zout, peper en nootmuskaat  
versie bieslook   250 gram veldsla  
1 bekertje creme fraiche   Eventueel uitgebakken spekjes  

Aardappels met zout in circa 20 á 25 minuten gaarkoken. Bieslook fijn knippen en de veldsla schoonmaken. Aardappels afgieten en met crème fraîche, zout peper een mespunt nootmuskaat tot stevige puree stampen (tip: in plaats van crème fraiche kan ook melk en boter gebruikt worden). Veldsla, bieslook en spekreepjes door puree scheppen. Als stamppot te veel is afgekoeld, pan nog even op het vuur zetten.

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt aleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >>

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

   

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap

Website by: Sander Sanders