Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 23

Bijgewerkt: di 8 juni 2021

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Spitskool, broccoli, rode kropsla, regenboogwortel, andijvie en snijselderij

PS:
Spitskool/broccoli: Door het warme weer zijn ze soms wat kleiner en of wat onregelmatiger.
Snijselderij:  Heerlijk voor een zomers (groente) soepje.
Regenboogwortel: De laatste uit Nederland. Zit veel paars in. 

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Sinaasappel, appel, peer en kiwi

(Combipakket 1p: Appel, peer)

 

LET OP: 

  • De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummers.

  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Andijvie of snijbiet of raapstelen: groentequiche, hoofgerecht 2 personen

1 krop andijvie   bladerdeeg  
2 eieren   100 gram blauwe of geitenkaas  
tijm   zout en peper  
olie (olijf of bakolie)   150 gram cherrytomaatjes (eventueel)  

Ontdooi het bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 225 graden. Vet een springvorm in en bekleedt deze met bladerdeeg. Naden goed aandrukken.
Was en snijd de groenten. Verhit een scheut olie. Voeg de groenten beetje bij beetje toe en laat ze al roerend slinken. Roerbak de groenten een paar minuten en haal ze van het fornuis.
Roer de eieren, kaas en tijm erdoor. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Schep het in de taartvorm en strijk het glad. Eventueel de tomaatjes wassen, kroontje verwijderen, over de quiche verdelen en half in de groenten drukken. Quiche in 30-35 minuten in de oven goudbruin bakken.

Lekker met nieuwe aardappels en een salade. De quiche smaakt koud ook lekker.

 

Andijvie: Mexicaanse ovenschotel met tortillachips, hoofdgerecht 4 personen

1 zak Tortilla chips, nacho cheese   500 gram verse andijvie (gesneden - meer mag!)  
500 gram gehakt (evt vegetarisch)   1 zakje fajito of tacokruiden  
1 ui en/of paprika (extra)   (blikje) mais  
125 ml crème fraîche   200 gram geraspte kaas  
1 dl water    

Verwarm de oven voor op 175 graden C. Vet een ovenschaal in met boter.
Rul het gehakt in een pan. Daarna voeg je de kruidenmix en het water toe. Snijd de paprika en/of ui in kleine stukjes en voeg die samen met de mais toe aan het gehakt.
Mix de andijvie en de crème fraîche in een schaal.
In de ovenschaal maak je lagen van gehakt, andijvie en tortillas. Eventueel nog een keer herhalen. Als laatste doe je de geraspte kaas er boven op.
Daarna nog 15 minuten in de oven en dan heb je een overheerlijke ovenschaal!

 

Andijvie: Pannenkoekjes gevuld met andijvie, Hoofdgerecht 4 personen

pannenkoeken (4 stuks)   65 gram hazelnoten  
1 el olie   400 gram andijvie  
2 dl room culinair   150 gr geraspte belegen kaas  
150 gram hamblokjes   zout en peper  

Grill voorverwarmen op hoogste stand. Noten hakken. Noten in droge koekenpan lichtbruin roosteren. Op bord laten afkoelen. In wok of grote braadpan olie verhitten. Andijvie op hoog vuur in ca. 2 minuten al omscheppend laten slinken. Room culinair erdoor roeren en ca. 1 minuut meewarmen. Pan van vuur nemen. Van kaas ca. 4 eetlepels bewaren, rest door andijvie scheppen. Hamblokjes en noten erdoor roeren. Andijviemengsel op smaak brengen met zout en peper. Pannenkoeken op bakplaat uitspreiden. Op pannenkoeken elk 1/4 deel van andijviemengsel scheppen en dichtklappen. Rest van kaas erover strooien. Kaas onder hete grill in ca. 3 minuten laten smelten.

 

Broccoli of Groene Asperge: Gegrild met citroen-sojasaus, Open dag 2013 - personen

Broccoli met steeltjes en/of groene asperges   geraspte gemberwortel  
Olie (noten)   teentjes knoflook  
Zout (zeezout)    

Citroen sojasaus
4 eetlepels roomboter voor 4 personen
een paar lenteuitjes
geraspte gemberwortel
zwarte peper/ szechuanpeper
citroensap
mirin of sake evt droge sherry
japanse sojasaus

Kook de broccoli even kort voor.
Marineer de broccoli en/of de asperges in de olie, knoflook, gember en het zout.
Gril de groenten in een grilpan of op de BBQ.

Sausje: smelt de boter en voeg alle ingrediënten voor de saus toe. Kook kort door en proef op smaak.
Giet het sausje over de groenten, houdt evt een deel apart!

Recept Open Dag 2013 Lucia van den Bogert (www.luciavdbogert.nl)

 

Broccoli: Notenrijst met broccoli en satésaus, Hoofdgerecht 4 personen

275 gram notenrijst   6 eieren  
500 gram broccoli, in roosje en steel in plakjes   500 gram satésaus  
2 el olie   1 ui, gesnipperd  
400 gram champignons   2 el seroendeng  

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de eieren in 7 min. hard, laat ze schrikken, pel en halveer ze. Kook de broccoli in weinig water met zout 3 min. Verwarm de satésaus volgens de aanwijzingen op de verpakking. 

Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui 1 min. Voeg de champignons toe en bak 4 min. Schep er de rijst en de broccoli door en verwarm al omscheppend nog 2 min. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Verdeel de rijst en de eieren over 4 diepe borden. Bestrooi met de seroendeng en serveer met de pindasaus.

 

Sla: met appel, wortel en (geiten) kaas, bijgerecht 2 personen

100 gram (veld) sla   1/2 appel in stukjes  
1/2 geraspte wortel   100 gram (geiten) kaas  
2 eetlepels wijnazijn   2 eetlepels olie  
peper en zout   1 theelepel honing  
2 eeltepels geroosterde zonnebloem- of pijnboompitten    

Dressing: 2 eetl. Wijnazijn, 2 eetl olie, peper en zout, 1 theel. zachte honing of appeldiksap, 2 eetl. geroosterde zonnebloem- of pijnboompitten.

Was de (veld) sla en meng de stukjes appel en (eventueel) geraspte wortel erdoor. Maak de dressing en meng deze door de salade. Brokkel de kaas over de salade en bestrooi het geheel met geroosterde pitten. Serveer de salade bijvoorbeeld bij een (bruine) bonenschotel.

 

Sla: Salade voor warme dagen (fruit, kaas en noten), Hoofdgerecht 2 personen

twee handen vol gemengde sla   4 el. extra vergine olijfolie  
2 el frambozenazijn   kleine el. honing  
zout   versgemalen peper  
2 à 3 rijpe peren of perziken of een meloentje   100 à 150 gr zachte geitenkaas (of Mozarella)  
100 gr rauwe ham   handvol grof gehakte walnoten of pijnboompitten  
brood    

Neem twee handenvol gemengde sla. Maak combinaties van bijvoorbeeld eikebladsla, gewone kropsla, rucola, lollo rossa enz. Roer een dressing van 4 eetl. extra vergine olijfolie, 2 eetl. frambozenazijn, kleine eetl. honing, zout en versgemalen peper. Verdeel de sla over twee borden en sprenkel de dressing erover. Verdeel hierover: 2 à 3 rijpe peren of perziken of een meloentje, schoongemaakt en in grove stukken gesneden; 1 à 1,5 ons zachte geitenkaas (of een flinke bol mozzarella), in niet te kleine stukjes gescheurd; 1 ons rauwe ham, zoals parmaham, prosciutto of coppa, in lange repen gescheurd; een handvol grofgehakte walnoten of een handvol pijnboompitten, even geroosterd in een droge koekenpan. Eet hier stevig brood bij.

 

Snijselderij: met garnelen en (inkt)vis, Hoofdgerecht 4 personen

1 ui, in stukjes gesneden   2 inkt of andere vissen, schoongemaakt en in dunne reepjes gesneden  
1 blik gesneden ananas op siroop   scheut zonnebloemolie  
zout   4 tomaten, gewassen en in achten gesneden  
10 grote garnalen, schoongemaakt   2 bosjes snijselderij, gewassen niet gesneden  
2 el vissaus    

Verhit de zonnenbloemolie. Wok hierin de ui. Als deze glazig is, voeg dan de inktvis* en garnalen toe. Als deze bijna gaar zijn voeg dan de tomaten en daarna de selderij toe. Voeg de ananas met wat van haar siroop toe. Verhit even flink. Voeg eventueel een klein beetje water toe. Er moet wat 'jus' ontstaan. Voeg een snufje zout en peper toe. Breng verder op smaak met vissaus. Lekker bij gestoomde witte rijst.

* In plaats van inktvis kan er ook voor een andere vis zoals zalm, of kabeljauw gebruiken met de garnalen.

 

Spitskool: Gevulde koolrolletjes, Hoofdgerecht 4 personen

1 spitskool   2 el. olie  
1 ui, fijngesnipperd   1 teentje knoflook, fijngesnipperd  
1 tl. kerriepoeder   1 tl. gemberpoeder  
1 ei   500 gr. half-om-halfgehakt  
300 gr. rijst   1 ovenschaal, ingevet  
cocktailprikkers    

Haal 12 bladeren van de kool en was ze. Snijd de rest van de kool in snippers en was ze. Breng een grote pan water aan de kook en leg er de koolbladeren een voor een 1 minuut in. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Verhit 1 eetl. olie en fruit hierin de ui en de knoflook. Schep de koolsnippers, het kerrie- en gemberpoeder erbij en bak dit al omscheppend op hoog vuur 2 min. mee. Laat iets afkoelen.

Kneed het koolmengsel, het ei en een theelepel zout door het gehakt. Vorm met vochtige handen 12 gehaktballen. Vouw de koolbladeren om de gehaktballen en zet ze vast met cocktailprikkers. Leg de koolrolletjes in de ingevette ovenschaal en laat ze 30-40 min. garen in de oven. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer direct.

 

Spitskool: Roergebakken spitskool met cashewnoten, Hoofdgerecht 4 personen

1 kg spitskool   3 bosuitjes  
1 limoen   75 gr. cashewnoten (ongezouten)  
3 eetl. geraspte kokos   2 eetl. oosterse roerbakolie  
1 eetl. milde kerriepoeder   zout  
4 takjes koriander    

Spitskool schoonmaken, wassen, de stronk verwijderen en de kool in repen van ca. 1 cm. dik snijden. Bosuitjes schoonmaken, wassen en in schuine ringen snijden. Limoen wassen en halveren, helft in 4 plakjes snijden. Cashewnoten grof hakken. In wok cashewnoten en kokos in ca. 1 minuut al omscheppend lichtbruin roosteren. Noten en kokos uit pan scheppen. In wok olie verhitten. Kool en kerrie toevoegen en al omscheppend in ca. 5 min. knapperig roerbakken. Laatste minuut bosui toevoegen en al omscheppend meebakken. Noten en kokos erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en een paar druppels limoensap. Van vuur af koriander boven kool fijnknippen. Garneren met plakjes limoen. Lekker bij couscous en lamskoteletjes.

 

Waspeen (wortel) - broccoli : Ovenschotel met gehakt, hoofdgerecht 2 personen

400 g wortel in kleine stukjes   eventueel broccoli in stukjes  
500 g aardappelen   scheutje olie  
1 ui in ringen   1 teen knoflook fijn gesneden  
(vegetarisch) gehakt gekruid en gebakken   evt. geraspte kaas  
Saus voor de schotel:   2 dl volle yoghurt  
1 ei   1 theel. kerrie  
1 theel. komijn   zout  

Schil de aardappelen, kook ze bijna gaar en snijd ze in schijfjes. Verwarm de oven voor op 200°C. Blancheer de wortelstukjes en/of broccolistukjes een paar minuten in kokend water. Bak ui met knoflook in olie en voeg na een paar minuten de groentestukjes toe. Schep de aardappelschijfjes en het gebakken gehakt erdoor en schep het geheel in een ingevette ovenschaal. Kluts voor de saus ei met yoghurt, zout en specerijen. Giet deze saus over de schotel en strooi er naar wens geraspte kaas over. Zet de schotel ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven. Serveer met een kleine salade en een koud yoghurtsausje.

Variatie met sardientjes en kappertjes: Met een aantal sardientjes en kappertjes over de gevulde schotel verdeeld, heeft u een extra lekkere, luxe schotel.

Yoghurtsausje: Meng volle yoghurt, evt. room, olijfolie, fijngeknipte muntblaadjes en zout. Evt. met geraspte komkommer, knoflook en radijs.

 

Waspeen (Wortel): Worteltjes met verse gember, Bijgerecht 4 personen

1 bos wortels of 400 gr. waspeen   20 gr. boter  
1 tl. vloeibare honing   2 cm. verse gemberwortel, geschild en geraspt  
1 el. sesamzaad, geroosterd    

Breng een grote pan met water aan de kook. Schrap de peentjes en snijd ze in stukken van 4 cm. Kook de wortels 4 min. in ruim kokend water met wat zout beetgaar. Laat ze uitlekken in een vergiet en spoel ze met koud water af. Verhit de boter in een grote koekenpan en voeg de wortels, honing en gemberwortel toe. Bak de worteltjes al omscheppend 2 min. Voeg zout en (versgemalen) peper naar smaak toe en strooi er het sesamzaad over. Lekker bij gebakken vis.

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt aleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >>

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders