Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 50

Bijgewerkt: di 10 december 2019

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Winterpostelein, knolselderij, broccoli, chioggia biet, chinese kool en boerenkool

"Dubbel" kerstpakket week 51 (onder voorbehoud!):
witlof, spruit, zuurkool, rode kool met appeltjes (zakje), champignon kastanje, cherry tomaat, wortel, rode biet, rode ui, stoofpeer, aardpeer, bleekselderij, zoete bataat

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, banaan sinaasappel en kiwi

"Dubbel" Kerstpakket week 51 (onder voorbehoud): 

Appel, peer, mandarijn, bloedsinaasappel, citroen, kakifruit, baby avocado, ananas (?)

 

  • LET OP: De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummers.

  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Bieten: couscous van biet met witte kaas, Hoofdgerecht 4 personen

300 gr couscous   300 gr kipfilet, in reepjes  
6 el olijfolie   500 gr gekookte bieten, geschild  
1 citroen, schoongeboend   1 bakje platte peterselie (20 gr), fijngesneden  
1/2 pakje witte kaas (a 200 gram) in blokjes    

1. Doe de couscous met zout naar smaak in een grote schaal. Schenk er 250 ml kokend water bij en laat de couscous 10 min. afgedekt wellen. 2. Bestrooi ondertussen de kip met peper en zout. Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de kip in 5 min. goudbruin en gaar. Snijd de bietjes in blokjes van 1 x 1 cm. 3. Rasp ondertussen de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Schep de couscous om met de kip, 4 el olie, het rasp, sap, de peterselie en kaas. Breng op smaak met peper en zout. Schep tot slot de bietjes erdoor.

 

Bieten: rösti van biet met appel, Hoofdgerecht 4 personen

1 ui gesnipperd   2 eetlepels boter  
1 zak rösti (diepvries 600 gr)   8 speklapjes  
4 appels (bijv goudrenetten)   1 bak geraspte bietjes (400 gr) uitgelekt  

In koekenpan ui in 1 el boter fruiten. Rösti toevoegen en in 15 min. goudbruin bakken, regelmatig omscheppen.

Speklapjes inwrijven met zout en peper. In andere koekenpan 1 el boter verhitten en speklapjes in 5 min. per kant bruin en krokant bakken. Vlees uit pan nemen en op bord onder aluminiumfolie warmhouden.

Intussen appels schillen, met appelboor klokhuis verwijderen en van appels elk 4 dikke, gelijkvormige plakken snijden. Appelplakken in achtergebleven spekvet aan beide kanten in 2-3 min. bruinbakken.

Bietjes door rösti mengen en nog enkele minuten meebakken. Rösti pittig op smaak brengen met zout en peper. Speklapjes op appelplakken op bord leggen, bietjesrösti ernaast scheppen.

 

Bieten: salade met (geiten)feta, pijnboompitten en eventueel veldsla, bijgerecht 2 personen

200 gram rauwe biet   100 gram feta  
25 gram pijnboompitten   peterselie  
Veldsla (extra)   teen knoflook (extra)  

Was de bieten en kook ze in de schil in ruim water in 30 tot 50 minuten gaar (afhankelijk van de grootte). Laat de bieten in koud water schrikken en wrijf (onder de kraan) het schilletje eraf. Snij de bieten in kleine stukjes. Of schil de bieten (met een dunschiller), snij ze in kleine stukjes en kook ze in een klein laagje water in 15 minuten gaar. Giet ze daarna af en laat ze afkoelen. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan.
Snij de feta in blokjes. Was de peterselie en snij de blaadjes fijn. Meng de bietjes met de fetablokjes, de pijnboompitten en de peterselie.

Extra:
Was de veldsla en haal de blaadjes los (snij de onderkant eraf). Leg de goed uitgelekte veldsla onder in een schaal. Pel een knoflookteentje en pers (eventueel de helft) boven de sla uit.

Schep bietenmengsel op de veldsla in de schaal.

 

Boerenkool: Ovenschotel met brie, hoofdgerecht 2 personen

600 gram boerenkool   700 gram aardappelen  
1/2 bouillonblokje   2 theelepels thijm  
scheutje azijn   125 gram brie  
75 gram cashewnoten   boter  

 

Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Doe de boerenkool in een pan, leg de aardappels erop en verkruimel het bouillonblokje erboven. Voeg tijm, een scheutje azijn en zoveel water toe tot alles net onder staat. Laat het in 20 min. zachtjes gaar koken.
Verwarm de oven voor op 200°C. Giet het boerenkool-aardappelmengsel af (kookvocht bewaren) en stamp het fijn. Voeg de cashewnoten en een klontje boter toe en roer de stamppot met wat kookvocht of melk tot een smeuïge massa. Schep het in een ingevette ovenschaal. Leg de brie in plakken op de boerenkool en zet de schotel 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Variatie zonder oven, eenvoudig en snel: Meng in stukjes gesneden brie door de stamppot zodat deze meteen gegeten kan worden.

 

Boerenkool: ovenschotel met hüttenkäse, hoofdgerecht 4 personen

600 gram panklare boerenkool   4 gedroogde tomaatjes, in reepjes  
200 gram hüttenkäse   2 eetlepels olijfolie  
2 rode uien (in partjes)   2 teentjes knoflook  
50 gram oude kaas    

Oven voorverwarmen op 200 °C. In wok olie verhitten en ui met knoflook 1 minuut fruiten.
Boerenkool toevoegen en al omscheppend laten slinken. Tomaatjes erdoor scheppen en scheutje water toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper. Boerenkool overdoen in ovenschaal en hüttenkäse erover uitstrijken. Oude kaas erover strooien en schaal in oven schuiven. Gerecht in 15-20 min. goudbruin en gaar laten worden. Lekker bij gehaktballen of braadworst.

 

Boerenkool: pittig, Bijgerecht 4 personen

500 gram boerenkool   25 gram broodkruim (geroosterd bruin brood)  
2 tenen knoflook   5 ansjovisfilets  
3 zongedroogde tomaten   50 gram parmazaanse kaas  
15 gram rozemarijn   peper en dille  

Verhit de olie in een wok. Bak de knoflook met de ansjovis en de tomaatjes tot de knoflook lichtbruin is. Voeg de helft van de boerenkool toe, bak even mee tot hij slinkt. Doe de rest van de boerenkool erbij, bak nog 3 minuten al omscheppend door. Schep het over in de ovenschaal.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng de kaas met de rozemarijn en het broodkruim, strooi dit over de boerenkool en zet nog 15 minuten in de oven.

 

Broccoli: eiercurry met rijst, Hoofdgerecht 4 personen

300 gr zilvervliesrijst   6 eieren  
600 gr broccoli   3 el olie  
1 grote ui, gesnipperd   2 el kerriepoeder  
400 ml kokosmelk   100 gr cashewnoten  

Rijst gaarkoken volgens gebruiksaanwijzing. Eieren in 8 min. bijna hard koken. Broccoliroosjes lossnijden, stronk schillen en in blokjes snijden. In ruim water met zout broccoli in 3-4 min. beetgaar koken. In vergiet laten uitlekken. In wok olie verhitten en ui 3 min. zachtjes fruiten. Kerriepoeder erdoor scheppen en 2 min. meebakken. Eieren pellen en halveren. Kokosmelk door ui roeren. Broccoli en eieren erdoor scheppen en curry nog 5 min. zachtjes laten sudderen. Cashewnoten erdoor scheppen. Pittig op smaak brengen met zout en peper. Curry met rijst serveren.

 

Broccoli: met couscous en zalm, Hoofdgerecht 2 personen

350 gram broccoli (roosjes)   150 gram couscous  
1/2 zakje elitehaver   4 eetlepels olijfolie  
1 zakje tikka masala pasta of wokolie (honing terijaki honing)   250 gram zalmfilet (ontdooid)  

Zalm: er zijn2 manieren om de zalm te bereiden:
Ontdooid: Roer de tikka masala pasta los met de rest van de olie en bestrijk er de zalmfilets mee. Bestrooi met peper en zout. Leg de zalmfilets in het grillbakje en rooster ze op de hete barbecue in 6-8 minuten gaar, of leg ze onder de gril in de oven in alufolie.
Roerbak ze met wokolie en voeg daar later Teriyaki Honing wokolie aan toe. Dit kan bevroren.

Kook de broccoli in water met zout in ongeveer 4 minuten beetgaar.
Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer de korrels met een vork los. Schep de broccoli en elitehaver erdoor en breng op smaak met 2 el olie en peper en zout naar smaak.

Verdeel de couscous en de zalmfilets over 4 borden. Lekker met fijngesneden munt.

 

Broccoli: Romige broccolisoep met tomaat, Hoofdgerecht, vegetarisch 4 personen

3 el. olie   2 uien, gesnipperd  
1 teentje knoflook, geperst   300 gr. broccoliroosjes  
200 gr. aardappel, in blokjes   3 el. crème fraîche  
1 liter groentebouillon (van tabletten)   2 tomaten  
1 bosui, in ringetjes   50 gr. hazelnoten, gehakt  

Verhit in een soeppan de helft van de olie en fruit hierin de ui en de knoflook goudbruin. Roer de broccoli en de aardappelblokjes erdoor en bak ze 1 minuut mee. Schenk de crème fraîche en de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat de soep 15-20 min. met de deksel op de pan zachtjes koken. Snijd de tomaat in kleine blokjes (laat het vrijgekomen vocht met pitjes met de soep meekoken, dit geeft extra smaak). Pureer de soep met de staafmixer of in de keukenmachine en breng op smaak met zout en peper. Schep de tomaat, bosui en de hazelnoten in de soep.

 

Chinese kool: Chinese kool uit de wok, Hoofdgerecht 4 personen

500 gr Chinese kool   1 prei  
250 gr. champignons   1 ui  
2 cm verse gemberwortel   1 teentje knoflook  
2 plakken ananas   1 glas witte wijn  
3 eetl. zoete ketjap   250 gr kipfilet  
6 eetl. zonnebloemolie   1 eetl. allesbinder  

Maak de kool schoon en snijd deze in repen. Pel de ui en snijd deze in blokjes. Maak de prei schoon en snijd deze in dunne ringen. Snijd de champignons in plakjes. Snijd de kipfilet in dunne reepjes. Schil de gemberwortel en rasp het fijn. Snijd de ananas in stukjes. Verhit de olie in de wok op hoog vuur en roerbak de ui, kip en champignons 5 min. Pers de knoflook erboven uit. Voeg de gember, ananas de kool en de prei erbij. Goed omscheppen en de wijn en ketjap toevoegen. Nog 5 min roerbakken en het vocht binden met de allesbinder. Op smaak brengen met peper en zout. Lekker met rijst.

 

Chinese kool: Gevulde koolrolletjes met pittige mihoen, Hoofdgerecht 4 personen

2 chinese kolen   250 gr. mihoen  
2 teentjes knoflook   500 gr. half-om-halfgehakt  
1 blikje tomatenpuree   1-2 eetlepels sambal  
25 gr. boter   zout  
peper   15 gr. verse koriander  

Buitenste bladeren van de kool verwijderen, 16-20 mooie bladeren loshalen. In grote pan water aan de kook brengen. Koolbladeren 2-3 min. koken tot ze zacht zijn. In vergiet laten uitlekken. Mihoen volgens gebruiksaanwijzing laten wellen in kokend water.

Oven voorverwarmen op 180°C. Ovenschaal invetten met boter. Knoflook pellen en snipperen. In koekenpan rest van de boter verhitten. Op hoog vuur gehakt in ca. 5 min. rul bakken. Vuur laag draaien, knoflook, tomatenpuree en sambal door het gehakt roeren en nog xa. 2 min. meebakken. Gehakt op smaak brengen met zout en peper. Steeltjes van koriander verwijderen, blad fijnsnijden en door gehakt scheppen.

Koolbladeren droogdeppen. Mihoen en gehaktmengsel over kool verdelen, bladeren strak oprollen. Koolrolletjes met naad aan onderkant in ovenschaal leggen. Koolrolletjes in midden van oven ca. 20 min. bakken. Serveren met kroepoek.

 

Knolselderij: Aardappelschotel met gorgonzola-saus, Hoofdgerecht 4 personen

1 knolselderij   zout  
4 eetl. bloem   peper  
700 gr.gekookte aardappelschijfjes   6 dl. melk  
300 gr. gorgonzola of andere blauwaderkaas   6 eetl. boter  

Oven voorverwarmen op 200° C.
Knolselderij schillen en in dunne plakken snijden. Plakken in vieren snijden. Knolselderij in ruim water met zout in ca. 10 minuten beetgaar koken. Laten uitlekken.
Intussen in steelpan 4 eetlepels boter smelten. Bloem erdoor roeren. Al roerend scheutje voor scheutje melk toevoegen tot gladde, dunne saus ontstaat. Kaas boven saus verbrokkelen en laten smelten, terwijl saus nog iets indikt. Kaassaus op smaak brengen met peper.
Ovenschaal invetten. Aardappelschijfjes laten uitlekken. Aardappelschijfjes en knolselderijplakken om en om in ovenschaal leggen. Kaassaus erover gieten.
Schotel in midden van oven in circa 15 minuten gaar en goudbruin bakken.

Serveren met gebakken schnitzels en groene salade.

 

Knolselderij: patat, Bijgerecht 4 personen

Knolselderij    

Knolselderij schillen, in dikke plakken snijden en vervolgens in repen (zo groot als patat). Knolselderij in lichtgezouten water 5 min. koken. Afgieten en goed droogdeppen. Frituurolie verhitten en knolselderijpatat in 6-8 min. goudbruin frituren.

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt aleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >>

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders