Sla, andijvie, paksoi, sperzieboon, mais of venkel, wortel en paprika
INHOUD VOLGENDE WEEK: (onder voorbehoud) Sla, prei, bleekselderij, Chinese kool, zoete bataat en bosui
PS: Mais: de laatste mais van de volle grond. Jammer genoeg te weinig plantgoed gekregen dus een gedeelte van de abonnees krijgt venkel. Sperzieboon: nog steeds van eigen land. We hebben nog 1 partij staan maar het wordt spannend of die het nog haalt, laat gezaaid en het weer. Paprika: van onze vaste teler in Oirschot. ALs extraatje, lekker om te roerbakken met de paksoi.
Fruitpakket
Appel, peer, banaan en witte druif
(1 persoons combi: sinaasappel en witte druif)
PS: Witte druif: het seizoen loopt ten einde. Dit kan de laatste keer zijn dus geniet ervan.
LET OP:
De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummer.
Andijvie: andijvieroomsoep, Voorgerecht
2 personen
1 krop andijvie
1 ui
1 teen knoflook
¾ liter water
olijfolie
2 theel. honing
1 dl slagroom
zeezout naar smaak
een scheutje citroensap
Knoflook fijn hakken. Ui fijn snijden en samen met de knoflook fruiten in olie. Water toevoegen en aan de kook brengen. Andijvie wassen, in smalle reepjes snijden, toevoegen en in 5 à 10 minuten gaar
Andijvie: Hartige taart met andijvie en blauwe kaas, Hoofdgerecht
2 personen
1 krop andijvie of raapstelen of snijbiet
1 ui, gesnipperd
klontje boter
2 eieren
1/2 dl. crème fraîche
30 gr. walnoten of paranoten, grof gehakt
100 gr. blauwe kaas bv. Roquefort
peper en zout
4 Ã 6 plakjes bladerdeeg of ander taartdeeg
Fruit de ui in boter. Was de groente en laat ze goed uitlekken. Verwarm de oven voor op 210 °C. Snijd de groente in repen of stukken van ongeveer 2 cm. breed. Voeg de groente toe aan de ui en roerbak ze 5 tot 10 min. mee totdat ze geslonken is. Klop de eieren met de crème fraîche en wat peper en zout. Roer er de losgeprakte kaas en gehakte noten door. Beleg een springvorm of andere bakvorm met (blader)deeg en verdeel de groente hierover. Schep het ei-kaas-notenmengsel over de groente en bak de hartige taart ongeveer 40 min. in de oven.
Mais: maiskolven met paprika-tijmbotersaus, Bijgerecht
4 personen
4 verse maiskolven
75 gr roomboter
2 sjalotjes (fijngesnipperd)
1 teen knoflook (fijngehakt)
125 gr geroosterde rode paprika (in kleine blokjes)
2 eetlepels tijm
Breng een ruime pan water en zout aan de kook. Voeg maïs toe en breng opnieuw aan de kook. Kook de maïs in 5 min. gaar. Verwarm intussen de boter in een steelpan, voeg sjalot, knoflook en tijm toe. Voeg na 2 min. de paprikablokjes toe en stoof het gerecht nog 3 min. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de maïskolven in 5 stukken en doe ze in een schaal. Schep er de warme paprika-tijmbotersaus over. Eet smakelijk!
Mais: met sinaasappel-mosterdboter, bijgerecht
4 personen
4 maiskolven
150 gr gezouten boter
1 kleine sinaasappel
1 eetlepel pittige mosterd
2 eetlepels peterselie, fijngehakt
Bladeren en haren van maïskolven verwijderen. Kolven 5 min. in kokend water of 3 min. in magnetron voorkoken. Laten afkoelen. Intussen in kom boter zacht laten worden. Sinaasappel schoonboenen en helft van schil boven boter fijnraspen. Mosterd en peterselie erdoor roeren en boter op smaak brengen met peper en eventueel extra zout.
Maïs met zachte botermengsel insmeren (rest van boter apart erbij serveren). Elke maïskolf in stuk aluminiumfolie wikkelen, uiteinden dichtdraaien en pakketjes op barbecue (of tussen matig gloeiende houtskool) in 5-10 min. gaar roosteren. Regelmatig keren.
Paksoi: met roomkaas of geitenkaas, Bijgerecht
4 personen
2 struiken paksoi, in stukjes
2 eetlepels boter
4 eetlepels room- of geitenkaas
Verhit de boter en stoof de paksoi in ongeveer 8 minuten gaar. Voeg de kaas toe en laat deze al roerend smelten. Op smaak brengen met peter en zout.
Paksoi: Oosterse paksoi met talapiafilet (of makreel), hoofdgerecht
2 personen
1 struik paksoi, in brede repen
200 gram talapioafilet, in blokjes
3 eetlepels sesamolie
2 cm verse gemberworten, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 rode peper, in reepjes
geraspte schil van 1 citroen
1-2 eetlepels japanse sojasaus
Verhit de sesamolie in een wok en bak de gember, knoflook, rode peper en citroenschil tot het gaat geuren. Schep de blokjes talapiafilet erdoor en roerbak ze hoog in ongeveer 3 minuten lichtbruin. Schep de paksoi erdoor en roerbak nog 2-3 minuten op hoge vuur. Voeg de sojasaus toe en verwarm het gerecht nog ongeveer 2 minuten.
Lekker met rijst of noedels.
Sperziebonen: op Thaise wijze, hoofdgerecht
2 personen
stukjes fijngesneden gember
1 gesnipperde ui
300 gr Sperziebonen
pakje kokosmelk
1 rode fijngesneden Spaanse peper
2 teentjes knoflook fijngesneden
150 gr Cherry tomaatjes
300 gr grote garnalen
Maak de sperziebonen schoon, halveer ze, kook ze 3 minuten en giet ze af.
Snipper het stukje verse gember, de knoflook en de Spaanse peper. Bak ze heel even in een scheutje olie (niet laten kleuren) en voeg dan de gesnipperde ui toe. Bak deze glazig en voeg de (voorgekookte) sperziebonen toe. Roerbak 2 min mee. Voeg de rauwe gepelde garnalen toe en roerbak tot deze mooi roze verkleuren. Voeg de kokosmelk toe en dan de gehalveerde cherry tomaten. Warm het geheel door. Let op de tomaten alleen warm laten worden, niet kapot koken. Naar wens eventueel nog wat zout en peper toevoegen.
Dit gerecht is heerlijk over Basmati rijst.
Sperziebonen: Pastasalade met tonijn en sperziebonen, Hoofdgerecht
4 personen
250 gr. penne (pasta)
500 gr. sperziebonen
1/2 el mosterd
3 el. mayonaise
1 teentje knoflook, uitgeperst
2 blikjes tonijn in water, uitgelekt
100 gr. ontpitte zwarte olijven, fijngesneden
2 eieren, hardgekookt
1 blikje ansjovisfilets
Kook de pasta beetgaar. Kook de sperziebonen 5 min. in ruim water met een beetje zout. Spoel ze in een vergiet af onder koud stromend water, zodat ze niet nagaren en mooi groen blijven.
Meng in een slaschaal de mosterd met de mayonaise, knoflook, zout en peper. Roer de tonijn erdoor en schep vervolgens de lauwe pasta erdoor. Schep de sperziebonen en olijven door de pastasalade. Snijd de eieren in achten en leg ze met de ansjovis op de salade.
Venkel: Gebakken venkel met kerstomaatjes, olijven, knoflook en olijfolie, Bijgerecht
6 personen
2 grote venkelknollen
24 kerstomaatjes
1 flinke hand ontpitte zwarte olijven
1 klein handje verse tijm, alleen de blaadjes
zeezout
2 tenen knoflook, gepeld, in dunne plakjes gesneden
zwarte peper uit de molen
1 wijnglas witte wijn, vermout of Pernod
olijfolie extra vierge
2 klonten boter
Haal de pluizige toppen van de venkel af, snijd ze fijn en doe ze in een ovenschaal. Snijd de knollen venkel in kwarten en de kwarten weer doormidden. Laat ze in gezouten water 10 min. koken. Verwarm, terwijl de venkel staat te koken de oven voor op 220° C en prik alle kerstomaatjes in. Haal na 10 min. de stukken venkel met een schuimspaan uit de pan en doe ze in een ovenschaal. Kook de tomaatjes 45 seconden in het kookvocht van de venkel om de velletjes los te laten komen. Laat ze uitlekken en spoel ze af met een beetje koud water. Pel ze en leg ze ook in de ovenschaal. Voeg de olijven, tijm en knoflook toe en strooi er peper en zout over. Giet er 2 scheuten olijfolie over en meng alles. Probeer alles netjes te verdelen zodat je een gelijkmatige laag krijgt. Verdeel de wijn en boter over de groenten. Bak 30 min. in het midden van de voorverwarmde oven.
Venkel: lasagne, Hoofdgerecht
4 personen
4 venkels
25 gr. boter
30 gr. bloem
4 dl. melk
versgemalen peper
zout
12 plakken gekookte ham
200 gr. geraspte kaas
1 vleestomaat
Verwarm de oven voor op 175 graden. Maak 4 venkels schoon, maar bewaar het groen. Snijd de venkel in plakken van 1 centimeter dikte en kook ze in ongeveer 10 min. in weinig water beetgaar.
Smelt 25 gr. boter in een steelpan en roer er 30 gr. bloem door. Voeg scheutje voor scheutje en al roerend 4 dl. melk toe. Breng deze béchamelsaus op smaak met peper en zout uit de molen.
Vet een ovenschaal in met 10 gr. boter. Bedek de bodem met plakken gekookte ham (nodig: ongeveer 12 plakken totaal) en beleg ze met de venkel. Schep hierop wat saus en herhaal dit. Eindig met de saus (houd wel wat saus achter) en strooi er 200 gr. geraspte kaas over. Bak de lasagne in ongeveer 10 min. gaar.
Ontvel een vleestomaat (dompel een aan de onder- en bovenkant ingekruiste tomaat in kokend water). Snijd het vruchtvlees in blokjes. Schep op vier borden wat saus. Verdeel de lasagne erover. Strooi de tomatenblokjes en het venkelgroen rond de lasagne.
Waspeen (wortel) met kerrie en rozijnen, hoofdgerecht
2 personen
400 gram waspeen (wortel)
1 eetlepel olie
2 eetlepels kerriepoeder
2 eetlepels rozijnen
1 ui
Pel en snipper de ui. Maak de wortels schoon en snij ze in plakjes. Verhit de olie in een wok of braadpan en bak de ui met de kerriepoeder glazig. Bak de plakjes wortel even mee. Voeg een snufje zout, de rozijnen en een scheutje water toe. Laat alles onder regelmatig omscheppen in enkele minuten gaar worden. Lekker met rijst of mie, maar ook met aardappelpuree.
Wortel/Ui/Paprika: verwarmende soep, Open dag 2013
2 personen
1 ui
1 wortel (winter of regenboog)
1 rode paprika
Goter of olie
Tomatenpuree
Sambal oelek
Koekkruiden of speculaaskruiden
Runderbouillon (blokje)
Zure room en peterselie (voor afwerking)
Sojasaus
Bak de ui en de wortel aan in de boter/olie, voeg daarna de rode paprika toe en bak die ook even mee. Doe dan de tomatenpuree, sambal, kruiden en water met bouillonblokje, danwel de runderbouillon bij het mengsel en laat het geheel zachtjes koken tot de groenten gaar zijn. Pureer de groenten met een staafmixer en doe ze nog even door een zeef. Bind het geheel evt met wat maizena . Proef of de smaak pittig genoeg is, varieer met wat extra sambal, citroensap of een klein scheutje japanse sojasaus.
Recept Open dag 2013 Lucia van den Bogert (www.luciavdbogert.nl)
RSS feed: door een klik op dit logo kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.
Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.