Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 37

Bijgewerkt: do 16 september 2021

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Kropsla, broccoli, prei, groenselderij, snijbiet, 

Donderdag: komkommer
Vrijdag: courgette

PS:

Komkommer/courgette: weer een wisseling. 
Broccoli: Eindelijk gelukt om aan broccoli te komen.
Aanvulling: Broccoli is te groot dus de 1 persoons vrijdag krijgen dan bloemkool en volgende week broccoli.

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, peer, galia meloen en mandarijn

(Combipakket 1p: appel, mandarijn)

PS:
Appel/peer: De 1e Hollandse!
Galia meloen: De laatste van het jaar. Geniet er van!

 

LET OP: 

  • De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummers.

  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Broccoli of Groene Asperge: Gegrild met citroen-sojasaus, Open dag 2013 - personen

Broccoli met steeltjes en/of groene asperges   geraspte gemberwortel  
Olie (noten)   teentjes knoflook  
Zout (zeezout)    

Citroen sojasaus
4 eetlepels roomboter voor 4 personen
een paar lenteuitjes
geraspte gemberwortel
zwarte peper/ szechuanpeper
citroensap
mirin of sake evt droge sherry
japanse sojasaus

Kook de broccoli even kort voor.
Marineer de broccoli en/of de asperges in de olie, knoflook, gember en het zout.
Gril de groenten in een grilpan of op de BBQ.

Sausje: smelt de boter en voeg alle ingrediënten voor de saus toe. Kook kort door en proef op smaak.
Giet het sausje over de groenten, houdt evt een deel apart!

Recept Open Dag 2013 Lucia van den Bogert (www.luciavdbogert.nl)

 

Broccoli: Notenrijst met broccoli en satésaus, Hoofdgerecht 4 personen

275 gram notenrijst   6 eieren  
500 gram broccoli, in roosje en steel in plakjes   500 gram satésaus  
2 el olie   1 ui, gesnipperd  
400 gram champignons   2 el seroendeng  

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de eieren in 7 min. hard, laat ze schrikken, pel en halveer ze. Kook de broccoli in weinig water met zout 3 min. Verwarm de satésaus volgens de aanwijzingen op de verpakking. 

Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui 1 min. Voeg de champignons toe en bak 4 min. Schep er de rijst en de broccoli door en verwarm al omscheppend nog 2 min. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Verdeel de rijst en de eieren over 4 diepe borden. Bestrooi met de seroendeng en serveer met de pindasaus.

 

Broccoli: pastaschotel met walnoten en brie, Hoofdgerecht 4 personen

400 gram broccoli   400 gram pasta  
1 eetlepels olijfolie   300 gran Brie of Camembert  
1 el verse tijm   100 gram walnoten  
peper    

Verdeel de broccoli in roosjes en snijd de stronkjes in plakjes. Kook de pasta gaar. Laat de pasta goed uitlekken en roer er de olijfolie door.  Kook intussen de broccoli 3 minuten.  Giet deze af, spoel er koud water over en laat deze goed uitlekken. Schep de pasta in een ovenschaal, maal er peper over. Verdeel er de broccoli, reepjes Brie, tijm en walnoten over. Zet het gerecht 15 minuten in de oven totdat het warm is en de Brie licht gesmolten is.

 

Courgette: spread, bijgerecht - personen

Courgette   Lente ui  
2 tenen knoflook   citroensap  
peper en zout   (olijf) olie  

Snel en makkelijk te maken, je hoeft alleen maar een courgette, lente-ui, twee tenen knoflook in stukjes te snijden en in een keukenmachine te doen, samen met wat citroensap, peper en zout en wat olie.

Recept van 50 tinten Mirjam  (http://cleanhouseclearhead-mirjam.blogspot.nl)

 

Courgette: uit de oven, Bijgerecht 2 personen

1 courgette   2 uien (of enkele bosuitjes)  
1 dl. melk   1 ei  
snufje peper    

Verwarm de oven voor op 200 C. Was de courgette. Snij de courgette (met schil) in kleine blokjes. Doe deze in een beboterde ovenschaal en zet deze 15 min. in de oven.

Fruit ondertussen de uitjes in een pan glazig. Klop de melk met het ei en een snufje peper door elkaar.

Wanneer de courgette 15 min. in de oven is geweest: roer de uitjes door de courgette en giet daaroverheen het melkmengsel. Doe daarna alles nog een keer 15 min. in de oven.

 

Groenselderij: met wortel en bonen, Bijgerecht 2 personen

300 gr groenselderij in stukjes gesneden   100 gr wortel in stukjes gesneden  
scheutje olie   1 potje/blikje kidneybonen (ca. 350 gr)  
1 tomaat en/of paprika in stukjes gesneden   150 gr pittig gekruide en gebakken tofu OF salami of chorizo in stukjes  
1 theelepel Italiaanse of Mexicaanse kruidenmix   cayennepeper  
zout    

Roerbak de selderij en wortel 5 minuten in olie, voeg een scheutje water toe en laat in ongeveer 10 minuten gaar stoven. Voeg de overige ingrediënten toe en laat op een laag pitje 5 tot 10 minuten staan.

Serveer hier bijvoorbeeld gemengde rijst, couscous of bulger bij. In plaats van bonen kan er ook mais worden gebruikt: het gerecht wordt dat iets lichter van tint en smaak.

 

Groenselderij: stamppotje met spekjes en banaan, Hoofdgerecht 3-4 personen

400 gr groenselderij   750 gr aardappels  
zout en peper   1 ui  
175 gr spekjes   1 banaan  
boter   100 gr magere roomkaas  
40 gr geschaafde amandelen    

Snijd de selderij in smalle boogjes. Schil de aardappels, was ze en snijd ze in blokjes. Kook de aardappels met de selderij in een laagje water met wat zout in 20 minuten gaar. Snijd de banaan in stukjes en snipper de ui. Rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin. Smelt de boter en bak de uitjes met de spekjes hierin op matig vuur een minuut of 5. Voeg de stukjes banaan toe en bak die even mee. Giet het vocht van de aardappelen en selderij, stamp ze fijn en roer het spekjes-mengsel en de roomkaas erdoor. Breng de stamppot op smaak met zout en peper en roer er op het laatste moment de amandelen door.

 

Komkommer: komkommersalade met zonnebloempitjes en kaas, bijgerecht 2 personen

1 komkommer   verse takjes dille (1 theelepel gedroogde)  
2 eetlepels zonnebloempitjes   50 gram parmazaanse kaas  
2 eetlepels olijfolie   1 eetlepel lijnzaadolie  
1 eetlepel azijn   2 theelepels honing  

Dille fijn hakken. Olie, azijn, honing en dille mengen. Kaas raspen op een fijne rasp. Zonnebloempitjes al roerende roosteren op een middelhoog vuur in een droge koekenpan tot ze licht verkleuren en lekker ruiken. Komkommer in dunne plakjes schaven met een kaasschaaf. Dressing over de komkommer schenken. Zonnebloempitjes en kaas over de salade strooien.

 

Komkommer: koude soep, Open Dag recept 2012 2 personen

2 komkommers   Scheutje biogarde yoghurt  
Knoflookofijfolie   Verse munt (eventueel)  
Zout   Peper  

Schil de komkommers, snijd ze overlangs doormidden en verwijder het zachte binnenste gedeelte met de zaadjes. Pureer de komkommers. Voeg een scheutje yoghurt en de knoflookolie toe. Is de soep te dik, leng ze dan aan met wat bouillon. Voeg peper en zout toe naar smaak.
Koelen en serveer met de verse munt.

 

Prei: Lichte soep van zomerprei met kervel, Voorgerecht, soep 4 personen

2 eetl. boter   500 gr. in ringen gesneden jonge prei  
1 fijngesnipperde ui   200 ml. slagroom  
2 geschilde in blokjes gesneden kruimige aardappels   2 eetl. verse kervel  

Verhit de boter in een pan en fruit de prei en ui hierin heel zachtjes 5 min. Voeg de aardappel toe en schenk de room en 300 ml. water in de pan, voeg naar smaak zout en peper toe. Zet het vuur laag en laat de soep 20-25 min. zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde, romige soep. Breng de soep opnieuw aan de kook. Schep de soep in vier warme kommen, verdeel de kervel erover en serveer direct.

 

Prei: Puree met (rauwe) prei, Bijgerecht 4 personen

1 kg kruimige aardappels   1 prei (250 gr.) heel fijn gesneden  
200 gr. jonge kaas, geraspt   100 gr. tomatenpuree (potje)  

Aardappels schillen, in gelijke stukken snijden en in 20 min. gaarkoken in water met wat zout. Afgieten en stampen. Prei, kaas en tomatenpuree erdoor roeren. Tip: dit gerecht kan vantevoren gemaakt worden en nog even opgewarmd in de oven.

 

Preitaart met pruimen, Hoofdgerecht 4 personen

1 prei (250 gr.) in plakjes gesn.   1 ui (gesn.)  
5 plakjes bladerdeeg, ontdooid   2 beschuiten, verkruimeld  
4 eieren   200 gr. pittige (schapen)kaas, in stukjes  
olie om in te bakken   12 pruneaux d'Agen (gedroogde pruimen zonder pit)  

Prei en ui 5 min. smoren in een scheut hete olie. Iets af laten koelen. Oven voorverwarmen op 200°C. Springvorm (24 cm) bekleden met bladerdeeg. Met een vork gaatjes prikken in het deeg. Het beschuitkruim over de bodem verdelen. Eieren, kaas en prei met ui mengen en in de vorm schenken. Pruimen erop leggen. In ong. 35 min. bruin en gaar bakken.

 

Sla: Boter of kropsla - soep met kip, waterkers en aardappels, Voorgerecht, soep 4 personen

200 gr. kruimige aardappels, geschild   25 gr. boter  
1 ui, gesnipperd   100 gr. botersla (kropsla)  
75 gr. waterkers   750 ml. kippenbouillon (van tablet)  
100 gr. Ardenner kiprollade, in dunne reepjes   staafmixer of keukenmachine  

Snijd de aardappels in kleine blokjes. Smelt de boter in een soeppan en bak de ui heel zachtjes tot hij glazig ziet. Schep de aardappelblokjes erdoor en verwarm alles nog 2-3 min. op heel zacht vuur. Schep de botersla door het aardappel-uimengsel. Schep de waterkers erdoor, maar houd 4 mooie takjes apart. Laat d sla en waterkers al omscheppend slinken.

Maal wat peper boven de pan en schenk de bouillon erbij. Breng het geheel al roerend aan de kook en laat de soep 5 min. zachtjes doorkoken. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender of keukenmachine. Warm de gebonden soep nog even zachtjes door en breng hem op smaak met zout en peper.

Schep de slasoep in vier warme diepe borden en leg in het midden een bergje van reepjes kiprollade.  Garneer met de takjes waterkers.

 

Sla: zomersalade met een bite, bijgerecht 2 personen

1 krop sla   1 uitje fijn gesneden  
1/2 komkommer of courgette in stukjes   1/2 paprika in reepjes  
augurken klein gesneden   zilveruitjes  
2 eieren, hardgekookt   olijfolie  
azijn   1 theelepel mosterd  
citroen of sinaasappel sap   peper en zout  
peterselie   bieslook  
tomaat   olijven  

Was de sla en scheur/snijd deze in stukken.

Maak de dressing klaar:
Scheutje olie, azijn, citroen of sinaasappelsap, 1 theelepel mosterd en op smaak brengen met peper en zout.

Schep alles behalve de eieren goed door elkaar . Garneer de salade met plakjes ei, fijngehakte peterselie en bieslook. Om het nog feestelijker te maken: stukjes tomaat en olijven zijn ook goed te combineren met deze salade.

 

Spinazie/Snijbiet: gestoofde snijbiet, Hoofdgerecht 2 personen

400 g snijbiet blad in reepjes en stengel in stukjes   1 eetl. Arrowroot  
1 dl melk   1 kleine ui fijngesneden  
1 eetl. extra vergine olijfolie   zout, peper  

Olie verwarmen en ui fruiten. Snijbiet en een bodempje water toevoegen en zachtjes laten stoven. Intussen de arrowroot oplossen in koude melk. De opgeloste arrowroot bij de groente voegen en enkele minuten laten koken tot de saus dik wordt. Op smaak brengen met kruidenzout en peper. Serveren: met aardappelen in de schil, een vegetarische burger en een wortelsalade met vinaigrette.

 

Spinazie/Snijbiet: Omelet met snijbiet, Hoofdgerecht 4 personen

250 gr aardappels   2 dl water  
snuf saffraandraadjes of theelepel koenjit   250 gr snijbiet gesnippers (stelen en bladeren)  
2 el citroensap   1 fijngehakte knoflookteen  
5 eieren   4 el melk  
20 gr fijngehakte kruiden (dragon, dille, peterselie)   olie  
100 gr creme fraiche   zout & peper  

Vulling: doe de aardappelen met water en saffraan in een pan en breng aan de kook. Laat 4 minuten zachtjes koken, voeg de snijbiet en wat zout en peper toe en laat alles nog 10-15 minuten koken tot de aardappelen gaar zijn. Giet eventueel kookvocht uit de pan. Voeg van het vuur af citroensap en knoflook toe. Laat afkoelen.

Omeletten: klop de eieren, melk, kruiden en wat zout en peper door elkaar. Giet 1 theel olie in een hete koekenpan (Ø 22 cm) met anti-aanbaklaag, giet er ¼ van het eimengsel in en bak een dunne omelet. Laat op een stukje keukenpapier glijden. Maak er zo nog drie. Laat afkoelen.

Verdeel de koude crème fraîche over de omeletten en strijk hem steeds over de helft. Proef het snijbietmengsel, voeg eventueel nog wat zout en peper toe en strijk het royaal erover uit. Vouw elke omelet dubbel, en doe dat nog eens tot hij een waaiervorm heeft. Zorg ervoor dat de snijbietvulling aan de open kant zichtbaar is. Leg de omeletten in een licht met olie ingevette ovenschaal of op de bakplaat (bewaar ze in de koelkast als je ze van tevoren maakt). Laat in een voorverwarmde oven in 5-8 minuten heet worden.

 

Spinazie/Snijbiet: Risotto met snijbiet, Hoofdgerecht 4 personen

600 gram risottorijst   6 gedroogde paddenstoelen (geweekt in warm water)  
1 ui   1 teentje knoflook  
2 ansjovisfilets in olie, uitgelekt   1,5 liter vleesbouillon  
olijfolie   600 gram snijbietbladeren, in stukken gesneden  
fijngehakte peterselie   100 gam Parmezaanse kaas, geraspt  
zout en peper uit de molen    

Hak de uitgeknepen paddestoelen, ansjovis, ui en knoflook fijn. Breng de bouillon aan de kook en houd warm.
De olijfolie in een casserole verhitten en het fijngehakte paddestoelenmengsel hierin 5 minuten zachtjes bakken. Roer dan de rijst erdoorheen en zorg dat alle rijstkorrels glanzen van de olijfolie. Voeg de snijbiet toe. Doe dan een soeplepel bouillon erbij zodat de rijst net bedekt is en roer goed om. Zodra de rijst de bouillon heeft opgenomen, opnieuw een soeplepel bouillon toevoegen. Na elke toevoeging goed roeren. De rijst mag niet droogkoken. 20 minuten na de eerste toevoeging van bouillon de pan van het vuur nemen. Een scheut olijfolie, de peterselie en de Parmezaanse kaas erdoor roeren en op smaak brengen met zout&peper. Deksel op de pan leggen en een minuutje of wat laten rusten.
Schep de risotto op een dienschaal en dien op.

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt aleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >>

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders