Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 46

Bijgewerkt: di 13 november 2018

Ekoplaza Webwinkel afhaalpuntSKAL EKO

EU Organic

 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Prei, veldsla, palmkool, pompoen, rode ui, zuurkool en broccoli

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, sinaasappel, peer en kiwi

 

  • De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.
  • Afmelden uiterlijk maandag! Dus niet reageren op "inhoud pakket". Bij afmelden graag data doorgeven welke je niet komt afhalen en geen weeknummers.
  • Haal inspiratie uit al onze honderden recepten >>
Zoek info over bepaalde groenten of fruit >>

 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Broccoli met mosterdroom, Hoofdgerecht 4 personen

300 gr. zilvervliesrijst (400 gr.)   700 gr. broccoli  
1 bekertje creme fraîche   1/2 eetl. Dijonmosterd  
1 ui   2 eetl. olijfolie  

Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing. Creme fraiche en mosterd door elkaar roeren. Ui pellen en in ringen snijden. Broccoli wassen en in roosjes verdelen. In wok of braadpan olie verhitten. Broccoli en ui ca. 6 min. roerbakken. Mosterdroom in steelpan va. 2 min. verwarmen. Op smaak brengen met peper en zout. Broccoli serveren met rijst, mosterdroom en bv. vegetarische balletjes.

 

Broccoli: Notenrijst met broccoli en satésaus, Hoofdgerecht 4 personen

275 gram notenrijst   6 eieren  
500 gram broccoli, in roosje en steel in plakjes   500 gram satésaus  
2 el olie   1 ui, gesnipperd  
400 gram champignons   2 el seroendeng  

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de eieren in 7 min. hard, laat ze schrikken, pel en halveer ze. Kook de broccoli in weinig water met zout 3 min. Verwarm de satésaus volgens de aanwijzingen op de verpakking. 

Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui 1 min. Voeg de champignons toe en bak 4 min. Schep er de rijst en de broccoli door en verwarm al omscheppend nog 2 min. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Verdeel de rijst en de eieren over 4 diepe borden. Bestrooi met de seroendeng en serveer met de pindasaus.

 

Palmkool, Hoofdgerecht 4 personen

1 kg aardappels   400 gr palmkool (cavolo nero)  
30 gr roomboter   150 ml melk  
1 rookworst    

Schil de aardappels en snijd ze in flinke stukken. Haal de stelen/nerf uit de palmkool en snijd deze fijn. Doe de aardappels in een pan met een laagje van 4 cm water erin. Breng aan de kook en leg de kool erop. Je kunt de worst hierop meewarmen of in een andere pan met water (tegen de kook aan) 15 minuten laten wellen. Verwarm de melk in een pannetje. Na 20 minuten zijn de aardappels en de kool gaar. Controleer dit door er met een vork in te prikken. Giet het geheel af en stamp alles door elkaar terwijl je de melk en boter toevoegt. Serveer de rookworst op de stamppot.

 

Palmkool: pasta, Hoofdgerecht 4 personen

3 bossen palmkool   2 citroenen (geraspte schil en sap van halve citroen)  
200 gr kikkererwten uit blik   125 gr Pecorino (Italiaanse schapenkaas)  
500 gr tagliolini of tagliatelle   flinke scheut olijfolie  
peper en zout    

Kook de pasta el dente volgens de gebruiksaanwijzing en giet deze af. Rasp ondertussen de schil van de citroenen en pers een halve uit. Ontdoe de palmkool van de dikke bladnerven, kook de koolbladeren in circa 1 minuut en hak ze fijn. Verwarm de olijfolie in een pan en roerbak de palmkool op matig vuur terwijl je blijft roeren. Roer vervolgens de pasta er door, tezamen met de kikkererwten, geraspte citroenschil, het citroensap en de helft van de Pecorino. Breng op smaak met peper en zout en serveer met de rest van de kaas.

Smakelijk!

(Recept van Ierse chefkok Denis Cotter uit kookboek Paradiso Seasons)

 

Pompoen: Couscous met geroosterde pompoen en paddenstoelen, Hoofdgerecht 2 personen

2 rode uien   250 gr. pompoen  
250 gr. kastanjechampignons   150 gr. shiitakes en oesterzwammen  
1/2 eetl. gedroogde oregano   4 eetl. olijfolie  
(zee)zout   gemalen zwarte peper  
150 gr. couscous   25 gr. verse knoflookbieslook  
3 takjes munt   1 theel. paprikapoeder  

Grill voorverwarmen. Uien pellen en in dunne plakjes snijden. Pompoen in plakken snijden en schillen. Plakken in grove stukken snijden. Paddestoelen schoonvegen. Grote paddestoelen halveren. In bakblik of lage ovenschaal ui, pompoen, paddenstoelen, oregano en 3 eetlepels olie mengen. Zout en peper naar smaak toevoegen. Bakblik 15 cm onder hete grill schuiven en groenten in 15 minuten beetgaar en bruin roosteren, regelmatig omscheppen. In kom couscous in 225 ml kokend water  5 minuten laten wellen. Bieslook met muntblaadjes fijnknippen. In wok rest van de olie verhitten. Paprikapoeder erdoor roeren en couscous erdoor scheppen. Couscous ca. 2-3 minuten al omscheppend verwarmen tot couscous rul is. Helft van kruiden erdoor scheppen. In twee diepe borden couscous scheppen. Pompoen en paddenstoelen met vocht erover verdelen. Rest van kruiden erover strooien.

 

Pompoen: soep met kippenbouillon , linzen en chorizo, Lunch of hoofdgerecht 4 personen

1 kleine, oranje pompoen (ca. 600 gr.)   3 el. olijfolie  
1 grote ui, gesnipperd   1 el. milde paprikapoeder  
1 liter kippenbouillon   100 gr. chorizo, in plakjes  
1 teentje knoflook, fijngehakt   1 blik linzen (400 gr.), uitgelekt  
1 el. (verse) italiaanse kruiden, fijngehakt   1-2 el. citroensap  
150 gr. Griekse yoghurt   keukenmachine of staafmixer  

Pompoen afspoelen, halveren, schillen en pitten verwijderen. Vruchtvlees in stukken snijden. In soeppan 2 el. olie verhitten en ui glazig fruiten. Pompoen met paprikapoeder door ui scheppen en 5 min. zachtjes bakken. Bouillon erbij schenken en aan de kook brengen. Pompoen in bouillon in 15-20 min. zachtjes gaarkoken.

In droge koekenpan chorizo op laag vuur uitbakken, uit pan nemen en op keukenpapier laten uitlekken. In koekenpan 1 el. olie verwarmen en knoflook fruiten. Linzen met italiaanse kruiden erdoor scheppen en zachtjes verwarmen.

Pompoen in bouillon met staafmixer of in keukenmachine pureren tot gladde, lichtgebonden soep. Soep opnieuw aan de kook brengen en nog 5 min. zachtjes laten doorkoken. Op smaak brengen met zout, peper en citroensap.

Pompoensoep in vier wijde kommen of diepe borden scheppen. Linzen in midden leggen en flinke lepel yoghurt erop scheppen. Garneren met plakjes chorizo. Lekker met stokbrood.

 

Pompoen: Vleespastei met pompoen, Hoofdgerecht 4 personen

800 gr. rib-runderlappen, in blokjes   1 el. bloem, plus extra om te bestuiven  
2 el. olie   2 uien, gesnipperd  
2 stengels bleekselderij, in blokjes   1 laurierblad  
1 tl. gedroogd salieblad   300 ml. witte wijn  
10 ml. runderbouillon (van tablet)   1 kleine pompoen  
6 plakjes bladerdeeg, ontdooid   1 eierdooier, losgeklopt  
gladde ovenschaal (inhoud 2 liter)    

Vlees omscheppen met wat peper en bloem. In braadpan vlees in olie aanbraden. Ui en bleekselderij 1 min. meebakken. Laurier, salie, wijn en bouillon toevoegen.  Vocht aan de kook brengen. Vuur laag zetten en vlees (op vlamverdeler) afgedekt 2 uur laten sudderen. Af en toe omscheppen en evt. wat water toevoegen. Pompoen schillen en in blokjes snijden, draden en pitten verwijderen. Pompoen door vlees scheppen en afgedekt nog 20-30 min. laten sudderen. Stoofpot op smaak brengen met peper en zout. Oven voorverwarmen op 200 °C. Bladerdeeg op met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot lap die iets groter is dan schaal. Vlees met driekwart van stoofvocht in schaal scheppen. Randen van schaal met water vochtig maken. Deeglap erop leggen, randen vastplakken. Gaatjes in deeg prikken. Restjes gebruiken voor versiering. Deeg met dooier bestrijken. Pastei in oven in ca. 20 min. afbakken.

 

Prei: Gegratineerde preischotel, Bijgerecht 4 personen

0,5 kg prei   zout  
50 ml slagroom   50 gr. geraspte kaas  
2 beschuiten   boter  

Snijd de prei in fijne ringen. In 10 min. gaar koken in water met zout. Afgieten en slagroom erbij doen. Op hoog vuur wat laten inkoken. Dan de geraspte kaas erdoor roeren. De romige prei overdoen in een ingevette ovenschaal. De beschuiten erover verkruimelen. Leg hier en daar een klontje boter op de beschuit en zet de schaal 15 min. in een voorverwarmde oven van 200° C.

 

Preitaart met pruimen, Hoofdgerecht 4 personen

1 prei (250 gr.) in plakjes gesn.   1 ui (gesn.)  
5 plakjes bladerdeeg, ontdooid   2 beschuiten, verkruimeld  
4 eieren   200 gr. pittige (schapen)kaas, in stukjes  
olie om in te bakken   12 pruneaux d'Agen (gedroogde pruimen zonder pit)  

Prei en ui 5 min. smoren in een scheut hete olie. Iets af laten koelen. Oven voorverwarmen op 200°C. Springvorm (24 cm) bekleden met bladerdeeg. Met een vork gaatjes prikken in het deeg. Het beschuitkruim over de bodem verdelen. Eieren, kaas en prei met ui mengen en in de vorm schenken. Pruimen erop leggen. In ong. 35 min. bruin en gaar bakken.

 

Veldsla: met spekjes en appel, Bijgerecht, salade 4 personen

100 gr. veldsla   1 appel  
100 gr. ontbijtspek in plakjes   3 eetl. appelazijn  
3 eetl. olijfolie   peper  
zout    

Was de veldsla zorgvuldig en snijd de rozetjes los. Schil de appel en steek er met een kleine meloenboor miniballetjes uit. Bewaar de appelblokjes tot gebruik in water met wat azijn. Snijd het spek in dunne repen.

Bak het spek in een koekepan knapperig en bruin. Blus de spekjes af met azijn en voeg de olie toe. Breng de dressing op smaak met peper en zout en laat hem afkoelen tot lauw. Meng de veldsla met de appelballetjes en schep de lauwe dressing hierdoor.

 

Veldsla: salade met appel en geitenkaas, Bijgerecht 2 personen

100 gram veldsla   1/2 appel  
1/2 geraspte wortel   100 gram geitenkaas  
2 eetlepels wijnazijn   2 eetlepels olie  
peper, zout   1 theelepel honing  
2 eetlepels geroosterde pijnboompitten    

Was de veldsla en meng de stukjes appel en geraspte wortel erdoor. Maak de dressing van de wijnazijn, olie, honing met peper en zout. Meng deze door de salade.
Brokkel de kaas over de salade en bestrooi het geheel met geroosterde pitten. Serveer de salade bijvoorbeeld bij een (bruine) bonenschotel.

 

Zuid-Franse uienpizza, Hoofdgerecht 4 personen

4 el. olijfolie   1 pak deeg voor hartige taart, ontdooid  
2 el. suiker   1 el. tijm  
1 blikje ansjovis, uitgelekt   100 gr. zwarte pitloze olijven  
uien    

Verhit de helft van de olijfolie in een koekenpan en fruit de uien afgedekt op matig vuur in 20-25 min. tot ze zacht, maar niet bruin zijn. Schep af en toe om. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden. Leg de deegplakjes op de bakplaat en druk de naden goed dicht. Vorm een opstaand randje door de randen twee keer terug te vouwen. Bestrijk de rand met de rest van de olijfolie.

Strooi de suiker over de uien, laat smelten en lichtbruin kleuren. Strooi er tijm en zout en peper naar smaak over. Schep de uien uit de pan en verdeel ze over de deegbodem. Leg de ansjovisfilets in een ruitpatroon op de uien en daarbovenop de olijven.

Schuif de bakplaat één richel onder het midden in de oven en bak de pizza in 25-30 min. goudbruin en gaar. Lekker met een frisse, groene salade.

 

Zuurkool op z’n Hongaars, Bijgerecht 4 personen

25 gr. boter   1 zoete ui, grof gesnipperd  
1 el. milde paprikapoeder   1 blikje tomatenpuree (70 gr.)  
750 gr. verse zuurkool, uitgelekt   2 tl. karwijzaad (kummel)  
2 tl. gedroogde tijm   250 ml. kippen- of kruidenbouillon (van  

In braadpan boter verhitten en ui zachtjes glazig bakken. Paprikapoeder en tomatenpuree erdoor scheppen en 2 min. meebakken. Zuurkool met karwijzaad en tijm door uimengsel scheppen. Bouillon erbij schenken en aan de kook brengen. Vuur laag zetten en zuurkool in open pan in 20-25 min. gaarstoven, regelmatig omscheppen.

 

Zuurkool: pittig met zalm, Hoofdgerecht 4 personen

2 uien   2 tenen knoflook  
2 eetlepels zonnebloemolie   2 theelepels kerriepoeder  
1 theelepel sambal   1 zak zuurkool (500 gram)  
800 gram aardappelen   30 gram peterselie  
1 pakje room culinair   zalm (snippers) of zalmmoot (diepvries)  

Uien en knoflook pellen en fijnsnijden. Olie in diepe pan verhitten en hierin ui 3 minuten bakken.
Knoflook, kerrie en sambal toevoegen en nog 1 minuut bakken. Zuurkool en 1/2 kopje water toevoegen en met deksel op pan 15 minuten koken. Aardappelen in laagje water met zout naar smaak in 10-12 minuten gaarkoken en afgieten.
Peterselie fijnsnijden. Room aan zuurkool toevoegen en 1 minuut koken. Vuur uitzetten. Zalmsnippers (of zalmmoot eerst roerbakken in wokolie) en helft peterselie erdoor scheppen.

Aardappelen en zuurkool met wat vocht op 4 borden scheppen, rest peterselie erover strooien.

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt aleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >>

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

BTW nr. NL1504.38.084.B.02  

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap | Privacy AVG

Website by: Sander Sanders