Biologische Tuinderij De Twee Linden
Biologische Tuinderij De Twee Linden

Inhoud pakketten week 33

Bijgewerkt: di 15 augustus 2017

Ekoplaza Webwinkel afhaalpunt
 
Inhoud groentepakket

Groentepakket

Spitskool, paprika, zomerpompoen, prei, ijsbergsla, boon, courgette of komkommer

*Degene die vorige week courgette heeft gehad, krijgt deze week komkommer en andersom.

 

Inhoud fruitpakket

Fruitpakket

Appel, banaan, druif en perzik

 

De inhoud is onder voorbehoud: het kan soms met een of twee groentes afwijken, maar deze worden dan vervangen door andere groentes.

 

 


 

Recepten van de week

Lekkere recepten

Courgette: Curry met ui en tomaat, hoofdgerecht, vegetarisch - personen

Courgette   Ui  
Tomaat   Kokosmelk of pasta  
Kerrie   Chilipoeder  
Kokosolie    

Dit is oorspronkelijk een recept voor vis, maar veganistisch recept laat je de vis eruit en bakt je de groenten met kokosolie.

Deze is met ui, tomaat en courgette. De saus is gemaakt van kokospasta/melk (hoe dikker, hoe beter), kerrie en chilipoeder.

Je snippert de ui en bakt hem dus in kokosolie. De tomaat doe je erbij en de kerrie doe je er vrijwel meteen ook bij. Dat bak je samen even aan. Daarna doe je de kokosmelk erbij, plus de courgette. Chili is behoorlijk heet, daar doe je op gevoel wat van bij.  Beetje bij beetje dus. En blijven proeven. Serveren met witte rijst.

Tip: Je kunt ook bloemkool, wortel  gebruiken in plaats van tomaat en eventueel met courgette.

Recept van 50 tinten Mirjam  (http://cleanhouseclearhead-mirjam.blogspot.nl)

 

Courgette: spread, bijgerecht - personen

Courgette   Lente ui  
2 tenen knoflook   citroensap  
peper en zout   (olijf) olie  

Snel en makkelijk te maken, je hoeft alleen maar een courgette, lente-ui, twee tenen knoflook in stukjes te snijden en in een keukenmachine te doen, samen met wat citroensap, peper en zout en wat olie.

Recept van 50 tinten Mirjam  (http://cleanhouseclearhead-mirjam.blogspot.nl)

 

IJsbergsla: lauwwarme salade met kip en ananas, hoofdgerecht 4 personen

1 kleine ui   1 krop ijsbergsla  
1 bakje verse ananas stukjes (250 gr)   2 el olijfolie  
1/2 theelepel kerriepoeder   1 el azijn  
1 zak petit pains bruin (4 stuks)   240 gr kipfilet met tuinkruiden  

Oven voorverwarmen op 220 °C. Ui pellen en in zeer dunne ringen snijden. Sla schoonmaken en in reepjes snijden. Helft ananasstukjes met sap uit bakje, olijfolie, kerriepoeder, azijn en 1/2 tl zout fijnmalen. Broodjes volgens gebruiksaanwijzing in ca. 6 min. afbakken. In hete grillpan of op barbecue kipfilets om en om bruin en gaar roosteren (ca. 5 min.). Sla met uiringen, ananasstukjes en ananasdressing mengen en over 4 borden verdelen. Kipfilet erop leggen. Broodjes erbij geven.

 

IJsbergsla: met ei in remouladesaus, bijgerecht 2 personen

1/2 krop ijsbergsla   2 eieren  
2 augurken   2 augurken  
1 bosje dille   1 eetlepel mayonaise  
1 eetlepel kwark/yoghurt   zeezout naar smaak  
peper    

Eieren koken, ongeveer 6 minuten en af laten koelen. Sla wassen en uit laten lekken. Augurken klein snijden. Ui fijn snipperen. Dille fijnhakken. Eieren pellen en klein snijden. Sla in smalle reepjes snijden en op een platte schaal verdelen. Overige ingrediënten mengen en serveren op de sla.

 

Komkommer/paprika: couscous, Hoofdgerecht 4 personen

Citroensap   Peterselie  
Knoflook   Olie  
300 gram couscous   1 komkommer  
2 paprika's    

Snij de komkommer en paprika in blokjes. Meng het citroensap, peterselie, de knoflook en de olie. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng de couscous met de paprika, komkommer, en de dressing.

Lekker met bijvoorbeeld geroosterde kipfilet of zalm.

 

Komkommer: frisse komkommersoep, Lunch 2 personen

1 komkommer   3 dl yoghurt  
2 dl karnemelk   2 tenen knoflook  
1 theelepel mosterd   verse dragon  
peper en zout   scheutje room  
munt (aantal blaadjes, fijngesneden)    

Schil de komkommer en verwijder eventueel de pitjes. Snijdt de komkommer in smalle reepjes. Pureer of meng dit samen met de yoghurt en karnemelk. Voeg de knoflook, mosterd en het merendeel van de munt en dragon toe. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Laat de soep ongeveer 2 uur afkoelen in de koelkast. Meng er eventueel de room door en garneer de soep voor het opdienen met de overige munt- en dragonblaadjes. Heerlijk bij stokbrood met boter of tapenade op een warme dag als lunch.

 

Komkommer: komkommer-yoghurtsalade, Bijgerecht 2 personen

1 komkommer   1,2 dl yoghurt (kwark)  
peper, zout   1 eetlepel olijfolie  
1/2 eetlepel azijn/citroensap   1 tot 2 tenen knoflook  
olijven zonder pit   aantal muntblaadjes  

Leg de komkommer van tevoren op een koele plek, zodat u een echt frisse salade krijgt. Schil de komkommer en snijd deze in kleine stukjes. Meng yoghurt, (kwark), olie, azijn of citroensap, peper, zout, munt, knoflook en in stukjes gesneden olijven door elkaar en schep dit door de komkommerstukjes. Serveer meteen.

Erg goed te combineren met een pittig gekruid peulvruchten-, kaas- of vleesgerecht.

 

Paprika: Paprikaquiche, Lunch 4 personen

5 plakjes deeg voor hartige taart (ontdooid)   1 pot geroosterde paprika's 465 gram  
1 bekertje creme fraiche (125 ml)   4 eieren  
1 tl paprikapoeder   1 pakje rauwe ham (145 gram)  
1 bakje amandelschaafsel (55 gram)    

1. Verwarm de oven op 180 °C. Bekleed de vorm met het deeg. Laat de paprika uitlekken en snijd in reepjes. Pureer de helft met de crème fraîche, eieren, het paprikapoeder en peper. Doe met de ham en de rest van de paprikareepjes en de puree in de vorm. 2. Bestrooi met de amandelen. Bak 45 min.

 

Pompoen uit de oven, Hoofdgerecht 4 personen

kleine pompoen (ca. 1 kg)   paar takjes verse tijm  
grof zeezout   2 rode uien, gesnipperd  
3 teentjes knoflook, in plakjes   250 gr. kastanjechampignons in plakjes  
1 eetl. balsamico-azijn (of citroensap)   100 ml. olijfolie  
65 gr. hazelnoten, grofgehakt   125 gr. hüttenkäse  
50 gr. pittige kaas, in flinters (bv. grana padano)    

Oven voorverwarmen op 200 graden. Blaadjes tijm van takjes rissen. pompen in 8-12 parten snijden. Pitten en draden verwijderen. Parten pompoen naast elkaar in braadslede leggen en bestrooien met tijm, zout en peper. Ui, knoflook en champignons erover verdelen en geheel opnieuw bestrooien met zout en peper. Azijn en olijfolie over pompoenparten sprenkelen. Pompoenparten in midden van oven in 30-40 min. gaar laten worden. Regelmatig bedruipen met braadvocht. In droge koekenpan hazelnoten goudbruin roosteren. Op bord laten afkoelen. Parten pompoen in vier diepe borden leggen en braadvocht erover scheppen. Hüttenkäse, flinters kaas en hazelnoten erover strooien. Lekker met kruidige couscous.

 

Pompoen: Kruidige, geroosterde pompoen, Bijgerecht 4 personen

1 pompoen van 1 à 1,5 kg   korianderzaad  
oregano   venkelzaad  
zwarte peper   2 kleine, gedroogde rode pepers  
1 teen knoflook   olijfolie  

Neem de pompoen en snijd die overdwars doormidden. Lepel de draden en de pitten eruit en snijd de helften in de lengte in smalle parten. Doe in een vijzel: 4 afgestreken theelepels korianderzaad, 4 afgestreken theelepels gedroogde oregano, 1 afgestreken theelepel venkelzaad, 2 kleine gedroogde rode pepers, 2 afgestreken theelepels versgemalen zwarte peper. Wrijf dit met de stamper fijn. Voeg dan 1 teen knoflook toe en stamp die door het kruidige mengsel. Roer er 1 eetlepel gewone olijfolie door en smeer hiermee het vruchtvlees van de pompoenparten goed in. Leg de parten op een bakplaat en rooster ze in ca. 30 min. en een op 200 graden voorverwarmde oven tot het vruchtvlees net bruine randjes krijgt. Eet de pompoen bij alle soorten gebraden of gegrild vlees of gebruik het vruchtvlees in ravioli, brood of risotto.

 

Prei-courgettetaart met cashewnoten, Hoofdgerecht 4 personen

3 preien   6 plakjes bladerdeeg  
1 courgette   150 gr. ongezouten cashewnoten  
50 gr. boter   1/2 el. kerriepoeder  
4 eieren   25 ml. zure room  
100 gr. geraspte belegen kaas   zout  
peper    

Verwarm de oven voor op 200° C. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Was de prei en snijd ze in ringen. Snijd de courgette in blokjes en hak de helft van de noten fijn. Verhit 40 gr. boter in een ruime pan. Roerbak de prei en courgette op een laag vuur in ca. 10 min. Roer de kerriepoeder erdoor. Pureer het prei-courgettemengsel. Voeg de eieren, de zure room de helft van de geraspte kaas, de fijngehakte noten en naar smaak zout en peper aan het prei-courgettemengsel toe. Vet een springvorm in. Bekleed de springvorm met bladerdeeg. Vul de vorm met het groentemengsel en strooi de rest van de kaas en de noten erover. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 45 min. goudbruin en gaar. Warm of koud serveren.

 

Prei: Gorgonzola-preicupcake, Bijgerecht 10 personen

1 pakje roomboterbladerdeeg (10 plakjes ontdooid)   2 el olijfolie  
1 prei, gewassen en in halve ringen   3 eieren  
2 el creme fraiche (bekertje 125 ml)   1 pakje Gorgonzola (kaas 185 gr) verkruimeld  

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed 10 vormpjes met bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bak de vormpjes 10 min. in het midden van de oven. 2. Verhit de olie in een koekenpan en bak de prei 4 min. Neem uit de pan en laat afkoelen. Klop ondertussen de eieren los met de crème fraîche. Voeg de Gorgonzola en de afgekoelde prei toe aan het eimengsel en breng op smaak met peper en zout. Verdeel over de vormpjes en bak de cupcakes in ca. 20 min. goudbruin en gaar. Serveer warm of koud.

 

Sperziebonen: Pastasalade met tonijn en sperziebonen, Hoofdgerecht 4 personen

250 gr. penne (pasta)   500 gr. sperziebonen  
½ el mosterd   3 el. mayonaise  
1 teentje knoflook, uitgeperst   2 blikjes tonijn in water, uitgelekt  
100 gr. ontpitte zwarte olijven, fijngesneden   2 eieren, hardgekookt  
1 blikje ansjovisfilets    

Kook de pasta beetgaar. Kook de sperziebonen 5 min. in ruim water met een beetje zout. Spoel ze in een vergiet af onder koud stromend water, zodat ze niet nagaren en mooi groen blijven.

Meng in een slaschaal de mosterd met de mayonaise, knoflook, zout en peper. Roer de tonijn erdoor en schep vervolgens de lauwe pasta erdoor. Schep de sperziebonen en olijven door de pastasalade. Snijd de eieren in achten en leg ze met de ansjovis op de salade.

 

Sperzieboon: vispotje, Hoofdgerecht 4 personen

(vegetarisch) gehakt   400 gram koolvisfilet  
500 gram sperziebonen   2 eetlepels bloem  
1 ui   250 ml melk  
2 eetlepels crème fraîche   1 theelepel dille  
2 eetlepels mosterd    

Verwarm de oven voor op 250 °C. Verhit de boter in een pan met een dikke bodem en fruit hierin de ui 1-2 minuten. Voeg de vis toe aan de ui en bak 'm even mee (tot de vis uit elkaar begint te vallen). Strooi de bloem over de vis en schenk al roerend scheut voor scheut de melk erbij (de volgende scheut melk pas toevoegen nadat de vorige door de bloem is opgenomen). Breng het vispotje op smaak met crème fraîche, mosterd, dille, zout en peper. Vispotje in midden van oven in ongeveer 15 minuten gaar en door en door heet laten worden.
Kook intussen de sperziebonen in 5-6 minuten beetgaar. Serveer het vispotje met de boontjes. Lekker met aardappels of friet.

Als variatie broodkruim over het vispotje strooien en het 5 minuten onder de hete gril plaatsen.

 

Spitskool roerbaksoep, Voorgerecht, soep 4 personen

350 gr. spitskool   250 gr. kipfilet  
2 el zonnebloemolie   1 ui  
1 teentje knoflook   1 bos wortelen  
1,5 l. kippenbouillon   1/2 tl. foelie  
3 el. peterselie    

Snijd de kipfilet in reepjes en bestrooi deze met zout en peper. Verhit de olie en bak de kip in ± 2 min. goudbruin. Voeg de in ringen gesneden ui toe en het uitgeperste teentje knoflook en bak dit ± 2 min. Voeg de in lange en dunne repen gesneden spitskool en wortel toe en bak dit ± 3 min. mee. Schenk de kippenbouillon erbij, voeg foelie toe, breng het aan de kook en houd het 3 min. tegen de kook aan. Garneer de soep met peterselie. Lekker met meergranenbrood.

 

Spitskool: Broodje shoarma met spitskool, Hoofdgerecht 4 personen

2 uien   1 rode paprika  
1/2 spitskool   3 el olijfolie  
400 gr shoarmavlees   8 shoarmabroodjes  
1-2 eetlepels ketjap-manis    

Oven voorverwarmen op 220 °C of gasovenstand 5. Uien pellen en snipperen. Paprika wassen, schoonmaken en in stukjes snijden. Spitskool schoonmaken en in reepjes snijden. In wok olie verhitten. Ui en paprika ca. 2 minuten roerbakken. Shoarmavlees toevoegen en ca. 4 minuten roerbakken. Intussen shoarmabroodjes afbakken volgens gebruiksaanwijzing. Kool aan vlees toevoegen en nog ca. 4 minuten meebakken. Op smaak brengen met ketjap. Serveren met shoarmabroodjes. Lekker met patat frites.

 


RSS feed: door een klik op dit logo RSS feed Biologische Tuinderij De Twee Linden kunt u zich gratis abonneren op de rss feed van De Twee Linden: wekelijkse inhoud pakket, nieuws en nieuwsbrieven.

E-mail: Nóg gemakkelijker: U kunt zich ook via Feedburner per E-mail hierop abonneren. U ontvangt aleen een mail als er nieuws is, er wordt géén spam verstuurd en u kunt zich op elk moment weer afmelden van de mails. Abonneer per E-mail >>

Facebook: ook op Facebook zijn wij te vinden op het gemakkelijk te onthouden adres www.facebook.com/2linden. Word "vriend" van ons! Hier vindt u ook ons nieuws, de inhoud van de pakketten enzovoorts.

   

Contact | Disclaimer | Stuur doorSitemap

Website by: Sander Sanders